Surinaams Afro-collectief niet tegen Sinterklaas

179

PARAMARIBO, 25 okt – Tegen Zwarte Piet, maar niet echt voor afschaffing van het Sinterklaasfeest. Dit is het standpunt van het Afro-collectief Broki. De bundeling van vooraanstaande organisaties van Surinamers van Afrikaanse afkomst, wenst Piet wel resoluut weg. De discussies in vooral Nederland, worden nauwgezet gevolgd.

En al helemaal nu een functionaris van de Verenigde Naties zich in de discussies heeft gemengd. Het standpunt van Verene Shepherd, voorzitter van de werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, wordt deels onderschreven. Wat de Sint betreft, ligt het ietwat anders. “We hebben geen hard standpunt over de totale afschaffing van het Sinterklaasfeest. Het is immers ook een kinderfeest”, zegt Broki-voorzitter Rudi Bottse tegenover De West.

Van Shepherd mag het hele Sinterklaasfeest op de schop. Het feest zou neerkomen op een terugkeer naar de periode van de slavernij. Bottse houdt het erop dat Zwarte Piet een “discriminatoir karakter” heeft. Sowieso moet ernstig gekeken worden naar het racistisch portret dat door Zwarte Piet wordt weergegeven. Sinterklaas doet Suriname nog jaarlijks aan, met assistentie van de Piet. Anders dan tot aan de jaren zeventig, is het feest meer voor de echte liefhebber.

179 REACTIES

 1. Nederland hoeft absoluut niet te vrezen voor een serieus signaal van de Verenigde Naties tegen het Sinterklaasfeest. Dat zegt Marc Jacobs, de Belgische vertegenwoordiger van Unesco in het AD. Volgens hem bekleedt Verene Shepherd, die zogenaamd namens de VN kritiek uitte op Sinterklaas, geen enkele serieuze positie bij de VN. ‘Ze is slechts een consultant die de naam van de VN misbruikt om een eigen agenda in de media te brengen,’ aldus Jacobs.
  Shepherd hoort bij een actiegroep van boze zwarte mensen die miljarden compensatie willen van de kolonisatoren voor het leed hun over- over- overgroot ouders aangedaan. Ook Nederland staat op de lijst van landen die volgens de groep moeten betalen.
  Het lijkt er op dat Shepherd zonder toestemming doet alsof ze spreekt namens de VN. Ze gebruikt het briefpapier van de organisatie, maar spreekt geenszins namens de VN Jacobs: ‘De vier ondertekenaars van die brief behoren helemaal niet tot de bevoegde organen van Unesco, maar gebruikten papier met het briefhoofd van ‘de Verenigde Naties’, eigenlijk het Hoog Commissariaat van de Mensenrechten. Het zijn een soort consultants die een vooronderzoek voor eigen gebruik doen, maar dan wel quasi-officieel vragen stellen aan de Nederlandse Staat.’


  Maak melding

 2. Ze moeten dan ook de viering van kwakoe afschaffen. Het heeft dan niets te maken met discriminatie maar het hele gedoe daarom heen heeft toch wel een commercieel karakter gekregen en boven weten de nazaten , metname de jongeren , helemaal niks over het slavernij verleden. Gelul allemaal , zet een paar miljoenen voor deze anti zwarte piet en je ziet dat ze in eens alles vergeten zijn.


  Maak melding

 3. SINTERKLAAS MAG BLIJVEN VAN DE VN. Sterker nog. Er is helemaal geen officieel onderzoek en zeurpiet Verene Shepherd is een totale niemand bij de volkenbond, zonder gezag en zonder mandaat. Ze is een excuusneger die vuistdiep in een Caribisch clubje zit dat 30 miljard slavernijcompensatie van Engeland, Frankrijk en Nederland wil en ze misbruikt haar functie bij de VN daarvoor. Erykah Boehoe is een oplichtster, een ophitser en een gefrustreerde kwetsgekkie. De gestoorde hysterica en haar medeondertekenaars ‘behoren helemaal niet tot de bevoegde organen, maar gebruikten papier met het briefhoofd van de Verenigde Naties’. Dat is dus valsheid in geschrifte (ghe, en wij maar denken dat zulks een typisch blanke misdaad was). Zeurpiet Shepherd zit inmiddels ondergedoken want die gaat flink onderuit de zak krijgen natuurlijk. Enfin. Pietities (1.8m likes) kunnen offline, niemand hoeft nog ‘ik probeerde Zwarte Piet aan mijn Amerikaanse vrienden uit te leggen’-anekdotes te vertellen en de doodsbedreigers van regenboogpieten kunnen in de zak naar Spanje. Het VN-onderzoek bestaat niet, Verene Shepherd eigenlijk ook niet, en Sinterklaas leeft voort. Hup onschuldige Hollandse kindertradities!

  Bron v Rossum


  Maak melding

 4. DRIEHONDERD JAAR SLAVERNIJ EN DRIEHONDERD JAAR ZWARTE PIET OF MEER IS NODIG TOT ONTWAKING EN ZELFBEVRIJDING ALS ER GEEN EENHEID IS.
  VERDEELDHEID IS GEBONDENHEID AAN ANGST EN ONDERWORPENHEID AAN ANDEREN


  Maak melding

 5. Ik heb al eerder aangegeven dat ik niet tegen het sinterklaas(kinder)feest als zodanig ben, maar wel tegen ZWARTE PIET, die een karikatuur is van een Afro.

  Het KROESHAAR, RODE(volle)LIPPEN,RARE OORBELLEN, en soms ook nog dat rare SURINAAMS ACCENT, spreken boekdelen zo niet HELE BOEKEN!!!

  Ik ben vaak voor ZWARTE PIET uitgemaakt door zowel jonge kinderen als VOLWASSENEN.

  NIEMAND, NOBODY, MAAKT MIJ WIJS DAT ZWARTE PIET GEEN RACISTISCH TREKJE HEEFT.

  Ik trek al 45 jaar mijn neus op voor ZWARTE PIET in deze vorm!!!!Ik verwerp deze ZWARTE PIET!!!


  Maak melding

 6. Voor zwarte mensen die willen weten hoe het werkelijk zit met Shepherd, hier iets uit een NOS-bericht.

  Shepherd is een van de vele onafhankelijke deskundigen die namens de Verenigde Naties onderzoek doen naar mensenrechtenschendingen. Deze deskundigen worden niet betaald en werken vanuit hun eigen land.

  Maar volgens Ravina Shamdasani, woordvoerder van de OHCHR, hebben onafhankelijke deskundigen als zij wel degelijk invloed. “Net als andere VN-organen worden hun rapporten via de officiële kanalen van de VN gepubliceerd en serieus genomen.”

  http://nos.nl/artikel/566398-wie-is-verene-shepherd.html


  Maak melding

 7. Wat rasisme,jullie weten niet eens wat Sinterklaas inhoud,en Zwate Piet,,men is gauw geneigd naar de slavernij te tijken ,wil je geen Sinterklaas vieren rot dan toch op,of blijf toch lekker tuis ,het is immers een eeuwen oude traditie ,waar wij van moeten afblijven,onze verstand is ook zwart,als men denk dit te kunnen verbieden,dan gaan we ook een keer vragen ,dat we links willen rijden in Ned.want dat zijn wij gewend,opzouten.


  Maak melding

 8. Wij negers moeten blij zijn dat we uit Afrika zijn gehaald, want hier hebben we onze eigen bestaan kunnen opbouwen. En nu hebben we een land met alles erop en eraan en toch zijn we niet tevreden. Kijk maar wat er allemaal gebeurt in Afrika. Allemaal vluchtelingen, wat komen ze in Europa zoeken als ze zoveel kritiek op Europa hebben? We denken dat we veel zijn, maar we zijn nog steeds waardeloos. We hebben een land gehad om het goed te besturen, maar dat kunnen wij zwarten niet en nu leveren wij kritiek op Zwarte Piet! Wij zijn geboren en getogen ermee. Wat is er mis?

  Wel ik ben heel blij dat we een land hebben in het Caribisch gebied, want hier hebben we een goed leven. Kijk wat de Afrikanen nu in Europa allemaal hebben bereikt. Dat kunnen ze zelf niet in Afrika bereiken. Waarom dan zoveel kretiek op alles wat in Europa afspeelt?
  De Europeanen moeten er zijn om leiding te geven in de Wereld en het heeft geen bal met dicriminatie te maken.

  Geef een land aan een zwarte om te besturen en dat land wordt tot op de bodem kapot gemaakt en uitgevreten. Vandaar dat de Euopreanen nodig zijn om leiding te geven. voobeeld,wat er dagelijks hier gebeurd.
  Kijk maar naar de Afrikaanse landen daar zitten ze elkaar op te vreten en af te slachten. Elka dag duizenden vluchtelingen naar Italië en andere Euorpese landen. Wat komen ze daar doen? Is dit dan racisme!!!


  Maak melding

 9. In de jaren 60 van de vorige eeuw koos ik voor mijn verdere studie Nederland in plaats van Amerika. Reden: Amerika discrimineerde openlijk en Nederland discrimineerde niet, zei men. Nu, ruim 50 jaar verder ben ik een andere mening toegedaan. Amerika discrimineert nog steeds, maar als je goed bent krijg je een reele kans van de Amerikanen. Intussen heeft Amerika een zwarte president en Nederland nog steeds geen zwarte minister. Dit heet subtiele discriminatie en dat is erger dan openlijke discriminatie. En als je te goed bent in Nederland wordt je tegengewerkt. Daar ben ik een heel mooi voorbeeld van. Mijn carriere is niet overeenkomstig mijn opleiding en ervaring. Met de kennis van nu had ik in de jaren 60 zeker voor Amerika gekozen. Wat ik in zwarte piet zie? Het bewijs dat een zwarte in Nederland zijn plaats moet kennen en dat is dat hij niet verder mag komen dan de knecht van de witte.
  Persoonlijk heb ik helemaal geen probleem met Sinterklaas, maar die zwarte piet laat mij denken aan mijn eigen rol en minderwaardige positie in Nederland. Misschien dat men anders tegen zwarten zal kijken als de zwarte piet verdwijnt. Mijn wens is nog steeds dat ik in mijn leven een zwarte minister in Nederland mag meemaken.


  Maak melding

 10. @ John

  Als je jezelf zo goed vindt dan ga je toch de politiek in.

  Wellicht schuilt in jou wel de eerste zwarte minister van Nederland.

  Carriere in het westen heeft minder met kennis te maken, maar meer met sociale vaardigheden. En het belangrijkste is het Out of the Box denken !

  Surinamers kunnen slechter omgaan met kritiek op hun functioneren, hebben lak aan groepsvorming, houden vast aan hun eigen eetgewoonten en blijven praten met een Surinaams accent. Vooral dat laatste kan heel vervelend overkomen op collega’s en clienten. Dit zijn zaken die je als individu zelf in de hand hebt en kunt aansturen.

  De grote fout die door SurNeds wordt gemaakt is dat men heel sterk studie gericht is. M.a.w. als ik die en die studie heb afgerond dan heb ik RECHT op die bepaalde baan.

  Het belangrijkste om carriere te maken is je sociale ontwikkeling. En vooral buiten je eigen kring meedoen met maatschappelijke vraagstukken. Out of the Box denken dus.

  De discussie over Zwarte Piet heeft meer kwaad dan goed gedaan aan het zwarte deel van de Nederlandse bevolking. Ophouden met deze discussie en doorgaan met wat goed is voor ons allemaal. Niemand is gebaat bij segregatie van onze samenleving.


  Maak melding

 11. De negers maken zich zelf belachelijk. Ze zijn zwart en dat is een feit. Maar zwart zijn is niet een straf of negatief of wel? Door dit gebaar (piet) laten ze weten dat ze niet tevreden zijn met hun kleur dat God aan hun gegeven heeft. Waarom schamen dat je zwart bent? Zoek een werk en steel minder en maak de medemens het leven niet zo zuur joh…stelletje idioten…


  Maak melding

 12. Koelimang, denk goed na. Stel dat ipv Zwarte Piet, Ghandi belachelijk wordt gemaakt en zou worden afgebeeld als knecht van Sinterklaas en mensen zich ook als Ghandi zouden verkleden en zich buiten proporties als een hindostanie zouden schminken, wat zou jij dan hiervan vinden? En hoe zou jij het vinden als ze je op straat of op je werk zouden vergelijken met Ghandi? Denk goed na en probeer je te verplaatsen in het gevoel van een ander. Zijn jouw voorouders uit India gehaald en verspreid ver de hele wereld? Zijn ze afgeslacht, verkracht en gruwelijk mishandeld?


  Maak melding

 13. Laat Nederland STOPPEN met SINTERKLAAS SPELEN in de vorm van 38 jaar lang dagelijks pakketten sturen.

  Ga lekker leren om eindelijk eens in jullie eigen onderhoud te voorzien i.p.v. altijd maar KLAGEN, VRAGEN EN HANDJE OPHOUDEN


  Maak melding

 14. =Men klaagt over het feit dat de creolen gediscrimineerd worden door Piet, omdat hij zich zwart schminkt en ook het feit dat men herinnerd wordt aan de slavernij.

  =Ik ben er 100% van overtuigd dat deze groep GEEN goed onderzoek doet van wat wel of niet kan.

  -Persoonlijk heb ik als klein kind boeken mogen lezen waar duidelijke zinnen in voorkomen als “ga weg joo negermeisje, zie je niet dat jij veel zwarter bent dan mij” of “”je bent een zwarte neger uit Afrika. Dit gebeurt als zij ruzie met elkaar krijgen.(uit dat boek)

  =Wat ik hiermee wil aangegeven is het feit dat als vandaag een kind zulke zinnen leest vraag ik mij af of zij zich niet gediscrimineerd zal voelen.

  =Zal men al deze boeken gaan opsporen om ook uit de handel weg te gaan halen????
  =Waarom hebben velen die hun roots uit Afrika komt geen last hiervan en het toch ver geschopt hebben en een ander groep wel?? die vraag zou ik veel beter beantwoord willen zien in plaatst van piet af te schaffen.

  =de negerzoen is al afgeschaft
  =die reclame met du-punoti mocht ook niet meer
  =die reclame waar een Surinaamse man in de winter stamppot klaar maakt met zijn Hollandse vrouw, hebben sommige Surinamers geklaagd dat zij gediscrimineerd worden en die reclame de creolen te kijk zetten.

  ===Het is nooit goed en vraag mij dan af of deze groep wel een DOEL voor oog heeft in plaats maar steeds te klagen.

  ==Ik zeg dan het volgende:::”””Wij negers, zolang wij in een slachtofferrol zitten en leven zullen wij het nooit ver schoppen en altijd het negatieve om ons heen zien””””””

  =Verene Shepherd,is een duidelijk slechte voorbeeld voor het volk, omdat zij eerder het positieve naar boven zou moeten brengen en niet het negatieve. Ook maakt zij juist deze groep belachelijk om aan te geven hoe er juist NIET gewerkt en gehandeld moet worden.

  @alata, ik ben het helemaal met jou eens


  Maak melding

 15. @SMATJE09,

  Jouw reactie aan Koelimang is erg op zijn plaats. Je hebt van die mensen die zich niet kunnen verplaatsen in het gevoel van een ander.

  Of zijn ze bang voor hoe ze zullen worden aangekeken door hun Hollandse vrienden die PRO-ZWARTE PIET zijn.

  De Hollanders die PRO-ZWARTE PIET zijn, kunnen mij niet overtuigen door middel van argumenten van MIJN ONGELIJK.

  Ze komen met issues als ZWARTE PIET is een KINDERVRIEND, deelt cadeau`s uit. Ze komen nooit tot de kern: ZWARTE PIET die gelinkt wordt naar AFRO-MENSEN.

  Zonder een gevoel van SCHAAMTE ONTKENNEN DEZE MENSEN DEZE LINK!!!


  Maak melding

 16. Vandaag weer een lading bootvluchtelingen op Lampedusa aangekomen. En een gedeelte hiervan zal zijn heil zoeken in het land van ZWARTE PIET.

  Ik vraag me steeds af: waarom komen die zwarte mensen toch zo graag naar Nederland, een land van blanke mensen die anno 2013 de zwarte mens nog steeds als slaaf ziet en als zodanig behandelt. Zwarte Piet als slaaf van Sinterklaas, dat kan niet !

  Elk jaar gedurende 2 maanden worden ze blootgesteld aan onderdrukking en vernedering door hun blanke meesters. Zwarte Piet die het straatbeeld bepaalt en waar geen ontkomen aan is, niet op straat, niet op televisie, nergens ben je veilig aan deze ultieme vernedering en psychische onderdrukking. Een regelrechte marteling !

  En toch vinden diezelfde zwarten Nederland zo een geweldig land om in te wonen !

  Stelletje HUICHELAARS !

  Voor geld verkopen jullie je ziel aan de DUIVEL !

  Kop dichthouden of OPROTTEN naar je grootouders hutje in Afrika !


  Maak melding

 17. John,

  Dat is echt jouw eigen mening hoor!

  Ik woon nog niet zo lang in Nederland maar heb een goede baan, leidinggevende baan op HBO niveau.
  praat dagelijks met veel mensen uit verschillende delen van het land. nooit comm problemen ondanks mijn suristem.
  Ik doe verder niet echt mee na kantoor heb dan weer mijn eigen vrienden. coll. komen nooit thuis bij mij.
  ik eet geen spruitjes e.d. de meeste collega’s hier op kantoor bestellen eten, Javaanse bamie en broodje bakkeljauw.
  Mijn zwarte surivrouw is docent op MBO scholen, ook nooit een probleem.
  mijn kinderen zijn nu getrouwd met echte Hollanders, ook geen in de familie.
  een fijne dag toegewenst hoor.


  Maak melding

 18. @ John,

  Je hebt volkomen gelijk, als je in de US op een feest zwart zou schminken en de zwarte piet zou uithangen zou je heel snel gedisciplineerd worden. Ontslag, van school gestuurd, sensitivity training zijn allemaal mogelijk.

  Helaas willen en kunnen de luide minderbegaafde Nederlanders niet af van hun laatste gevoel van raciale superioriteit.

  Laat jullie je niet opruien door koelieman, zo lang als hij dal en bhaat kan eten, sopje drinken zijn vrouw aframmelen en daar over djaffen is hij dik tevreden in zijn simpele leven.
  tweede rangs burger te zijn.


  Maak melding

 19. Is er echt niks op deze wereld waar de negers zich niet gediscrimineerd voelen?!!
  In alles voelen ze zich gediscrimineerd!!Ze blijven maar hammeren over iets en geen wonder dat ze geen enkel vooruitgang maken in de maatschappij!!!

  Nederland stuur de mensen terug die vinden dat sinterklaas en pieterbaas niet gevierd mag worden.Desnoods stuur je ze met geweld terug!!!
  Ze wonen in jullie land en moeten niet komen bepalen voor jullie!!!


  Maak melding

 20. @Suriname
  Jij zegt:”De negers maken zich zelf belachelijk”.

  Ik wist niet dat Prim Radhakisun een neger was!
  Maar goed,je hebt andere hersenen dan ik,blijkt nu!


  Maak melding

 21. @Smatje09
  Jééééézus Chrrrrristuzzzzzz wat een stelling!
  Meen je die vergelijking echt of zit je een geintje te verkopen?
  Ik hoop het laatste!Jéézus,zeg!


  Maak melding

 22. @Ira
  Je zegt:”Men klaagt over het feit dat de creolen gediscrimineerd worden door Piet,

  Door Piet?
  Ik heb Piet nooit mensen zien discrimineren.
  Jij dus wel??? Vreemd!


  Maak melding

 23. Ik wil het meemaken wanneer er een zwarte minister aantreed in het nederlands machtcentrum , we benne benieuwd .
  en dit noemd zich een democrrad ????????????


  Maak melding

 24. @Ira
  Jij zegt:”Persoonlijk heb ik als klein kind boeken mogen lezen waar duidelijke zinnen in voorkomen als “ga weg joo negermeisje, zie je niet dat jij veel zwarter bent dan mij”

  Dan mij?????????
  Dit boek deugt al niet als leesboek voor kinderen.
  Vooral de laatste zinsnede:”zie je niet dat jij veel zwarter bent dan mij”” moet naar de prullenbak verwezen worden wegens ZEER SLECHT EN SCHANDALIG TAALGEBRUIK!


  Maak melding

 25. multicul samenleving , me hoella .
  en geen enkele nederlander van buitenlands komaf maakt deel uit van de regering in nederland foeii .
  duidelijke rasisme .


  Maak melding

 26. @Medusa

  Die prem Radhakisoen van radio Radikha eerder, lult !!
  Laat mij je 1 ding vertellen, zou je bij radikha een werk gaan zoeken zou je als eerst gevraagd worden of je een hindoe bent of een moslim!!
  Ja zo racistisch is hij. Nu moet hij niet de heilige boontje komen uithangen!!Als sinterklaas vieren hem niet bevalt in Nederland staat hem niks in de weg kan hij met de meeste spoed terug komen naar Suriname en zich scharen achter degenen die sinterklaas niet willen vieren!!


  Maak melding

 27. @Henry
  Jij zegt:”ZWARTE PIET die gelinkt wordt naar AFRO-MENSEN.

  Zwarte Piet is geen (om jouw woorden maar te gebruiken)afro mens.
  Negers uit Afrika droege nooit van die grote oorbellen,noch hadden zij zulke grote zwarte krullen.Het kroeshaar van de neger(man) uit zwart Afrika bereikte nooit dit soort haarlengtes.
  Pieter baas (een zelfbedachte stripfiguur) heeft meer van de Moren.
  Moren zijn zwart waren voornamelijk Marokkaanse Berbers en Arabieren,maar geen negers.


  Maak melding

 28. @MEDUSA, het waren verhalen om aan te geven dat kinderen elkaar niet mogen pesten en dat je als kind niet zo mag praten tegenover elkaar.
  =Bewustwording, respect hebben voor elkaar werd aangegeven.

  =Ik heb ook een boek gelezen die een Surinaamse creoolse vrouw samen met een Nederlandse vrouw hebben geschreven.
  In dat boek is aangegeven dat donkere mensen bewust met een paraplu lopen als de zon schijnt, omdat zijn niet “zwarter ‘wilde worden.
  Ook staat geschreven dat de creoolse vrouwen hun haar laten straiten om net als de blanke eruit te zien.

  =Geloof mij maar, zolang men dit soort rommel zal accepteren zal er geen verbetering komen als het gaat om discriminatie en racisme.
  ik hoop ook dat er ooit hieraan gewerkt zal worden.


  Maak melding

 29. @Ira
  Jij zget:”Ik heb ook een boek gelezen die een Surinaamse creoolse vrouw samen met een Nederlandse vrouw…….. omdat zijn niet “zwarter ‘wilde worden.
  Ook staat geschreven dat de creoolse vrouwen hun haar laten straiten om net als de blanke eruit te zien”.

  Alleen maar onzin.
  1.Ik kom net uit Suriname.Zeer heet en een hele felle zon,maar ik heb geen enkele zwarte vrouw met de paraplu zien lopen.
  2.Dat creoolse vrouwen hun haar laten “straighten” heeft niks met het feit te maken dat ze op blanken willen lijken.
  Ten eerste omdat het een mode gril is (zoals de blanken ook hun haar laten “permanenten”).
  Ten tweede hebben niet alle(en) blanken sluikhaar.
  De creoolse vrouwen doen dat omdat het makkelijker te onderhouden (kammen) is!
  VERDER NIETS!!!!!


  Maak melding

 30. Ray, heb je een gezond verstand? Het gaat over pepertueren van negatieve rassen steriotypen oftewel racisme met een paplepel aan kinderen aanleren. Denk je echt wel dat multinationale nederlandse bedrijven zoals de KLM, Rabo bank, Shell etc in de USA een zwarte piet op hun sinterklaasfeest durven hebben? Als we niet aan die bel gaan trekken blijven wij meewerken aan het behoud van deze “dutch dirty little secret”.
  Is er niet ergen een gebod “doe een ander niet wat je zelf niet zou lusten”. Tijd om racisme te beëindigen en begin met de kleintjes.


  Maak melding

 31. @ MEDUSA

  “” Pieter baas (een zelfbedachte stripfiguur) heeft meer van de Moren.
  Moren zijn zwart waren voornamelijk Marokkaanse Berbers en Arabieren,maar geen negers.””

  Kan ik straks nog veilig lopen door Amsterdam West ?

  Straks komen de Marokkanen in het verweer tegen Zwarte Piet !

  Medusa, je bent slapende honden aan het wakker maken !

  LOL


  Maak melding

 32. @MEDUSA

  mijn complimenten.Ik zie dat je een geschiedenis boek afgestoft hebt.Het waren inderdaad de moren die oorbellen droegen.En de kleding van Piet wijst ook niet op een arme sloeber.Arme mensen gingen in die tijd in lompen gekleed.Maar Piet is gekleed hoe toen aan het hof droeg.

  En ook de westerse zee piraten droegen dikke oorbellen.Ondanks dat deze kerels ruw waren,waren ze toch in het geheim bang voor het onbekende en de straf van God.
  Ze hadden een kort maar vrolijk leven.En als ze ergens dood zouden aanspoelen,hoopten ze dat de vinder van het lijk hem een fatsoenlijk graf zouden geven met de opbrengst van de verkochte oorbellen


  Maak melding

 33. @ Ram Singh

  Eerst tot 10 tellen voordat je grote woorden uitkraamt !

  Je bent zeker je pilletje vandaag vergeten in te nemen ?

  Om je uit je boze droom te helpen, Sinterklaasfeest wordt ook door de expats net zo hard gevierd als de Nederlanders, met Zwarte Piet erbij.

  Alles gaat goed, alleen een paar ontsnapte psychiatrische patienten voelen zich door de duivel achterna gezeten. Zo te horen ben jij er ook een van.

  Slik, je pilletje is door je strot heen. En nu rustig blijven !


  Maak melding

 34. #Ray, waarom hebben jullie een grote hekel aan Prem.Bijna alle Hindoestanen die ik kem haten hem.De eerwraak op Prem. Prem is een Hindoestaan en hij neemt geen blad voor mond.Ook tegen Hindoestanen trekt hij van leer.Aan hypocrisie heeft hij een grote hekel. De waarheid is moeilijk te accepteren. Als individu ben je ondergeschikt aan het groepsbelang of de groepscultuur.Het imago van de groep moet tegen elke prijs bewaakt worden, ook al pleegt een individu zelfmoord.


  Maak melding

 35. Suriname moet het Sinterklaas feest totaal afschaffen! Er hoeft hierover niet gedebatteerd te worden.

  -Een andere optie: De pieten moeten wit zijn?
  In Nederland spotten ze met ons, vanwege de zwarte piet ophef.
  -In Nederland zullen vele dingen verdwijnen op den duur de crisis groter wordt en het land steeds maar afglijdt.
  Het is een kwestie van tijd!


  Maak melding

 36. Wat veel mensen moeten doen, een stuk van hun tenen laten amputeren.
  Dan gaat iemand anders er niet zo snel opstaan.
  Die eindeloze discussie over racisme leeft vreemd genoeg alleen bij bepaalde mensen in hun hoofd, dezelfde groep die wel graag wil profiteren van de anderen…
  Hollanders, ben er zelf ook 1, zijn nu eenmaal hard op de tong, zeker als ze uit Rotterdam komen. Dat is niet racistisch. Maar gewoon een omgangsvorm.
  In Nederland wonen 400 nationaliteiten ze kunnen daar onmogelijk rekening houden met ieders wensen en gebruiken.
  Als ik dan kijk naar Suriname is de stille racisme eigenlijk heel groot. Verklaar anders maar waarom na 140-150- en 160 jaar niet de halve bevolking bruin is met smalle ogen… Omdat iedere etnische groep hier eigenlijk niets met de andere groepen te maken wilt hebben, en liefst nog een andere groep de schuld geven van hun eigen falen. Trouwen alleen binnen de eigen groep, trouw je daarbuiten wordt je vaak verstoten door de familie.
  Geachte forum leden… welk land is nu eigen erger wat dit aangaat.


  Maak melding

 37. @ ferrel
  Ja groot gelijk, feest hoort hier niet meer thuis.
  We zullen het ook doorgeven aan bank shipping, koemar, ssl etc. Dat ze alle geschenken uit Nederland maar gewoon terug sturen. Voor Surinamers is het namelijk altijd sinterklaas.


  Maak melding

 38. @ micheal
  Ben je een huis slaaf die het altijd met de meester eens is?
  Die expats doen het in prive, ze organiseren echt geen publieke parade in Holland, Michigan of Lynden Waschington of St Catharines Ontario. Net zo prive als drugs gebruikers en mafia
  Denk je echt dat de zelfde nederlanders het zouden dulden dat als we op 1 mei blonde pruiken zouden aantrekken en t-shirts met swastika’s zouden feesten, en in een gracht een zwarte pop verdrinken zoals Suzanna du Plessis dat deed? Nee toch? Leer je eigen geschiedenis.


  Maak melding

 39. @ Ferrel

  “” -In Nederland zullen vele dingen verdwijnen op den duur de crisis groter wordt en het land steeds maar afglijdt. Het is een kwestie van tijd! ”

  Ga jij maar verder je roes uitslapen in je hangmat, dan zorgen wij ervoor dat het allemaal weer goed komt met Nederland. Maak je daarover geen zorgen.

  Nederland staat, ondanks de kleine dip ( van 5 naar 8) momenteel op de 8e plek van de meest concurrerende economieen ter wereld en bovendien nog steeds in de top-20 rijkste landen ter wereld. We komen binnen enkele jaren weer in de top-5 van werelds meest concurrerende economieen en de top-10 rijkste landen ter wereld.

  Nederlanders zijn ook harde werkers, hebben geen zeven-even mentaliteit en hebben een hekel aan om onze hand op te houden. We zeuren niet om pakketjes van familie.

  Waar staat Suriname alweer ?

  Je moet wel de juiste informatie hebben om voortaan geen onzin meer uit te kramen.


  Maak melding

 40. @ Ram Singh

  Zo te lezen zit je met een behoorlijke onverwerkt verleden !

  Het zit wel heel diep, he?

  Wellicht dat een goede psychiater je kan helpen. Blijf niet te lang mee wachten, dit lijkt een ernstige zaak en hoe eerder je aan je healing begint, hoe groter de kans dat je het achter je kunt laten.

  In elk geval heel veel sterkte !


  Maak melding

 41. KOLIEMANG als ze niet weten wat sinterklaas in houd waarom leg je het niet uit daar jij het weet en oprotten bepaal jij dat ben jij de baas van waar ze zijn, en dan je zelf koelieman noemen joker. HENK;38j pakketten weet je hoeveel jaren er pakketten uit SU gehaald is met dwang arbeid en erger? ALATA, blij waarvoor wie heeft toen gevraag om uit Afrika gehaald te worden zeg maar ontvoert verdraai de dingen niet dank u en MICHAEL accent dus ook racist want niet mijn accent bepaal mijn werk maar wie ik ben en als ik het naar behoren doe. SURINAME wij zij tevreden met kleur daarom juist mag je het niet beledigen en misbruiken want wat moet ik zeggen wanneer jij gaat zonnen om ook zo te worden of ben je jaloers en het geval sinterklaas en piet is voor mij geen probleem ze bekijken het maar ik ben piet niet maar gaat mij om rotzooi die hier geschreven word over negers want dat ben ik wel en wist jij dat er in 1935 witte piet was waarom het verandert is mag joos weten dat weten de ouderen van toen. IRA jij zegt het is nooit goed denk dat jij de laatste moet zijn want als het over Suriname gaat dan is het ook nooit goed bij jou…. ofwel?????????


  Maak melding

 42. Ram Singh

  Sinterklaas wordt jarenlang gevierd zonder nadruk te leggen op Black en White gedoe!
  Het is een feest speciaal voor kinderen bestemd waarbij ze plezier hebben .Zwarte piet zien ze niet als een slaaf maar als de zogenaamde knechtje van sinterklaas die hun in een zak gaat stoppen als ze stout zijn . En hiermee hebben kinderen van alle leeftijden plezier mee. Het zijn de zogenaamde figuren zoals jij die in alles een probleempje proberen te zien. Alks er 1 groep is die geen sinterklaas wil vieren dan vieren ze4 het maar niet,je wordt heus niet onder schot gehouden en je wordt niet gedwongen tegen je wil singterklaas te vieren. Dan heb jij ook een andere groep die sinterklaas viert en wil blijven vieren!! Dat is hun recht netzoals jij het recht heb om het niet te vieren. Als er rekening met jouw groepje gehouden moet worden dan moet er ook rekening gehouden worden met het andere groepje!Jij je zin en zij hun zin!!
  Jij zelf bent opgegroeid met het vieren van Sinterklaas op school. Toen een keertje Sinterklaas niet kon komen in Suriname hebben we GOEDOE PA gehaald en via Suriname rivier was hij binnen gekomen in Paramaribo. Ook hij had zijn Pieter baasjes en niemand heeft toen problemen gehad ermee. jOU groepje moet zich zorgen maken met de ernstige zaken in en rond Suriname en je minder zorgen maken over problemen die eigenlijk helemaal geen problem zijn zoals pieterbaas en sinterklaas.
  In Amerika kennen ze hun Sinterklaas alleen maar op Kerstfeest.Wij verschillen van mekaar in het vieren van feesten okay!!


  Maak melding

 43. @ boegroe

  OEPS !

  Die is flink op de tenen getrapt !

  Even afkoelen Boegroe, diep ademhalen en voortaan tot 10 tellen voordat je je frustraties hier uit !

  Ik wens je in elk geval een goed weekend. No hard feelings.


  Maak melding

 44. @michael
  Niet ik zeg dat over de Moren.
  Dat zegt de wetenschap!

  @Jacobus
  Lees Othello van William Shakespeare.
  Othello,de Moor van Venetië:Is een boek dat handelt over het leven van een donkerhuidige, Afrikaanse prins en generaal in het Venetiaans leger,die in een Europese samenleving vol rasvooroordelen leeft.
  Hij is een militair maar met een weinig of geen ervaren liefdes leven.
  Hij slaagt er ondanks alles toch in( vanwege zijn roem als held) om met de mooie Desdemona’s te trouwen.
  En dan begint de ellende!!
  Spannend!


  Maak melding

 45. EENHEID MAAK MACHT Blind dat we zijn ,we lopen al tig jaren achter de bakras aan dat wij dit niet meer kunnen inzien dat dit Anno 2013 niet meer kan ZWARTE PIET wat een verdriet geen eenheid onder de sranang mang en donkere mensen wat de Nederlanders hebben bereikt met hun petitie zouden wij als zwarte gemeenschap NOOit en dan NOOIT bereiken ,want er is geen eenheid ook niet op deze surinaamse Flora SARIE TORIE !!! Lees wat het Buitenland erover denkt en ga je als donkere je diep schamen !!!

  „Zonder meer racistisch”, wordt het Nederlandse Sinterklaasfeest dinsdag genoemd in een blog van de Amerikaanse krant The Washington Post. Volgens schrijver Erik Voeten wordt in Nederland geprobeerd dit te verdoezelen door te stellen dat ‘Black Pete’ zwart is omdat hij door een schoorsteen kruipt, maar is dit onzin.
  Ook andere buitenlandse media besteden aandacht aan het ‘racismeonderzoek’ van een VN-commissie naar Zwarte Piet en het negatieve stereotype dat het hulpje van Sinterklaas volgens critici zou vertegenwoordigen. Zo is Black Pete een onderwerp bij het Amerikaanse persbureau Associated Press, het Franse persbureau AFP, de Britse krant The Daily Telegraph en de Britse editie van The Huffington Post. Ook in Duitse media duikt Schwarzer Peter op.

  De echte racisten komen bovendrijven.
  Bron Telegraaf .


  Maak melding

 46. Dit is een posting van het onderbuik gevoelens wat de Blanken hebben van allochtonen deze spuw zijn gal naar buiten tijdens een discussie op geen stijl ,dus als je Sranang Brada hier zit uit te schelden Lees en huiver !!

  En zwarte piet blijft zwart, en dit jaar met extra grote dikke rode lippen, en idd, een allochtoon hoeft mij niet de les te lezen in mijn land over onze tradities, dat heb je heel goed gezien.
  Ga je maar druk maken over wat de zwarte mensen allemaal hebben gemoord en gedaan, en nu nog volop doen.
  Blanke boeren doodschieten en zo een compleet land de armoe instorten omdat de negertjes het zelf niet kunnen, en zelfs dat is weer de schuld van de blanke.
  Alle kennis en uitvindingen komen van blanken en Aziaten, dan moet je dan maar geen gebruik meer van maken, al die racisten.
  Ga lekker met je hele boerenfamilie lekker terug naar het stinkland waar je vandaan bent gekomen, en ga daar lekker ouwehoeren over misstanden van je eigen land en volk.
  De grootste fout ooit in Europa is de multi culti, en ook die is ons opgedrongen door de linkse elite met het verdrag van Straatsburg, zo dolletjes al die culturen, not!
  Westerse allochtonen dat gaat nog wel, maar niet westerse allochtonen hadden nooit in deze getallen hier binnen mogen komen.
  En nu zitten we ermee, en maar zeiken en eisen, en nooit is het goed.
  Dat hadden ze vroeger idd beter bekeken ja, toen klaagden ze niet zo tegen de gastheer.
  Als je mondjesmaat een paar allochtonen had toegelaten, zeg honderd per jaar, dan was er nooit geen probleem geweest, die hadden zich dan wel aangepast, nu zitten we met tig culturen die hier allemaal met dikke subsidie de eigen cultuur hier opdringen, opbokken ermee!
  Hier ben je Nederlander en leef je als Nederlander, assimileren of omkeren!
  Dat linkse pappen en nathouden heeft ons hele land verziekt, een dikke staatsschuld en verziekte steden, heel veel ambtenaren erbij om al geïmporteerde criminelen op te pakken en te berechten, maar eruit schoppen ho maar, en wij maar betalen voor die geïmporteerde criminelen.
  Daar maak ik me druk om, niet om een zwarte piet, de zwarten mogen blij zijn dat we zwarte piet nog als positief iets zien, want zoveel plezier hebben we niet van de Afrikanen, Antillianen en Surinamers.
  Dit is verder mijn laatste post over het sinterklaasfeest, dat feest blijft zo en leer er maar mee omgaan.
  Ga als alternatief maar ons koningshuis lastig vallen over hen racistische koets, succes!
  Mozeskriebels | 23-10-13 | 12:36 | niet ok!


  Maak melding

 47. jonge wat voor een leugen heb jij getypt.

  alle kennis en uitvindingen komt niet van de europeanen en aziaten,’in tijden van de nijlvalei bestont europa niet en azie moest nog geboren worden toen de afrikanen al een samen leving hadden en de ontdekker van de meeste uitvindingen zijn.

  of weet jij niet dat zonder een zwarte(surinamer)de europeanen en de rest van de wereld geen schoenen zouden kennen of een zwarte vrouw de ontdekker van lucht maskers is geweest”jonge/meisje weet wat jij zegt.


  Maak melding

 48. daaag medusa,kan jij sra niet vergeten,of denk jij dat jij hem ken door zijn schrijf gedracht te studeren.

  nou medusa dan heb ik een verassing voor jou.

  SRA,is ook mijn docent in feiten en waarheden waar jij niet tegen zou kunnen.

  liefde dat hij voor su en suriname heeft zal jij nooit begrijpen.
  bewustwordings pro is wat hij voor mij is.

  hij doet jou de groeten medusa.

  en ik doe jou ook de groeten,medusa.


  Maak melding

 49. 25 okt. 2013

  Wat een schizofrene benadering bij @Tedje, @Michael, @Ira en andere cabalen.

  Vooral @Michael speelt hier de trol. Maar ja, het is zijn waarheid binnen zijn eigen ontwikkelde collectief geheugen.Anders dan van een grote groep Surineds.

  En zeker zijn stereotype generalisering naar Surinamers toe geeft aan hoe Srika dit mens met kwalificeren. Ook het niet belangrijk vinden van kennis om hoger op de sociale ladder te komen valt bij hem op.

  Kennissen of beter gezegd ‘Out of the Box denken’ heeft hier in Nederland gemaakt dat het hele economisch-/ bankensysteem in Nederland over de kop is gegaan. Oh! Michael, wat vindt Srika je toch geestelijk failliet!!

  En wat verstaat Michael onder sociale ontwikkeling? Onderkruiperig doen, je ziel verkopen aan de duivel of je eigen broeders, de Surineds, desavoueren om zo een snoepje van de baas te krijgen.

  Srika weet wel dat Surineds voldoende sociale competenties bezitten en altijd open staan in het maken van contact met anderen.De gemaaktheid komt niet voor!

  Neen, laat Srika op het punt van sociale competenties en gemaaktheid toch uit zijn ervaring putten.

  Srika heeft links, rechts een aan de overkant witte buren wonen. Ze worden altijd, al enkele jaren, uitgenodigd voor een feest bij mij thuis of bij een andere allochtone buur in de zomer voor lekker Surinaams eten.Dat vonden ze altijd heerlijk, aten voor tien en namen ook mee naar huis. Niet erg, want zo zijn Surineds het gewoon. Het gaat niet om het eten, maar om het sociaal-zijn met elkaar.

  Van hen heeft Srika nog nooit een uitnodiging gehad. Maar Srika liet dat maar liggen denkende, het komt wel eens.

  Vorig jaar, in de zomer, werd de buurman van links 50 jaar en werd die zaterdagmiddag/avond bij hem een feest gehouden.

  Opvallend was dat geen van de allochtonen(drie in de straat) in de straat, Srika incluis, een uitnodiging kregen voor zijn feest.

  Die zondagmiddag sprak Srika met de buurvrouw en vertelde haar het jammer te vinden als buur niet te zijn uitgenodigd, daar wij als groep allochtonen van de straat ook nog een cadeau hadden te geven.

  Tot mijn verbijstering zei die buurvrouw heel helder en droog, dat wij niet waren uitgenodigd omdat wij binnen het geheel niet zouden passen en dat haar man vond ons liever niet uit te nodigen.Er zouden alleen maar van hun soort mensen komen en ze hadden hun twijfels. Nou, verbaal hebben die buren het van Srika geweten en heeft Srika maar de lijn getrokken, dat wij allochtonen daarom van de anderen ook geen uitnodiging krijgen.

  Deze zomer heeft Srika juist extra in de tuin lekker Surinaams gekookt en gegeten, dit keer alleen met familie en de twee allochtone buren in de straat.

  En dit is ook typisch het probleem binnen de sociale omgang in Nederland.Schijnheiligheid, gemaaktheid en hypocriet zijn!

  Srika heeft ook van andere Surineds vernomen dat zij ook zulke ervaringen met de buren of collega’s hebben meegemaakt.

  Dus Michael, Srika hoopt dat je nooit die ervaring meemaakt en blijft geloven in je eigen ‘beautiful lie’.

  Srika heeft meer ervaringen, maar dan voor een andere posting.

  Hoeveel minpunten is de opgedane ervaring waard?
  Srika


  Maak melding

 50. in su geboren = sra = sarie torie = Hotep!
  Nou goed sra?
  Hotep weet wat ik vreemd vind?Hotep was ook een bekende van jou maanden geleden!
  Allemaal domme familieleden???


  Maak melding

 51. arme medusa jij noemt ons familie,’daar heb jij gedeeltelijk gelijk in,’wij zij in natuurlijke zin wel families van elkaar en daar hoor jij ook bij medusa,als jij het nu leuk vind of niet,het is eenmaal zo.

  of ben jij niet in suriname geboren,’dan heb ik het mis.

  medusa,jij kent mij niet,hoe wil jij mij dan een pakslaag geven,of anders moet jij iemand aanmoedigen om dat te doen,'(trouwens wat voor pakslaag bedoel jij,’als ik het goed begrepen hebt,dan,ben jij een vrouw’toch medusa).


  Maak melding

 52. @srika
  Mooi verhaal maar komt me “te gelikt” voor om waar te zijn.
  Dus …… naar het rijk der fabelen ermee!
  Joe wan mekie torie swietie nôh? 😆 😆


  Maak melding

 53. @in su geboren.
  Soms ben ik een man en soms een vrouw!
  Ga de geschiedenis van MEDUSA maar na!
  En dan weet je veel meer over mij en de keuze van mijn schuilnaam!


  Maak melding

 54. medusa iedereen die uit een vrouw geboren is ,heeft,een navel’jij toch ook,of niet dan.

  de naam medusa is de zwarte madonna,en haar oorspronkelijke naam is ‘ASET,zij had ook een man die ASAR geheten heeft.
  tegen woordig wordt zij maria genoemt met een blanke huids kleur”terwijl de originele zwart is.

  medusa,wat heb jij hierop te zeggen?


  Maak melding

 55. neen medusa die ken ik ook,maar,als jij eerlijk ben dan geef jij toe dat de grieken het concept van ASET verdraaid hebben en het madonna genoemd hebben,en gezegd hebben dat het hun concept is,;zoals zij met vele dingen van de afrikanen gedaan hebben”dat weet jij toch.
  zonder de afrikanen van toen zou grieken land helemaal niet tot bestaan zijn gekomen.

  nu jij weer


  Maak melding

 56. @in su geboren
  Ik kan je veel meer vertellen over de prehistorie van Soedan,over de eerste koninkrijken in het 1000jarenrijk van 2500 v.Chr – 1075 v.chr.,het koninkrijk Kerma,de invloed van het oud Afrikaanse rijk op het Hellenisme etc. maar daar gaat het nu niet over.


  Maak melding

 57. Hendrik Frensch Verwoerd (Amsterdam, 8 september 1901 – Kaapstad, 6 september 1966) was een Zuid-Afrikaans staatsman van Nederlandse komaf. Van 1958 tot 1966 was hij premier van Zuid-Afrika.

  Hij wordt beschouwd als de belangrijkste vormgever van het (apartheidssysteem) in Zuid-Afrika.

  Verwoerd werd in Amsterdam geboren, maar emigreerde op tweejarige leeftijd met zijn ouders naar Zuid-Afrika. Zijn vader (Wilhelm Verwoerd) was zendeling.

  Van 1937 tot 1943 was hij hoofdredacteur van de krant Die Transvaler.

  In die functie ijverde hij voor de (culturele) verheffing van de (Afrikaners). Daarnaast nam zijn gedachtegoed (antisemitische) vormen aan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij uitgesproken pro-Duits en anti-Brits.


  Maak melding

 58. Nu nog piet aanpakken in Suriname. Gewoon piet, niet zwarte piet lijkt mij. Een piet zonder stereotypen maar gewoon mensen zonder opmaak van hun gezicht en de sint in ieder geval NIET WIT omdat het Suriname betreft, een caribisch land. Laat de sint maar in Nederland wit zijn. Beter nog, terug naar kinderdag met Gudu Pa.


  Maak melding

 59. @MEDUSA,

  Jij bent een Bakra, een ECHTE Afro-Sranan man kun je nooit zijn (of je bent een BOUNTY) getuige jouw reacties naar een ieder die Zwarte Piet racistisch vindt.

  Ik voer argumenten aan waarom ik denk dat dit zo is, ik ben vaak genoeg voor ZWARTE PIET uitgemaakt vooral op 5 december.
  Tot mijn laatste snik blijf ik beweren dat ZWARTE PIET racistisch is.

  Je komt met een of andere onzin dat Afro`s niet zulk kroeshaar hebben als ZWARTE PIET. Hoe zit het dan met de VOLLE LIPPEN die deze PIETJES hebben???
  Soms lullen deze PIETJES met een rare SURINAAMS ACCENT, hoe dan???


  Maak melding

 60. 26 okt. 2013

  Beste Medusa,
  Srika verteld geen leugens. Het is hoe Srika dit heeft meegemaakt.

  Of wil jij een nog ergere ervaring lezen van scholengemeenschap Melanchthon CVO, van Rotterdan e.o.?

  Medusa, je bent toch bekend met Melanchthon CVO? In een posting verwijs jij wel daarnaar.
  Je weet toch wat met allochtone leerlingen of allochtone medewerkers daar gebeurt? Of wil jij het hele dossier thuis komen lezen? Of heb jij misschien een objectieve journalist werken bij Volkskrant of NOS, die graag hierin inzage wil hebben, maar wel onder bepaalde voorwaarde.

  En dan zal de echte rol van Sinterklaas t.o.v. zwarte piet erg goed blijken.

  Sommigen van jullie zien of begrijpen niet wat er met kinderen van Surineds en andere allochtonen of met allochtonen zelf gebeurt, hier in Nederland.

  Nogmaals, Srika verteld geen leugens!
  Srika


  Maak melding

 61. (Geen) kind die zich daar mee bezig houdt,mensen.
  Sinterklaas en zwarte piet zal altijd blijven bestaan.Net als die DIKKE kerstman.Moet die dan ook dun worden???Hou aub op zeg.


  Maak melding

 62. Beste mensen, Ik vind dat zwarte piet wel bespreekbaar moet kunnen zijn in Nederland anders is het geen land van vrije meningsuiting.

  Als we heel eerlijk en objectief zijn, is zwarte piet een karikatuur van een zwarte knecht in de periode v/d slavernij en heeft alle kenmerken ervan.
  En juist in die periode in 1850 is zwarte piet toegevoegd aan het sinterklaasfeest en dan vraag je je af wat was de intentie destijds.

  Zelfs in het buitenland denkt men er zo over als men het ziet.
  En dat die piet uit de schoorsteen zou komen is ook gewoon lariekoek.

  Als je met dit verhaal in Nederland komt staat heel het land op z’n achterpoten en dan haalt men allerlei zaken bij wat helemaal niks met het onderwerp te maken heeft.
  De onderbuikgevoelens komen in dit geval naar buiten en dan gaat men dingen zeggen die altijd gedacht werden.

  Trouwens, als de sint in Turkije geboren is en vervolgens naar Spanje vertrok, hoe kan het dan dat het een puur Nederlandse traditie is wat er dan wordt beweerd???


  Maak melding

 63. @Sree,

  Door de Nederlandse Staat zijn straatnamen genoemd in de grote steden naar deze RACISTISCHE MISDADIGERS: Nederland is trots op dit soort lieden.

  Want hoe kan het anders dat deze namen nog steeds bestaan; Nederland is trots op dit soort TRADITIES. Zo eert Nederland haar grote ZONEN uit het verleden.

  Deze lieden zijn POSITIEF besproken in de Geschiedenisboeken op de diverse scholen (De Boerenoorlog)

  Deze Racistische Misdadigers waren het SYMBOOL VAN DE APARTHEID.


  Maak melding

 64. @Henk Molenaar,

  Lieg ik; ja of nee, Ik weet dat vele Hollanders dit niet willen aanhoren!!of lezen.

  De Nederlandse Staat als braafste jongetje van de klas is hypocriet.

  Ik weet dat dit pijn doet, lees de reacties van de PRO-Zwarte PIETEN.
  Mensen worden bedreigd etc.etc.


  Maak melding

 65. @Henry
  Jij zegt:”Jij bent een Bakra, een ECHTE Afro-Sranan man kun je nooit zijn (of je bent een BOUNTY) getuige jouw reacties naar een ieder die Zwarte Piet racistisch vindt.

  Weer en oeverloos gelul van je domme Henry!
  Maak jij uit wie of wat ik ben?

  Verder lul je uit je nek:”Ik voer argumenten aan waarom ik denk dat dit zo is, ik ben vaak genoeg voor ZWARTE PIET uitgemaakt vooral op 5 december”.

  IK BEN ZELFS DOOR ZWARTE PIET UITGEMAAKT IN SURINAME!
  EN VERDER HET HELE JAAR DOOR VOOR BLAKKA TIENG TIENG.
  MAAR MIJN OUDERS HEBBEN AAN MIJ GEWERKT;MIJ STERK GEMAAKT TEGEN AL DAT TUIG DAT ZICH DAAR SCHULDIG AAN MAAKTE.
  EN NU DAAR DIT TUIG IN NEDERLAND OOK VOOR ZWARTE PIET WORDT UITGEMAAKT IS ER PATSBOEM STRONT A/D KNIKKER.
  Waar waren jullie/zij al die tijd in Suriname???

  Verder ijl je:”Tot mijn laatste snik blijf ik beweren dat ZWARTE PIET racistisch is”.

  EN DAN?
  DAT MAG JIJ DOEN,ZELFS IN JOUW DOODKIST ZES VOET ONDER DE GROENE ZODEN.
  Dat zal mij een worst wezen en sterker nog geen ene moer schelen.
  Ook ik heb mijn argumenten.

  Heb jij die krullen van zwarte piet bij Afrikanen gezien?
  Of kijk je met je eh …. eh …. enfin!

  Jij blert verder:”Hoe zit het dan met de VOLLE LIPPEN die deze PIETJES hebben???

  SELECTIEF VERONTWAARDIGDE DOMME HENRY,ZIJN HET ALLEEN MAAR NEGERS MET DIT LICHAMELIJK KENMERK?

  Als laatste loei je alsof je gemolken moet worden:”Soms lullen deze PIETJES met een rare SURINAAMS ACCENT, hoe dan”???

  Vind jij dat een Surinaams accent?
  Wat vreemd dat deze Bounty en niet rasechte Sranang mang het Surinaams accent beter kent dan jij!
  Wie zegt dat dat een Surinaams accent is?
  Heeft zwarte piet dat aan jou verteld?
  EN DOMME HENRY SINTERKLAAS,NOCH ZWARTE PIET KOMT UIT SURINAME!
  Jij balkt een grote hoop eh … eh ..sorry …. ONZIN!!


  Maak melding

 66. @Lucien
  Jij zegt:”Beter nog, terug naar kinderdag met Gudu Pa”.

  Wil je die achterlijke zwarte “GOEDOE PA” dan vertellen dat hij zich niet meer WIT LAAT SCHMINKEN?
  Vier m.i. dan liever geen sinterklaas,anders lijkt die achterlijke wit geschminkte zwarte “GOEDOE PA” meer een na-aperig slap aftreksel van de sint!


  Maak melding

 67. @Srika
  We hebben het over jouw buren en je steekt “hals over kop” over naar de scholengemeenschap Melanchthon, van Rotterdam e.o.?
  Even een correctie: de scholengemeenschap Melanchthon CVO,
  bestaat niet!
  De juiste naam voor de scholengemeenschap is:”de scholengemeenschap Melanchthon.”
  Het CVO (afkorting van Christelijk Voortgezet Onderwijs) is het administratiekantoor van alle 7 bij deze vereniging aangesloten scholen.

  Jij kan mij niets daarover vertellen.
  Er bestaat niets over en van die school,dat jij weet en ik niet.Ik denk sterker nog,dat jij veel van mij kan opsteken.
  Waarom?????
  Ik heb i.v.m. mijn werk INDIRECT (CPS en CPS)heel veel met het CVO,BOOR,RDM Campus en de twee grote Rotterdamse mbo-instellingen Albeda College en Zadkine van doen.
  Verder verklappen doe ik niets;voor jou een vraag en voor mij een weet!!
  Dus …… EFFE DIMMEN,JA!
  En in het belang van de bescherming van mijn privacy sluit ik deze discussie maar gauw af en ga over tot de orde van de dag!
  Ga mee!
  P.S.Ik heb nu al te veel gesproken.


  Maak melding

 68. @Benito
  Jij zegt:”Beste mensen, Ik vind dat zwarte piet wel bespreekbaar moet kunnen zijn in Nederland anders is het geen land van vrije meningsuiting”.

  Woon je wel in Nederland of zit je in de rimboe of op Mars,Pluto,Mercurius of Venus?
  Is dit dan niet bespreekbaar?
  Hoe vaak op radio en TV is de tegenstanders van zwarte piet in zijn huidige vorm geen podium geboden?
  SLAAP MAAR RUSTIG VERDER.


  Maak melding

 69. @Benito
  Jij zegt:”Trouwens, als de sint in Turkije geboren is en vervolgens naar Spanje vertrok, hoe kan het dan dat het een puur Nederlandse traditie is wat er dan wordt beweerd”???

  Ik merk dat jij Doorn Roosje,Hans en Grietjes en Sneeuw Witje ook in jouw geschiedenisboek zijn opgenomen.
  HET SINTERKLAAS VERHAAL IS EEN SPROOKJE,EEN FEEST VOOR KINDEREN!!
  In sprookjes gebeuren de meest onvoorstelbare dingen die je niet verder moet gaan beredeneren.
  Het is eenmaal zó!!!


  Maak melding

 70. @Henry
  Jij zegt aan Sree:”Want hoe kan het anders dat deze namen nog steeds bestaan?

  NEDERLAND VERLOOCHENT ZIJN GESCHIEDENIS NIET!
  HIJ VERBERGT HET NIET door straatnamen te veranderen,MAAR LAAT ze STAAN EN IS OPEN VOOR ELKE DISCUSSIE.
  DAT MOET JIJ MAAR LEREN BEGRIJPEN!


  Maak melding

 71. Ik pleit er voor de pieten of het Sinterklaas feest af te schaffen. Ik en een aantal mensen gaan daarom ook vanaf maandag op vele forums kijken en zoeken naar racistische motieven en geplaatste reacties en stuur deze dan op naar de VN-onderzoek naar zwarte piet en Sinterklaas feest. Ik heb hiervoor een -mail adres gekregen. Ik vind dat Nederland nu te ver gaat met het pieten gebeuren. Ik vind al op vele forums racistische uitingen. We gaan dit overigens maanden en waarschijnlijk jaren doen. Dit is gewoonbelachelijk!


  Maak melding

 72. MEDUSA: “NEDERLAND VERLOOCHENT ZIJN GESCHIEDENIS NIET!”

  HahahaWHAWHAWHA…….adem in……Hiehiehiehie……adem in……..Whahahahahaha!

  Never heard something SO STUPID LIKE THAT!
  Nederland verloochent niet alleen, maar VERBERGT zijn geschiedenis al 150 jaar!!!!
  Medusa, je wil graag zijn wie je niet bent omdat Willem Alexander jou niet wou!! Whawhawhahahaha!!!


  Maak melding

 73. Als men met de tijd wilt meegaan, dan is SinterKlaas met de Zwarte Piet aan een verandering onderhevig. Was het niet zo dat vroeger de Pieten bewust gebrekkig Nederlands spraken, dat is nu eruit en waarom die Pieten niet. Je moet nu rekening met de Medelanders hun gevoelens houden. Het Feest als volksfeest gaat gewoon door, maar, zonder die Zwarte Piet. De kinderen zullen het er zonder moeten doen, het wendt wel. Want als je die Piet niet aanbiedt is die er ook niet die Piet. Wij doen er allemaal mee aan dit volksfestijn, maar er zijn ook beperkingen. Zo u wilt grenzen, en dan is er geen vuiltje aan de lucht, ja toch. De baas en knecht verhouding moet er uit, en dat is een feit. Het hoeft niet (discriminerend) bedoeld te zijn, en dat begrijp ik volkomend, maar wel stereotyperend is dat, hoe je het wendt of keert, laat dat duidelijk zijn. Dus, zie het als een serieus vraagstuk, en probeer er niet met een Jantje van Leiden vanaf te komen, kijk er zonder emoties naar.


  Maak melding

 74. @Santa.
  Wat heeft Nederland in zijn geschiedenis verloochend en verborgen gehouden?
  Hoe kom je dat dan te weten?
  Zijn er niet genoeg discussies over het verleden van Nederland te volgen op de radio en TV?
  En indien je dat niet weet,is dat niet de schuld van OLLAND maar te wijten aan jouw half analfabetisme zelf!
  Er staat genoeg geschreven!
  Ga maar leren lezen.


  Maak melding

 75. @Henry.
  Ik heb nergens beweerd dat ik super intelligent ben (ZO HOOG VLIEG VLIEG IK NIET),maar heb wel beweerd en daar blijf ik bij,dat je erg dom BENT!


  Maak melding

 76. medusa

  ojaaa,wat weet jij dan van de afrikaanse geschiedenis.

  1.hoe heet de eerste koning(farao) van wat afrika genoemd wordt.

  2.wat is de oorspronkelijke naam van ‘afrika

  dit zijn maar twee vragen,en als jij het weet dan geef jij ook antwoordt’en geen fictie of elusie,a u b


  Maak melding

 77. @MEDUSA:
  “Wat heeft Nederland in zijn geschiedenis verloochend en verborgen gehouden?
  Hoe kom je dat dan te weten?”

  Als je DÁT NIET weet, dan WÍL je het niet weten!!

  Geschiedenis hoor je al op de basisschool te leren.
  Welk Nederlands kind leert de geschiedenis van de Slavernij op school??
  NIET ÉÉN!!
  Hoe IK die geschiedenis te weten ben gekomen?? Niet in La Hollande maar in het land waar dát deel van de geschiedenis van Nederland zich heeft afgespeeld, de kolonie!! Dat is de geschiedenis die Nederland verborgen houdt voor de schoolgaande jeugd, MIJN EN JOUW geschiedenis én die van henzelf!
  Maar wel trots op de VOC mentaliteit! Van plundering, uitbuiting en genocide!

  Arme Medusa, ze is in een verkeerd lijf geboren! Zwarte witte Medusa! Coconut woman!
  Black on the outside, white on the inside!


  Maak melding

 78. Zwarte piet is niet meer van deze tijd. Het is een archaïsch verschijnsel in deze tijd. Zwarte piet past niet meer in deze tijd waar de sociale ontwikkelingen zijn voortgeschreden.Of blijven wij als moderne mensen van deze tijd steken in de tijd?
  En trouwens mensen ik wil je een geheimpje verklappen: Sinterklaas bestaat niet.
  Ik vind het wel jammer dat ze nog in Su NOG in Sinterklaas geloven. Die hebben ze nu een ZWARTE CADILLAC cadeau gegeven. PAARS GELOOF IN SINTERKLAAS. MAAR NIET IN PIETER BAAS. JAMMER TOCH.


  Maak melding

 79. @
  A Alfons Alta Arlet
  B Bhaai Big Jones Boegroe Braam
  C
  D David Diana Djamoe Django Dietrich
  E Eerlijk Erik
  F Ferrel
  G
  H Heal the world Henkes Henk van Os Henkes Henry Hoe dan
  I
  J Jesse Juf Justice Just me
  K Kwakoe
  L Letitia Luciën
  M Mike Miko Milton
  N Nadia Nel Niklaas uit Syrië
  O
  P Paraman Patin Pitbul
  Q
  R Ramsingh R.J.Seeker R.Lalbhadoer RobG Roland
  S Sankofa Santa Seng Sang Shango Shanice Sharaida Sharon Sita Smatje09 Sopie Pengel Suraya Surinette
  T Tamara Tak fi fosie Tedje Theo Tionne Tjitra Try me Tunewa
  U
  V Vivian
  W Wendy
  X
  Y
  Z Zwakka

  Ik zou me liever bezig houden met de bewustwording van:-
  1.De duizenden vaderloze zwarte gezinnen met verwaarloosde kindertjes.

  2.De duizenden met valse nagels en tot over hun stuit laag hangende pantalons,getattoeerde en opgepimpte (zwarte)tienermoeders achter hun 2dehandse babywagen,die het slechte voorbeeld geven aan hun jongere zusjes.

  3.Die zwarte meisjes/vrouwen die het,mooie hen door de natuur geschonken KROESHAAR,verbergen onder een AFSCHUWELIJKE GOEDKOPE (soms) blonde PRUIK en voor exorbitante hoge bedragen uit een achteraf tropische toko halen!
  BELACHELIJK GEWOON!!BAH!!!

  4.Die zwarte meisjes die trots(?) door de straten van Suriname en de grote Hollandse steden lopen met het valse ingevlochten SLUIKHAAR,haar dat n.b. niet in evenwicht staat met hun huidkleur maar tot over hun grote billen reikt!

  DIE ZIJN DE ZWARTE PIETEN VAN SINTERKLAAS DIE HET HELE JAAR DOOR TE BEZICHTIGEN ZIJN EN AAN WIERS VERSCHIJNINGEN IK ME ALS ZWARTE MATELOOS STOOR.
  Dat vind ik een vernedering van het zwarte ras en sta ik telkens weer met plaatsvervangende schaamte naar te kijken.
  DAT STOORT,DAT STEEKT,DAT VERNEDERT,DAT BELEDIGT,DAT ONTKENT,DAT LIEGT,VERSCHUILT ZICH IEDERE DAG(!!!) WEER.
  EN NIET EEN JAARLIJKSE EENDAAGS(!) FLUT SINTERKLAAS SPROOKJE!

  dOE LIEVER DAAR WAT aan liever en ga daarvoor de barricades op,indien je dat zo nodig wil en jullie vinden mij dan allen aan je zijde!
  Voor op in de rij.
  Stumperds!
  Maar nu even niet,sorry!
  Nu is het tijd voor feest!!!


  Maak melding

 80. @in su geboren
  Is dit een examen?
  Ik zal voor deze ene keer door de vingers zien en je vragen beantwoorden.

  1.De eerste koning van wat Afrika genoemd wordt heette Pen-abu.

  2.De oorspronkelijke naam voor Afrika is: Alkebulan.
  In het Arabisch betekent dit ” Het land van de zwarten”.

  Tevreden sra = sarie torie = Hotep = in su geboren?


  Maak melding

 81. @Santa
  Je zegt:”Geschiedenis hoor je al op de basisschool te leren”.
  Santa.Verborgen houden betekent voor mij achterhouden, bedekken, bemantelen, geheimhouden, maskeren, ontveinzen, verbloemen, verduiken, verheimelijken, verhelen, verhullen, vermommen, verstoppen, verzwijgen, wegsteken, wegstoppen
  IS DAT GEBEURD?????????????????
  WAS HET DE DOCENTEN IN SURINAME VERBODEN OVER DE SLAVERNIJ TE PRATEN?
  Op mijn vraag “Hoe JIJ die geschiedenis te weten bent gekomen” gaf je een heel dom antwoord n.l: “in La Hollande,maar in het land waar dát deel van de geschiedenis van Nederland zich heeft afgespeeld, de kolonie!!”
  MIJN VRAAG LUIDT NOGMAALS(misschien heb je een taalprobleem,maar ik probeer het nogmaals)
  IS DAT VERBORGEN??IS DAT VERBODEN GEWEEST?
  En je zegt:”Dat is de geschiedenis die Nederland verborgen houdt voor de schoolgaande jeugd, MIJN EN JOUW geschiedenis én die van henzelf”!

  Domme Santa,je snapt er de ballen niet van en ijlt maar garbage,rubbish in de ruimte!
  Schijnheilige Santa,gefrustreerd trash!
  Black on the outside and dumb,stupid and uneducated on the inside!


  Maak melding

 82. @in su geboren
  Jij vraagt aan medusa:”heel simpel;wie waren de eerste bewoners van wat suriname genoemd wod>

  Niet de zwarten zoals jij beweert maar gewoon de Indianen.


  Maak melding

 83. MEDUSA, gewoon nog eens goed lezen, mijn posting!
  Anders begrijp je het nooit!

  Quote: “WAS HET DE DOCENTEN IN SURINAME VERBODEN OVER DE SLAVERNIJ TE PRATEN?”
  Nee Medusa, juist niet! In SURINAME heb ik de geschiedenis van Suriname geleerd en die behelst voor het grootste deel een flink stuk van de NEDERLANDSE geschiedenis. Nederlandse juffen op Nederlandse scholen, leren jou dát deel van hun geschiedenis niet! Ze weten er NIETS van af! En als ze iets weten, houden ze het verborgen omdat ze zich diep schamen over hun verleden.
  Dat is de boodschap.
  Schelden en grof taalgebruik zijn een uiting van zwakte!

  En nog iets MEDUSA, heb jij wel eens nagedacht over de mogelijke oorzaak van de problemen die je opsomt van zwarte jonge vrouwen die niet willen zijn, wie ze zijn?
  Dat moet toch een oorzaak hebben?
  Zoals elke hulpverlener weet: je kunt het probleem niet oplossen, als je de oorzaak niet eerst weet en/of niet wil erkennen!
  Tip : lees eerst GOED, voordat je antwoordt want je maakt jezelf erg belachelijk met je scheldkanonnades!


  Maak melding

 84. @Santa
  Jij blert:”Schelden en grof taalgebruik zijn een uiting van zwakte”!

  Wie lult hier uit zijn nek?Jij of ik?”Arme Medusa, ze is in een verkeerd lijf geboren! Zwarte witte Medusa! Coconut woman!
  Black on the outside, white on the inside”!

  OOK HIER IN BEN JE LAF WAARDELOOS,ONBETROUWBAAR,EEN MISLUKT SUJET!!!
  Ga maar rijst planten,man!


  Maak melding

 85. @Santa
  En nog dit!!Ga maar lekker zoeken naar de oorzaak van de zwarte meisjes en laat zwarte piet met rust!
  Zijn oorzaak kennen we al!
  Haal je hart liever op over realistische zaken en laat de sprookjes voor wat ze zijn!
  En kom dan pas terug voor een discussie ,want je bent nu op alle fronten te licht bevonden!


  Maak melding

 86. 26 okt.2013

  Beste Medusa,

  Je valt precies in de kuil. Srika kent je heel goed, en dat weet je donders goed.

  Melachthon behoort tot CVO en dat kan iedereen op internet vinden. Of bekijk maar naar een brievenhoofd van deze organisatie.

  Ja, jij verzorgd trainingen aan deze docenten.

  Zijn dit ook trainingen aan speciale groepen van docenten om hen zo de rol van Sinterklaas tegenover zwarte piet te laten rechtvaardigen?

  Instrueer jij ze in racisme en discriminatie en het ook exclusief houden van allochtone collega’s? Doe je dit ook m.b.v. intervisie?

  Of breng je hen strategieën en handvatten bij hoe zij de allochtone collega’s onder druk kunnen zetten om zo de allochtone leerlingen minder goed te becijferen?

  Of train jij vrouwelijke leidinggevenden om zo een liefdesrelatie met potente manlijke allochtonen te beginnen en wanneer een allochtone docent weigert zich hieraan over te geven hij ontslagen wordt, met de aantekening dat hij niet past in het team, dienst heeft geweigerd en die leidinggevende zou hebben beledigd?

  Medusa, ik stel je alleen maar enkele vragen. Geef mij daarop antwoord.En mijn voorstel blijft staan.

  En Medusa, als je dit smaad of laster vindt, geef deze posting door aan bedoelde school en Srika wacht hun reactie af.

  Srika leest uit jouw posting dat je ook actief bent bij BOOR.Dus waarschijnlijk ook actief geweest op het Einstein Lyceum?

  Trainde jij de leiding en docenten in het frauderen met ten minste cijfers of hoe zij daar moesten omgaan (zwijgen) over die vreemde dood van een buitenlandse leerling van die school?En hoe zij Peter.R. de Vries (2003/2004) toen slim af moesten zijn?

  Neen, geen enkel autochtone Nederlandse kind mocht als verdachte worden aangezien en de White Power beweging van Hoogvliet e.o. moest blijven bestaan.En Medusa, ben jij toevallig hiervan lid?

  Srika wacht op antwoorden.En Srika verteld geen leugens, daarom ook harde namen!!!

  En Srika verwacht harde minpunten!
  Srika


  Maak melding

 87. @Srika
  In de kuil?
  Jij vist al een hele tijd over mijn identiteit.
  Je kent mij niet en dat zal je nooit (ik zeg niet gauw nooit maar nu durf ik het wel)lukken!
  En over de 7 vragen?Tja …..!
  Jij bent gerechtigd als burger van dit land,naar de rechter te stappen indien je op de hoogte bent van eventuele malversaties!
  Doe dat dan!

  P.S.Ik zal z.s.m. collega’s van deze beschuldigingen verwittigen.
  Bedenk hierbij dat ik nu al een klacht tegen jou,wegens smaad en laster kan indienen.
  Jouw aantijgingen staan nu zwart op wit!


  Maak melding

 88. @MEDUSA:
  Zwarte Piet is RIP!! Dit is zijn laatste levensjaar!!
  Schelden is nog steeds je sterkste kant!
  En als ik door JOU op alle fronten te licht bevonden ben,
  wie ben JIJ, Coconut Woman!


  Maak melding

 89. Na het lezen van Srika’s posting 2.23u is me alles duidelijk!
  Het is een overlevingsstrategie van deze vrouw MEDUSA!
  Ze móet HEULEN met de witten, anders telt ze niet mee! Ze is een MOL, ja!
  En de opgelopen frustraties van de dag, spuugt ze via WKN op anderen uit, vaak met vuile krachttermen.
  Ziek mens!


  Maak melding

 90. MeDusa ik zal je maar geen antwoord geven want dat ben jij niet waard ! GET A LIFE !!!!
  want dat heb je niet als je op deze site iedereen zit te bekritiseren dan heb jij absoluut geeen leven !!! je bent een onderkruipsel een high GRONG ABOMA , Wolf in schaaps kleren en een ras echte Narcist
  je denk dat je de wijsheid in pacht hebt , je kom je frustraties hier uiten omdat je zelf een mislukkeling bent nog een fijne zondag toegewenst in eenzaamheid en frustratie !!!


  Maak melding

 91. HO ho, ik doe niet mee met jullie scheldkannonades! MEDUSA mus dé!

  on topic;
  Moor of niet, slaaf of niet, troeteldier aan het hof of niet, de witteman zal nooit klaar zijn zolang wij(de getroffenen) er zelf géén gehoor aan geven!

  Als ik MEDUSA goed heb begrepen dan wilt zij dat de witteman zelf de knop moet omdraaien, en wij onze witte tanden alleen laten zien wanneer we met ze meelachen!


  Maak melding

 92. Ik ben blij dat ik niet in één adem word genoemd met lieden zoals;
  Henk(get a life),
  Hans,
  Ray(hyper rascist),
  michael(gevallen engel),
  Koos(hopeloos wezeloos), ed.

  bedankt hiervoor!


  Maak melding

 93. @Santa
  Jij zegt:”wie ben JIJ, Coconut Woman”!

  Dat heb je intussen toch gemerkt domme Schijnheilige black on the outside and dumb,stupid and uneducated on the inside,Santa.
  Je snapt er de ballen niet van en ijlt maar garbage en rubbish in de ruimte!
  Gefrustreerd trash!


  Maak melding

 94. @Sarie Torie
  Jij balkt eerst:”ik zal je maar geen antwoord geven want dat ben jij niet waard”! GET A LIFE !!!!

  En wat lees nog geen seconde daar achteraan?
  “want dat heb je niet als je op ……… in eenzaamheid en frustratie !!!
  Jouw dom gelul!!!

  Conclusie:Je spreekt jezelf dus tegen.
  JE BENT DUS ONBETROUWBAAR,MISLUKT EN WAARDELOOS IN EEN DISCUSSIE.A zeggen maar B doen 😳
  Dus Sarie Torie je bent een echte Sarie Torie,zodanig dat je het niet eens doorhebt.
  Je stikt in je eigen “braaksel”! 😆 😆 😆
  Eet smakelijk!


  Maak melding

 95. @zunder
  Pas op,pas op!
  Jij hebt hersenen,maar verwacht dat a.u.b. niet van een ieder!
  Door achter mij te staan word je zó aan de hoogste boom gehangen!!
  Waar ik nu mee bezig ben is ze bewust te maken.

  “VEEG EERST VAN BINNENUIT JOUW EIGEN HUIS SCHOON,KIJK DAN DAARNA NAAR DE STOEP VAN JOUW BUURMAN”.

  Surinamers (althans sommigen)zijn de grootste racisten die op deze aardbodem rondlopen.
  (maar net onder de oppervlakte)!
  Dit is de gemeenste en levensgevaarlijkste vorm van racisme!
  Weet je het nog?
  Blakka tieng tieng,BONG KORRO,DJOEKA,KOELIE etc.
  Ik heb deze huichelaars op dit forum nooit iets over die arme slachtoffertjes horen roepen.
  WAT HEBBEN DIE KINDERTJES TOEN ERG GELEDEN!!!!

  HOPENDE OP SUCCES,PROBEER IK EEN HARDE NOOT TE KRAKEN!
  De garantie heb ik echter niet 1… 2… 3!


  Maak melding

 96. @STORMFRONTER,

  Je bent een LAAG BIJ DE GRONDSE RAT; FUCK YOU, ZIEKE GEEST. Om mij hoef je geen lid te worden , want je bent tot in je SOUL een STORMFRONTER.

  I REST MY CASE!!!

  @Sankofa,

  Je staat ook op de lijst van DIE GEESTESZIEKE BOUNTY.
  Sorry, maar je wordt in één ADEM genoemd met: get a life, hyper racist enz. enz.


  Maak melding

 97. @henry:
  Zelfs het Stormfront wil haar niet, ze willen alleen maar witte mensen, van binnen maar ook van buiten! Zij zijn uitermate selectief! Kokosnoten zijn niet welkom! Te onbetrouwbaar!! Hihi


  Maak melding

 98. Tjongejongejonge, wat een ontiegelijk stuk ge o.h. weer hier op het forum, de kop boven het artikel ging over dat het collectief geen probleem had met de Sinterklaasviering, en waar gaat het over in de laatste berichten? alleen maar over wederzijdse frustaties, en het slavernijverleden en dat er te weinig aandacht aan werd geschonken op de lagere school, en dat klopt, net zo goed dat er geen aandacht werd geschonken aan de andere voormalige kolonies en andere plaatsen waar Nederland op een of andere manier vertegenwoordigd was Zoals in China, Sri Lanka, Zuid Afrika, etc, maar daarom heete het vak op de L.O. dan ook VADERLANDSE geschiedenis “Al” het andere was een ver van mijn bed show zonder enige andere opzet, bij diegenen die er anders over denken, speelt heel wat anders, maar dan wel in hun bovenkamer.
  Denken jullie nu echt dat kinderen van 3,4 en 5 jaar en de meeste ouderen ook maar enige link leggen tussen zware Piet en slavernij (ze weten niet eens wat dat laatste is), alleen bij de tegenstanders van dat feest, straks word ook de Rumba verboden, omdat die dans ook tijdens en door de slavernij onstaan is , net als die vechtsport uit Brazilie de naam is mij ontschoten iets met capoera o.i.d. ook ontwikkeld door slaven dus kan ook negatieve gevoelens opwekken, bij geobsedeerde personen.
  Net als bij 90% van de Nederlandse bevolking begin ik nu wel kotsmisselijk te worden van die hele discussie, en noem me nu maar racistisch of discriminerend, het zal me een zalige rotzorg zijn, gelukkig weet ik en vele anderen waaronder ook veel Autochtonen wel beter, ren zal me voorlopig ook niet meer in dit soort onzinnige discussies mengen, ik wens alle betrokkenen van harte beterschap, aju toedeledoki


  Maak melding

 99. 27 okt. 2013

  Beste Medusa,

  Je valt voor de tweede keer in korte tijd in de kuil van Srika.

  Let op jouw eigen reactie:

  ‘P.S.Ik zal z.s.m. collega’s van deze beschuldigingen verwittigen.
  Bedenk hierbij dat ik nu al een klacht tegen jou,wegens smaad en laster kan indienen.
  Jouw aantijgingen staan nu zwart op wit!’

  Het woord collega’s zegt al voldoende!!Srika weet wel wie jij bent, maar de ethiek op dit forum laat voorlopig niet toe dit aan de grote klok te hangen.

  En doe wat je niet laten kunt. Srika is absoluut niet bang voor wat jij van plan bent te doen. Het is immers jouw taak dat voor Srika ook te doen. Je mag voor Srika de zwarte piet zijn en draag je op de voorgenomen handeling ook te plegen.

  Srika twijfelt aan het rechtssysteem, hier in Nederland. Empirisch benaderd is het zo dat je als zwarte voor je recht gaat,maar uiteindelijk juist onrechtvaardig behandeld wordt.

  Srika geeft alleen maar aan, hoe uitsluiting hier in Nederland te werk gaat.De uitspraken van Srika blijven staan.De srika’s die de info gaven, liegen niet en zijn objectief te vertrouwen.

  Medusa, volbreng nu je opgedragen taak!Wat voor kleur zal die meerkoppige Medusa toch meekrijgen?

  Alleen de minpunten weten dat!!
  Srika


  Maak melding

 100. Nee Hans, de vele kinderen(groot en Klein) die Nederland rijk is leggen géén link tussen pieterbaas en rascisme, net zoals er velen zijn die géén verband zien met taal en rascisme).
  Maar, daar zitem nou net… Het speelt zich af in het onderbewuste van de mensen en de mensen die het voelen maken de (onbewuste)mensen bewust van het feit dat het wel degelijk rascistisch is.

  Maar ga jij nou maar kijken naar de reacties van de vele Ollanders die beweren dat het echt niet rascistisch is….


  Maak melding

 101. @MEDUSA:
  “Waar ik nu mee bezig ben is ze bewust te maken.”

  Whahahhahahaaaaaa…..
  Gaat ze nu ook nog de psychiater (spiegelater) uithangen! 🙂 🙂 🙂
  Of voelt zij zich de uitverkorene om het SU volk op WKN te redden??
  Halleluja… Mie Jezus, mi Gado, dat mens spoort echt niet!
  Let op! Nu komen de vieze vuile termen…..of zal ze haar zelfbeheersing toch enigszins onder controle krijgen???


  Maak melding

 102. @zunder: Als ik MEDUSA goed heb begrepen dan wilt zij dat de witteman zelf de knop moet omdraaien, en wij onze witte tanden alleen laten zien wanneer we met ze meelachen!
  ++++++++
  100% mee eens zunder, met het eerste deel van je uitleg.
  MAAAAAAARRRRR…….NOOIT, NOOIT in de geschiedenis van de witte man, als het gaat om zwarte mensen, heeft hij (de witte man) UIT ZICHZELF, de knop omgedraaid. De zwarten hebben ALTIJD eerst langdurig HARDE STRIJD moeten voeren.
  Acceptatie is een PROCES, en niemand heeft ook de minste verwachting dat dat in één keer zal gebeuren. Dat zou een ILLUSIE zijn!
  Er is een aanvang gemaakt, dus de strijd is nog maar net begonnen…..
  Het zal wachten zijn op de stad of het dorp, die het ’t langst volhoudt, met Piet zwart te schminken! Maar uiteindelijk verdwijnt Zwarte Piet!
  De druk van buiten af zal hierbij ook een rol spelen!


  Maak melding

 103. @GEESTESZIEKE BOUNTY,

  JAN SCHENKMAN: In zijn boekje SINT NICOLAAS en zijn KNECHT (Amsterdam, 1850 en herdrukken tot in 1907) verwerkte hij bekende elementen als het PAARD, Het Rijden over de Daken, Het SCHENKEN van CADEUA`S (of een ROE) via de SCHOORSTEEN en zijn komst uit Spanje.

  Hij voerde echter ook nieuwe elementen in: De Stoomboot waarmee Sint Nicolaas in Amsterdam aankomt en de ZWARTE Page als HULPJE van Sint.

  PIETER ME KNECHT (De oorspronkelijke NAAM) was in het gevolg van de Sint een KROESHARIGE NEGER!!

  BRON: Wikipedia


  Maak melding

 104. Haha,
  Ik vraag mij af welk stereotype erger is: Zwarte Piet of het vaste clubje gefrustreerden van waterkant. Haha, lezen jullie die rotzooi die jullie elkaar over en weer wensen wel eens terug?
  Dankjewel Waterkant, dit heeft echt een hoog entertainment gehalte! LMFAO!


  Maak melding

 105. @ srika

  LOL

  Jij kent maar een soort gedrag Srika: het gedrag van een PLAYER !

  Daar zijn jou buren niet van gediend. Je lijdt aan een ernstige gedragsstoornis en wellicht aan een borderline syndroom. Laat je goed behandelen door een psychiater.

  Jouw buurvrouw heeft in feite het antwoord op al jou vragen beantwoord:

  ” Je bent een notoire billenknijper en borstengluurder. Dat soort afwijkend gedrag willen wij onze gasten besparen en onze verjaardagsfeest niet door laten verpesten”.

  Wat zielig toch dat het je, ondanks dat gevlei met dure en lekkere Surinaamse etentjes, niet lukt om in de gunst van je Nederlandse buren te komen. Echt heel zielig voor je !

  Je moet toch gauw iets doen aan jou lage sociale en communicatieve vaardigheden en vooral je gedragsstoornis, anders laten zelfs de Surinaamse buren je ook in de steek.

  In elk geval begrijp ik jou diepe frustraties en jou nederige verzoeken om minpunten.

  Zonder je gouden tanden en dikke gouden ringen, oorbellen en kettingen om je lijf zullen je buren en vrienden je misschien iets aardiger vinden.

  Maar bespreek dat in een open setting met je behandelende psychiater.

  All the best Srika en laat je kop niet hangen !


  Maak melding

 106. Zaterdag 26 oktober 2013 om 23:08 uur, door MEDUSA
  @in su geboren
  Jij vraagt aan medusa:”heel simpel;wie waren de eerste bewoners van wat suriname genoemd wod>

  Niet de zwarten zoals jij beweert maar gewoon de Indianen.

  medusa

  geloof jij ook in die leugens dat jou door de kolonisator is geleerd?

  als zuid amerika in het verleden met afrika verbonden was”zeg mij dan,’hoe kunnen dan de aziaten die nu indianen genoemd worden de oorspronkelijke bewoners van suriname genoemd worden,voordat zij in su werden geimporteert was er al een samen leving in zuid suriname en die mensen waren van het zwarte ras(soso blaka man nanga uma)uit afrika,doe betere onderzoeken naar mensen geografie dan zal jij misschien waarheden teweten komen.

  medusa heb jij ooit geleerdt om streat geschiedenis te lezen,geschiedenis zonder fabel,zonder fictie,geen misleiding,of ken jij dat niet.

  medusa

  jij hebt mij nog geen antwoordt op mijn eerstevraag gegeven;wat is de oorspronkelijke naam van afrika.

  en kom niet met een door de kolonisator aangeleerde vervalsing educatie dat allen maar mentale slavernij teweeg kan brengen inplaats van vrijheid.


  Maak melding

 107. medusa

  ik zeg dat zuid amerika een continent van afrika is en dat het ook een deel van afrika is.

  jij zal misschien zeggen dat het niet zo is of ik het kan bewijzen.

  ja,alles wat ik aangegeven hebt wat geschiedenis en het tegenwoordige tijd en vele andere dingen betreft”kan ik bewijzen,’kan jij dat ook,’wel naar realiteit en waarheid.


  Maak melding

 108. @ Henry detijden veranderen,Afgelopen periode ging de STOOMBOOT vanuit suriname met een surinaamsevlag,richting Spanje.Daar aangekomen zijn zijn de pieten en de sint,door de spaanjaarde gearresteerd.
  Na onderzoek bleken het verkeerde cadeautjes te zijn,nl;450 kg wittepoeder.
  Dus laat de stoomboot voortaan uit spanje naar suriname komen.


  Maak melding

 109. @in su geboren
  De zwarten waren de eerste bewoners van Zuid-Amerika?????
  WAAR ZIJN ZE IN 1492 IN GODSNAAM ZÓ PLOTSELING GEBLEVEN TOEN DE NOREN EN LATER DE SPANJAARDEN VOET AAN WAL ZETTEN?
  DOOR “NORMAN DE VIKING” NAAR SKANDINAVIË OF DOOR SINTERKLAAS MEEGENOMEN NAAR SPANJE?
  😆 😆 😆 😆

  Alle vragen die jij hebt gesteld heb ik reeds beantwoord!
  Als jij niet kan lezen moet je mij daarop niet aankijken!
  Ga maar lezen.
  Doe je best!

  @michael.
  😆 😆 😆 😆
  Van jouw reactie op srika,KOM IK NIET MEER BIJ!!!
  Daar hoef ik dus niet meer op te reageren;maar geinig is het wel.


  Maak melding

 110. @in su geboren
  Jij kan mij niets bewijzen.
  Wetenschappers heb al zoveel moeite met bewijzen en jij wil mij dat op dit “achteraf site-tje” komen bewijzen?
  Deze houding pleit al i.i.g. voor je!
  Bespaar jezelf die moeite!


  Maak melding

 111. @Henry
  BRON: Wikipedia
  😆 😆 😆 :lol::lol: 😆 😆 😆
  Dit zegt al genoeg over jouw ontwikkelingsniveau!
  BRON: ……… Wikipedia Hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi!
  😆 😆 😆 :lol::lol: 😆 😆 😆


  Maak melding

 112. @Santa
  @zunder: .
  MAAAAAAARRRRR…….NOOIT, NOOIT in de geschiedenis van de witte man, als het gaat om zwarte mensen, heeft hij (de witte man) UIT ZICHZELF, de knop omgedraaid.

  BRON: OOK …. ha ha ha Wikipedia ZEKER!!
  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
  Wat een kennis van de geschiedenis!
  Dit zegt al genoeg over jouw ontwikkelingsniveau!
  BRON: ……… Wikipedia Wikipedia Wikipedia Wikipedia
  Hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi!
  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
  Mijn god!Ha ha ha ha ha ha!


  Maak melding

 113. AAN ALLE GEFRUSTREERDEN:- (UPDATE!!!!!)
  Ik zou me liever bezig houden met de bewustwording van:-
  1.De duizenden vaderloze zwarte gezinnen met verwaarloosde kindertjes.

  2.De duizenden met valse nagels en tot over hun stuit laag hangende pantalons,getattoeerde en opgepimpte (zwarte)tienermoeders achter hun 2dehandse babywagen,die het slechte voorbeeld geven aan hun jongere zusjes.

  3.Die zwarte meisjes/vrouwen die het,mooie hen door de natuur geschonken KROESHAAR,verbergen onder een AFSCHUWELIJKE GOEDKOPE (soms) blonde PRUIK en voor exorbitante hoge bedragen uit een achteraf tropische toko halen!
  BELACHELIJK GEWOON!!BAH!!!

  4.Die zwarte meisjes die trots(?) door de straten van Suriname en de grote Hollandse steden lopen met het valse ingevlochten SLUIKHAAR,haar dat n.b. niet in evenwicht staat met hun huidkleur maar tot over hun grote billen reikt!

  5.De vaderloze zwarte jongens/meisjes (DROPOUTS) die voor galg en rad opgroeien en de straten in Nederland en in Suriname onveilig maken!

  6.De zwarte leerlingen die uit desinteresse meer de laagste vorm van onderwijs (VMBO,KBL,BBL en LWOO en zelfs het MBO niveau 1&2 al niet aandurven) bevolken.

  DIE ZIJN DE ZWARTE PIETEN VAN SINTERKLAAS DIE HET HELE JAAR DOOR TE BEZICHTIGEN ZIJN EN AAN WIERS VERSCHIJNINGEN IK ME ALS ZWARTE MATELOOS STOOR.
  Dat vind ik pas een vernedering van het zwarte ras en sta ik telkens weer met plaatsvervangende schaamte naar te kijken.

  DAT STOORT mij,
  DAT STEEKT EN PRIKT in mijn ziel,
  DAT VERNEDERT de zwarte gemeenschap,
  DAT BELEDIGT zichzelf en de zwarte gemeenschap,
  DAT ONTKENT zichzelf,
  DAT BEDRIEGT,LIEGT tegen en VERLOOCHENT zichzelf en de zwarte gemeenschap,
  DAT VERSCHUILT ZICH IEDERE DAG(!!!) WEER ACHTER EEN IRREËLE VOLWAARDIGHEID.

  EN STOOR JE MAAR NIET AAN EEN JAARLIJKSE EENDAAGS(!) FLUT ONNOZEL SINTERKLAAS SPROOKJE!

  DOE LIEVER DAAR WAT AAN en ga juist daarvoor de barricades op,indien je dat zo nodig acht!
  Dan vinden jullie allen mij aan je zijde!
  En wel fier voor op in de rij,Stumperds!
  Maar nu even niet,sorry!
  Nu is het tijd voor het sinterklaasfeest en zwarte piet!!!

  Dit is geen BRON: Wikipedia!!! 😛


  Maak melding

 114. @ medusa

  Je vergeet een categorie te noemen:

  De PLAYERS als SRIKA !!

  Ik hoop van harte dat Zwarte Piet hem in de zak stopt en ergens bij Gibraltar pas eruit gooit !

  LOL


  Maak melding

 115. @michael
  Als ik zwarte piet was,zou ik srika niet in mijn zak meenemen.
  Een srika in je zak?Voel je het al?Zo’n waterhoofd en als het niet genoeg is,die scharen,tjip,tjip,tjip!
  Laat hem maar liever blijven sjitte waar ie sjit! 😆


  Maak melding

 116. @Santa
  “Waar ik nu mee bezig ben is ze bewust te maken.”
  Whahahhahahaaaaaa…..
  Gaat ze nu ook nog de psychiater (spiegelater) uithangen!

  Ik wist nooit dat het beroep van een psychiater inhield “mensen bewust maken.” 😆 😆 😆 😆
  Redactie:mensen dwingen mij tot bepaalde uitspraken en straks zult u mij beledigend vinden maarrrrrr…. dit soort intelligente opmerkingen slaan toch alles? 😆
  Of is deze spitsvondige opmerking ook een vorm van “VRIJHEID VAN MENINGSUITING”? 😆 😆 😆 😆


  Maak melding

 117. @SUPER INTELLIGENTE GEESTESZIEKE BOUNTY,

  We gaan EVEN GOOGLEN: GESCHIEDENIS ZWARTE PIET;

  In Duitsland heeft Sint Nicolaas slechts één blanke knecht, genaamd KNECHT RUPRECHT.
  Ook Frankrijk kent één blanke helper van de Sint, genaamd LE Père FOUETTARD.
  In Oostenrijk is de DUIVELSE FIGUUR KRAMPUS de helper van Sint Nicolaas.

  NOGMAALS:
  Het karakter van de ZWARTE PIET die wij kennen, werd Sinterklaas geïntroduceerd in het PRENTENBOEK Sint Nicolaas en zijn KNECHT van JAN SCHENKMAN uit 1850

  Bron: GOOGLE GESCHIEDENIS ZWARTE PIET.

  NB: Jij behoort niet tot het ZWARTE RAS, JE BENT EEN BELEDIGING VOOR ALLE ZWARTEN, LAAT DAT DUIDELIJK ZIJN.
  JE BENT EEN STRONT STORMFRONTER


  Maak melding

 118. medusa

  de spanjaarden,portugezen,en volgens jou noren,’die hebben allemaal een flinke pakslaag van de su afrikanen gekregen.

  ook in die tijd werdt sint en piet door de roomskatholieke kerk geintroduceerd met een religie achtergrond met de bedoeling de zwarte mensen te vernederen en te verdrukken.
  toen de europeanen(nl) samen met de engelsen gingen bundelen om de kustgebieden van suriname aan te vallen,hebben zij ook de hulp van napolion ingeroeppen.
  toen zij zagen dat zij geen succes hadden zijn zij naar de kust gebieden van afrika geweest n.m ivoorkust,ghana,benin,kenia,en hebben toen afrikanen ontvoerdt en naar de kust gebieden van barbados,suriname,amerika,antillen onder dwang slaven arbeid voor hun laten verrichten en hebben op die manier het verdeel en heerst tactiek tot stand gebracht.
  in die tijd waren er 3 strijders die hun broeders en zuster gingen bevrijden(jij kent toch die namen),uit die beweging is ook kwaku voort gekomen.

  en jij hebt 1 vraag over geslagen;wat is de oorsprongkelijke naam ven afrika.


  Maak melding

 119. medusa

  ik kan jou alles bewijzen wat ik neer typ,alleen heb ik nooit aangegeven dat ik het via deze site zou willen doen,dit is namelijk geen educatie site.

  ik denk dat jij beter onderzoek moet gaan doen wie wij surinamers echt zijn,dan weet ik 100% zeker dat jij met mond vol tanden zal staan.


  Maak melding

 120. Zaterdag 26 oktober 2013 om 22:45 uur, door MEDUSA
  @in su geboren
  Is dit een examen?
  Ik zal voor deze ene keer door de vingers zien en je vragen beantwoorden.

  1.De eerste koning van wat Afrika genoemd wordt heette Pen-abu.

  2.De oorspronkelijke naam voor Afrika is: Alkebulan.
  In het Arabisch betekent dit ” Het land van de zwarten”.

  Tevreden sra = sarie torie = Hotep = in su geboren?

  medusa

  de eerste farao koning van kemet(egyp) was geen pen-abu

  de oorspronkelijke naam van afrika is inderdaad ALKEBULAN,maar omdat de arabieren zelf racistis zijn en ons niks gegund hebben,hebben zij net als de romijnen ons, zwarten genoemd.

  oorspronkelijk betekend het’GEBOORTE PLAATS VAN DE MENS,OF WIL JIJ ZEGGEN DAT ZWARTE KROESHARIGE MENSEN,geen mensen zijn.

  de eerste farao zijn naam was,AHA MENA NARMER,zoek het maar op.
  heb jij ook van kufu,kafra,menkera gelezen of gehoord,nou,’ik denk van niet


  Maak melding

 121. 29 okt. 2013

  Micheal en Medusa =M&M=Soort-zoekt-soort!

  Ook in Rotterdam e.o. is er sprake van discriminatie.
  En Medusa zal Srika helpen die bom te laten barsten.

  Medusa, stuur de vorige posting ook naar Peter R. de Vries en de Volkskrant. Doe wat jij niet laten kunt!

  Maar discriminatie en klassenjustitie moeten nu wel vrij bespreekbaar worden. En Srika durft dat wel te doen.

  Van Esmerald hoort Srika nu niets. Zeker nog druk met het opzetten van dat trainingscentrum. Esmerald, succes!
  Srika


  Maak melding

 122. @in su geboren
  JIJ ZEGT:”de spanjaarden,portugezen,en volgens jou noren,’die hebben allemaal een flinke pakslaag van de su afrikanen gekregen.”

  1.NIET VOLGENS MIJ MAAR VOLGENS DE WETENSCHAP:OOK DE NOREN JA!DAT WIST JIJ NIET EENS? 😳

  2.Ik wist niet dat er die tijd al SU Afrikanen(zoals jij die noemt) bestonden.
  En waar zijn colgens jouw indoctrinatie de Indianen zo plotseling vandaan komen aanwaaien?
  😆 😆 😆 😆 😆
  WAAR HAAL JIJ AL DIT SOORT FABELS VANDAAN?
  😆 😆 😆 😆 😆

  3.Jij zegt:”jij hebt 1 vraag over geslagen;wat is de oorsprongkelijke naam ven afrika.

  Ik ga deze vraag niet voor een 2de keer beantwoorden.
  Nogmaals,want joe no mang lesie:”Ik heb alle door jou gestelde vragen beantwoord.Ga maar zoeken.”

  EN VERTEL DAARNA OF JE ZE WEL GEVONDEN HEBT.


  Maak melding

 123. @Henry en Santa.
  Maar liever Sikipedia dan jouw Wikipedia !!!
  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  Bron: Wikipedia ha ha ha ha ha hi hi hi hi hi! Mie gado!!

  Nooit voor mogelijk gehouden dat er nog zulke individuen met de label “uneducated people” op hun voorhoofd gedrukt rond liepen!Jéééézuzzzzz chrrrrrissstuzzzzzz!
  What a blockheaded mule is dat,zeg!!


  Maak melding

 124. @Srika
  Jij zegt :”Ook in Rotterdam e.o. is er sprake van discriminatie”.

  Ga je nog iets belangrijks zeggen/iets waarvan we nog niet op de hoogte zijn?
  Ben jij in jouw x-jarig bestaan een land,stad,dorp,gehucht,straat tegen gekomen waar niet gediscrimineerd wordt?
  Dus Srika JIJ TRAPT MET DEZE OPMERKING EEN “OPEN DEUR” IN.

  VERDER MOET/KAN JIJ MIJ NIET VERTELLEN WAT EN HOE IK ZAKEN MOET AANPAKKEN.
  Dat is mijn beroep n.l.
  Dat doe ik al jaren en ongeëvenaard!
  Jij zou juist “iets” van mij kunnen leren!!
  En als je niet op past “heel veel” zelfs.
  Dus “houd je koest”,krab!


  Maak melding

 125. 29 okt. 2013

  Michael, ga toch inhoudelijk in op mijn posting. Waarom steeds die schreeuwerige persoonlijke aanvallen? Is dat wat je maar kan en denkende dat zo de essentie van het item over discriminatie te verleggen?

  Maar jammer dat je zo-te-zien intelligentie ontbeert.
  Een Srika kan geen hersenen van een garnaal hebben. Zo simpel zit dat.

  Geef maar die hersenloze minpunten. Daar geniet Srika van!
  Srika


  Maak melding

 126. @Medusa,

  Ik daag je uit te googlen: COLLECTIE JAN SCHENKMAN, dan ga je zien dat de HELPER van SINT NICOLAAS een ZWARTE is (jaartal 1648)

  JIJ met je Sinterklaas is een STRIPFIGUUR of woorden van gelijke strekking!!!

  Dit is geen WIKIPEDIA


  Maak melding

 127. @Medusa,

  Ik heb diep respect voor Anouk die haar nek uitsteekt door te stellen dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm haar langste tijd heeft gehad.

  Ik kan mij Surinamers, die deze Piet een warm hart toedragen volstrekt niet begrijpen.

  Ik daag je wederom uit te googlen de naam; ELMER KOLFIN

  Deze Doctor Kunsthistoricus aan de Amsterdamse Universiteit stelt onomwonden vast dat: GEEN TWIJFEL, ZWARTE PIET STAMT AF VAN KINDSLAVEN/NEGERKNAAP UIT DE 17E EEUW.

  Ik wist al 45 jaar geleden dat Zwarte Piet een RACISTISCHE KARAKTER had.
  Niemand, Nobody gaat mij kunnen overtuigen van het tegendeel.


  Maak melding

 128. @MEDUSA: “Dan vinden jullie allen mij aan je zijde!”
  Wie wil er nu MEDUSA aan zijn/ haar zijde??
  Wie? Eenmaal andermaal……. WIE???…..NIEMAND??? ….Nee???….echt niemand???
  Oh, één, gelukkig! Toch nog één!

  Sorry Medusa, dat was te verwachten, je krijgt altijd alleen maar minnetjes maar je snapt het nog steeds niet. Er is bijna niemand die jou aan zijn/ haar zijde wil.
  Weet je waarom?? Je hebt een negatieve attitude!! Er komt bij jou nooit iets positiefs naar boven.
  Door anderen er onder uit te halen, probeer je jezelf te verheffen.
  Dat werkt nooit! Heb je dat nog niet door??
  De kracht moet je uit jezelf halen, niet uit de ander, door hem te beledigen of te ondermijnen. Zie je dan niet dat het niet werkt voor je? Zo komt je boodschap nooit over!
  Je kijkt neer op je eigen soort, je schaamt je voor je eigen soort, jij wil liever anders zijn, denk ik.
  De andere meisjes doen het met vals haar, lange nagels en zo meer, en jij, jij doet het anders.
  Jij scheldt anderen de huid vol om je beter te voelen, je gaat altijd over tot de aanval en je probeert met man en macht de ander te verguizen met krachttermen en grove beledigingen.
  Je maakt iedereen uit voor ongeschoold en dom, altijd gepaard gaande met krachttermen!

  Jij moet echt heel erg ongelukkig zijn en je hebt een groot identiteitsprobleem!!
  Jij wil zo graag horen bij “alleen maar nette mensen” maar dat ben je zelf niet!
  Dat merkt iedereen aan je manier van reageren.
  Zo doen nette mensen dat niet!

  En o ja, de wiitte versie van Kaboela heet: Oh Oh Cherso!! Maar die vind jij ongetwijfeld geweldig!


  Maak melding

 129. Anouk kan moeilijk gaan zeggen dat ze met een piet samen woont hahaha…

  En als iemand begint met het lezen Don Quichot van La Mancha
  en de Spanjaarden in de Nederlanden.Dan kan men alvast een beeld vormen van het leven in de vroegere eeuwen in Europa.En dat kan altijd leiden tot eigen beeld vorming dan op populistische uitspraken reageren.


  Maak melding

 130. Die meneer Adjiej Bakash, dacht dat hij (Afro) Surinamers een trap onder de gordel gaf door te beweren dat Surinamers links en rechts worden ingehaald door Turken, Marokkanen en Ghanezen. Ik wil aan hem meegeven dat ook Hindoestanen massaal drop-outs worden op de verschillende Mbo-opleidingen.Ja zelfs meer dan creolen vallen Hindoestaanse jongeren uit het onderwijs.Voor ons Surinamers is dit een kwalijke ontikkeling. We moeten gezamenlijk gaan kijken naar de oorzaken.


  Maak melding

 131. Mensen wat vinden jullie van dit onderzoek van een universiteit student

  Voor mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan naar beeldvorming in de Sinterklaastraditie door o.a. 70 sinterklaasverhalen te analyseren, had een 9 voor dit onderzoek en werd ook genomineerd voor de Parool Scriptieprijs; het zit stevig in elkaar.

  Is het Sinterklaasfeest racistisch? Nee. Maar:

  Waarom niet? De scheve machtsverhouding tussen Sinterklaas en ZP kan pas als racistisch bestempeld worden als er expliciete uitspraken worden gedaan die de scheve machtsverhouding tussen Sinterklaas en Zwarte Piet rechtvaardigen.

  Een expliciete uitspraak is bijvoorbeeld: ‘Zwarte Piet is dom want hij is zwart’, dit soort uitspraken vind je niet terug in sinterklaasverhalen.

  Impliciet is wel duidelijk dat de één superieur is aan de ander: Zwarte Piet komt nooit beter uit de verf dan Sinterklaas. Deze is altijd slimmer, meer oplossingsgericht, statiger en dwingt meer respect af.

  Als het Sinterklaasfeest niet als racistisch bestempeld kan worden, dan is daarmee de kous af? Nee.

  Uit mijn onderzoek blijkt dat de traditie in zijn huidige vorm wel degelijk bijdraagt aan de instandhouding van het etnocentrische beeld waarin blank superieur is aan zwart. (Etnocentrisme is je eigen cultuur superieur zien andere). Daarmee bevestigt het feest de negatieve beeldvorming over zwarte mensen.

  Merken kinderen hier wat van? Ja. Uit de statistische analyse van de verhalen blijkt dat de stereotypen waaruit ZP is opgebouwd, dezelfde zijn als die in ‘gewone’ kinderverhalen waarin zwarte mensen geportretteerd worden (Een stereotype is een overdreven beeld van een groep mensen dat vaak niet (volledig) overeenkomt met de werkelijkheid).

  Is er een verschil tussen sinterklaasverhalen en gewone verhalen? Ja. Het sinterklaasverhaal heeft geen realistische setting, het is een fantasieverhaal.

  De meeste Nederlanders beschouwen Sinterklaas als een onschuldig kinderfeest. Omdat het niet om een acuut maatschappelijk probleem gaat, willen ze de discussie niet serieus aangaan.De meesten zijn zich er niet van bewust dat de viering bijdraagt aan de negatieve beeldvorming over zwarte mensen.

  Blanke en donkere kinderen kijken in Nederland naar dezelfde televisieprogramma’s en tekenfilms en lezen dezelfde kinderboeken. Bij de donkere kinderen kunnen de negatieve beschrijvingen over henzelf (zwarte mensen) en de positieve beschrijvingen over de andere groep (blanke mensen), leiden tot een negatief zelfbeeld. Er zijn maar weinig verhalen waarin de taakverdeling tussen zwart en blank zo duidelijk aanwezig is als in het sinterklaasverhaal. En juist dat verhaal komt elk jaar weer terug.

  In de loop der eeuwen is er bij blank Nederland een grote hoeveelheid beelden over zwarte mensen ontstaan, waarbij negatieve beelden de overhand hebben gehad.

  Gelukkig zijn veel van deze beelden bijgesteld:

  Bijvoorbeeld het stereotype Kannibaal: reclames waar witte mensen in een kookpot zitten en zwarte mensen met botjes in hun neus wachten op hun maaltje, komen niet meer voor.

  Conclusies van het onderzoek:

  ZP is opgebouwd uit stereotype beelden van zwarte mensen die in de rest van de Nederlandse cultuur terug te vinden zijn (reclame uitingen, media, kinderverhalen).

  Uit het onderzoek kan gesteld worden dat ZP bijdraagt aan het instandhouden van het negatieve imago van zwarte mensen in de Nederlandse samenleving.

  De machtsverhouding tussen de zwarte knecht en Sinterklaas moet onder de loep worden genomen.

  De machtsafstand tussen de twee personages is al een stuk kleiner geworden door de introductie van de hoofdpiet. Deze hoofdpiet, een intelligent personage, is de rechterhand van Sinterklaas. Hij zou helemaal gelijkwaardig zijn aan Sinterklaas, als hij bv ook op een paard door de stad zou gaan en evenals de Sint uit het ‘grote boek’ zou lezen.

  Veranderingen van bovenaf opleggen?

  Uit de geschiedenis blijkt dat het volk de viering verandert en dat veranderingen die van bovenaf zijn opgelegd zelden worden doorgevoerd. Zowel de rooms-katholieke Kerk, de calvinisten als de anarchisten hebben pogingen gedaan om het feest naar hun hand te zetten, tevergeefs…

  Nog wat %:

  * Tot 1945 wordt in 42% van de verhalen Sinterklaas aangesproken met ‘heer’ of ‘meester’ door ZP en wordt ZP in 70% van de verhalen met ‘knecht’ aangesproken.

  * Tot 1945 wordt in 35% van de verhalen ZP ook ‘moor’ of ‘neger’ genoemd. In de laatste 25 jaar komen deze termen nog in 6% van de verhalen voor en in de laatste 10 jaar (1990 – 2000) helemaal niet meer.

  * Na 1945 wordt er in 30% van de verhalen verwezen naar ZP als ‘dom’.

  * In de laatste 10 jaar wordt ZP in 40% van de verhalen clownachtig afgebeeld, voor 1945 was hij een opvallend streng en dreigend figuur.

  * In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt ZP steeds kinderlijker, in 50% van de verhalen wordt een niet volwassen ZP geportretteerd. Tussen 1990 en 2000 neemt dit een beetje af (43%) dus wie weet is dat een trend die doorgezet wordt.

  * Tussen 1990 – 2000 vervult in 83% van de verhalen Sinterklaas de rol van leraar t.o.v. ZP.

  * Op afbeeldingen kijkt Sinterklaas in in de verhalen tussen 1990 – 2000 in 75% van de verhalen boos naar ZP, wat aansluit bij zijn kinderlijker gedrag.

  * In 86% van de verhalen tussen 1990 en 2000 deelt Sinterklaas de opdrachten uit en voert ZP ze uit


  Maak melding

 132. hans,

  Je laat mij mezelf herhalen, ga a.u.b. googlen: Jan Schenkman en Elmer Kolfin.

  GUT, Natuurlijk heeft Zwarte Piet een RACISTISCH KARAKTER. Ga lezen wat ELMER KOLFIN over ZWARTE PIET zegt.

  hans, Ik wacht jou reactie af. Als je eerlijk bent, kom je tot dezelfde conclusie.

  Dat ZWARTE PIET een RACISTISCH KARAKTER heeft, wist ik al 45 jaar geleden.!!!!


  Maak melding

 133. @Hans,

  In een tijd van RACISME-SLAVERNIJ(jaartal 1848)heeft de Amsterdamse Onderwijzer JAN SCHENKMAN Sint Nicolaas en zijn Knecht bedacht.

  Google de naam: JAN SCHENKMAN a.u.b.


  Maak melding

 134. @ Sarie Torie,
  Bedankt voor deze heldere en duidelijke analyse van een universiteit student.
  Sinterklaas verliest zijn glans en zwarte Piet verliest zijn kleur!


  Maak melding

 135. @Henry
  1.Voor Anouk heb ik ook respekt,maar niet voor jou!!Waarom niet??
  Het verschil tussen jou en Anouk is:DAT ZIJ MET OPEN VIZIER STRIJDT,JIJ NIET!
  Jij verschuilt je achter een schuilnaam op dit forum.
  DAPPER HOOR lafaard!BAH!!!
  2.Jij kan mij niet uitdagen noch uitnodigen.Daar heb je het niveau niet voor!Ik heb je al gewogen en te licht bevonden.
  Succes.


  Maak melding

 136. @Medusa,

  1)Santa heeft op 31 oktober 03.20 uur duidelijk uiteen gezet hoe jij in elkaar steekt. Hier valt geen speld tussen te krijgen.
  Je bent wijselijk hier niet op ingegaan!!!!

  2)Ik verwacht niet dat jij enig respect voor me hebt, want laat duidelijk zijn dat dit WEDERZIJDS is.

  3)Jij blèrt onzin dat ik mij verschuilt achter een schuilnaam: Laat me duidelijk stellen dat ik HENRY heet.

  4)Hoe heet jij in werkelijkheid, heet je Medusa?? Ik dacht het niet: Jij verschuilt je ook achter een schuilnaam en je ziet toch kans om mij hiervan te BESCHULDIGEN, HET WORDT TIJD DAT JE EEN SPIEGELOOG(HEB IK VAN SANTA)RAADPLEEGT!!!

  5)Over niveau gesproken: Ik heb je al uitgeroepen tot SUPER INTELLIGENTE BOUNTY. Qua intelligentie steek jij boven Jan en Alleman uit.

  7)Ik heb jou uitgedaagd om te GOOGLEN de namen: Jan Schenkman en Elmer Kolfin.
  Je hebt de uitdaging naast je neergelegd.
  DAPPER HOOR JOE LAFAARD JOE, BAH.

  JE SPOORT ECHT NIET,TOEDELOE!!!!


  Maak melding

 137. Ik ben een Nederlander. Zwarte Piet is onze nationale superheld. Hij is net zoals Sinterklaas een uiting en interpretatie van een duizenden jaren oud archetype. En net zoals Sinterklaas is hij onsterfelijk. Ze zijn er allebei voor alle mensen, voor alle stervelingen. “Wie goed is krijgt lekkers, wie stout is de roe”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.