Luchtvaart Suriname wacht zwaar Europees weer

32

PARAMARIBO, 29 okt – De luchtvaart sector krijgt het niet bepaald makkelijk de komende tijd. Dit stelt Gerard Brunings, bestuursvoorzitter van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM. De verscherping van wetgeving in Europa belooft niet veel goeds. Gedupeerde passagiers krijgen veel meer rechten en aanspraken.

Dat is niet om vrolijk van te worden als je een vliegmaatschappij bent. En het blijft niet alleen bij passagiers. “Er zit een heleboel aan te komen. Nog meer wetten zijn in voorbereiding die te maken hebben met de veiligheid, de luchtwaardigheid van toestellen, de uitgifte van vergunningen en de wijze waarop landen zelf controle uitvoeren”, zegt Brunings tegenover de Ware Tijd. Sinds de invoering van meer garanties en zekerheid voor passagiers, is het oppassen geblazen.

Het bedrijf tracht zich goed mogelijk aan te passen. Hoe het in de toekomst moet worden met alles dat komt aangewaaid, is alles behalve klare wijn. “Het zijn moeilijke regels en de vraag is hoe wij in korte tijd ervoor kunnen zorgen dat we mee kunnen blijven doen”, aldus Brunings. Geschat wordt dat SLM en eigenlijk de gehele Surinaamse luchtvaartsector minimaal tweehonderd miljoen zal moeten ophoesten. Zoveel kosten de aanpassingen.

Bekijk ook:

32 REACTIES

 1. In elk geval leidt strenge Europese luchtvaartwetgeving ertoe dat Bouterse in de toekomst vrijwel geen gebruik meer maken van het SLM toestel. Want elke dag vertraging door Bouterse kost de SLM een vermogen aan schadevergoedingen.

  Het lijkt mij beter dat de SLM stopt met de intercontinentale vluchten naar Europa en dit overlaat aan de KLM en overige Europese maatschappijen.

  Een investering van USD/EUR 200 miljoen wordt met een corrupte bedrijfsvoering nooit en te nimmer terugverdiend.

  Kappen met de intercontinentale vluchten en slechts beperken tot regionale vluchten.


  Maak melding

 2. “Gedupeerde passagiers krijgen veel meer rechten en aanspraken.”

  O jee, stel je voor 🙂

  Aanspraak en rechten… dat is inderdaad heel slecht…


  Maak melding

 3. Mooi artikel..
  Aanscherping van regels en normen in de luchtvaart is een on-going proces. Met andere woorden zolang de luchtvaart er is veranderen eisen aan maatschappijen en vliegtuigen.
  Dus nu geen tranen voor kosten die continue gemaakt moeten worden.
  Is gewoon een opzetje om de veel te hoge prijzen te blijven handhaven of nog beter deze te kunnen verhogen.

  En wat betreft garanties en zekerheid. uiteindelijk is de passagier de klant die betaald voor een dienst. Wordt die dienstverlening niet goed uitgevoerd levert de luchtvaart maatschappij een wanprestatie. Lijkt me heel gewoon dat die dan schadeplichtig is, in alle redelijkheid.
  Bij veel maatschappijen in het verleden had je echt het gevoel dat je blij mocht zijn dat je mee kan..

  Maar gelukkig is de SLM een redelijke goede, ik heb met maatschappijen gevlogen, pfff


  Maak melding

 4. Ja meneer Brunings, het is in Europa zeker geen bananen winkel of toko waar je alles kunt uithalen met jou klanten.
  Er zijn regels en er is een zekere bedrijfs ethiek, en zo hoort het. De mensen betalen hun keiharde Euro’s of dollars, en willen daarom ook waar voor hun geld.

  De meeste carriers eisen van de klanten dat die hun ticket binnen 48 uur na de boeking betalen ook al zou je pas na 3 maanden (of later) vertrekken.

  Indien je als carrier soortgelijke eisen stelt (en ook nog rente vangt op al deze voorschotten), dan mag er best wel iets tegenoverstaan zoals compensatie bij wanprestatie van de vervoerder !

  De SLM moet niet lullen want ze hebben genoeg verdiend (en ook over de balk gesmeten) dus is het nu tijd om conform de moderne internationale regels te gaan performen.


  Maak melding

 5. Elke stap die DiDiBrie zet wordt(goed)grvolgd.Het zat er aantekomen.Hoe kon DiDiBrie en Co gedacht hebben dat ze tij en ontij ’t vliegtuig maar konden in en uitstappen en passagiers gewoon duperen. DiDiBrie je bent de enige die geloofde(nogsteeds)dat je ongestaft kon/ kan breken en maken, welnu zie hierrrrr DiDiBrie jij krijgt de rekening gepresenteerd; hahahahahaaaaii a no mooi dang. Voor de reizigers is ’t 2 vliegen in 1 klap die zij slaan nml ; Het SLM toestel kan niet meer voor touren gebruikt worden door deze nietszeggende/ doeners/ nutters, want dat toestel is geen touuuuurstel.
  Ik ben heel erg blij met wat de EU vindt en stelt. Ik hoop dat dat onbeleefd personeel van de SLM de pas-sagiers, anders gaat behandelen/ aanspreken,want a SLM-personeel onbeschoft baja. Behandel de ons(passagiers)goed,want wij betalen heeeel duur voor een ticket naar Su. Dus moet men ons(passagier) niet zonder verdere info wat de vertraging betreft als een stuk vuil zien/ behandelen. En als de SLM nu zegt dat ze zoveel geld hebben uitgegeven aan claims dan kunnen we meteen zeggen dat de SLM liegt. De SLM medewerkers gedragen zich als de NDP/ Me-ka combinatie parlementariers die spreken niet als ’t moet en zijn alles behalve fatsoenlijk. Zie hoe de Me-ka parlementariers(coalitie) spreekt over de oppositie(geen stijl-fatsoen) Odiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 6. Het is logisch dat er zwaar weer opkomst is voor SLM, dit omdat deze maatschappij het Surinaamse volk aan het uitbuiten is. Maar investeringen blijven achterwege, alom is bekend dat het grootste probleem waar SME mee kampt is onderhoud en investeren, wel verdienen maar niet willen investeren. Het moet nu eindelijk ophouden de passagiers onheus en onbeschoft te behandelen. Door de monopolie positie van KLM en SLM op dit traject gedraagt vooral de SLM zich als een ordinaire speler en zich gedragen alsof zij ons een gunst doen, terwijl zijn de Surinaamse passagier voor een ticket overvragen. De Surinamer moet naar kilometer afstand het dubbele betalen voor 7.500 km tussen SME en NL. Nu de reizigers worden beschermd, mag SLM zeer zeker zwaar weer verwachten. Op zo een manier leren ze ook klantvriendelijkheid, want dit woord komt helemaal niet in het jargon van deze uitbuiters voor. Bij vertragingen gaat het SLM nu echt geld kosten, omdat men de vertraagde uren aan de reizigers zal moeten vergoeden. Na 6 à 7 uren vertraging moeten de reizigers gratis vervoerd worden, en voor alle bijkomende kosten moet SLM betalen.


  Maak melding

 7. Sorry dat ik het zeg maar de SLM is echt een slechte maatschappij.

  Wet en regelgeving is puur om passagiers te beschermen.
  Passagiers hebben het recht om te vliegen in veilige toestellen en moeten voldoende gecompenseerd worden zodra ze gedupeerd zijn.

  Als je motto is ” Flying on trusted wings” dan zou dit vanzelf sprekend moeten zijn ipv te komen met zwaar weer en oppassen geblazen.


  Maak melding

 8. Ja, meneer Brunings, nu moet je met de billen bloot. Uit uw opmerking(en) maak ik op dat de SLM het jarenlang niet zo nauw heeft genomen met de regels. Nu blijkt dat er makkelijker claims kunnen worden neergelegd, zal SLM zijn beleid ten aanzien van service, onderhoud en klantgerichtheid razendsnel moeten aanpassen. Gezien het feit dat het slechts over 1 intercontinentaal vliegtuig beschikt en nog kans ziet iedere keer vertragingen op te lopen, maak dat de passagiers door deze hernieuwde regelgeving meer in bescherming worden genomen. U bent bang voor claims. Als u ervoor zorgt dat alles pico bello in orde is, komen er geen claims. Zo niet, dat kan dat einde verhaal zijn voor SLM. Dus: werk aan de winkel!!


  Maak melding

 9. ik had het al aangegeven;pas op voor de intensie van deze euro clowns,’zij hebben geprobeerd het eerst met 5 miljoen su bos nog meer leeg te pluderen,nu zien zij dat het niet is door gegaan,’komen zij met zogenaamde wetten voor veiligheid om miljaarden los te krijgen,’cowboys.


  Maak melding

 10. de vraag is hoe wij in korte tijd ervoor kunnen zorgen dat we mee kunnen blijven doen.

  Heel simpel: het geld DAADWERKEKIJK gebruiken waarvoor het ook is bedoeld…en NIET in je eigen zak stoppen.
  Dus investeer in de toekomst…denk vooruit…
  Maar neen dat zal niet geschieden..het blijven graaien (zelfverrijking) is een structureel probleem…

  SLM, kom je afspraken na en stop met het belazeren van de reizigers als deze klachten hebben welke ook gegrond zijn.
  Verleen service zoals het hoort…want uw eigen mensen worden boos als je het over goed service hebt..ze voelen zich aangevallen als er terechte opmerking worden gemaakt.
  Over macht gesproken…


  Maak melding

 11. Voor de chartervluchten van de president cs zou het geen probleem moeten zijn voor de slm om aan de verplichtingen te voldoen.
  Passagiersrechten dienen gerespecteerd te worden.


  Maak melding

 12. brunings,,

  z.s.m. samen werken met een geronomeerd bedrijf,die veel meer betekent,dan die éne vogel van de s.l.m.

  halveer de niks-nuttigers bij jou bedrijf en zie wonderen..

  schaf alle v.i.p. tickets af ook van alle binen-buiten-vrouwen-mannen.


  Maak melding

 13. Ja, ondernemen is risico’s lopen. Probeer daarom jouw organisatie zodanig in te richten dat je zo weinig risico’s loopt, anders moet je stoppen met vliegen.


  Maak melding

 14. Ja zijn ze bij de slm ziek van hé? Zal ze nu dus extra veel gaan kosten al die schade claims van vertragingen. Misschien dat ze nu dat lakse gedrag eens gaan veranderen, want ze denken dat ze zomaar alles kunnen maken, maar nu komt daar dus ( hopelijk) een eind aan.


  Maak melding

 15. Ik heb tijdens een vlucht st. maarten-curacao-amsterdam met KLM vertraging opgelopen vanwege een motorstoring.
  Werd met een taxi naar het Hilton gebracht 3 nachten in een suite geslapen. Elke ochtend een brief onder de kamerdeur met informatie. Tevens dagelijks voor 85 usd aan vouchers om in het restaurant te gebruiken.
  Na 3 dagen wederon met een taxi naar het vliegveld gebracht.
  Bij thuiskomst een excuusbrief voor het ongemak en een kortingsbon van 50 euro bij een volgende vlucht.

  KLM…klasse


  Maak melding

 16. Als de SLM zo slecht is, waarom is hun bezettingsgraad vrij hoog op de intercontinentale vluchten???

  Rechten hebben is leuk, maar elk recht heeft een prijskaartje eraan en die gaat de consument betalen. Dit moet men wel heel goed begrijpen.

  Ga voor je zelf na hoeveel toeslagen, belastingen enz op een ticket berekend zijn. Deze gelden gaan merendeels naar de Nederlandse en Surinaamse overheid. Niet naar de SLM of KLM.

  Voordat de EU enkele jaren geleden met nieuwe regels was gekomen, betreffende recht op vergoeding tot € 600 per passagier bij vertraagde vluchten was daarvoor een actie tarief van 495 US dollar (Paramaribo naar Amsterdam retour). Vandaag is deze actie verandert in ongeveer 700 Euro (bijna 1000 us dollar). Twee maal het bedrag van enkele jaren geleden.

  Rechten vanuit de overheid betekenen over het algemeen dat onze vrijheden worden ontnomen per individue. Bij bedrijven betekend het dat de overheid de kleine man/kleine organisaties kapot maakt. Hierdoor krijgen de grote maatschappijen alle macht. Resultaat is dat de consument met hun mooie rechten dieper in hun zak zullen moeten gaan en minder keus hebben.


  Maak melding

 17. Natuurlijk komt er straks een landingsverbod voor het wrakke slm-toestel. Niemand in Amsterdam of parijs zit te wachten op een nieuwe Bijlmerramp.


  Maak melding

 18. Mooie gelegenheid om samenwerkingsverbanden aan te gaan met bijvoorbeeld:
  Chine airlines = Chiname Airways
  Turkish airlines = TurkSur Airways.


  Maak melding

 19. Beste Sur. regering besteed het geld waarvoor het bestemd is. Investeer in SLM en u kunt jaren van de vruchten plukken. Koop meer vliegtuigen (tenminste nog 2) zodat wij uitval van de ene een andere ingezet kan worden en dus geen vertragingen etc meer. Denk vooruit en kijk naar KLM en andere vliegmaatschappijen want die hebben altijd een ander vliegtuig achter de hand indien er iets gebeurd. SU denk niet tot waar uw neus lang is maar op langertermijn. En doe svp iets aan de criminaliteit in uw land want het is toch jammer dat het mensen niet rustig in hun eigen huis kunnen slapen bang om vermoord te worden door de JOEKA’s sorry maar je leest nooit dat die hun eigen RAS vermoorden of van hun stelen. Hun eigen RAS vindt het erg hoe het toegaat in het land. Stuur hun terug naar het binnenland waar zij beter op hun plaats zijn.


  Maak melding

 20. Eindelijk gerechtigheid, in november 2012 ben ik met SLM naar Suriname gevlogen. Op 15 december 2012 zou ik terugvliegen naar Nederland. Het was de bedoeling dat vliegtuig om 23.15 zou vertrekken. uiteindelijk vertrok het vliegtuig de volgende dag 16 december 2012 om 7.00 uur. Tijdens het wachten op vertrek kregen de passagiers geen informatie over de vertraging en niet eens een consumptie aangeboden. Na terugkomst in Nederland heb ik een claim ingediend bij de SLM en gewezen op de Europese regels betreffende vertraging. Na enig heen en weer corresponderen met de SLM werd mijn claim vriendelijk doch beslist afgewezen. Zo gaat de SLM om met passagiers die hun zuurverdiende geld uitgeven om met de SLM te reizen. Dus werk aan de winkel voor de SLM werken aan meer klantvriendelijkheid en het personeel moet hun arrogante houding maar eens gaan afleren. Passagiers reizen niet gratis en hebben r recht op om op correcte wijze behandeld te worden.


  Maak melding

 21. Ik had een keer een vertraging van 6 uren van SLM in Amsterdam. Niemand mocht het vliegtuig verlaten, iedereen was al ingecheckt. Het duurde en duurde en niemand kreeg wat te horen dan dat er een vertraging was.
  Na enige tijd bleek er ergens een storing te zijn. Er werd aan gewerkt. Weer na enige tijd bleek de storing niet opgelost te zijn. De uren verstreken. Toen……. Toen kreeg iedereen een blikje FERNANDES SOFT!! En blij dat de mensen waren…. Toen werd er een filmpje gestart van 1+1=3.
  Wat een gezelligheid in het vliegtuig. Iedereen buikpijn van het lachen, ze waanden zich al in Suriname!
  Niet één wanklank, niet één boos woord, niet eens een tjoerie. Het was één en al jola jola!
  Met verbazing en vol ongeloof heb ik de tijd uitgezeten. Onvoorstebaar!!
  Een Surinaamse hand is gauw gevuld!!
  Nooit een excuus, nooit een vergoeding voor 6 uren wachten in een bomvol vliegtuig.
  De toiletten waren al vol en smerig voor het vliegtuig de lucht in ging!
  Achteraf vertelde iemand mij dat ze de kosten van de wachtruimte wilden uitsparen en dat we daarom niet mochten uitstappen!
  Waardeloze SLM!!!


  Maak melding

 22. Niks meer rechten voor de passagiers. Het gaat hier puur om het uitschakelen van de concurrentie door de Westerse maatschappijen. Alweer een paar protectionistische wetten ingevoerd. Het wordt tijd dat China eisen stelt dat elke buitenlandse vliegtuig dat daar landt, wielen van titaan moet hebben anders moeten ze per wiel per landing een miljoen euro boete betalen. Kijk, zo schakel je de concurrentie uit zonder je huichelachtig achter de passagiers te verschuilen.


  Maak melding

 23. Gdm,ik vloog met klm naar Suriname om te gaan begraven.
  Klm moest om 7.00u ‘smorgens opstijgen,maar nee we kregen te horen dat er technische storing op dat moment gaande was.Wij moesten in het vliegtuig zitten en werden naar de hanger gesleept.Wij kregen ook een bon van E50 OM TE besteden.Wij vertrokken pas om 12u’smiddags.Dat was KLM.
  Hoeveel uren zyn dan verstreken?.Mijn mening: KLM IS NIET BETER DAN SLM.KlM heeft ook VLIEGTUIGEN MET PROBLEMEN!!!!!!!!.
  DE SLECHTSTE VLIEGEN NAAR SURINAME.


  Maak melding

 24. De regels beloven niet veel goeds?

  Commentaar op regelgeving zoals veiligheid, de luchtwaardigheid van toestellen?

  Sinds de invoering van meer garanties en zekerheid voor passagiers, is het oppassen geblazen.

  Gerard Brunings hoe durf jij te stellen dat de regelgevingen niet veel goeds beloven!!!!

  WAT WIL JE MAFKEES, WIL JE ONS DOOD HEBBEN!
  STAP ZELF IN DE VLIEGTUIG EN OP EEN HOOGTE VAN 10KM SPRING ERUIT


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.