Surinaams protest tegen ‘ontvoering’ Nishayad

24

PARAMARIBO, 17 okt – Er komt een formeel protest tegen het ‘ontvoeren’ van de zevenjarige Nishayad Nabi. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken geldt het protest de rol van de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Er zouden handelingen zijn gepleegd die de ontvoering minstens ondersteund hebben.

Nishayad’s vader kreeg een noodpaspoort voor zijn zoon. Dit gebeurde kort nadat het kind van school gehaald was zonder instemming van de grootouders van moeders kant. Paramaribo rekent het de ambassade zwaar aan dat die zonder meer medewerking verleende. “De ambassade had moeten weten dat dit een schending van de Surinaamse openbare orde tot gevolg zou hebben”, zei Lackin in het actualiteitenprogramma Bakana Tori.

Volgens Lackin behoorde ambassade ook te weten dat nog niet vast stond wie het voogdijschap bezat. “Wij hebben informatie dat ze daarover voldoende geïnformeerd waren door de advocaat van de vader.” Intussen heeft een rechter in Nederland bepaald dat het kind terug moet naar de grootouders. De moeder overleed in Suriname waar ze vertoefde sinds ze wegging van de vader. De man vluchtte na de ontvoering via Frans Guyana naar Europa.


24 REACTIES

 1. Ay baya,..ze gaan een politieke rel van maken. Maar met Amerika durven ze niks, ondanks zoon Dinootje in “de val”werd gelokt en nu gevangen zit….. for life!


  Maak melding

 2. Ach de vader zal wel in hogerberoep gaan.
  Dit gaat dus nog een tijdje duren.
  De meeste surinaamse vaders kijken niet naar hun kinderen om.

  Deze vader wel. Dat zal zijn zoon nooit vergeten.


  Maak melding

 3. -Weer zoiets van Lackin.Er is toen geschreven dat de Surinaamse autoriteiten Frans-Guyana op de hoogte hadden gebracht over de situatie, maar toch zijn zij erdoor heen gekomen om verder te reizen. Hoe dan???

  De advocaat heeft naar het belang van die jongen gekeken vanwege de trauma die hij oploopt en waarin hij verkeerd en dat is de reden waarom de grootouders in Suriname die jongen terug krijgt.

  =Mijn vraag zal dan zijn, of vader zich terugtrekt van die jongen en geen geld naar hen toestuurt en ook niets meer met hem te maken wilt hebben om deze situatie is het een veel grotere klap voor die jongen later.

  =Je hebt een vader, maar mag niet bij hem wonen. Ik hoop niet dat de familie deze jongen later zullen verwijten als het niet goed met hem zal gaan op oudere leeftijd.

  =Lackin, laten de Surinamers nou eens gaan staken om een corruptie wet aan te nemen.


  Maak melding

 4. Wat een lachertje!

  Waarom heeft lackin eerder geen actie ondernomen?
  Ik zou maar niet te vroeg juichen, want het besluit van de rechter is een voorlopig besluit.

  Heel erg triest voor het kindje.
  Jarenlang is hij wijs gemaakt, dat zijn vader hem niet meer wil, of in het ergste geval dat papa niet meer leeft, wie zal het zeggen.

  Ik heb mijn vraagtekens bij die grootouders.
  Je kind komt op vakantie en je houd haar in suri, omdat jij vind dat ze wordt mishandeld?
  Binnen een paar maanden leeft ze niet meer.
  Een knappe jonge dame van 26 jr, hartaanval…?

  Zowel de ned ambassade als John, hebben geacteerd naar de resultaten die er lagen.
  En suri is er als de kippen bij een klacht in te dienen.
  Wie is hierbij gebaat?
  Moet de ambassade stiptheidsacties gaan uitvoeren bij het verstrekken van visa, kan ook hoor..

  Arm kind, hij weet nu dat papa leeft en erg veel van hem houd.
  Als die grootouders deze zaak winnen, ziet hij zijn vader nooit meer.
  Hoe zal het kindje zich voelen?

  Trouwens, Armin van Buren heeft 3 kindjes en Sunnery is ook papa, het argument dat een dj geen gezin kan onderhouden is dom.


  Maak melding

 5. =Was het even vergeten:::ooit had een vader zijn dochtertje meegenomen vanuit Amerika richting Suriname, dit terwijl de moeder de voogdij over dat kind had. Nou de Amerikanen hebben toen dat kind uit de schoolbanken gehaald en teruggebracht naar Amerika.

  =Hebben die Surinamers toen een rel van gemaakt???Nee, omdat ze toen ook wisten dat de vader fout zat. Heeft iemand het ooit gehad over psychische problemen van het kind??Nee

  =Zodra het Nederland betreft staan vele Surinamers op hun achter poten. Ik zou dan zeggen recht voor een recht voor allen.
  =Suriname hoe zit het met de wet en regelgeving van het land zelfs???


  Maak melding

 6. behoudt hij zijn ned natio wel alsook rechten als bv kinderslag en dus ook zorgplicht (geld) van de vader???

  want gestel dat hij op latere leeftijd tog kiest voor nederland!


  Maak melding

 7. Nederland vertrapt de grondrechten en souveriniteitschap van SUriname. ALs Suriname omgekeerd om Nederlands grondgebied dit had uitgevoerd, dan stond de wereld op z’n kop.

  Hiermee geeft Nederland te kennen dat zij Lack”hebben aan Lackin.


  Maak melding

 8. @Surinam patriot, wat heeft dit met politiek te maken dat maak jij ervan. ik denk dat elk land zijn regels en wetten heeft. En vergelijk deze zaak niet steeds met Dino want heeft ook niks daarmee te maken, anders kunnen wij ook zeggen laat Amerika in Rusland de klokken luider halen of laat van der heuvel dit in die landen gaan doen. En let op dit word internationaal bekeken dus op een keer gaat hij maar keert niet terug dan zal men de popen zien dansen op de Heuvels. En mvr Ira, hebben deze mensen toen aan trauma gedacht toen ze hier mee bezig waren of kan het alleen nu en wie zegt jou dat vader geld stuurde is dat jou verteld ik vindt dat jij zou moeten gaan staken met altijd negatief tegen SU…. verder een gezegende dag toe gewenst.


  Maak melding

 9. Veel vaders willen graag bij hun kind of kinderen zijn. Wetgeving en regelgeving die imiddels gedateerd zijn zouden moeten leiden tot balans, rechtvaardigheid en vooral een goede toekomst voor alle kinderen. De gedachte dat vader niet voor zijn kind of kinderen kan zorgen is ook veelste oud. Hier staat eindelijk weer een vader die zijn kinderen zelf wil opvoeden en daarvoor zelfs naar het buitenland is gereist voor een waarschijnlijk laatste poging hiertoe… althans tot hij ouder is, zoals vaak wordt gezegd. De tijd die je mist zal nooit goed gemaakt worden. Hoe komt het dat de grootouders hier meer over te zeggen hebben dan de vader zelf? Vadersrol wordt helemaal overgeslagen, alsof hij niet bestaat?

  Waarom was hij gevlugd? Hoe komt het dat moeder overleden is? Wat is er mis gegaan bij de ambassade of bij de ministerie van buitenlandse zaken? Allemaal leuke vragen…

  Los van Suriname, Nederland, ministeries, regels en ambassades etc.
  Wat wil het kind?

  Geef vaders ook kans om een vader te zijn. Ondersteun dit i.p.v. Alleen kritisch op de vingers kjken.


  Maak melding

 10. @tedje
  Al zou de vader van Nishayad tegen de uitspraak in hoger beroep gaan,wordt hij verplicht het jongetje voorlopig aan de groot ouders af te staan en daarna de uitspraak van het hoger beroep af te wachten.
  Het vonnis (bij voorraad uitvoerbaar)moet onmiddellijk (binnen een week)worden uitgevoerd.
  Geeft hij geen gehoor aan het vonnis,maar duikt hij onder dan kost het hem per dag €500,- (maximaal €20.000,-)

  P.S.Je zegt:”De meeste surinaamse vaders kijken niet naar hun kinderen om”.
  Je verkeert in slecht gezelschap,want die ik ken kijken wel naar hun kinderen om!
  Welke vaders ken je trouwens?


  Maak melding

 11. @pasew
  Je vraagt:”behoudt hij zijn ned natio wel als ook de rechten …..?

  Het jongetje is Nederlander (het paspoort is hem door de ambassade verstrekt!)
  Dus …… !


  Maak melding

 12. @Tunewa
  Er zijn meerde gevallen bekend waarbij wanhopige moeders met hun kind(eren) de wijk naar Suriname hebben genomen.
  Maar de vaders geven geen ruchtbaarheid aan en laten het maar voor wat het is.
  Een van de gevallen willen de kinderen terug nu ze volwassen zijn maar zijn in die tussentijd (12jaar)hun Nederlandse identiteit kwijt (geraakt)
  Dus kan je zeggen dat ook Suriname de wetten van het soeverein Nederland vertrapt,want de vreemdelingendienst is van hun daden op de hoogte.
  Hoe rijm je dat!


  Maak melding

 13. @surinam patriot
  Je zegt:”Ay baya,..ze gaan een politieke rel van maken. Maar met Amerika durven ze niks, ondanks zoon Dinootje in “de val”werd gelokt en nu gevangen zit….. for life”.

  Helemaal mee eens!Het is duidelijk bezig in een politieke rel te ontaarden.
  En verder denk ik niet dat ze het in hun dolle hoofd zullen halen protest bij de VS ambassadeur aan te tekenen,sterker nog hem op het matje te roepen …….!
  Dat durven ze niet!!!


  Maak melding

 14. Medusa mi gudu,

  vandaag is hij oud 7 jaar, maar wat als hij bv op zijn 18e besluit om tog maar naar ned te gaan..

  behoudt hij dan zijn ned natio na zoveel jaar Su???

  deze moet m.i. in het belang v/h kind goed geregeld worden!

  een politieke rel/familiaire twist moet niet resulteren in zijn nadeel, anders is hij spreekwoordelijk het kind v/d rekening 😉


  Maak melding

 15. kind hoort bij vader door zulke gedoe krijg ze familie drama. vader let op je zoon het is jou kroos bescherm hem.laat niemand zorgen en zeggen jonge hoort bij oma..ik geef jou advies zorg voor je zelf en je zoon en laat zien dat jou zoon je toebehoort..moeder zou het ook zo gewild hebben /elk huis heeft zijn kruis.


  Maak melding

 16. Medusa nog deze,

  Ned vader loopt de ambassade binnen en vraagt een uitreisvisa voor zijn Ned zoon = legaal hij was/is nederlander!

  deze zoon echter verbleef (lang) in Su,…

  had hij een machtiging voor verblijf en dan voor hoe lang of geldt dat niet voor kinderen???

  was hij illegaal dan heeft Lachin een probleem!


  Maak melding

 17. @pasew
  Minderjarigen dragen altijd de nationalitiet van hun ouders(c.q. voogd of verzorgers).
  Ik weet echter niet of de moeder haar Nederlandse nationaliteit (door langdurig verblijf in het buitenland) voor een Surinaamse heeft verwisseld,nmaar dat denk ik niet.
  Mocht dat het geval zijn dan had de jongen eerder ook als zijn moeder de Surinaamse nationaliteit,denk ik.


  Maak melding

 18. Ze moeten erop letten dat van der Heuvel nooit meer voet op Surinaamse bodem zet.
  We kunnen de grenzen niet overal beschermen en je zal altijd iemand vinden die met een klein bootje de oversteek zelf midden in de nacht doet.
  Maakt ze niet uit of je levend aan de overkant komt.
  Wij moeten onze stem laten horen.
  Nederland moet niet denken dat ze doen en laten.
  Pa was al die jaren niet in zijn zoon geinterresseerd, nu is die jongen 7 en kan veel zelf doen en pa komt opdagen.


  Maak melding

 19. Mijn vraag is waarom Lackin pas wanneer de rechter in Nederland beslist heeft dat de jongen ten onrechte is mee genomen protest tekent. En vertelt hij in zijn gesprek met limbo hoeveel info hij heeft of had. Doe als die Russen lackin kom gelijk in aktie maar doe niet stoer na een rechtelijke uitspraak. Want zouden we protest tekenen als het vonnis in het nadeel van de grootouders was gevallen. Ik vind het jammer voor die kleine die niet gevraagd heeft in zo’n familie geboren te worden en toch slachtoffer wordt van het getoutrek. Als er financiele voordelen zijn laat me koud maar die kliene daar geet het bij mij om. Lackin houd die lelijke mond van je en stuur of teken protest bij de amerikanen.


  Maak melding

 20. Ik vraag mij in gemoed af als het in plaats een jongen een meisje was zou die poppenkast uit Nederland en Suriname dezelfde vormen aannemen?
  Ik heb veel geloof in de Nederlandse rechtspraak. Ik had gehoopt dat ze hadden gevraagd waar deze jongen nu het liefst zou willen zijn/wonen?
  Ik denk persoonlijk aan zijn liefhebbende familie in su. aan zjin oma, opa en tantes en ooms. En aan het warme weer in Su.
  Persoonlijk denk in in Su.


  Maak melding

 21. Voor mij is die vader een held!! Veel vaders moeten hier een voorbeeld van nemen.Neem je verantwoordelijkheid!!!Ik heb zelf nooit mijn vader gekend.Mijn moeder was voor mij alles. Soms dacht ik, als mijn moeder er niet meer zou zijn wat zou er van mij geworden zijn? Een kind heeft zijn ouders gewoon nodig.


  Maak melding

 22. v.d.Heuvel moet zich schamen om zo iets te doen ontvoering.Wie denkt deze man dat hij eigenlijk is.Hij moet worden opgepakt en opgesloten worden.Suriname moet ervoor zorg dragen dat zulke figuur geen visum meer krijgt om Suriname te bezoeken.Dat de Nederlandse ambassade ook mee heeft gedaan is dat een kwalijke zaak naar mijn mening.Ik ben benieuwd wat Nederland zal zegt over die protest van Suriname.v.d.Heuvel is een waardeloze man die geen geweten heeft.Dat is mijn mening.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.