woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieDirecteur Staatsolie: te weinig universitair kader

Directeur Staatsolie: te weinig universitair kader

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 okt – De Anton de Kom Universiteit van Suriname, Adekus, levert veel te weinig technisch kader af. Dit stelt Marc Waaldijk, directeur van Staatsolie. Op alle technische niveaus is zoveel mankracht nodig. En dat is nu. In de toekomst wordt de vraag alleen nog nijpender.

Dit heeft te maken met de toekomstplannen van Staatsolie. Het bedrijf wil zich ontwikkelen tot energieonderneming. “Er liggen dus veel kansen voor een baan”, zei Waaldijk tijdens het openingscollege voor de faculteit der Maatschappijwetenschappen. Het grote probleem is dat de universiteit er op een of andere manier maar niet in slaagt aan te sluiten. Al jaren wordt vanuit het bedrijfsleven geroepen om betere afstemming.

Het curriculum en ook het studieaanbod wordt niet genoeg in lijn gebracht met wat er nodig is. Waaldijk vindt dat er daar een eind aan moet komen. Adekus zou meer specialistische opleidingen moeten aanbieden. Er is dringend kader nodig dat vrijwel gelijk kan worden ingezet. Zoals het er nu aan toe gaat, moet universitair kader eerst worden ‘omgebouwd’ als het in dienst genomen wordt. Dat kost extra geld en tijd voor trainingen, wat het tekort alleen maar onderstreept.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

25 REACTIES
  1. Wat een constatering,dus structureel is het goed fout gegaan in het verleden,geen nood dan maar importeren.

    De Surinamers gaan wel op in een ander volk op den duur.

    Aantal Surinamers zijn te klein voor het land!!!!!!!!


    Maak melding
  2. Wat heeft het voor zin om een universitaire opleiding te volgen als je baas alleen maar lagere school heeft en zijn functie heeft te danken aan zijn politieke kleur? Vaak Paars


    Maak melding
  3. Wat wil suriname dan?

    nagaan in hoeverre zich in de diaspora technisch kader bevindt?

    dat technisch kader ook daadwerkelijk werven en selecteren?

    Wat wil suriname?


    Maak melding
  4. De lijder van het land Suriname is diplomaloos,Waarom dan een universitaire niveau diploma behalen om aan een job te komen in Suriname als je net als de lijder de hoogste post mag bezetten zonder diploma’s??!!!
    Wie zou liever geen LIJDER willen worden zonder dat je hoeft te studeren?!!
    Iedereen wil liever de Lijder worden…..waarom moeilijk maken als het zo gemakkelijk kan….?!!!


    Maak melding
  5. Het curriculum en ook het studieaanbod wordt niet genoeg in lijn gebracht met wat er nodig is.

    Wat Marc Waaldijk in principe zegt, dit dat er geen gepaste kaders met de nodige geschiktheid (bekwaamheid) te vinden zijn in Suriname.

    100% mee eens, zweef-tikkie kaders zijn er volop in su.


    Maak melding
  6. Kader dat gelijk kan worden ingezet haal je niet van de universiteit,tenzij dit kader een goede stage in de praktijk heeft gelopen. Kader met een HTS achtergrond voldoet meer aan deze kwalificatie.Ik denk dat in Suriname een hogere technische opleiding moet worden opgestart.


    Maak melding
  7. Wanneer een samenleving gecorrumpeerd is, waarbij het voorbeeld wordt gegeven door de paarse elite, dat corruptie en crimineel gedrag lonend is, en waarbij de andere deel van paars het boevengedrag nog vanuit het parlement legitimeert, dan moet je echt op je achterhoofd zijn gevallen om carrière te willen maken in de Surinaamse samenleving met een schooldiploma.
    Het loont om een lid te zijn van de paarse partij.


    Maak melding
  8. Hahahahaa Henk molenaar noem de baas bij naam en kom dan met jouw papieren. dan gaan wij die vervangen door jou te plaatsen en ik denk dat jij overal zou kunnen want volgens jou zijn toch alle Suries dom en paars hoe slim ben jij en welke kleur zeker rood/groen.??? en omdat jouw baas de lagere school heeft hoef jij niet te studeren wat een opmerking, hoe slim zal jij wel dan niet zijn Hahahhhaha dus toch is de baas dan slimmer en wil jij de baas van de baas zijn daar komt het dan op neer of niet Hahahahaa


    Maak melding
  9. En ik blijf maar zeggen dat de ontwikkeling nooit vooruit kan hollen dan de scholing van een volk.Waaldijk laat dit duidelijk merken.Sur.is niet in staat een berijf als Staatsolie te runnen.


    Maak melding
  10. 18 okt. 2013

    De kogel is door de kerk!
    Wat Srika al enkele jaren, hier op dit forum, over het tekort aan ervaren technisch hoog opgeleiden is Suriname, wordt nu door de directeur van Staatsolie bevestigd.

    In 2011 en 2012 schreef Srika nog dat Suriname vol zit met juristen, economen, sociologen, pedagogen, maar te weinig geologen, hydrologen en ander hoog technisch kader bezit om zo Suriname economisch hogerop te trekken.

    Twee weken terug had Srika het nog over, dat Staatsolie alleen maar de kennis bezit om volgens stratificatie methoden olie te zoeken. Andere technologieën, die ook dieper de bodem ingaan, bezit Staatsolie (nog) niet.

    Zie ook onderstaande posting van Srika van 22 juni 2013, waarin het tekort aan hoger kader weer ter sprake komt.

    22 juni 2013

    @Sra, hoe realistisch zijn dan jouw waarnemingen? Je gebruikt als invalshoek ‘eigen kracht, geloof en vertrouwen’.

    Srika is ook voorstander van die invalshoek, maar de realiteit is dat in Suriname niet voldoende geschoold kader te vinden is om deze droom ook te realiseren.
    Kort gezegd, Suriname heeft niet voldoende hoog opgeleiden in huis om al die economische en andere ontwikkelingsprojecten zelf te kunnen ontwikkelen, uit te voeren en verder in stand te houden. Ook het geld om dit alles te doen heeft Suriname niet voldoende.

    De meeste Surinamers die een of ander economisch succes voor de vooruitgang van Suriname bereikt hebben, bijv. Jharap/Staatsolie, hebben in het buitenland gestudeerd, althans komen voornamelijk uit het buitenland.Deze mensen hebben geleerd ook door een internationale bril gedisciplineerd ontwikkelingen te bekijken.

    Srika keert terug naar de actuele uitspraken van de directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk.

    Let als eerste op dat Marc Waaldijk zijn uitspraken doet tijdens het openingscollege voor de faculteit der Maatschappijwetenschappen en niet tijdens de openingscollege van de faculteit der Technische wetenschappen. En waarom doet Marc Waaldijk zijn uitspraken juist daar?

    Srika denkt, dat Marc Waaldijk op diplomatische wijze een statement wil maken naar zij, ook de regering, die verantwoordelijk zijn voor het richting geven van het onderwijs in Suriname.

    Ook merk Marc Waaldijk op, dat de universiteit niet in slaagt aan te sluiten bij wat nu werkelijk nodig is voor de verdere economische ontwikkeling in Suriname, zeker bij Staatsolie.

    Srika is van mening, dat dit probleem vanaf de basisschool moet worden aangepakt, maar zeker op mulo en middelbaar niveau meer richting gegeven moet worden naar het kiezen van een technische studie, waar Suriname behoefte aan heeft.De mogelijkheid om vanuit de lagere technische scholen door te stromen moet ook concreet gemaakt worden.
    En pas dan kan de universiteit curricula ontwikkelen die daaraan moet aansluiten.

    Ook vindt Srika dat meer bedrijven en particulieren met kapitaal, zoals Ronnie Brunswijk, een school of scholen kunnen adopteren en zo financieel kunnen bijstaan met bijvoorbeeld het bouwen en beheren van echte practicum lokalen, waar deze leerlingen de eerste stapjes kunnen doen in de wereld van techniek en onderzoek.

    Maar zien jullie Ronnie Brunswijk en anderen (of bedrijven) dit wel doen?

    Suralco, Staatsolie en IAM-GOLD zijn hier wel de voorlopers, maar dit is niet genoeg!! Waar blijven de grote rijstboeren, de grote hout concessionarissen, de grote bedrijven in de visserij, de grote warenhuizen en zij die met ‘witti-fisie’ nu rijk zijn geworden?

    Ja, Marc Waaldijk wijst hier op een van de zeer zwakke punten in de verdere economische ontwikkeling in Suriname. Srika wijst hierbij ook nog op de beperking van het hebben van een te kleine bevolking in Suriname, om zo de economie te blijven schragen en de steeds meer voorkomende wet van de remmende voorsprong.

    In Nederland zijn er voldoende Surineds met hoge technische opleidingen, die wel passen in de vraag van Suriname.

    Staatsolie maakt vaak gebruik van expertise van autochtone Nederlanders, maar nog te weinig van Surineds.

    Aan de autochtone Nederlanders wordt voor hun contractperiode alles geboden (en maken er een vakantie van), terwijl de hoogopgeleide Surined die terug gaat naar Suriname die luxe niet krijgt en ook nog een tijdelijk contract wordt aangeboden. Velen hebben zo Suriname toch weer verlaten, en werken nu in Engeland, Venezuela, op Sint Eustatius(olie industrie) of in het Midden-Oosten.

    Maar wat wil Suriname eigenlijk wel hebben?
    Het alleen doen met de Surinamers in Suriname of het doen waarbij zeker ook de diaspora inclusief wordt.
    De regering zal zich hierover duidelijk moeten uitspreken!

    Maak de minpunten van Srika maar inclusief!!
    Srika


    Maak melding
  11. Mijnheer Waalwijk weet precies waarover hij praat. De president commissaris van staatsolie is ook zo een veroordeelde randdebiel. Verder geld hetzelfde voor het president, parlement en regering.


    Maak melding
  12. Meneer Henk Molenaar ik ben geen NDPer maar wat is uw binding met Suriname? Hoe zou u het vinden als vreemden zo over Nederland schreven, scholden op de regering? Ik weet wel dat u hier veel steun ondervond van de anti Bouterse lieden, die iedereen uitmaken voor paarse ezels enzo. Maar laat me u melden dat brain-drain sinds de 18e eeuw landen als Suriname parten speelt simpelweg omdat mensen zich niet met het land verbonden voelen. Omdat er geen werk is voor goed opgeleiden, niet bij de overheid en ook niet elders. Omdat er te weinig wordt betaald. Ook de NPS en VHP doen aan koppensnellen als hun tijd gekomen is. Zoals Jules Sedney zei wie een verkiezing verliest gaat thuis zitten en niets doen.


    Maak melding
  13. Boegroe: “hoe slim zal jij wel dan niet zijn Hahahhhaha dus toch is de baas dan slimmer en wil jij de baas van de baas zijn daar komt het dan op neer of niet Hahahahaa”

    Kan iemand misschien uitleggen wat onze Boutist Boegroe probeert te zeggen?????


    Maak melding
  14. Suriname is gewoon een te klein land om goed opgeleide mensen binnen te houden. Door nepotisme en andere politiek worden vaak mensen benoemd op posities waar wel goed opgeleide mensen beschikbaar voor zijn.
    gevolg de deze vervolgens gaan door studeren in het buitenland of buiten Suriname gaan werken.
    De kennis en potentie blijft zo weglopen, en de rommel blijft achter.
    Dit kan alleen doorbroken worden door buitenlandse bedrijven die hier komen vestigen en ex Surinamers die terug komen (geen bedelaars, maar mensen met potentie)


    Maak melding
  15. De Anton de Kom Universiteit van Suriname, Adekus, levert veel te weinig technisch kader af. Dit stelt Marc Waaldijk, directeur van Staatsolie. Op alle technische niveaus is zoveel mankracht nodig. En dat is nu. In de toekomst wordt de vraag alleen nog nijpender.

    als er vanuit suriname (surinaams personeel) door de bedrijven ook een technishe opleiding gegeven werdt, zou het nu geen probleem zijn om technish personeel te vinden.
    in suriname zijn er genoeg gedaagden om een algemeen technish opleiding te volgen,ook van uit werk en opleidings verband,maar wat ik denk waar aan geen aandacht gevesstigd is,zijn,de doorgroei mogelijkheden van bedrijf en personeel en dat de bedrijven surinaams personeel niet gemotiveert hebben om eventueel als leerling techniek aan de slag te gaan.
    het probleem is dat men te wijnig aandacht aan eigen bevolking heeft besteed en er een afbraak in kennis van praktische vaardigheid is ontstaan.
    vanuit de regering zou er meer dicipliene maar ook opbouwende criteria naar het bevolking doorgestroomt moeten worden waarbij nieuwe formen van techniek aangepast zou moeten worden.
    men moet in dit opzicht rekening moeten houden met de natuur,bv,als men een bepaalde techniek in het land zou toepassen,moet men rekening houden dat uitwerkingen de natuur niet schaad of smog veroorzaakt waarbij de gezonheid van die leefomgeving aan slechte ziektes tenondergaat,men moet dus voorzichtig zijn met het toepassen van bepaalde technieken in de natuur(landbouw,hydro techniek,giftigge gassen,drinkwater voorziening exz.

    Adekus zou een betere onderzoek moeten doen en niet vanuit theoretische onderzoek,maar ook zelf vanuit het praktijk onderzoek zou moeten doen om een realistische kijk en oordeel te hebben,en op basis van die gegevens moeten kijken om hun technische gegevens aan te passen.

    ik ben een voorstander van;werk en leren omdat men dan nooit tekort aan personeel zou hebben maar ook dat er nieuwe technieken ontworpen worden met natuur vriendelijke eigenschappen.


    Maak melding
  16. @ Beste Srika

    Eerlijk gezegd van je posting kunnen sommigen alleen maar gaan dromen.. en je naam vind ik heel schaars waar geen 2e van is.Mijn opa noemde ik ooit ook zo,maar hij leeft niet meer.Exclusieve postings hebben recht op plusjes.


    Maak melding
  17. Het is niet dat er geen universitair kader is, die zijn er legio, maar die voelen zich niet geroepen om aan te schuiven bij criminelen aan tafel. Vooral mensen met een rein geweten zullen zich niet deze misdadigers met hun “illusiepolitiek” in laten. Met een president die vaak gedrogeerd is, en dat is ook aantoonbaar. Je kan zeggen wat je wilt, wat heeft deze regering “concreet” gedaan in die drie jaren dat zij het land meer aan het vernielen zijn dan opbouwen. Waar zij mee bezig zijn is een totale capitaal vernietiging, en er komt er geen einde aan dit proces. Integere SurNeds zal je niet vinden om de omstane functies in te vullen. Welke goed en hoog geschoolde zal zich willen laten controleren door lui van “zeer laag” allooi zijn? Die steeds doen alsof ze alles weten, maar in feite gewoon willen meepraten over onderwerpen waar zij helemaal geen verstand van hebben. En luisteren naar dit samenraapsel is het zelfde als “een koe in de kont kijken”, een stelletje leeghoofden zijn het, niet meer en niet minder. En zolang dit gespuis het voor het zeggen heeft zal er geen verandering in deze precaire situatie ontstaan.


    Maak melding
  18. wat wil je,wat verwacht je, als het kader in sme bestaat uit drugs-crimies, moordenaars,oplichters,bank-rovers,verkrachters,staats-kas leeg-rovers,veroordeelden bestaat..

    iemand die wat studie gedaan heeft,wil niet tussen al deze beesten zijn tijd doorbrengen,die kiest een andere weg en loopt hard weg..

    het domme volk wil dit willes en wetens beleven en blijft kekker in sme samen met de bende lijders..


    Maak melding
  19. als het zo is wat marc waaldijk aangeeft dan had een bezoeker van deze forum gelijk toen hij/zij gezegd heeft,namelijk;dat er tijdens nl koloniaal belijd geen of weinig aandacht kwa opleidingen in alle vakken aan het su gemeenschap gevestigd is(bewuste onthouding van vooruitstrevende prioriteiten).
    er is dus een vernieuwing van het surinaamse leermethode nodig om het bevolking op de juiste banen te leiden wat betreft eigen en land opbouw.
    ik hoop dat er door de regering ingezien wordt naar het oorsprong van,sociale orde,maatschappelijk eenheid,ook,met die kennis wetende dat het nu toegepaste orde(dat ons geleerd is) een vervalsing van het oorspronkelijke is.
    als men de oorspronkelijke wetenschap van het sociaal zijn achterhaald heeft zal men duidelijk zien en weten hoe het ook met succes aan te passen.
    voordat men stappen onderneemt is het van groot belang om die stappen eerst goed in praktijk te analiseren om te kijken wat voor voordelen en nadelen aanwezig zijn,men moet ervoor zorgen dat het nadeel percentage zo laag mogelijk blijft.

    ik denk dat de heer waaldijk alleen vanuit zijn bedrijfs opinie niet naar het algemeene(landelijk)plaatje gekeken heeft en volgens zijn bevindingen een uitspraak gedaan heeft.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES