Ex-president Venetiaan stopt als parlementariër

21

PARAMARIBO, 25 okt – Parlementariër Ronald Runaldo Venetiaan (Nieuw Front/NPS) houdt het voor gezien. De zeven en zeventig jarige ex-president geeft het lidmaatschap van het parlement op. Venetiaan meldt dit zelf in een brief aan parlementsvoorzitter Jennifer Simons.

“Door middel van dit schrijven bericht ik u dat ik per zeven en twintig oktober het lidmaatschap beëindig”,schrijft Venetiaan. Ook president Desiré Bouterse en voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname, NPS, zijn op de hoogte gesteld. Binnen partijkringen wordt het vertrek van Venetiaan niet als een verrassing aangemerkt. Het voormalige staatshoofd was al enige tijd veel minder actief en militant in het parlement.

Van Venetiaan is toch altijd een vrij intense deelname bekend geweest. Hij wordt opgevolgd door zijn partijgenoot en neef Hesdy Pigot. Pigot fungeerde tot aan de laatste termijn van Venetiaan als president als diens ambtelijke secretaris. Ronald Venetiaan is tot drie maal toe president geweest van Suriname. Hij droeg in 2010 aan Bouterse over, de man die de coup leidde tegen de NPS-regering van 1980. ‘Vene’ is wiskundige, dichter en jarenlang voorzitter geweest van de NPS.

21 REACTIES

 1. Meneer Venetiaan ik begrijp uw beslissing. Het gaat u en uw vrouw goed en ik wens u nog een goede gezondheid toe.
  Dank u wel!! U bent een man naar mijn hart!! Een echte Surinamer.


  Maak melding

 2. Kijk! Wie van de Nationale Drugs Partij, of zo u wilt
  Nationale Debielen Partij of Nationale Dieven Partij
  kan in de schaduw staan van deze Mijnheer?!

  De voor meervoudige moord nog te veroordelen en reeds
  voor Drugstransport veroordeelde misbaksel,
  D(rugs).D(ealer). Bouterse in ieder geval zeer zeker niet!
  Stop dat maar in je op staatskosten gekochte Tony Soprano
  auto.


  Maak melding

 3. EEN welgemeende verzoek aan dhr. Ronald Venetiaan.

  Beste heer Venetiaan,

  Ga aub op wereld reis met het geld dat u hebt verdiend.
  U hoef zich geen zorgen te maken over uw kinderen, klein en achter klein kinderen.En ook niet over Suriname. U heeft een staat van dienst en ze kennen u best wel in het buitenland. U heeft een diplomatieke paspoort en genoeg geld. Ga aub de wereld zien nu u dat nog kan met uw vrouw.

  Laat de buiten vrouwen nu ook met rust ze profiteren en hebben al genoeg geprofiteerd van u. U heeft niet zo lang meer te leven en uw gezondheid krabbelt langzaam achteruit.

  Verdoezel uw tij d niet in Suriname. Ga de wereld zien man. u kan best voor een hal+f jaar weg uit Suriname .

  Doe leuke dingen met uw vrouw. U heeft het al gemaakt in Suriname en de wereld. Ga ontspannen man. Laat los…….

  En nogmaals heel hartelijk dank voor de jaren van stabiliteit in Suriname. U heeft naar eer en geweten uw best gedaan, meer kon u niet en daar heb ik respect voor.


  Maak melding

 4. Nog heel veel dank aan U MR.Ronald Venetiaan voor uw inzet in het land en dat stel ik zeer op prijs.U bent een goed mens en ook goed geweest voor een ieder.Nogmaals alle respect.Het leven is heel kort dus nu goed genieten en pas goed op u zelf.


  Maak melding

 5. Dank aan deze Eerste Burger van Suriname met tien schone vingers! Zeer geachte heer Venetiaan, geniet u samen met uw echtgenote van een welverdiende vrije tijd, wij hebben zeer veel aan u te danken.


  Maak melding

 6. Beste meneer Venetiaan,
  Voor u buig ik nederig, en aan u breng ik mijn dank uit voor het goede werk dat u voor ons geliefd Suriname hebt gedaan.
  U bent een voorbeeld van integriteit, goed leiderschap en liefde voor het land!!
  Met opgeheven hoofd kunt niet alleen u, maar uw hele familie, verder gaan.
  De naam Ventiaan heeft u in ere gehouden en daarom zal ook uw familie met grote trots die naam dragen!
  Als uw tijd gekomen is staan er voor u en uw vrouw twee prachtige stoelen klaar in de hemel,
  Maar nu eerst nog lang genieten van een welverdiende rust!
  Laat alles aan De Heer daarboven over, Hij slaapt niet!
  Met innige dank aan een Groot Surinamer!


  Maak melding

 7. Dat Vene aftreedt is byzonder deze man heeft met beste weten en kunnen zijn best gedaan voor ons land.

  MAAR Tamsiran ooooooooooooooooooooooooooooooooooh de grote vriend van Rudi Somojono.

  Met moet eens onderzoeken wat zij rol was bij de Dienst der Domeinen.

  Hij kwam mensen helpen en vertelde haha zijn vrouw gaar naar I…..nesie ticket is duur jaja er is geen geld hahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 8. President Venetiaan bedankt voor uw bewezen diensten. Anders dan mijn mede reageerders hoop ik niet u alleen maar gaat ontspannen. Schrijf zoveel mogelijk, voor de toekomst, tell us your story! Memoires. Publiceer ook uw prachtige gedichten. Thank you


  Maak melding

 9. Dank aan de heer R.Venetiaan voor zijn goede werken voor de Republiek Suriname in de functies van parlementarier,minister en president. Dank ook dat hij het land naar beste kunnen heeft bestuurd,zij aan zij met zijn Hindoestaanse en Javaaanse broeders. Ik hoop dat ik eens zijn memoires mag lezen.


  Maak melding

 10. Beste Tamara vrijdag 25 oct 2013 om 23.00 uur.
  Dank dank dank van harte bedankt voor jouw reactie.Jouw reactie heeft mijn als man en let wel echt als man zodanig geraakt dat de tranen over mijn rolden,terwijl ik heel vaak heb gelachen om de reacties van jullie. Ik geniet heel vaak van vele(n)reacties. Maar echt dat vertrek van deze GENTLEMAN PRESIDENT VENETIAAN heeft mij DDDDIEP, DIEP. DIEP geraakt,want inderdaad kan elke Surie waar ook ter wereld met TROTS en LOF over deze GENTLEMAN PRESIDENT VENETAAN mogen en kunnen spreke. PRESIDENT VENETIAAN ook ik weet wat u WWWELLLL heeft gedaan voor’t land en Su volk. PRESIDENT VENETIAAN ook ik zeg tegen u Have a verrrrrry Gooood Time met UW fam. Tang boeng mie lis-pi-kie PRESIDENT VENETIAAN.Hopelijk worden we heel snel bevrijdt van die DiDiBrie rommel. Hopelijk binnen 2 dgn. Odiiii.
  Glenny


  Maak melding

 11. Meneer Venetiaan: U heeft in uw regeerperiodes stabiliteit gebracht in Suriname. Een volle staatskas, ten koste van vele offers, ja. Nu u ziet dat er a la dol geld wordt uitgegeven aan de meest onzinnige zaken, denk ik dat u met bloedend hart afscheid neemt van de politiek. Ieder mens maakt wel eens fouten, daar zijn we nu eenmaal mens voor. Ik dank u oprecht voor uw inzet en integriteit, hoewel niet iedere Surinamer daarvan overtuigd is geweest. Maar dat waren die eencellige hersenlozen, die op dit moment het politieke klimaat in Suriname beheersen. Nogmaals, dank voor uw inzet, devotie en leiderschap, het ga u goed. Geniet van de vrije tijd die u nu heeft en ik wens u en uw echtgenote nog een lang en gelukkig leven toe. Lespeki.


  Maak melding

 12. Mijn wens is dat Dhr Ronald Venitiaan een boek gaat schrijven.Waar generaties hierna veel aan zullern hebben.
  Dit waren de echte docenten.Hij heeft dit bewezen.
  Wie o wie zal guts hebben,om dit land in goede banen te leiden,wel met kennis geen ongeletterde,ongeschoolde gasten.
  Nogmaals grantanjie,met tranen in de ogen.


  Maak melding

 13. Zolang de dood niet gaat volgen wil men niet van de troon.
  De volgelingen moeten gaan nadenken dat er een tijd is van komen en een tijd van gaan.
  Je moet niet je hele leven in het bestuur van een land zitten terwijl je dement bent.
  Er waren twee in Frankenstein dood gegaan en dat had deze meneer moeten weten.
  Ik heb deze meneer goed gekend op school maar als de tijd is
  aangebroken om te vertrekken dan moet je dat ook doen.

  Groetjes,


  Maak melding

 14. De man met de tien schone vingers verlaat de politiek.
  Nationalist Vene van het eerste uur. Bouta mag deze mijnheer gaan bedanken. hij heeft altijd B. bescherm tegen eventuele buitenlandse uitlevering/interventie. De geschiedenis zal over Vene een oordeel vellen. Maar het is een integer en capabel mens.


  Maak melding

 15. Het is wel jammer dat de bewaker en de trekker van onze democratie geen tegengas meer zal kunnen geven tegen de boeven, uitbuiters en rovers van paars. het is ook jammer dat Vene gegijzeld werd door Somo en Brunsi. Het is ook jammer dat de tegenwoordige jeugd in Suriname zich niet bewust is dat deze man waarlijk een groot en integer Surinamer is. Jammer van de jeugd die zich nu laat leiden door materiële goederen en niet meer door morele normen en waarden. Vene is mijn (zwarte) president, een groot en edel mens en ook zo zijn vrouw. Laten we nu de kansen geven aan anderen zoals Santhoki. Wij zouden nu allemaal Santhoki moeten steunen om de volgende president van ons mooie Suriname te worden. Dan weten we dat dit land niet te grabbel zal worden gegooid en dat het niet verder de donkere middeleeuwen wordt teruggeworpen. Santhoki is een integer, sterk en een man met capaciteiten en met een goede integere netwerk. We moeten de rotzooi in Su niet meer aan de macht laten komen. Dat zijn we verplicht aan onze nageslacht en aan de geschiedenis die nog over Su zal worden geschreven.


  Maak melding

 16. Ik wil een beroep doen aan alle rechtgeaarde Surinamer om collectief Santokhi te steunen om de volgende president te worden van ons mooie Su. Hij heeft de morele kracht, de intellectuele kracht, de sociale kracht en de goede netwerk om Su weer te laten opnemen in de rij van de beschaafde naties van deze aardbol. WANT HET ALTERNATIEF IS: HET KWAAD WEER AAN DE MACHT HELPEN. SANTHOKI IS DE TEGENKRACHT VAN AL HET KWAAD IN SU.


  Maak melding

 17. Het is geen tijd voor wel en nietes spelletjes suriname is in een behoorlijke situatie terecht gekomen.
  Ik ben al bezig mijn familie te propageren over de toekomst.Er is geen enkele regering die alles kan realiseren.ze roepen maar wat.Maar het achtergesteld volk die er niets van snapt zij zijn de dupe.WAnt als ik naar deze regering kijk,beduvelen ze de boel kom met waarheden leidt het volk niet af .Hoe kan het volk niet dor hebben dat de pres en co zich niet druk maakt om hen.In deze moeilijke tijd zes autos,terwijl kinderbijslag maar 20 srd uitbetaald is i.p.v.30srd.Dit is toch misbruik maken van het arme volk.Ik ben voorstander van een andere president.So boeng een intelectueel en geen schaap!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.