Bureau Staatsschuld Suriname ziet spoedig herstel

22

PARAMARIBO, 19 nov – Als er nu al sprake is van grauw weer, zal dit niet al te lang duren. De economie zal snel aantrekken als de wereldtrend van het moment aanhoudt. Dit stelt het Bureau voor de Staatsschuld, dat de schuldpositie van de overheid registreert. In 2015 wordt een economische groei voor Suriname verwacht van bijna zeven procent.

Voor de lokale productie van brandstoffen zal bijdragen. Het bureau stelt in zijn Debt Sustainability Analysis waarin de weerbaarheid van de Surinaamse economische is opgetekend tot 2017. Dat de economie kwetsbaar is, hebben afgelopen ontwikkelingen voldoende bewezen. “Het is daarom van belang om nationale en internationale ontwikkelingen nauwlettend te monitoren en beleidsgebieden, het monetaire beleid en de begrotings- en schuldpolitiek goed op elkaar af te stemmen.”

Bij gunstige omstandigheden zoals die zich nu aandienen wordt een flinke sprong in monetaire reserves voorspeld in 2017. Wie dan aan de macht is loopt als het ware over rozen. Nu zijn die monetaire reserves een dankbare issue. De oppositie ziet de reserves alleen maar afnemen vanwege ‘verkwistend’ beleid. De importdekking slonk dit jaar van vijf naar drie maanden. Het Bureau voor de Staatsschuld verwacht dat de dekking tot bijna vijftien maanden omhoogschiet in 2017.

22 REACTIES

 1. Lach mijn ballen uit mijn broek. Waarschijnlijk heeft het Bureau voor de Staatsschuld een kogelbrief ontvangen of de bestuurders zijn op één of andere manier gelieerd aan de Mega Combinatie.

  Leningen in voorbereiding:

  In het derde kwartaal van 2013, waren de volgende leningen bij de IADB in voorbereiding:

  • een lening ter waarde van US$ 15 miljoen t.b.v. de modernisering van de dienstverlening in de agrarische sector.

  • een lening ter waarde van US$ 40 miljoen t.b.v. de verbetering van de toegang en duurzaamheid van de elektriciteitsvoorziening.

  • een lening ter waarde van US$ 20 miljoen t.b.v. het inkomstenbeleid van en administratieve hervormingen binnen de overheid.

  De regering wil ook een lening aangaan bij de Chinese overheid ter waarde van US$ 235 miljoen voor infrastructurele werken met uitvoering door het Chinees bedrijf Dalian. Het is nog niet duidelijk wanneer deze lening zal worden aangegaan en wanneer de werkzaamheden binnen dit project eventueel zullen plaatsvinden.

  In juli 2013 is US$ 100 miljoen geleend van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IADB) voor versterking van de financiële sector. Deze lening is volledig getrokken, waardoor de totale buitenlandse trekkingen in het derde kwartaal US$ 108,1 miljoen bedroeg.

  De internationale obligatielening (US$ 600 miljoen) die de overheid voornemens is dit jaar uit te geven, kan vooralsnog niet plaatsvinden, vanwege de ontwikkelingen op de kapitaalmaakt.

  SURINAME STAAT OP DE RAND VD AFGROND !

  Met Bouterse heeft Suriname haar eigen Dirk Scheringa. Het motto is lenen en schulden doorschuiven naar volgende generaties.

  Graag een reactie van de paarse zombies.


  Maak melding

 2. dit buro valt onder verantwoordelijkheid van de Minister van Financien, en sinds het daar al weken sprake is van grauw weer neme ik deze *rozen voorspellingen* maar met een korreltje zout..

  ai boi kabinet van DADA…‘weer een poging om Surinamers zand in ogen te strooien noh, 🙂


  Maak melding

 3. De zoveelset kolder die men het volk voor ogen wil houden. Met al die rovers en boeven in de Meka C. Wat hen niet gelukt is in tachtig,midden negentig en heden, zal hen ook niet gelukken in de toekomst. het aard van het beest. Met al die roofvogels en roofdieren in de Meka C. verwordt het als in Zimbabwe. Nog een tijd en wijle en de srd. is wederom op het niveau van eind jaren 1999. broeedje ei fl. 10.000,- Een soft fl.4.000,-. Wacht maar af, al die oliedomme stommelingen die stemden op hun paarse lijder zijn te beklagen,op de stinkend rijk geworden paarse parasieten en poepvliegen. Hun generatie zal het hen zeer kwalijk nemen wanneer ze eten moeten zoeken op vuilnisbelten.


  Maak melding

 4. Met dit verkwistend beleid veel meer uitgeven dan er inkomt, en met deze incompetente beleidmakers is het eerder afstevenen (inflatie)naar de afgrond. We moeten niet uit het oog verliezen, dat dit bureau door deze zelfde falende regering wordt betaald. En dan krijg je; wiens brood men eet, diens taal men spreekt, zo simpel is dat. Met deze criminelen moet je niet veel meer verwachten dan inflatie, en omdat een van de meest belangrijke monetaire autoriteiten de minister van Financiën, buitenspel gezet is. Juist deze zou voor financiële stabiliteit moeten zorgen, en juist door de president in eigenbeheer genomen. Met andere woorden, dat hij als laaggeschoolde het beter kan beheren dan een vakkundige econoom, en dit noemt men in Suriname; puspusi e luku merki, deze dief is het land openlijk aan het berooien. En er is geen oprechte magistraat of een econoom die hiertegen actie onderneemt, om deze gemene rover een halt toe te roepen.


  Maak melding

 5. “In 2015 wordt een economische groei voor Suriname verwacht van bijna zeven procent.”
  Correctie na mei 2015, na de verkiezingen, dus….

  “Bij gunstige omstandigheden zoals die zich nu aandienen wordt een flinke sprong in monetaire reserves voorspeld in 2017.
  Wie dan aan de macht is loopt als het ware over rozen. “

  En de gunstige omstandigheden, die zijn bij een ieder bekend!
  Alias b. wegwezen………….

  Namens bureau herstel!


  Maak melding

 6. Ik heb maar een ding te zeggen en dat is: STAATSPROPAGANDA
  we zullen zien of deze dienst gelijk heeft. De toekomst zal ons leren. deze dienst gaat uit van gunstige ontwikkelingen in de wereldeconomie. Sorry, misschien ben ik te pessimistisch, maar ik zie die gunstige ontwikkelingen niet. Men moet juist rekening houden met ongunstige omstandigheden.


  Maak melding

 7. @ Koos

  “De regering wil ook een lening aangaan bij de Chinese overheid ter waarde van US$ 235 miljoen voor infrastructurele werken met uitvoering door het Chinees bedrijf Dalian. Het is nog niet duidelijk wanneer deze lening zal worden aangegaan en wanneer de werkzaamheden binnen dit project eventueel zullen plaatsvinden”

  Deze werkzaamheden zijn al begonnen en weer gestopt toen het aanleggen van te trace voor de highway vanaf Pengel International aankwam bij een dorp dat niet geïnformeerd was.
  Ook andere onder deze lening vallende werkzaamheden zijn ook al aangekondigd als gestart.

  De linker hand weet niet dat men de rechterhand ophoud voor provisies.


  Maak melding

 8. Terwijl het Bureau voor de Staatsschuld ze ziet vliegen, is het geld in onze staatskas in rap tempo aan het vervliegen.
  Het is de crimineel gelukt om binnen 3 jaar kapot te maken wat Vene moeizaam heeft opgebouwd. We worden opgescheept met schulden met aflossingsvrije perioden van 5 jaar en meer. De volgende regering, de volgende generatie zal dan deze meka buffel moeten schijten.
  Toch zullen ze hoog van de daken schreeuwen: “Neks no fout”.


  Maak melding

 9. Alleen fors bezuinigen kan de Surinaamse economie redden. Fout is dat er nauwelijks in productieve zaken wordt geinvesteerd.
  De monetaire reserves zullen door de Mega onproductieve uitgaven steeds verder dalen.

  Ook de Centrale Bank blijkt geen helder/transparant spel te spelen.

  Familielid Gilmore is daar neergezet met een presidentieel salaris, met als gevolg :

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3548048/2013/11/20/Zaak-Patrick-O-draait-om-Surinaamse-munt.dhtml

  Wie weet trouwens waarom Mw Wijnerman is ontslagen ?

  Kondre, opo yu ai !!!


  Maak melding

 10. Mijn moeder heeft mij geleerd om iets te doen wanneer het echt kan. Met andere woorden als je iets niet kan doen, moet je het niet doen. Deze regering heeft de kinderbijslag, AOV en ik denk ook de pensioenen van Suriname verhoogd. Daarnaast is er naschoolse opvang een feit en ook gratis ziektekostenverzekering voor jongeren onder de 16 jaar en ouderen boven de 60. Los van dit alles blijft de regering geld uitgeven alsof er niets aan de hand is. Ja er is wel iets aan de hand, want bepaalde figuren in de samenleving worden gewoonweg niet betaald. En dat is waar mijn moeder mij voor waarschuwde. Doe of beloof iets wanneer je het ook kan doen. Volgens mij staat de Surinaamse regering er niet bij stil dat tegenover deze beloftes een verplichting ontstaat. En de tweede belangrijke vraag is hoe ga je deze verplichting nakomen. Ze schijnen te vergeten dat niets gratis is in deze wereld en dat je het geld van de belastingbetaler slechts een keer kan uitgeven. Weet je wat mij zorgen baart. De volgende regering. Ik ben bang dat de volgende regering, om een sluitende begroting te krijgen, veel van deze gratis regelingen zal moeten terugdraaien. En dan begrijpt u mijn probleem: waarom doe je iets wat je op termijn niet kan waarmaken. Ik vind dit kiezersbedrog. Ik wil daarom al deze mensen waarschuwen dat wat ze nu krijgen waarschijnlijk van tijdelijke aard is.


  Maak melding

 11. Als de president van de Centrale Bank van Suriname economie gestudeerd heeft op CUBA en daarna bij de laagste afdeling van het IMF in een kast gezetten heeft als data verzamelaar, moet duidelijk zijn dat alles wat er economisch en monetair opzicht in Suriname aan beleid gemaakt wordt ONZIN is.

  Nu weer verteld meneer Hoefdraad dat de obligaties voor de gouddeal niet door gegaan zijn omdat de president van de FED in mei 2013 aangekondigd zou hebben de quantitive easing te gaan stoppen. Hoe dol kun je zijn. Hoe kan een injectie in de VS economie van $ 80.000.000.000/maand invloed hebben op een eenmalige obligatie van Suriname van $ 600.000.000. Volgens mij kan de President van de Centrale bank van Suriname het aantal nullen dat de tussen deze grootheden zit niet eens tellen.

  In mei en nu en volgend jaar moeten op commerciële leningen of obligaties (men financiert een onderneming) op de kapitaalmarkt voor dit soort transacties enorme risico toeslagen betaald worden. Dat is gezien de val van de goudprijs (nu $ 1.270/troy ounce) alleen maar toegenomen. Het gevolg is, en dat ziet iedereen die kan rekenen, dat met het dividend van 25% of 30% nauwelijks genoeg op zal leveren om de rente over de Obligaties te betalen laat staan dat er over 12 jaar afgelost kan worden.

  Het timing verhaal is natuurlijk ook onzin, Als Goldman Sachs met Suriname een deal maakt voor $ 600.000.000 (mini deal voor hun) dan garanderen zij de inschrijving op het overeengekomen moment. Deze inschrijving kan in tranchees geregeld worden zodat er rente derving minimaal is.
  Dat Goldman Sachs zich terug getrokken hebben betekend niet meer dan dat voor haar het RISICO te groot is en dat er geen alternatieven zijn.

  Zelfs Newmont tekende de voor haar zogunstige deal niet omdat zij weten dat Suriname niet instaat zal zijn haar verplichtingen na te komen. Newmont weet dat de kio zo kaal en mager is dat er geen veer meer te plukken is en dat er geen beetje vet meer uit te baken is.

  Suriname is failliet en heeft een curator nodig


  Maak melding

 12. Jojo je geleuter geeft duidelijk aan hoe failliet en dom jij bent, je hebt een psychiater nodig.

  “Zelfs Newmont tekende de voor haar zogunstige deal niet omdat zij weten dat Suriname niet instaat zal zijn haar verplichtingen na te komen.”

  Vertel ons maar in al jouw wijsheid, wat er gebeurd als je niet aan je contractuele verplichting kan komen.

  Neem in ogenschouw dat Newmont een onderneming is die al miljoenen in Suriname heeft geinvesteerd.

  Blijkbaar wekken die lappen tekst met dom geklets van je veel indruk op het front gepeupel hier, vandaar dat je niet genoeg van krijg, noh.


  Maak melding

 13. @Afu Sensie
  Mijn zogenaamd dom geklets is gebaseerd op feiten en uitspraken van de President. Past u aub op en wie u beschuldigd van dom geklets.

  De president heeft onlangs zelf gezegd dat hij de gouddeal na amendering en goedkeuring door de DNA getekend heeft. De bal ligt bij Surgold resp. Newmont was de letterlijke uitspraak van de President. Hij zei dit na dat Surgold/ Newmont dreigde per medio december 2013 alle arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd te zullen beëindigen.
  Binnen 4 weken weten we dus meer.

  Surgold/ newmont hebben daadwerkelijk $ 125.000.000 geïnvesteerd in onderzoek en voorbereiding. Geld dat zij hebben afgeschreven en bij de opstart van het project weer als hun inbreng activeren. Door de haalbaarheidsstudies af te schrijven hebben ze hun handen vrij voor stevig onderhandelen. Als het niet zo gaat als zij willen dan kan Suriname de pot op zogaat het al 100 jaar (Lees aub de geschiedenis met de Surinaamse Bauxiet Maatschappij = Alcoa = Suralco).
  Minister Hok heeft ooit verklaart dat de deal nagenoeg rond was toen hij aantrad. Minister Hol heeft toen ook verklaard dat de deal niet zo slecht was 20% van de aandelen voor aanzienlijk minder geld. Desalniettemin heeft het nog 2 jaar geduurd voor dat er een concept overeenkomst lag met 25% aandeel tegen 2 maal meer inbreng. Tijd reken van Surgold/ Newmont is voor hun voordelig.

  Ik heb hun Environment Social Impact Assement gelezen op belangrijke onderdelen en weet hoe zij deze mijn willen opzetten. Ik heb belangrijke informatie uit hun overeenkomst en hun landenmanager gesproken. Afu Sensie ik heb er alle belang dat er iets gebeurt en vind het daarom heel erg dat er om de feiten heen gedraaid wordt.

  Afu Sensie de realiteit is dat aan vrienden uitgegeven concessies in de “Area of Interest” door Surgold opgekocht moeten worden met het kapitaal dat Suriname inbrengt.
  Deze werkwijze is zelfs voor Amerikaanse mijnbouwers niet meer Ethisch beter gezegd verwerpelijk.
  Ik hoop dat je begrijpt dat de Burgers van Suriname een enorme schuld er bij krijgen zodat de vrienden met concessies in de “Area of Interest” binnen kunnen lopen.

  Nu weetje waarom het zolang duurde voordat men er uitwas en waarom Hok niet gereshuffeld wordt.


  Maak melding

 14. @Afu sensie

  ik probeer op basis van feiten de dingen duidelijk te maken.
  Zie ingevoegde link voor de actuele goudprijzen. besef ook dat de productiekosten van Goud in Suriname ongeveer $ 750/troy ounce zijn.

  http://www.kitco.com/charts/livegold.html

  De actuele goudprijs gaat richting $ 1.260/ troy ounce waarmee de bruto winstmarge uit komt op ongeveer $500/ troy ounce. Op de top van de markt was de goudprijs ruim $ 600/troy ounce hoger.

  Je hoeft geen raketgeleerde te zijn dat het financieren van Gouddeals een stuk minder aantrekkelijk is en veel riskanter geworden is.
  je zult ook kunnen na rekenen dat de inkomsten voor Suriname nu dramatisch afnemen.
  Afu Sensie je hoeft geen groot rekenwonder te zijn om uit te kunnen rekenen dat zodra men rente over $ 600.000.000 obligaties moet gaan betalen ($ 60.000.000/jaar) en jaarlijks $ 20.000.000 op de energierekening toe moet leggen middels subsidies de beloofde een jaar geleden beloofde gouden bergen en gouden toekomst als sneeuw voor de tropische zon wegsmelten.

  Voor niets gaat de zon op zelfs in Suriname. Voor de rest moet je werken en betalen.


  Maak melding

 15. De vereniging van straatvegers heeft in een aparte verklaring ook aangegeven dat het in 2017 zeker goed gaat met Suriname. Ook de vereniging van bushouders, casinohouders en nachtclubs beamen dit.
  Vanwaar komt het bureau aan zulke onzin en wie is die grappenmaker die dit bedacht heeft. Jaren 80 styling is terug.
  Gelukkig is er social media…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.