Bronzen kop voor Surinaamse ex-premier Sedney

16

PARAMARIBO, 12 nov – Ex-premier Jules Sedney is vereeuwigd per bronzen kop. Het kunststuk staat op de Nieuwe Haven in Paramaribo, één van de belangrijkste wapenfeiten tijdens Sedney’s bewind. “Ik ben zeer vereerd”, zegt de een en negentig jarige politicus in rust.

Tijdens zijn regering (1969 – 1973) is de Nieuwe haven opgezet in 1971. De bedoeling was toen al de economie een duw in de rug te geven. Sommige omstandigheden veranderden sneller dan andere. “De bevolking moet groeien, het achterland is te klein. Ik denk dat met de technologische vooruitgang nog een heleboel kan worden gedaan. Maar elke stap vooruit moet goed in de gaten worden gehouden. Het wordt wel geen explosieve groei meer”, zegt Sedney.

Zijn opvolgers van het moment willen vooral de visionaire geest waarderen. “Ik denk dat men toen al besefte dat je geen goede economische ontwikkeling kunt krijgen als je geen haven hebt”, zei vicepresident Robert Ameerali tijdens de inwijding. De haven heeft zich ontwikkeld van goederenhaven naar moderne containerhaven. Met een gebied van ruim vijftig hectare langs de Surinamerivier worden per jaar ongeveer duizend zeeschepen bediend.


16 REACTIES

 1. Wat velen niet weten of zijn vergeten is dat het in feite een VHP regering was. Alleen wou die domme Lachmon zelf geen premier worden en schoof hij Sedney naar voren als premier. Zelf werd hij een onbelangrijke voorzitter van de Staten van Suriname.

  Dit is typerend geweest voor de VHP: de verkiezingen winnen, maar voor de eenheid van het land een creool als premier benoemen en zichzelf een onbelangrijke rol geven.

  In 1969 bestond het Surinaamse Parlement uit slechts 39 zetels. Het DNA heette toen nog de Staten van Suriname.

  Jules Sedney behaalde met zijn PNP-blok slechts 8 zetels.

  De VHP, met Lachmon als partijleider, behaalde een klinkende overwinning: 19 zetels

  De NPS van Henk Arron behaalde slechts 11 zetels

  En de partij van de radicale Bruma, de PNR, slechts een magere zetel ( 1 zetel).

  Deze Jules Sedney, een afvallige uit de NPS, heeft er letterlijk een potje van gemaakt.

  De ambtenaren-stakingen volgden elkaar in rap tempo, aangestuurd door de verliezers NPS en PNR. Want ondanks het feit dat de VHP de verkiezingen had gewonnen, waren alle vakbondsleiders van NPS of PNR huize en dat heeft het land toen totaal ontwricht.

  De verkiezingen van 1973 werden door toedoen van deze man verloren door de VHP en
  de gevolgen zijn nog steeds voelbaar. Hij is in feite het symbool van de teloorgang van ons geliefd Suriname. Met weemoed denk ik vaak aan mijn jeugdjaren in die mooie tijd.

  De NPS en de PNR werden de overwinnaars van de verkiezingen in 1973.

  De NPS-blok behaalde met zijn NPK combinatie (NPS, PNR, PSV en KTPI) : 22 zetels

  Het VHP-blok verloor de verkiezingen met zijn blok : nu slechts 17 zetels

  Maar de grootste verliezer van de verkiezingen was de PNP van Jules Sedney: 0 zetels !

  Het eerste agendapunt van Henk Arron was: ONAFHANKELIJKHEID van SURINAME !

  De Amsterdamse Bijlmer barstte uit zijn voegen. De Bijlmer-Express kon de toestroom van Surinamers naar Nederland niet meer aan en tot aan de onafhankelijkheidsdag waren alle vluchten naar Nederland volgeboekt. Hele gezinnen werden ontwricht.

  En nu zitten wij als SurNeds slechts commentaar te leveren op ons thans tot een bananenrepubliek afgegleden geliefd Suriname. Met dank aan deze Jules Sedney !

  Om nu een borstbeeld te onthullen van de man die in feite Suriname naar de afgrond heeft geleidt, vind ik totaal ongepast !


  Maak melding

 2. Deze man, meer bekend al bobo Jules, was voor 100% in dienst van de VHP onder leiding van Lachman. Anders gezegd: hij danste op de pijpen van de VHP. Ik ben geen VHPer, maar ik vind dat de haven uit de koker van de VHP is voortgekomen. Eigenlijk hoort de VHP die eer te krijgen.


  Maak melding

 3. in 2008 krijgt Su 30 miljoen v/d E-UNIE voor uitbreiding v/d haven die op dat moment maar 11 hectare beslaat!(vandaag 50 ha)

  toen was ook de bananen export aardig in de lift (onder VENE),…(vandaag een “slappe” onderneming)

  een bronzen kop voor Jules is terecht, maar mooi zou zijn als Vene de inwijdingseer zou krijgen tog A-Ali


  Maak melding

 4. Voor deze Zoon(grote)van Su vind ik het goed,want deze grote zoon had geen modder in’t hoofd.Deze man is ook erg intelligant ,hoezeer men hem toen een BoBo vond (VHP/PNP regering) maar verdient toch wel heel veel respect,fffffantastische staat van dienst. Dus ik zou zeggen…..ssssstarten maar.Dus wel een Borstbeeld of Bronzenkop we’ll love it. Hopelijk jagen de Suries, DiDiBrie en Co heel snel weg ,zodat geen enkel ander bedrieger op deze manier in the picture komt te staan ,zoals die Jerry Miranda dc Para. Deze le-ba is amper dc in Para dan spreken een paar dwazen in dit district van een bronzenbeeld voor deze BOEF; sang e psa naanga ding ndp Le-ba? De ndpkliek weet van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen. Deze ndp-bedriegers wwillen op allerlei manieren de wereld tonen hoe goed ze zijn in hun daden en hun doen. Oeng zaka-zaka geef dat Su volk tevreten; een dak boven hun hoofd en veilig-heid oeng zaka-zaka foefoeroe ndpBEEST.Odi.


  Maak melding

 5. BOBO Jules Sedney had een zware NPS eis: GEEN EVENREDIGHEIDSSTELSEL. En geen strafrechtelijk onderzoek vervolging en vervolging van de brandstichter van het Hindoestaans Immigratiekantoor.

  Jammer dat vernoemingen naar hindoestanen plaats vindt. De hindoestaan heeft niets betekend voor Suriname. Het is hoog tijd dat deze groep op de boot wordt gezet.

  Alleen is het probleem dat zij zo verdeeld zijn. Als een zeef. Verdeeld over 18 politieke partijen. Dat is niet weinig.


  Maak melding

 6. @john (10.46 uur)…

  …schrijf de naam LACHMÓN toch eens goed!!
  (Maar ‘gelukkig’ ben je níet de enige).

  LACHMÁN, Hans was de verrader van Rambocus/Hawker c.s. en korte(!) tijd Held van de Revolutie.


  Maak melding

 7. @ Rufus

  Kom van het dak af !

  Een combinatie van PROZAC en VIAGRA leidt tot hallucinaties en maakt mensen totaal emotieloos !

  Lees voortaan heel goed de bijsluiters om ongewenste psychische effecten te voorkomen !


  Maak melding

 8. Het is algemeen bekend dat een bepaalde bevolkingsgroep liever honger wil lijden en de hand ophouden.
  Andere groepen zijn in staat om op droge rijst en peper te overleven maar ze zijn zich constant aan het ontwikkelen.

  Misschien zou het beter zijn deze mensen te repatriëren naar het armste continent waar ze vandaan komen dan zou Suriname bloeien.


  Maak melding

 9. @michael en overigen: akkoord moet letten op effecten. Echter feiten kan je niet verdraaien. En de ellende van toen is slechts door een groep ervaren.

  Goed. Positief denken.


  Maak melding

 10. Glenn,

  Inderdaad als bepaalde bevolkingsgroepen dwarszitten moeten ze op de boot terug gezet worden naar India want daar hebben ze het volgens hun zeggen beter. door inbreng van dit volk kunnen we niet vooruit komen blijven we hangen in een soort haat senario.


  Maak melding

 11. @Hakkenbar
  Bruma was een nationalist tevens racist…

  zijn eigen landgenoten hebben hem vermoord (roof)
  @rufus
  Als de hindoestanen “vertrekken” ga je kakastong met bana vreten…vervolgens ga je ze smeken om terug te komen..
  Ik neem aan dat je de kwestie van I.Amin kent…


  Maak melding

 12. Door al het bovenstaande is duidelijk wie verantwoordelijk is waar Suriname nu staat.
  De NPS met haar leeghoofden hebben dit land kapot gemaakt.
  Nu nog denken de NPSers zo het is hun natuur.
  Ze zijn niet geschikt om leiding te geven want hun geheugen laat dit niet toe.De witten hielden een banaan in de lucht om van ze af te komen en de dans van ze was begonnen.Wat een triestheid stralen deze mensen maar zelf zien ze dat niet.


  Maak melding

 13. Rufus; stop met je onzin. Elke keer als je eet moet je aan een bevolkingsgroep dankbaar zijn met Here zegen de handen die deze voedsel hebben verbouwd.


  Maak melding

 14. Ik denk dat het door de slavernij van 300 jaar geleden komt dat een bepaalde bevolkingsgroep zich niet heeft kunnen ontwikkelen. En in de 21e eeuw komt het door het sinterklaasfeest omdat ze nog steeds een trauma aan hebben overgehouden. Vandaar dat jaloezie de boventoon voert bij deze bevolkingsgroep. Sinterklaasfeest willen ze ook afschaffen en ze willen niet zwart gemaakt worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.