Bananenindustrie Suriname weer in rode cijfers

19

PARAMARIBO, 11 nov – De bananenindustrie kijkt weer tegen een faillissement aan. Er worden zware verliezen geleden. De vakbond bij de Stichting Behoud Bananensector, SBBS, heeft al aan de bel getrokken bij de regering. Er wordt maar één echte oplossing gezien.

En die is het verkopen van het publieke bedrijf. Vicepresident Robert Ameerali is schriftelijk in kennis gesteld. Per doos naar Europa geëxporteerde bananen wordt ongeveer twee euro verlies geleden. “We zijn op hetzelfde punt beland als in 2002”, zegt vakbondsleider Dayanand Dwarka tegenover de Ware Tijd. In 2002 ging het eveneens door de staat beheerde Surland ten onder. SBBS nam later over en bracht de twee plantages in Saramacca en Nickerie weer in bloei.

Dit gebeurde met subsidie van de overheid en hulpgeld van de Europese Unie. De bedoeling was uiteindelijk over te gaan tot privatisering. Het komt er op een of andere manier maar niet van. De vakbond vindt het welletjes en waarschuwt tegen een tweede faillissement. De industrie heeft het tij niet bepaald mee. “Enige tijd geleden is de afzetmarkt van bananen door overschot volledig in elkaar gestort. De markt is erg grillig”, aldus Dwarka.

Bekijk ook:

19 REACTIES

 1. Dan maar de gronden laten occuperen door bepaalde groepen.Als Piet van Jarikaba mijn chas net niet in beslag had genomen,zou deze bedrijf nog goed boeren.Maar Piet had het op de stropers gemunt die wat vissen wilde vangen.En liet een bedrijf failliet gaan.


  Maak melding

 2. Zodra de ndp aan de macht wordt het voor veel bedrijven moeilijk om het hoofd boven water te houden. Daarnaast zijn er geen dollars genoeg, alles zal worden leeggeroofd door de paarse lijder en zijn roofzuchtige parasieten en paarse poepvliegen. Ongeloofelijk dat men onberechte misleiders wil als leider. Het IQ van de paarse aanhangers is gelijk aan dat van velen in Equatoriaal Guinea. Ma kut ze hebben hem eindelijk, en na drie jaren Meka Combinatie wordt het straks lijden in combinatie met de paarse onderdrukking en schaarste. De angst is groot onder het volk, op de oliedomme aanhangers na die krijsen………a fout a nooit no neks, die rare paarssnuivers.


  Maak melding

 3. Zolang de surinaamse bacoven industrie maar een of een paar klanten heeft gaan ze om de 10 jaren met dezelfde problemen kampen. De bacoven industrie moet direct aan de retail keten bedrijven in Europa gaan verkopen, de ambassade en consulaten moeten surinaamse bacoven rijst en vis gaan pushen en geen langabere tories. Een rijpe bacoven processing industrie kan grote kwantiteiten 2de klas bavoven verwerken voor processed foods samen met andere landbouw producten en 3de klas bacoven fermenteren in pisang ambong. Dit zijn consequenties van onze grote haast onafhankelijk geworden en niet eens in staat om een unlimited free trade agreement te onderhandelen met Den UYL die ons alles wilde geven om van ons af te komen en ons af te kopen.


  Maak melding

 4. Concurrentie is zwaar. Landbouw wordt in vele landen gesubsidieerd, in Suriname aan het lot overgelaten. Weinig kans voor de landbouw om te concurreren.


  Maak melding

 5. Suriname heeft de pech dat haar afzetmarkt, de Europese Unie, genoeg keuzes aan aanbieders heeft, moordende concurrentie in een te grillige markt!

  Ik zou daarom niet weten waarom privatisering beter zou zijn als de marktafzet niet wezenlijk veranderd. Staatssubsidie is het enige wat een bedrijfstak als deze overeind houdt in een woelige periode en dat kan alleen maar als het een overheidsbedrijf is en blijft!


  Maak melding

 6. Eigenlijk komt het probleem van de bananensector duidelijk naar voren uit dit verhaal. Hoe? Ze zeggen dat de oplossing van dit probleem is: het bedrijf verkopen. En dan rijst de vraag waarom dit bedrijf in geprivatiseerde vorm wel levensvatbaar is en in publieke vorm niet? Het antwoord ligt voor de hand. Dit bedrijf heeft geen economisch denkend management. Men zet politieke vrienden in de leiding van het bedrijf. En dit is niet alleen het probleem van de bananensector, maar het probleem van alle overheidsbedrijven in Suriname, uitzonderingen buiten beschouwing gelaten. Een mooi schoolvoorbeeld is Bruynzeel. Dit bedrijf heeft miljoenen winsten gemaakt in Private vorm. Toen het een overheidsbedrijf werd ging het kapot. Overheidsbedrijven moeten economisch worden gerund en daarvoor heb je economisch geschoolde figuren nodig en geen politieke vriendjes. Ik zou dit bedrijf graag willen doorlichten, op basis daarvan de nodige hervormingen doorvoeren en ik geef u de garantie dat binnen 2 jaren we weer een florerend bananenbedrijf hebben. Suriname moet nou lering trekken uit het verhaal van Dino en niet als grap, maar werkelijk de beste mensen aan de top van zulke bedrijven zetten.


  Maak melding

 7. 12 nov. 2013

  Srika had op 29 december 2007 een posting t.a.v. de winst van de bananensector in Suriname. Toen al waren er vraagtekens over het kunnen volhouden van de productie en export van de Surinaamse banaan.En een eventuele overname door een buitenlands bedrijf.

  Lees hieronder maar een deel van die posting van 29 dec. 2007.

  (…)
  U ziet dus dat Suriname zeer aantrekkelijk is voor potentiële buitenlandse bananenproducenten. Dit is het pluspunt dat Suriname moet inzetten om op ten minste een win/win situatie uit te komen.
  Je hebt tenslotte een partner nodig om voordeliger op de Europese markt te kunnen verkopen.

  Opvallend is, dat er per week ongeveer 90 containers aan bananen wordt geëxporteerd, bij een winst van 700.000 euro in 2007(VERWACHTING). Verder wordt niet gezegd hoe groot de containers zijn (de inhoud) en hoeveel ton de jaarlijkse export bedraagt.Ook blijft de winst onduidelijk.

  Stel dat er per jaar 45 weken, a 90 containers, geëxporteerd wordt. Dan brengt een simpel rekensommetje mij op een winst van ongeveer 173 euro per container. Is dit nu ernst of luim? Is dit ‘eco-comidie’?

  In die tussentijd,van 2007 tot 2011, heeft de EU twee maal respectievelijk 3 miljoen euro en 15 miljoen euro geschonken voor het opkrikken van de bananensector. Is dit wel gedaan? Srika denkt van niet.

  Wie krikt mij op met een aantal minpunten?
  Srika


  Maak melding

 8. Formleden,
  Wie kan zich de woorden van DDB over NV. Surland herinneren toen hij in de oppositie zat? Ik citeer:
  “Als de regering Venetiaan niet eens Surland in stand kan houden, hoe denkt men dan het land tot ontwikkeling te brengen?” I rest my case.


  Maak melding

 9. Hahahaha. Ik heb dit al maanden geleden voorspeld. De Belgen van Univeg lachen zich een breuk, want die kunnen nu voor een appel en een ei een failliete bakba winkri overnemen, en de Surinaamse regering grijpt er weer naast wegens wanbeleid! Alles wat zij denken aan te pakken gaat naar de filistijnen. Ongelooflijk. Mark my words: Zodra de bananensector in handen komt gaat het crescendo! Over enige tijd gaat het weer voorspoedig met de bananenindustrie en dan kijken die wanordelijke idioten met natte ogen hoe geld naar Europa wordt gesluisd. Net goed! Sukkels, incompetente sukkels zijn het!


  Maak melding

 10. Als een bananenrepubliek zelfs geen bananen kan produceren dan is er iets goed fout 😉

  http://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?pid=396528#p396528

  De bananenmarkt is igestort en tref alle bananenbedrijven even hard. Allemaal draaien ze op dit moment met verlies.

  De wereldmarkt, en zeker die van agrarische producten, is altijd grillig. In de goede jaren moeten dan ook reserves worden opgebouwd om de verliezen in slechte jaren te kunnen dragen. Een egalisatiefonds dus.

  Of het bedrijf bestaans recht heeft moet beoordeeld worden vanuit het perspectief of ze in de goede jaren voldoende kunnen sparen voor toekomstige verliezen.


  Maak melding

 11. Rode cijvers? Sijn dat cijvers van de Indianen? Cijvers hebben toch geen kleur? Hebben Chinesen gele cijvers? en Europeanen witte cijvers? En Afrikanen zwarte cijvers?
  Bananen hebben veel fitaminen. Waarom ze geen banana fitamine pil maken?


  Maak melding

 12. @Neus

  “Als een bananenrepubliek zelfs geen bananen kan produceren dan is er iets goed fout”

  heel gave samenvatting van de situatie. je kunt zo het theater in.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.