‘Echt Surinaams’ bier gaat nu rijkelijk vloeien

14

PARAMARIBO, 19 nov – Het Surinaamse bier. Zo wordt het jongste aanbod op de Surinaamse biermarkt aangekondigd. ‘Sranan Biri’van de Trans Atlantic Group of Companies is het merk dat de komende weken nieuwe op de schappen en aan de bar verkrijgbaar zal zijn. Eigenlijk had het bier al eind vorig jaar op de markt moeten zijn. Dat het niet lukte wordt de producent van het gevestigde Parbo bier aangerekend.

De Surinaamse Brouwerij lanceerde toen zijn eigen Sranan Biri, een ‘gelegenheidsbiertje’. De rechter maakte er korte metten mee en de brouwer mocht dumpen. Trans Atlantic Group of Companies claimt ook het recht van ‘eerste echte’. “Dit bier wordt in Suriname en door Surinamers geproduceerd en dat onderscheidt ons van de Surinaamse Brouwerij, die nu in handen is van multinationals (Heineken, red.)”, zegt marketing manager Kris Mathoera tegenover de Times of Suriname.

Sranan Biri is voorlopig alleen verkrijgbaar in blikjes. Volgend jaar moet de flessenversie op de markt. Per dag kan de brouwer zestigduizend liter produceren. Het wordt voorlopig gehouden op twintigduizend per dag. Het is nu de kat uit de boom kijken wat de vraag betreft. “De consument gaat nu zelf kiezen welk Surinaams bier hij wil drinken. Voorheen had hij geen keus, want er was slechts één Surinaams bier dat de markt domineerde. Nu zijn wij erbij”, aldus Mathoera.


14 REACTIES

 1. Gewaagt project… Heineken is al 150 jaar bezig de markt te domineren door concurrenten op te kopen en vervolgens gewoon te sluiten. Die gaan echt over lijken om dit te bereiken. Op die manier is er over de hele wereld heel veel cultuur bier verdwenen van de markt. Ik denk dat ze hier gewoon een dodelijke prijzenslag zullen veroorzaken, zodat de nieuwe speler geen voet aan de Surinaamse bodem zal krijgen.
  Als ze willen houd Heineken dat jaren vol! IS wel goed voor de inflatie cijfers gezien het biergebruik hier….


  Maak melding

 2. Alhoewel alcohol slecht is voor de gezondheid en sociale verhoudingen(negatief)is er aan de andere kant scheppen van werkgelegenheid(positief). Ook minder druk op de betalingsbalans(monetair beleid). Alweer die “vervloekte” hindoestaan.
  Dus niet afhankelijk van zelfverrijking middels stelen van gelden van de belastingbetaler en opbrengsten uit de natuurlijke hulpbronnen.


  Maak melding

 3. Dit is gewoon zand in de ogen van bierdrinkend Suriname strooien, want om bier te brouwen heb je een recept (procédé) nodig. Het Parbo Bier was een Amstel procédé en welk procédé is deze, dat zou ik graag van deze brouwer willen horen. Want Parbo was toch gewoon een Surinaams product, uit gebrokenrijst net als Amstel Bier, dus wat zal het verschil zijn? De belangrijkste ingrediënten om bier te brouwen zijn; granen(dat is ook rijst) of rijst (in dit geval gebroken rijst) en hop. En ook heeft Parbo vele grote internationale prijzen in de wacht gesleept, want het is een pittig pilsje want dat mag gezegd worden. Nu beweert deze brouwer dat echt Surinaams bier gaat vloeien, was of is Parbo objectief gezien soms geen echt Surinaams bier? Wie houdt wie hier voor de gek? Ook kan het zijn dat dit bier zeer waarschijnlijk uit (kasiri gebrouwen?) een totaal ander Surinaams recept gebrouwen wordt, is ook wel best mogelijk.


  Maak melding

 4. Erg vreemd, het gaat nu om elkaar de loef af te steken, ware het niet dat Heineken erachter staat. Want alom bekend is dat Heineken de “eigenaar” van Amstel is en dat is overduidelijk. Dit omdat de granen die Heineken gebruikt, niet in Suriname verbouwd worden. Dus, rijst de vraag, wat is de samenstelling van dit bier. Dat Suriname nu twee bieren van “eigenboden” gaat produceren betekent concurrentie, en dat bevorderd de kwaliteit, chapeau! Wel is bescheidenheid geboden, en niet vinden dat de één dit is en de andere niet. Want hoe je het wendt of keert Parbo voldoet in alle opzichten aan dit “predikaat” Surinaams bier genoemd te worden, en van deze zich als nieuw lancerende als echte “Sranan Biri”, zou ik en ik denk dat er meerdere ook zo over denken; “wat is dan het geheim hierachter, dat dit nieuwe biersoort alzodanig het predikaat echte Sranan Biri presenteerd en geeft ook te kennen dat zij deze onderscheiding alleen mogen/mag dragen?”. Het gaat bij mij niet om wie er allemaal hierbij betrokken zijn, maar welke ingrediënten worden gebruikt voor het brouwen en dit geestenrijke vocht. Chiro en Chiro wij zullen erop drinken, yes cheers!


  Maak melding

 5. Dit bier wordt in Suriname en door Surinamers geproduceerd

  eindelijk wordt men bewust,’het zou ook heel goed zijn als er meer producten door surinamers gemaakt zou worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.