Suriname trekt Haïtianen aan voor landbouw

29

PARAMARIBO, 30 okt – Suriname gaat gastarbeiders uit Haïti aantrekken voor het bedrijven van landbouw. Trekker is landbouwcoöperatie Kwatta, LCK, die een groot project wil ontwikkelen te Oryza, in Saramacca. Maar er is een schrijnend tekort aan krachten.

Surinamers zijn nauwelijks of niet te vinden voor landbouwwerk. De coöperatie heeft intussen bezoek gehad van de consuls van respectievelijk Suriname (in Haïti) en Haïti. De diplomaten mochten de leef- en werkomstandigheden bekijken. “Wanneer wij een aanvraag zullen indienen op het consulaat in Suriname, mogen er geen twijfels bestaan om dit te honoreren”, zegt coöperatievoorzitter Wim Bajnath tegenover de Times of Suriname. Gedacht wordt aan een kleine groep.

Op termijn kunnen meer worden gehaald als de aanvang goed verloopt. De coöperatie betaalt voor reis en verblijf. “De gastarbeiders zullen een volwaardig salaris ontvangen, net als een landbouwer in Suriname”, aldus Bajnath. Overigens behoort de relatief lage financiële waardering tot de vermoedelijke oorzaken van de afnemende interesse. Bajnath vindt het desalniettemin jammer. “Het hoefde niet zover te komen, maar door gebrek aan interesse, moeten we alle opties overwegen.”


29 REACTIES

 1. Er is dus geen werkloosheid in Suriname. Werklozen zijn dus die figuren die te lui zijn om te werken of iets te gaan doen. En aangezien Surinamers van mode en luxe houden, is de kans heel groot dat deze luie donders stoute dingen gaan doen, zoals overvallen en berovingen. Ook zijn deze figuren degenen die het hardst roepen om geen gastarbeiders binnen te halen. Quo vadis Suriname en de Surinamers. Luie donders moeten in mijn ogen zwaarder gestraft worden voor stoute dingen dan mensen die van goede wil zijn. Het klopt: voor een baas werken wordt je niet rijk, maar met stelen etc. kom je ook niet ver.


  Maak melding

 2. Surinamers, met name hindostanen en ook een deel van de Javanen doen aan landbouw in suriname.. Waarom moeten haitianen komen…Welke landbouw bedrijf gaat een behoorlijk maand salaris aan Surinamers betalen en ook nog kinder bijslag voor de werknemers… nee dat doen zij niet… het is geen wonder dat dan Surinamers hun eigen produkten verbouwen voor de lokale markt…dus landbouw bedrijven; kijk eerst naar jezelf, en daarom is geen surinamer bereid voor zo,n achtergestelde bedrijf te gaan werken…zo staan de zaken in suriname… haitianen gaan komen werken, omdat zij het hoofd niet kunnen bieden in hun eigenland….slaven-arbeid opnieuw uitgevonden in suriname…


  Maak melding

 3. 30 okt. 2013

  Dit is toch geen nieuws meer? We wisten dat al!!

  Pak liever de niet in productie zijnde landbouwgronden af en geef deze aan de gemotiveerde Haitianen, voor het gericht doen aan landbouw.Geef ze, net als de Chinezen, de kans snel de Surinaamse nationaliteit te verkrijgen. Zo vergroot Suriname haar populatie met mensen uit een landbouwcultuur.

  Tevens kan Suriname op termijn uit de nakomelingen van deze groep enkele goede voetballers verkrijgen, die Suriname kunnen schoppen naar een WK toe.
  Haiti heeft daarmee al ervaring.

  En wie vergroot mijn minpunten?
  Srika


  Maak melding

 4. de potentiële landbouwers van Suriname zitten nog steeds op een gratis huis te wachten met gratis geld erbij om de gratis koelkast te vullen.
  Het zal wel een onverwerkt trauma zijn om dat 8 generaties geleden hun voorouders ook in de landbouw werkten.

  Ducunt volentem fata, nolentem trahunt.


  Maak melding

 5. Ik zou juist willen dat Suriname asielzoekers uit Italië opneemt. Daarmee zou Suriname Nederland en de rest van Europa laten zien hoe het wel hoort. Haïtianen zijn welkom maar Suriname is klein, dus moet je nooit teveel van één groep in jouw land willen


  Maak melding

 6. Deze Haïtianen zijn harde werkers, nemen genoegen met wat hun aangeboden wordt, klagen niet en daar kan een Surinamer niet aan tippen. Ze zouden zich moeten schamen! Nee, klagen en klagen en verder in de hangmat liggen en kijken hoe een ander het werk doet. Schandelijke mentaliteit! Vinden jullie het gek dat er gezocht wordt naar mensen die wel in de landbouw willen werken? Laat maar komen jongens.


  Maak melding

 7. @ Dino,

  Als de Haitianen alleen een verblijfsvergunning krijgen en geen Surinaamse nationaliteit aannemen mogen ze helemaal niet stemmen, dus waar praat je over?


  Maak melding

 8. Je kan zeggen wat je wilt, maar er is nooit 1 Haïtiaan opgepakt door de politie in Suriname. Ze staan in de regio bekend als hard werkende vredelievende mensen.


  Maak melding

 9. Ik heb hopelijk niet begrepen dat er stemmen op gaan om die mensen hier als slaven aan te wenden. Of is het meer bedoeld om die luie donders hier te lande het werken te besparen? Henhy Aron zei ooit eens, “kapu tjing a no shing”. Toen hij zich omkeerde had alleen hij een houwer op kapmes in zijn hand.


  Maak melding

 10. En in nederland heb je die domme surinamers die vechten voor hun slavernij verleden en die arme haitianen zullen nog erger worden behandeld in su ,wat nu al gebeurt. Ze worden onderbetaald en als honden behandeld.
  Het zijn de makkelijkste slachtoffers in su totdat ze het zat zijn en zich vervolgens ontpoppen in wrede moordenaars en vodoo priesters.


  Maak melding

 11. waaom haitianen halen, de gevangenis zit vol, laat deze klootzaken onder begeleiding van militairen gaan werken, zo doen ze tenminste wat voor het land, en ook de militairen zijn bezig.


  Maak melding

 12. Waarom moeten Haïtianen geronseld worden, als Surinamers het ook zouden kunnen doen? Juist, het is helemaal niet dat Surinamers lui zijn. We moeten eerlijk zijn, en leren om werknemers te belonen naar werk. En niet als werkgever bepalen wat een werknemer waard is. Zolang er geen adequate arbeidswetten zijn, zal dit blijven bestaan. Of het kan ook zo zijn dat deze wetten er wel zijn, maar blijven gewoon in de ijskast. Werknemers worden ver ondermaats betaalt, een werknemer verdient vaak veelste weinig om een gezin te kunnen onderhouden. En omdat de gemiddelde Haïtiaan nauwelijks één euro per dag verdient in Haïti. Wordt dit als een geschenk uit de hemel ervaren voor deze armste bewoners van het Westelijkhalfrond. Dit is een structureel Surinaams probleem, het voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Zijn we de toen nietszeggende (loze kreten) van Aron – koti tjin à no sjin – al weer vergeten? Ook toen was er niemand te vinden om dit slavenarbeid te doen, ook door het onder betalen was er geen animo, wat begrijpelijk was. Want daar wordt vrijwel nooit over gepraat. En om een “industrie” op te zetten hebben die kortzichtige antagonisten het steeds over een te klein land, te weinig mensen. En er niet bij stilstaan, dat wat je niet hebt je uit het Caribisch gebied halen kan, als arbeidsmigranten, natuurlijk moet er geinvesteerd worden. Juist, dat is het manco van Suriname, het moeten investeren, is en blijft het probleem van ons. En zie hoe eenvoudig het is, maar daar denken die zogenaamde beleidsmakers helemaal niet aan. Het ontwikkelen van land en volk heeft geen prioriteit in hun kortzichtige visie of helemaal geen visie hebbend.


  Maak melding

 13. Booster, wat dacht je? Ook voor Hindoestanen en Javanen geldt; de cocaïne business betaald beter dan de landbouw.Stop die knikker van je niet in het zand.Speel geen struisvogel met me!!!!


  Maak melding

 14. Juist het meest vruchtbare landbouwareaal de “kustvlakte” is verkaveld en woonwijken van gemaakt. En dit is ook een zeer ernstige vorm van kapitaalvernietiging waar alle voorgaande regeringen aan meegedaan hebben. Dit omdat er nooit vooruit gekeken wordt, door onpragmatisch handelen door de zogenaamde beleidsmakers en vaak gaat het om grote stukken landerijen die aan de landbouw zijn onttrokken, onder vrienden verdeeld. Dit gebeurd omdat we geen controle meganismen hebben ingesteld, en daarom kunnen er “adhoc” beslissingen genomen worden, zonder zich te hoeven verantwoorden. Omdat er altijd partijpolitieke beslissingen hieraan ten grondslag liggen. En zolang er niemand iemand of wie dan ook controleerd, zal dit dweilen met de kraan open zijn en blijven. Voor de Haïtianen, Haïti was in de 19e Eeuw de “parel” van het Caribisch gebied, door de grote slacenopstand in 1791 en in 1804 onafhankelijk, dit werd hen niet indank afgenomen, en daarom dankzij de VS, nu verworden tot het armste land van het Westelijkhalfrond. En de Dominikaanse Republiek werd tientallen jaren door hen geannexeerd en nu worden zij als moderne slaven behandeld, waar ze ongeveer 300 peso’s ruim 5 USD per dag voor – tot ruim 10 uren per dag – zeer zwaar werk onder betaald worden. Wel zijn het echte harde werkers die meestal niet klagen en daarom worden zij misbruikt.


  Maak melding

 15. @booster, er zijn op de dag van vandaag vele Haïtianen in suriname geboren die wel recht hebben op kinderbijslag, dus weet ik niet van waar jij die info het,

  =Inderdaad zijn er vele Javanen en Hindoestanen die aan landbouw doen.
  Vergeet niet dat men in het binnenland had geprobeerd om aan landbouw en veeteelt te gaan doen, maar de marron gemeenschap wilde dit niet in hun omgeving en hebben toen de bedrijven bedreigd. Zie waarom velen ook zonder werk zitten.

  =Jammer dat er buitenlanders gehaald moeten worden voor dit werk, terwijl er velen in suriname geen werk hebben.
  -Ja, de familie uit het buitenland ondersteunen hen, en niet vergeten al die gratis gedoe van hen.

  =vele Surinamers zijn zo lui dat ik het gewoon niet kan bevatten dat zij vandaag roepen dat er geen werk is.

  =HARDWERKENDE MENSEN WORDEN GESTRAFT DOOR AL DIE CRIMINELEN.


  Maak melding

 16. Eerst vluchtten ze de bossen in om maar niet hoeven te werken.Maar ze kwamen heel gauw tot de ontdekking dat ze toch moesten werken op hun kostgronden.Geen probleem.Gingen ze naar de plantage’s en stallen/ontvoerden wat vrouwen.Die lieten ze op de kostgronden werken en konden eindelijk genieten van hun vrij verblijf in de hangmat.Want de dames zorgden voor het eten.


  Maak melding

 17. @ john
  ik snap je reactie niet. er komen toch polen, bulgaren entc etc werken in nederland betekt dat dat er geen werklooshied is in nederland????? wel de werkloosheid rate in europe is 12,2 % van de totale bevolking van europa en dat is veel


  Maak melding

 18. Mi na wang Sranang mang Wel!!Boengvoeru Sranang mang de lob lee, lesi,jang porsie bamie of nasie,nanga gie sma wang dregie ning,oeroe,hossel,gowtoe,gamble en natuurlijk a bieta niet te vergeten.Dit is toch geen normaal leven!!!


  Maak melding

 19. @srika
  Er zijn ook gemotiveerde surinamers die geen grond bezitten en of kunnen kopen om te kunnen landbouwen…

  Jij kiest voor goede voetballers …

  Ik zou zeggen eigen VOLK eerst…en ik kies voor goede educatie zodat op termijn al deze geletterden wat kunnen betekenen voor het land.
  Enne heb je wel aan gedacht hoe je deze haitianen zou gaan huisvesten ???
  ook allemaal gratis een huis zoals jou goeroe heeft beloofd …of aanzetten tot occupatie…


  Maak melding

 20. De reactie van Booster zegt alles over de verderfelijke mentaliteit in Suriname. Werken in de landbouw is slavenarbeid. Liever leeft men blijkbaar in armoede en gaat men uit stelen of zeuren bij Nederland om compensatie voor de slaventijd dan zelf de handen uit de mouwen te steken.
  Van alle kanten stromen vreemden het land binnen om te doen waar de Surinamers zelf geen zin in hebben, zoals wegen aanleggen, huizen bouwen, goud zoeken, en dus ook al voor voedsel zorgen. Beschamend!
  Nog even en Surinamers zijn een minderheid in eigen land die in de achterbuurten huizen terwijl buitenlanders de baas zijn en in de mooie huizen wonen.

  Wie gaan we daar nu weer de schuld van geven? Nederland misschien? Vanwege de slavernij?


  Maak melding

 21. Ooit werd er te “Creola” een landbouwkolonie bovenstrooms de uitmonding van het Saramaccakanaal gesticht. Inwonertal 250 Creolen verbouwd werd o.a. citrus en drooggewassen; pluimveeteelt. De kolonie begon in 1934 door het Creoolse Landbouw Comité “Creola” als poging tot bestrijding van de werkloosheid en om de Creolen terug te brengen tot de landbouw. Wat is van deze toen veelbelovende onderneming geworden, je hoeft het helemaal niet te raden. Het antwoord mag je zelf invullen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.