Surinaams Inheems dorp vreest aanleg snelweg

28

PARAMARIBO, 29 okt – Wit Santi, een Inheemse leefgemeenschap dichtbij de luchthaven van Zanderij, vreest de komst van een snelweg. Volgens dorpsleider Patrick Mande steekt het vooral dat zijn mensen geen moment zijn ingelicht. Hij werd zelf door anderen gealarmeerd die zware motoren hoorden in de omgeving.

Toen Mande poolshoogte ging nemen, bleken zware machines aan het werk. Er komt een snelweg dwars door Wit Santi. Het Chinese Dalian heeft de aanlegbaan al getrokken. Het wordt een link tussen de weg naar Afobakka en de John F. Kennedyweg. De eerste perikelen dienen zich al aan. “We mogen de weg niet oversteken. Dus als we aan de andere kant willen jagen of vissen, kunnen we dat niet. Ook als bepaalde planten aan de andere kant zijn, kunnen we ernaar fluiten”, zegt Mande tegenover de Ware Tijd.

Maar de grootste vrees geldt nog de periode nadat de weg is aangelegd. Alvast is er de drukte en intensiteit die elke snelweg met zich meezeult. Maar erger is de kans dat de mensen greep zullen verliezen op hun grondgebied. Buitenstanders zullen er als de kippen bij zijn om land langs de weg aan te vragen. De plaatselijke districtscommissaris heeft beloofd niet te zullen meewerken. Maar met de politieke cultuur zoals die is, is dit soort beloftes vluchtig.

28 REACTIES

 1. Zoals het toegaat in vele Zuid Amerikaanse landen, zal het ook in dit land aan toe gaan. Onder het mom van ontwikkeling zullen vele inheemsen moeten inpakken. het is duidelijk dat de lijders van dit land aan megalomanie lijden en in de leerschool zijn bij China. Hoe de macht van de komende dictator te behouden. Megaschulden, zware decreten,censuur onder het mom van nationale staatsveilgheid ter bescherming van de komende dictator, schaarste en onderdrukking, naast onrust,onvrede en armoede onder vele aanhangers liggen in het verschiet. Hun nakomelingen zullen hen opstandig verwijten. Hoe konden jullie stemmen op onberechte moordenaars, bij verstek veroordeelde drugsbonzen en mensensrevhten schenders.


  Maak melding

 2. Dan maar gelijk een ecologische viaduct maken.
  Dan is het problem opgelost.
  Er zijn meerdere wegen die naar rome leiden.
  Een beetje moeite doen om de inheemse bevolking het leven aangenaamd te maken.


  Maak melding

 3. Ach man meneer Patrick NDP brengt ontwikkeling toch. No span grotere hoooogte, grotere hoogte. Buitenlanders no kong mang DiDiBrie GAAT ze allemaal wegjagen. Dit heeft hij op alle massammeting gezegd dus nospang,no spang mang. De weg gaat ook door getrokken worden naar Brazilie en of Venezuela, want die gepantserdewagens zijn niet genoeg. Sorry meneer Patrick je kan op je hoofd gaan staan, maar deze NDP regering zal ook nog een andere sluiproute moeten hebben voor de leider van de NDP.PRESIDENT VENETIAAN no bing boeng tok. PRESIDENT VENETIAAN was de man die dat land verkocht en weggaf aan de Buitenlanders en PRESIDENT VENETIAAN was geen volkspresident. Deze DiDiBrie die er nu zit is zooooo voor ’t volk dat jij als volk hem pas hoort/ ziet wanneer hij in je achtertuin bezig is. Ik hoop dat hij zo snel mogelijk een brug bouwt van Su naar Amerika hahahahaaaaiiii. Meneer Patrick vergeet niet wat deze NDP regering heeft (vvel grond)weggegeven aan Newmoint(ongezonde gouddeal) dus staat er veel meer ’t DOM Su volk te wachten. Dit is pas’t begin. Moro o doro, moro pina o doro, moro pratie o pratie, moro barie o barie, want niemand(volk) zal hier aan overhouden,want dat kwaad van 25 mei 2010 kan niemand terugdraaien dus oeng tikie san oeng finnie. ……. Odi odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 4. Bewoners van Wit Santi. Jullie vrees is meer dan terecht.
  Hier weer een duidelijk voorbeeld van hoe men omgaat met de bevolking. En dan heeft die DDB net een paar dagen geleden op Bigi Sma day gezegd hoeveel respect hij niet heeft voor de Surinamer. Leugens.

  Neem niets aan voor zoete koek. Hun beloften zijn boter zacht.
  Ik hoop van harte dat men de gronden bij jullie niet al heeft verdeeld aan derden. Zal niet de 1ste keer zijn


  Maak melding

 5. Opvallen is het nu er nog ruim anderhalfjaar tegaan is, dat dit mega project opgezet wordt. Ik zie dit als een ordinaire verkiezingsstunt. In plaats van sociale projecten te realiseren krijgt dit duur project voorrang. Hoe worden deze projecten gefinancierd?, uitgaande van dat er geen geld is. Natuurlijk gaat het om weer geld achterover te drukken. Dit is een volkomen verrassing aan het adres van de inheemse bevolking. Niet langgeleden zou de weg naar Zanderij verbetert – opnieuw aangelegd – worden met flyovers, allemaal grootspraak, ook zo’n een belofte uit de illusiepolitiek door deze (regeerders) waar niets van terecht is gekomen. Om de bewoners tevreden te stellen, zullen er hier oversteekbruggen voor voetgangers moeten komen. Uitgaande van dat deze faciliteiten ook geplant zijn. Aangezien de wegenbouw in Suriname ver onder de maat is, vergeleken met de landen in de regio. Waarom zeg ik dat, omdat de infrastructuur in Suriname gebasseerd is op het bouwen van rijbanen en geen wegen, waar er geen plaats is voor vooral voetgangers of fietsers. En ook veel te smalle rijbanen, om zoveel mogelijk land of terrein te sparen om vriendjespolitiek daarmee te bedrijven. En dan te bedenken dat het om zoveel land gaat met naar verhouding met een minieme bevolking.


  Maak melding

 6. In China gaat het er net zo aan toe.Wordt geen rekening gehouden met niets.Voor de drie kloven dam hebben ze heel wat historische plaatsen onder water gezet.En bij het aanleggen van wegen ontziet men niets.Zag eens een huis midden op de snelweg staan in China.[in het nieuws geweest]


  Maak melding

 7. Verschillende projecten van de overheid liggen stil door
  slechte of geen voorbereiding.Ik heb gemerkt dat deze regering zomaar iets wil realiseren zonder een goede voorbereiding.Heeft men nog nooit over planning gehoord? Wat doen al die duur betaalde adviseurs? Het is een rommeltje geworden bij Minov,bij OW enz.DE ministers zijn verworden tot ja-knikkende ambtenaren en zijn allemaal bang on bedankt te worden.Deze in angst levende ministers met heel weinig bevoegdheden kunnen daardoor niet goed presteren.


  Maak melding

 8. Jullie stomme indianen hebben voor paars gekozen dus houden jullie je smoel.
  Wij hebben de macht en basta.
  Luilakken bij elkaar.
  Paars heeft de macht en wij doen wat wij willen.


  Maak melding

 9. Raar, dit getuigt van geen of weinig democratie, voorlichting en noem maar op . Er wordt een hele snelweg aangelegd en zij die het horen te weten, weten er niets van. Dit kan alleen in switie sranang.


  Maak melding

 10. Meneer Mande, op de kaart is alle grond langs de weg al vergeven!
  De tekeningen laten het zien!
  En zoals het de gewoonte is: de binnenland bewoners hebben geen stem in deze! Nooit gehad!
  Ze worden niet eens op de hoogte gebracht, in dit geval niet eens mede gedeeld!
  Plotseling worden ze wakker op een ochtend en hun dorp is weggevaagd!
  En zo gaat het al jaren en jaren, al eeuwen lang!


  Maak melding

 11. 29 okt. 2013

  Dat het dorpshoofd niet geïnformeerd werd over bedoelde werkzaamheden in zijn woongebied, geeft aan de mate van respect van de overheid/regering naar deze groep Inheemsen toe.

  Ontwikkeling moet, maar daar hoort toch altijd overleg te zijn met de belanghebbenden en omwonenden? Wordt dit de nieuwe werkwijze van de regering in Suriname? En komt er weer een nieuwe ronde van ‘landje-pik’? Wat is de reactie van de vereniging van inheemse dorpshoofden (VIDS) en zeker van de voorzitter, dhr. Artist?

  Srika ziet al enkele maanden een verschuiving van de regering in Suriname in de manier hoe zij omgaan met de belangen van Inheemsen. Ach, bestaat er nog een ‘pikien boi fu Kasnika’? Of wordt Kasnika zelf ook een ‘landje-pik’? Wie geeft mij het antwoord?
  Srika


  Maak melding

 12. Zeer waarschijnlijk zal er aan weerszijden van de aan te leggen weg stukken land aan vrienden worden weggegeven. De inheemsen zullen weer het nakijken hebben, hoe hun woongebied door anderen ingenomen zal worden. De grootste huigelaar is natuurlijk de DC die zijn (mensen) gerust stelt, deze zogenaamde DC wat die inheemse niet weten is dat hij de taal van zijn broodheer spreekt. Deze gemene bedrieger heeft helemaal niets in de melk te brokkelen, hij mag zelf blij zijn in deze functie waarvan je geen verstand hoeft te hebben om het te bekleden. En dat deze mensen helemaal niet betrokken werden bij deze besluitvorming, is typerend voor deze roversbende.


  Maak melding

 13. Deze inheemsen spelen wel indiaantjes en heten soms de oudste bewoners van Suriname te zijn, maar ze vergeten één ding, dat hun voorouders de oudste bewoners waren en niet hun! Dit zijn gewoon afstammelingen van voorouderlijke verraders met het verradersbloed nog in zich, want zie ze zijn gelovig en dat verraadt hun verraderlijke aard. Dat wat er nu gebeurt wordt ze aangedaan door hun eigen gelovige broeders die net zo onbeschoft en stupide zijn als henzelf.

  Het is immers de wil van jullie blanke God, dus niet zeiken Patrick en dorpsgenoten “no go mandie yere”, maar ga je liever beklagen in de kerk, daar bij jullie in de bush bush. Neem deze sores dankbaar aan, die zich reeds onaangekondigd heeft in uw achtertuin staat. God zorgt toch voor jullie ? God zal u allen spoedig behandelen als engelen zoals de Moiwana pechvogels, die vliegen nu in de Hemel rond bij God. Wie volgt de Heer??

  De regering dacht ten opzichte van deze inboorlingen als volgt; “kemopo dya yongu, pé mi sabi !!” Immers, gelovigen zijn in het algemeen het met elkaar over eens, dat “Elk voor zich en God voor ons allen” de belangrijkste schakel is op aarde tussen de goedgelovige en hun God. Dus Surinamers daar aan de rand van de rimboe, ga persoonlijk in de hemelsferen klagen bij God of ga slapen hoor. Buitendien zorgt God er toch voor dat zoveel mogelijk gelovigen zeer binnenkort in de Hel c.q. Hemel of het Walhalla terecht komen, want Hemel en Hel zijn één en dezelfde.

  Geen pardon voor geen enkele gelovige, ook niet als ze zo dom zijn als de achtereind van een koe, want de geschoolde domkoppen, ook de geijkte dommerds en ongeschoolden van geest zijn ontiegelijk ondankbare mensen. Het is uitentreurend gebleken, dat mensen die in hun prille jeugd voeding hebben gehad maar geen opvoeding, meer problemen veroorzaken dan je denk. Meestal zijn ze normloos, egoïstisch, onsympathiek en bovenal onmenselijk, omdat ze het vaak niet beter weten als gevolg van de godsdienst educatie die zij met de paplepel door hun hielenlikkende inheemse oudelui is ingegoten. Jong geleerd is oud gedaan, derhalve is het zenuwslopend, afmattend en onbegonnen werk om godvruchtigen, die in hun prille jeugd vergiftigd zijn door religie, naar het rechte pad te verwijzen, want “Recht” is voor dezen meestal net zo “Krom” als de Bijbel waaruit zij leren om een slecht mens te zijn.

  De afstammelingen van de vroegere onderdrukte oerwoudvolken hebben in de loop der tijd niet geleerd van hun eigen geschiedenis…dus ..ROT OP naar jullie nieuwe Manitou (God) en stik in de kasirie want het leven is ook voor jullie soort aardse gelovigen uitzichtloos, alleen “matkamayou met zijn Zeis” biedt nog een uitkomst in jullie ellendig en godvruchtig bestaan op moeder Aarde!! Tja vromen, vrienden zullen we nooooiiiit worden, knoop dit maar eens goed in jullie kabissa en als ik jullie een natrap kan geven zal ik de kans ertoe nimmer ongemoeid laten! Ono kotokoe!!!
  django


  Maak melding

 14. Snelweg, hahaha!
  Weten ze wel in Su wat een snelweg is. Het zal wel een soort Highway worden: niet onderhouden, vol met gaten, over stekend volk, langs de weg allerlei soort winkels met hun eigen afslag. Kortom: het wordt een bakka passie!


  Maak melding

 15. Dinsdag 29 oktober 2013 om 15:26 uur, door RobG

  “”De snelweg kan van veel economische betekenis worden voor Wit Santie. De snelweg komt en dit is geen grap.””

  Alsof geld alles is. Hoeveel nederlandse gezinnen procederen niet vanwege snelwegen of spoorwegen langs hun huis? Ik wens je een spoorweg vlak langs je achtertuin, dan zul je anders lullen.


  Maak melding

 16. Wat is er aan de hand met deze paarse inheemsen.
  Een crimineel had het afgelopen weekend in zijn speech erover dat Surinamers alleen maar klagen. In 1980 had deze zelfde crimineel niet geklaagd maar als HANDLANGER van Nederland een bloedige coupe gepleegd. c


  Maak melding

 17. @django, het is een feit dat de indianen de eerste en oudste bewoners van suriname zijn. Wees voorzichtig met wat je schrijft,omdat de huidige marrons ook geen slaven waren die vandaag geld claimen.

  -Jou schrijven heeft geen enkel respect naar andere toe en vraag mij daarom ook af of je werkelijk een goede opleiding het gekregen.

  =Een ding is zeker, als je werkelijk een echte Surinamer bent of je ouders, mag je blij zijn dat je dat bent. Zie om je heen wat er gebeurd in al die landen van alle mensen die toen naar Suriname zijn gebracht BEHALVE DE INDIANAN.Zij zijn tenminste gelukkiger met de natuur.


  Maak melding

 18. Ik raad mij rode broeders aan om een TOTEM te plaatsen op de tracé van de weg.En daar de slangen dans van de Manzu uit te voeren.Na drie dagen kronkelt de weg met een verre omtrekkende beweging[bocht] om de heilige gronden van de rode broeders.Als offer aan Manzu moeten de pres.en DC dienen.Ahummm


  Maak melding

 19. beste mensen het is erg jammer dat er in de wereld niks voor de indianen gedaan worden voor hun rechten maar ook de indianen moeten op komen kom op heel zuidamerika is van indianen hun land en wie speel baas anderen dit kan niet en nu die chinees kom uit waaien uit china en krijg alles voor elkaar door bouta en regering die veel lening heb genomen van china en china weet wat hun doen straks is zoo veel zwarte lucht en ziekte in suriname ja wie doet zen mond open en kom op voor indianen niemand als ik de indianen was zou ik terug vechten met wapens en de land terug nemen maar ja groetjes


  Maak melding

 20. IK BEN EVEN BOOS OP DE INHEEMSEN:

  Wanneer gaan de inheemsen nu uiteindelijk ophouden om ontwikkeling in het binneland tegen te houden.
  Het is noooooooooooooit goed.

  Nu willen ze met veel moeiete en ellende beginnen aan een snel weg naar richting het zuiden , dan beginnen de inheemsen te klagen.
  Wanneer ze naar het buitenland gaan met vakantie en terug komen naar suriname, dan hoor je ze mopperen dat de regeing en de overheid ontwikkeling stopt.

  Nu is jullie kans om ontwikkeling door te voeren voor jullie nazaten.

  Ik word er zooooooooooo moe van…….

  Wordt wakker, barzilie gaat vooruit, guyana en gayene en venezuela , trinidad gaan allemaal vooruit.

  Willen jullie altijd in hangmatten blijven slapen met een klamboe????
  Wanneeer er een snelweg is dan komen meer mensen die trichting, brengen werk, geld , school en alles wat je maar nodig hebt mee.
  OOk het nageslacht wordt een mix van creolen, indianen, blanken, boslandcreolen chinezen, hindoestanen , javanen, dat maakt ons surinamers……….


  Maak melding

 21. Beste Roberto,

  De wereld behoort helaas aan de brutalen en de gierigaards toe. Een samenvatting van economie is toch ‘brutale gierige roverij’? En dit wordt dan vooruitgang genoemd. Hoe kan het omleggen van bossen, bomen, dieren, mensen, tradities die voorgoed zullen verdwijnen daardoor ‘vooruitgang’ genoemd worden? Volgens mij rijdt deze auto hard achteruit maar de inzittenden zitten met het gezicht aan de verkeerde kant en denken ze dat ze hard vooruit gaan. De crash die dan zal gaan plaatsvinden (door de bestuurder die niet goed kan zien) zal dan ook heel rampzalig zijn. Tide tamara, we vernietig go moro fara!


  Maak melding

 22. hij is wederom ziek om antwoorden te geven..

  begrijpt niet hoe te antwoorden wat te zeggen..

  begrijpt de vragen niet..

  is totaal in de war..alleen op feesjes kan hij praten onder de analfabeten..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.