China bouwt landbouwtestcentrum in Suriname

42

PARAMARIBO, 18 okt – Chinese experts beginnen binnenkort aan de bouw van een modern proefcentrum voor onder meer de landbouw. Volgens het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, bedragen de kosten minstens vijf miljoen dollar. Het centrum komt op de oude plantage Mon Tresor te staan, in het district Commewijne. Het proefdraaien moet volgend jaar al beginnen.

LVV heeft al gesproken met een Chinese delegatie. De delegatie bezocht onder meer Mon Tresor, dat midden in agrarisch gebied ligt. Volgens Soeresh Algoe, topfunctionaris op LVV, zullen technieken en methodes worden toegepast. Landbouw, tuinbouw en aquacultuur zullen worden bedreven op bij elkaar zo’n drie hectare grond. Ook komen er verblijf en werkruimten voor het personeel, dat voor een groot deel uit Chinezen zal bestaan.

Het centrum moet een voorbeeld- en voorlichtingsfunctie vervullen voor landbouwers en andere agrariërs. Volgens Algoe zullen moderne technieken worden toegepast, waar de lokale ondernemers hun voordeel mee kunnen doen. De financiering komt van de Chinese regering. De regering heeft zich voorgenomen Suriname te maken tot ‘voedselschuur’ van het Caribisch gebied. Intussen klagen landbouwers wel dat er te weinig naar hen wordt omgekeken.

42 REACTIES

 1. Volgend jaar brengt China een half miljoen arbeiders naar Sur.om de oude plantage’s weer in bloei te brengen.Gedacht wordt aan katoen voor de chinese kleding industrie en gewassen voor voer voor de chinese varkens.Dit alles in wisselend bouw om de gronden niet uit te putten.


  Maak melding

 2. Grote hulde aan de inspanningen van de Surinaamse regering.Het gaat goedkomen met de economische ontwikkeling van Suriname. In de Caribische regio moeten de magen van honderden miljoenen personen gevuld worden. Ook de export van Surinaamse landbouwproducten naar China kan grote voordelen opleveren. China heeft 1.8 miljard inwoners en de helft van het Chinese voedsel moet geimporteerd worden uit het buitenland.


  Maak melding

 3. Yes, China bedankt!

  China heeft zoveel in suri geïnvesteerd, thank you, muchas gracias.

  Voor de liefhebbers een chronologisch overzicht, samenvatting ‘gerelateerde berichten’:

  -5 dec 2010 Vanuit China wordt de komende jaren ruim vijf miljard dollar aan investeringen verwacht. Volgens minister Ramon Abrahams gaat het geld voornamelijk naar woningbouw en infrastructuur. Daar horen een spoorweg en een diepzeehaven bij.

  Ook komen er minimaal achtduizend nieuwe één- tot driekamerwoningen. Voor de prijs van driehonderd en vijftig dollar per vierkante meter. Dat is veel goedkoper dan het gangbare, zegt Abrahams. Op program staat ook de bouw van enkele woonflats. Andere projecten zijn de aanleg van een weg vanuit Pokigron naar buurland Brazilië en een dijk langs de kust.

  -18 aug 2011 China komt een oude belofte aan Suriname na. Volgens de Chinese ambassadeur, Yuan Nansheng, is dit de reden voor de schenking van een ziekenhuis voor het district Wanica. De belofte dateert nog van de jaren zeventig.

  -28 feb 2012 Suriname krijgt bijna vijf miljoen dollar cadeau van China.
  Het geld is bestemd voor onder meer economische projecten.
  De Infrastructuur en ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen komen aan de orde. Het Chinese Dalian is al jaren actief in de Surinaamse wegenbouw. Chinese bedrijven interesseren zich ook voor onder meer de houtkap.

  -30 jul 2013 Suriname komt een stapje dichterbij de grote wereld met de China UnionPay card. Houders van de kaart, meest personen met de Chinese nationaliteit, mogen pinnen bij geldautomaten van DSB.
  Voorlopig is het alleen Surinaamse valuta, later kunnen ook andere valutasoorten worden opgenomen.

  Zo zeg, en nu een investering in de nieuwste snufjes ten behoeve van de ‘veredeling van de landbouwgewassen’,

  thanlk you vely must!
  Howww mouwwww


  Maak melding

 4. Grappig !

  De Chinezen leren alles over moderne landbouwtechnieken aan de Landbouw Universiteit Wageningen en nu gaan ze het weer wijsmaken aan de Surinamers !

  Zijn in Suriname dan geen in Wageningen afgestudeerde landbouwkundige ingenieurs ?

  Suriname wordt wakker ! Laat je niet met een kluitje het riet insturen !

  De Chinezen willen het vruchtbare Surinaamse land op een slimme manier inpikken voor hun eigen volk. Kijk maar, het personeel bestaat alleen uit Chinezen uit China !

  Dus die PSA wet geldt straks alleen voor de SurNeds en niet voor die Chinezen ?


  Maak melding

 5. In tachtig kwamen vele Brazilianen het land binnen als garimpeiros, anno 2013 vele Cinezen, als inversteerders en wat nog meer. Feit is dat onder het bewind van baas vele landgenoten het land uitvluchtten. Daarvoor in de plaats zijn er nu vele Brazilianen en straks een golf van Chinezen. Ma kut, wat deze regering ook onderneemt, veel zaken worden onder de tafel afgewikkeld, allemaal onder het mom van nationalisme en ontwikkeling. Ondertussen is geen enkele paarse aanhanger werkzaam bij de chinezen en waarom. Het gros zijn net als hun lijders, geboefte.


  Maak melding

 6. Bla bla bla en maar door gaan zoveel beloven , maar er kom niks van de grond.ik wil nu eindelijk daden zien niet alleen praatjes horen. Deze regering heb zins 2010 zoveel beloofd maar tot heden heb ik nog niks iets waardigs gezien wat ze gepresteerd hebben , oh ja alleen 12 ministers vervang . Gek genoeg dat de grootste moordenaar van Suriname tot nu toe niet heefd beloofd dat hij naar de maan gaat , misschien kom dat nog want bij hem weet je niet.


  Maak melding

 7. Ook komen er verblijf en werkruimten voor het personeel, dat voor een groot deel uit Chinezen zal bestaan.,

  dus de conclusie die ik hieruit afleid is dat de chinezen ervoor zorgdragen dat de chinezen alhier in Suriname werk hebben en zich kunnen voortplanten en bedruipen.

  Het heeft niks met Suriname te maken. Overal in de wereld zoeken de chinezen plekken om hun mensen te stationeren. Zo komt binnenkort de tijdperk van de chinezen en de amerikanen worden een derde wereld land. Geloof me maar er zijn meer chinezen en Hindoestanen dan een andere ras.

  Let op de Chinese invasie is op komst.


  Maak melding

 8. de chinezen zijn hier om een Eigen staat te stichten en hun overvolle populatie naar hier te exporteren

  vraag dat maar aan de contracters van Dalian manipulatie en slavenarbeid is schering en inslag op al hun projekten

  ga maar kijken hoe de surinamers nu al behandeld worden door ze over 30 jaar zullen wij de slaven zijn van deze chinezen let op mijn woorden


  Maak melding

 9. RobG
  Grote hulde aan de inspanningen van de Surinaamse regering.Het gaat goedkomen met de economische ontwikkeling van Suriname. I

  Knettergek die RobG….echt volkomen krankjorem


  Maak melding

 10. Vrijdag 18 oktober 2013 om 14:24 uur, door Esmerald

  Esmerald , je hebt het goed gezien en onthouden.

  Volgende maand beginnen de Chinezen met het aanleggen van de de nieuwste luchthaven voor Suriname bij Calibi, met alle snufjes, zodat het grootste vliegtuig hier kan landen en dat wij de poort van zuid Amerika zullen zijn. Niemand kan dan zonder ons. Het bedrag dat hiermee gemoeid zal zijn voor het aanleggen van deze hyper modern luchthaven is 800.000.000. miljoen Yen… en wordt opgeleverd op 1 april 2062.


  Maak melding

 11. Jaloezie verwijst naar een negatief gevoel van iemand of een groep personen zoals GMAP,alfa,Henk Molenaar, roybe, simpel, michael,die het niet kunnen accepteren dat de regering Bouterse het vele malen beter doet dan de tiental jaren NieuwFront regering in Suriname.Read my words. 2015 – 2020 opnieuw een regering Bouterse in switie Sranang.

  Hun idool, de grote landverrader Ronald Venetiaan, heeft met behulp van Nederland, Surinames grondgebied afgestaan aan Guyana.In de arbitrage zaak om het grondgebied op zee had Suriname zich slecht verkocht op advies van Nederland.


  Maak melding

 12. Als ik de berichten hier lees dan kan ik niet aan de indruk ontkomen dat de Surinamers die uit Suriname zijn vertrokken en hun heil in Nederland hebben gevonden, het economisch en maatschappelijk goed doen. Met zoveel haat ten opzichte van je geboorteland denk ik dat voor deze mensen nergens plaats is. Als je niet van eigen land kunt houden en elk bericht aangrijpt om op internet jouw land belachelijk te maken, onder het mom van vrijheid van meningsuiting, dan hoor je in geen enkele maatschappij thuis. Getuige het feit dat Surinamers al 50 jaar hier zijn maar in alle opzichten door Marokkanen en Turken zijn voorbijgestreefd. Het enige wat rest is om op Facebook te vermelden wat voor “geweldige baan” ze hebben en wat voor “geweldige opleiding” ze hebben genoten. Alleen maar Fake….


  Maak melding

 13. De chinezen hebben echt geen ervaring in tropiese landbouw. Kijk maar op een kaart van de wereld waar China ligt en waar Suriname ligt total uit elkaar in geografie, klimaat en ecologie. De chinezen hebben geen ervaring met mechaniese landbouw. Met handen arbeid in de tropen kunnen ze maar zoveel gedaan krijgen bij 30 graden celcius en een luchtvochtigheid van 90%.
  De minister van LVV zou echt strategies moeten denken waar hebben we echt hulp nodig en in die selecte sectoren wetenschappers aantrekken zoals adron en daar hybride rijst varieteiten ontwikkelen. Zowel varieteiten die hogere eiwit gehalten hebben, minder molenkwaliteiten bezitten maar heel goed als gronstoffen kunnen dienen in processing.
  Op het gebied van landbouw is Taiwan een betere partner in tropiese groenten en fruitteelt in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw plante ik kaisoi en kalian uit Taiwan.
  Als we echt de landbouwsector willen verbeteren moeten wij samenwerking gaan zoeken met instituten in het zuiden van India waar het klimaat, ecologiese en bodem omstandigheden meer overeen komen met die van Suriname.


  Maak melding

 14. die blaka-mangs moeten vooral met hun eigen soort genoten een leven opbouwen en zich zelf niet verbasteren..

  dus maak zoveel mogelijk blamang-piekin en niet gemengd,anders ben je over een tijdje helemaal verlozen..

  denkie á torie..


  Maak melding

 15. Ram Singh,ben jij soms zwakbegaafd? Jij kraait alleen maar onzin uit over tropische landbouw en de mechanische landbouw in China.Ik weet niet hoe je aan die idioterie komt.

  Als je serieus genomen wil worden moet je jezelf maar eerst gaan verdiepen in de materie. China heeft heel veel ervaring op het gebied van de (tropische)landbouw. Ook de landbouwmachines industrie industrie in China wordt tot de grootsten van de wereld gerekend. De Chinese regering wil de landbouwproductie vergroten met het oog op de toenemende welvaart van haar bevolking. Op landbouw gebied wordt met vele landen samengewerkt.Met Frankrijk, de VS, Nederland, België,enz.

  In China heeft men zeer veel high tech-kennis op het gebied van landbouw ontwikkeld.Veel van de landbouwmachines en machines t.b.v. de verwerkingsindustriein Europa worden uit China geïmporteerd.

  Maar zoals gewoonlijk komt idioterie uit de koker van het NieuwFront. Jullie zien er groen en oranje uit van jaloezie.Weg met het NieuwFront.


  Maak melding

 16. RobG je bent mij vergeten te noemen in het rijtje GMAP. Henk Molenaar en dat neem ik je kwalijk, maart het geeft gelijk aan dat zij wel gelijk hebben, je bent nl. nog gekker dan het paard van Christus en dat was een ezel, je bent echt het spoor bijster, raadpleeg eens een goede psychiater


  Maak melding

 17. Rob G, ja ik zie de hoofdkantoor van John Deere en naar China verhuizen hahahaha. Catterpillar was zwaar belazerd met hun inventaris, orders etc toen ze in China in een fabriek gingen deelnemen, en hebben honderden miljoenen US$ afgeschreven. Chinezen komen alleen vooruit met spionage, intellectuele diefstal, corruptie en vage beloften. En een paarse kinderhersen is snel onder de indruk. Die cassave fabriek wilt ook maar niet vlotten en nu nog een onderzoek instelling opzetten zonder doelstellingen is een goede garantie voor vooruitgang. Onder de lijding van de grootste landbouwkundige die Suriname heeft voorgebracht Prof Badrisein “Gramaxone” Sital komt alles heel snel op zijn plaats.


  Maak melding

 18. Zelfs iets namaken kunnen ze in China niet! En dat soort prutsers laat je nu 1 van de pijlers van je economie naar de knoppen helpen?

  “in het land der blinden is 1-oog koning” maar in een land geregeerd door hersenlozen, kunnen 1-celligen het voor het zeggen krijgen.

  Zo jammer, zo’n mooi en rijk land……….


  Maak melding

 19. Hahahahaha, RobG blijft a.u.b bij de feiten.
  Als jij Venetiaan een landverrader noemt dan ben jij duidelijk de weg kwijt.
  1) Bouterse pleegt een staatsgreep met behulp van een Nederlandse Kolonel.
  2) bouterse wordt door Maurice Bishop opgestoken om zijn eigen landgenoten zonder proces te executeren.
  3)bouterse zorgt met zijn wrede militaire dictatuur dat onze geldwaarde devalueert economie kapot gemaakt.
  4) Criminaliteit toegenomen , drugs uitvoer toegenomen, Narcostaat van Suriname gemaakt, zoon Dino zit in de gevangenis in Amerika, RobG wat wil je nog meer horen over die landverrader D.Bouterse??
  5) Cubanen en Libiers die hem adviseren hoe hij zijn eigen bevolking moet knechten, onderdrukken en vernederen.


  Maak melding

 20. Kijk in Surinaams woorden onder uitdrukking “Boutist” en je ziet een foto van RobG

  Omschrijving: Blinde volgeling van president die zich schuldig heeft gemaakt aan staatsgreep, moord op politieke tegenstanders, intimidatie, drugshandel en het tot 3 keer in de financiele en economische afgrond storten van zijn land:

  Bekendste uitspraak “Al brandt heel Paramaribo af, ik slaap als een roos”


  Maak melding

 21. Hans voor mij ben en blijf je een pseudo deskundige van de Surinaamse politiek.Je bent een anti held voor de Surinaamse zaak omdat je tegen de economische vooruitgang van Suriname bent.Daarnaast heb je aansluiting gezocht bij het bonte samenraapsel van anti-Surinaamse krachten..


  Maak melding

 22. Ram Singh, met de productie in China komen betaalbare landbouwmachines in handen van kleine boeren die ook een gezin te onderhouden hebben.Neem van me aan dat met de vestiging van een landbouwinstituut in Suriname, de kleine boeren beter ondersteund worden bij het telen van landbouwgewassen.Daarnaast moet er meer gebeuren in Suriname op het gebeid van lanbouwvoorlichting, landbouwproductie en export van landbouwproducten.Het zijn stappen die genomen moeten worden en de regering is de goede weg ingeslagen. Ik breng daarom ook mijn waardering uit voor Badrisein Sital, die baanbrekend werk verricht om de landbouw in Suriname goed georganiseerd te krijgen.Hij is goed bezig en men heeft nog een lange weg te gaan.


  Maak melding

 23. Het is overduidelijk, dat Surinamers erg veel van een microfoon houden. Als men de website van Radio Apintie bekijkt, ziet men geen foto zonder een microfoon. Bijna iedereen schijnt alles beter te weten en de roddels zijn niet van de lucht. De apekool die ze daarbij uitbraken is om van te kotsen. Bij alles wat ze uitkramen is 90% bullshit en de beloftes die ze doen, daar kan je op wachten tot je wortel schiet. Mij is onder meer heel goed duidelijk, dat Suriname zeer binnenkort bestuurd gaat worden door hun nieuwe weldoeners, namelijk de Chinezen die in grote getale Suriname gaan veroveren. Een geluk bij een ongeluk; de Chinezen zijn niet gelovig. “Geloof is als opium voor het volk”, dit schreef “Mao” in zijn rode boekje. Dit is waarlijk een hele opluchting voor Surinamers die ook zullen kunnen zien, dat mensen ook zonder het stomme godsgeloof kunnen samenleven en samenwerken. Er zal een religiefilter komen om kinderen te behoeden tot kwalijke religieuze denkwijzen. Dit zal in Suriname heel veel ellende voorkomen die sinds de afschaffing van de slavernij in Suriname gemeengoed is en nog steeds! Begin maar alvast aan een cursus Chinees, dit zal men in-spé erg hard nodig hebben, indien u als autochtoon wilt weten wat er zoal in uw eigen land gebeurt. Ik ben daar relax onder, daar ik gek ben op de Chinese kookkunst, want gerechten als o.a. ”Chon Pao Ngau” en “San Chao Yuk/Kai” behoren tot de lijst van mijn favoriete gerechten. Dus ik ga voor nummer 57en S-13 …… Jammie, smullen maar. Dus, laat maar komen die Chinezen! Tjing Tjang Tjong! Vrij vertaald “Lang Leve de Chinezen!!
  django


  Maak melding

 24. Rob G, nee man, als je geen geld hebt dan koop je het meest betrouwbare tractor al kost het meer want je hebt geen tijd voor reparaties en op onderdelen wachten. En als je geld hebt dan koop je natuurlijk het beste. En Kubota, MF, John Deere, zijn de top 3 betrouwbare tractors globally.
  Voor je informatie ik ben uit de klei van de jonge kustvlakte getrokken. Als je met aandacht in de lagere school Wij en de wereld had gelezen ben ik een zoon van boer Ram.

  Die chinezen draaien jullie een grote loer met een onderzoeks instituut in Commewijne. De enigste tijd dat landbouw bloeide in Commewijne was in de slaventijd. Post slavernij Chinese, Hindoestaanse, Javaanse landbouw waren allemaal “subsistance” activiteiten wat met een beetje vissen of plantage marienburg wij ons in leven kon houden. En allemaal te ver van de markt er was nog geen brug. En in die tijd niet eens een mulo school. Daarom vertrokken wij massaal naar Paramaribo, waar er ten minste werk=eten gevonden kon worden.

  Mijn grootouders hebben het land nog dat ze waren toegewezen in Commewijne, en het is nu weer tropenbos, op die plantage is er geen steiger meer.
  Met global warming en rijzende water komt er al water op de oost west west verbinding, het geld van de sommige dijken verbetering was door je held prof dr ir mr drs ing abrahams foetsie gemaakt.

  Landbouw in Commewijne is een afgeschreven zaak. Wat ze daar in een maand gaan produceren produceren de boeren in Kwatta, Saramacca en Para in een week zonder een Onderzoeks instituut.

  In 30 jaren uitbuiting in Afrika hebben geen enkele chineze landbouwkundigen iets gedaan voor de landbouw in Afrika waarom gaan ze nu iets doen in en voor Suriname behalve voor hun directe voordeel ten koste van ons land. Hetzelfde geld voor Guyana, je zou toch denken waarom 2 in Suriname, waarom niet een in Guyana en een in Suriname?

  Dus beste Rob laat je niet belazeren, na 300 jaar kolonialisme, 30 jaren min of meer militair bewind ga toch niet in Chineze sinterklaasen geloven. En eerlijk die Prof Badreisein “Gramaxone” Sital moet persoonlijk verantwoordelijk gehouden worden voor de ondergang van Wageningen.

  E


  Maak melding

 25. De regering moet dan ook goed in de gaten houden dat die landbouwtestcentrum daadwerkelijk de lokale landbouwers voordelen brengt. Bovendien moet zou men al nagedacht moeten hebben wat men wil verbouwen en exporteren en hoe de kleine bedrijfjes dit het beste kunnen doen. Dus niet de Chinezen het wat laten bepalen, maar alleen het hoe.


  Maak melding

 26. Rob Gestoord:

  “Ik breng daarom ook mijn waardering uit voor Badrisein Sital, die baanbrekend werk verricht om de landbouw in Suriname goed georganiseerd te krijgen.Hij is goed bezig en men heeft nog een lange weg te gaan”

  Onze RobG zit echt zwaar onder de pillen. Zelfs de fanatiekste aanhangers van de NDP erkennen dat Sital helemaal NIETS heeft gepresteerd en de rijstsector definitief de nek om heeft gedraaid als non expert.

  RobG is echt knettergek


  Maak melding

 27. RobG, als er 10 mensen tegen je zeggen dat je een paard bent moet je er toch eens over na gaan denken een zadel te gaan kopen, ik hoop voor jou dat dit wel binnenkomt in dat geobsedeerde brein van jou, of wat daar voor doorgaat


  Maak melding

 28. In tussen ligt er een voorstel van de chinezen bij de regering om de Suri vlag enigszins aan te passen in verband met hun 160 jarige verblijf in Sur. en de grote getallen waarmee ze in Sur.vertegenwoordigd zijn.De witte banen in de Suri vlag verdwijnen in het geheel.Bovenste deel wordt blauw dat de schone lucht voorstelt.Het rode achtergrond blijft om de verbondenheid met het moederland te tonen.Ook de ster blijft om steeds te herinneren hoe het chinese volk in Sur.schittert.
  Na de rode baan is alles groen.Wat symbolisch staat voor de vruchtbaarheid van de chinesen en de Suri grond.


  Maak melding

 29. Allemaal mooi en wellicht ook haalbaar. Echter sta ik enigzins hier sceptisch tegenover, indien de worst die China voorhoudt zal maken dat, ten langer laatste de Surinamer in essentie niets meer voor het zeggen heeft. Het principe ”het paard van Troje” lijkt steeds duidelijker te worden.

  Van de andere kant gezien, mag er m.i de stelling ook worden geponeerd; Inhoeverre Suriname nog steeds een creatie met verschillende culturen behoort te zijn, met een nog grotere populatie inwoners en diversiteit in culturen, terwille van een proces als ‘Nationbuilding’. Immers de pluriformiteit bestaat reeds, doch het streven en bereiken van grotere economische ontwikkeling en bloei, waarbij tevredenheid bestaat voor alle inwoners zou van dit proces kunnen of moeten afhangen.

  Overigens ben ik persoonlijk de mening toegedaan dat Suriname altijd nog afhankelijk van anderen, met name buitenlandse multinationals is en in een zogenaamde underdog positie zal blijven. Anderszins dat Suriname zonder kennis/knowhow en met mankracht van buitenaf (zonder de participatie van een grotere populatie inwoners)gedoemd is te blijven hangen in een zekere onderontwikkeling, ontvredenheid en demotivatie bij het overgrote deel van de huidige samenleving. Het wegtrekken van eigen ontvreden kader is niet uitgesloten.

  De gewetensvraag die iedere Surinamer gesteld mag worden is; Moeten wij verandering ‘Nationbuilding’ op deze wijze voorstaan
  of liever op de oude voet doorgaan terwijl er ook sprake is van een zekere afhankelijkheid maar dan met veel geklaag over corruptie, nepotisme of in het algemeen ontevredenheid.
  Een referendum zou hier uitkomst kunnen bieden.


  Maak melding

 30. Django, als je gelijk zou hebben heb je nog een geval van intelectuele diefstal.

  Mao “geloof is als opium voor het volk” van

  Karl Marx “religion is the opium of the fools”.


  Maak melding

 31. Ik wil ook melden dat De ‘Telegraaf’ in Nederland ook erg racistisch is. Ze laten je reactie(s) niet door als deze het volk aanvalt, waarheden in zitten en als je een buitenlandse naam hebt, terwijl ze de blanke reacties wel doorlaten en hun reacties gewoon gelijk zijn aan de buitenlandse ingezonden reactie(s). Het komt op neer, dat de blanken gewoon kunnen zeggen (discrimineren) wat ze willen, maar buitenlanders dus niet. De racisme strijdt is weer begonnen in Nederland. De mensen in Nederland worden steeds hatelijker. De duivel is daar echt aan het werk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.