Suriprofs in nationale voetbalselectie stapje dichterbij‏

13

Volgende week arriveert in Suriname de gouden FIFA Wereldbeker tijdens zijn reis rond de wereld. Een serieuze kans om ooit deze voetbaltrofee te winnen met de nationale selectie is binnenkort mogelijk een stapje dichterbij. Bij de aankomende behandeling van de Wet Personen van Surinaamse Afkomst (Wet PSA) moeten de beleidsmakers besluiten of ze een regeling opnemen die het mogelijk maakt om o.a. samen te werken met profvoetballers in diaspora (Suriprofs). Dat schrijft de Surinaamse website NatioSuriname.com

Mei dit jaar werd de initiatiefwet behandeld in De Nationale Assemblee (DNA). De leden Kensenhuis (NF/NPS), Brunswijk (AC/ABOP), Santokhi (NF/VHP), Asabina (BEP), Wongsoredjo (MC/KTPI) en Bouva (MC/NDP) spraken zich positief uit over het idee om met behulp van de Wet PSA de sportsector te dienen. De DNA-leden zijn van mening dat een actieve samenwerking met professionals voordelen op zal leveren voor Suriname.
Naar aanleiding van de eerste openbare vergadering heeft de site diepgaand onderzoek gedaan naar een regeling, waarbij topsporters in diaspora de Surinaamse nationaliteit kunnen verkrijgen, zodat zij Suriname kunnen vertegenwoordigen. Al sinds 2010 heeft de website zich verdiept in deze kwestie en is nu tot een oplossing gekomen. Gedurende het onderzoek zijn diverse partijen geconsulteerd, waaronder juristen, Surinaamse en Nederlandse autoriteiten en er werd zowel nationale als internationale wetgeving bestudeerd.

Het onderzoek concludeert dat een zogenaamd “nationaliteitsartikel” toegevoegd kan worden aan de Wet PSA. Het wetsartikel stelt dat de Surinaamse nationaliteit van rechtswege kan worden verkregen door een persoon die wordt aangesteld in een bepaalde functie. Een dergelijke aanstelling moet dan voldoen aan drie voorwaarden. Ten eerste moet de betreffende persoon tot de Surinaamse diaspora behoren in de zin van de Wet PSA. Ten tweede moet de functie die de persoon wil uitoefenen een nationaliteitsvereiste kennen. Ten derde moet de uitoefening van de functie een nationaal belang dienen. Per Staatsbesluit wordt bepaald welke functies als dusdanig worden aangemerkt. De functie van topsporter wordt dan in dit besluit opgenomen.

Het wetsartikel stemt volgens het onderzoek overeen met Surinaamse wetten zoals de Grondwet, Wet op de Nationaliteit en het Ingezetenschap, en de Toescheidingsovereenkomst. Een van de bevindingen op dit gebied is dat een verkrijger van de Surinaamse nationaliteit niet beperkt kan worden qua rechten en plichten, vanwege bepaalde gelijkheidsbeginselen. Alhoewel in bepaalde wet- en regelgeving de uitoefening van bepaalde rechten wordt ontzegd, als de persoon niet het Surinaamse ingezetenschap bezit. Volgens bijvoorbeeld de Kiesregeling wordt het actief en passief kiesrecht pas verworven als iemand met de Surinaamse nationaliteit woonplaats of hoofdverblijf heeft in Suriname. Voor iemand in diaspora is dit niet het geval.
Diaspora in Nederland en de Verenigde Staten hoeven ook niet te vrezen voor verlies van hun huidige nationaliteit. Dit blijkt na studie van de betreffende nationaliteitswetten. In het geval van Nederland, is het wetsartikel voorgelegd aan het Ministerie van Justitie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Beide instanties concludeerde dat de verkrijger van de Surinaamse nationaliteit de Nederlandse nationaliteit niet zal verliezen. Op deze wijze ontstaat legitiem een meervoudige nationaliteit.

Het onderzoeksrapport is inmiddels aangeboden aan de initiatiefnemers van de Wet PSA. Als het aan President Desi Bouterse ligt, zal de regeling ingevoerd worden. Op 25 februari 2012 zei hij namelijk voetballers in diaspora te willen betrekken bij het voetbalgebeuren in Suriname. “Ik ben moe om te kraken voor Brazilië. Ik wil Suriname ook op het WK zien. Wij zullen kijken wat wij kunnen doen met de dubbele nationaliteit. Er zijn genoeg goede voetballers in het buitenland. Dat zijn de dromen die wij hebben en zij zijn niet onbereikbaar”, aldus het staatshoofd die ook aangaf dat “we besluiten moeten durven nemen met alle onzekerheden erbij”.

13 REACTIES

 1. Een prachtig idee, maar hoe zit het met de rest. Het recht voor een dubbel Nationaliteit moet niet alleen voor bepaalde soort mensen gelden, anders gaat dit heel erg op discriminatie lijken… Recht voor 1 is recht voor allemaal.

  Ander idee is dat mensen die flink in Su hebben geinvesteerd ook bepaalde privileges mogen hebben… Dit doen sommige andere landen ook…


  Maak melding

 2. Hey dit lijkt me een goed en een mooie vondst,want elke keer is het Hup Brasong,brasong,brasongen nu eindelijk Hup Suris,suris,suris.De suriprofs kunnen er wat van hoor,de meesten zijn ooit straatvoetballers geweest.


  Maak melding

 3. Als je zooooo veel van Su houdt en er zo graag voor wilt uitkomen dan word je toch Surmer klaarrrrrr punt uit. Ik blijf erbij dat de nationale selectie van Su met wie dan ook aangevuld is ’t zelfde zal zijn/ blijven. Omdat hoe dan ook je 1 of 2 Su spelers erbij zal hebben en deze Su spelers (die)willen niet trainen als ze zichzelf goed vinden. Jomgoe nanga srananmang na soso lafoe. Wie wil mag hierin geloven mie niet.Voorts wens ik alle parlementariers succes met de behandeling en hopelijk aanname van deze wet, want gaandeweg zal er eentje zich toch wel terugtrekken hahahahaaai benne benieuwd Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 4. Ik zie Suriname ook graag als deelnemer aan een WK. Maar dit is iets van de lange adem. Misschien maakt men kans vanaf 2022. De rest van de landen in de Surinammse kwalificatiegroep zullen ook wel een soortgelijke regeling toepassen. En dan moet je uiteindelijk waarschijnlijk nog Mexico of de VS verslaan. Het zal ook met de Suriprofs erbij best wel lastig worden, denk ik.


  Maak melding

 5. Op 7 juni 1989 was het mis gegaan toen nog met de grootste SLM vliegramp op het luchthaven Zanderij.Een triest torie mi booi.De start was toen nog all richt voortreffelijk.Jammer,maar de kansen komen weer terug en de Suriprofs gaan ervoor geen grap.


  Maak melding

 6. @ ZWAKKA

  De suriprofs zijn professionele voetballers die zelf in Suriname zijn geboren of van wie tenminste 1 van de ouders van Suriname afkomstig is van die jongen en in Holland woont.


  Maak melding

 7. 23 okt. 2013

  Srika houdt er gemengde gevoelens van over.

  Ten eerste praat men over de eventuele speciale rechten voor de Suriprofs, terwijl niet over de rest van sportende diaspora gesproken wordt.Denk hierbij aan judoka’s, turners, atleten, boksers enz., die misschien (net) niet voor Nederland kunnen uitkomen,maar wel willen uitkomen voor Suriname.

  Ten tweede kan dit tot spanningen binnen de rest van de diaspora leiden, daar groepen (sporters) voorgetrokken of bevoordeeld kunnen worden door de Surinaamse staat, in het mom van nationaal belang.

  Ten derde is nog de vraag of deze sporters uit de diaspora zich aangetrokken zullen voelen om voor minder dan zij als prof gewend zijn te verdienen genoegen te nemen. Dus in hoeverre zal de liefde voor Suriname bestaan?

  Ten vierde kan Nederland de sportselecties zo lang mogelijk aanhouden en zo Suriname de mogelijkheid om gebruik te maken van haar diaspora te hinderen. Of worden zij bijv. opgenomen in de Nederlandse voetbalselectie, spelen misschien maar een of twee wedstrijdjes, en pas op het eind, voor aanvang van grote internationale toernooien, bedankt.

  Er zal dus vanuit Suriname en Nederland/USA een goed netwerk worden opgezet van Surineds in de sport en politiek.

  Ja, voor Srika maakt voorlopig een zwaluw nog geen zomer!

  Maar Srika zat deze zomer wel vol minpunten.
  Srika


  Maak melding

 8. Het is een feit zonder de SurNeds kan Suriname het vergeten. Het wordt tijd dat we vooruit gaan kijken, Venetiaan was er ooit tegen, hij vond een Surinaamspaspoort anders niet, erg arrogant. Eindelijk want Suriname zal over een elftal beschikken met “wereld” voetballers, want dat mag gezegd worden, en ze willen het allemaal wanneer je hen het vraagt, dus. Wat dat betreft zal Suriname weer gaan schitteren in het Caraibisch gebied, want dat was wel zo in jaren 70. Zo Lets go for it.


  Maak melding

 9. Ik blijf het zeggen. Zolang Suriname geen expertise in huis haalt en investeert zal dit er nooit van komen. Men wilt de goedkoopste weg.

  Als Suriname een coach als Hiddink of Scolari in huis haalt dan kwalificeren we zeker.

  En wat ik jammer vind is dat dit ten koste gaat van de huidige spelers van het Surinaams elftal. Suriname is niet bereid om wat ze hebben verder te ontwikkelen en te begeleiden dus wilt men nu de wet aanpassen om Suri’s van buiten af het klusje te laten klaren. Surinaams elftal zal dan waarschijnlijk bestaan uit spelers die niet in Suriname zijn geboren.

  En of Surineds bereid zijn om voor Suriname uit te komen is nog maar de vraag. Ze zullen het niet zeggen maar het is voor de meeste een droom om uit te komen voor Oranje. Betere kansen, meer uitdaging, meer gelegenheid om te ontwikkelen en meer geld. Om in Oranje te spelen moet je verdomd goed zijn want er is veel concurrentie. Om voor Suriname te spelen hoeft alleen een wet veranderd te worden. Daar gaat het al mis.


  Maak melding

 10. Met Suriprof in het nationaal elftal hoeft de Surinamer niet meteen wonderen te verwachten.

  Dit positieve signaal moet deel uitmaken van een groot pakket aan maatregelen waarmee het Surinaams voetbal uit het moeras oftewel uit het zwamp zal moeten worden getrokken.

  Het zal een eerste stap moeten zijn om het (Natio)naal elftal op hoger plan te brengen maar daar komt veel meer bij kijken. Suriname zal moderne trainingsaccomodatie moeten bouwen, een fatsoenlijk Nationaal Stadion met een kunstgrasmat zal er moeten komen dat voldoet aan de FIFA eisen, er zal een financiële regeling voor de spelers moeten komen want niemand speelt gratis, het clubvoetbal in Suriname moet volledig worden gereorganiseerd om spelers uit eigen kweek ook op een hoger peil te brengen en nog veel meer!

  De belangrijkste maatregel moet eigenlijk nog worden genomen en dat is dat het clubvoetbal zou als het er nu uitziet volledig op de schop gaat, het moet een geprofessionaliseerde liga worden met semiprofs in het beginstadium en betaalde profs in een later stadium.

  Suriname moet maar eens een goede blik werpen op de Cypriotische competitie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.