maandag, mei 20, 2024
HomeNieuws uit SurinameA Combinatie vindt kiesstelsel uitstekend

A Combinatie vindt kiesstelsel uitstekend

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 nov – A Combinatie, AC, houdt het op ‘praten’ over eventuele wijzigingen in het kiesstelsel. Dit zegt AC-parlementariër Marinus Bee. Meer dan dat zit er niet in, voorlopig niet althans. Het daadwerkelijk veranderen voor een ‘eerlijker’ verkiezingsproces, is een ander chapiter.

Een hoofdstuk waar de politieke combinatie van Ronnie Brunswijk niet aan wenst te beginnen. Daar zijn grondige redenen voor. Wie president wil worden bijvoorbeeld, zal moeten zorgen voor voldoende aanhang. En dan kan het binnenland met zijn Marrongemeenschappen niet worden overgeslagen. “Wij weten dat meneer Brunswijk ook ambities heeft en hij zal niet alleen in Marowijne (grootste AC-aanhang, red.) actief zijn”, zegt Bee tegenover de Times of Suriname.

Het kiesstelsel zit zo in elkaar dat elk kiesdistrict meetelt. Het maakt dan niet uit hoeveel inwoners en dus kiezers er wonen. Voor AC maakt precies dit het kiesstelsel zo geschikt. Anderen, waaronder parlementariër Carl Breeveld (Doe), willen een omslag. Er moet meer evenwicht komen tussen het aantal kiezers en het aantal parlementszetels. Bee ziet het binnenland nu meer meetellen. Het is goed te merken aan de vrijages van presidentskandidaten. Nu al.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
 1. Natuurlijk vindt ABOP het kies stelsel uitstekend als je met 11.000 stemmen 7 zetels en bijbehorende inkomsten weet te veroveren. Andere partijen met even veel stemmen hebben 1 of geen zetels.

  ABOP bestaat op basis van oneerlijkheid.

  1) een niet redelijke kiesdeler.
  2) bedrog van kiezers door helemaal niets voor ze te doen.
  3) zelfverrijking van de leiders met concessies in hout en goud.

  Ik zou zeggen ga werken meneer Bee en doe wat voor uw achterban in plaats van mee te liften en te profiteren.


  Maak melding
 2. Bouterse heeft ooit deze kiesstelsel bedacht en dacht dat hij zijn leven lang verzekerd was van 10 zetels in het binnenland. Want binnenland was / is zijn terrein.
  Toen de verkiezingen werden gehouden, bleek dat hij bedrogen was door de binnelandbewoners. Heel veel zetels gingen toen naar NPS (in Front Combinatie)

  Toen VHP (in Front Combinatie) in de jaren 90 de kiesstelsel wilde veranderen, hield NPS (lees Venetiaan) het tegen. NPS rekende zich rijk en dacht dat ze leven lang minimaal de helft van de zetels (gratis) zouden bemachtigen.

  Nu zijn beide (NDP en NPS) bedrogen uitgekomen, want de (nieuwe) politieke partijen ABOP en BEP maken de dienst uit.

  Maar goed, het is nog steeds niet te laat. ABOP en BEP hebben 7 zetels maar, dus zouden ze een grondwetwijziging inzake kiesstelsel niet kunnen tegen houden. Maar dan moet NDP nu hun ballen tonen. De VHP zal zeker meestemmen.
  Mega Comb 23 zetels + VHP 8 zetels + DOE 1 zetel = 32 zetels.
  Tja, nog 2 zetels ergens zoeken. Kan niet zo moeilijk zijn.


  Maak melding
 3. Ja mensen, en we blijven maar lullen over kiesstelsel hier en ditjes en datjes maar in de tussentijd heeft China zich alweer een stuk Suriname toegeeigend door zojuist Suriname alweer een lening te geven van 4,8 miljoen us dollar en die Chinezen lachen maar in hun vuistje….nog even en we zijn een overzeese provincie van China!! Knoop dat goed in je oren!


  Maak melding
 4. ik heb een beter voorstel;

  geen geldverslindende verkiezingscampagne meer, maar installeren een regering per bevolkingsgroep naar model estafette!!!

  de Lonnie’s mogen de spits afbijten, na 5 jaar de Somo’s ,dan de Sabajo’s enz. enz. …..

  geen geruzie meer over ,,ikke ook pres” ja tog 🙂


  Maak melding
 5. =Ik hoop dat die Fransen een methode hebben Brunswijk ook op te pakken als Dino.
  -Sorry, maar suriname zal naast een van die Afrikaanse komen te staan als Brunswijk president van Suriname zou worden.

  =Alles gratis weggeven en niemand hoeft zich meer aan de regels te houden.
  -Criminelen vrienden en familieleden op alle posten plaatsen en let wel hoeveel van hen zal geschoold zijn?
  =Het zelfde als Bouterse, Brunswijk kan zich niet vrij begeven in verschillende landen.

  =Ik zou zeggen, Brunswijk, pak een boek en ga maar lekker lezen.


  Maak melding
 6. -Was vergeten te vermelden, zie wat in Albina gebeurt, het zijn Brunswijk zijn mensen die achter iemand staan die zijn werk helemaal NIET goed doet.

  =Dus mensen het wordt een zware bananenrepubliek met deze Brunswijk die niet naar school is gegaan.


  Maak melding
 7. Het huidige kiesstelsel in SU racistisch, net als zwarte piet, ondemocratisch en oneerlijk, als je vind dat elk mens gelijk is aan elkaar, tenminste…

  Elke keer wordt net voor de verkiezingen erover gezeurd maar niemand doet er wat aan…


  Maak melding
 8. HAhahaaa, Oke Bouterse had dit uit gedacht dus zijn schuld maar toen werd er niet over gesproken en was het goed want met deze zelfde kiesstelsel heef de NPS/VHP jaren geregeerd en nu is het een probleem leggen jullie dit eens nader uit want ik begrijp het even niet? en vast dank voor uitleg.


  Maak melding
 9. @steven zegt:
  “Mega Comb 23 zetels + VHP 8 zetels + DOE 1 zetel = 32 zetels.
  Tja, nog 2 zetels ergens zoeken. Kan niet zo moeilijk zijn.”

  Dezelfde stront met wat vliegen erbij.


  Maak melding
 10. Dit land is hard te verworden als vele arme Afrikaanse landen, met brandharden her en der als de twee warlords ooit tegenover elkaar zullen staan. Niemand zal helpen wanner de revoperiode zal worden herleefd. Wacht maar af en zie.


  Maak melding
 11. Meneer Bee vroeg of laat zul je’t merken. Slaap miet jongen ,want nadat A-Combinatie met Ronnie Brunswijk voorop ervoor heeft gezorgd dat deze DiDiBrie aan de macht kwam ,begon par-misser meteen te spreken over’t willen veranderen/ wijzigen van’t kiesstelsel; ie vergitie noh? Brada soon or later au kebeur en’t moet ook wel ,want Doe is echt in’t nadeel van dit systeem en toch nog een pr andere partijen. And once again meneer Bee : slapen doen we ‘snachts. Odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding
 12. Wat maakt het nou uit wie aan de macht is in Suriname. Ze zijn allemaal uit hetzelfde hout gesneden. Na de verkiezingsuitslag verdraaien ze alle gedane beloftes en is het vizier slechts gericht op vriendjespolitiek en het verder leegplunderen van de staatskas.

  De goedgelovige bevolking wordt telkens weer bij de neus genomen. Dit gedrag van Surinaamse politici is bekend en zal ook bij de volgende verkiezingen niet veranderen.

  Een andere kiesstelsel of niet, het maakt geen zak uit voor de toekomst van Suriname.

  De volgende verkiezingen in Suriname kunnen beter gaan over de vraag of Suriname weer deel gaat uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden.

  Uiteindelijk is dit het enige alternatief. Anders zakt het land nog dieper in het moeras.


  Maak melding
 13. Dit is een erfenis van Nederland.
  Al onze regels en wetten zijn van de witjes.
  Venetiaan had de boslandcreolen nodig dus vandaar dat hij het zo heeft gelaten en ze zijn gaan benaderen.
  Natuurlijk wilt vhp dit veranderd zien omdat binnnenland hun naam niet voorkomt.
  Nu slijmen ze coronie en binnenland.
  Dromen jullie door.


  Maak melding
 14. Ondervindt ABOP nadelen met het systeem thans? Nee! Dus alleen voordelen. Ik vind dat Abop ook naar de andere broeders moet kijken in de politiek die wel een nadeel ondervinden in het systeem . Zijn ze egoisten?, zitten ze alleen voor hun eigen achterban? Zij worden betaald door het volk van Suriname en daarom vind ik dat zij ook aan de belangen van het geheel Sur. volk moeten denken.Gewoon koppen bijelkaar steken en een beter product maken wat gedragen wordt door de meerderheid. Ik hoop dat ze in hokjes denken kunnen verlaten en zullen meewerken aan een beter systeem. Als de huidige Pres wil, dan kan hij het misschien veranderen.


  Maak melding
 15. @Wendy
  Uw mening raakt kant noch wal. Ik denk dat de VHP behoorlijk wat ontwikkeling in het binnenland kan brengen. Laten wij eerlijk zijn. VHP achterban heeft kennis, geld en ook manpower. Dus alle ingridienten om een economy tot bloei te brengen. Als de binnenland bewoners zich open stellen en ontwikkeling voorstaan, dan moeten ze een keer proberen om op de vhp te stemmen.Dan a ontwikkeling ow de lik wan meter. Veeteelt, landbouw, bosbouw,delfstoffen enz zal tot bloei kunnen komen als men wil.Er zal dan een win win situatie zich voordoen. Baja ik doe niet aan politiek hoor, dus oordelen jullie maar zelf hoor. Succes.


  Maak melding
 16. De dief gaat niet vrijwillig naar de gevangenis. Ook ABOP niet die de profiteur van deze 18 eeuwse kiesstelsel is. Ik snap dat het binnenland vertegenwoordig wordt en naar geluisterd word maar Paramaribo met 50% van de inwoners van Suriname hoort min of meer ook voor 50% vertegenwoordigd te zijn in de DNA.

  TIJD VOOR KIESWETHERVORMING:

  1) Een eerste/tweede kamer of senaat/lagerhuis structuur in Suriname. 1 Senator per district en dan evenredige vertegenwoordiging per kiesdistrict waarbij het totaal DNA leden op 51 blijft.

  2) Een rechtstreeks gekozen president in twee rondes, waar in de tweede ronde alleen de twee twee kandidaten met de meeste stemmen doorgaan. De president kan alleen 2x 4 jaar aanblijven.

  3) Voorafgaan moeten alle partijen dus via open verkiezingen hun presidentskandidaat kiezen, die vervolgens hun regeringsteam presenteren voor de algemene verkiezingen.

  4) Herindeling districten Suriname om bevolking en natuurlijke hulpbronnen gelijkmatiger te verdelen. De nieuwe districten horen meer inwoners te hebben, dus dit betekent minder districten. Suriname zou aan 5 districten genoeg hebben. Dit dan verder onderdelen in gemeenten of resorten. Mega Sipaliwini hoort grotendeels verdeelt te worden onder de noordelijke districten.

  5) Lokale verkiezingen voor een districtsregering en resortraad elke 4 of 5 jaar. Voor de districtsgoveneur, om maar een naam te verzinnen hoort ook een termijnlimiet. Wellicht niet 2 termijnen maar 3, dit vanwege de kleine bevolking van Suriname.

  6) De mogelijkheid om referendums uit te schrijven op lokaal niveau voor een tal van zaken en zeker voor een recall. Als de goveneur zijn werk niet doet moet via een referendum bepaald kunnen worden of er vervroegde lokale verkiezingen zijn, op landelijk niveau kan dit aan het parlement gelaten worden, maar met de mogelijk het budget te blokkeren. In geval het budget 3x geweigerd word door zowel eerste en tweede kamer dan ook vervroegde nationale verkiezingen.


  Maak melding
 17. Aha ha brada nanga sisa,het systeem van de kiesstelsel deugt helemaal niet.Het is geen eerlijke kiesstelsel.Het
  evenwicht ontbreekt enorm tussen aantal kiezers en aantal
  parlementariers.Er moet snel een verandering in komen.


  Maak melding
 18. Abop profiteert van het kromme stelsel. Dus zullen ze de laatste zijn die medewerking zal verlenen om dit stelsel te veranderen. Maar weet je dat dit stelsel ook in het nadeel van ABOP kan uitpakken. Als de andere partijen diep genoeg gaan nadenken komen ze er zeker achter hoe je dit systeem in jouw voordeel kan ombuigen. En dan zal je de ABOP horen. Dit kromme systeem is al vanaf de jaren 50 het probleem. Een ieder weet het, maar zal het niet oplossen ter voorkoming dat zij zich in de eigen vingers gaan snijden. En zo zijn er veel meer kromme dingen in Suriname die schreeuwen om een oplossing.
  Professor Ooft, ooit minister van Binnenlandse zaken heeft het eindelijk ook toegegeven. Deze man die ons, de toen jonge intelligentia van Suriname en tegenstaander van dit kromme systeem, in de 60er jaren te vuur en te zwaard heeft bestreden.


  Maak melding
 19. In de jaren zeventig en daarvoor was er respect en genegenheid tussen hindoestanen en boslandcreolen.Ik herrinner mij dat mijn vader altijd met respekt een oudere boslandcreool groette. Door hem werden ze met pappa aangesproken. Het zijn een deel van beide volkeren die olie op het vuur gooien, waarbij ik niet verder daarover wil praten. Laten wij ons bezinnen en samenwerken naar een beter Suriname. Het was een sterk staaltje van hr.Brunswijk en Santokhi op Moengo. Zo moet het! Verdeel en heerspolitiek moeten wij niet meer accepteren. Ik hoop dat alle politieke partijen op een dag ook zich zullen bezinnen en in die richting werken. Wat zal het leuk zijn als wij echt als broeders overal in Suriname kunnen wonen. SPAN ANU broeders.


  Maak melding
 20. Nieuw Front en VHP zijn twee partijen die bij wet verboden moeten worden. Op etniciteit gestelde partijen behouden racisme in stand. Je bent een SUrinamer of je bent het niet. Een ziel een stem zou het moeten zijn. Meest simpelste manier om te handelen, maar nee djoekas vinden dat een djoeka moet regeren en koelies vinden dat koelis moeten regeren. Feit blijft dat ze allebei het land moet worden uitgesjodemieterd. terug naar afrika of india. Het land van de indianen die nu in reservaten leven en op een Vlag waaien. Meer niet…Die nep indiaan des duivels is gewoon schaamteloos. Op staatskosten zijn zoon laten bijstaan door peperdure advocaten.

  Ach… Criminelen hebben vanaf de geboorte al vuile handen. Deze wasbeer ( lees boutja) gaat het nooit leren.


  Maak melding
 21. Het volk moet zelf kunnen kiezen voor een President,geen DNA leden meer(want de meesten zitten daar alleen om het geld,mond dicht geplakt),het volk moet de ministers kiezen die in de kandidatenlijst voorkomen,het volk moet zelf kiezen of er amnestie verleend mag worden,het volk moet zelf kiezen hoe het land geregeerd moet worden want het volk betaald voor het merendeels alles. Als men voor iets wilt betalen gaat men toch eerst kijken of het goed of juist is?


  Maak melding
 22. One vote one man. Daar ga je zien dat elk burger belangrijk is en telt tijdens de verkiezing want ze gaan spenderen om aan de macht te komen. Bij iemand die nog geen vervoer heeft gaan ze een fiets schenken,bij iemand die al een fiets heeft gaan ze een bromfiets schenken etc etc. Nu worden over het algemeen beloftes gedaan tijdens de verkiezing. En hier zijn de laatste stemmen belangrijk,want ze moeten nog tien stemmen hebben om binnen te komen dus tien auto,s voor die mmmmmmmh


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES