Tipgevers politie en klokkenluiders worden bedacht

17

PARAMARIBO, 30 okt – Dezer dagen is er in Suriname aanmerkelijk veel aandacht voor tipgevers en klokkenluiders. Voor beide groepen komt de aandacht weliswaar uit verschillende hoeken. Politie en politiek hechten extra veel waarde aan respectievelijk de tipgever en de klokkenluider. De politie pleit voor beloning.

Bij de politiek, meer de oppositie, wordt vooral voor bescherming gepleit. Eenmansfractie Doe dient binnenkort een speciale regeling bij het parlement in. “Het is opmerkelijk hoe bang mensen zijn om te spreken over dit soort missers die ze in hun werk mee maken. Men is bang, bang, bang”, zei Doe-parlementariër Carl Breeveld tijdens de begrotingsdebatten. Vooral ambtenaren zouden het knap benauwd hebben met wat ze weten.

Breeveld spreekt van een angstcultuur. Interessant wordt het de rest van de familie te overtuigen. Doe is al drie jaar een roepende in de woestijn. Wetgeving tegen corruptie is wel voorbereid, maar wordt niet behandeld. En dat onder een president die bij zijn aantreden een ‘kruistocht tegen corruptie’ beloofde. Tipgevers bij de politie schijnen het er beter van af te brengen. Politiechef Humphrey Tjin Liep Shie heeft een regeling aangekondigd, met een fikse som voor waardevolle tips.


17 REACTIES

 1. Whahahahahahahaha, I am lost!

  Tipgevers en klokkenluiders bedacht???
  Maar dan hoe dan, is het niet de bedoeling dat deze mensen anoniem blijven?

  “Men is bang, bang, bang, zei Doe-parlementariër Carl Breeveld tijdens de begrotingsdebatten. Vooral ambtenaren zouden het knap benauwd hebben met wat ze weten.”

  Oooh je bent wakker meneer doe(loos)?
  Dat wist je van te voren, en toch hem je voor die amnestiewet gestemd.
  Moeten wij je nu serieus nemen……
  Ahum, ik bedoel geloven, ’nemen’, kan dubbel worden geïnterpreteerd.

  Op zem suri’s de zoveelste herhaling:
  “wij hebben jullie dag in en dag uit gewaarskuwd, wie niet horen wilt, zalt voelen.”
  Elke koe van zaterdag weet wie dibri is.

  Moro ei doro,
  wel, moro is nu gedoro…


  Maak melding

 2. Eey Tjin Liep Shie… ik ga je tippen mang

  hij heeft 15 kerven op zijn kolf, zijn zoon is in N-Y!!
  hoeveel vang ik???

  tot voor kort liep hij zowat in zijn nakie rond maar een bank kon hij niet weerstaan en nu strooit hij met geld!!
  hoeveel vang ik??

  ik beloof U dat ik dit “klokken-geld” ga aanwenden tbv arme heren als Sital/Boerenveen//Linscheer etc!!

  eventueel ben ik ook bereid om de kraamkosten van Dina te betalen 🙂


  Maak melding

 3. Alle tipgevers en klokkenluiders belonen met groot bedrag geld of dure cadeaus, zodat er een einde komt aan die mensen die strafbare feiten plegen en denken om te schuilen, zodat de politie hun niet kan oppakken.
  Ik heb tot nu toe geen motief/redenen gelezen op de internet/nieuws, waarbij de Politie bij aanhoudingen van criminelen melden, waarom ze overgegaan zijn tot het plegen van strafbare feiten.
  Het zou goed zijn als de politie bij elke aanhoudingen van criminelen ook het motief/redenen melden, waarom ze zulke daden hebben verricht. Dus eerst goed verhoren om aan de juiste redenen achter te komen.
  Oplossingen kan ook mogelijk zijn wanneer het volk aan de juiste redenen kan komen waarom mensen overgegaan zijn tot het plegen van strafbare feiten.
  Opmerking: Ik denk dat tipgevers geheim moet zijn, zodat hun leven niet in gevaar komt, omdat de daders wraakacties op hun kunnen ondernemen.


  Maak melding

 4. Een tip; Rijschool Pitbull regelt rijbewijzen voor een bedrag van 2300,- srd.

  De beloning hiervoor verzoek ik het te willen geven aan een sociale instelling.


  Maak melding

 5. Angst is een slechte raadgever. En slechte raadgevers zijn er genoeg in het parlement en de regering. Dus: Tel uit je winst! Het wordt dagelijks steeds schrijnender duidelijk dat deze regering ongeveer de slechtste is in het onafhankelijke bestaan van Suriname. In ieder geval de regeringsleider (en zijn raadgevers)! Wat een farce!


  Maak melding

 6. Dit lijkt wel een “anekdote”, maar desalniettemin het geeft hoop. Een klokkenluider = iemand die (ambtshalve) de klok(k)en luidt, dus, (ex)werknemer die misstanden in een organisatie in de openbaarheid brengt. Een tipgever; iemand die een tip, een aanwijzing geeft met name tot oplossing van een misdrijf. Eerst moeten we bij de rechterlijkemacht beginnen, want de “Trias Politica” moet weer in werkinggesteld worden. Wel moet dit geen politiekestunt worden, maar een oprechte een serieuze aanpak van deze roversbende. En ook zal de OAS voor administratieve en juridische ondersteuning zorgen mitsdien er om gevraagd wordt. Het zal een drukte van je welste worden, aanpakken dit samenraapsel en tuig van de richel.


  Maak melding

 7. Zou dit ook wel te maken hebben met de onzekerheid en paranoide gedachten van DDB zelf. De gepantserde limo’s zetten je ook wel aan het denken. Wellicht is er sprake van een zekere delictscenario. Wie wil of kan mij mij dit vertellen tegen een fikse vergoeding.


  Maak melding

 8. tjin lip sie er loopt een ex mini ster rond die 300 miljoen srd heft gestolen van het sur volk laat mij weten hoeveel ik krijg maar ie sabi toch no kar mie neng


  Maak melding

 9. Hier mijn tip voor de Suripol:
  toen Dinoootje jarig was, nog vòòr dat drugs- en wapending, heeft papa Desi, een vliegtuig gecharterd met 24 Colombiaanse dames van lichte zeden, om de geboortedag en – avond maar vooral de nacht, van zijn zoon, op een “orgie-nele” wijze te vieren!!
  Natuurlijk verdwijnt deze tip in de doof kapa, want de pot is al lang vol!


  Maak melding

 10. In de goede tijd van voor coupende militairen was de beloning f2,50 als de tip het onderzoek verder zou helpen en in een aanhouding zou resulteren.De tip gevers werden in de volksmond dalla scowtoe genoemd.Mooie en schone tijden waren dat.


  Maak melding

 11. Je moet een beetje levensmoe zijn om in het huidige Suriname, openlijk tipgever of klokkenluider te willen zijn. In plaats dat je als dank voor je informatie een beloning krijgt is het volgens mij een heel efficiënte manier op zelfmoord te plegen. Zien jullie het al voor je? Een foto van klokkenluider X met een check in de hand in de Ware Tijd met de mededeling dat hij een gigantische beloning in USD heeft ontvangen (waarom zou je voor een paar SRD’s je nek uitsteken?). Als de ‘benadeelde’ je niet om zeep helpt doen de overvallers, die het op je beloning gemunt hebben, het wel.


  Maak melding

 12. Ra Ra RA wie is de grootste moordenaar in recente geschiedenis die vrij loopt? Ik bedoel rond wordt gereden in een pantser bobo-mobiel?

  Andere criminelen die vrij rondlopen
  Prof Dr Ir Mr Drs Ing Abrahams (zwendel OW)
  Prof Henk Herrenberg (illegaal paspoorten verkocht)
  Drs Lonnie Brunsie (bankrover)
  Mr Somohardjo (kinderverkrachter)

  Waar kan ik mijn tipgeld ontvangen??????????


  Maak melding

 13. Ahoi land in zicht! Ik lees dat velen begaan zijn met de criminaliteit in Suriname en dankbaar gebruik maken van de anonimiteit om de ander te verraden aan de heilige hermandad door ze van achtergrondinfo te voorzien. Ik wil ook!

  Mijn tip aan het Surinaamse rechtssysteem.
  De gelovigen (incl. de politie) in Suriname hebben van alles uitgevreten wat God hun verboden heeft. Verblijfadres en woonplaats van deze schijnheiligen is Suriname. Alleen de meest kwaadaardigen o.a. alle katholieke priesters, de bisschop en verder alle voorgangers van alle andere godsdienst pluimages en tenslotte de aanhangers die ondanks hun uitzichtloosheid toch zweren op een God die hen dagelijks laat lijden. Dus al de hiervoor genoemde figuren moeten direct het land uit en allemaal gedumpt worden in de grote Oceaan, en precies daar waar Bin-Ladin gestort is door Amerika. Aldus komt de staatskas alleen mij en mijn aanhang toe. Dus blijf vanaf nu daar met uw klauwen van af. Handen thuis en ik vertel niets per abuis. Ik doe alleen heel erg mijn best, dat Suriname wordt verlost van het religieuze roversnest!
  django


  Maak melding

 14. Tipgevers belonen Wel ik geef dan, net als al die andere SME, die psychopatische massamoordenaars aan. Krijgen wij dan ook?? Ze zijn makkelijk te herkennen an zijn gepantserde limo’s of reizen per eigen heli.

  Doet mij nogl denken aan de tijd vand e volksmilities.
  Oude wijn in nieuwe vaten.


  Maak melding

 15. het is opmerkelijk hoe bang mensen zijn om te spreken over dit soort missers die ze in hun werk mee maken. Men is bang, bang, bang”, zei Doe-parlementariër Carl Breeveld tijdens de begrotingsdebatten. Vooral ambtenaren zouden het knap benauwd hebben met wat ze weten.

  Vooral tijdens de mislukte revo war dat het geval. Maar nog even en men die periode is terug.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.