Ziekenhuisplan Suriname verraadt ‘onwetendheid’

22

PARAMARIBO, 18 nov – Het ziekenhuisplan van de regering Bouterse voor Wanica getuigt van ‘ontstellende onwetendheid’. Dit zegt Theo Hiemcke, voormalig adviseur op het ministerie van Volksgezondheid. Suriname beschikt al over een academisch ziekenhuis. Toch wordt serieus gepland om nog een bak van een hospitaal op te zetten buiten Paramaribo.

Weliswaar is dit op rijdafstand van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Een cadeautje van China moet de eerste bouwsteentjes opleveren. “Een groot ziekenhuis met zeshonderd bedden en academische opleidingen bouwen en exploiteren in een land met maar vijfhonderdduizend inwoners, in een district op steenworp afstand van Paramaribo, getuigt van een ontstellende onwetendheid of oneigenlijke bedoelingen”, zegt Hiemcke tegenover de Ware Tijd.

Bovendien is de medische stand in Suriname niet berekend op nog meer vraag naar kader. Artsen en verpleegkundigen zijn nauwelijks of niet te rekruteren. “Men zou dus specialisten uit het buitenland moeten halen of eigen mensen in het buitenland moeten laten opleiden. Belangrijker is dat een tweede ziekenhuis van deze omvang en opzet volledig uit de tijd is”, aldus Hiemcke. Het accent in de medische zorg ligt meer op het voorkomen van ziekten, wat goedkoper uitvalt.


22 REACTIES

 1. De Me(k)a Combinatie bestaat voor uit 80% ongeschoolde struikrovers. Deze beesten hebben nooit van hun leven een pen vastgehouden. Ze kennen alleen de wetten van stelen, moorden en dope dealen. En dit zijn de leiders van Suriname. Ze spelen roulette met belastinggeld. Ook die cadillacs waren niet nodig, hooguit voor de begrafenis van enkele paupers.
  Iedereen weet dat preventie de goedkoopste oplossing is voor de zorg. Deze regering maakt blunders op blunders.

  Ben ook benieuwd hoe Limbo en Meye hun baas Desi gaan redden. Waarschijnlijk heeft Santhoki het gedaan en is hij de kwade genius.

  Graag reactie van de paarse paupers. Tijd om uit jullie grotten te komen. Een ekte sranangmang gaat in discussie. Kom je baas verdedigen, mi gado… of hebben jullie toch het licht gezien ? Jullie bolwerk gaat als een nachtkaars uit. whahahaaa


  Maak melding

 2. Niets nieuws onder de zon van Suriname. Bouterse had zijn tijd beter kunnen investeren als verkoper. Daar is hij goed in. Hij alleen is in staat om zelfs een stoeptegel te verkopen


  Maak melding

 3. Op jouw klompen kan je voelen dat het hier gaat om de middelen (geldstelen) die dan vrijkomen, en niet zozeer om het bouwen van een Ziekenhuis. En dit is wat men met “Illusiepolitiek” bedoeld, maar dit is een schaamteloze verzinsel, die zijn weerga niet kent. En veel beloven maar weinig geven, doet een gek in weelde leven. Wat je onder de meeste aanhangers van deze misdadige en criminele (politiekepartij) tegen komt. Want nu houdt men zich meer met de arrestatie van zoonlief bezig want stel je voor, als hij doorgeslagen heeft, wat niet ondenkbaar is. Dus, van regeren zal er helemaal niets meer terecht komen. Het volk zal dit direct merken, met de kerst om de hoek, zal het geen kalkoen worden, maar Kalehoen met botten wordt het, misschien!?


  Maak melding

 4. dit is weer zo een projekt wat gerealiseerd moet worden om de criminele belanghebbenden hun zakken nog verder te vullen.

  Maar de ogen van de slaafse volgelingen van dit dievengilde blijven in de sluimerstand


  Maak melding

 5. Bij grote bouwcontracten valt er makkelijker wat van de wagen dan bij een klein bouwcontract.

  Of wel bij een groot project kun je makkelijker faciliteren en frauderen dan bij veel kleintjes.

  Toen ik een interessant voorstel deed begon men ook direct over een nieuwe haven terwijl het juist het doel was de huidige haven beter te benutten.


  Maak melding

 6. Ik ben volkomen oneens met de mening van deze heerschapTheo Hiemcke.

  Het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo stamt uit midden vorige eeuw en is nu op alle fronten afgeschreven. Het is een bouwval en biedt een ziekmakende aanblik, net als de binnenstad van Paramaribo zelf.

  Om nu te gaan schreeuwen dat Suriname geen ziekenhuis van deze omvang, slechts op een steenworp afstand van Paramaribo, nodig heeft getuigt van een enge benadering en niet gebaseerd op een deugdelijke en professionele analyse.

  In feite voldoen alleen het Diakonessen Ziekenhuis en het St Vincentius Ziekenhuis op dit moment aan de minimum internationale medische standaarden.

  Door het medische faculteit te verplaatsen naar het nieuw te bouwen ziekenhuis in Wanica, ongeacht het aantal bedden, geef je een boost aan de medische opleidingen in Suriname. Nieuwe omgeving doet wonderen en zal zijn uitstraling hebben op andere sectoren van de maatschappij.

  Het ziekenhuis Wanica krijgt straks een rechtstreekse verbinding naar de Kennedy Highway en is zodoende het eerste ziekenhuis voor calamiteiten op Zanderij. Binnen 20 minuten kan men al van Zanderij naar het ziekenhuis Wanica via de Kennedy Highway.

  Ook vanaf Paramaribo is het binnen dezelfde tijd bereikbaar. Daarentegen is de rijtijd voor ambulances Zanderij-Paramaribo vice-versa nu zeker 2 uur !

  Ik ken deze buurt heel goed, ligt op steenworp afstand van Lelydorp, maar door de aansluiting met de Kennedy Highway is het strategisch heel goed gelegen, beter dan welke ziekenhuis ook in Suriname. Voor het binnenland is dit ziekenhuis een must.

  En daar gaat het om, een goede bereikbaarheid bij grote calamiteiten zoals een vliegramp op Zanderij. En als vervanging van het bouwvallige Academische Ziekenhuis.


  Maak melding

 7. Hahahhaaaaaa lol lol lol lol lol Ontstellende onwetendheid….wat een geweldige formulering….ik sla op mijn dijen van plezier hahhaaaaa.
  Het is wel diep diep triest

  Als iemand je had verteld hoe deze atoso tori van bouta in een sitcom was geworden zou je het niet geloven. soso lafu als het niet ‘oponthoud’betekende zou je elke avond rustig gaan slapen net als Bouterse…met zijn helper Pinokio-khin


  Maak melding

 8. Weer zo’n me-ka project als de diepzeehaven of tramlijn, waarover er geen studie is gedaan, en volgens deze deskundige uit het artikel geen noodzaak voor is. Als goed verstaander begrijp je dit punt.
  Maar dit zijn prestige projecten om stemmen te winnen in het op een na grootste kiesdistrict Wanica. En om njang te maken door de paarse bende.
  Want de verkiezingen komen snel dichterbij en baas moet weer pres worden om te voorkomen dat de grote leider in de gevangenis beland, santo boma of new york.


  Maak melding

 9. Het ziekenhuisplan van de regering Bouterse voor Wanica getuigt van ‘ontstellende onwetendheid’. Dit zegt Theo Hiemcke, voormalig adviseur op het ministerie van Volksgezondheid. Suriname beschikt al over een academisch ziekenhuis. Toch wordt serieus gepland om nog een bak van een hospitaal op te zetten buiten Paramaribo.

  het moet niemand verwonderen dat als de mekalomaan zijn wil doordrukt, de mekaschulden door al die domme aanhangers zal worden afgelost. Ma kut, hij kan liever een gevangenis bijbouwen met al die rovers die dankzij de Meka C. uitgebroed worden.


  Maak melding

 10. Dit is typisch Surinaams. Eerst doen en dan pas gaan denken. Zo gaat het niet. Je moet elk plan niet alleen atomistisch bekijken, maar in zijn totaliteit. Ook de bemensing. Pas als alles in orde is kan je de keuze maken tussen “go” or “no go”. Overigens is het niet mogelijk een goed financieel plan te schrijven als je een heleboel factoren en of problemen (bottlenecks) over het hoofd ziet. Ik denk dat deze fout de oorzaak is waarom alle plannen in Suriname mislukken. Advies in deze: ga bij het academisch ziekenhuis kijken. Niet alleen naar goede dingen. Maar ook naar de probleemgebieden. Ik denk dat je er veel van zal leren.


  Maak melding

 11. Die chinezen zijn niet gek, ze gaan echt geen mega ziekenhuis bouwen in Suriname. Sinterklaas bestaat niet, de chinezen kijken naar hun eigen voordelen. De chinezen hadden gewoon een kleine streekziekenhuis in gedachten.
  Dus ook dit plan van de regering blijkt een luchtkasteel, ondoordacht en “ontstellende onwetendheid”. De paarse bende valt door de mand.


  Maak melding

 12. PARAMARIBO, 18 nov – Het ziekenhuisplan van de regering Bouterse voor Wanica getuigt van ‘ontstellende onwetendheid’. Dit zegt Theo Hiemcke, voormalig adviseur op het ministerie van Volksgezondheid.

  voormalig adviseur;volgens mij ben jij onwetend,’jij zegt dat er 500.000 mensen in suriname wonen,’heb jij het dan zelf geteld,want volgens mij zijn het er veel meer dan dat.
  jij zegt ook;Weliswaar is dit op rijdafstand van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.
  is het dan niet goed,of wat zijn de nadelen ervan.


  Maak melding

 13. @Micheal.
  Bij een vliegramp ben je bodybags nodig een hospitaal is dan onzin.

  Het is zaak de beste en meeste ziekehuiscapaciteit te hebben op die plaats waar de meeste mensen zijn.
  600 bedden ergens in het achterland heeft geen zin. Een goede geografische verdeling met kleinere klinieken met een paar beden en wat grotere regionale faciliteiten en 1 goed academisch ziekenhuis en een goede verbindingen (helicopter) zijn de oplossing die nagestreeft zou moeten worden.

  Nu is men met niet realiseerbare prestige dingen bezig die nooit gerealiseerd zullen worden.

  Hoelang is men al bezig iets in Albina te bouwen met Frans geld. Een bord plaatsen in nog niet het ziekenhuis bouwen.
  Ook dit is weer zo’n project waarvan het budget op is voor dat er een steen gestapeld is. Dit naar analogie van bruggen, treinverbindingen met brazilie. Tramlijn en de resterende 17.000 woningen.


  Maak melding

 14. @een jongen
  Hoeveel zijn het er dan?
  Als je de illegalen meetelt 1000000 of nog meer?
  Persoonlijk vind ik het zonde van de tijd,geld,medicatie en zorg om paars gespuis langer in leven te willen houden.
  Laat ze maar lekker naar een winti vrouw of obiaman gaan.


  Maak melding

 15. Het is heel goed dat een Chinees groot ziekenhuis er komt. Zodanig dat ze gaan concurreren met het academisch ziekenhuis. De artsen van het academisch ziekenhuis zijn zakkenvullers, buiten de patiënten alleen maar uit, zijn hooghartig en hebben geen kennis. De Chinezen zijn goede artsen, goedkoper, kwalitatief beter en buiten je niet zo uit als de specialisten in het academisch ziekenhuis. Wisten jullie dat de gemiddelde chirurg en andere artsen in Suriname 3keer meer verdienen dan specialisten in Nederland ?
  Ook het diagnostisch centrum van Hafied en Hofwijck buiten hun klanten uit. Ze zijn millionairs.
  Dus graag laat het Chinees ziekenhuis maar komen


  Maak melding

 16. DDB vertoond duidelijk de symptomen van een dictator met grootmoeds waan.
  Het doet er niet toe of iets wel nodig is en rendabel.
  Als hij iets doet moet het groot zijn. Voor de rest doet niets ertoe.
  Hr Hiemcke, U weet toch al langer dat deze regering van dag tot dag zaken beslist. Niets nieuws aan de zon. En als het niet uitpakt zoals de droom was ingegeven heeft een ander het verkeerd gedan.
  Al langer is erop gewezen dat er geen medisch kader aanwezig in Sur om het droom zieknehuis adequaat te bemannen. Maar dit was geen probleem voor DADA. Inhuren die handel. Waar het geld vandaan moet komen is voor later zorg.
  Bah.


  Maak melding

 17. @ JoJo

  Ik merk het, jou topografische kennis van Suriname is ver te zoeken.

  Wanica ligt niet in het binnenland van Suriname, maar grenst aan Paramaribo. Verder is Wanica, na Paramaribo, het dichtstbevolkte district van Suriname.

  Het geplande ziekenhuis, onafhankelijk van het aantal bedden en de politieke munt die Bouterse uit dit project wil slaan, is juist een vorm van goede spreiding over het land.

  Lelydorp is het op een na grootste stad van Suriname en het ziekenhuis is gepland in een dichtbevolkte gebied op een afstand van maximaal 5 kilometer van Lelydorp.

  Ik adviseer je eerst Google Maps te raadplegen voordat je weer grote onzin hier verkondigt. Maar het blijkt dat jij niet de enige bent met geringe topografische kennis.

  Bovendien hoeft de ontwikkeling van een land niet altijd negatief te worden benaderd doordat het door Bouterse en zijn NDP als politiek instrument wordt gebruikt.

  Soms moet je dingen ook los van elkaar kunnen zien. Het leven is niet altijd zwart-wit.


  Maak melding

 18. @Micheal
  Allereerst ik heb het niet over het binnenland maar achterland.

  Ongeacht wie met een plan komt en hoe veel ik mensen waar ter wereld ook gun een plan moet logisch in elkaar steken.
  600 bedden in wanica is per inwoner ongeveer 2 maal meer dan in de rijke westerse wereld met veel meer welvaart ziektes dan Suriname.

  Een welvarend land als nederland kan zich 7 academische ziekenhuizen permitteren of wel 1 per 2,3 miljoen inwoners.
  Het is dus knap om met 500.000 inwoners, met veel buitenlandse hulp, 1 academisch ziekenhuis overeind te houden.

  Het is zaak de schaarse middelen beter te besteden en niet aan overcaad of prestige objecten zonder levensvatbaarheid.
  Stel je voor staat er zometeen een uitgerust ziekenhuis met alles er op en er aan en dan is er geen personeel etc. Staat het te verrotten.

  Ik weet niet of je de schandalige staat van onderhoud van het Ziekenhuis in Moengo kent. Een miljoentje besteden in Moengo doet daar direct wonderen ook al wonen daar niet zoveel mensen.

  Even een praktijk voorbeeld. Recent waren Poolse vrienden in Suriname om medische apparatuur gebruik gereed te maken en het personeel te trainen. De betreffende apparatuur was reeds een jaar in Suriname voordat men op het idee kwam de mensen ze uit te pakken en de mensen op te leiden.

  Micheal mijn topografische kennis is vrij redelijk toereikend.
  Ik wil slechts een lans breken voor GBV “Gezond Boeren Verstand”. Hou het simpel dan doet men het al moeilijk genoeg.


  Maak melding

 19. @ JoJo

  Het heeft voor mij geen zin om met mensen in discussie te gaan die oogkleppen op hebben en slechts meedenken volgens hun politieke voorkeur.

  Ik ben geen NDP aanhanger, maar als bepaalde zaken in het land voor verbetering vatbaar zijn, dan speelt politieke voorkeur geen rol voor mij.

  Ik wil nogmaals de 2 belangrijkste redenen herhalen:

  1. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo stamt uit de jaren 60 en is danig aan vervanging toe door een (ultra)modern ziekenhuis. Renovatie is geldverspilling.

  2. In het district Wanica woont ca. 25 procent van de Surinaamse bevolking en de uitgekozen locatie is uitstekend, vanwege de bereikbaarheid zowel vanuit Paramaribo als vanuit Zanderij en omgeving. Ook voor een nieuwe hoofdstad van Suriname is dit een uitstekend locatie, ruim en hoog gelegen en halverwege Paramaribo en Zanderij.

  Ik vind jou argumenten, net als van Theo Hiemcke, niet zuiver !


  Maak melding

 20. @Micheal.
  Natuurlijk moet men vernieuwen en verbeteren. Echter het gebouw uit 1960 bepaald niet de kwaliteit van het ziekenhuis. Dat wordt bepaald door de mensen en de apparatuur.

  Renovatie beschouw jij als geld verspilling. Hergebruik is langszamerhand wereldwijd de basis voor Duurzaamheid.
  Verbetering kan in het AC in Paramaribo nu direct beginnen indien men er geld voor overheeft. Voor dat er iets nieuws opgebouwd is en het functioneert is men met een AC minimaal 5 jaar verder en dan ben ik positief.
  Ik hoor en lees ook het commentaar op de bemensing van het AC in Paramaribo. Iets doen aan uitrusting, opleiding, bemensing en vooral ATTITUDE is belangrijker dan een te groot gebouw met ultra moderne snufjes waar geen personeel voor is.

  U spreekt over dat Wanica 25% van de Surinaamse bevolking omvat. Dan wet u ook vast wel hoeveel % groter Paramaribo omvat. U moet ook denken aan de mensen net over de brug tot aan Tamaredjo en dan kan men zeker spreken over 50%.

  Micheal het gaat niet om het gebouw maar om de mensen en de organisatie.

  Als eenvoudig voorbeeld: het Torarica is ook een 60er jaren gebouw met een te lage verdieping hoogte maar het is een veel beter hotel dan heel wat nieuwere hotels in Suriname omdat men daar weet wat gasten zijn en men de gasten een goed gevoel geeft. Vergeleken bij heel wat hotels waar ik heb mogen verblijven is het een bouwval echter wel een bouwval waar je prettig verblijft en je met overtuiging te veel betaald en terug komt (vergeleken bij heel veel andere internationale hotels).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.