Haven Suriname bijna lam door staking

14

PARAMARIBO, 16 nov – Havenarbeiders hebben de meeste activiteiten op de Nieuwe Haven stil gelegd. De doorgaans drukke haven langs de Suriname rivier heeft nu veel weg van een eng verlaten plek. De arbeiders liggen overhoop met Integra Marine Suriname.

Het betreft één van de twee verschepingsmaatschappijen die de haven beheren. Volgens Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C 47, stelt de directie zich halsstarrig op. De oude Havenarbeidersbond is gereactiveerd. Na een jarenlange winterslaap is besloten de laders en lossers van beide maatschappijen te bundelen. Berenstein wil praten over aanpassing van het loon en de sociale voorzieningen. Er lijkt nu een patstelling te zijn ontstaan.

De vakbond had een oplossing verwacht bij de Bemiddelingsraad. Het orgaan voor het bemiddelen in arbeidsconflicten is er niet uitgekomen. Volgens Berenstein heeft de directie steeds weer een andere smoes klaar om maar niet te hoeven onderhandelen. Onder meer wordt geëist dat de vakbond wordt geleid door arbeiders zelf. Dit wordt aan de andere kant gezien als een poging de vakbond in te kapselen. Nu de bemiddeling is mislukt, gaat de staking gewoon door. Het bedrijfsleven begint zich al zorgen te maken.

Bekijk ook:

14 REACTIES

 1. De meeste werknemers hebben niet door wanneer je aansluit bij een vakbond, dat je akkoord gaat met de eigen belangen van die vakbond. Vooral de vakbonden in Suriname zijn meer gericht om makkelijk geldt te verdienen over de ruggen van de arbeiders.

  De arbeiders denken dat zij vooruit zullen gaan, maar het zijn juist die vakbondleiders die geld verdienen, terwijl zij lekker in hun hangmat liggen.

  Wanneer de arbeiders te weten zouden komen wat er daad werkelijk gebeurt met hun vakbonds premie en CAO premie van het bedrijf, dan zouden ze schrikken.

  Vroeger was het zo dat alle vakbonds-premies op een aparte rekening wordt gestort van het bedrijf waar zij werken. Het is geld van de arbeiders, maar de vakbonden verplichten nu dat het op hun eigen rekening moet komen.

  Jammer genoeg begrijpen de arbeiders het nog niet dat zij genaaid worden met het piramide systeem.


  Maak melding

 2. Na tientallen jaren van (wilde) stakingen mag nu wel langzamerhand de gedachte worden aangenomen dat de vakbewegingen een serieus gevaar zijn voor de staat!
  Ze brengen de ontwikkeling van Suriname jaar in jaar uit in problemen door nutteloze stakingen, schrikken potentiële investeerders af en leveren derving van broodnodige inkomsten voor de staat.

  De haven van Paramaribo is niet zolang geleden winnaar geworden van de Port of the Year Competition van de Caribbean Shipping Association (CSA). Vijftien havens deden aan de competitie mee. Suriname heeft deze prijs voor de tweede keer op een rij binnen gesleept. Een unicum en een fantastische prestatie! Nu willen de wolven van de vakbewegingen ook daar een deel van de buit hebben.

  Het word daarom hoogtijd dat de staat helaas serieus moet gaan overwegen om de vakbewegingen te breken.


  Maak melding

 3. @Marcô, je hebt groot gelijk.

  =Er moet een wet komen over het stakingsbeleid in Suriname. Zowel in het onderwijs/overheid als in het bedrijfsleven.

  =Zie maar de mensen die zijn gaan staken om vuil in de avonduren op te halen, dit terwijl vuil blijft liggen. Ik ben blij dat de minister heeft ingegrepen.

  -Zie maar het onderwijs die soms lam ligt terwijl kinderen achter raken.

  =Nu staken de havenarbeiders, terwijl er spullen in de containers liggen van particulieren en het bedrijfsleven die straks weggegooid kunnen worden.

  =De vakbondsleiders mogen nu even goed gaan nadenken waarmee zij bezig zijn.


  Maak melding

 4. =Lees maar een stukje tekst, volledige tekst is via starnieuws:::::::::::::

  ==Zie waarom het nooit goed zal gaan in suriname.

  -No work no pay
  In het schrijven van de directie wordt betreurd dat de vakbond gekozen heeft voor confrontatie en een oproep van de Bemiddelingsraad om het werk te hervatten naast zich heeft neergelegd. Integra heeft de werknemers nu opgeroepen het werk te hervatten. Geven zij geen gehoor aan deze oproep zal het principe van ‘no work no pay’ worden gehanteerd. Daarnaast zal de maatschappij overgaan tot disciplinaire maatregelen, omdat volgens de directie deze staking een onrechtmatige is.


  Maak melding

 5. haven van Su = lam

  rijstboeren als lammetjes op de stoep v DADA

  niet genoeg leraren om de lammetjes te leiden

  de verre lammeren komen naar huis (Pardi)

  onze staatskas is lam geslagen

  kortom;

  Er is geen “lam” te “bespringen” met deze “zwarte” ndp schapen 🙂


  Maak melding

 6. Gelijk heb je, en hun God gooit heus geen zak met geld voor ze, waar ze aan het luieren zijn in de hangmat, zodat ze de staking met gemak kunnen overleven.
  django


  Maak melding

 7. Een Haven is het Hart van een land en zorgt voor het verdere dagelijkse LEVENONDERHOUD voor een ieder MENS en gedierte in positieve zin en om meer verlammingen te voorkomen moet men nu echt met aanmatigende houdingen optreden,de padieboeren,de Kwintiegemeenschap zijn goed bezig met die honden!!Nog heel even doorbijten…en wees voorzichtig.


  Maak melding

 8. het wordt tijd dat de meeste bedrijven in su,staats bedrijven worden waarvan 50% van het totaale winst aan infrastructuur/volk/land en ook natuur uit besteed wordt.
  de meeste bedrijven in su frauderen,’als zij onder staats toezicht staan zal men niet de gelegenheid pakken om te frauderen of corruptie te plegen,’maar dan moeten de ambtelijke toezichthouders’s volgens het boekje hun werk uitvoeren voor een eerlijke gang van zaken.


  Maak melding

 9. @Sra, zodra de overheid hun vinger in de private sector stopt loopt het bijna altijd mis. Dit is niet alleen in Suriname zo, maar over de hele wereld.

  De particuliere sector is responsief en dynamisch, de publieke sector is bijna catatonisch. Niet te vergeten, hoe meer de overheid bemoeit in de particuliere sector betekend corruptie.

  Ga voor je zelf na hoeveel overheidsbedrijven goed draaien in vergelijking met de particuliere sector?


  Maak melding

 10. Intergra Marine/DP World en VSH United hebben enkele jaren terug het alleenrecht gekregen om stuwadoorsactiviteiten op de Nieuwehaven te mogen verrichten.

  Er was ook een derde groep die wilde meedoen met deze activiteiten, maar Remy Vijzelman (Intergra) en Defares (ex Dir Havenbeheer), hebben die groep dmv manipulatie en dreigementen bewust weg weten te houden.

  En zie nu het grote gevaar wanneer men slechts de keus heeft om op 2 paarden te wedden !
  Wat is de economische schade voor Suriname vanwege deze idioterie !

  Zal de NV Nieuwehaven dit jaar de Caricom sea port award wederom in de wacht slepen ?
  Niet met deze maffia figuren als Integra Marine/DP World en VSH United !


  Maak melding

 11. Arbeiders worden zo monddood gemaakt, dit is zeer verontrustend en onacceptabel.

  Zo kan het niet verder terwijl de kapitaalkrachtigen steeds rijker zijn geworden.

  Ik wens de bond heel veel succes en wijsheid toe.


  Maak melding

 12. Marco

  Ik laat mijn ideologie niet volgens koloniale gedachten gang stimuleren of beinvloeden,’mijn uitleg heeft met opbouw van su en voor su temaken,en heeft niks met europa temaken.
  Ik ben in su geboren,dus belangen van mijn geboorte land heb ik kijk naar,hoe andere landen hun zelf willen opbouwen,is hun zorg,als zij maar niet over surinaams rug heen lopen


  Maak melding

 13. Suriname gaat met de dag sneller op achteruit, het geestelijk en moreel verval van de lijders wordt met de dag erger. Suribabwe nadert snel dichterbij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.