Positie ‘kleine partijen’ Nieuw Front onder druk

25

PARAMARIBO, 28 okt – Het Nieuw Front, NF, blijft als eenheid optreden en samenwerken. Dit zegt VHP-leider Chandrikapersad Santokhi. De bedoeling is dat ook na de verkiezingen van 2015 alle huidige NF-partners meedoen. Dat geldt ook de relatief kleinere SPA en DA91. De manier van samenwerken wordt wel anders.

Er zijn namelijk aardig wat lessen geleerd van de huidige coalitie. “Wij zullen bij de transformatie van het Nieuw Front afwijken van bestaande afspraken en eerst de samenwerkingsvoorwaarden vaststellen en daarna het partnerschap bekrachtigen, omdat wij geen brandjes willen blussen zoals de huidige regering. Wij zullen ook afzien van de enge vorm van samenwerking, waarbij alleen wordt gefocust op posities in het parlement”, zegt Santokhi tegenover Dagblad Suriname.

Dit kan vooral gevolgen hebben voor de kleinere NF-partijen. Zetels in het parlement zijn dan geen vanzelfsprekendheid meer, zoals nog het geval was bij de laatste verkiezingen. Het kan dus voorkomen dat SPA of DA91 geen verkiesbare positie krijgt op de kandidatenlijsten voor de verkiezingen. Maar zo’n partij is wel gegarandeerd van één of twee ministeries. “De kleine partij hoeft geen aanhang te hebben, maar heeft kader voor een effectieve invulling van het regeerbeleid”, aldus Santokhi.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. Eindelijk een manier die ervoor kan zorgen dat the right man in the right place komt te zitten. Nu hebben we een systeem waar de grootste nietsnut afkomstig uit een partij zonder kader een bepaald ministerie onder zijn beheer krijgt en zelfs Bouterse met zijn wegjaag tik kan hem of haar niet eruit smijten als hij/zij er een puinhoop van maakt. De nietsnut wordt nu minister en kan mensen met verstand van zaken een hoop rotzooi vertellen omdat hij toevallig een grote (domme?) aanhang heeft, denk maar aan Brampie, Alice en Setro.


  Maak melding

 2. De nieuwe voorgestelde vorm van het invullen, van de toekomstige zetels, moet niet meer als vanzelf sprekend zijn. Maar, dat iedere individu op zijn/haar merites beoordeeld wordt. De paarden die de haver verdienen, die moeten hem krijgen, meest logische stap. Alleen zo kan er een goed en efficiënt én een betrouwbare relatie en samenwerking ontstaan, weg met die ondermaatse incapabele criminele bendes. Het land heeft managers nodig vooral organisatiedeskundigen zullen nodig zijn als adviseurs, hiervan heeft Suriname legio, maar wordt er geen gebruik gemaakt van hun deskundigheid. Er zal ook een commissie moeten komen die de ongebruikelijke transacties moet onderzoeken, want er is veel en veel meer gestolen dan men voor ogen houdt. Ook zijn die luxe auto’s illegaal ingekocht om ze na de verkiezingen in eigen beheer zal nemen/houden. Het meest desatreuse beleid ooit gevoerd, met allemaal kleptomanen die schaamteloos aan het roven zijn geslagen. En als de financien onder het beheer van deze rover als president blijven, is het land binnen de kortste keren failliet. Wanneer deze bedoeling oprecht is, dan zal het zeker lukken het puin wat deze anti-regeerders hebben achter gelaten, te ruimen. Wel weet ik dat het een harde politieke strijd zal worden. Want verlies of winst, deze zich al voorbereiden voor na 2015, zal tot het uiterste gaan, en zich zal ontpoppen tot voor wat ik al bang voor was, een “dictator”. De tijd zal het wel leren. En ik benne benieuwd.


  Maak melding

 3. positie kleine partijen wordt anders..

  en te recht ook,laat ze hard werken en met inbreng komen..

  goed profileren juiste mentaliteit tonen en niet alleen vechten voor een zetel in het parlement en verder basta..

  kom met overtuiging..


  Maak melding

 4. Oke,Dus als ik dit goed begrijp want goed gelezen heb ik wel, mogen zij hun mensen gebruiken om de Nieuw Front aan de macht te komen en daarna hebben ze niks te zeggen alleen krijgen ze 1 of 2 ministeries voor hun hulp al hebben ze geen zetels of kader dat betekent dan dat dit ook de eerste omkoping is en niet de partij van de meeste kieser dus een bedrog naar het volk toe waarom geeft de front hun geen geld ik denk dat ze daarmee ook tevreden zullen zijn ja ik weet dat dit hard klinkt maar het is de waarheid en dan is het ook nog dat de SPA/DA91 hun achterban bedriegt als het zo is dat ze helpen mogen ze ook helpen regeren dus betere positie of niet het is maar een vraag Santokhi nu al dus dat betekend ook dat u er alles voor over heeft voor de macht….. bent u zo slim of de mensen zo dom trouwens macht en geld daar koop je bijna alles mee.


  Maak melding

 5. Nieuw front ??????? Wat is nieuw aan dit ” front ” ????
  Help me even ; hoe lang al noemen deze oudjes zich “nieuw” ?? Of bedoelen ze soms, na de huidige groep geboefte komt er een nieuwe groep geboefte ???? It’s all the same ; leugens, bedrog, corruptie, fraude, vriendjespolitiek, etnische politiekvoering, allemaal boeven bij elkaar, alleen de gezichten veranderen. Paars, groen, oranje, maakt niet uit,all the same.


  Maak melding

 6. De NF/VHP is weer bezig met sluwe plannen om die kleine partijen uit de NDP/MC/Coalitie naar hun toe te trekken met een soort beloftes van het krijgen van Minister posten met de bedoelingen om een grote combinatie te worden op weg naar de verkiezing van 2015.
  De NF/VHP weet ook bliksem goed dat de SPA en DA,91 niet meer zullen bestaan, maar alleen om hun nog vast te houden in het NF en het volk te wijzen dat ze een zogenaamde grote combinatie zijn met 4(vier) partijen zijn ze bezig om hun te slijmen met beloftes van het krijgen van Minister posten.


  Maak melding

 7. Al die kleine partijen betekenen niets behalve voor een paar halve gare fanatiekelingen en opportunisten mn figuren zoals somo en lonnie. De grotere partijen zijn gewoon niet in staat consensus te bouwen omdat de gevestigde orde zich bedreigd voelt in hun positie. Laten we hopen dat de NPS en VHP toch eens een partij gaan vormen waarbij het belang van de Staat Suriname centraal staat, en die criminele kartel van partijen eens en voor altijd buiten spel zetten.


  Maak melding

 8. Ik hoop op goed geschooldkader mensen met daadkracht,Want dit land verkeerd in een machtvacuum.Als we allemaal van dit land houden ,zoals men suggereerd.
  ,Dan moet men geen politieke kleur hebben.Maar de schouders eronder en opbouwen.En het probleem nu is die ongeschooldemensen die de lakens voor die intelectuelen wil uitdelen vertellen hoe het moet.Waar op de wereld komt deze situatie voor,alleen in su.


  Maak melding

 9. AHA,MI KONDRE, jij spreekt je zelf tegen geen politieke kleur ga even naar de toppers van de VHP en van de NPS en ongeschoold kader hebben alle partijen net als geschoolde alleen hoor jij niet bij de 2e genoemde of wel is maar een vraag hoor niet boos worden het lijkt alleen daarop. Hahahahaaaa


  Maak melding

 10. Politiek is big business geworden. Wie weet richten criminelen ook een politieke partij, en doet zelf de vuilnisman een gooi naar het presidentschap, want kijk noh redeneren vele aanhangers van de zittende criminele bendegangsters. Misdaad loont, loekoe baas nanga lon, a fout a no neks, we follow the leaders.


  Maak melding

 11. Santokkie. Is oude gaarde. We hebben jong bloed nodig . Geen njang mangs die willen profiteren maar een gemotiveerde jonge generatie.Vers vlees een nieuwe wind


  Maak melding

 12. Voor mij maakt het niet uit welke partij/combinatie gaat winnen bij de komende verkiezing,zolang de President een schoon blaadje heeft ,integer,eerlijk,rechtvaardig en open is voor alle kritiek


  Maak melding

 13. Santhokie doet zijn naam eer aan, lees en schrijf: S(Z)ant(d)hokie. Vanaf nu is de naam van onze politieke gelukzoeker niet meer Santhokie maar ZANDhokie. Dus in plaats dat meneertje met beleidsvoorstellen komt om de kiezers te bereiken, komt ie met trucks/bergen vol met zand om de kleine politieke partijen, zand in de ogen te strooien. Wat een “democraat” , wat een afknapper mensen. Bij voorbaat zegt ZANDhokie letterlijk: de wil van het volk leg ik naast mij neer en lap ik aan mijn laars, ZAND strooien in de ogen van partijtjes die bij voorbaat door het volk worden afgewezen beloon ik op de koop toe met een minister-zetel. ZANDhokie laat hier overduidelijk en onomwonden merken hoeveel verstand hij heeft van democratie. Of is het een wanhoopspoging om de kleine Frontpartijtjes koste wat kost, binnen het Front lees: STRONT, te houden. Raar maar waar: ZANDHOKIE! “ZAND” is talking!


  Maak melding

 14. Radjkoemar Rajaram, je lijdt aan een ernstige vorm van mentale retardatie. Ga je morgen melden bij de eerste beste lawman oso. Je bent stapelgek !

  En kom niet met je Bhagwan Gita boeken aan zetten. Jij adoreert de duivel Desi Bouterse. Iemand met fatsoen zou nooit op het NDP stemmen. Een partij dat geleid wordt door een massamoordenaar cq coke baron Desi Bouterse.

  Aaah baja Radjkoemar Rajaram een gelovige hindoestaan zou zich nooit laten in rommelen met het NDP. Voor mij ben je een grote haramie.. baaprebaap !! Tijd om je paarse oogkleppen open te doen.


  Maak melding

 15. Surinamers dienen zich ervan bewust te zijn waar hun plaats zijn in de gemeenschap conform hun niveau en opleiding in het belang van een gezonde ordening.
  Het lijkt wel een bacovenwinkel met al die incompetente idioten op strategische functies.
  Hoeren en hoerelopers die voor het zeggen hebben.
  Corruptie op elk niveau in elk sektor.
  Suriname lijkt wel een hel te zijn op aarde.
  I love su……….kissmy ass!!!!!


  Maak melding

 16. Dat kader dat nodig is om dit land te redden zit in elk geval in ’t FRONT. Ik hoop dat alle anderen nu WEL op DA’91 gaan stemmen,want zij die toen op de grootste BOEF in de politiek van Su(de 300.000.000 man)hadden gestemd het deze keer niet weer zullen/ moeten doen,want de NDP klarie. DiDiBrie en Co kan dit land niet laten bloeien/ groeien Je merkt dit bij de SRS van Bimbo.Bimbo kan’t tegengeluid niet meer stuiten hahaaaii. Degenen die nog niet weten op wie ze gaan stemmen die mogen van mij gewoon stemmen dan op de SPA, want(zgn)zonder en let wel zonder aanhang heeft de SPA toch wel goed gefunctioneerd op alle ministeries waar ze ook zaten.Daarom roep ik de vakbonden van C-47 op om nu’t voortouw tenemen in de strijd. Jongens nu tot actie overgaan. In dat ander geval kunnen de grote partijen gewoon de kleinere partijen meenemen ’t maakt niet uit hoe,maar niemand moet/ mag aan de zijkant blijven.De suries weten nog hoe DiDiBrie de Guyanese president ophaalde met dst SLM toestel alsof dit niks was, terwijl de kiezers(passagiers) in Su zonder iets te horen/ weten maar op de JAPluchthaven moest boeten. Deze DiDiBries moeten we met man en macht bestrijden en uit de DNA halen. Suries MOET afrekenen met wat we nu hebben.We moeten ze nu WEL met wortel en tak uitroeien. Dus sorry hoor DOE er moet strategisch gestemd worden dus op’t FRONT. En dan zijn we van dat gedoe DiDiBrie, Somo en Ronnie af. Kiezers van Su alle stemmen moeten naar ’t FRONT, want wat deze jongens hebben gedaan en zullen achterlaten zal niet eenvoudig zijn. We zullen in geen 20 jaar Su weer op de rails kunnen zetten. Dus kunnen we ons ook niet laten ophouden door niets en niemand met of zonder high way wé poer ding punt uit. Odi odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 17. Voor hen die een NDP en consorten niet weer in het regeercentrum willen zien. de ander keuze is geen andere dan NF. Dat betekent dat de partners absoluut er bij horen. NF uitgangspunt dat kandidaten moeten voldoen aan het profiel is te waarderen. Dat is de aanloop naar verjonging. Of de een of ander in aanmerking komt of na kandidaatstelling ook nog gekozen wordt is een aangelegenheid van het electoraat.
  Het is bijzonder positief dat NF iedere kennis wil inzetten voor een betere Suriname.


  Maak melding

 18. Ik ben geen racist maar geef slechts de feiten weer. Santhoki zal nooit president van Suriname worden. Ook al wint het Nieuw Front. Er is geen enkele creool in Suriname die een hindoestaan als president van Suriname wil. Dat is gewoon een politiek feit waar wij mee zullen moeten dealen. Zelf Venetiaan zou dat nooit willen. Santhokie kan wel de kleine partijen losweken, maar de vereiste meerderheid zal hij niet krijgen. Zelf niet als hij Brunswijk en Somohardjo omkoopt. De reden is simpel: binnen het Front is er geen eenheid. Het is een noodgedwongen samenraapsel van personen die vooral uitblinken in het kennen van Surinaamse odo’s. Ik ken geen enkele politiek moment in Suriname waar een zwarte een hindoestaan tot regeringsleider van Suriname heeft gemaakt. Wie de Surinaamse samenleving niet kent moet maar blijven geloven dat Santhoki president gaat worden. Suriname heeft hindoestaanse presidenten gekend, maar die zijn zonder verkiezingen op die post geplaatst, met een karabijn als pressiemiddel ingeval ze gekke dingen zouden uithalen. De vrede tussen bevolkingsgroepen in Suriname wordt hoofdzakelijk bepaald door het gegeven dat hindoestanen de economische macht in handen hebben en creolen de politieke macht. Beide machten houden elkaar in evenwicht want ze hebben elkaar nodig. Santhokie president maken zou inhouden dat creolen de politieke macht kwijt zijn. Dat gaat niemand toestaan. Venetiaan gaf een tipje van de sluier, door te vertrekken omdat hij geen sta in de weg wil zijn. Hij weet dat niemand in de NPS Santhokie op die post wil en stiekem wordt al onderhandeld met de NDP om een einde te maken aan de aspiraties van Santhokie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.