Suriname krijgt nog een oorlogsmonument

37

PARAMARIBO, 29 okt – Suriname krijgt nog een oorlogsmonument. Aan de Waterkant in Paramaribo moet over niet al te lange tijd een soort gedenknaald verrijzen. Het wordt een monument naar het model in de Amerikaanse stad Washington. Anders dan het oorlogsmonument in dezelfde omgeving, worden militairen bedacht die in Suriname stierven.

Militairen dan die sneuvelden in de oorlog tegen het Jungle Commando. Tijdens deze oorlog stierven naar schatting zo’n tachtig militairen. Volgens Henk Herrenberg van de commissie Monument Gevallenen, is het alleszins gerechtvaardigd. De regering heeft dan ook beslist dat een apart gedenkteken moet worden opgezet. “Deze militairen vochten voor de politieke en staatkundige onafhankelijkheid”, zegt Herrenberg. Het monument had er al eerder moeten zijn.

De regeringen sinds de oorlogsjaren, 1986 tot en met 1992, zagen er kennelijk geen heil in. Herrenberg vindt het niet meer dan logisch dat het er toch van komt. De sfeer is er politiek naar. Herrenberg zegt met veel emoties aan het ‘vereeuwigen’ te beginnen. Hij heeft militairen gesproken die kameraden zagen sterven. “Dan zegt de man tegen je, hier hebben ze die en die geschoten, en hij huilt.” Volgens commissielid en veteraan Guillaume Nijbroek is het monument voor iedereen die stierf in de strijd.

Bekijk ook:

37 REACTIES

 1. Ook voor de meest zinloze moordpartijen komt er een monument. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een of ander aandenken over. Deze niets zeggende gebeurtenis – een anti land en volkshandeling, wat ongestraft heeft plaats gehad – had in de verste verte niets met het landsbelang te maken, maar uit pure persoonlijke hebzucht. Het is overduidelijk dat deze criminele-regeerders enkel en alleen met eigenbelang bezig zijn. Dit is één van de onderwerpen waar ze heel goed in zijn, aan feest gerelateerde onderwerpen. Frappant, is het dat een klein land met zo weinig mensen, voor elk wissewasje nu een gedenknaald, heeft bedacht. Het zal niet lang meer duren of er zal ook een voor deze laaghartige landverrader opgeëist worden. Wat dat betreft ook de vorige regeringen zijn schuldig aan deze excessen. Dit omdat criminaliteit eerder beloond wordt dan bestraft. Omdat niet één crimineel ter verantwoording is geroepen, de grote misdadigers mogen ongestraft roven of moorden en hen wordt geen strobreed in de weg gelegd. Opvallend is dat sociale projecten geen prioriteit lijken te hebben onder deze anti-land en volks onderdrukkers.


  Maak melding

 2. Mijn God,

  Bouta is altijd in oorlog geweest met Suriname!!
  Coup 1980 gepleegd door bouta,
  Dec moorden…..opdrachtgever en uitvoerder bouta
  moiwana oorlog door bouta en brunsie
  telefooncoup door bouta
  bouta amnestie door bouta

  SCHAAMTELOOS IS DEZE SERIAL KILLER VAN SURINAME!!!
  Noiit is een buitenlandse macht Suriname binnengedrongen om oorlog te voeren!!!
  Er werd oorlog gevoerd door surinamers tegen surinamers!!!
  Wat een hond is deze herrenberg!!


  Maak melding

 3. Als de SurNeds een jaar niet naar Suriname gaan, dan is de staatskas nog droger en kan ook dit project naar het rijk der fabelen worden gestuurd.

  Als bijkomstigheid is de SLM bankroet en kan Bouterse met een korjaal naar de Unasur en Caricom meetingen.


  Maak melding

 4. Rustig mensen wanneer jullie aan de macht zijn dan doen jullie dat nog meer monumenten maar een ieder die een mens hond noemt heb ik al eerder gezegd is erger dan dat ik heb er persoonlijk zo een hekel aan want als je dat zegt vergeet niet is de hele familie dat want alleen een hond maakt honden en wat heef de familie jouw gedaan praten zonder denken als wij zo tof en mans genoeg zijn ga voor die man staan en zeg het of zet je echte naam zodat de mensen zich kunnen verdedigen dat bijvoorbeeld zijn zoon jou tegemoet loopt het is wel toevallig dat ik hem ken die zoon en hij is geen hond dus


  Maak melding

 5. Ik huil om bloemen,in den knop gebroken,
  ik huil om bloemen,in de ochtend van hun bloei vergaan,
  Ik lach om herrie die op de laatse dag van zijn herfst, tot dat besef kwam hahaha


  Maak melding

 6. Dankzij de onberechte warlords zijn ze gesneuveld aan weerszijden. Alsof de les niet genoeg was hebben vele aanhangers die les niet voor ogen gehouden in 2010. En zoals het helaas altijd vroeg of laat toegaat, de toekomst ligt in het verleden en ziet er zeer somber uit voor allen die deze onberechte warlords op handen dragen en als lijders verdienen.


  Maak melding

 7. Gek he , en dat te denken dat er zo veel onnodige doden zijn gevallen door de 2 grootste moordenaars van Suriname , en nu werken ze samen en hebben de grootste macht in het land . Dank zij de domme paarse aanhang.


  Maak melding

 8. Per direkt een commissie in het leven roepen die oo een monument plaatst voor de 8 decembermoorden,moiwana die mensen die daar afgeslacht zijn.
  comfronteer de generatie van wat allemaal heeft plaats gevonden.Dat is onze geschiedenis.
  Steeds maar schelden op de kolonisator,.


  Maak melding

 9. op het eerste moment dat buitenlanders hun voeten op onze grondgebied gezet hebben,hebben zij ons de oorlog verklaard.
  in politieke zin,in maatschappelijk zin,in sociale zin,in economise zin en het belangrijkste van deze beesten was,’het verdeel en heers systeem.


  Maak melding

 10. Nu de verdachten van de moordpartij in Moiwana berechten en intrekking van de amnestiewet 201, kunnen deze verdachten ook hun straf kunnen krijgen voor de moorden.
  Dan is de cirkel rond en kan er met herdenken begonnen.


  Maak melding

 11. @ GMAP
  Ik begrijp jouw emoties. Persoonlijk vraag ik mezelve af of deze man een mens is met een ziel. De man is niet alleen een huichelaar, maar ook een landverrrader en moordenaar. Dankzij wijlen Lachman heeft hij een kans gehad om in de politiek te komen, maar als het aan hem lag, hadden de militairen Lachman on 25 februari 1980 een kogel door zijn hoofd gejaagd. Ik weet zelfs niet hoe een beschaafde vrouw met deze man naar bed kan gaan.


  Maak melding

 12. Woooooiiii woooi wooooiii mo dede modede wat hoor ik Herrenberg heeft gehuild hahahahahaaaiiii was’t niet dit BEEST dat zei dat ze er voor gingen, waarom heeft dit BEEST niet tegen DiDiBrie toen gezegd brada no doe want we zijn allen 1(een) hahahaaa mie gado soso grappen-makers.En wat mij opvalt is dat deze bedriegers steeds weer gaan huilen als het om iets verkeerts gaat wat de Crew van DiDiBrie heeft veroorzaakt/gewild bv DiDiBrie wilde zo graag Su leiden; toen DiDiBrie de leider werd heeft ie ook gehuild(krokodil natuerlijk) en bij dit huilen kwam de aap uit de mouw met de woorden van…de kleine ingi boi hahaai zooo mooi,zoooo blij,zooo leuk,
  zooo gezellig, zooo swietie, graphassig hahaii jongens odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 13. Beste Ray,

  Alles wat je zegt is waar: Bouterse is de duivel in eigen persoon en toch is deze moordenaar/drugscrimineel nu de president van Suriname

  Dat zegt heel veel over de Surinaamse politiek en de inwoners van Suriname.


  Maak melding

 14. -Op radio apintie heeft Herenberg zich afgevraagd waarom niet eerder een monument gekomen is voor de gesneuvelden. -Jammer dat hij NIET vertelt hoe Bouterse en zijn mannetjes het land gewoon hadden vernietig en er ook geen geld voor was.

  =Is hij soms vergeten dat Venetiaan alleen maar schulden heeft moeten afbetalen door het feit dat deze zelfde regering op grote voet had geleefd??

  =Waarom heet hij ook niet gezegd dankzij Venetiaan is de oorlog toen beëindigd??

  -Stelletjes donders die op uit zijn om stemmen binnen te halen.
  -BIGI SMA DEY, was ook zo’n chaos men weet niet wat goed organiseren inhoudt.


  Maak melding

 15. Zou het niet beter zijn om de nabestaanden van de gevallenen financieel te gedenken? Mijn vader heeft samen met honderd andere Surinaamse jongens tijdens de tweede wereldoorlog gediend in het Surinaams leger nadat Nederland was gevallen en ze hebben zijn activiteiten en dat van alle anderen niet eens erkend. Onze jongens hebben voor Nederland gevochten zonder een cent vergoeding. Mijn moeder moest dus in haar eentje hosselen om mij en andere broertjes en zusjes op te voeden.Wat een Moederland hadden wij. Alleen Suriname en de overige kolonieen leegplunderen om zichzelf te verrijken kon zij.


  Maak melding

 16. Herrenberg, Alibux, Abrahams, Hoerenveen etc etc allemaal lakeien van de megalomane dictator. Herrenberg moet zijn smoelwerk houden. Deze seniele opa hoort met een luier om in een verzorgingshuis.


  Maak melding

 17. Akkoord Mr Herrenberg, omdat de Jungle Commando,s na de binnenlandse Oorlog achter de waarheid waren gekomen dat NL de coordinator/opdracht gever was geweest om SU kapot te maken en daarna over te nemen n.l wederom kolonie te maken/Baas van SU te worden.
  Daarom was er een coalitie vorming met de AC en PL mogelijk geweest. (de Jungle Commando,s hadden hun fouten ingezien)
  Dat monument is een grootste herinnering om nooit te laten voor komen dat Surinamers tegen Surinamers oorlog voeren in het voordeel van NL.
  Laat het onder genoemde duidelijk zijn voor het totale volk van SU.
  Mijn GOD,
  NL is altijd in oorlog geweest met SU.
  Coup 1980 door NL.
  Dec moorden oorzaak/gevolgen door NL.
  Binnenlandse Oorlog door NL.

  Schaamte loos dat er nog SU zijn die nog door gaan met opdrachten voeren van NL in het nadeel voor SU.

  Als Bouta niet was zou SU verloren zijn gegaan.
  Daarom moet Bouta voor altijd Pres van SU blijven, omdat hij SU verlost heeft van de Kolonisator/NL, zodat SU niet wederom afhankelijk/slaaf/knecht/ondergeschikte werd van NL.


  Maak melding

 18. Zowel de (gesneuvelde) militairen als de (gesneuvelde) leden van het Jungle Commando zullen nu heel erg blij zijn dat Bouta en Brunsie als twee bloedbroeders nu samen genieten van al het goede dat Suriname te bieden heeft. Als ik een van de misleide strijders (dood of levend) was geweest zou ik me nu heel erg belazerd voelen en mocht Herrenberg zijn monument houden.

  Laat Herrenberg er eerst maar voor zorgen dat alle ex strijders die met een posttraumatisch stresssyndroom uit de vuilnisbakken van Paramaribo eten, goed opgevangen worden, voordat hij ter wille van ‘sma ay’ een protserig monument gaat opzetten. Herrenberg mag van mij zijn krokodillen tranen ergens anders gaan vergieten.


  Maak melding

 19. @Henk Molenaar,
  Die klap van die molenwiek werkt nog steeds door zie ik….
  off topic;
  Jij geeft telkens af op het volk van Suu, maar dat is onterecht vind ik.
  Ja elk volk verdiend en bla bla bla, maar tegelijkertijd kiezen jullie weledele olanders en andere EU-gangers op dezelfde manier jullie leiders;
  1)Jullie luisteren naar de sterke voornemens(leugens).
  2)Jullie willen alleen mooiweerverhalen en geen slecht nieuws vooruitzichten.

  Eigenlijk zijn jullie nog lager dan hoe jij je de surinaamse bevolking voorsteld omdat jullie NIET bereidt zijn om te consu-minderen en op dezelfde (te)grote voet willen voortleven daar waar alles schaarser wordt door het groeiende aantal mensen op ONZE aarde!

  Eet nog eens een lekker groot stuk kotelet of biefstuk!

  on topic;
  Verder vind ik het zeer verwerpelijk dat ook deze regering de belangen van een zeer selecte groep mensen de voorang geeft boven die van de economisch zwakke meerderheid.


  Maak melding

 20. Het zou goed zijn wanneer de overheid eerst voor het welzijn van de terroristen, die deelgenomen hebben aan deze meest zinloze misdadige moordpartijen hebben deelgenomen. Het grootste deel van deze lui is ontspoort – zijn zwervers geworden en zorgen voor overlast in de binnenstad – lijden aan posttraumatische stoornissen. Waarom worden deze mensen niet medisch of sociaal begeleid?, in plaats van weer een geldverslindend project en een verkapt feest organiseren. Het “Nyan Dringi Pari”, laat weer van zich horen in negatieve zin, mijn dunk. Suriname met haar latente rijkdommen waar het “volk armoede uitstraalt”, verdient toch veel en veel beter dan nu blijkt. Maar ja, een volk kiest de president” die het verdiend. Wegens hun laaggeletterdheid, laten zij zich van alles en nog wat op de mouwspelden en daar wordt gretig misbruik van gemaakt. En nu deze president dit zelfde volk langzaam en subtiel, hen de duimschroeven aandraait, als dank! Ook is het een misverstand te beweren dat het om een oorlog ging, verre van dat. Het waren onmiskenbaar terroristische wandaden die er gepleegd werden, een persoonlijke criminele strijd tussen twee misdadigers, de een geüniformeerd (massamoordenar) en de andere (bankrover) zijn uniform uitgetrokken. En weer worden de poppenspelers opgetrommeld voor de volgende opvoering van hun “poppenkast”, aan sociale projecten implementeren denk niemand, “because you don’t miss


  Maak melding

 21. Ohhhh, frappant en voor het slavernij- monument hadden ze geen geld?

  Ik lees in een andere krant dat er ook 200 burgers zijn vermoord!

  Inderdaad… wat was het doel van deze suri- oorlog?

  Welke psycholoog kan mij uitleggen, hoe het mogelijk is, dat het volk de leiders van deze moordcommando’s heeft uitgekozen als ‘verlossende dibri’s’.
  Wat is de oorzaak van deze massahysterie/hypnose?
  Waarom..waarom….?

  Ik snap er de ballen niet van!


  Maak melding

 22. Kunnen ze gelijk een of andere NDP-er als schoonmaker aanstellen.

  Iedereen die zich realiseert dat het monument wat hij ziet door Herrenberg geregeld is gaat gelijk over zijn nek.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.