Nationale Partij Suriname miste Venetiaan

20

PARAMARIBO, 5 nov – Als het de Nationale Partij Suriname, NPS, ergens aan ontbrak voor de verkiezingsafgang, was het een goede band met toenmalig voorzitter Ronald Venetiaan. Als president van Suriname was de partijleider niet aanspreekbaar. Volgens voormalige partijbons Erwin Lelie is het gebrek aan feedback de partij uiteindelijk peperduur komen te staan.

De NPS verloor zijn status als één van Suriname’s grootste politieke partijen. De partij is nu niet meer dan een politieke dwerg. Het wordt nu geweten aan contactarmoe bij de voormalige partijleider en president. “Wij konden niet tegen hem zeggen dat hij een minister naar huis moest sturen, want dat is wat het veld verwachtte. Maar ook vanwege het respect dat men voor hem heeft, durft men hem niet aan te spreken”, zegt Lelie tegenover de Ware Tijd.

Volgens Venetiaan heeft de partij een systeem van afdelingen. Traditioneel onderhouden die het verticale contact. “Als Lelie de wijsheid heeft, dan heeft hij die wijsheid”, zegt Venetiaan. De NPS is zelf evalueert nog wat er precies fout ging de afgelopen tijd. Volgens Lelie zijn er ook ‘goede dingen’ gedaan. “Wat er nu in Suriname wordt gebouwd, is het gevolg van zijn verdiensten. Hij heeft Suriname getild uit de misère van het militair regime en het land economisch weerbaar gemaakt.”


20 REACTIES

 1. Jongens zelfreflectie AUB niet gaan vingertje wijzen en verwijten…neem je verleis twee keer slikken en weer met goede moed weer vooruit..neem een voorbeeld aan de VHP en DOE en BEP en NIEUW SURINAME en SPA… etc etc….de slag wordt gewonnen door de jongeren want die zijn de keyfactor bij de komende verkiezingen en het contact..persoonlijke…met de burgers….dus er is genoeg veldwerk te doen…hup niet zeuren tegen elkaar en ga aub aan het werk!!!!


  Maak melding

 2. in deze hedendaagse Su gaat een “saaie” politicus het niet meer winnen!!

  een showman (DADA) die anderen telkens met een sneer kan neer halen, denk aan Sheriff/ Ronald in pyjama, hier geilt zijn **moesje naar parijs** aanhang op!

  als hij daarbij ook **een somo & een Lonnie** neersabelt en daarna tog sluit een pact met deze paria’s geeft alleen maar aan het fatsoen/ de moraal van deze kiezers!!

  Chan & Rusland….ontwaakt, stap uit die saaie “cocoon” en ga (be)strijden met gelijke munten , en dat is niet jezelf verlagen,.. maar zo wil het niet IQ deel v/h volk!!!

  Sharmila Kalidien- Mansaram,…ga jij die Misiekeba vertellen waarom wel doodstraf voor hen die moord zien als een roofsport!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 3. Wat goed is slecht en wat slecht is wordt goed genoemd door de paarse koning en zijn valse profeten. De misdaad zal welig tieren onder de paarse aanhangers, alsook moreelverval. De paarse aanhangers hebben ogen maar willen niet zien, ze hebben oren maar willen niet luisteren, daarom stemden ze op de komende dictator.De neerwaartse ontwikkeling is het begin naar het verwordend dictatoriaal rijk…..de republiek Suribabwe.


  Maak melding

 4. De NPS moet opgedoekt worden zodat haar electoraat een nieuwe start kan maken bij een andere partij.Deze partij heeft geen recht van bestaan meer omdat de partij in al haar geledingen ruikt naar ouderwetsheid,vrienjespolitiek en respect hebben voor de dictator dada Venetiaan.De partij had minder conservatief moeten profileren en men had meer flexibiliteit moeten uitstralen.


  Maak melding

 5. in mijn beleving staat de heer Venetiaan bekend als een gedegen, hardwerkende en onkreukbare politicus die het moraal hoog had staan.
  mede daaraan heeft hij de naam ‘ de man met de tien schone vingers’ te danken. Het valt niet te ontkennen dat onder leiding van de heer venetiaan Suriname uit een financieel bankroet kroop naar een land met monetaire stabiliteit. Dat Suriname elk jaar weer economische groei kan bewerkstelligen is te danken aan de inspanningen van de vorige regering olv de heer Venetiaan. Daarvoor alle lof en dank aan de heer Venetiaan.

  Jammer genoeg kleefde aan de heer Venetiaan ook mindere kwaliteiten en skills.
  De heer Venetiaan bleef steken in ‘oude structuren’ waardoor er van doorstroming van jongeren geen sprake was met het gevolg dat modernisering van de partij werd geblokkeerd.
  De heer Venetiaan stond niet bekend als een man van het volk. Internationaal heeft de heer venetiaan zijn blik nimmer verruimd omdat hij zich maar bleef focussen op ontwikkelingshulp vanuit Nederland.
  Eigenlijk zou je kunnen stellen dat de heer Venetiaan
  bekend staat als een man ‘met 10 schone vingers’, omdat hij zelden iets structureels aanpakte. Hij blonk niet uit aan daadkracht en was weinig doorstatend. Internationale organisaties als het IMF, weigerden ooit geld te doneren voor een sociaal vangnet, omdat Venetiaan eindeloos met ze bleef onderhandelen.
  De heer venetiaan vergat intern een andere koers te varen. Met de heer venetiaan aan het hoofd van NPS was geen moderne beleidsvisie te verwachten waardoor de partij steeds verder achterop raakte op andere partijen.

  De man met tien schone vingers stond voor een klus die slechts te klaren was indien hij bereid was zijn handen vuil te maken. Uit zijn eigen zeggen blijkt nu dat de heer venetiaan zich bewust liet chanteren door andere politieke leiders.

  Door de aarzeling en de weinige daadkracht heeft de heer venetiaan niet alleen het momentum verloren maar tevens de verkiezingen en toch ook een beetje die achting die hij had.

  eeuwige zonde!


  Maak melding

 6. “Als Lelie de wijsheid heeft, dan heeft hij die wijsheid”, zegt Venetiaan.

  Perfecto, subliem, geniaal, splendid, marvelous: no need for further commend!


  Maak melding

 7. Seng Sang, als jij beweert dat Venetiaan 10 vuile vingers heeft dan zeg ik op mijn beurt kom met waterdichte bewijzen ! Roep toeteren van de zijkant is te makkelijk.

  Zoals de zaken nu ervoor staan heeft jouw Pres. Bouterse erkend politiek verantwoordelijk te zijn voor de dec.moorden, wie heeft er dus nu vieze vingers ? Sterker nog, Bouterse heeft hiervoor de amnestiewetgeving in het leven geroepen, met andere woorden hij erkend schuld en daarmee pleegt hij een aanslag op de rechtelijke macht.

  Denk dat jouw Pres. genoeg kopzorgen heeft. vb. die prachtige verkiezingsbeloftes die hij niet kan inlossen, de immense stoelendans rond ministers posten, bewindslieden die zich exorbitant verrijken dmv corruptie, quorumgebrek parlement, onderhandse gunningen en uitgaves die verklaard kunnen worden, tientallen brieven vd oppositie die onbeantwoord blijven, niet het debat durven aangaan met de oppositie, je bloed eigen zoon die op wordt gepakt in buitenland wegens wapen en drugsbezit EN NOG VEEL MEER OP TE NOEMEN … Conclusie de macht van Bouterse wordt met de dag kleiner. Zelfs de oppositie weigert zitting te nemen in de paarse bordeel(DNA)van Jenny Simons.

  Aaaah baja Seng Sang, je moet wel veel over hebben om de Bouta Mang uit te hangen.

  En ga voor de verandering concreet in op mijn argumenten zonder emotioneel te worden.


  Maak melding

 8. Het is allemaal al lang duidelijk.
  Het is straks gedaan het het dictatorschap van de grootste moordenaar ooit in Suriname.
  Deze gruwel en zijn roversbende hebben zelfs de ex-kolonisator de loef afgestoken.
  Geen wonder dat hij vergeving schonk aan de nederlanders voor hun slavernij jegens Suriname. Hij sprak voor zichzelf want hij dacht, ik heb toch ergere dingen uitgevreten.
  Het is maar goed dat er steeds meer paars denkenden gaan beseffen dat ze verkeerd zaten door op NDP te stemmen.
  Ze zijn toen gewoon door indoctrinatie en het geloven van onwaarheden die op de berm uitgekraaid werden, op het verkeerde been gezet.
  Ik heb vernomen dat de bende van de moordenaar zich in het diepste geheim is aan het beraden over hoe de stembusuitslag te manipuleren om de overwinning bij de aanstaande verkiezingen in de wacht te slepen.
  Manipulatie is hun sleutelwoord, dat was ook zo bij de vorige verkezingen.
  Zelfs de staatsgrep was en zogenaamde salonrevolutie waarbij alleen het eigenbelang voorop stond.
  De afgelopen jaren kenmerkten zich door een zich verergerende corruptie zelfverrijking, een steeds falend sociaal-economisch beleid in alle opzichten en het leegroven van de staatskas.


  Maak melding

 9. jona
  Wat goed is slecht en wat slecht is wordt goed genoemd door de paarse koning en zijn valse profeten. De misdaad zal welig tieren onder de paarse aanhangers, alsook moreelverval. De paarse aanhangers hebben ogen maar willen niet zien, ze hebben oren maar willen niet luisteren, daarom stemden ze op de komende dictator.De neerwaartse ontwikkeling is het begin naar het verwordend dictatoriaal rijk…..de republiek Suribabwe.

  dear jona, we hebben nog geen dictatuur gehad in su. maakt dat chan president wordt dan zul je zien wat dictatuur van de koeli’s is. ik wens je veel plezier


  Maak melding

 10. Bouta denkt niet meer aan het volk van SME maar aan zijn zoontje die met long vacation is in NY die binnenkort moet vertellen of hij daar wilt blijven of niet. Papa komt met zijn gepantserde wagen op bezoek


  Maak melding

 11. Het zal wel aan mij liggen, maar de titel van het stuk dekt de lading niet. Venetiaan was in tegenstelling tot de huidige president vaak aanwezig in de assemblee, ook heb ik nooit gemerkt dat de NPS op Venetiaan geschoten heeft en geen doel getroffen heeft. Wat er bedoeld wordt met ‘De NPS miste Venetiaan’ mag de duivel weten, jammer dat DDB er een gewoonte van maakt om geen antwoord te geven op vragen, ik had het hem anders persoonlijk kunnen vragen wat er bedoelt wordt.


  Maak melding

 12. nps/vhp,zijn mensen die een standaart systeem volgen dat vanuit NL gecommandeerd werdt/wordt,die,kontakten met het volk op een nihil standpunt gebracht hebben en alleen eigen belang en financieele,natuur producten richting NL door gevoerdt hebben,’zij kunnen niet zeggen dat zij echte nationalisten zijn die de belangen van volk en land konden optimaliseren.

  was het zo geweest dat zij meer naar de behoefte en nodigheden van het volk gekeken hadden,zouden zij misschien nog aan het roer zijn,’maar door gebrek aan zelf kennis wat volk en land opbouw betreft hebben zij in hun werk als president gevaald,’nu weet men dat een slaven mentaliteit niet gepast is.

  om duidelijk te zijn,’toen nps/vhp(front)het voor het zeggen in su had,natuurlijk onder NL,hebben zij nooit su opgebouwd,’als het zo zou zijn geweest,zou,suriname in een betere positie zijn geweest en niet in een op en down positie zijn geweest.

  geen VHP,geen NPS,jullie zijn niet daad krachtig,maar,meelopers.


  Maak melding

 13. volgens mij heeft meneer venetiaan lang en breed zijn volks plicht als arbeider gedaaan en kan nu werkelijk gaan genieten van zijn wel verdiende pensioen,dat men aov noemt..,

  met respect..het gaat u goed..


  Maak melding

 14. geen respect voor iemand hebben is het zelfde als,geen respect voor jou zelf hebben,maar,de waarheid mag ook gezeg worden,ook al heb jij respect voor een ander of die persoon.


  Maak melding

 15. Hey, RobG is weer onder zijn steen vandaan gekropen, om Venetiaan en de NPS af te zeiken, waar was jij in het Topic over de vermeende ziekte van jouw (Schijn)heilige afgod DDB, je schitterde door afwezigheid net als de meeste paarse knechtjes


  Maak melding

 16. Manggggg wat zijn de mensen die niets temaken willen hebben met de NPS….. tttoch bezig met de NPS.Su volk laat je niet afleiden van de actuele dingen.Momenteel is actueel de LEUGEN(s)van de Vice-pleeeeee,men. Waal v.d. brandweer,Pan-ka en de filerende DiDiBrie hahahaaaaiii, en wat kunnen ze elkaar wat tegen spreken in de DNA. Paan-ka als je iet corruptie hoort dan moet je ongeacht wat/ wie dan ook vragen om een GEDEGEN ONDERZOEK dus kom ons geen FRANS vertellen. En terwijl jullie elkaar de hand boven ’t hoofd houden,stikt dat Su volk,met zoveel onopgeloste zaken, komt dat Su volk om van de honger, dat volk lijdt honger, dat volk heeft nogsteeds geen betaalbaar huis. Laat dus om deze reden de NPS met rust en ga eindelijk je huiswerk maken nml; werken voor dat Su volk. Brada/ Sisa gezamenlijk oeng o soorgoe dat NPS kong gro baka,want ze hebben een grote BEK,maar ze zijn bang voor de NPS. Ze zijn vanaf de jaren 80 bezig de NPS tebreken,maar a no e luk ding. We zullen/ moeten heel groot terug komen als NPS. Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.