‘Doodstraf in Suriname geen dode letter’

31

PARAMARIBO, 31 okt – De doodstraf is alles behalve een dode letter in Suriname. Dit stelt parlementariër André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP). Het betreffende artikel in het wetboek van strafrecht mag dan al bijna honderd jaar niet zijn uitgevoerd, hij bestaat. Elke rechter zou elke moment een verdachte kunnen veroordelen tot de doodstraf.

Dit nu is een omstandigheid die niet mag blijven voortbestaan. “De wet is daar en een rechter zou het kunnen doen”, zegt Misiekaba tegenover de Times of Suriname. Hij wil daarom zo snel mogelijk werken aan verandering. Een initiatiefvoorstel is een mogelijkheid. Parlementariërs kunnen dan zelf voorstellen de doodstraf te schrappen via een eigen voorstel. Misiekaba heeft extra inspiratie opgedaan tijdens een recente conferentie van de Inter Parlementaire Unie, IPU.

Toen is een verklaring aangenomen waarin opgeroepen wordt tot het afschaffen van de doodstraf. Hoewel sommige politici niet veel voelen voor een dergelijke ingreep, zijn er die er wel voor pleiten. De doodstraf is voor het laatst in 1927 uitgevoerd in Suriname. Sindsdien zijn alle fysieke omstandigheden tot uitvoering weg gevallen. “Maar een rechter zou de uitspraak kunnen doen. We moeten het snel schrappen”, aldus Misiekaba. Hij staat wel een verhoging voor van de maximale gevangenisstraf.

Bekijk ook:

31 REACTIES

 1. Goed zo Andre, ik sta 100% achter je. Wij hebben geen leven gegeven en mogen nooit iemand anders leven ontnemen, hoe zwaar ook de leed mag zijn, God behoede ons. Niemand zal ooit zijn straf ontlopen, tenzij hij of zij zich bekeerd tot de levende God en zijn slechte daden achterwege laat.


  Maak melding

 2. Nog even aanhouden André Misbaksel! Eerst moet er een
  DOODSTRAF vonnisvallen voor de moordenaar der moordenaars.
  U weet wel, op de vlucht gemarteld en van voren
  doodgeschoten.

  Weet u het nog niet?! Wij hebben het over de lafaard
  D(rugs). D(ealer). Bouterse.


  Maak melding

 3. Look who’s talking. Een der valse apostelen in dienst van didibri ipv land en volk. Aan de vrucht herkend men deze parasiet, die met de Bijbel in de hand zijn mammon dient.
  Ma kut, hopelijk gaan vele oren en ogen van de paarse sekte open, nu duidelijk is gebleken dat de Meka Combinatie ziet voor zichzelf en hun didibri.


  Maak melding

 4. De vonnis voor 15 moorden is de doodstraf in suriname . Misiekaba is bang dat zijn baasje straks aan de strop bungelt. Het is wachten op de volgende wetgeving om Bouterse van de strop vrij te pleiten.


  Maak melding

 5. Het is te hopen dat Misiekaba zijn doel snel gerealiseerd wordt. Voor sommige megacriminelen in Suriname zou de doodstraf namelijk een veel te milde straf zijn, ik zie veel liever de grote mond van deze megamisdadigers langzaam vergaan/kleiner worden in Santo Boma dan heel snel op Lina’s Rust of in het crematorium.


  Maak melding

 6. de goede man is ziek ,kan geen vragen beantwoorden..

  krijgt halucinatie wordt draaiërig en volt zich beroerd.

  zo wil hij het land besturen zonder aanweigzig zijn verantwoording af tedragen zijn tijd uitdienen..

  goed v.b. voor de jongeren..


  Maak melding

 7. “Sindsdien zijn alle fysieke omstandigheden tot uitvoering weg gevallen.”

  In het verleden hadden ze maar een stevige boomtak nodig.Al heeft de barbaar wat bomen laten omhakken toch zijn er nog voldoende over met stevige takken.

  Een moordenaar kan niet MEER rechten hebben dan zijn slachtoffer.Ophangen dat geboefte!


  Maak melding

 8. we moeten de doodstraf snel schrappen volgens die valse profeet Misiekaba, want stel je voor dat zijn baasje moordenaar bouterse in 2015 geen president meer is, en de omstreden amnestiewet wordt ingetrokken, die ook mede door deze valse profeet tot stand kwam, hoe doorzichtig is deze grondwetrechtenschender.


  Maak melding

 9. Beste mensen,
  ik heb het niet over 8 december moorden of Bouterse. Ik heb het over het algemeen, dat de doodstraf afgeschaft moet worden. Wie een daad CQ misdaad pleeg wordt zo wie zo gestraft door de overheid (vrouw Justitia) maar het hoeft niet met de dood straf, omdat zo iemand dan gauw van zijn straf af want dan is hij/zij al dood, terwijl wanneer iemand levenslang in de gevangenis zit, heeft hij/zij tijd om over zijn misdaad te denken en weet dat hij/zij nooit meer buiten komt en daar blijft tot de dood zelf langs komt.


  Maak melding

 10. De doodstraf is voor het laatst in 1927 uitgevoerd in Suriname…

  Dit klopt absoluut niet. Een zeer grote leugen en misleiding in de geschiedenisboeken van Su als het daadwerkelijk zo staat. Wie houd wie voor de gek. Dus de massa executies die in de jaren tachtig hebben plaatsgevonden, tellen niet mee of moeten vergeten worden???

  Of misschien hoort dat niet in de categorie doodstraf maar in de categorie moordzaken, kan natuurlijk ook. Gepleegd door de grootste crimineel uit de Surinaamse geschiedenis en welke nog steeds niet opgelost is uit angst, omdat Surinamers nog steeds bang zijn voor de Maffiabaas en zijn sekteleden…

  Ik zou juist de doodstraf niet definitief willen afschaffen maar dit in de praktijk weer tijdelijk invoeren en kijken of dit effect heeft op afname van zeer zware delicten. O.a. op moord en verkrachting bijv. En als het de elektrische stoel wordt mag je hopen dat de stroom van de EBS niet wegvalt tijdens de vonnis…

  Ik kan me de angst van bepaalde partijleden wel voorstellen om dan vrienden en familieleden kwijt te raken maar die moeten zich ook in kunnen inbeelden hoe de slachtoffers kant zich voelen. Het lijkt soms heel sterk erop dat criminelen meer aandacht krijgen dan slachtoffers in SU. Alleen maar om criminelen aan te moedigen wil men nu de doodstraf afschaffen…


  Maak melding

 11. Akkoord met de Hr. A.M
  Dood straf onmiddellijk schrappen.
  De mogelijkheid bestaat dat onschuldigen ook onschuldig veroordeelt kunnen worden voor doodstraf.
  Ik wil helemaal niet dat Surinamers beladen worden met zonden.
  Alle mensen zijn zondaars, daarom moet een ieder de kans krijgen om zijn/haar leven te bekeren, terwijl dat door het handhaven van doodstraf niet mogelijk is.
  Er zijn voorbeelden tijdens heilige gebeurtenissen in het verleden dat God iemand pas bij het begaan van 100ste overtreding een doodstraf had gegeven.
  Hieruit blijkt dat God aan de mensen veel kansen geeft, zodat ze hun leven kunnen veranderen.
  In de praktijk blijkt dat rechters in de wereld hoger dan God willen spelen en geen kansen aan mensen willen geven dmv levenslang of doodstraf gelijk toe te passen.


  Maak melding

 12. Deze jongeman spuugt in een obia..he is opening pandora’s box.

  De vergadering van de dna is tot nader orde gecancceld bouta is ziek.

  Bouta is ziek hij de DNA heeft hem lusu bere gegeven
  De adviseurs hebben de hele nacht aan de whisky gelegen
  Ze riepen sa unu musu du
  Bouta bari jullie hebben krabita anu
  Vanwege gewijzigde beleidsinzichten ga ik jullie eervol ontslaan
  Pak een Cadillac laten we naar brokobaka gaan


  Maak melding

 13. @ Paagal,
  Echt geen elektrische stoel nodig. Gewoon ophangen in een boom, goedkoop, milieu vriendelijk, geen grote bende om schoon te maken en de touwtje kan hergebruikt worden.


  Maak melding

 14. De NDP’er Misiekaba is de laatstse die moet lullen over de afschaffing van de doodstraf in Suriname. De doodstraf wordt nog steeds uitgesproken door rechter DDB via zijn CTU. We zijn december 1982 ook niet vergeten. Zo, misie kaba!


  Maak melding

 15. – NDP-parlementariër André Misiekaba constateert dat kwaadwillige politieke tegenstanders van de regering met leugens en misleiding paniek in de samenleving proberen te zaaien

  Tijdens de algemene politieke beschouwingen in het parlement gaf hij begin deze week aan, dat door “enkele politieke personen op gestructureerde wijze, constant leugens worden verspreid in de samenleving alleen maar om aan de macht te komen.” Misiekaba: “Men heeft niets te maken als daardoor arme mensen worden getroffen door de leugens en zo in paniek raken.” Hij wil weten wat de regering gaat doen tegen de hetze van deze “gifmengers.”

  De politicus wees ook op beweringen van politieke tegenstanders dat er een tekort aan babyvoeding zou zijn wat achteraf gezien een leugen was. Ook het constant in de media zeggen dat de criminaliteit is toegenomen terwijl statistieken het tegendeel benadrukken, stoort de NDP-parlementariër. Volgens hem worden in andere landen waar ook sprake is van criminaliteit zaken niet breed uitgemeten geen angstsyndroom aan te wakkeren. “Hier in Suriname zijn we blij als het onveilig gevoel toeneemt, meer nog we voeden dat gevoel: mensen moeten bang zijn, toeristen moeten niet komen. We hebben wat dit betreft nog een heel lange weg te gaan”, zei de politicus.

  Kijk wie het opneemt voor onberechte warlords,moordenaars,drugsbonzen en onberechte moordenaars. Wiens brood men eet, ma kut, alsof dat niet genoeg is verkondigd hij evenals de andere vals apostel met de bijbel in de hand…….deze regering zal zorg dragen voor rust,vrede en voorspoed. Ondertussen weet de hele wereld uit welk hout ze zijn gesneden sinds de aanhouding de zoon van zijn afgod. Didibri. Deze valse apostelen hebben ook een andere paars boek waaruit ze de paarse sekteleden betoveren…….na dede partij boekoe


  Maak melding

 16. Ik vind dat er nu teveel en te lang word gepraat.

  Er moet nu kordaat gehandeld worden en AFREKENEN met die gasten.
  wij moeten een keer laten zien dat WIJ ER ZIJN(HET VOLK)

  GIVE ME THE TOOLS I FINISH THE JOB…

  MIE NO E FREDE……


  Maak melding

 17. Ik ben benieuwd wat deze uitlating over de “dode letter” van Misiekaba allemaal met zich meebrengt, want ik wil graag als eerste solliciteren voor de vacature “Beul”. Ik zal het hoofd van de slachtoffers(lees ook misdadigers) zachtjes snijden, indien tijdens dit slachtritueel, gebruik zal worden gemaakt van het Islamitische slachtofferprincipe, dus doden met de scherpte van het botte mes of zwaard. Als toekomstige beul zal ik blijvend ijveren om God/Allah en hun gelovige aardse kliek als de allereerste voor de doodstraf in aanmerking te laten komen. Pas wanneer deze taak is volbracht zijn de gelovigen aan de beurt, met of zonder een ellenlange straflijst. God bestaat niet, en als God c.q. Allah in welke gedaante dan ook zou bestaan, dan zou hij of zij al lang door mijn hand zijn heengegaan als de Kip en de Haan, hij zal zijn welverdiende doodstraf niet misstaan!

  En wat de ongelovigen betreft, ook al zijn ze net zo slecht als Nero de verschrikkelijke, die zullen helaas moeten wachten totdat ze vanzelf een keertje doodgaan. Maar de gelovigen die het verpesten voor bijna iedereen op deze wereld, hebben een destinatie en horen allang in de Hemel te zijn bij hun God. Ze zijn verlaat zoals gewoonlijk dus, maar NU moeten ze echt “heengaan”, het is de hoogste tijd voor Misiekaba en zijn kliek om snel naar moeder Maria te gaan!

  Oh vromen der aarde, laat mij toch alle gelovigen hun dromen laten uitkomen, ik zal heel noestig mijn rode toverstok loeihard op hun hoofd laten neerkomen. Ja hoor… ik zal ze keihard op hun dikke kop slaan zodat ze niet meer op deze aarde hoeven te bestaan. In de Hemel daar horen ze te zijn, zetelend aan de zijde van hun God, wandelend, zwevend en vliegend in het hiernamaals als een echte Cherubijn. Maar daar is het zeker niet goed pluis want het leeuwendeel maakt over het algemeen niet vrijwillig aanstalten naar hun hemelse thuis. Zo zie je maar weer dat God zijn schaapjes op aarde laat verrekken want de gelovigen willen maar niet vredig of spontaan vertrekken. En geloof het of niet, dit is een rijmpje van Zwarte Piet.
  django


  Maak melding

 18. Een ieder die hier loopt te kakken over doodstraf zijn de zogenaamde suries want als ze ook zo spraken over de mensen van onze voor ouders dan zeg ik Oooo kijk rond in de wereld doe dan ook muil open over wat israel en Amerika samen Europa doet hoeveel onschuldige burgers worden niet gedood en het moet iemand in de familie zijn kijken hoe jullie zouden praten of gaan jullie in su met zn allen die hier roepen loop door de stad en schreeuw het uit geef een voorbeeld kijken waar de lef dat hier is vandaan komt of zijn jullie ook laf niemand heeft een ander leven gegeven dus mag het niet nemen ook en gebeurd dat dan gewoon lange straf of levens lang maar het leven ontnemen is net zo erg dan als het is zoals jullie zeggen zijn dan verdienen ook jullie de dood straf want ook de doodstraf is moord en dan zijn jullie mede plichtig wie een ander zet tot moord is mede verantwoordelijk en dat mijn mening. GOD BLESS YOU ALL


  Maak melding

 19. =Aan de ene kant zou het niet erg zijn als de doodstraf blijft, reden:::
  -Als de grenzen van Suriname vandaag of morgen officieel open zullen gaan moet het ook een schrik worden of zijn voor de andere buitenlanders als ze zouden denken om te kunnen roven en mensen te vermoorden in Suriname.

  =Aan de ander kant ben ik bang dat men niet uit haat andere zomaar van het leven te gaan beroven.

  @boegroe, Bouterse en Brunswijk hebben ook niet het recht om andere te vermoorden.


  Maak melding

 20. Misiekaba is natuurlijk bang dat de doodstraf zal gelden voor zijn baasje bouta!Dus alles die een gevaar betekenen voor zijn baasje moet aangepast worden…zo ook de bouta amnestie wet,niet gedaan in ‘slandsbelang maar PERSOONLIJK BELANG!!
  Misiekaba ,boegroe en consorten wees niet bang ,wij willen je baasje niet zien hangen aan een strop,zo een gemakkelijke dood gaan wij hem niet gunnen al gaat hij vragen erom!!Hij gaat gewoon rotten in hel voor zijn onmenselijke daden!Wij zien hem liever elke dag aan een nieuwe dood sterven en hem zien smeken hem op te hangen zodat hij van zijn lijden verlost wordt!!! De doodstraf is een te gemakkelijke straf voor hem .


  Maak melding

 21. dus je kan vermoordt worden,,maar de rechter mag geen dood straf uitspreken..

  is sme wel een recht-staat..

  zijn de rechters dan niet corrupt,partijdig..

  ze zijn in ieder gaval niet betrouwbaar en de advocaten/juristen helemaal niet..


  Maak melding

 22. @Vrijdag 1 november 2013 om 00:42 uur, door surinam patriot
  @Paagal,..1927?? wat dacht je van Hawker?

  Moord zonder proces en zonder veroordeling door een stel psychopaten is niet het onderwerp van dit artikel


  Maak melding

 23. Tijdelijk doodstraf is een hele goede inzet en zoniet verlengen totdat de zware criminaliteit behoorlijk is afgenomen. Kijk maar radio apintie onder kopje tv en dan zie hoe ernstig de criminaliteit is toegenomen.
  Recent in moengo en in leiding noem maar op.

  Veel van zulke misdrijven wordt in de media geen aandacht aan gegeven om zodoende deze regering alsnog te besparen.
  Iedereen wordt dondersgoed hoe ernstig de situatie is in Suriname? Overdag vinden er berovingen plaats in huis voelt men zich niet veilig meer enzz…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.