Dreggende pontons bedreiging voor Marrons

15

PARAMARIBO, 6 nov- Naar goud dreggende pontons vormen een ware bedreiging voor Paramaccaanse leefgemeenschappen in Sipalaiwini. De plaatselijke autoriteiten willen meteen ingrijpen in de activiteiten van voornamelijk Braziliaanse bemanning. Volgens districtscommissaris Maverick Boejoekoe vreest de plaatselijke gemeenschap voor meer dan alleen maar een milieuramp.

Vrouwen in de gemeenschappen voelen zich niet bepaald op hun gemak. “De mannen zijn vaak in het bos voor werk en de vrouwen voelen zich niet veilig met de vele Brazilianen die in het dorp komen”, zegt Boejoekoe tegenover de Times of Suriname. Hoe de pontons of Skalians er zijn beland, weet niemand precies. Op gegeven moment waren er zelfs vijftien. Het is ook niet duidelijk of de commissie Ordening Goudsector, OGS, op de hoogte is.

Hoe het ook zij, er wordt ingegrepen. Nagegaan zal worden of de Brazilianen toestemming hebben van de autoriteiten in Paramaribo. “Je kan niet ergens werken en geen vergunning hebben”, aldus Boejoekoe. OGS-voorzitter Gerold Dompig heeft eerder gezegd dat voor het werken met Skalians geen toestemming wordt gegeven. De vaartuigen gaan grof te werk en zijn in staat de lokale waterhuishouding te ontregelen. Ook de kwikvergiftiging is een gevolg.


15 REACTIES

 1. Baja weer veroorzaken de Brazilianen het zoveelste ongemak en ook is de omgeving bang voor hun crimineel gedrag.
  Wanneer durft de overheid alle illegale Brazilianen nou eens terug te sturen naar hun land van oorsprong?
  Suriname je stelt je burgers teleur door zo laks op te treden tegen dit overlast.


  Maak melding

 2. In goede oude tijd werd er voor veel minder stappen ondernomen door de djoeka’s.De geschiedenis leert ons dat er van een expeditie die naar de binnenlanden ging,tot heden niets van is terug gevonden.[1750]


  Maak melding

 3. Vroeg of laat breekt de hel los in het gehele binnenland met het gevolg van vele vluchtenden richting Paramaribo. Nog meer roof,moord liggen in het verschiet, naast wilde occupatie zoals na 1986. De hebzucht onder degenen die die land en volk rust,vrede en voorspoed beloofden is onbegrensd en vele paarse sekteleden volgen hun lijders in hun voetsporen. kijk noh ook mi e wroko tapoe a goudconcessie foe…..deng mang sa e drai a kondre. Misdaad e pai boi.


  Maak melding

 4. Eey Lonnie…wil jij deze tori adequaat oppakken en dan wil ik (alsook Panka) weten hoe deze tori zit!!!

  MODERNE SLAVERNIJ IN SU!

  Kinderen in Albina verzuimen school om te hosselen

  08 May 2012, 11:00

  Jeugdige kruiers die bagage met kruiwagens tegen betaling vervoeren voor cliënten, is een vrij normaal beeld in het grensstadje Albina. Dit fenomeen komt voor sinds het bestaan van de hoofdplaats van Marowijne.

  Het wordt een maatschappelijk probleem als de jeugdigen die de leerplichtige leeftijd hebben, zich schuldig maken aan diefstal en onderlinge baldadigheden.

  Deze jeugdige hosselaars veelal in de leeftijdsklasse 8 en 9 jaar huren voor SRD 10 per dag een kruiwagen bij volwassenen. In de eerste week van de maand is er een toename van deze hosselende kinderen te bespeuren, aangezien de Fransen dan hun salaris hebben ontvangen en in Albina inkopen komen doen.

  De bagage wordt tot aan de rivier bezorgd. Deze kinderen, soms in aantallen van twintig, houden zich tot irritatie van de supermarkten en andere handelszaken op in de Gouverneurstraat.

  Eey PANKA….WAT IS DIT???????????

  Aanpak probleem
  De jongetjes zijn afkomstig uit Albina, Moengo en Frans-Guyana. De Franse jongens, al dan niet schoolgaand, steken de grens over om hun diensten aan te bieden. Bij de buren is de schooljeugd op de woensdag vrij. “Ik bezoek de school en dit schooljaar ga ik over”, zegt een tengere jongen van acht jaar uit Frans-Guyana. Een andere valt hem in rede door te stellen dat hij jokt. “Hij wil niet naar school”, verraadt hij zijn kameraad. De jongeling zegt dat hij omgerekend SRD 150 per dag verdient met sjouwen.


  Maak melding

 5. Nou kan dus de conlussie de volgende zijn:
  Orderning weet niet wat er in haar achtertuin gebeurt
  of ze weten wel wat er gebeurt maar spelen gewoonweg stomme pop omdat er figuranten op plaatsen zitten die dit oogluikend toelaten omdat er persoongewin is.
  Het hele binnenland gaat naar de kloten, puur vanwege kortstondig persoonlijk gewin. Offer een heel mooi tropisch oerwoud op hiervoor. Schaamteloos.


  Maak melding

 6. =Er staat geschreven:::Hoe het ook zij, er wordt ingegrepen. Nagegaan zal worden of de Brazilianen toestemming hebben van de autoriteiten in Paramaribo.

  =Het lijkt mij ook verstandig om na te gaan of de marrongemeenschap hieraan debet s zoal het in het verleden ook gebeurd is.

  =Ik hoop niet dat men vergeten is dat een stukje grond door een kapitein/basja ten onrecht was verhuurd aan een Braziliaan om goud te zoeken. Deze kregen maandelijks geld totdat het was uitgelekt en is toen gevlucht in de diepere bossen.

  =Ik vind het jammer voor de ontwikkeling in het binnenland. Geld speelt hierbij een grote rol.


  Maak melding

 7. Inderdaad werken meer dan 95% Brazilianen op de goudzoekende pontons en schalliannen en niemand heeft een vergunning of concessierecht. De eigenaren van die pontons zijn meestal regering gelieerde mensen of regeerders zelf.De Brazilianen willen of mogen de namen niet noemen. Het is ook zo dat zij goud in procenten afdragen wekelijks aan de Granman, kapiteins,basjas en anderen. Dat het water vervuild wordt en de vaargeul vernietigd wordt is een feit. De Marowijne rivier begint op de rijstvelden te lijken vanwege de modder in het water.Grote vissen als Anjoemaras gaan dood bijv. in de Grankreek.De arme hardwerkende dorpsbewoners die geen procenten krijgen kunnen geen water in fles kopen en zijn aangewezen op het vervuildwater van de rivier waarin kwik,modder,smeerolie, hondenpoep etc in zitten.De vaargeul wordt dichtgegooid met baggerzand en grind waardoor de botomangs niet meer weten hoe te varen. Als de propeller tegen zo’n grindhoop aankomt, dan moet je ongeveer 800 srd neertellen voor een andere propeller. Het gaat om vijftien van die pontons rond Langatabiki, maar de Marowijne rivier is bezaaid met die pontons. Geluidsoverlast dag en nacht voor de bewoners daar is erg. Wat moet gebeuren volgens mij; De Granman moet door het volk ter verantwoording worden geroepen voor het innen van procenten en het niet zorgen voor de wel en wee van zijn onderdanen. Grof gezegd; hij moet weggetrapt worden.Daarna moeten in overleg met het Parket de Brazilianen aangehouden worden voor een economisch delict, waarbij de pontons en schaliannen aan de ketting gelegd worden en dat is toch niet moeilijk, waarvoor strijken hoge ambtenaren een fluwelen salaris per maand.Thans heb ik medelijden met de arme DC die een hoop goede bedoelingen heeft, maar hij moet vechten tegen een onzichtbare en ongedefienieerde vijand. Een vijand die misschien dagelijks met hem zit en eet. Oppassen dat de DC heden al terug gefloten zal worden door deze misdadegers die veelal een hogere functie of politieke macht hebben. De zeer deachte heer Burgervader van Paramacca moeten wij moreel steunen dat hij iets voor het volk kan doen. Misschien kunnen duizend mannen dit keer nuttig ingezet worden om te lopen voor het probleem. Hahahahaha. Ik lach want pe probleem de dape lafoe de.


  Maak melding

 8. =Corruptie zegeviert in het land en het is zeer en zeer triest:::lees een stukje hier…………….

  -Een reeks van politieke corruptieschandalen leidden de afgelopen maanden tot verschillende ministeriële en andere machtswissels.
  Suriname kende onder de vorige regering een daling van de kleinschalige corruptie, de erfenis uit het militaire tijdperk waarbij mensen voor alles wat schaars was steekpenningen gebruikten. Maar de grotere corruptie, de politieke corruptie, is onder de huidige regering eigenlijk het ergst, zegt ook Transparency International, een wereldwijde organisatie voor bestrijding van corruptie.


  Maak melding

 9. Gerijpte maar steeds bitter wordende paarse vruchten zullen worden geoogst, net zolang onberechte misdadigers het voor het zeggen hebben.

  Om de criminaliteit in te dammen wordt er uitgekeken naar alle mogelijkheden. Kenny B (Kenneth Bron) heeft dinsdag een muziek cd overhandigd aan minister Edward Belfort van Justitie en Politie. Het lied ‘Wake Up’ staat op de schijf. “Dit nummer is om de jongeren aan te sporen op het juiste pad te blijven. Ze te motiveren meer rekening te houden met hun school. Maar ook om een ander pad te kiezen dan van criminelen. Laat die ver achterwege”, zegt Kenny B. ( Ze volgen graag het voorbeeld van de leiders op wie ze hebben gestemd. Wat men ook zal ondernemen en proberen het zal niet lukken zolang recht en wet niet voor een ider tellen, blijven vele criminelen mr i’m nasty en co. nadoen. Crimineel zijn is in, misdaad loont bij de leiders die ze hebben gekozen, ondanks waarschuwingen.

  Het telecommunicatienetwerk van de drie landelijke providers Telesur, Digicel en Uniqa is sinds half elf landelijk verstoord. Het gaat om een algemene landelijke storing. Het telefoonverkeer is een chaos en kan er ook niet naar het buitenland worden gebeld.
  Decembermaand perikelen op komst.

  Een reeks van politieke corruptieschandalen leidden de afgelopen maanden tot verschillende ministeriële en andere machtswissels.
  Suriname kende onder de vorige regering een daling van de kleinschalige corruptie, de erfenis uit het militaire tijdperk waarbij mensen voor alles wat schaars was steekpenningen gebruikten. Maar de grotere corruptie, de politieke corruptie, is onder de huidige regering eigenlijk het ergst, zegt ook Transparency International, een wereldwijde organisatie voor bestrijding van corruptie.
  Elke dag dat deze regering aanblijft, elke dag gaat het met de dag slechter voor vele paarse aanhangers en bergafwaarts met de beloofde ontwikkelingen.

  Parlementariër Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP), tevens voorzitter van de vaste commissie van Financiën, meent dat de regering een positief en hoopgevend monetair beleid heeft gevoerd. De coalitie parlementariër verdedigt in tegenstelling tot zijn oppositionele collega Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91) het financieel beleid en zegt dat de regering erin geslaagd is om voor 2011, 2012 en zoals geprognosticeerd voor 2013, de hoogste economische groei te realiseren in de regio. Dit nog wel zonder Nederlandse ontwikkelingshulp en met veel minder schenkingsmiddelen dan de voorgaande Nieuw Front regering ter beschikking had.
  Wiens brood men eet, diens taal men spreekt. Paarse geboefte verdedigen

  A fout a no neks krijsen vele na dedesma partijaanhangers zich paars, wiens we K. a karavaan e go richting jaren taktik. Hahahahaha


  Maak melding

 10. waarom wordt panka geen mini-ster van financiën..

  uiteraard zeer geschikt en bovendien boezem vriend van de moordenaar..

  ik hoop natuurlijk dat deze boeven bende de komende verkiezing wint met meer dan 26 zetels z.a. zij zelf zeggen, dan krijgen we een welvaart van hier tot de man..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.