‘Tyfoon Filippijnen teken aan Surinaamse wand’

19

PARAMARIBO, 13 nov – Suriname moet rekening houden met radicaal weer. Dit stelt hydroloog en universiteitsdocent Sieuwnath Naipal. Wat zich nu aan natuurgeweld voltrekt op de Filippijnen mag als vingerwijzing worden aangemerkt. Het is een kwestie van tijd.

Vroeg of laat zal het ook gaan borrelen in de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. Superorkanen van het kaliber Haiyan mogen dan beslist verwacht worden. “Als we kijken naar wat op de Filippijnen is gebeurd, dan zien wij dat het een tyfoon is die niet valt binnen één van de categorieën. Men spreekt van een supertyfoon en dat zal ook steeds meer het geval zijn. We hebben geen reden te zeggen dat het hier niet zal gebeuren”, zegt Naipal tegenover de Times of Suriname.

Het is tijd dat Suriname maatregelen treft, zij het laat. De natuurlijke bescherming van mangrove en parwa bomen langs de kust is haast volledig weggemaaid. Het is nu dus van levensbelang dat wat is overgebleven, ook echt blijft. Maar daar lijkt het juist niet op. “We zien dat grondontwikkelaars keihard doorgaan en geld maken. Ik heb er problemen mee dat de regering meewerkt door nutsvoorzieningen aan te brengen, zoals drinkwater en stroom”, aldus Naipal.


19 REACTIES

 1. Meneer Naipal, ik heb nieuws voor u.
  Al staat Paramaribo in brand, dan noch blijft onze president rustig door slapen. Hopelijk wordt hij daarna nooit meer wakker.


  Maak melding

 2. Ik snap dat Suriname nutsvoorzieningen aanbrengt, maar daar zal vast ook een andere manier voor zijn. Door het blijven kappen van de bomen roept Suriname (een land waar haast nooit een natuurramp zich heeft voltrokken), het op zichzelf af. Heel goed om dit dus onder de aandacht te brengen!


  Maak melding

 3. NEE TOCH HE!!!???
  Na 3 en een half jaar ge(raas) van de supertyfoon ‘politieke poppenkast’ over Suriname, nu dit weer.

  God zij met ons Suriname.


  Maak melding

 4. Suriname bevind zich tussen de 4 en 5de breedte graad.
  Dat is voor een echte cycloon vorming te dicht op de evenaar door omdat binnen deze band het corioliseffect te klein is.
  dus een Cycloon echt over land is niet waarschijnlijk.
  Een uitloper van een dergelijke storm kan natuurlijk wel veel schade veroorzaken aan de kuststreek en opstuwend water zal heel Parbo onderwater kunnen zetten. Zelfs een mangrove kust zal dit niet tegenhouden.


  Maak melding

 5. Het is helaas niet erg.

  Ik hoop zo dat het meevalt mocht er een orkaanstorm komen.

  Ze hebben al amper voorzieningen en toch doorgaan met ontginnen van oerwoud.

  Onnodig om zoveel oerwoud te vernietigen, want er zijn legio mogelijkheden om je geld te verdienen.

  Dit is nou het resultaat van te weining opleidingsmogelijkheden in Suriname.

  Suriname heeft helaas gewoon een Wake Up nodig.


  Maak melding

 6. Er zullen geen projekten ontwikkelt zijn, is ijdele hoop te verwachten dat het probleem van de mangrove begroeiing wordt aangepakt. De feiten staven deze bewering.


  Maak melding

 7. 13 nov. 2013

  Srika heeft het item gelezen en vermoedt dat de uitleg van dhr. Naipal enigszins uit haar verband gehaald is, althans niet duidelijk begrepen door de journalist(e).

  Even voor de duidelijkheid: Een tyfoon is ook bekend onder de naam ‘orkaan’.

  Voor het ontstaan van een orkaan zijn enkel variabelen belangrijk, zoals de mogelijkheid voor het ontstaan van depressies, windrichting, warme zeestroom en Coriolis effect.

  En vooral de beschikbaarheid van veel warm zeewater(boven 27 graden C) en het Cariolis effect bepalen uiteindelijk de grootte, snelheid en de kracht van een orkaan.

  Srika wil het maar houden op de invloed van het Coriolis effect. Dit effect ontstaat door de rotatie van de aarde om haar as en waarbij de winden als gevolg van die draaiing een extra draai-effect(buiging) naar rechts krijgen. En hoe hoger naar de polen toe, hoe sterker het effect van die draaiing wordt.

  Bij de evenaar is dit effect nul(0) en neemt in kracht toe naarmate het windsysteem zich richting hogere breedte verplaatst. Dus van 0 graden NB naar bijv. 25 graden NB.

  Suriname ligt op ongeveer 5 graden NB.Het Coriolis effect is dus gering, terwijl Cuba op ongeveer 20 graden NB en New Orleans (USA) op ongeveer 30 graden NB sterkere krachten van het Cariolis effect ondervinden en dus grote kans hebben op het ontstaan van orkanen.

  Nederland ligt op ongeveer 52 graden NB en staat ook onder invloed van deze krachten. Maar omdat Nederland een relatieve warme zeestroom heeft( ongeveer max.18 graden C) is de kans op een orkaan klein, hoewel in het verleden de temperatuur van deze zeestroom enkele keren boven de 18 graden C. uitschoot.

  We zien dat tornado’s(krachtige windhozen)boven de 35 graden NB ontstaan, omdat daar en op hogere NB het Cariolis effect sterk genoeg is om dit verschijnsel ook te laten ontstaan.

  Srika heeft hier de beïnvloeding van La Nina op Suriname niet besproken. Kort kan gezegd worden, dat in een periode van een La Nina er veel neerslag en rukwinden (zware sibie busies)geïsoleerd langs de kust(streken)van Suriname zal trekken.Maar zal voor Suriname geen orkanen kunnen vormen.

  Het wegslaan van parwa en mangrove langs de kust van Suriname heeft een andere oorzaak, waar Srika vorig jaar enkele postings heeft gedaan.Bij deze, werkt de mens in Suriname al tientallen jaren (deels) mee bij het vernietigen van de eigen parwa en mangrove.

  Dus Srika concludeert hier dat universiteitsdocent Sieuwnath Naipal door de journaliste van dit item verkeerd begrepen is. Een hydroloog en universiteitsdocent zou in deze de juiste uitleg moeten kunnen geven op de kans voor het ontstaan van (super)orkanen richting Suriname.

  Ik hoop dat met het bovenstaande van Srika, de geven uitleg te begrijpen is.

  En zij die de uitleg niet begrijpen, mogen nu de minpunten afschieten!
  Srika


  Maak melding

 8. De man heeft gelijk. De hele wereld is klimatologisch aan het veranderen. Wij kunnen twee dingen doen, te weten:
  1 wij gaan de vervuiling(CO2uitstoot) worldwide bestrijden of
  2 wij gaan maatregelen treffen om bij een ramp de schade zoveel mogelijk te beperken en natuurlijk moeten wij lering trekken uit de oplossingen van andere landen. De Filippijnen zijn ervaren op het gebied van orkanen, maar tegen deze grote hadden ze geen schijn van kans.


  Maak melding

 9. Mensen heel goed ten doel gesteld, maar een tyfoon is geen grap brada!!Is een Tornado dat met verwoestende windkracht 12 heeft en zwaarder kan oplopen,dus alvast een kelder prepareren voor je zelf en gezin.TAKROE wintie TAKROE sanie.Alle geesten van de hele wereld bundelen zich op zn tijd en de MR.President werkt met Demonen die hem beschermen en kracht overdragen van een bezit van iets..!!Die man is heel glad en met opgeruimdheid trekt hij zn Demonen karretje toch nog voorwaarts!!IMPOSSIBLE.33 JAAR al.En ten slotte niet 5 TIEN maar meer dan 10.000 doden in Filipijnen door de zelfde TYFOON,zoals Mr.Naipal al zegt vroeg of laat kan het naar SU komen maar dan in een SUPERTYFOON!!!!!zie al voor me wordt een Fataal ontzettend RAMP!{dodelijk}


  Maak melding

 10. Die superorkaan is allang een feit in Su. 1980 is de democratie met wortel en tak weggevaagd. Zo erg dat de rovers nog steeds geen haar meer op hun hoofd hebben. Jammer dat die orkaan hun hersens hebben meegenomen.


  Maak melding

 11. Het slechte teken aan de wand was de machtwisseling van de Meka Combinatie. Na dir en een halfjaar is het gros van de paarse knudde de grote K. Hahahahahaha.


  Maak melding

 12. Meneer Naipal,
  Complimenten voor deze wetenschappelijke uitspraak.
  Goed dit onder de aandacht te brengen van Surinamers.
  De regering is zwaar debet in geval. Er is nog geen enkele regering ooit in Suriname geweest,die zich hier druk om heeft gemaakt ! Men denkt niet aan een goede infrastructuur ! Waar ze goed in zijn in Suriname is , FEESTEN en JATTEN ! ! Men denkt niet aan de dag van morgen.” Zonde “voor zo’n mooi land,die nu een Afrikaans uiterlijk begint te vertonen ! Mensen wakker worden.
  Berouw komt na de zonde !
  Met vriendelijke groet,
  Iwan M.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.