‘Geen behoefte aan financiële noodmaatregelen’

27

PARAMARIBO, 18 nov – De regering heeft er geen behoefte aan noodmaatregelen te treffen om haar financiële huishouding te redden. Volgens vicepresident Robert Ameerali is er geen sprake van het grijpen naar uiterste middelen. Vanuit oppositionele hoek wordt toch anders beweerd.

John van Coblijn (NPS), adviseur van ex-president Ronald Venetiaan, weet zeker dat de regering blut is. Er wordt al overwogen het leningenplafond te verhogen. Dit nu wordt stellig ontkend. “Met het huidige leningenplafond hebben we nog ruimte zat. Het plafond optrekken is niet aan de orde”, zegt Ameerali tegenover de Ware Tijd. Volgens Van Coblijn is er dringend geld nodig om de salarissen bij de overheid te betalen. Ook andere maatregelen worden overwogen.

De Centrale Bank van Suriname zou op het punt staan terug te komen op een recent besluit. De kasreserve voor algemene banken zou dan worden verlaagd. Onlangs werd juist een verruiming ingevoerd om het te veel aan geld in de samenleving af te romen. Van Coblijn gelooft dat als de verruiming wegvalt, meer leengeld vrijkomt voor de regering. De regering zou ruim tweehonderd en vijftig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer zestig miljoen euro) tekortschieten.

27 REACTIES

 1. Suriname heeft net als elk andere land een tekort op de balans. Dit is gunstig voor de economie, zodat zij minder contributie hoeven te betalen aan bijvoorbeeld de VN. Daarnaast blijft de SRD gunstig voor landen die in Su willen investeren. Amerika en Nederland hebben “toren”hoge schulden en als het moet wordt de kredietplafond verhoogd. Dit hoeft niet perse averechts te werken.

  Op zich is deze regering combinatie uitstekend voor Suriname. Bouta die uitvoert en durft te beslissen, Vene die dit controleert en VHP die zoals altijd aan de zijlijn heel hard staat te roepen alsof zij het wiel hebben uitgevonden.
  Justitia ( lees Bouta) Pietas ( lees venetiaan) en Fides ( lees Santhokie) houwen het ‘wapen’van Suriname tegenover haar eigen volk die als domme dwazen hun “lijder”blijven volgen.De ontzichtbare vijand (vhp/nps) heeft 30 jaar de tijd gekregen om iets moois en permanent op te zetten, integendeel hebben zij zichzelf verrijkt en gunnen andere politieke partijen een lege pot.


  Maak melding

 2. Robert is niet alleen blind ,maar ook nog stom ,hij kijkt niet verder dan zijn neus lang is ,hij moet een spoed cursus economie volgen hij zit daar voor DDB en moet zijn best doen, DDB moet alles afpakken wat deze figuren van de staat hebben afgepakt,en de vermogen in Su.investeren,dan leren ze pas af,ze hebben de lering niet begrepen wat in het verleden is gebeurd met al die rijken van 80.


  Maak melding

 3. Deze regering maakt blunders op blunders. Natuurlijk is Surinaamse overheid failliet. Bouterse & Co maken ook geen haast met het aanstellen van een nieuwe Minister van Financiën.
  Dit zegt al genoeg. Deze criminele regering probeert met man en macht de wantoestanden de maskeren. Vragen van de oppositie worden simpel afgewimpeld. Bouterse komt in de Ocer alleen monologen houden daarna verdwijnt hij de met de staart tussne zijn benen. Deze schijtzak ontwijkt iedere vorm van discussie
  Voor de buitenwereld worden de zaken bedekt met de mantel der liefde. Suriname staat op de rand van afgrond.

  WIJ TRAPPEN HIER NIET IN !

  De geldpers kan aangezet worden en Jos Steeman Shipping is straks back in business. Suriname gaat terug naar tijden waar vele families smachtend op voedseldozen zaten te wachten.

  Desi ymp je wordt bedankt !


  Maak melding

 4. Dit is geen nieuws. Maar misschien wel iets voor de huidige machthebbers die te overdenken valt. Je kon dit kilometers ver reeds aan zien komen. Tel uit je winst.
  Hoeveel ministers zijn ontslagen met behoud van salaris?
  Hoeveel directeuren, vice directeuren, kaderleden zijn vervangen / overgeplaatst met behoud van salaris?
  Hoeveel ambassadeurs zijn vervangen met behoud van salaris?
  Weet je hoeveel geld, dat verspild wordt, dit per maand is?
  Sarie torie dus over enkele weken wordt het nieuws als volgt (kerstboodschap aan het volk en implementatie op 1 januari 2014):
  De in omloop zijnde geld hoeveelheid zal toenemen met zovele miljoenen. Het volk heeft niets te vrezen want in 2014 en 2015 zal de koopkracht worden vergoed. AOV wordt 750 SRD per maand, kinderbijslag wordt 350 SRD per kind, subsidie aan de bussen zal toenemen met 500 SRD per bus, sociale zaken zal nieuwe banen creëren te beginnen met het aannemen van 2000 schoonmaaksters voor het schoonhouden van de straten en de binnenstad, OW krijgt de gevraagde 250 personen etc.
  Dit alles wordt gefinancierd met een obligatielening en een deel wordt gefinancierd met renteloze leningen van China en India.
  Volk van Suriname no spang het gaat lukken dat beloof ik u. Mik deng takie me waktie deng. Stre de foe stre a monie sa de onoe no a frede.

  Zie je het al????????????


  Maak melding

 5. Dit gevolg was sinds het aantreden van de Meka C. te verwachten. Ma kut zeg het al die paarse oliedomme zombies niet, want dan bedreigen ze met de oliedomme paarse leuze..wiens we K. didibri na mang. yep wo K. Back to teh eigthies. Ondertussen gaat de roof olv van de paarse lijder ongestadig door. 7x erger. Wacht maar af.


  Maak melding

 6. @koos

  Broeder Koos,
  ba soekoe, ba vinnie….
  Ik stuur al geruime tijd GEEN enkel doos meer…het geld besteed ik aan mijn vrouw en kids…die zijn tenmiste DANKBAAR…


  Maak melding

 7. Weet je wat het voordeel is als wij geen minister van financien hebben? Dan kan Bouterse de schuld van de financieel/economische wantoestanden van het land niet in de schoenen van een ander schuiven. En VP het spreekwoord luidt niet voor niets: al is de leugen toch zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. De toekomst zal ons dus leren of jij gelijk hebt. Persoonlijk denk ik dat u zich vergist. De klapper op de vuurpijl vond ik deze: de naschoolse opvang van Commewijne is al 5 maanden niet betaald. De verantwoordelijken voor deze achterstand hebben de argumenten dusdanig verdraaid dat het lijkt alsof het de schuld van de naschoolse opvang is (hun administratieve fout), waarom ze zo lang niet zijn uitbetaald. Een administratieve fout wat 1 maand duurt wil ik wel geloven, maar een administratieve fout die 5 maanden duurt kan alleen in Suriname.


  Maak melding

 8. =Die Haïtianen zijn veel flexie dan de Surinamers. lees maar een kort stukje tekst::::::::::::Een van de grootste vrienden van Bouterse

  Haïtianen eisen aftreden president
  PORT-AU-PRINCE –

  Duizenden Haïtianen zijn maandag de straat opgegaan om het vertrek te eisen van president Michel Martelly. Het was de grootste betoging tegen de president, sinds die in mei 2011 aan de macht kwam.


  Maak melding

 9. De Surinaamse economie draait op de volgende zaken:

  1. Cocaïne exporteren naar Europa ( maar dit gaat niet meer, alle kanalen zijn dicht)
  2. Voorschotten van I AM Gold. (De Canadezen willen meer concessies ,zonder deze geen extra geld)
  3. Leningen van China (De chinezen willen meer chinezen naar Suriname en grote lappen grond hebben voor landbouw en werk gelegenheid voor chinezen, zolang dat niet gehonoreerd is geen leningen meer)
  4. En Suriname zou een boost krijgen van de HEZBOLLAH beweging, helaas Dino is op tijd gepakt.
  5. President Chaves van Venezuela is dood, geen olie meer en andere ondersteuning.
  6. Staats olie zonder Eddie Jharap is ook bankroet .
  7. Jarikaba heeft geen bananen meer.
  8. Bauxiet levert niks meer, alleen maar verliest, men recycle aluminium

  Conclusie: Staatskas is leeg, twee ministers ontslagen en de president van de CBS dhr. Hoefdraad kan en mag niks zeggen.


  Maak melding

 10. BESTE NEDERLAND, DENK OOK AAN SURINAME, UW OUDE VRIEND

  18,5 miljoen euro op giro 555 voor Filipijnen
  De landelijke actie ‘Help de Filipijnen’ heeft voorlopig 18.506.023 euro opgeleverd op giro 555. Dat is maandagavond bekendgemaakt aan het eind van de landelijke actiedag in Hilversum.

  Actiedag Filipijnen
  Fotoserie Het daadwerkelijke eindbedrag kan nog hoger worden aangezien giro 555 nog weken open blijft staan voor lopende acties.

  De hele dag hebben radio- en televisieprogramma’s aandacht aan de inzamelingsactie besteed. Veel mensen namen de moeite om zelf een cheque langs te brengen in Hilversum. De actiedag werd afgesloten met een talkshow gepresenteerd door Humberto Tan, Bridget Maasland, Paul Witteman en Jeroen Pauw.

  SUriname heeft nu ook hulp nodig, wij hebben ook een economische ramp, Nederland help…………………giro 555 voor Suriname…


  Maak melding

 11. Waarom is er niemand die meer de uitspraken van de Pres geloofd?
  Hij zegt toch dat er niets aan de hand is!
  Dus dan is er ook niets aan de hand. En een ieder die anders wil doen geloven is bezig met een hetze tegen deze Regering en het hele Surinaamse volk.
  Dus beste landgenoten, bij de komende verkiezingen gewoon weer massaal op NDP stemmen.
  Alles komt goed.
  En vergeet niet als NDP weer aan macht komt krijgt iedere Surinamer een mooi sprookjesboek als dank voor het geloven in sprookjes.


  Maak melding

 12. ALFA, kan nooit van SURINAMSE KOMAF zijn en al zou dat zo zijn hij voelt zich niet SURINAAMS want wat hij hier neer pent zou dan zijn dat hij land en volk beledigt en neerhaalt en een ieder die dat doet is lager dan het laagste dat er bestaat echt een…….wieswasie.


  Maak melding

 13. @ alfa, wat een ongelofelijke onzin over met die link van giro 555. Suriname is in de basis een rijk land. Om dat te kunnen ontwikkelen moet je eerst investeren. Dat kost dus eerst geld.Hiervoor heb je ook buitenlandse werkers nodig om dat er te weinig mensen hier wonen. Wil je meedoen? moet je vandaag instappen en niet over een tijdje klagen dat je lege handen heb. GA WAT DOEN!


  Maak melding

 14. @alfa,

  Nederland schenkt al een gratuz standbeeld ten behoeve van de gevallenen, uit het tijdperk Tris.

  19 nov 2013
  “ Hoewel niet iedereen in Suriname er blij mee is, onthult de Surinaamse minister van Defensie volgende week een monument om 45 Nederlandse en Surinaamse soldaten die tijdens hun diensttijd in Suriname zijn omgekomen, te herdenken.

  De soldaten vervulden hun dienstplicht in de Troepenmacht in Suriname (TRIS). Dit koloniale leger was actief in Suriname vanaf de Tweede Wereldoorlog tot de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Ook jongens van Surinaamse afkomst maakten deel uit van dit legeronderdeel.”
  Bron: AD

  Mooi tok,…………..


  Maak melding

 15. @ Alfa
  Ik heb alle begrip voort jouw probleem , maar:
  Vroeger was het zo: de regering van Nederland verdubbelde het bedrag van een inzamelingsactie. Nu verkeert Nederland in de shit, het bedrag van de inzamelingsactie Filipijnen wordt dus niet verdubbeld.

  Toen Suriname last had van de overstroming hebben de Nederlanders 0 euro gegeven. Ik was boos en heb toen gezworen nooit meer te geven aan inzamelingsacties. Wat ze nu doen is mensen uit mijn buurt charteren voor hun collectes. Om mijn buren niet te beledigen geef ik een stuiver of 10 cent in plaats van 5 euro’s van weleer. Alfa aub vraag de Nederlander niet meer om giften, want dat zullen ze niet geven. Reden: ze hebben nooit van Suriname gehouden zoals Surinamers van Nederlanders hebben gehouden. Wat wij moeten doen is zorgen dat wij ze niet nodig hebben. Het probleem Suriname moet je dus in Suriname en niet in het buitenland oplossen. het spijt me, maar ik heb geen betere oplossing.


  Maak melding

 16. Beste vrienden hier in waterkant net,

  Mijn reactie is meer als cynisch bedoel om te tonen hoe schaamteloos en hypocriet Holland is.
  Na de koloniale uitbuiting van Suriname, de Antillen, Indonesië en zuid Afrika ze nu altijd na een grote wereld ramp zogenaamd doen alsof ze helpen. Daarom heeft Japan ook na de Tsunami geweigerd hulp te ontvangen van Nederland.

  Het geld dat ingezameld wordt blijft voor een groot deel in Nederland.
  Het zijn de NGO’s die bijvoorbeeld in Haïti het land proberen op te bouwen.

  Ik heb ook als Surinamer maandag cent gegeven na de watersnoodramp van 1953.
  Onze staatskas is leeg geplunderd dus bedacht ik dat dat ook een ramp is voor het Surinaams volk.
  Nederland kan dus nu ook een steentje bijdragen om geld op te halen voor de centrale bank van Suriname……………………Het is een grap……..By the way voor jullie info ik woon ook in Suriname, dus ik maak iedere dag mee hoeveel leed en ellende dit volk te voortdurend heeft aan slechte beleidsmakers en corrupte bewindslieden. Meer kan ik niet zeggen……………ik sta 100% achter een nieuwe beweging die de oude garde moet doen opschuiven voor een jongere generatie.


  Maak melding

 17. Om maar een voorbeeld te geven van een toekomstig “smetloos” VHP leider: Sharmila Kalidien-Mansaram. Een vrouw die niet angstig jankt, maar zorgvuldig haar woorden uitspreekt.


  Maak melding

 18. @Alfa
  1) Zuid afrika heeft al sinds Napoleon (1800) niets meer met Nederland te maken.
  2) Ja er is veel geplunderd in koloniën. Alleen heeft Suriname mede door blunderend bestuur het Koninkrijk der Nederlanden alleen maar geld gekost.

  Het is van belang om Land en Individuen/Ondernemingen te niet over een kam te scheren. Suriname heeft slechts tijdens de 2de wereld oorlog geen geld van Nederland ontvangen. Daarvoor en daarna is er jaarlijks geld bij gestort.
  letwel met alle beperkingen van dien en stomme Nederlandse politici die mee keken en een beetje mee bestuurden heeft Suriname al ruim 60 jaar een eigen regering en zelf plannen gemaakt.

  Altijd slachtoffer spelen helpt niet

  Dit is ook enigszins ironisch gesteld. De geschiedenis vormt ons allemaal maar maak niemand wijs dat het allemaal de schuld van Calimerostan is en dat Calimerostan nu rijk is van de “winsten” uit Suriname en de Antillen.
  De serieuze winsten uit Indonesie zijn ondertussen verdampt en ook verrekend met verliezen die opgelopen zijn door nationalisatie.


  Maak melding

 19. Donderdag 21 november 2013 om 00:53 uur, door @JoJo, nationalisatie is niet erg, mits het maar goed gecontroleerd wordt door Belastingdienst en Justitie.

  Je mag Nederland de schuld blijven geven als zij jou internationaal belemmeren (om jou en je omgeving scherp te houden), zolang je maar niet blijft hangen, maar beweging maakt in jou situatie.


  Maak melding

 20. @john,.. fawaka?

  !!!overstroming Su 2006!!!

  Op dinsdag 9 mei 2006 besloot Samenwerkende Hulporganisaties een gironummer te openen voor de slachtoffers. De slogan Samen voor Suriname werd voor deze inzamelingsactie gebruikt.

  Op 10 mei 2006 vroeg president Ronald Venetiaan het buitenland om hulp. Hij verklaarde de getroffen regio’s op 9 mei tot rampgebied.

  Nederland heeft 1 miljoen euro voor noodhulp toegezegd; België 100.000 euro. Nederland stuurt verder op verzoek van de Surinaamse regering een team deskundigen. De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben beide 250.000 euro gedoneerd voor hulp in het getroffen gebied.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.