‘Unesco: binnenstad Paramaribo van Werelderfgoedlijst af halen’

23

De cultuurorganisatie van de VN, Unesco, dreigt de binnenstad van Paramaribo van de Werelderfgoedlijst af te halen. De reden hiervoor is dat te veel van de karakteristieke houten gebouwen in de historische binnenstad van Paramaribo in vervallen staat zijn.

De Surinaamse overheid heeft van de Unesco twee maanden de tijd gekregen om een aantal aanbevelingen van uit te voeren. Volgens Stanley Sidoel, directeur Cultuur van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, zal Suriname er alles aan doen om de status te behouden. Die status is belangrijk waarschuwt Ernie de Vries, voorzitter van de Tourism Union Of the Republic of Suriname (TOURS).

“Het is het voor het toerisme van groot belang dat de binnenstad uit de koloniale tijd op de Werelderfgoedlijst blijft staan. Suriname heeft namelijk geen andere internationaal bekende gebouwen van allure waar toeristen op afkomen en daarom is die Unesco-status zo belangrijk” licht de voorzitter van de toerismesector van Suriname toe.


23 REACTIES

 1. Wat een gelul,wat voor toeristen sector. Steek al die gebouwen in de fik, want onderhouden kunnen ze niet , er is z.g. geenn geld . Su moet moderne gebouwen opzetten waar mensen op een beter plek kunnen werken. Baas bouwd huizen , laat hem eerst wat kantoor gebouwen neerzetten. Want zelfs dat kan hij niet.


  Maak melding

 2. Een oude vervallen en verpauperde stad die bovendien vies, vuil en smerig is met een hoog criminaliteitsgehalte.

  Welke toerist gaat daar zijn dure geld uitgeven.


  Maak melding

 3. “Suriname heeft namelijk geen andere internationaal bekende gebouwen van allure waar toeristen op afkomen”

  WIE ZEGT DAT?

  Neem eens een kijkje in de binnenstad van Paramaribo en zie daar de vele prasi-wc’s.


  Maak melding

 4. Door een duidelijk gebrek aan “historische liefde”, jouw erfgoed koester je, niet bij deze cultuurbarbaren dus, krijg je dit. Want deze vaak monumentale panden worden doelbewust niet onderhouden, maar verwaarloosd. Het gevolg is verpaupering van ons unieke binnenstad. Dit zijn juist toeristische trekpleisters, hoe willen wij over toerisme gesproken dan en het niet willen bevorderen? Het niet tot een “brokoprenasi” laten verworden. Vaak worden deze gebouwen stiekem gesloopt met medeweten van de daartoe bevoegde autoriteiten. Nepotisme clientèle viert dan hoogtij, er is een fonds die dit mogelijk maakt, de benodige middelen, maar onwil en geen progresief gedrag tonend. Er wordt niets hieraan verdient, dus waarom hieraan prioriteit geven? Dat is een duidelijke gedachte hierachter, en door incompetentie kan je niet veel verwachten.


  Maak melding

 5. Beste Unesco,

  Haal Paramaribo maar van de Werelderfgoedlijst, wij Surinamers hebben toch geen historisch besef om onze erfgoed te bewaken en bewaren! Historische panden branden bij de vleet af of worden verwaarloosd door pure laksheid van ons. Wij bouwen liever op de ontstane kale plekken betonnen constructies die geen enkel architectonische waarde noch uitstraling hebben.
  Wij malen niet er immers niet om troosteloze constructies wel of niet passend in de omgeving zijn.


  Maak melding

 6. Ooit zal Par`bo deze status toch verliezen. Waar zijn die prachtige statige oude koloniale gebouwen en de mooie lanen met palmbomen en mahoniebomen. Het is nu één smerige chaos. DE SURINAMERS in Su zien de waarde niet in van dit prachtig mooi Su. Ze kunnen alleen maar vernietigen en vervuilen (jammer dat ik dit moet zeggen, maar het is de waarheid). En de nieuwkomers (oa. Chinezen doen het zelfde) Van sommige prachtige gebouwen a/d Waterkant staan een aantal in verval. En jammer genoeg wordt veel gesloopt voor (lelijke) nieuwbouw.


  Maak melding

 7. En maar brullen Suriname staat op de kaart,als die lamzakken in de regering nu niets doen gaan ze wel van deze kaart, met alle gevolgen van dien, Hoezoo?, het gaat goed met Suriname


  Maak melding

 8. Er zijn weer een heleboel mensen die het beter weten en die zich zogenaamd Surinamers noemen. Kritiek leveren is heel makkelijk maar zelf met een plan komen of aanpakken ho maar.
  nee daar zijn we te lui voor heh. Jammer hoor dat men alleen maar kijkt naar het slecht en niet naar het goede.


  Maak melding

 9. jullie aardappelvreters hebben altijd wat te klagen , waarom gaan jullie niet naar rusland om je mensen te bevrijden , of durven jullie poetin niet in de ogen aan te kijken , nee he daar zijn jullie te laf voor .
  altijd maar afgeven op suriname , inplaats van de vloek die op jullie rust te neutraliseren doen jullie het alleen maar versterken .


  Maak melding

 10. Daar zijn we in Suriname sterk in.Je merkt duidelijk het verschil tussen de periode voor en na 1975.
  Toen na 1975 was de chaos compleet!
  Vieze kapotte smerige straten,verwijderde bomen en struiken,brand hier brand daar etc.
  Je merkt duidelijk het verschil wanneer je naar Paranam rijdt.Daar waar de Suralco het voor het zeggen heeft,ziet er netjes geordend en goed onderhouden uit,terwijl de rest van het grond gebied van Suriname een grote gore janboel is.


  Maak melding

 11. De grootste schandvlekken in de historische binnenstad zijn de overheidsgebouwen. Het gebouw van het ministerie van Justitie bijvoorbeeld werd tijdens de Unasur-conferentie afgedekt met vlaggen om niet te kunnen zien wat een verschrikkelijk slecht onderhouden gebouw dat is.Een likje verf zou wonderen doen, maar nee, zelfs daar is men te belazerd voor. Ik wil nog zien of binnen twee maanden er een plan op tafel ligt. Onderhoud van de historische gebouwen wordt voor een groot deel betaald door de Unesco. Waar is dat geld dan gebleven?


  Maak melding

 12. @gup

  toch wel gezien hoor. tijdens mijn vakantie, aan de lim a po straat, een chinese tourist die de koloniale gebouwen fotografeerde. heel mooi.

  valt suriname anders over het “koloniaal”? en is dat de reden waarom er geen onderhoud gepleegd wordt? maar goed, suriname heeft geen reden nodig om geen onderhoud te plegen.


  Maak melding

 13. Wat voor historie blaast al die gebouwen op.
  Deze gebouwen waren heel slecht gebouwd van slecht materiaal.
  Wat voor zin heeft het om deze gebouwen in stand te houden.
  Ik ben geboren in het hartje van Paramaribo waarvan deze gebouwen in slechte staat verkeerden dus weg met die jorka’s.
  Kom met nieuwe gebouwen!


  Maak melding

 14. Kitsch is IN, in SU.
  Rode, gele, witte, groene maar vooral paarse nep lichtjesbomen zijn tegenwoordig de versiering rondom het presidentieel paleis en omgeving. Ze staan bij elke gelegenheid te gloeien met hun ledlampjes. Het geheel geeft een kermisachtig effect en staat in schril contrast met de serene rust en eenvoud die de koloniale panden rondom het plein en omgeving uitstralen.
  Een brute verkrachting van ons cultureel erfgoed! Anders kan ik het niet noemen.
  Respectloos naar onze voorvaderen die met bloed zweet en tranen deze prachtige gebouwen hebben neergezet. Een aanfluiting voor de esthetica!
  Het ontbreekt aan liefde en zorg voor het aanzien van Paramaribo, ooit de stad van bloemen!
  Weg alle groen, weg alle statige mahoniebomen, weg vele prachtige koloniale panden!
  Het begon nog vòòr 1975, toen tegenstaanders van de onafhankelijkheid de eerste koloniale panden in de fik staken uit protest!
  Keihard en gevoelloos!
  Om de verloren schoonheid van deze stad, wil ik soms huilen….


  Maak melding

 15. Een oud gebouw heeft voor de gemiddelde Surinamer geen ‘bling-bling-waarde’ en kan je niet ‘verhosselen’. De gemiddelde Surinamer heeft en voelt niet het trotse gevoel van cultuurhistorisch besef. Het bijhouden van dergelijke gebouwen kost verf, is heel veel arbeid en is zonde van de tijd, denkt men. Men heeft zijn/haar tijd hard nodig voor “nuttiger” dingen. Het achterlaten van vuil op de straat, in de openbare leefomgeving, geeft al aan hoe men over cultuur en waarden denkt. Jammer, heel jammer.


  Maak melding

 16. @blaka bakra
  Je zegt :”Ik wil nog zien of binnen twee maanden er een plan op tafel ligt”.

  Je zal heel erg lang moeten wachten.
  ZE GAAN JUIST ZOALS ALTIJD HUN HANDJE OPHOUDEN BIJ DE ZÓ VERGUISDE “OLLANDER” VOOR FYSIEKE EN FINANCIËLE HULP.


  Maak melding

 17. Smatje09
  Ik heb het daarom niet over de quasi gulheid van de “Ollanders” dat weten we intussen als geen ander!
  Het accent daarentegen ligt bij mij hier meer op de Surinaamse bedelzucht.
  Eerst de “Ollanders” voor rotte vis uitmaken om daarna schaamteloos met hangende pootjes n.b. bij hun op de bedeltoer te gaan! 😳

  WAT LACHEN DEZE MENSEN IN HUN VUISTJE!
  WAT LATEN WIJ,SURINAMERS,ONS STEEDS WEER RINGELOREN DOOR EEN KLEINE GROEP EIGEN ZAK VULLENDE SALON NATIONALISTEN.


  Maak melding

 18. Het maakt helemaal niets uit voor de Surinaamse regering of ze die gebouwen van die lijst weghalen.Die gasten hebben toch geen verstand van oude gebouwen.Ze vullen alleen hun zakken en verrijken elkaar in de regering.


  Maak melding

 19. Hallo Surinamers, geef mij maar wat sloophamers en sloopmaterieel, dan sloop ik de hele binnenstad van Paramaribo binnen no time voor je, en dan ook alles wat de kolonialisten in de koloniale tijd hebben laten optrekken door slaven.

  Wie wil nog langer herinnert worden aan de koloniale tijd en hun geschiedenis ?? Alleen zij wiens aderen nog doordrenkt zijn met verradersbloed vindt het nodig dat de monumenten van hun Hollandse voorouders blijven voortbestaan. Weg met alle vooroordelen, weg met Unesco en weg met de koloniale stad. De fik erin Surinamers en laat de koloniale krottenstad afbranden tot aan de grond, maar doe dit s’nachts please zodat uw andersdenkende gelovige verraderlijke broeders en zusters je niet snappen, want die zijn veeel erger dan hun God.

  Het is gewoon troep wat de koloniale tijd in Suriname heeft opgebouwd, begin je eigen kunst te maken en je eigen ontwerpen creëren, daar de binnenstad van Paramaribo de sfeer ademt van onophoudelijke koloniale onderdrukking. Waar is de Surinaamse kunst gebleven? ..laat je creatieviteit maar los Surinamers en stop met het opvolgen van adviezen door afstammelingen van creoolse en blanke slavendrijvers.
  django


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.