Staats Ziekenfonds Suriname aan de beademing

29

PARAMARIBO, 10 nov – Het Staats Ziekenfonds, SZF, loopt op zijn laatste benen. Volgens het management redt het fonds het niet meer met wijze waarop de overheid haar verplichtingen nakomt. Oude afspraken over het betalen van de medische kosten van ambtenaren, moeten worden nageleefd. Maar ook dat is niet genoeg voor het overleven.

Het fonds moet het vooral hebben van de premies van ambtenaren. Ruim dertig jaar geleden zijn die vastgesteld op negen procent van elk ambtenarensalaris. “Gedurende deze jaren is vanwege de voortgeschreden medische technologie en andere modernisering, zoals ICT, het voorzieningenpakket drastisch verruimd en is het premiepercentage bij lange na niet meer voldoende om alles te bekostigen dat medisch technisch mogelijk is in Suriname”, stelt het management.

Vaker is gewezen op de noodzaak van aanpassing, maar tevergeefs. Uitstaande schulden van overheid bij het fonds worden maar niet betaald. Het fonds kan de tarieven van dienstverleners dan ook niet bijbenen. “Het is onverantwoord en ongezond om op deze losvaste wijze door te gaan. De relatie met de dienstverleners is behoorlijk onder druk.” Overwogen wordt renteloze voorschotten aan te vragen. Als dit niet lukt, zal flink worden gesneden in het dienstenaanbod.

Bekijk ook:

29 REACTIES

 1. Baya management zeg niets hor Panka gaat zeggen dat je klets..en dan krijg je ontslag vanwege moderne inzichten…je hoeft niet van ze te houden zeggen ze maar je moet dan heel stil blijvn


  Maak melding

 2. “Volgens het management redt het fonds het niet meer met wijze waarop de overheid haar verplichtingen nakomt”.
  En deze criminele president die telkens beweert hoe uitmuntend de financiele situatie in het land is. Panka, Misikaba en de rest van de coalitie moeten het in hun hoofd halen om het tegendeel te beweren.


  Maak melding

 3. Ja baja, weet je wat sommige nederlandse surinamers zeggen: bouta doet goeie dingen want zelfs de ziekefonds betaald hij voor het volk. Ik denk bij mezelf lul lekker door want ieder straat heeft een einde, wat nu dus blijkt. A money kabba.


  Maak melding

 4. Als je een zware crimineel je land laat besturen, die in het verleden al bewezen heeft hoe je een land in ondergang kan brengen, kun je zulke dingen gaan verwachten, ben benieuwd wat voor ellende nog meer komen gaat…

  Heel veel beloven en niets geven doet een gek in vreugde leven. En daar heb je heel veel van in SU…


  Maak melding

 5. en tog gaan wij a.s. srefidensi groots vieren,

  en nog weten wij niet wie betalen gaat dino’s advocaten,

  en nog weten wij niet…WAAROM FLEX en niet JHAUW,

  wat wij wel weten is dat Panka,Misiekeba parlementaire terroristen zijn en dus is N-Y een betere plek voor deze “chauvinisten” evenals restant kliek van DADA!!!

  vwb DADA,…scheveningen 🙂


  Maak melding

 6. Het zijn ook meer armen die in het geheel niets hebben en geen keuze kunnen maken!! Ze zijn netals hongerige honden en tevreden zijn met een kluif.Het zijn spannende dagen en niemand weet wat er gaat gebeuren!!!!Intussen zijn de Amerikanen GODDANK druk bezig met onderzoek.Een deel harde bewijzen hebben ze al en de vraag is nu wie gaat nu die koeien van Mr.Kanhai melken???


  Maak melding

 7. Vaker is gewezen op de noodzaak van aanpassing, maar tevergeefs. Uitstaande schulden van overheid bij het fonds worden maar niet betaald.

  Het land is hard op weg te verworden als vele arme Afrikaanse landen waar warlords en onberechte mensenrechten schenders de macht is gegeven door dom koppige aanhangers. het eerste signaal in die landen was de stijging van de misdaad en het goedpraten van alles wat krom is zoals misijoekeba en lakei van didibri dat doen.


  Maak melding

 8. De front beesten hebben het land berooit achtergelaten. Pyama dragende Venetiaan gaat de geschiedenis in als de grootste rover. Vene moet voor het gerecht worden gesleept. Zoals gewoonlijk moet excellentie Bouterse weer puin ruimen. Front mag nooit meer aan de macht komen. Ware surinamers moeten zich aansluiten bij het ndp alleen dan kunnen we dergelijke situaties voorkomen. Lang leve Su !!


  Maak melding

 9. =Aan de ene kant roept men dat er geld is en aan de ander kant kan de overheid zijn schulden naar het volk toe niet betalen.

  =Chavez toestanden in Suriname, omdat deze ook zijn schulden niet kon betalen.

  =Er is geen minister van financiën en vraag mij af waar al dat geld naar toe gaat.
  ==Deze criminelen moeten echt de gevangenis in. Staatsgeld wordt gewoon gebruikt voor andere zaken.


  Maak melding

 10. Geld dat land en volk toekomt wordt waarschijnlijk ook misbruikt voor het betalen van al die peperdure advocaten. Ma kut, zeg het die paarse aanhangers niet, a fout na neks, pres na mang en zoonlief na oenoe toekomstige lijder.


  Maak melding

 11. De regering krijgt tot komende week de tijd om bushouders aangesloten bij de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) uit te betalen. Dit zegt de voorzitter van OBS, Kenneth Themen.
  De bushouders zijn al langer dan een maand niet uitbetaald. Volgens informatie ligt de cheque voor betaling nog steeds bij de Hakrinbank. Governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname heeft nog geen toestemming gegeven voor uitbetaling.

  Aldus een dieharde ndper. Ma kut hij moet niet klagen maar juist zijn bijdrage leveren. Hahahahahahahahahahaha


  Maak melding

 12. Onze dank gaat vooral uit naar onze “broeders” brunswijk en somo die meegeholpen hebben aan de tot standkoming van deze verdervelijke lijders. Ik hoop dat nu de echte revolutie tegen al het kwade in su uitbreekt, want er moet en stop komen aan de neerwaartse spiraal in alle opzichten.


  Maak melding

 13. Waar ligt het probleem nou eigenlijk?
  Zijn de kosten van gezondheidszorg zodanig gestegen waardoor die 9 % de kosten niet meer dekt of is het de overheid die de verschuldigde premies aan het fonds niet afdraagt?
  Mijn ervaring is dat Surinamers altijd om het echte probleem heen draaien. Ze vertellen je nooit direct wat het echte probleem is en als je het echte probleem niet weet, kan je niet met een echte oplossing komen. Surinamers zijn dus echte draaikonten.
  Weet je wat mijn probleem is? Waarom gaat alles zo stroef in mijn geliefd Suriname?


  Maak melding

 14. Panka,vraagt ook de regering om een onderzoek naar de corruptieve praktijken van ex abrakadabra(OW),hij zit nu thuis te luieren en jij windt zich op. Elke burger heeft het recht te praten wat krom is. Zelfde kwaliteit,zelfde leverancier,zelfde barcode en toch je grote mond. Jij hebt de zelfde kwaliteit,zelfde baas en zelfde gedrags code


  Maak melding

 15. Is het volk van Suriname op zoek naar diegenen die het land naar de verdommenis helpen en financieel uitkleden ? Is eigenlijk simpel. Kijk naar de personen die in de mooiste en duurste huizen wonen, in de grootste en duurste auto’s rijden en de meeste grond bezitten.

  En verder: “veel beloven en weinig geven, laat de armsten en de grootste groep in Suriname in vreugde en blijdschap leven”. Vraag je altijd bij alle mooie beloften en aanbiedingen 1 ding af… en dat is “WIE ben ik, dat ze MIJ rijk willen maken ?”…. en je hebt het antwoord.

  Dit kun je toepassen op politici, op oplichters en alle anderen die je mooie ideeen op de mouw spelden.


  Maak melding

 16. @ John,

  Even een correctie op je vraag “Waarom gaat alles zo stroef in Suriname?”

  De vraag had moeten luiden: “Waarom gebeurt er helemaal NIETS in Suriname?”

  Dank zij de ongebreidelde spilzucht van deze regering. Bout kan in de DNA wel beweren dat Suriname zijn schulden kan betalen, nou, begin daar dan maar eens mee!!


  Maak melding

 17. gewoon keihard snijden ih dienstenaanbod zou ik zeggen
  in suriname moet men strenger zijn
  vooral bij het szf
  als dat ookniet lukt,dan pas mag je die premie verhogen

  want ik wil het niet voelen als lantiman.haha


  Maak melding

 18. @ John.
  John met jouw onder vermelde citaat sla je de spijker op de kop.

  “Mijn ervaring is dat Surinamers altijd om het echte probleem heen draaien. Ze vertellen je nooit direct wat het echte probleem is en als je het echte probleem niet weet, kan je niet met een echte oplossing komen.”

  Elk probleem wordt omzeilt met: “dat het door iets of iemand anders komt”. Streken van de een of de ander, of de slavernij, of voortrekkerij, zijn de redenen voor mislukkingen of problemen.
  Nooit heeft men het zelf gedaan of is men de regisseur van het eigen falen.
  Ook elders in de wereld hebben anderen het altijd gedaan of nagelaten iets te doen maar In Suriname is dit tot kunst verheven.

  Ik begin er wel in te geloven dat na deze regering wel duidelijk zal worden dat men zelf de armen uit de mouwen zal moeten steken of dat men anders gaat verhongeren.


  Maak melding

 19. Eigenlijk had ik moeten zeggen dat de meeste plannen van Suriname doodgeboren kinderen zijn, en als ze dat niet zijn worden ze op termijn dood gemaakt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.