Centrale Bank van Suriname hamert op matiging

28

PARAMARIBO, 19 okt – De Centrale Bank van Suriname, CBvS, vindt dat het pad van matiging niet verlaten mag worden. De bank onderschrijft bevindingen van het Internatonaal Monetair Fonds. “Een betere planning en een fiscaalfinanciële verantwoording moeten absoluut worden doorgevoerd.”

De regering zal een diepgaande analyse moeten maken van het subsidiebeleid. Ook moet het subsidiëren van staatsbedrijven worden afgebouwd. “Verder zal de regering prioriteit aan investeringsprojecten moeten geven. Er zal pas uitgevoerd moeten worden indien de realisatiecapaciteit en de financieringsruimte aanwezig zijn. Inkomstenverhogende maatregelen zijn ook noodzakelijk, maar essentieel is dat de kleine man niet wordt geraakt”, stelt de CBvS.

De recente verscherping van het monetaire beleid was ook vooral gericht op matiging. “De kredietverlening door de algemene banken was enorm gegroeid”, aldus de CBvS. Er zal niet worden geaarzeld om “additionele maatregelen te nemen indien de fiscale situatie en de kredietgroei zich niet stabiliseren naar niveaus die geen oververhitting of ondraagbare schuldenlasten met zich meebrengen of de kredietdollarisering in stand houden.”


28 REACTIES

 1. Hmmm,…de rekening wordt nu betaald van al die dure reizen, en dure feesten de afgelopen 3 jaren. En de kinderen van de naschoolse opvang???? gaan met honger naar huis.


  Maak melding

 2. Ik hoor niemand meer roepen dat Vene spaart terwijl de bevolking armoede lijdt, Wie is nu skeer no k@??
  Feitelijk zijn de surinamers in velen opzichten armer geworden dan drie jaar geleden.


  Maak melding

 3. Na zoveel kretiek heeft Hoefdraad endelijk iets geuit en hoop dat hij niet met Bouta samen geld uitgeeft voor de verkiezing 2015 .Hoefdraad kan 70% zijn salaris inleveren 0f met ontslag weg gaan waarom moetsen de 2 vrouwelijk minister weg gaan en hij niet .


  Maak melding

 4. elk jaar een 4% groei maar telkens slaat DADA een “krater” van 12% diep met als gevolg..

  ..geen geld voor uitbetaling aan *teveel om op te noemen* , maar er is goed nieuws!

  Trinidad ontdekt Su
  China bouwt kenniscentrum
  Armand Zunder dient een mega claim in
  Ameer-Ali gaat de ambtenaren kortwieken
  PSA brengt diaspora euro naar Su
  DADA schenkt tractoren voor realisatie voedselschuur

  en nog veeeeelll meer 🙂


  Maak melding

 5. Investeringsprojecten dienen met prioriteit te worden uitgevoerd. Inkomensverhogende maatregelen zijn nooszakelijk. (Belastingen omnoog) . Ik ben voor en stel dat je de ingekomen. Elastinggelden kint insetten voor het bouwe. Van wegen. En internate. En water aaeggen en electriciteit.


  Maak melding

 6. Zou de Centrale Bank deze waarschuwing doen uitgaan als het IMF geen gewag hiervan had gemaakt? NOITIE!!!!
  Het subsidiebeleid, zo wordt dat mooi verwoord, terwijl het gewoon om onverantwoorde populistische uitgaven gaat met het oog het paarse kiezersvolk voor zich te winnen. Uiteindelijk zal het aan de DDB liggen om het mes erin te snijden, maar dat zal niet gebeuren want de verkiezingen naderen. Zijn vrijheid staat op het spel, wat de gevolgen voor Suriname zullen zijn, is voor de DDB van ondergeschikt belang.


  Maak melding

 7. Al jaren praten we hierover
  wanneer stopt de subsidie aan EBS?Een bedrijf die het leuk vind om ons te plagen met black outs?
  wanneer stoppen we om water te subsidieren?
  Wanneer stoppen/matigen we het subsidieren nou eens?
  Neem bijvoorbeeld de on en min vermogende kaarten.
  De houders betalen ,afhankelijk van het vermogen 1 of 2 srd aan kosten.Wat is dat nou?
  En wanneer gaat men meer betalen voor een familieboek,een uittreksel,kosten bij de aanvraag van een perceel?
  We moeten geen rijk land spelen,en alladol met geld smijten,terwijl unu e k%$ uiteindelijk.


  Maak melding

 8. -Als ik de tekst zo leest vraag ik mij dan af hoe het zit met al die subsidies die “gratis” weggeven worden aan mensen om een woning te bouwen. Dit terwijl men klaagt dat er geen geld is.

  =Lees een stukje van de tekst en zie weer hier hoe de belastingbetaler hard moet werken.(volledige tekst op starnieuws)

  19 Oct, 03:00

  -Minister Alice Amafo feliciteert Ciefranie Abiamofo-Menig, directeur SFOB met de ondertekening. Rechts Lothar Boksteen van stichting LISP.
  Na drie jaar aan de weg timmeren is het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) erin geslaagd om het Low Income Shelter Program (LISP) te brengen naar het binnenland. Vrijdag zijn samenwerkings- en uitvoeringscontracten getekend met drie niet gouvernementele organiaties en zeven Community Based Organisations voor het opstarten van het LISP 2 programma in het binnenland. LISP 2 heeft de mogelijkheid om drie duizend huishoudens te helpen aan bouwsubsidie.

  In de dorpen Matta, Ricanaumofo, Pikin Pada en Section zullen er eerst een pilot project uitgevoerd worden. De subsidie aan de lage inkomens tot SRD 10.000 hoeft niet terug te worden betaald. Met dit geld moet de huisvestingssituatie worden verbeterd, legt minister Alice Amafo van Sozavo uit. “Het programma biedt kansen om het leefgenot van burgers te verhogen en past geheel binnen het landelijke woon- en bouwprogramma van de regering”, zegt de bewindsvrouw.


  Maak melding

 9. Om eerlijk te zijn kan je gerust stellen dat het CBvS, de spreekwoordelijke roepende in de woestijn is. Want juist het ongecontroleerd geld uitgeven of geld uitgeven dat er niet is. Hierin is deze regering met een “rovers-president” aan het roer kampioen in. Deze landverraders zijn gewoon bezig het land te plunderen, dit is toch overduidelijk. Wetend dat men passen op de plaats maken moet, worden er juist salarissen verhogingen toegekend.


  Maak melding

 10. Het was allemaal voorzegd. En het is en blijft een feit dat wanneer ndp en co de macht in handen hebben,langzaam maar zeker, land en volk de onderdrukking in gaan. Ma kut zeg dat niet aan al die paarse aanhangers, hun motto is, a fout a no neks, want wiens we k… baas na mang. Ondertussen lachen en wrijven de ndp parasieten en poepvliegen zich in hun klauwen. Ze laten zich goed betalen voor wat werk en advies aan de paarse knudde.Vele misni sterren die de laan zijn uitgestuurd met behoud van salaris kan het in principe geen ene moer schelen hoe verder, deng brede botro dubbel paars aan beleg. Want laat men eerlijk wezen, ondanks het absurd bedrag aan lonen in dienst van baas en co, zijn deze ndp-parasieten en paarse poepvliegen niet in staat gebleken, ondanks hun kunde om de beloften gedaan aan zijn aanhangers waar te maken. En waarom? Simpel, met onberechte rovers en dieven aan de macht, dankzij de aanhangers,is het water naar zee dragen, eerst hebben ze zich gruwelijk verrijkt met staatsmiddelen,hebben gereisd en gefeest en nu? Straks als de megaschulden worden aangegaan zullen de generaties van al die paarse aanhangers dat moeten aflossen. De valuta schaarste is de start om grove leningen aan te gaan om megalomanische gedachten gang van baas waar te maken ten koste van land en volk. het verwordt als in Zimbabwe.


  Maak melding

 11. De aanhangers verdienen de wijze waarop wordt geregeerd en met staatsmiddelen wordt gesmeten, ze verdienen het gevolg van hun keuze. Ondanks de feiten en waarschuwingen goed na te denken op wie te stemmen hebben ze zich laten misleiden. Willens en wetens hebben vele paarse aanhangers degenen die het oprecht meenden hen te waarscuwen met de feiten voor ogen uitgemaakt voor redi musu e.d. Ma kut, ook al komt men met de waarheid aan feiten, met hun motto ‘a fout a no neks’krijsen ze zich paars tot ginder.


  Maak melding

 12. Hoefdraad je moet nu je gore BEK houden. Je had gewoon verder gemoeten net dat beleid dat je kwam aantreffen, want wat je kwan aantreffen; ddddattt wassss beleid voor weinig geld. Je verdiend nu 10 x meer dan wijlen je voorganger meneer Telting en zie ’t resultaat binnen 1 a 2 jaar heb je met gevolg(DiDiBrie en Co)dat land Su naar de klote gebracht/ geholpen.Na now ie ai kong opo joe Le-ba joe,bedriegers allemaal.Je kwam gewoon bij de CBvS om te vreten en dat is temerken aan’t feit dat je zoveel bent gaan verdienen. En eigenlijk iedereen die ja zegt tegen DiDiBrie er meteen miljonair wordt enkel en alleen door van’t land Su/ Suries te stelen om hierna(rijkgeworden)met zgn een kl ophef te vertrekken en om nooit meer van zijn leven te hoeven werken ai oeng to-foe.Sranang joe o de bevrijd heel snel foe ding BEEST diesie 2015 is near. Vakbonden neem je kans. SPA sta op man, waar zijn al die bonden van wijlen Fred Derby? komop man want DiDiBrie sab dat ing klarie k’ba.Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 13. Wakker blijven mensen….het is de stilte voor de storm…want het is net als in mijn kindertijd in Su…..GAME…SET…READY fu na bigi njang patu


  Maak melding

 14. Ze hebben de min van Fin ontslagen…het is nu verdacht stilte voor de storm of zoals het in mijn jeugd was nu bereiden ze zich voor in de stijl van GAME…SET…READY fu na bigi njang patu


  Maak melding

 15. Dit is allemaal vaktechnisch gezeik, oftewel bla bla bla zonder enige allure. Als geschoolde krachten zoals jullie het volk iets uitlegt, ga daarbij niet naast uw schoenen lopen, maar houd uw voeten in de schoenen. Kortom: “kom met klare taal want de kleine man snapt hier geen snars van.” Buiten dat houd u zich aan uw leest, aangezien de regering zelf adviseurs in dienst heeft. Als ieder willekeurige malloot met zijn adviezen op de proppen komt is het einde straks ver zoek. Ga dus geen mooi weer meer spelen, want niemand heeft de wijsheid in pacht. Het is inmiddels alom bekend dat Suriname een microfoonland is. kijk hiertoe naar Radio Apintie, geen foto zonder een microfoon, iedereen lult er maar vrolijk op los en de onzin die ze daarbij uitkraaien is om van te braken. En bij alle beloftes die er gedaan worden komt er nog niet eens een halve man en paardenkop uit. En wat het financiële plaatje betreft is het mij wel duidelijk dat Suriname zeer binnenkort overgenomen wordt door de nieuwerwetse investeerders, en wel te weten de Chinezen. Gelukkig zijn ze niet gelovig, dit scheelt een behoorlijke slok op een borrel waardoor men daar geen sores meer hoeft te verwachten zoals al sinds de afschaffing van de slavernij in Suriname gemeengoed is en nu nog! Begin maar alvast een cursus Chinees, dit zult u de komende tijd vast hard nodig hebben, als u wilt weten wat er in uw eigen land gebeurt. Ik maak me daar niet zo druk over, ik ben gek op de Chinese keuken, want ”Foe Yong Hai” en “Tsiu Yim Ha Lok” zijn mijn favoriete gerechten. Dus ik ga voor nummer 53 en 130 ….. heerlijk, dus laat maar komen die Chinezen!
  django


  Maak melding

 16. Voor deze regering is het beter om voorlopig geen minister te plaatsen.Want dan kunnen ze graaien met toestemming van ddb op dit ministerie.
  Niemand die voorlopig kan controleren wat er aan geld verdwijnt.En als je niet uitkijkt gaan ze alles wat er nu verdwijnt aan Wijnerman toeschrijven.
  Potie ze wilde zo graag deze man steunen om haar land op te bouwen,maar nu heeft ze zelf ervaren wat ndp inhoud.
  Lobi sranang GADO nanga oenoe.


  Maak melding

 17. Met “de additionele maatregelen” zullen alweer de loontrekkers moeten inleveren. Kan mij nog een uitspraak van Winston Wirth heugen dat met de ordening van de goudsector er zeker een miljard U$ zou worden verdiend. Alles bij de OGS is in een waas van geheimzinheid omhuld, niemand controleert en weet hoeveel Suriname hieruit aan inkomsten heeft verdiend. Daar moet men maatregelen treffen, maar dat kan natuurlijk niet omdat criminele Bouta zijn 10 dikke vingers ook in de pap heeft. Loontrekkers zijn altijd de dupe geweest van een regering met DiDiBrie in het machtcentrum.
  Maar Neks No Fout…..Dring dresi wakti siki…..


  Maak melding

 18. de c.b. sme is veels te laat met deze mededeling..

  hadden allang dit moeten doen..

  nu is de bank al bijna failliet..

  staats kas is al leeg,op een paar tientjes na..

  vraag maar aan abrahams wat er met het geld is gebeurt en aan vader en zoon..

  alle ladingen zijn geconfiskeerd..


  Maak melding

 19. Bouta is weer bezig Suriname naar de filistijnen te helpen. Het kan die paarse bende geen moer schelen als Suriname weer wordt teruggeworpen naar de donkere Middeleeuwen.
  Bouta zal er alles voor doen om zijn vrijheid te kopen en te waarborgen. Al moet hij al het goud uit de Centrale Bank verkopen. Hij was ooit eens bereid de Afbobaka dam op te blazen toen zijn vrijheid in gevaar kwam.
  En roof van het goud is eerder gebeurt. En vergeet de geldpers niet. Ze gaan weer geld bij drukken. Mooi woord: monetaire financiering.
  Vene had zo’n mooi spaarpot voor die rovers achtergelaten.
  En straks hebben we weer een persoon nodig van het kaliber en met de integriteit van Telting.


  Maak melding

 20. Als de oppositionele partijen hadden gehamerd op matiging, dan zouden de paarse wolven dit forum volgepompt hebben met hun waardeloze scenarios. Nu zwijgen ze in alle talen omdat zij geen commentaar kunnen (mogen) leveren op hun chef bij de Centrale Bank.


  Maak melding

 21. Je bent aan het bezuinigen. wat doe je dan? je bezuinigt je minister van financiele zaken weg. en dan koop je een cadilac (hoe schrijf je cadilac, zulke dure woorden zijn een beetje moeilijk voor mij). en houd dan maar de mooiste gaten in de wegen.
  les 2: hoe moet je bezuinigen is hiermee beeindigd.


  Maak melding

 22. We zijn nu 2 weken verder en nog steeds geen nieuwe minister van financiën?? Dit kan echt niet, dit zal maken dat de samenleving haar vertrouwen in de Surinaamse Munt gaat verliezen.

  DDB moet dan niet komen janken dat de oppositie de zaak aan het frustreren is, of dat Holland bezig is met een SCENARIO.

  OH,JA het CRIMINELE KABINET VAN DDB heeft een CADILLAC 1.1mil SRD gekocht.
  DDB heeft smijten met geld uitgevonden, niet zijn eigen geld maar dat van de STAAT.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.