Zonsverduistering tijdens Suriname’s Divalifeest

19

PARAMARIBO, 3 nov – Suriname behoort tot de regio die een totale zonsverduistering ondergaat. De zonsverduistering valt samen met het Hindoefeest Divali. Op zondag is het land vanaf ongeveer kwart over elf ’s morgens compleet in het donker gehuld.

Het is voor het eerst in veertig jaar dat Suriname een totale zonsverduistering ondergaat. De laatste was in 1973. Volgens geograaf Hein Raghoebar betreft het een “spectaculair fenomeen in het universum.“
Een zonsverduistering vindt plaats wanneer bij de Nieuw Maanstand de positie van de maan geheel of gedeeltelijk de zonneschijf blokkeert. Het zonlicht kan de aarde dan niet bereiken. Een deel van de aarde komt dan in een donkere schaduwkegel te liggen.

Het buitenste deel komt terecht in een zogenaamde bijschaduw. Op alle plaatsen op aarde binnen de donkere schaduwkegel is dan een totale zonsverduistering te zien. Van de vakleraren aardrijkskunde wordt verwacht dat zij de studenten voorbereiden op dit spectaculaire schouwspel. Ook moet rekening gehouden worden met het gevaar en risico van blindheid bij het kijken naar de zon met het blote oog. Een scherf van een dikke donkergetinte fles is het beste kijkmiddel.

Bekijk ook:

19 REACTIES

 1. Op zondag is het land vanaf ongeveer kwart over elf ’s morgens compleet in het donker gehuld.

  Volgens het artikel komt het door de “zonsverduistering”.

  Niet alleen KATTEN kunnen goed in het donker zien.

  Maar de onverlaten en andere ROVERS, zullen ook zeker gebruik maken van deze gelegenheid.
  Dus burgers en de politie dienen hierop extra alert te zijn.


  Maak melding

 2. FER. E odi odi

  die van 1973 staat mij nog goed bij mang.

  zo kan ik mij herinneren dat de Javaanse gemeenschap gedurende de hele verduistering een trommelgeroffel/slaan met potten/pannen ect, een helse kabaal maakten teneinde de boze geesten te verjagen!!

  helaas moet ik vandaag constateren dat *die boze geesten* alleen maar bozer zijn geworden in Su 🙂


  Maak melding

 3. Fer.E, elke avond gaat de zon voor ongeveer 12 uur onder en dan zitten de boeven volgens jou te wachten op een sporadische zonsverduistering van om de zoveel jaar om hun slag te kunnen slaan? Ik denk dat de onverlaten en ROVERS ook een kleine pauze inlassen om de zonsverduistering te bekijken en ’s avonds gaan ze weer gewoon over tot de orde van de nacht.


  Maak melding

 4. In 1973 had ik toen nog meegemaakt terwijl `t felle zon nog scheen was het in 1 keer gewoon nacht geworden aantal minuten,maar toen was het hele land nog veilig.Een heel spannende super momemt!!ATTENTIE iedereen.


  Maak melding

 5. Zonsverduistering of zoneclips, verschijnsel dat plaatsvindt als de schaduw van de maan op het aardoppervlak valt. Een dergelijk verschijnsel kan voorkomen doordat de maan soms precies tussen de zon en aarde inschuift bij haar maandelijkse omloop langs de hemel. De afstand aarde maan ( dichtsbij; perigeum 363.300 km. het verst; apogeum 405.500 km. en gemiddeld 384.400 km.) de maan diameter 3476 km. Op een klein gedeelte kan de aarde ziet men de zonsverduistering dan ook als totaal. De maanschijf bedekt van daaruit gezien de zonneschijf geheel. Rondom dit gebied bevindt zich op aarde een veel groter gebied met een diameter van enige duizenden km in de halfschaduw (penumbra) van de maan; daarvandaan gezien bedekt de maan slechts een gedeelte van de zonneschijf: de zoneclips hier is partieel. Op de rest van de aarde wordt de verduistering geheel niet waargenomen. Doordat de aarde om haar as draait, verplaatst het totaliteitsgebied zich langs het oppervlak van de aarde van oost naar west met een zuidelijke of noordelijke afwijking. Zo onstaat een totaliteitszone, een smalle strook, die gewoonlijk veel minder breed is dan die van de partiële eclips.

  Een totale zoneclips is een bijzonder en voor velen angstwekkend verschijnsel. Tijdens de totaliteit wordt het bijna volkomen donker. Slechts een zwak schemerlicht blijft over; vooral de heldere sterren die wij overdag niet zien worden helder en zichtbaar. Men ziet dan ook de corona van zon (zonnevlammen).


  Maak melding

 6. Ik heb die van 1973 nog meegemaakt. Men had ons verteld om met name op het gedrag van de kippen te letten. deze dieren raken n.l. in de war, Om het moment dat het donker wordt gaan ze terug naar hun hok en 5 minuten later, als het weer licht is, komen ze weer naar buiten. Ook is er een soort golfbeweging van het licht te zien.


  Maak melding

 7. Ai die van 1973 was vroeg in de ochtend. Het werd licht en toen schuifde de maan voor de zon. En het werd donker, de auto’s begonnen weer met hun lichten aan te rijden. De vogels gingen stil. We hadden geen lasbrillen of negatieven van foto’s dus bleven wij kijken, maar tijdens de piek vormde zich een mooie scherpe ring om de maan. Dat is de enigste complete zonsverduistering die ik heb meegemaakt. Even later was het over en er was weer licht!


  Maak melding

 8. Forummers, Odi odi.

  @pasew, fawaka mang.

  *helaas moet ik vandaag constateren dat *die boze geesten* alleen maar bozer zijn geworden in Su 🙂

  Ik hoop dat het ‘licht’ van DEVALI deze boze geesten zal laten verdwijnen.

  Ik ben van overtuigd, dat onze STEVE MEYE WONDER tijdens deze zonsverduistering in gebed is gegaan voor DADA & CO.

  @henkes: Je hebt gelijk dat de onverlaten & ROVERS even een time out zullen hebben.
  Want zo’n schouwspel willen ze zeker niet missen om het met hun gestolen cd-schijven te bekijken.

  @Leonard: Ook in het hiernamaals zijn de Surinamers laat.

  Aan een ieder nog een prettige DEVALI toegewenst.


  Maak melding

 9. Zonsverduistering? Volgens mij een Aardverduistering, want de aarde raakt in het donker, niet de zon.
  Het wordt de kortste nacht overdag. Als je wilt kun je je pyama aantrekken. Niet gaan rollebollen met de vrouw, want na enige minuten is het voorbij en dan staan jullie in je blote kont daar, aangestaard door jullie kinderen. Papa, mama, wat doen jullie in bed zonder kleren? Zeg maar dat het de manier was om de zon weer terug te roepen.


  Maak melding

 10. De zonsverduistering van 3 nov 2013 was in Suriname slechts een gedeeltelijke zonsverduistering. Ik ben een zeer geïnteresseerde eclipse liefhebber en was zeker naar Suriname afgereisd als het een totale zonsverduistering betrof. De laatste totale zonsverduistering in Suriname was op 30 juni 1973 in de ochtend.
  Op 22 sept. 2006 was er een ringvormige zonsverduistering te zien ook in de ochtend. Doordat de afstand van maan en de zon relatief is en kan verschillen kon in dit geval de maand de zon niet helemaal bredekken en ontstond er een ring van de zon. Het wordt dan ook niet echt donker omdat de zon enorm veel licht uitstraalt.
  De volgende totale zonsverduistering in Suriname waarbij echt donker zal worden is op 12 augustus 2045! Be there!
  Bruce Vreden


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.