Eredoctoraat Surinaamse universiteit voor Dobru

7

PARAMARIBO, 4 nov – De Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft, postuum, een eredoctoraat toegekend aan Robin ‘Dobru’ Ravales. “Een nationalist in woord en daad”, zei dr. Renate de Bies, erepromotor en bouwdecaan van de nog op te richten Faculteit der Humaniora.

De in 1983 overleden dichter, verteller en politicus heeft ook zijn stempel gedrukt op wat vandaag de dag Surinaams heet. De Bies noemde het gedicht Wan waarmee Dobru zovele zielen raakte. Door de eenvoudige woordkeus en structuur sloeg het des te makkelijker aan en was het snel te onthouden. Het gedicht is ook buiten de grenzen van Suriname aangeslagen en vertaald in onder meer het Engels, Spaans en Portugees. Zijn thema’s waren steevast liefde, armoede en strijd.

Volgens de taalwetenschapper is Dobru er als weinigen zo in geslaagd Surinamers te bereiken met het Surinaams Nederlands. Ook het Sranan Tongo moest uit het verdomhoekje. “Ik heb duizend strafregels moeten schrijven op de lagere school: ik mag geen Negerengels spreken. Thuis moest je tegen je ouders Nederlands spreken, al spraken ze je in het Surinaams aan. Een keer heb ik het geprobeerd – er is mij door mijn moeder bijna een tand uit de mond geslagen. Ik was oneerbiedig”, schreef Dobru ooit.


7 REACTIES

 1. bouterse krijgt binnen kort ook een eredoctoraat voor zijn
  verdiensten,belachlijk toch.baja Dr.D.D.B.bouterse.alles kan bij ons.O wat zal die man pronken,wijj presiedenten,van surinamen vader des vaderlanden zijn ook
  mensen.


  Maak melding

 2. Toen ik jong was had ik heel veel respect en bewondering voor Dobru,na zijn bemoeienis met de militaire dictatuur onder leiding van bouterse is dat veranderd.


  Maak melding

 3. De gedecoreerde: “ ik zit in het hiernamaals, bevrijd van alle aardse rotzooi, net lekker onder een hemelse boom met zoveel verschillende soorten bladeren te relaxen, het enige wat er nog aan ontbreekt is een eredoctoraat van de ADEK”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.