maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGoudindustrie Suriname focust op ’overleven’

Goudindustrie Suriname focust op ’overleven’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 okt – De lichte stijging van de internationale goudprijs geeft geen reden tot optimisme. In Suriname is de focus op overleven. Dit stelt directeur Tom Ohring van Rosebel Gold Mines, dochterbedrijf van het Canadese Iamgold. De eerste prijsstijging in ruim een maand tijd is een lichtpuntje.

Een zilveren rand aan een vrij hardnekkige donkere wolk. Maar of dit ook het einde betekent van de neergang?“De laatste dagen is de prijs een beetje gestegen. Hopelijk is dit een aanwijzing dat het weer verder zal stijgen”, zegt Ohring tegenover de Times of Suriname. In elk geval is geen aanleiding om het voorzichtige beleid van de afgelopen tijd te onderbreken. Een beleid dat het meer moest hebben van besparingen om financieel onweer te voorkomen.

Waar mogelijk worden kosten gedrukt. “Onze positie is dat wij onze productie op lijn moeten krijgen, zodat wij een lagere prijs aankunnen voor langere tijd. Daar werken we aan. Als de prijs van goud omhoog gaat, dan is dat bonus”, aldus Ohring. Intussen worden de ontwikkelingen op de markt nauwlettend gevolgd. Het parlement keurde eerder dit jaar een overeenkomst met Iamgold goed. De multinational wil het wingebied in Brokopondo uitbreiden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

21 REACTIES
 1. ff off topic.
  Boze tongen beweren dat binnen niet al te lange tijd de wisselplicht weer zal worden ingevoerd (Adelientje was hier op tegen).
  Ka di laks moeten betaald worden in harde valuta. Een Ka-die-lak heeft aan het wel en wee van de Surinaamse bevolking.


  Maak melding
 2. Diamant!!!Lees ik het goed,eerst zien te vinden en dan moet men bij mij zijn.Ben van beroep diamantslijper en dan heb je ook een grote kans om voortdurend te overleven.


  Maak melding
 3. John, waarom doe je zo moeilijk, waarom raad je de Surinamers niet meteen aan om naar US$$ te gaan zoeken? Jij hebt de mentaliteit van een tjekre tjekre speler, in plaats van de handen uit de mouwen te steken, reken jij op geluk.Geef Surinamers, waaronder Bouta, de goede raad om van Suriname eindelijk de voedselschuur van het Caraibisch gebied te maken in plaats van te rekenen op goud of diamant dat zo wie zo na een poosje op is.


  Maak melding
 4. John, met zo’n ‘oerdegelijke’ Nederlandse naam als John had ik je sarcasme moeten herkennen, maar omdat ik dacht dat je een Surinamer was herkende ik het niet, John is ook in Suriname een normale naam. Sorry dus als je een bakra bent en nog meer sorry als je een blaka bakra bent, blaka bakra’s zijn namelijk nog meer bakra dan gewone bakra’s.


  Maak melding
 5. Die meneer Tom Ohring van Rosebel Gold Mines heeft zeer waarschijnlijk mijn bijdragen op dit forum goed gelezen. Nu gaan bij hem ook de alarmbellen rinkelen.

  Hopelijk kan hij de Surinaamse regering ook van overtuigen om geen obligatielening aan te gaan voor de investeringen in de goudsector.

  Goudprijzen komen heel speculatief tot stand. De grondstoffenmarkt en voornamelijk van goud en zilver (laatste tijd ook van koper) is heel ondoorzichtig en specialistisch van aard. Er zitten hele louche goudhandelaren achter de hausse van de goudprijzen.

  De neergang is al geruime tijd ingezet en die trend zal nog even doorzetten, totdat het nivo van USD 800 is bereikt. Daarna nog een pullback tot USD 1100, maar in deze range van 800-1100 zal het de komende jaren blijven hangen.


  Maak melding
 6. @ henkes

  Het advies om te investeren in grootschalige landbouw heb ik al meerdere keren gegeven, ook aan bepaalde hoge Surinaamse politici. Ze onderkennen dat grootschalige landbouw de enige constante bron van inkomsten voor de staat Suriname kan zijn in de toekomst.

  De bauxietsector is een aflopende zaak, sinds Billiton uit Suriname is vertrokken is dit een harde realiteit geworden.

  Voor investeringen in de goudsector moet Suriname gaan lenen op de kapitaalmarkt.

  Alleen ben ik bang dat de Chinezen nu in het gat zijn gesprongen van de grootschalige landbouw. Die producten zullen voor de Chinese thuismarkt verbouwd worden. De vraag is of Suriname kan meeliften op de kennis van de Chinezen en in hoeverre investeringen in deze sector rendabel gemaakt kunnen worden.

  Want het grote probleem van Suriname zit niet alleen in beschikbare kennis, maar in grootschalige CORRUPTIE !


  Maak melding
 7. De goud prijzen kunnen elke kant op gaan in de toekomst. Het is een game of roulette voor de algemene man/bedrijf. Machtige figuren bepalen het vraag en aanbod systeem, niet de vrije handel. Met goud wordt onderandere een fiat valuta oorlog gevoerd tussen de westerse en oosterse landen.

  De Federal Reserve bank van Amerika, waarvan de eigenaren top figuren zijn van West Europa, Israel, Japan, Amerika, Saudi Arabia enz. willen dat de US dollar haar macht behoudt in de wereld economie. Suriname heeft ook een US dollar economie en valt geheel onder deze paraplu van de Federal Reserve, zoals alle andere Zuid Amerikaanse landen. Door de goud prijs lag te houden blijft de us dollar aantrekkelijk en kan Amerika hun inflatie exporteren naar het buitenland en daarvoor krijgen zij goederen/grondstoffen terug. Nadat de rek eruit is, wordt de US dollar binnen 5 jaar vervangen door een andere munteenheid.

  Vele landen (Suriname) die nu een economische groei noteren, importeren de inflatie van de US dollar. Voor waardeloos papier geld krijgen deze wereld landen goederen, grondstoffen en zelfs land voor terug. China maakt hier ook goed gebruik van.


  Maak melding
 8. @Pero, RobG en Sabidieri en co.

  Het was toch best knap van de vorige regering om investeringen in Rosebel voor elkaar te krijgen in een tijd dat goud $ 500/troy ounce op bracht.
  Toen deze regering aantrad gingen de prijzen sky high tot $ 1.900 en nu $ 1.300/troy ounce en toch gebeurt er niets.

  Ondanks dat er nu meer dan $ 500 tussen de verkoopprijs en de productie kosten zit krijgt men nu niets voor elkaar.

  Wellicht wordt het tijd dat President Bouters dankje wel gaat zeggen voor het gespreide bed waarin hij terecht gekomen is .


  Maak melding
 9. John, ben je nu een Nederlander (bakra) of Surinamer? Je opmerking kan alleen sarcastisch bedoeld zijn als je een bakra bent, uit je Zwarte Piet verhaal en het niet goed op gang komen van je carrière in de Nederlandse maatschappij, omdat je een blakaman bent, maak ik op dat je een Surinamer bent, dat versterkt mijn conclusie dat je een tjekre tjekre mentaliteit hebt (ik heb pech dat….. als dat niet zo was, was ik de koning van Nederland). Ik ken namelijk genoeg blakaman in Nederland die in de hoogste regionen van de Nederlandse maatschappij zijn doorgedrongen. Net zoals iemand anders opmerkte zeg ook ik; als je zo geweldig bent, waarom wordt je dan niet de eerste zwarte minister in dat land, als het een vrouw uit Ghana wel gelukt is in Italië, moet het jou toch ook lukken in Nederland? En als dat je ondanks je briljante capaciteiten niet lukt, dan kan je toch zeker wel de diamanten voor ons komen vinden in Suriname?


  Maak melding
 10. I am gold belazert jullie met jullie ogen open.

  De goudwinnings feasibility studies waren gebaseerd op US $500 per troy ounce. Inmiddels hebben ze op US1300 nog een energie subsidie.

  Geloof niet in alles wat deze man vertelt, het is in zijn belang om jullie dom te houden.


  Maak melding
 11. HAhahaha ik weet het niet maar denk dat het soms opzet is van westen want zij bepalen koers laag houden zo goedkoop mogelijk en als ze bijna alles hebben en weg zijn word prijs driemaal zo hoog en dat gaat niet met olie waarom denk je al die oorlogen terwijl de hele wereld kon leven van geld dat naar wapens gaat en dat is geen geld verspilling.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES