maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijHatelijke reacties na uitspraken Prem Radhakishun over Sinterklaas

Hatelijke reacties na uitspraken Prem Radhakishun over Sinterklaas

-

Does Travel - naar Suriname

De een wenst hem en zijn familie kanker toe, de ander roept op om hem dood te schieten. Een paar voorbeelden van hatelijke reactie die Prem Radhakishun op zijn Facebook fanpage(*) binnen kreeg naar aanleiding van zijn uitspraken over Sinterklaas en Zwarte Piet op de Nederlandse TV.

Het Sinterklaas-incident deed zich voor tijdens De wereld draait door op Nederland 3. Voor de start van een gesprek over de discussie of Zwarte Piet nog wenselijk is tijdens het kinderfeest, omdat het discriminerend zou zijn tegenover allochtonen, schreeuwde hij meerdere keren Sinterklaas bestaat niet. Gezien het tijdstip, rond 20u, zaten veel kinderen voor tv.

De in Suriname geboren en getogen Radhakishun, fel tegenstander van het sinterklaasfeest, verdedigt zijn actie door te zeggen dat het feest hypocriet en racistisch is. ‘We vertellen onze kinderen dat ze niet mogen liegen. Maar een keer per jaar liegen hele beschaafde mensen, zoals Beau, tegen hun kinderen dat een of andere rare man uit Turkije gaat komen. En ze verplichten mij om ook tegen mijn kinderen te liegen.’

(*)Prem heeft geen eigen Facebook page. Het gaat om een Facebook fanpage die door iemand ander is opgezet.

Enkele van de hatelijk reacties zie je hieronder en hier nog meer hatelijk reacties over tegenstanders van Zwarte Piet:

prem.verwensingen

Het TV fragment:

opening
Fernandes Express
Passion in concert

298 REACTIES
 1. zo dom heb ik het nog nooit gezien,wat een egoistishe man.hoe kan iemand die zo’n ontwikkeling heeft zo stom zijn.Man je hebt met je uitspraak heel veel trauma veroorzaakt bij de kinderen.Mijn kleinzoon zat te spelen en toen hij Prem hoorde gillen : sinterklaas bestaat niet,liet hij spontaan zijn speelgoed vallen.voor alle ouders en grootouders is het nu huiswerk maken hoe kan ik mijn kind kind laten zijn?Use your brains.
  Prem bedankt!!!!!!


  Maak melding
 2. Prem je hebt het goed gezegd, als de sint blank is, voor de slavernij kende de hollanders zwarte mensen in nederland??? Hebben ze ooit geschiedenis opschool over de slavernij in nederland onderwezen???? wat negatief zou bevallen hebben ze altijd achtergehouden. Landen die niet machtig zijn en de leider dictator is mag de koning die landen niet afreizen en wat about Rusland Poetin…. Deze zelfde hollanders die schijten in hun broek voor de Russen of de andere machtige landen


  Maak melding
 3. deze geindoctrineerde, getraumatiseerde en paranoïde dorpsidioot en randdebiel met pek en veren het land uit jagen.

  ZWARTE PIETEN zijn niet racistisch maar vele Surinamers op dit forum zijn racistische ZEURPIETEN.


  Maak melding
 4. Tegen de zgn. autochtonen wil ik alleen het volgende zeggen:’ beginnen jullie de kinderen te leren wat jullie voorouders met de mensen die op zwarte piet lijken tijdens de slavernij hebben gedaan, want dat heeft echt bestaan! Stelletje hypocrieten, geen rekening houden met andermans gevoelens en alleen denken aan hun kinderen die van streek raken omdat sint niet bestaat!. Onze kinderen die voor Piet worden uitgemaakt zijn zeker geen mensen!


  Maak melding
 5. Heel veel van de herriemakers tegen zwarte piet stonden in hun jonge jaren vooraan in de rij om snoep van de zwarte piet te mogen krijgen.Misbaksels schijnheiligen!!


  Maak melding
 6. Sinterklaas bestaat niet!!!!
  Sinterklaas bestaat niet!!!!
  Hihihi hahaha hihi haha!!
  Allochtonen in Nederland, vertel dit aan je kinderen en vraag ze het, gedurende elk speelkwartier op het schoolplein te scanderen!
  Dit hebben kinderen op een zwarte school in A’dam ZO gedaan!
  Niet zozeer om het de andere kinderen te laten weten maar meer voor het team van witte leerkrachten dat, tegen de protesten van de ouders in , elk jaar weer zwarte pieten liet komen.
  Vanaf dat jaar is Sint alleen gekomen!


  Maak melding
 7. een traditie met zijn oorsprong 100+ jaar geleden waar cultuur anders was en slavernij de grootste bepaler was van het bruto nationaal produkt meT daarin uiting van de klassen maatschappij welke toen heerstte hoort niet thuis in dit tijdperk van indamming van liberalisatie welk zijn nutsgrens en zijn morele grens te buiten dreide te treden en ingedamd geworden is . Prem Radakishun gado blessy joe


  Maak melding
 8. De reacties die ik zojuist hebt gelezen bewijst hoe krom en ‘racistisch’ de voorstanders van zwarte piet wel niet denken. Een goeie zinvolle argument waarom het behouden zou moeten worden heb ik nog niet gelezen. Integendeel worden er alleen hele negatieve dingen geuit. Het zegt meer over de Nederlandse bevolking.


  Maak melding
 9. Sinterklaas en pieterbaas zijn legendes maar de slavernij is de bloedige waarheid. Ik doe niet mee aan sinterklaas en leer mijn kind dat het niet bestaat.
  Buitendien is het een manier om veel kadootjes te verkopen. Ik heb op een rk school met zusters gezeten in Su. En dan kwam die piet met een grote zak en zette kinderen erin. Ze maakten ons vreselijk bang.
  Dat doe ik mijn kind niet aan.
  Ik ben blij dat er ten minste iemand durft het tegen de witjes te zeggen.
  Goed zo. Je bent geweldig.


  Maak melding
 10. Jullie willen ZWARTE pieten om te feesten, maar jullie schieten ZWARTE mensen in hun nek, dood!
  Die kleine Mocro’s gaan het doen! Met stenen! Wacht maar!
  Opruimen die hele Zwartepieten bende!!
  RACISME, een uitvinding van den Hollander!


  Maak melding
 11. @Margo: “hoe kan ik mijn kind kind laten zijn?”
  ——–
  Begin je kind DE WAARHEID te vertellen. Hij zal je eeuwig dankbaar zijn voor je eerlijkheid!!
  Wat ga je later tegen hem zeggen, als hij meer verstand heeft en aan jou vraagt waarom jij hem met dat racistische feestje heb laten meedoen?


  Maak melding
 12. Nederlanders zijn een ziek en schijterig volk, als Obama slechts één keer een negatieve opmerking maakt over Zwarte Piet schaffen ze in Nederland het Sinterklaas feest meteen af, kijk maar hoe ze zich voor Poetin in allerlei bochten wringen om zijn beledigingen maar niet te zien en die voor zoete koek blijven slikken. Tegenover Surinamers en Antillianen kunnen ze hun poot stijf houden want dat zal hun economie niet zoveel schade berokkenen, Nederlanders zijn de slaven van hun eigen hebzucht, voor het slijk van de aarde zijn ze bereid zich net als varkens in het drek, dat Poetin hen opdient, te wentelen.


  Maak melding
 13. en wat hebben onze kinderen uiteindelijk, goedoe pa, dat was toch de vervanger voor sinterklaas, overleden voordat hij geboren was. mijn zoon van 6 geniet er nog steeds van en het kind ziet helemaal niets van racisme. volwassen mensen zoals een Prim maken er een racistisch feestje van. Als Prim iets leuks bedenkt voor onze kinderen is hij mijn man tot die tijd moet hij zijn kop houden


  Maak melding
 14. Ach ja , wij hebben weer wat om onze emotie zijn gang te laten gaan, Niet alleen Prem word hard aangepakt op de sociale media, overigens is Prem ook iemand die de grens opzoekt.


  Maak melding
 15. Prem heeft gelijk hoe kan een goedheilige met meer houden van rijke kinderen dan arme kinderen, dat is nog ook economiese discriminatie. Te vermoeiend om over slavernij, racisme en kolonialisme te schrijven.


  Maak melding
 16. Prem is een clown.
  Hij doet in Nederland en België in veel programma,s mee.
  Vaak heel kinderachtig.
  Een echte narcist.

  Niks mis mee. Maar dat geklets over de slavernij slaat negens op.
  Piet is een kindervriend en hij is de man van de cadeautjes.
  Persoonlijk heb ik liever een witte piet.
  Die zijn er ook.


  Maak melding
 17. Het verbaast met niet dat hollanders weer moord en brand roepen zodra iemand aan hun geliefde racistische idiote ‘cultuur’ komt. Typisch nederlands om dan iemand dood te wensen of een erge ziekte toe te wensen. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, ze stammen af van rovers, kindermoordenaars,verkrachters en bruinhemden. Er zit zoieso een kronkel in hun denkpatroon.


  Maak melding
 18. We leren onze kinderen om respect te hebben voor anderen en anderen niet kwetsen toch? Nou,…als Sinterklaas kwetsend is voor anderen stop daarmee dan en wees consequent. By the way ,…die kerstman bestaat ook niet.


  Maak melding
 19. Margo,

  wat dacht je ervan je kind gewoon de waarheid te vertellen
  ipv hem/haar voor te liegen.
  Of geloof jij nog steeds dat sinterklaas echt bestaat?
  Ben jij iemand die bewust en keihard tegen je kind te zeggen dat de sint echt bestaat?
  In dat geval ben jij de onder ontwikkelde.

  Wij, volwassenen moeten eens ophouden om onszelf en onze kinderen voor de gek te houden en voor te liegen dat Sinterklaas bestaat.

  Prem heeft gewoon de waarheid verteld. Wat is daar mis mee?????
  Toen mijn dochter vier jaar was ik heb haar ook verteld dat de sinterklaas niet bestaat. geen trauma’s en slapeloze nachten hoor.
  Mijn dochter is inmiddels 7 en wij vieren nog steeds wel sinterklaas als kinderfeest zonder al die poespas met zwarte pieten enzo. zo kan het ook.


  Maak melding
 20. Als je tegen blanken zegt dat zwarte piet op racisme gestoeld is dan roepen ze geheid; ‘dat heeft niks met racisme te maken. de pieten zijn zo zwart omdat is ze door de schoorsteen gaan’.

  waarom hebben die zwarte pieten dan een pruik van kroeshaar op en hebben ze van die zoeloe lippen???

  Hebben die pieten in de schoorsteen misschien een permanentje genomen en hun lip tegen de muur gestoten dan?

  Dat het sinterklaas feest een traditie is begrijp ik.
  Maar waarom moet het hulpje van de Sint dan zwart zijn,
  kroeshaar en grote lippen hebben?
  Is dat ook traditie?
  Waarom hebben de blanke Nederlanders dan zoveel moeite mee om zwarte pieten te vervangen door gekleurde pieten?
  Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van die zwarte kleur als hulpje van de sint?

  Deze vragen heb ik ook gesteld aan blanke vrienden en kennissen gesteld. Maar niemand heeft mij nog een plausibel antwoord kunnen geven.


  Maak melding
 21. Door al die reactie’s merk je hoe racistisch men is als wij het hebben over het aanpassen van de zwarte piet. De gemeenschap zorg al heel vroeg bij kinderen om het verschil te maken in huidskleur.
  Jammer anno 2013, triest en schaamteloos.


  Maak melding
 22. Zwarte pieten komen uit de schoorsteen? en die joden zeker ook. Dat is dan wel weer kwetsend.

  Ach ja, Die hollanders hebben zich nooit beschaamd om hun calvinistisch gedrag en dat ze barbaren in hart en nieren zijn blijkt dan weer ook. Overal willen zij de toon bepalen wat mag en wat niet mag. Zelf bemoeien ze al eeuwen met andere culturen en proberen hun Westerse gedraging op te dringen aan een ieder. Waarom respecteren zij de KOran niet?Of simpelweg andermans culturen?

  en het verhaal over zwarte piet? nou nou nou..
  Dat het afbeeldingen zijn van negers is niet onder stoelen en banken te schuiven. KIjk maar naar die lippen ( extra groot en extra rood) En sinds wanneer komt iemand met KROES haar door een schoorsteen?

  Prem, fantastisch gedaan. Petje af voor je. Je durft tenminste te zeggen wat wel de waarheid is.


  Maak melding
 23. tedje: whawhawha een typische neger die zichzelf HAAT als neger.
  Hij mag zichzelf braboneger noemen idd,whawhawha maar een brabander wordt hij nooit,whawhawha .

  Prem dank je, voor je betoog ,ga zo door.


  Maak melding
 24. Ja waarom zouden we liegen tegen onze kinderen,eerlijk zijn is het beste wat er is.Dat leren we toch onze kinderen,waarom moet je ze dan gaan voorliegen.???
  Ik vind ook het is een zooitje met sinterklaas gedoe.

  Ik heb mijn kinderen ook verteld toen ze klein waren dat sinterklaas niet bestaat.We leven niet in een sprookjes land!!! Maar in een keiharde maatschappij.En het is geen traditie ,laat ze lekker sinterklaas vieren met witte pieten ,dat lijkt me beter.En laat sinterklaas dan ook echt de kadootjes gratis geven ,als hij echt bestaat.

  prem ik geef je gelijk.liegen tegen je kinderen is niet goed.


  Maak melding
 25. Voor alle zwarte zeurpieten, google voor de verandering eens “de oorsprong van het sinterklaasfeest kijk eens naar het jaartal en lees eens wat nu werkelijk zwarte Pieten zijn, voor je allerlei op onjuiste conclusies gebaseerde uitspraken doet


  Maak melding
 26. Mensen. Dit gaat tijd nemen in Nederland om te veranderen. Waarom. Bedrijven verdienen vele miljoenen om tijdens sinterklaasfeest.
  Grote warenhuizen worden slapend rijk. Het moet vanuit de regering komen. Er moet een landelijke maatschappelijke discussie ontstaan.

  Nederland heeft de slavernij niet afgeschaft omdat ze het zo graag wilden. Maar onder andere omdat andere landen het voor hun deden. Ze werden onder druk gezet. En omdat de inkomsten uit onder andere katoen terug liepen.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding
 27. En Santa, misschien moeten Henk en ik maar schoorsteenveger worden, kunnen we rustig deze traditie in stand houden en als deze reactie je niet aanstaat, moet je dit jaar eens het sinterklaasfeest bijwonen aan de Waterkant in Paramaribo, kun je je eigen daar lopen ergeren aan de zwarte pieten daar


  Maak melding
 28. @Ramon,

  Je schrijft dat heel veel herriemakers tegen zwarte Piet in hun jonge jaren vooraan in de rij stonden om snoepjes van Zwarte Piet te krijgen: Als kind weet je niet beter.

  In 1970 kwam als 13 jarige naar Nederland en als je op 5 december steeds wordt uitgemaakt voor zwarte Piet door kleine kinderen (die ook niet beter weten). Als 13 jarige ben ik anders gaan aankijken tegen Zwarte Piet!!!.

  Ik ben mij gaan afvragen hoe Zwarte Piet aan zijn AFRO-KAPSEL(rode Lippen) komt.

  Kun jij mij vertellen hoe Zwarte Piet aan zijn AFRO-KAPSEL(rode Lippen)komt??

  Ben ik nog steeds een MISBAKSEL HYPOCRIET????


  Maak melding
 29. We leven in een land waar homosexuelen zich gediscrimineerd voelen en daardoor een podium, the Gay parade, hebben gekregen om zich te kunnen uiten. Velen voelen sympathie met deze homosexuelen. Terecht overigens. Het feit dat de homosexuelen zich gediscrimineerd voelen is vanuit hun eigen beleving en die gedachtengang dienen wij te respecteren.

  Zo ook is het met een aantal mensen die zich gediscrimineerd voelen door de aanwezigheid van zwarte pieten tijdens sinterklaas.
  Vanuit de witte gemeenschap krijgen deze mensen die deze mening zijn toegedaan maar weinig of geen symhathie.
  Het zijn, vanuit het oogpunt van de witte gemeenschap en sommigen uit de zwarte gemeenschap maar een stelletje ‘zeurpieten’. Het Sinterklaas feest is immers een traditie en een kinderfeest dat niks te maken heeft met discriminatie.
  Maar is dat ook zo?
  Want waarom zou je je schoen niet kunnen zetten of gemene gedichten schrijven zonder mee te moeten doen aan een de zogenaamde ‘traditie’ die sommigen werkelijk pijn doet en anderen met stomheid slaat? Sinterklaas heeft een leuke, carnavaleske kant waarbij kinderen hun ouders, leerlingen hun leraren etc., van achter een masker en met een hoop zoetigheid de waarheid zeggen. Maar als de waarheid over Piet zelf eens ter sprake komt, wordt het opeens ongezellig. De onbuigzaamheid van veel Nederlanders om de ongelukkige raciale kanten van dit feest te erkennen is een teken van het onvermogen van de Nederlandse samenleving om met kritiek om te gaan.
  Kennelijk valt het niet op dat een geschiedenis van ongelijke verhoudingen tussen zwart en wit in beeld gebracht wordt. De Pieten zijn overduidelijk zwarte mensen, van jong tot oud, met grote rode lippen zoals de negers van weleer. Het zijn deze pieten die al het werk lopend moeten verrichten. De witte man, de Sint, op zijn paard gezeten, is er content mee. Tijdens de intocht, genieten de witte Nederlanders, inclusief ook een paar met een donkere huidskleur, duidelijk van dit tafereel.
  Sommigen willen dat niet erkennen maar tijdens ‘Sinterklaas’ komen wel degelijk de associaties met zowel slavernij als raciale en economische ongelijkheid uitbundig naar voren.
  Een witte Sinterklaas die de baas is over een groep zwarte Pieten die zich braaf en blijmoedig inzetten om de Nederlanders te plezieren, kan niet meer mee in de huidige samenleving.
  In ieder geval presteert de Nederlandse culturele elite het om stereotypen en beelden die onmiddellijk verwijzen naar een koloniale geschiedenis naïef als een ‘Neerlandse traditie’ af te doen. Een pessimist zou dit zien als een teken dat niet alleen de politiek, maar ook de Nederlandse cultuur haar agenda steeds meer door nationalisme laat bepalen.

  Nogmaals, een witte Sinterklaas die baas is over een groep ZWARTE PIETEN, kan niet meer in deze tijd.

  Die traditie van deze kinderfeest kunnen wij voorzetten, maar met minder zwart-wit en met meer kleur en humor.

  Anders verwordt het Sinterklaasfeest van een kostbare traditie tot een nare, pijnlijke optocht.


  Maak melding
 30. Waarom kunnen Hollanders over alles en nog wat in discussie gaan en een bepaalde inlevingsgevoel opbrengen?
  homosexualiteit, euthanasie, gedogen van soft drugs, de islam, hypotheek-rente-aftrek, gedogen van een rechts extremistiche partij (PVV), etc.., etc..
  In de ogen van de Hollander kan altijd een mouw aan worden gepast en water bij de wij gedaan worden.

  Zeer actueel; ‘Het reclamespotje voor de Donorweek wordt niet meer uitgezonden, heeft het ministerie van Volksgezondheid medegedeeld. Men vindt vindt het spotje nodeloos kwetsend en in strijd met de goede smaak. Het ministerie haalt de reclame daarom zo snel mogelijk van de televisie. Van de overheid mag worden verwacht dat zij met de gevoelens rekening houden met de mensen die zich gekwetst voelen door het spotje’.

  Dan kan er wel rekening gehouden worden met de gevoelens van anderen die zich gekwetst voelen???

  Maar waarom is het zo dat Hollanders dan bij het ter discussie stellen van racistische oogmerken van de zwarte piet de Holanders dan een plotseling een bord voor hun kop krijgen en plotseling niet meer zo toegevend en begripvol zijn?

  opmerkelijk!


  Maak melding
 31. Hallo Kloot,ak wil spaans weet je het woord kanker ,wat het is wat voor ziekte het is,ik denk het niet,en met mij vele Nederlanders.Bid aan GOD,dat jij en je Fam dit ziekte niet krijgt.Tenminste als je in GOD gelooft .MA-KAUL>


  Maak melding
 32. In Nederland heeft men de mond vol dat Sinterklaas een traditie is en dat ze daarom niks aan willen veranderen.

  In Rusland is het ook traditie om het homo zijn niet te accepteren en dit ook in de wet op te nemen.

  En welk land steek het vingertje op tegen Rusland om deze traditie stop te zetten? juist ja. Nederland!
  De Russen mogen dus wel breken met hun traditie maar
  aan de traditie van Sinterklaas mag niemand komen.
  Hoe dan! Hypocrisie ten top!


  Maak melding
 33. Wie Sinterklaas niet leuk vindt oprotten van Ned.ga waar je vandaan komt dit is Ned.en hun traditie,wie ben jij dit hun te verwijten ,je maakt je zelf belachelijk,gebruik jou verstand een keer eerst wil men Ned.paspoort,en dan hun wetten voorlezen,opzouten .


  Maak melding
 34. Zwarte Piet
  Sint-Nicolaas en zijn knecht, hier nog gekleed als een page. (Jan Schenkman, 1850) Zie Zwarte Piet voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

  Hoewel in omringende landen Sint-Nicolaas al langer vergezeld werd door een of andere boeman had hij in de Nederlanden aanvankelijk geen helper. Maar in 1850 introduceerde de onderwijzer Jan Schenkman in zijn leesboekje “Sint Nicolaas en zijn Knecht” drie nieuwe zaken, die allemaal zijn blijven hangen in de sinterklaasfolklore: een knecht voor Sinterklaas, de intocht en de stoomboot. Die knecht had in zijn boekje nog geen naam, hij was een gekleurde jongeman, gekleed als een page. In de loop der tijd heeft hij verschillende namen gehad; zo heette hij bijvoorbeeld Jan de knecht, Trappadoeli, Nicodemus, Assiepan, Sabbas, Hans Moef, Pikkie, Robbert, Krik-krak, Micheltje, Hansje van Vese (of Hansje van Kese), Jacques Jour (of Sjaak Sjoor).[16] In 1859 werd voor het eerst een artikel gedrukt waarin hij Pieter wordt genoemd,[noten 7][noten 8] en in 1895 was Zwarte Piet al in zwang geraakt.[noten 9] Het bleef niet bij één Zwarte Piet; in 1880 traden al twee knechten op.[noten 10] Na de Tweede Wereldoorlog organiseerden Canadese militairen in Nederland een sinterklaasviering met een massa Zwarte Pieten.[17] Sindsdien wordt Sinterklaas vergezeld door vele Pieten, tegenwoordig vaak met voor ieder een eigen taak, onder leiding van een Hoofd-Piet. Terwijl Sinterklaas altijd statig en gedistingeerd is, gedragen de Pieten zich als acrobaten en grappenmakers die vaak kwajongensstreken uithalen.

  Ik ben klaar met mensen die luk raak hun mening willen geven. Dat mag. Echter de geschiedenis ontsluit daarom gezien alle bewaarde documenten vaak het ontstaan van ons heden. Het ontstaan van Zwarte Piet en al zijn atributen was weldegelijk racistisch.


  Maak melding
 35. Nu kan de wereld zien hoe racistisch een deel van de Nederlandse bevolking is. Men wil koste wat het kost, de baas zijn tov de zwarten, die moeten ten eeuwige dagen de knecht zijn van de witte meester. Het kolonialisme en de mensonterende slavernij wordt door hen gerechtvaardigd en een excuus………..je kunt er naar fluiten! Het superioriteitsgevoel zit diep geworteld bij de bleekscheten. Hoe kan je van kaaskop veranderen in een zwarte krullenbol als je door de schoorsteen floept…………
  Voor mij is PREM een Held, een voorvechter van gelijkheid voor wie ik diep respect heb! May God bless you and your whole familycircle!!


  Maak melding
 36. Opvallend is dat men in Suriname zich niet gediscrimeerd voelt (althans toen ik daar nog woonde en dat is volgens mij niet veranderd). En nu daar ze in Ned. wonen ineens WEL. Waar komt dat toch vandaan? Hebben we de Ned. mentaliteit overgenomen? Ze zeggen dat ze geen bacra`s zijn, maar lijken er wel heel veel op met hun gezeur.
  Mensen kom op trek je er niets van aan.
  Ned. doet één ding verkeerd: zich aanpassen aan de buitenlanders. Het moet andersom, de buitenlander moet zich aanpassen aan de Ned. cultuur.
  Deze shit kan je bijv. niet in een moslimland, Rusland, China uithalen. Daar is het aanpassen of oprotten anders de bak in.
  Luister mensen ik ben zelf een sranangman, maar komop héé!


  Maak melding
 37. de tik/het pakslaag is eruit gelaten. de zak is nu alleen nog maar voor snoep en niet voor stoute kinderen. (kinderen zijn sowieso niet stout, dat is nieuw). sint komt niet meer via het dak met zijn schimmel maar belt netjes aan. Zou dat hem zijn? is dat hem?

  dus waarom piet niet gewoon piet maken, wat zegt arbeidsrecht over piet?


  Maak melding
 38. Sinterklaasviering heeft in Nederland een racistisch karakter. Zijn SLAAF is een zwarte piet en dat doet denken aan het slavernijverleden van Nederland.Dit gegeven ontkennen de nazaten van de slavendrijvers. Het Sinterklaasfeest wordt ook in Rusland en in de Scandinavische landen gevierd. In Rusland is er Grootvadertje Vorst (Ded Moroz), die samen met zijn kleindochter Sneeuwwitje (of Sneeuwvlokje; Snegoerotsjka)cadeautjes uitdeelt.


  Maak melding
 39. Er zijn mensen die adviseren om de geschiedenis na te gaan om het ontstaan van Sinterklaas beter te begrijpen en dat het echt om een traditie gaat;

  Goed dan de geschiedenis in het kort;
  De basis van Sinterklaas is ligt in Turkye. Nikolaas was namelijk een bisschop uit het plaatsje Myra, Turkye.
  Dit kinderfeest wordt vanaf de 15e eeuw gevierd. Van oosprong ging ‘Sinterklaas’ alleen op pad, zonder hulpjes dus. De zwarte piet deed zijn intrede in 1850 (tijdens de slavernij) toen een Nederlandse onderwijzer een prentboekje( ‘Sint Nicolaas en zijn Knecht”) maakte met daarin een zwarte knecht voor Sinterklaas.
  Vanaf toen werd de sint dus vergezeld door zijn zwarte knecht. Na de tweede wereld oorlog kwamen er meerdere zwarte knechten op de proppen.

  Dat was de ontstaangeschiedenis van sinterklaas in het kort.
  Dan zijn er toch een aantal zeer opvallende zaken;

  Ten eerste wordt in Nederland beweert dat de Sint uit Spanje komt. Wat dus niet waar is. Dat is de eerste leugen.

  Ten tweede is de zwarte piet door een Nederlandse onderwijzer bedacht tijdens de slavernij. Hoe toevallig dat die knecht sprekend op een slaaf lijkt; zwart, kroeshaar, volle lippen en ‘hulpvaardig’.

  Ten derde wordt sinterklaas ook in andere europese landen gevierd. Maar in geen van deze landen is het hulpje van de sint ZWART.

  Gezien het feit dat de Nederlandse onderwijzer die de zwarte piet bedacht leefde in een tijd van de slavernij is het zeer aannemelijk dat de zwarte knecht gebaseerd is op een slaaf. Zie de uiterlijke kenmerken van zwarte piet.
  Racisme is het idee dat discriminatie tussen menselijke rassen wordt gerechtvaardigd op basis van de aan die rassen verbonden onderscheidende kenmerken. Zwarte Piet
  is een knecht met kroeshaar en dikke lippen die onderdanig is. De sint is een statige, gedinstingeerde, wijze witte man.
  In 1998 werd tijdens een onderzoek geconstateerd dat 96%
  van de Nederlandse bevolking Sinterklaas als een traditie zag, die niets met discriminatie te maken had.
  Uiteraard ‘vergat’ men te melden dat de de mensen die aan die enquete mededen voornamelijk uit ‘witte mensen’ bestond

  Met de groei van de multiculturele samenleving in Nederland wordt het echt tijd om af te rekenen met deze
  racistische elementen in het Sinterklaasfeest.


  Maak melding
 40. Ronald Monteban heeft gelijk. Bij deze pleit hij direct dat Prem kan blijven als hij dat wilt en alleen die deze verrijking van de Nederlandse cultuur met Prem delen.


  Maak melding
 41. Elk jaar weer hetzelfde gezeik!

  Je zal maar je gevoel van waardigheid laten afhangen van een kinderfeestje.
  Als je het niet leuk vind, dan ga je maar niet naar die optocht.

  Prem is zoals gewoonlijk uitgenodigd ten behoeve van de kijkcijfers.
  Effe de boel op stang jagen, voer voor de racisten.
  dwdd moet het hebben van de kijkcijfers die de laatste tijd iets minder zijn. Prem je missie is geslaagd!

  Er zijn genoeg Nederlanders die het feest ‘pakjesdag’ noemen.
  Die mensen vieren het in huiselijke kring met de hele familie, zonder sint en piet.
  Gedichtjes, koffie, cake en een leuk presentje van oma en opa.
  Niet generaliseren.

  Tsja, als A’dam dit jaar niet door gaat, dan plannen ze de intocht volgend jaar wel ergens in een verlaten dorp.

  Ik lees net in de telegrap, dat de surineds in de Bijlmer pal achter Piet staan.
  Tsja, en nu………

  Zooooo…..ik neem er nog één, een chocolade letter bedoel ik. Ik ben nu bij de ‘s’ van esmerald, nog 6 chocoladeletters te gaan, jammie………


  Maak melding
 42. Hallooo welke zak gebruikt mijn nik naam kan je niet zelf 1 verzinnen als ik wat wil zeggen doe ik het zelf wel dus die bovenstaande Boegroe hier is nep wie wilt een ander zijn ik niet want met die naam kan je net zo goed rommel schrijven en weten de mensen niet welke Boegroe het is nou dit is schrijven van de Haagse B weet niet wie die ander malloot is


  Maak melding
 43. Allen,

  DE OPLOSSING:
  Doe simpel zet KLEURPIETEN, Kinderen zullen geen probleem hiermee hebben, die wennen snel,het zijn wij de volwassenen die van alles een probleem maken.
  PROEF:
  Doe een paar jaar een zwarte sinterklaas en witte mensen als de domme knechten?


  Maak melding
 44. Het is hun cultuur laat hen in waarde als ze erin geloven.

  Maar je hoeft er zelf niet aan mee te doen en leer je kinderen dat dit Sinterklaas een fictief festijn is wat gestoeld is op commercie.
  Laat die bakra’s hun ding vieren en laten wij onze festivals blijven vieren. Wie abie un egie sani.


  Maak melding
 45. Henry,

  Zwarte piet is bedacht door een witte hollander (onderwijzer) die in de slaventijd leefde (1850). Deze
  witte man maakte van de knecht van sint nicolaas het evenbeeld van de slaaf. middels een prentenboek.
  Mensen die beweren dat de zwarte piet zwart is vanwege het
  zwarte roet uit de schoorsteen liegen alsof het gedrukt staat. En velen van onze broeders en zusters geloven dat ook nog..
  Tja.. je moet toch iets verzinnen om dit op raciale gestoelde zwarte piet goed te praten.


  Maak melding
 46. Het was toch ook traditie in de kerk dat geestelijke voorgangers zich vergrepen aan onder hun hoede geplaatste kinderen, Nederland doet niet moeilijk dat we daar in deze tijd een eind aan gemaakt hebben of in ieder geval willen maken. Waarom dan zo halsstarrig als het gaat om het afschaffen van een oude traditie waarin zwarten de knecht moeten zijn van een blanke?

  De Sint, een Katholieke bisschop, is dol op kinderen, die hij zoet houdt met snoep en cadeautjes, hij omringt zich met zwarte, infantiele, onnozele seksslaafjes, gekleed in pofbroekjes en kleurige panty’s. Ik zou, na alles wat van de Katholieke geestelijken bekend is geworden de laatste jaren, mijn kinderen zo ver mogelijk houden van deze pedofiele homofiel.


  Maak melding
 47. De gene of mensen die ooit dit kinder feest bewust verzonnen hebben en niet meer bestaan,waren Machtige racisten,aanhangers van de rassentheorie of rassenhaters in hun tijd.Het is niet goed en leuk voor de groep Afro surinamers,{negers} die zich gediscrimineerd voelen.Momemteel is er weinig aan te doen,ik denk dat het niet meer lang gaat duren dat dit helemaal afgeschaft wordt.Voor onze kinderen is het heel erg jammer,maar ze moeten wel bewust van worden van RACISME!!


  Maak melding
 48. omdat de slavernij in Nederland nimmer bespreekbaar wordt gemaakt op scholen blijft het een onaangetast onderwerp.
  Ik ben hier in Nederland geboren.
  Maar pas op de VWO kwam de slavernij terloops tersprake. en niet eens diepgaand.

  Toen ik nog een ukkie was heb ik genoten van de sinterklaas. Het was geweldig! Ik wist niet anders dan dat die vrolijk springende zwarte mannen in hun rare pakken gewoon clowntjes waren die de sint hielpen met zijn zware zakken. Op school werd ik weliswaar gespest;
  ‘he zwarte, moet je de sint niet helpen met zijn zak snoep ‘?
  en, ‘zwarte pietje’! mijn pech was dat ik een afrootje had en dus extra op een zwarte piet leek.
  Maar in al mijn naïviteit dacht ik dat dat erbij hoorde.
  Thuis hield men heel lang vol dat de sinterklaas echt bestond ik was dus bang om mij te uiten. Bang om meegenomen te worden naar Spanje.
  Maar ik vond sinteklaas wel leuk omdat ik altijd van die mooie kadootjes kreeg. zogenaamd van die de sint.
  Toen ik zelf achter kwam dat de sint niet bestond heb ik vreselijk gejankt. Gejankt ja. Niet omdat de sint niet bestond maar omdat mijn ouders mij al die tijd hadden voorgelogen!
  Daarna keek ik met andere ogen naar sinterklaas en zie je inderdaad de raciale trekken.

  Mijn les is dat ik mijn kinderen nimmer maar dan ook nimmer zal voorliegen en ze gewoon de waarheid over sinterklaas zal vertellen.


  Maak melding
 49. sinterklaas alias kinderlokker , wat een stomme idioten .
  en de man die prim en zijn famillie de kanker toe wenst moet eerst naar de nederlanse samenleving kijken dan zal hij zien dat de hollanders de beheerders van de KNKR zijn .
  jaarlijks komen er duizenden gevallen bij , let daarop en probeer een probaad middel uit te vinden in plaats van dat je een andere die ziekte toe wenst .
  dus hou je aan de regels oen .


  Maak melding
 50. Die scheldkanonnades heeft Prem zelf over zich heen geroepen.
  Hij zal er sterker nog veel last van ondervinden.
  Als ik mij bij de viering van een of ander eeuwen oud feest door mijn buren en in hun eigen huis en buurt gediscrimineerd voel …. dan moet ik maar niet meer bij hen over de vloer c.q. in de buurt komen,maar ik kan niet de brutaliteit hebben hen te vragen,sterker nog hen zelfs op te dragen(!!!!!) dat feest op een andere manier (n.b. die mij zint) te vieren.
  Hoe zo?


  Maak melding
 51. -Ik snap niet dat niemand de filosofie hierachter niet ziet. laat die kinderen gewoon hun feest vieren.

  Straks krijg je ook te horen dat de kerstman niet bestaat.

  =Mensen hou nou eens op.


  Maak melding
 52. Mensen laat gaan, laat de mensen die willen genieten van Sinterklaas hun gang gaan. In het Surinaamse assemblee heb je ook veel zwarte pieten die niet gehoorzamen aan de Sint.


  Maak melding
 53. Hans,
  Schoorsteenveger kun je ook niet worden, er bestaan geen schoorstenen meer.
  Aan de waterkant in SU viert alleen de KLM haar Sinterklaasfeest!
  De genodigden (KLM medewerkers) zijn verplicht Sint te verwelkomen anders komen ze boven op de afvloeiingslijst te staan!
  Ja, zo gemeen is Sinterklaas!!


  Maak melding
 54. Een ware ramp voltrekt zich in het basisonderwijs vanaf het moment dat Sint voet aan wal zet in Nederland.
  De extase bij de kinderen is van die orde dat het op zijn zachtst gezegd, zeer ongezond is!
  Concentratieproblemen, in-bed-plas problemen, spanningsproblemen, angstproblemen, aandachtsproblemen, op ADHD gelijkend gedrag, eetproblemen, agressief gedrag, zijn allemaal uitingen, als gevolg van de, voor kinderen bijna ondraaglijke spanning, als de Sint weer in het land is.
  De werklust daalt tot het nulpunt en de resultaten idem dito.
  In de 6 weken voor het feest is het voor leerkracht en kinderen een uitputtingsslag!
  Pedagogisch en psychologisch zeer onverantwoord om kinderen zoooo lang bloot te stellen aan spanning! Het breekt ze op!
  Zes weken van ineffectieve leertijd! Doodvermoeiend voor de kinderen want het jaarprogramma moet af! Niks laag pitje.
  Kortom, het 6 weken durende Sinterklaasfeest is een uitputtingsslag voor de school!
  Nergens op de wereld wordt een kinderfeest 6 weken lang gevierd. Hoorndol en gek maak je kinderen omdat het niet blijft bij die ene dag van 5 dec. Er is ook een schoenzetdag, een strooipietendag, een voorbereidingsweek voor een optreden voor Sint, knutselmiddagen enz enz
  Dus, naast het racistische element van dit feest is er nog heel wat van te zeggen.
  Pedagogisch en psychologisch totaal onverantwoord!!!


  Maak melding
 55. Prem en Quinsy,
  Bravo voor jullie moed en dapperheid!
  Dat zal niet onbeloond blijven!
  Nederland zou zich dood moeten schamen t.o.v. de rest van de wereld!
  Uit schaamte voor hun Slavernijverleden, wordt met geen woord gerept in de schoolboeken van NL. 400 Jaar van slavenhandel wordt verzwegen. Er zijn hele generaties Nederlanders die geen notie hebben van wat zich heeft afgespeeld vanaf de eerste Europeaan voet aan wal zette in Zuid Amerika.
  De tijd is aangebroken om het stilzwijgen rond deze giga misdaad tegen de menselijkheid te doorbreken! De toon is gezet!
  De beerput gaat open! Hollandse jongeren gaan nu zelf op zoek naar hun verleden!
  Quinsy heeft ze wakker gemaakt!
  En Prem, jij hoeft het niet te doen, opkomen voor de zwarte onderdrukte mens, jij hebt geen slavenverleden in SU, maar je toont broederschap, in zijn ultieme vorm! DANK!!
  Vergeet niet de verfilming van “Hoe duur was de suiker”
  Deze film is op het juiste moment in première gegaan en heeft waarschijnlijk ook een steentje bijgedragen aan de bewustwording!!


  Maak melding
 56. @Koeliman en alle anderen die het eens zijn met deze uitspraak:”Wie Sinterklaas niet leuk vindt oprotten van Ned.”
  Ik ben hier, omdat zij, die Hollanders, eerst dáár (in SU) waren!! Dat geldt ook voor jou!
  Snap je dat?
  Ik ben deel geworden van deze maatschappij, ik draag mijn steentje bij want ik werk hier al heel lang. Ik blijf hier zolang ik wil en ik zal ALTIJD strijden tegen onrecht op mijn manier!
  En wie het daar niet mee eens is moet maar eens langskomen om mij eruit te zetten.
  Kom maar, ik wacht!


  Maak melding
 57. Ja reactie van een stelletje hypocrieten en gefrustreerde witte honden!! Daarom halen de Mocro’s gekheid voor ze weg!! Het zijn dit soort gespuis die ook doen alsof het wel meeviel met de slavernij, stelletje malloten!!


  Maak melding
 58. Ik bid dat geen van die woorden die uitgesproken richting Prim, hem zal treffen. Ik bid hem Gods bescherming toe. Mensen weten niet wat ze zeggen. Wat je niet voor jezelf wenst wens dat ook niet aan een ander toe. Ees komt de waarheid aan het licht.
  Als ieder maar voor zichzelf de juiste keuzes hier in maakt….


  Maak melding
 59. Allen,

  Elke sint twee zwarte en twee witte pieten.
  Probleem opgelost, iedereen blij.

  PS: Prem heeft gelijk om de discussie op te laaien, anders wordt het nooit opgelost.


  Maak melding
 60. 18 okt. 2013

  Srika zat enkele uren terug met een collega te praten over het verschijnsel ‘zwarte piet’ en de werkrelatie wit tegenover zwart in de huidige Nederlandse maatschappij.

  Uiteindelijk rolde de discussie in het praten over de kinderbescherming en Srika vroeg hem, omdat hij daarin meer zicht heeft, mij voorbeelden aan te dragen van zwarte gezinnen hier in Nederland, die financieel en sociaal sterk zijn, en als pleegouders dienen van een blank kind.

  Mijn collega keek mij aan en antwoordde:’Nooit gezien en ik denk ook niet dat dit eens zal gebeuren. Blanke pleegkinderen zullen ook blanke pleegouders toegewezen krijgen.’

  Srika vroeg hem met enige reserve waarom het dan wel goed is, dat zwarte pleegkinderen wel ook blanke pleegouders toegewezen krijgen.

  Hij reageerde door te zeggen dat blanke ouders betere opvoeders zijn en dat deze kinderen bij deze pleegouders beter de Nederlandse cultuurwaarden kunnen aanleren. ‘Zwarte ouders moeten nog veel van ons Nederlanders leren.’

  Srika vroeg hem nu lachend of in deze zijn kijk op zaken de uitbeelding van de Sint, als meester, en Piet, als dienaar, kon zijn.
  Waarop hij bevestigend op antwoordde. Einde gesprek!!

  In de trein, terug naar huis, probeerde Srika een beeld te vormen van waarom een aantal zwarte allochtonen zo gekant zijn tegen zwarte piet.

  Srika probeerde zich te plaatsen in de tijd van de slavernij van die zwarte mens en zag beelden van een gedehumaniseerd persoon,de ontmenselijking waarvan al zijn/haar mens-zijn, cultuur en trots hem/haar ontstolen zijn geworden en zich heeft moeten richten naar zijn/haar meester toe.

  Maar na de afschaffing van de slavernij die mens opeens en zonder steun en zonder eigen handvatten werd vrijgelaten, zichzelf en de nakomelingen heeft moeten zien redden, ontdekte dat de meester-slaaf relatie was omgebogen tot een meester-knecht relatie, een kerkbeeld werd opgedrongen, nieuwe leefregels en wetten kreeg die het niet begreep en waarbij die meester nooit excuses gemaakt heeft van zijn verkeerde handelingen in het verleden.

  En opeens zag Srika voor zich weer de beelden van het protest in Amsterdam en realiseerde zich dat de slavernij nog dichtbij die mens staat en door de collectief geestelijk ervaring door de tijd heen in deze Nederlandse maatschappij, het innerlijk bewustzijn van die dehumanisering bij die mens nog collectief actueel is.

  En dan springt plotseling het beeld van Prim Radhakishun op. Ook hij draagt de collectieve geestelijke ervaringen van zijn voorouders met zich mee. Srika begrijpt zijn reactie volkomen.Door leugen en bedrog van India naar Suriname gebracht en nu door leugen en bedrog moeten zeker ook allochtone kinderen geloven in de witte meester die Sinterklaas heet en de altijd angstaanjagende en neerbuigende dienaar, die zwarte piet heet.

  En nu leest Srika enkele postings t.a.v. dit item en voelt zich vanuit de collectieve geestelijke ervaring verplicht een ieder het volgende mede te delen:

  ‘Wie zegt dat hij/zij neutraal is, die liegt met duizend tongen, likt heimelijk zijn/haar wonden van etterlijk moraal!(Uit: Surinaams Gedichten Bundel en bijgewerkt.)

  Maar de minpunten zijn wel neutraal!
  Srika


  Maak melding
 61. Nederland is absoluut geen racistisch land. Mits zwarten hun mond dichthouden en hun mening voor zichzelf houden, apartheid is ook volgen mij een Nederlands woord…

  Vrijheid van meningsuiting geldt alleen voor blanken, de rest die hun mond opendoet moet opsodemieteren naar hun eigen land, is de conclusie wat ik hieruit kan trekken…

  Jammer dat het zo is maar het is zo, de keiharde werkelijkheid, Wilders heeft niet voor niets bij de volgende verkiezingen 33 zetels…

  Die scheldwoorden en nog erger naar Prem toe zijn wel kwetsend, maar als je een bal kaatst kun je hem terugverwachten en daar is hij professioneel genoeg voor om ermee om te kunnen gaan…


  Maak melding
 62. @Jozefine,
  Vrees niet, Prem vecht al jaren tegen deze vorm van discriminatie!
  Alle onzin die hem toegewenst wordt, keert als een boemerang terug naar hen die hem ziekte, dood en ellende toe wensen.
  Zo werkt het! Wat ge niet wil dat u geschiedt, doet het ook een ander niet!!
  Een wet van de kosmos!


  Maak melding
 63. Vele mensen stellen voor om een kleurenpiet te introduceren, maar ik vraag me eigenlijk af, gaat het om de kleur van de piet of over wat de kleur symboliseert? Ook al bestaat de piet uit tachtig kleuren (eveneens zwart) dan nog blijft de piet onderschikt aan de “witte” Sint die altijd wit blijft.

  Ik stel voor de Piet wit te maken en een de Sint zwart. Maak kleuren Sinten en hou de piet altijd wit.


  Maak melding
 64. Vrijdag 18 oktober 2013 om 15:25 uur, door Henk Molenaar
  Ik ben geen zin in deze discussie…..

  @Molenaar,
  Komt het omdat je net een nieuw pietenpak hebt gekregen van de Sint??


  Maak melding
 65. Vrijdag 18 oktober 2013 om 17:16 uur, door Tamara

  Tamara zo is maar net. De Hollanders waren 300 jaar bij ons. Minimaal net zo lang gaan wij hier ook blijven!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid!!!)


  Maak melding
 66. Medusa,

  Als mijn buren jarenlang hun traditionele feest zouden vieren en ik zou geen geluidsoverlast ondervinden dan hadden mijn buren al mijn zegen. Maar op het moment dat door mijn buren geluidsoverlast ontstaat dan zal ik zeker naar mijn buren lopen om te vragen of het wat zachter kan.

  Goeie buren zouden zeggen; ‘ja hoor buurman’, en het probleem is opgelost.
  En zo behoor je als goeie buren ook met elkaar om te gaan. Respect hebben voor elkaar en elkaar leren begrijpen
  Hier in Nederland word je ook geleerd om elkaar durven
  aan te spreken.

  Echter egoïstische buren die alleen aan zichzelf denken
  zouden antwoorden; ‘buurman, als jij niet ertegen kan dan moet je maar verhuizen want wij vieren ons feest al jaren’.
  Dat is een begin van een conflict.

  Medusa, zo is het ook met het sinterklaasfeest.
  Heden ten dage leven wij in een multi culturele samenleving. Wij, die later naar dit land kwamen maken onderdeel uit van de samenleving.
  Dat is nou eenmaal zo gegroeid en waarin we respectvol en begripvol met elkaar om dienen te gaan.

  Het sinterklaasfeest is van oorsprong een feest dat bedacht is door de blanken. Toen dit feest bedacht werd
  woonden in Nederland zo goed als geen gekleurde mensen.
  Sinterklaasfeest, inclusief zwarte piet, is dus voor die blanken een traditie geworden.Niemand had daar bezwaren tegen.

  Wij die later kwamen hebben zeker het recht niet om aan die blanken te vragen om het feest af te schaffen.

  Maar dat is ook niet wat wij willen. Het enige wat wij willen is om die knechten van sinterklaas niet uit te beelden als zwarte mensen. (kroes haar, volle lippen ..)
  omdat het voor sommigen van ons discriminerend en krenkend is. Dat is toch begrijpelijk medusa?
  Jij vindt het kennelijk niet erg dat mensen die op jou lijken gek zitten te doen en alles eraan doen om de witte sint te behagen. Maar anderen hebben daar last van.
  Is het teveel gevraagd om in deze multi culturele samenleving te vragen die traditie aan te passen aan te tijd en die zwarte pieten te vervangen door gekleurde pieten?

  Medusa, ook tradities zijn aan verandering onderhevig, afhankelijk van de tijd waarin we leven.
  Enkele decennia geleden was het nog traditie dat bijna geheel Nederland zondag in de kerk zat.
  Tegenwoordig mag je als priester blij zal als 1 persoon in de kerk zit.
  Deze traditie is dus door de tijd ingehaald.
  Zo ook het sinterklaas feest.
  Het verschil is dat de witte man ten koste van alles willen blijven vasthouden aan de achterhaalde traditie van de zwarte piet.

  Medusa, zou je mij kunnen vertellen wat de toegevoegde waarde is van de zwarte kleur van de knecht van de sint?

  Kan een knecht niet wit zijn of gekleurd?
  Wat heeft die zwarte kleur van de knecht te maken met traditie?
  Waarom moet die knecht zwart zijn, kroeshar hebben en met volle lippen?

  Vroeger was dit nog te verklaren omdat toen bijna alle huizen nog schoorstenen hadden. Die zwarte piet had dus zogenaamd de kleur zwart van de roet kunnen hebben.

  Tegenwoordig zijn schoorstenen zo goed als uit het straatbeeld verdwenen en vervangen door centrale verwaring.
  Hoe komt die knecht tegenwoordig dan aan zijn zwarte kleur?


  Maak melding
 67. Mee eens met Prem en Quincy. Waarom moet Zwarte Piet per se deel uitmaken van dit achterlijke en belachelijke kinderfeest? Waarom moet Zwarte Piet een ondergeschikte rol spelen? Maak er een wit feestje van en maak er witte Piet van. Eens kijken of het nog steeds zo – commercieel -interessant is om Sinterklaas te vieren!!!!

  Niets is zo heerlijk om een hele bevolkingsgroep als dom en achterlijk neer te zetten. Daar kicken autochtonen op. Lekker belachelijk maken. Aan de vele autochtone reacties hier af te leiden is er nog steeds veel haat jegens de gekleurde en zwarte mens wat eigenlijk geen verrassing is want rascisme zal nooit verdwijnen.

  Het is een illusie om te verwachten dat de rechter de intocht op 5 december zal afkeuren. Omdat Nederlanders nooit het gevoel van Surinamers en andere allochtonen zullen respecteren. We zijn geen mensen in hun ogen en dat zullen we ook nooit worden volgens hen. We hoeven geen goedkeuring van hen, maar we willen wel met respect behandeld worden. Een Nederlander hoeft mij niet te accepteren, maar hij moet mij wel respecteren, zoals het hoort. Ze hebben eerder begrip voor de Russen dan voor Surinamers en conformeren zich liever aan de witte Russen dan de gekleurde Surinamers. Zie daar nog steeds de oude haatgevoelens die eeuwen geleden gruwelijk tot uiting kwamen gedurende de slavernij en nu nog (weliswaar fysiek minder gruwelijk) maar immer latent aanwezig zijn. Het zit in de bloedcellen.

  Wat mij betreft mag Sinterklaas een wit feestje blijven zonder Zwarte Piet, maar met witte Piet.


  Maak melding
 68. En als je goed kijkt naar de uitzending van de jaarlijkse Sinterklaas intocht op het acht uur journaal, dan zie je dat die pieten altijd zo gekkig, beweeglijk en overdreven vrolijk doen in hun belachelijke outfits. Heel bizar en te waanzinnig voor woorden.

  Ik geloof er niets van dat een schoorsteenveger plotsklaps een dikke bos zwart krullend haar krijgt en dikke rode lippen doordat hij door de schoorsteen is gekropen.

  Rascisme ten top. Dit ‘kinderfeest’ wordt alleen in Nederland gevierd en nergens anders ter wereld. Het heeft geen diepgang en geen enkele toegevoegde educatieve waarde.


  Maak melding
 69. Ben blij dat ik zelf als kind dit feest nooit met enige vorm van betrokkenheid heb gevierd omdat mijn ouders bewust tegen dit rascistische feest waren.

  Zelfs voordat mijn ouders mij ervan bewust maakten, vond ik dit feest nooit echt mijn feest. Het heeft me nooit aangesproken en tot nu toe niet. Let maar op de rolverdeling: Sinterklaas is goed want hij verdeelt cadeautjes aan kindertjes en Zwarte Piet is slecht want hij straft de kindertjes als ze stout zijn en hij moet de vele cadeaus voor Sint sjouwen. Een betere rol krijgt hij niet en zal hij ook nooit verdienen. Misschien sjouwt Zwarte Piet de pakketjes omdat Sinterklaas een gevorderde leeftijd heeft bereikt en Zwarte Piet jong en springlevend is??? Geen idee. Het blijft een discriminerend tafereel om te zien. Ben blij dat ze dit feest niet in Suriname vieren en eigenlijk nergens ter wereld. Zelfs niet in Belgie of Duitsland. Waarschijnlijk is het bewustzijn in andere Europese landen van een hoger niveau.


  Maak melding
 70. waarom zo’n heisa over zwarte piet, ik ben in suriname opgegroeid en vond de sinterklaas periode altijd heel leuk als kind, gun de kinderen ook een leuke sinterklaas en als je leest waar zwarte piet vandaan komt dan heeft hij niets te maken met zwarte mensen, dus prem voel je niet aangesproken en sinterklaas is een beetje moderner geworden en hij komt in plaats van st. maarten, en de mensen hoeven zijn familie geen kanker toe te wensen want dat vind ik wel erg ver gaan, vooral als je het al meegemaakt heb in je familie dan gun je het niemand


  Maak melding
 71. Prachtig, deze discussies.
  Zoals ik vorig jaar al op dit forum zei, daarbij Ghandi citerend:

  “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, and then you win…”

  Vorig jaar zaten we nog op “then they laugh at you”
  Maar dit jaar is de strijd goed losgebarsten.

  Ah, sweet progress!


  Maak melding
 72. @Hans: ben je wel eens in Zuid-Afrika geweest? Of in Suriname? Hoe staat het daar met de locale tradities? Worden die ook geëerd door de Nederlanders die in Zuid-Afrika of in Suriname wonen?


  Maak melding
 73. Rode Nelis, Zwarte Rita, Bruine Dora enz. zijn gewone blanke mensen die zo genoemd worden vanwege de kleur van hun haar, als we in het vervolg voor Zwarte Piet gewoon blanken inzetten met zwart haar, is iedereen blij (vooral de komende generaties die niet beter weten)en kan de naam Zwarte Piet (niet vanwege roet of negerslaaf) gewoon blijven bestaan. Traditie in takt, eindeloos gezever verleden tijd. Leuk kinderfeest gered!


  Maak melding
 74. Boehoe wat voelen sommige gekleurde medemensen zich weer gediscrimineerd. Als jullie het voor elkaar krijgen dat zwarte piet word afgeschaft gaan jullie je dan ook inzetten voor de lilliputters? Die voelen zich namelijk gediscrimineerd. De kleine elven van de Kerstman moeten zo hard werken. Dicht op elkaar gepakt in een veel te kleine werkruimte. Het is zo koud daar dat ze met mutsen en aan moeten werken. Er ligt overal speelgoed waar je over kunt vallen. Bel de ARBO. Het lijken wel slaven. Waarom hebben ze een raar groen pakje aan, rare neus en oren. Zo zien ‘kleine mensen’ er toch helemaal niet uit. O en de Kerstman gebruikt (op enkele foto’s) een zweep om zijn rendieren aan te sporen…ai bel de dierenbescherming. Ach ja de kerstman is een sprookje/mythe, die personen bestaan niet echt. En waar is trouwens de kerstman op gebaseerd…juist. En ja ik ben een Nederlander van Surinaamse afkomst met ‘gekleurde’ kinderen die het Sinterklaasfeest helemaal te gek vinden.


  Maak melding
 75. Het was een en al schelden enracistische opmerkingen die volgden op de actiue van Quincy. Zag je hoe Westbroek schuimbekte? En ons altijd beticht hebbend van emotioneel redeneren. Van hoog tot laag liet zijn ware aard zien, van Fred Teeven tot de prsentator van POWNEWS. Het racisme droop er van af. Maar dit tumult is begrijpelijk want Quincy heeft ze bij de ballen en stevig ook. De vloedgolf van haat die nu door Nederland gaat is kenmerkend voor de aard van dit volk, de uitvinders van apartheid, de meest wreedaardige slavendrrijvers en zo hypocriet als maar kan. Deze strijd zal doorgezet worden, ook al wordt Quincy uitgeschakeld (daartoe zijn ze instaat)er hebben reeds genoeg anderen de stoute schoenen aangetrokken en zijn niet meer te stuiten. Zij zullen ze nu internationaal te schande maken zodat zij die het nog niet weten op de hoogte worden gesteld van dit racistisch fenomeen dat zij TRADITIE noemen en daarin zijn ze heel eerlijk want racisme is in Nederland een nationale TRADITIE.


  Maak melding
 76. Beste Tjitra, eens zul je het snappen. Ik zal je even helpen, de rest moet je zelf doen.
  1. Op Schiphol zal je nooit een zwarte piet zien want daar komt de hele wereld langs en die mogen het niet merken.
  2. Het siterklaasfeest is ZONDER PIETEN gepresenteerd in Parijs om op de wereldlijst voor cultureel erfgoed geplaatst te worden.
  Dusss… het buitenland mag niet weten dat zij hier de zwarte pieten hebben. Als Hollandse traditie is en je hebt niets te verbergen geef je een presentatie van sint MET zwarte pieten. Maar omdat zij al in het buitenland zijn verweten dat het een racistische traditie is ( zelfs CNN heeft ze daarvan beticht) hebben ze de pieten thuis gelaten. Overigens, als een wit persoon door de schoorsteen gaat is het niet normaal dat hij egaal zwart wordt, plotseling zijn gladde haren inruilt voor een afrokapsel, dikkere lippen heeft en met een Surinaams accent begint te praten. Heb je trouwens de baas van de publieke omroep gehoord? Die vindt dat de rode dikke lippen komen doordat de piet met zijn lippen langs de veel te nauwe schoorsteen schuurt. Ergere minachting bestaat niet en dat noemt zich baas van de publieke omroep, een racist in hart en nieren dus. En weet je, niemand heeft hem gecorrigeerd, niet de pers, niet zijn collegae neit Rutte of welke ander politicus ook. Dat zegt genoeg over de staat Nederland.


  Maak melding
 77. Vrijdag 18 oktober 2013 om 21:02 uur, door hans
  Wie onze traditie niet eert,
  is ons land niet weert
  —-
  Beste Hans,
  Wie onze mening niet respecteert,
  is schaamteloos en ongegeneerd!
  En…..heeft zijn geschiedenis niet goed geleerd!


  Maak melding
 78. Smatje09, de afgelopen 20 jaar in totaal 18 keer in Su geweest en nooit een kortere periode dan 4 wkn. en respecteer alle gewoontes en gebruiken van de diverse bevolkingsgroepen, alhoewel ik ze niet altijd begrijp en ik ben er van overtuigt dat de meeste nederlanders daar, in ieder geval wel die ik ken dezelfde instelling hebben.
  Dat jij blij bent dat ze Sinterklaas (kinderdag) niet vieren in Suriname geeft trouwens wel een beetje aan hoe jij in elkaar steekt, want dat doen ze nl. wel verschillende keren met mijn schoonfamilie de avond doorgebracht (5 dec. ) aan de Waterkant waar toch echt wel een Sinterklaas op een bruin paard, bij gebrek aan een schimmel, vergezeld door een aantal Pieten die niet geschminkt hoefden te worden aanwezich was, daar werd niet zo.n heisa gemaakt als hier, integendeel.
  Tamara als het je niet aanstaat hier in Nederland, niemand heeft gezegd dat je hier moest komen of moet blijven, je mag ook naar Su gaan waar ze er blijkbaar niet zo’n punt van maken.
  Met dat gedram jaag je alleen maar meer mensen tegen je in het harnas, en is alleen maar koren op de molen van Geert Wilders en zijn aanhang, waar ik mij voor alle duidelijkheid beslist niet toe reken


  Maak melding
 79. Prem.
  Ik ben het helemaal met je eens.Kerstmis is ook zo iets.
  Jezus werd niet geboren op 25 december, die datum heeft een hele andere betekenis.En die kerstboom ( denneboom )is helemaal een oud heidens gebruik wat niks met het chr geloof te maken heeft.


  Maak melding
 80. Tjitra je bent dom en achterlijk, omdat het feit dat je accepteert een tweederangs burger te zijn.

  Als wij Surinamers “dag van Suzanna Du Plessis” in de Amstel zouden gaan vieren door een zwarte poppetje te verdrinken en dan een zwarte persoon op de kade af te ranselen in goede hollandse slavenhouders traditie zouden de blanken in holland dat accepteren?

  Nee.

  Daarom die zwarte piet non sense afschaffen!!!!!!!!!!!!!

  Begrijp je nu???????????????????????????

  Indien niet lees het nog een keer, en dan nog een keer.


  Maak melding
 81. De Nederlandse traditie en trotse verleden moet nooit vergeten worden. Ze waren zeer succesvol met het verhandelen en onderdrukken en misbruiken van slaven, alsof het beesten waren i.p.v. mensen…

  Daarom wordt dit elk jaar op 5 december gevierd. De jeugd moet ook zien en nooit vergeten, hoe de blanke heer en meester was over de zwarten vandaar Sint de baas en zwarte piet, zijn onderdanen, vandaar dat de pieten zich soms als mongolen moeten gedragen, zwarten horen dom te zijn…

  Surinamers vieren jaarlijks de afschaffing van de slavernij en Hollanders vieren jaarlijks, hoe leuk de slavernij is geweest, waarbij de kinderen van kleins af aan gehersenspoeld worden en moeten leren dat blanken heersers zijn en zwarten, onderdanig dienen te zijn…


  Maak melding
 82. Ik sta 100% achter Prem en Quincy, we worden gediscrimineerd omdat wij een mooie strakke huid hebben.

  Waarom gaan al de blanke mensen richting zon, zee en strand?

  Wanneer wij antilianen en surinamers over het lot en verdriet van onze voorouders praten, willen de blanken er niets van weten, maar zodra je een haken kruis teken, dan is dat antisemitisch en joden hater.
  Het probleem met donkere mensen in de wereld is : wij hebben geen eenheid en kunnen nooit een blok vormen.
  Krabben mentaliteit. Kijk maar naar de simpele organisatie van kwakoe fesitval in amsterdam zuid oost.

  Terwijl de chinezen en hindoestanen gezamelijk hun festiviteiten organiseren en de burger meester komt er gewoon.

  Maar kwakoe en en zomer carnaval is iedere jaar een ellende en een probleem. Dus het probleem ligt bij de negers (zwarte mensen, waaronder ik. )

  Geen eenheid. wij zijn geen eenheid , daarom bestaat sinterklaas nog.


  Maak melding
 83. Ik lees hier van iemand “wie zonder zonde is werpe de eerste steen.”

  Ik ben zonder zonde en werp graag met al mijn krachten een grote baksteen naar een ieder zijn hoofd zodat die een grote gat in zijn kop krijgt en onmiddellijk het tijdelijke voor het eeuwige verwisselt. Dit omdat discriminatie geen traditie is maar een theorie van kwaadaardige mensen en naäpers. Het waarom van de afschaffing is hier al zeer duidelijk door enkele posters uiteengezet. Wie oog en liefde heeft voor zijn medemensen zal nimmer zijn koppigheid doorzetten door de domheden van hun voorouders te continueren om welke zelfbedachte theorie dan ook. Of we hebben 100% te maken met afstammelingen van de makers, hielenlikkerkinderen van diegenen die toentertijd deze zwarte piet theorie bedachten op grond van hun wellustige aard. Deze vroegere sinterklaasbedenkers hebben in vereniging met de Hollandse regering van destijds met plezier genoten van hun vroegere machtspositie ten opzichte van het onderdrukte en tot slaaf gemaakte volk. Ja toch, denk aan de creolen en andere medemensen wiens matriarch zolang haar baas beliefde “in alles” gewillig moest zijn of ze dat wilden of niet, en wie niet horen wilde moest toen voelen, dus werden vrouwen, mannen en kinderen maar geslagen tot ze er murw van werden en alsnog zich lieten bespringen door hun Sinterklaas bazen. Zie Pieterbaas….. een combinatie van de baas van Piet (zwarte slaaf). Meer zal ik er niet over uitwijden, ik wens alleen maar dat de sinterklaas voorstanders spoedig een tegel op hun kop krijgen. Zeuren en klagen zijn niet toegestaan want alle zegen komt toch van boven. Mensen die de Sint theorie aanhangen zijn net zo bedorven als de bedenkers en makers van Sinterklaas zelf. Dus weg met deze kwaadaardige gelovigen. God die deze onmenselijke rassenhaters, gelovige voorstanders en onnadenkende navolgers zogenaamd ondersteund zal zoals normaliter als een nagel zijn aan hun doodskist.
  django


  Maak melding
 84. Het schijnt dat nu zelfs de Verenigde Naties onderzoek zal doen naar de rol van zwarte piet tijdens het sinterklaasfeest in Ned.
  Er is een commissie binnen de VN die onder leiding staat van de Hoge commissaris voor de mensenrechten die dit zal onderzoeken, en verder wordt er zelf ook nog over financieele genoegdoening voor de slavernij gesproken !

  Wie weet, misschien wordt zwarte piet een cash cow voor de nazaten van de slaven !


  Maak melding
 85. De Nederlanders geven nooit iets om als donkere mensen worden gekwetst. Ze willen niet eens met een gezond verstand de situatie bekijken. Dit heeft alleen maar maken, omdat ze donkere mensen nog steeds zien als onderdanig en zwart is onmenselijk. Eigenlijk is het Sinterklaasfeest geen Nederlandse traditie. Het is over genomen (gejat). Volgens mij is er ook een andere draai aan gegeven. We weten allemaal dat bijna alles wordt overgenomen of bedacht (etiketten volk) door de blanken. Nederland kan makkelijk het Sinterklaasfeest een nieuw jasje geven, maar kennelijk spelen andere dingen mee waardoor ze weigeren dit te doen. Kinderen kunnen makkelijk aan iets anders wennen en veranderingen hoort er nou eenmaal bij. Aan de homo’s moet je niet komen, want dan is het heel Nederland in rep en roer en een simpel Sinterklaasfeestje doen ze moeilijk over? Ik zie totaal geen problemen om het Sinterklaasfeest te veranderen (vernieuwen). De kinderen zullen er geen last van hebben. Als je maar snoep en cadeaus meeneemt, want daar draait het om bij de kinderen. Je hoeft er geen zwarte piet voor te zijn. Nederland werd trouwens ook al eerder aan de vingers getikt over en wegens discriminatie door het -ECRI- (Europa commissie tegen racisme en intolerantie) – In de voetbal wereld, Moslim, Roma’s, en noem maar op. Het opmerkelijke, is ook de entertainment industrie. Wat ik overigens ook al een lange tijd had gemerkt. Bij Idols, The Voice of Holland en andere soort van deze, spelen ze een vies spelletje, door zwarten niet door te laten. Een enkele in zoveel tijd is ok, maar het moeten voornamelijk blanken zijn. Walgelijk gewoon!
  The Silent racism of the Dutch. Zo noem ik dat.
  Ik ben benieuwd wat er verder gaat gebeuren, want ik doe natuurlijk ook mee om te protesteren tegen Sinterklaas en zwarte piet! – Suriname moet dit nonsens ook stoppen. Laten we ons zelf niet steeds weer verlagen.

  -telexte tekst


  Maak melding
 86. Mooi verwoord Paagal.
  Als tjitra dit leest miss heel mss komt hij/zij tot het inzicht,dat zij/hij zich houdt aan de Nederlandse traditie nl:Zwarten/Sur. zijn en blijven onderdanig,want dat typt hij toch:hij/zij is opgegroeid in Sur. die vond het feest heel leuk,maar vergeet dat zij/hij het moest vieren ze wisten niet beter,maw een opgedrongen racistisch feestje.


  Maak melding
 87. Met de discussie over Sinterklaas bereik je in Nederland weinig. Verwerp als neger je slavennaam en neem je Afrikaanse naam. De blanken hebben bij de afschaffing van de slavernij alle slaven een Nederlandse achternaam gegeven. De vernedering is dus toen ontstaan en leeft nog voort. Bezoek het Tropenmuseum in Amsterdam hiervoor. De Nederlandse overheid zou deze vernederende naamgeving moeten repareren door de officiële naamswijziging gratis te maken.


  Maak melding
 88. Nederlanders zijn op en top in het vernederen van andere rassen. Tot op de dag van vandaag. De hele politiek doet er ook aan mee. Het zit in hun bloed. Ze zitten vol met haat en voelen zich superieur over iedereen, verder zijn ze niet te vertrouwen. Sinterklaas meest racistisch blanke man die de pieten als slaaf gebruikt. Onderdrukken van buitenlanders door aanhang van Wilders die maar groeit. Srebenica duizenden laten vermoorden en onschuldig spelen. Grootste verraders in de tweede wereld oorlog (grootste groep NSB’ers van Europa ). Buitenlanders worden zoveel mogelijk buitengesloten in arbeidsproces, men neemt liever blanke aan dan gekleurd mens. Wat hun wel zint doen ze, bv pedofielenpartij word gedoogd, racistisch partijen als PVV word gedoogd . Pas op mensen voor de blanken. Hoe duur was de suiker? De suiker is voor hun niet wit maar bloedrood. Ze zien alleen maar bloed om gelijk te kunnen krijgen.


  Maak melding
 89. Niet alleen Prem is opgekomen voor het belang van creolen, ook Quincy en vele anderen. Om deze hele discussie te stoppen zou het goed zijn om er een wit feestje van te maken: dus alleen witte pieten met sluik blond haar, superdunne lippen en flaporen die zich als lomperikken gedragen. Laat de Nederlanders hun feestje vieren zonder daarbij gekleurde en zwarte mensen belachelijk te maken. Laten zij hun ding doen met hun witte pieten met blauwe ogen en wij de onze zonder de ander neer te halen, want dat is nergens voor nodig.


  Maak melding
 90. De succesvolle strip Sjors & Sjimmie kon zich wel aanpassen aan de tijd, Sjimmie werd niet meer als Zwarte Piet uitgebeeld, hij werd een normaal jongetje dat geen gebroken Nederlands meer sprak en de strip werd er niet slechter op, het werd juist beter. Waarom sommige Nederlanders zo stom halsstarrig het uiterlijk en gedrag van Zwarte Piet niet willen aanpassen aan deze tijd is onbegrijpelijk.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Sjors_en_Sjimmie


  Maak melding
 91. @Hans:”Tamara als het je niet aanstaat hier in Nederland, niemand heeft gezegd dat je hier moest komen of moet blijven, je mag ook naar Su gaan waar ze er blijkbaar niet zo’n punt van maken.”
  —–
  Beste hans,
  Ik ben uit vrije wil naar NL gekomen voor studie.
  Nee, niemand heeft mij gezegd dat ik moest komen.
  Ik heb een Nederlands paspoort, ik ben Nederlander!
  Dat geeft mij het RECHT om me uit te spreken en mijn mening te uiten in Nederland!
  En als mijn postings jou niet aanstaan, lees ze dan niet!!
  Ik blijf hier wonen zo lang ik wil en zal tegen alle onrecht blijven protesteren!


  Maak melding
 92. Even in gaan op de argumenten van de voorstanders;
  1)het is traditie
  ANTWOORD; Ook deze is/was aan verandering onderhevig en dat in een periode dat de denkbeelden veel moeilijker waren om te veranderen.
  2)het is een kinderfeest
  ANTWOORD; kinderen zijn flexibel en zij blijven niet voor eeuwig kind maw in twee jaar tijd weten de kinderen niet eens dat hun traditie een verandering heeft ondergaan.


  Maak melding
 93. Nu moet ook al de VN zich buigen over dit vraagstuk, maar ik vraag mij nu toch echt af, of de hierarchie van de grote (in dit geval zwarte) mond gaat zegevieren in deze democratie waar de meeste mensen totaal geen associatie leggen met de slavernijperiode.


  Maak melding
 94. @Sopi Pengel,heb je dan nog niet door dat Prem ook een Surinamer is.Het slavernijverleden van Suriname is een onderdeel van de totale geschiedenis van Suriname.De Hindoestanen hebben ook wreedheden meegemaakt met de Hollandse kolonisator.Een aantal van hen, zoals Mathoera en Ramjanee zijn in Marowijne standrechtelijk door de kolonisator gefusilleerd en in een massagraf gedumpt.Wij moeten de nazaten van de kolonisator op deze wreedheden attent maken.


  Maak melding
 95. Allereerst mijn dank aan Quincy Gario die met moed, respect en gracefully dit onderwerp aan de kaak stelt! To me You are a Rosa Parks! Ja zo diep zit het!!

  Prem Radhakishun bedankt dat je je als Bekende Nederlander/Indiër je nek durft uit te steken! Moeten meer BN`ers doen! Nieuwslezer Rick Nieman heeft vandaag `n mooi column geschreven op RTL site! Wie volgt?

  Vandaag 19 okt. In de Telegraaf:
  VN onderzoeken Zwarte Piet
  AMSTERDAM –
  De Verenigde Naties zijn bezig met een onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is. Vier VN-rapporteurs over culturele minderheden en racisme hebben Nederland om opheldering gevraagd over de viering van het sinterklaasfeest nadat ze klachten hadden ontvangen over het stereotiepe karakter van Zwarte Piet.

  Om Sinterklaas op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed te krijgen presenteerde het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed onder `t oog van de internationale gemeenschap bij de UNESCO in Parijs op 5 december 2012 de nieuwste sint traditie: Sinterklaas ZONDER ZWARTE PIETEN!!

  Radio 1 heeft op 5 december 2012 een interview gehad met Mw. Ineke Strouken, directeur van Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Zij gaf aan dat `t Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap haar heeft aangeraden de karikatuur Zwarte Piet niet te presenteren aan een internationaal publiek wegens ‘de kritiek op de karikatuur en het debat over de racistische aspecten’. `T fragment is te beluisteren op Radio 1, uitzending van 05/12/12 vanaf 08.40!

  Schiphol en `n HEMA filiaal in Engeland vieren Sinterklaas al enkele jaren zonder Zwarte Pieten! Ik heb nergens gehoord of gelezen dat `t aantasting was van de NL traditie!


  Maak melding
 96. Vrijdag 18 oktober 2013 om 23:54 uur, door Tamara

  Vrijdag 18 oktober 2013 om 21:02 uur, door hans
  Wie onze traditie niet eert,
  is ons land niet weert
  —-
  Beste Hans,
  Wie onze mening niet respecteert,
  is schaamteloos en ongegeneerd!
  En…..heeft zijn geschiedenis niet goed geleerd!

  Geweldig antwoord! Thank you! Can I hear a amen!


  Maak melding
 97. Zwarte Piet is zondermeer ontstaan vanuit een gekleurde 19e eeuwse blik op slaven cq zwarte mensen. Echter, zwarte piet is in die tijd ook met zijn tijd meegegaan, van letterlijk een knecht, tot een boe-man (met roe en zak) tot een vrolijk figuur. Zo zal zwarte piet ook altijd wel mee-evolueren. Een traditie zonder aanpassingsvermogen, heeft geen bestaansrecht.

  Aan de andere kant, is er geen kind die een zwarte medemens in zwarte piet ziet. Dat een zwarte medemens zichzelf erin ziet, zegt wellicht meer over die medemens. Het lijkt ook voort te komen uit het taboe rondom blackfacing in de VS, die door (blanke) amerikanen deze kant op is gebracht, zonder de geschiedenis en evolutie van zwarte piet te kunnen begrijpen.

  Wat ook nog eens vergeten wordt, is dat maar enkele procenten in NL afstammen van slavenhandelaren. De meeste 19e eeuwse nederlanders werden ook als slaaf behandeld (kijk maar naar de veenboeren, de kleine pachters, etc, etc die het meerendeel van de bevolking vormden).

  Ik vind het dan eigenlijk ook discriminerend dat de ‘autotochtone’ Nederlandse bevolking steeds als nazaten van slavendrijvers wordt weggezet. Terwijl het overgrote meerendeel afstamt van ongeletterde, domme boeren.


  Maak melding
 98. Wat een overdreven reacties hier van mensen die de klok hebben horen luiden en nauwelijks weten waar ze het over hebben. Als ze een donker persoon zien in dienst van een witte man beginnen ze gelijk te gillen over slavernij en sommigen halen er zelfs kindermisbruik bij. Get a life!

  De legende zegt dat Sint Nicolaas een aantal Moren heeft weten te bevrijden uit slavernij en uit dankbaarheid hebben die besloten om voortaan voor hem te blijven werken. Vandaar die zwarte knechtjes. Dat ze er tegenwoordig uit zien als een karikatuur van een neger, ach, gun een ander ook zijn pleziertjes, ze bedoelen het niet kwaad en ze willen zeker geen Afro Nedelanders met een slavernijcomplex verdriet doen.

  Wat je ziet als je er naar kijkt hangt er maar van af hoe paranoïde en hoe gefrustreerd je bent.

  Het gedrag van Prem was kinderachtig. Als hij een flinke vent was geweest dan had hij gezegd dat het Christendom, het Hindoeïsme en de Islam ook flauwekul zijn, maar dat durfde hij natuurlijk niet. Religieuze indoctrinatie is veel schadelijker dan Sinterklaassprookjes. Over sprookjes gesproken, die mogen dan natuurlijk ook niet meer van Prem neem ik aan.

  Het gedrag van zijn bedreigers gaat ver over de schreef. De mensen die dat doen zijn niet goed bij hun hoofd. Zeg gewoon dat Prem een lul is en laat het daar bij als je zo nodig boos moet zijn.


  Maak melding
 99. Hans,

  Hebben die witte slavenhandelaars ooit de tradities van de
  slaven gerespecteerd??? Alles werd hun afgepakt. Hun trots,hun gezinnen, hun waardigheid en zeker ook hun tradities.

  Als die witte mensen niet zo hebzuchtig waren om landen van de zwarte mensen uit te buiten en te plunderen dan zaten wij hier ook niet.
  Dat wij in Nederland zijn is een erfenis van de hebzucht van die witte man.
  Net als hoe die witte mensen ongevraagd ooit vreemde landen in bezit namen en besloten daar te blijven.
  Zo zijn wij zwarten ook van plan hier te blijven!
  Wij zijn tegen wil en dank een onderdeel van de Nederlandse geschiedenis gemaakt door de witte man.
  Die rijkdom van Nederland is gestoeld op die vele plunderingen en uitbuitingen van landen van de zwarte man.
  Wij hebben Nederland mede opgebouwd. Daardoor hebben wij het recht om hier te wonen.
  Vroeger waren we bang voor die witte bassie, die witte pantagehouder. nu niet meer. Nu komen we op voor onze mening als je het nou leuk vindt of niet!
  Vroeger konden we middels pakslaag en vernederingen nog gedwongen worden dingen tegen ons wil te doen. But not any longer my FRIEND.

  Hans, we are here to stay. like it or not. Deal with it.


  Maak melding
 100. You people insult this guy just because he said “Sinterklaas bestaat niet” and if someone say “God bestaat niet” you find it cool. What happened to freedom of speech?


  Maak melding
 101. @radjendre
  Vrijheid van meningsuiting is een gemeen goed voor iedereen.

  Wat Prim doet heeft niets te maken met vrije meningsuiting maar met OPRUIING.
  Hij stookt n.l. mensen op een onaangename manier tegen de bestaande orde.
  Hij,deze schreeuwlelijk,brulboei,herrieschopper huilebalk,schreeuwer,opschepper, bluffer, branieschopper, druktemaker,lawaaimaker,ophakker, pocher, praatjesmaker, windbuil is daarbij overlastig!!!
  Hij komt aan een belangrijk deel van de commercie in Nederland (ong.€9.000.000.000,-)dus zal hij voor zijn leven moeten vrezen!!

  Quincy daarentegen doet het anders en dat is nou vrije meningsuiting!


  Maak melding
 102. Ik heb De Nederlandse Staat altijd kwalijk genomen dat men NOOIT duidelijke stelling heeft genomen tegen Het Racistische Bewind in Zuid-Afrika onder PIETER BOTHA, VERWOERD, Paul Kruger om maar enkele te noemen.

  Straten in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag zijn vernoemd naar deze RACISTISCHE MISDADIGERS, zoals Bothastraat, Verwoerdstraat, Paul Krugerstraat, Transvaalbuurt.

  Deze MISDADIGERS waren het SYMBOOL van de APARTHEID. De straten die zijn vernoemd naar deze MISDADIGERS hadden in mijn ogen een andere naam moeten krijgen.

  Ik kan mij niet voorstellen dat er een straat IN Duitsland is vernoemd naar EICHMAN, HITLER.


  Maak melding
 103. Ik stond vorig jaar aan de lijnbaan te Rotterdam toen de bezoekers van een filiaal McDonalds op een bezoek van de sint met gekleurde pietjes werden vergast.
  Een moeder zei daarbij aan haar dochtertje op de arm:”Leuk hè,die GEKLEURDE ZWARTE PIETJES!”
  Verzonken in gedachten keek ik om en dacht:-
  “Daar komen we nooit meer van af!Ze blijven dus ZWARTE PIETJES!”


  Maak melding
 104. Een vraag die mij bezighoudt:MAG ER ONDER DE GEKLEURDE PIETJES OOK EEN ZWART GESCHMINKTE ZICH BEVINDEN?
  Waarom wel een witte,maar geen zwarte PIET?
  Is dat dan geen DISCRIMINATIE?


  Maak melding
 105. Misschien moeten we allen eens stoppen met alles in hokjes te willen plaatsen. Plaats Het feest eens in de context van deze tijd. Sinterklaas is al tijden een belangrijk Nederlands feest waarbij een ieder saamhorig naast elkaar staat te genieten van een zeer geloofwaardig toneelstuk. Pieterman is daarbij bijzonder populair en geliefd bij zowel de “blanke” als “gekleurde” kinderen. Door onze foute geschiedenis geeft Piet door z’n overdreven zwarte uiterlijk misschien een verkeerd beeld, maar geen mens die hedendaags bezig is met het onderdrukken van, of genoegdoening haalt uit het slavernij verleden en alles dat daaraan refereert. Er zijn altijd mensen die andere mensen plezier en saamhorigheid misgunnen. Laten wij gewoon genieten van onze blije kinderen die niet denken in zwart of wit.


  Maak melding
 106. Welke combinatie is het meest gewenst en waarom?
  1.Een witte sint met witte pietjes.
  2.Een zwarte sint met zwarte pietjes.
  3.Een witte sint met zwarte pietjes.
  4.Een zwarte sint met witte pietjes.
  Voor de goede orde:de combinaties zijn in willekeurige volgorde geplaatst.Niet omdat wit superieur is staat ie bovenaan!Hihihi!


  Maak melding
 107. @bhaai
  Jij zegt aan @ Beste Sharon:”Ik ben volkomen eens met je en wees eerlijk tegen je kinderen”.

  Dan mogen we voortaan alle sprookjes,mythen,sagen en fabels afschaffen.
  Wat zal dat een saaie wereld worden.
  Kinderen blijven geen kinderen.Ze groeien op en zullen op den duur door alle vergaarde kennis erachter komen wat wel en niet in het leven verzonnen is.
  Ze zullen door “common sense” erachter komen dat niet “de ooievaar” of “Klaas Vaak” ons wel’s een bezoek brengt.
  Daar hoeven we ons geenszins druk over te maken.


  Maak melding
 108. @R.Labhadoer
  De Hollanders waren 300 jaar bij ons. Minimaal net zo lang gaan wij hier ook blijven!!

  Niet jij,maar je nakomelingen!
  Hoe lang heb je nog?


  Maak melding
 109. @Shanice
  Het voorbeeld is een “non voorbeeld” en gaat mank t.o.v. de vergelijking met het sinterklaasfeest.
  Geluidsoverlast voor een ieder is een (collectieve) last daarom bij wet verboden(dus waarop sanctie is gesteld).
  Het sinterklaasfeest is geen overlast;het is een feest voor een IEDER m.u.v. een paar andersdenkenden!

  Ik zou dit liever willen vergelijken met een buurtfeest waarbij iedereen uit de buurt is uitgenodigd,maar waarbij een paar zeurpieten uit de buurt zich te kort gedaan voelen en eisen dat alle feestgangers naar hun pijpen moeten dansen.

  Respect hebben voor elkaar en elkaar leren begrijpen is geen eenrichtingsverkeer.
  Begrijp dan ook waarom die ander het feest wel viert en geen kwade bedoelingen mee heeft.
  EN DOE VERDORIE ‘S MEE!!!!!i.p.v. de zeur en zwarte piet uit te hangen!
  Maar gooi geen “roet” in het eten!

  Je zegt verder:-
  Echter egoïstische buren die alleen aan zichzelf denken
  zouden antwoorden; ‘buurman, als jij niet ertegen kan dan moet je maar verhuizen want wij vieren ons feest al jaren’.
  Dat is een begin van een conflict.

  Ja een zelf gezocht conflict en dat gaat de klager glansrijk verliezen.Hij zal het tegen 16.000.000 sinterklaasvierders moeten opnemen,die van geen wijken weten.

  Wij leven wij in een multi culturele samenleving,maar dat betekent niet dat we de ander zijn plezier moeten ontnemen,ondanks het feit dat wij onderdeel van de samenleving uitmaken.
  Het mag dan eenmaal zo gegroeid zijn,maar we kunnen een ander niet vertellen hoe zij hun feest moeten vieren zonder ons te kwetsen.We moeten beseffen dat de Nederlandse maatsschappij van de Surinaamse verschilt.
  Wat ze nu bereikkt hebben hebben ze voor moeten vechten.Onderlinge en buitenlandse oorlogen op oorlogen.

  Je zegt:”Het sinterklaasfeest is van oorsprong een feest dat bedacht is door de blanken”.
  Door wie zou het anders bedacht moeten zijn dan?
  Met deze opmerking trap je een open deur in.
  Weet je wat ik erg vind,dat die zwarten die zo tegen de zwarte pieten staan zich helemaal niet bekommeren om de zwarten die in Afrika elke dag van de honger en aids sterven.Daar heb juist ik last van!
  Die arme mensen daar medische hulp,onderwijs etc. gaan bieden.
  Dat hebben aan die witte sinterklaas overgelaten.
  DAAR MOETEN WIJ ALS ZWARTEN ONS JUIST VOOR INZETTEN/ZORGEN
  EN NIET ZEUREN OVER EEN ONSCHULDIG FEESTJE.
  DAAR HEB IK LAST VAN!

  Jij zegt verder:”Tradities zijn aan verandering onderhevig, afhankelijk van de tijd waarin we leven”.

  Maar niet de klager zorgt voor die verandering,maar de beoefenaar zelf.Dus laat die verandering maar rustig aan hen over.
  Dat de Nederlander nu minder naar de kerk gaat komt door de welvaart.Die verandering heeft hij zelf in gang gezet en dat kan je helemaal niet met het sinterklaasfeest vergelijken.
  DAT IS HEEL IETS ANDERS!!!

  Ik zou je helaas niet kunnen vertellen wat de toegevoegde waarde is van de zwarte kleur van de knecht van de sint?
  DAAR HOU IK MIJ HELAAS NIET MEE BEZIG!DIE ZWARTE KLEUR VAN PIET GAAT AAN MIJ VOORBIJ!
  Indien de witte man mij daarmee heeft willen raken,heeft hij dus misgegokt!
  KLEUR ZEGT MIJ GEEN ENE MOER!WAT BIJ MIJ TELT IS KARAKTER! DAT BRENG IK MIJN KINDEREN BIJ!!!
  GEEN MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL;DAT IS UIT DEN BOZE!!!

  Je vraagt:Kan een knecht niet wit zijn of gekleurd?
  DAT MAKEN ZIJ DIE DAT FEEST HEBBEN BEDACHT,ZELF UIT!

  Verder vraag je:Wat heeft die zwarte kleur van de knecht te maken met traditie?
  ALLES!ANDERS HADDEN ZIJ EEN ANDERE KLEUR GEKOZEN.

  Verder vraag je:Waarom moet die knecht zwart zijn, kroeshaar hebben en met volle lippen?
  DAT IS HUN KEUS,HUN FEEST!

  Verder zeg je:Vroeger was dit nog te verklaren omdat toen bijna alle huizen nog schoorstenen hadden. Die zwarte piet had dus zogenaamd de kleur zwart van de roet kunnen hebben.
  DAT ZOU DUS OOK EEN VERKLARING VOOR DE JEUGD KUNNEN ZIJN.

  Verder vraag je:Tegenwoordig zijn schoorstenen zo goed als uit het straatbeeld verdwenen en vervangen door centrale verwaring.

  DIT FEEST IS GEEN MODERN FEEST,MAAR STAMT UIT DE 18DE EEUW DAT WORDT TRADITIONEEL DAAROM OOK ZOVEEL MOGELIJK NAGEBOOTST!
  HIJ KOMT BIJVOORBEELD NOG STEEDS MET DE STOOMBOOT EN NOG STEEDS TE PAARD!NIET IN DE LIMOUSINE OF EEN JOINT STRIKE FIGHTER!!

  Verder vraag je:Hoe komt die knecht tegenwoordig dan aan zijn zwarte kleur?
  IK ZAL DUS MAAR WEER IN HERHALING TREDEN:-
  DIT FEEST IS GEEN MODERN FEEST,MAAR STAMT UIT DE 18DE EEUW DAT WORDT TRADITIONEEL DAAROM OOK ZOVEEL MOGELIJK NAGEBOOTST!


  Maak melding
 110. @Tamara
  Jij zegt aan Hans:-
  Hans,
  Wie onze mening niet respecteert,
  is schaamteloos en ongegeneerd!
  En…..heeft zijn geschiedenis niet goed geleerd!

  De mening wordt toch gerespecteerd?
  Er wordt toch naar geluisterd en over gediscussieerd?
  Dat is volgens mij respect tonen voor een mening van een ander.
  Maar wat je wil,is dat jouw menig geaccepteerd wordt.
  En dat is nou the bottle neck!
  Onthou een ding:-EEN MENING VAN EEN ANDER RESPECTEREN HOEFT NOG NIET TE BETEKENEN DAT JE DIE OOK ACCEPTEERT.


  Maak melding
 111. Ap,

  Kennelijk ontgaat jou de essentie van dit issue.
  Ooit , namelijk in 1850 heeft een blanke man de knecht van de Sint bedacht. Deze knecht is bedacht naar evenbeeld van de slaaf, namelijk zwart, kroeshaar, en volle lippen en in dienst van een witte man. Onmiskenbaar het evenbeeld van een slaaf. Let wel, in die tijd bestond de slavernij nog. Dat er een zwarte werd opgevoerd als knecht van Sint was in die tijd volkomen normaal en acceptabel. Een witte kinderfeest bedacht door een blanke
  in een tijd waarin het ‘normaal’ was om een zwarte als knecht te hebben. Deze traditie werd probleemloos voortgezet. Zelfs in de kolonieën , dus ook in Suriname,
  werd Sinterklaas vergezeld van zwarte pieten, gevierd.
  Ook ik heb de sinterklaasfeest gevierd.
  De link met de slavernij onderkende ik niet maar dat kwam eigenlijk omdat wij op school geen geschiedenis over de slavernij kregen. Velen van ons kwamen naar Nederland
  en vierden wij vrolijk het sinterklaasfeest mee. Wisten wij veel.
  Ook op de Nederlandse scholen werd niks over de slavernij
  verteld. Kinderen die hier geboren zijn zien de zwarte piet dus ook niet als een stereotiep van de slaaf.
  Dat onze kinderen het sinterklaasfeest ‘gewoon’ meevieren is geen ondersteuning dat dit feest louter een kinderfeest is en geen beledigende, racistische trekken heeft. Het zijn wij als ouders die onze kinderen moeten informeren over de achtergrond van de sinterklaas. Hoewel ik heb mijn twijfels dat sommige ‘zwarte ouders’ dat ook zullen doen. Als je namelijk al bereid bent tegen je kind te liegen dat de Sinterklaas echt bestaat dan zie ik het echt somber in dat men hun kind ooit op de juiste manier zullen informeren over de zwarte piet.

  Ap, het is mooi te lezen dat dat jij en jouw kinderen gewoon meedoen aan het sinterklaasfeest. Maar daarmee is niet bewezen dat het wel goed zit met de zwarte piet.

  in de slaventijd vonden vele slaven die voor de
  slavenhouders werkten alles goed wat hun baas deed.
  Maar daarmee was het niet zo dat het houden van slaven goed was.

  Ap, de samenstelling van de Nederlandse samenleving is sterk veranderd en een multiculturele samenleving geworden.Sommigen van de nieuwlkomers hebben totaal geen moeite met de zwarte piet. Maar een aanzienlijk deel dus wel.

  Is het dan teveel gevraagd om een modificatie in die traditie te brengen en de zwarte piet te vervangen door gekleurde pieten? Wat is daar op tegen?

  Overigens, is het een ieders recht om op te komen voor zijn/haar recht. Als lillieputters of welk groep dan ook zich gediscrimineerd voelen door een of ander viering dan is het hun recht op daartegen op te komen en hun stem te laten horen.
  Een groot deel van de zwarte gemeenschap heeft gemeend hun stem te laten horen omdat ze vinden dat de zwarte piet
  een racistische uiting is.
  Ap , jij vindt van niet omdat jij de zwarte piet vanuit een ander oogpunt bekijkt. Een vrolijk, in de rondte springende kindervriend die kadootjes uitdeelt.
  Maar Ap, als jij bereid bent verder te kijken dan dat zal ook jij niet kunnen ontkennen dat de zwarte piet een steroetiep is van de zwarte man, dus racistisch.


  Maak melding
 112. We krijgen ondersteuning vanuit de rest van de wereld!
  De Verignigde Naties gaat bekijken of de figuur zwarte piet een racistische stereotype is.

  zwarte piet; kroeshaar, zwart, volle lippen . Duidelijker kan het eigenlijk niet.

  Mensen die het bovenstaande ontkennen beweren dat de zwarte kleur ontstaat door het zwarte roet uit de schoorsteen. Rarara, hoe komen die pieten dan aan hun kroeshaar en volle lippen?????

  Eigenlijk wordt beweerd dat de piet eerst wit(dus blank ) was en omdat hij door de schoorsteen gaat zwart wordt. Wie heeft ooit een blanke met kroeshaar en volle rode lippen gezien?

  Naar mijn weten zijn de pieten al zwart wanneer ze van
  de stoomboot uit ‘spanje’ komen.

  De blanken klampen zich vast aan deze traditie net zoals ze zich vastklampten aan de traditie die wij als de slavernij kennen. Die traditie is gelukkig ten einde gekomen. Nu de zwarte piet nog.


  Maak melding
 113. De meeste anti zwarte piet protesteerders stonden in hun jonge jaren te trappelen om snoep van de piet te mogen ontvangen !! nu doen ze alsof 180 graden gedraaid zijn..schijnheilig gedoe..bahhh !!


  Maak melding
 114. Discrimineer de HOMO’S niet, maar wel de Zwarte Pieten. Met zwarte mensen mag iedereen sollen met HOMO’S Hé, pas op. Kijk hoeveel aandacht word er gegeven aan de discriminatie van Homo’s in Rusland. En hier in Nederland loopt iedereen met hun vieze voeten over de zwarte Nederlanders die zich gekwetst voelen als Zwarte Piet weer in het land is. De stoomboot gaat heen en weer heen en weer heen en weer heen en weer. Ik blijf lachen om de tolerantie van Nederlandse broeders en zussen in het koninkrijk. Hij komt ik kom die lieve mooie man, mij beste vriend die mooie vriend De vriend van iedereen hahahahahahahahahahahahahahhahahahahaahhhahahaahahhhahhahahahahahhahhahahahahahhhhaahahahhahahahhhahahhaahahhahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahhahahahahahahaah


  Maak melding
 115. @ Alfa
  Zielige reactie. Wentel je maar lekker in het slavernijverleden, wat jij niet hebt meegemaakt. Wat is er met jullie aan de hand? De achteruitkijkspiegels zijn blijkbaar niet groot genoeg. Kijk eens naar de toekomst! Je bent pas vrij als je “mind” vrij is. Daar heb je nog nooit aan gedacht. Armand Zunder is ook zo’n figuur. Gestudeerd, maar niets geleerd. Ik word kotsmisselijk van deze discussie. En waar wordt die gevoerd? In Nederland! In Suriname, waar ik woon en werk, wordt dit item gewoon van de tafel geveegd.


  Maak melding
 116. @ MEDUSA
  “De mening wordt toch gerespecteerd?
  Er wordt toch naar geluisterd en over gediscussieerd?”
  ——–
  Als ik word afgeranseld omdat ik een t-shirt aan heb met een tekst die jou niet aanstaat en ik word geschopt en getrapt en bont en blauw geslagen (zie het filmpje van Quinsy Gario) dan respecteer je mijn vrijheid van meningsuiting niet! Erger nog, je VERTRAPT het!


  Maak melding
 117. Als er iemand is die een enkele reis naar de zon in het heelal verdient dan is het Medusa wel. Heeft men hier ook de onzin die deze persoon steeds uit haar mond poept gelezen? Dit is nou typisch een aandachthoer met een hersenbeschadiging, waar zij of hijzelf nog geen weet van heeft. De ene keer speelt zij neerlandicus want de taal is voor haar o zo belangrijk zodat mensen kunnen zien hoe geweldig zij/hij is. Ik vraag me af of deze betweter ooit een flinke pakslaag heeft gehad. Geef mij maar het adres en het komt voor de bakker, want soms hebben sommige mensen een ferme pak rammel nodig eer ze tot inkeer komen en beseffen, dat vrije meningsuiting een zaak is van iedereen. Dus zeg je ding en ga niet doen alsof alleen jou ding veel beter is klote hufter. En de tyrade zoals zij/hij eerder naar Prems hoofd heeft geslingerd komt alleen haar/hem, te weten MEDUSA toe. Niet Prem zijn leven loopt gevaar zoals jij beweert, maar de jouwe idioot!


  Maak melding
 118. Misschien dat wanneer ebkele van die Zwarte Pieten afgerost zouden worden, dat dat beroep veel minder aantrekkelijk zou worden? Zou Zwarte Piet een Marokkaan moeten voorstellen, dan zou het intussen verboden zijn om als Zwarte Piet te verschijnen, wegens levensgevaar!


  Maak melding
 119. Kan iemand aub de Dr Martin Luther King, “I have a dream” speech van meer dan 50 jaar geleden in simplisties Nederlands vertalen voor de geestelijk gehandicapten die nog steeds in zwarte pieten geloven.


  Maak melding
 120. Ramon,

  Ook ik heb aan dit feest meegedaan. Maar dat komt omdat wij onwetend waren over de achtergrond van de zwarte piet.
  Ramon, het gaat overigens niet om het feest maar om de aanwezigheid van de de zwarte piet. zwart, kroeshaar, volle lippen. Goh, lijkt wel een zwarte man he?

  Thuis vieren mijn kinderen nog altijd
  sinterklaas. Het verschil met vroeger is dat ik mijn kinderen heb uitgelegd wat de achtergrond is van de zwarte piet en dat de Sinterklaas niet bestaat.
  Bij ons geven we elkaar kadootje en dat is het. Geen
  gedoe met die zwarte pieten enzo.

  Overigens zal het de kinderen een biet zijn of de piet zwart is of een ander kleur. En daarom juist kan de piet
  een andere kleur krijgen dan zwart.
  Ramon, mijn kinderen mogen sinterklaas vieren maar dan zonder zwarte piet!
  Op school van mijn dochter zijn de pieten overigens al gekleurde pieten. Deze school geeft het goeie voorbeeld.


  Maak melding
 121. Zwarte Piet heeft voor Nederlanders niets met negers te maken. Hij is niet meer dan een clown die pakjes brengt en door de schoorsteen het huis binnenkomt.
  Piet klopt op de deur en draagt de zak met pakjes.

  Vroeger zette je een schoteltje water neer voor het paard en een winterwortel.
  Piet nam dat mee.

  Negers in Nederland maken er nu een conflict over.
  Als ze een conflict willen kunnen ze het krijgen ook.
  Zo reageren de mensen die voor Sint en Piet zijn.

  Weg tollerantie. Veel Nederlanders worden kwaaier en erger.
  Als dat maar goed gaat.
  Ga maar weer janken over de slavernij.
  Zielige en altijd de versnelling in z,n achteruit.
  Daarom kunnen nu weer Nederlandse militairen in Afrika de zooi opruimen.
  Het wordt nooit wat.


  Maak melding
 122. Kwakoeals je de achtergrond van het sinterklaas goed leest, dit is trouwens hier op het forum al geprobeerd uit te leggen alleen is het niet mogelijk dat dat doordringt, in een aantal botte koppen hier en heeft in principe niets met slavernij te maken, die associatie maken jullie er zelf van, vanuit onverwerkte frustaties en obsessie’s, net een verslaafde die steeds met zijn veslaving bezig is, ook haal je er dingen bij die totaal niets maar dan ook niets met dat feest te maken hebben , de welvaart opgebouwd over die paar dingen die opgehaald werden uit andere landen, was misschien voor een aantal handelaren het beleg op hun boterham, maar dan ook niet meer dan dat


  Maak melding
 123. Patin, in Rusland worden homo’s niet gediscrimineerd, dat verhaal maakt de westerse media van.De wet is bedoeld om excessen in het openbaar tegen te gaan.Als in Nederland twee mannen elkaar in het openbaar staan te tongzoenen moet je de gezichten van de omstanders zien betrekken.Ze vinden het allemaal vies en ongepast.De homo’s krijgen vervolgens verwensingen naar hun hoofd geslingerd.In Rusland wil men dit soort excessen in het openbaar voorkomen en de hypocriete Nederlandse media maakt er een hype van. In Duitsland,België en een groot aantal landen schenkt men niet eens aandacht aan dit Russische vraagstuk. Nederlanders zijn te bemoeizuchtig en dat brengt ze in botsing met de Russen.


  Maak melding
 124. Wat ik ook zo opvallend vind is dat Zwarte Piet behalve dat hij door te klimmen uit de schoorsteen zwart wordt, kroeshaar en dikke rode lippen krijgt, ook ineens met een buitenlands accent uit de schoorsteen vandaan komt. Hoe respectloos kun je zijn naar een hele bevolkingsgroep? Als het op de discussie zwart-wit aankomt, lijkt het alsof de witte mensen iedere vorm van rationeel denken zijn verloren en niet meer verstandig kunnen denken. Dan komt hun onderbuikgevoel naar boven en spreken ze vanuit hun gevoel, en dat gevoel is haat. Rascisme zal nooit verdwijnen en rassenhaat zal altijd blijven bestaan. Ongeacht de tradities, de tijdgeest of wat dan ook. Haat zit in de witte mens en zal nooit verdwijnen.


  Maak melding
 125. @Ferrel & Rj Seeker:

  Dat van die talentprogramma’s had ik al lang door. Snap ook niet dat zwarte mensen meedoen aan Idols, The Voice of Holland, So You Think You Can Dance en zo: je weet al bij voorbaat dat ze je niet doorlaten, simpelweg omdat je gekleurd bent. Heeft met de gunfactor te maken. Ook al heb je nog zoveel talent, ze zullen je nooit de erkenning geven die je verdient. Ik ben hier geboren en woon al m’n hele leven in NL maar ik doe niet mee aan die shit van hun. Vooral niet aan die stomme shittalentenshows van hun. Ik ben geen volger maar bepaal zelf mijn eigen koers. Ik doe mijn werk goed, betaal belasting en doe mijn eigen ding. Hoef er niet per se bij te horen en hoef niet met alles mee te doen.


  Maak melding
 126. @Patin
  Discrimineer de HOMO’S niet, maar wel de Zwarte Pieten.

  HEB JIJ IEMAND OOIT ZWARTE PIET ZIEN DISCRIMINEREN?
  Waar heb jij het nou over?


  Maak melding
 127. Nog een vraag!
  Denk je dat wanneer de zwarte “zwarte piet” tijdens het
  st-Nicolaasfeest uit het straatbeeld is verdwenen het probleem ook daadwerkelijk is opgelost?


  Maak melding
 128. Nog een vraag.
  Wat zal er gebeuren indien al die gekleurde pietjes toch een DIKKE rode,groene,paarse,gele lip OP HUN GELAAT AANBRENGEN.
  Wordt dit weer een andere discussie?
  MENSEN WAAR ZIJN WIJ EIGENLIJK MEE BEZIG?


  Maak melding
 129. Wat mij nu opvalt is dat nu bijna iedereen zwart is!
  Niet zolang geleden was het wel Lonny Bokito,Vene Bigie lip,Zwarten zijn lui,Zwarten zijn dom ….. en nu dit?
  Hoe geloofwaardig komen jullie,racisten,over? 😳 😳


  Maak melding
 130. Sinterklaas werd in de 18e eeuw in Nederland geïntroduceerd op het moment toen het verzet tegen de slavernij grote vormen begon aan te nemen. De creatie van zwartepiet had een tweeledig doel.
  1. De bedenkers wilden aan de bevolking duidelijk maken de positie van donkere mensen altijd een ondergeschikte positie moest zijn t.o.v. de blanken.
  2. Men wilde de slavernij menselijk laten overkomen, maar wel wel met een doordachte racistische ondertoon.Zwarte personen moesten belachelijk neergezet worden door.Het racisme zit zo diep geworteld in de genen van de overheersende groep. Dit is de reden waarom men zich heftig verzet tegen de verbanning van zwartepiet.


  Maak melding
 131. Ik ben geschrokken van de discriminerende opmerkingen van de witte nederlanders.Er zijn veel meer Wilders-aanhangers dan we denken.Gelukkig woon ik niet in Zuid-Afrika, ik zou erg veel moeite hebben met de blanke overheersing aldaar.


  Maak melding
 132. Van de 1.400 ondervraagde Amsterdammers vindt slechts zeven procent Zwarte Piet discriminerend.
  Ook vindt ruim de helft van de ondervraagden dat het hulpje van Sinterklaas niet discriminerend kan overkomen op anderen.

  Van de Surinaamse Amsterdammers voelt 27, en van de Antilliaanse stadgenoten voelt 18 procent zich gediscrimineerd door Zwarte Piet.”

  http://www.at5.nl/artikelen/97


  Maak melding
 133. Ramon, als je denkvermogen en onderscheidingsvermogen op hetzelfde infantiele niveau gebleven is als tijdens je kinderjaren, dan ben je te betreuren.


  Maak melding
 134. Nederlandse hypocrisie bereikt hoogtepunt.
  ‘Sinterklaas is traditie’ is het argument. Toen een Imam uit traditie weigerde om een vrouw een hand te geven was Nl te klein. Als in Oost-Afrika vrouwen uit traditie worden besneden kennen we de reactie uit NL.
  Dan een tweede smoes. ‘Het is een kinderfeest’. Nee, het zijn volwassenen die het organiseren, uitvoeren en er commercieel geld aan verdienen. Kinderen krijgen het vanaf geboorte opgedrongen.
  Tenslotte zegt men dat zwarte piet zwart is omdat hij door de schoorsteen valt. Als dat zo is, zou zwarte Piet bij aankomst van de boot nog wit moeten zijn, want hij moet het dak dan nog op. Kortom NLers zie de onzin van je traditie in. Bovendien hechten NLers niet zo aan traditie. Ze kopiëren schaamteloos buitenlandse feesten zoals Halloween, Valentijnsdag en de Beierse oktoberfeesten. Ooit was het een traditie dat de winkels op zondag dicht waren. Kijk nu!!

  Shango


  Maak melding
 135. Nou ik weet niet meer wat te zeggen maar verwijs een ieder naar FORUM WATER KANT NET Israel NEW RACISM THE PERSECUTION OF AFRICAN MIGRANTS IN THE HOLY LAND. Nu horen wij EUROPA niet als je hoort en ziet wat deze mensen nu doen raad ik ook SURINAME aan niet met hun samen te werken laten ze hun techniek maar behouden wij weten dat er ook plekken in israel zijn waar niet joods niet mag komen dat ze de Palestina verbieden ook zo iets EROPA stil nu willen ze doen wat Hitler deed met mensen die geen jood is in israel zijn ze soms vergeten dan het niet hun land van oorsprong is WAAR is AMERIKA WAAR IS EUROPA NU. iedereen stil hoor wat israel zegt tegen die mensen is dat het beloofde land is dat wat GOD WOU wel nu nog meer zie je hun ware aard en zou ik dan mogen zeggen dat ze net zo erg zijn als HITLER toen of ben ik dan een heiden geen land die piept het zijn momenteel toch zwarten Afrikanen dus EUROPA/AMERIKA LAAT JE HOREN DAN KIJK WAT ER DAAR GEBEURD OF ZIJN WE INEENS BLIND EN DOOF????????????


  Maak melding
 136. Ramon,je hebt het verstand van een zwakbegaafde, geen licht zwakbegaafde maar van een debiel,een idiota.Jij bent een persoon die alles goed praat van de blanken om alleen maar door hen geaccepteerd te worden.Maar in feite ben je voor hen een schertsfiguur, een wannabee blanke.Je krijgt schouderklopjes van hen, maar achter je rug lachen ze zich om jou kapot.

  Ik ben ook jong geweest,ik was onnozel,naïef, en ik heb ook sinterklaasfeest gevierd.Maar op basis van voortschrijdende inzichten en vele gesprekken met wijze personen die zowel zwart en blank zijn, ben ik gaan beseffen/ontdekken dat dit feest zeer racistisch van aard is.

  In de 18e eeuw werd de creatie van zwartepiet bedacht door een racistische Hollandse onderwijzer.Hij vond de viering van Sinterklaas niet passen bij de kijk/visie van Nederland op de wereld. In de Scandinavische landen en in Rusland vierde men ook dit sinterklaasfeest met een vriendelijk karakter.De sint had in die landen ook assistentes tot zijn beschikking.In Rusland waren dat elfjes of engeltjes.

  De Nederlandse creatie van zwartepiet heeft niets te maken met de schoorsteen. Als slachtoffer wees men eerst de Mooren, Morro’s of in het Surinaamse de Mocro’s aan als zwartepiet.De Morro’s vormdem een bedreiging voor de Europese cultuur. Op de een of andere manier moesten ze vernederd worden. De Mooren,Morro’s of Mocro’s waren de donkere personen uit het zuiden van Europa en Noord Afrika.Onder deze groep vallen de Marokkaanse volkeren tot de volkeren van Mauretanie.Onder invloed van de afschaffing van de slavernij, Nederland was fel tegen de afschaffing van de slavernij veranderde het karakter van de sinterklaasviering.Zwartepiet werd donkerder van kleur en kreeg meer belachelijke trekjes.


  Maak melding
 137. ten eerste ben of voel ik mij niet verantwoord voor de daden van mijn voorouders,als ze er al aan meededen natuurlijk want dat is nog maar de vraag,ten tweede,waar maken jullie je in vredesnaam druk om zeg?? hoeveel honderden jaren is het nu wel niet geleden dat er slavernij was???er gebeurde toendertijd veel dingen die niet door de beugel kunnen,moet ik hier nu iedereen ter verantwoording voor roepen?? het is ronduit kinderachtig om hiervoor een kinderfeestje voor te ge/misbruiken door te roepen dat zwarte piet rascisme is,kom op zeg ,zo kun je iedere traditie wel gaan doorlichten,en hou op met zaniken,zo kom je nooit van je frustraties af hou op met roepen dat wij rassenhaters zijn want dit slaat gewoon nergens meer op.


  Maak melding
 138. Alles met zwart is vanaf de gen uit geindoctrineerd tot negatief kijk maar zelf:
  – zwartwerken
  – zwart-wit denken
  – zwart voor ogen zien
  – zwarte dag/ zwarte bladzijde
  – zwarte vlek
  – iemand de zwarte piet toespelen ( iemand benadelen)
  – op zwart zaad zitten ( geen geld meer hebben)
  – Hij liegt dat hij zwart ziet
  – Het zwarte schaap zijn


  Maak melding
 139. Allen,

  Petje af voor Shango:

  Zondag 20 oktober 2013 om 19:29 uur, door Shango
  Nederlandse hypocrisie bereikt hoogtepunt.
  ‘Sinterklaas is traditie’ is het argument. Toen een Imam uit traditie weigerde om een vrouw een hand te geven was Nl te klein. Als in Oost-Afrika vrouwen uit traditie worden besneden kennen we de reactie uit NL.
  Dan een tweede smoes. ‘Het is een kinderfeest’. Nee, het zijn volwassenen die het organiseren, uitvoeren en er commercieel geld aan verdienen. Kinderen krijgen het vanaf geboorte opgedrongen.
  Tenslotte zegt men dat zwarte piet zwart is omdat hij door de schoorsteen valt. Als dat zo is, zou zwarte Piet bij aankomst van de boot nog wit moeten zijn, want hij moet het dak dan nog op. Kortom NLers zie de onzin van je traditie in. Bovendien hechten NLers niet zo aan traditie. Ze kopiëren schaamteloos buitenlandse feesten zoals Halloween, Valentijnsdag en de Beierse oktoberfeesten. Ooit was het een traditie dat de winkels op zondag dicht waren. Kijk nu!!

  Shango


  Maak melding
 140. @reply
  Geef maar jouw emailadres en je krijgt dat van mij!
  En kom dan de beloofde pakrammel geven,DOEN HOOR!!!!
  En de tirade die Prim over zich heen heeft geroepen komt als voorschot ook jou toe,asielzoeker!


  Maak melding
 141. @ Tunewa
  Ben helemaal met je eens..alles wat zwart is, is negatief en wit is positief.
  b.v. zwarte markt, to black male somebody, black cat brings bad luck..
  daartegenover staat: witte voetjes maken, witte duif/ vlag voor vrede.
  Mensen die voorstander zijn van zwarte piet zijn stiekem racistisch en/ of gebrainwashed door de maatschappij.
  De heersers hebben relegie gecre-eerd om om ons te onderdrukken/ controlen.. “Divide and Rule”.. Zo hebben de Nldse kolonisators de Hindu’s, Javanen, Creolen ook voor lange tijd gescheiden gehouden en mochten we hun taal niet leren. dat mik we ta sranang tongo.
  Stand up for your rights!! I love Prim Radakishun.. hij is priet panjie(houdt geen blad voor de mond)


  Maak melding
 142. Blanken doen er alles aan om zwart te zijn.
  Ze liggen uren in de zon.
  Hebben thuis zonnebanken.
  Gaan naar zonnestudio,s
  Gaan naar landen waar de zon veel schijnt.


  Maak melding
 143. @Tunewa
  Jij zegt:”Alles met zwart is vanaf de gen uit geindoctrineerd tot negatief kijk maar zelf”:
  En je geeft daarbij een van de nietszeggende voorbeelden:- zwart-wit denken
  Welke negativiteit heeft zwart hier en welke positiviteit wordt wit hier toebedeeld,volgens jou?

  Ik zal jouw lijstje verder aanvullen en zal je maar even een paar voorbeelden noemen(misschien ben je dat door een selectieve vorm van taalgebrek vergeten TE DOEN)

  De zwarte Madonna Negatief?
  De zwarte panter (waar atleten mee bedoelt worden)Negatief?
  De zwarte tulp (Boek waar een hoofdfiguur mee bedoeld wordt)Negatief?
  De zwarte roos (waarnaar men heel lang heeft uitgekeken en veel over geschreven is) Negatief?
  Het zwart op wit hebben staan Negatief?

  Witte vloed Positief?
  Witwassen Positief?
  Witte boord criminaliteit Positief?
  Koolwitje Positief?
  Witte vloed Positief?
  Witte voetjes maken Positief?
  Lijkwit Positief?
  Wat zie je WIT ben je ziek? Positief?

  Daarom leg ik er zó de nadruk op aan jullie allen die zomaar ergens de klok hebben horen luiden!
  GA STUDEREN;JE MAAKT JE ZELF HEEL ERG BELACHELIJK IN DISCUSSIES.
  PRAAT ANDEREN NIET ZOMAAR NA.
  DIE HEBBEN BLIJKBAAR OOK DE KLOK HOREN LUIDEN OF ZIJN JUIST GEÏNDOCTRINEERD!!!!


  Maak melding
 144. @Tamara
  Jij zegt:”Als ik word afgeranseld omdat ik een t-shirt aan heb met een tekst die jou niet ……”!

  Ga maar weer even na hoe en wat er gebeurd is.
  Jouw uitleg is bezijden de waarheid!
  Het ging niet om wat er op het t-shirt stond ,maar het ging om iets anders!!!!


  Maak melding
 145. Ja Tunewa, alles met zwart is negatief in het taalgebruik: zwartrijden, zwarte handel, zwartkijker, zwarte kunst, zwarte tijd, zwarte dood – allemaal negatief en zo ook zwarte piet!!!
  Zwarte piet is beledigend, denigrerend en racistisch. Met zwatrte piet maak je de donkere mens belachelijk! Zwarte piet is een karikatuur, een uitvinding van mensen die zich superieur voelen boven anderen.
  But keep in mind: ik ben geen slaaf en niemand is mijn meester!


  Maak melding
 146. Ik wil ook melden dat De ‘Telegraaf’ in Nederland ook erg racistisch is. Ze laten je reactie(s) niet door als deze het volk aanvalt, waarheden in zitten en als je een buitenlandse naam hebt, terwijl ze de blanke reacties wel doorlaten en hun reacties gewoon gelijk zijn aan de buitenlandse ingezonden reactie(s). Het komt op neer, dat de blanken gewoon kunnen zeggen (discrimineren) wat ze willen, maar buitenlanders dus niet. De racisme strijdt is weer begonnen in Nederland. De mensen in Nederland worden steeds hatelijker. De duivel is daar echt aan het werk.


  Maak melding
 147. @Justice
  Jij zegt:”daartegenover staat: witte voetjes maken, witte duif/ vlag voor vrede”.

  Vind jij de uitdrukking “witte voetjes maken” positief of ligt dat aan je taalniveau? 😳 😳


  Maak melding
 148. @surinette
  Jij zegt:”Met zwatrte piet maak je de donkere mens belachelijk”!

  Maakt juist niet de donkere mens zichzelf belachelijk door dit nietszeggend protest?


  Maak melding
 149. @MEDUSA,
  Volgens mij heb jij vele kronkels in je hoofd, zoveel dat ze uit je hoofd groeien. Maar dit even terzijde!! Zowiezo, wanneer ik jouw reakties hier lees, zie ik zeker niet GROEN van jalouzie.(ik ben een zwartkijker)

  Aan een ieder die vindt dat het niks met rascisme te maken heeft, moet maar eens naar de reakties van den hollander kijken…

  Het is te beschamend voor woorden dat er zoveel reaguurdes zijn met de empathie van een kwal! Ja het is een traditie en die worden ook wel aangepast. laatst nog zijn er passages uit de bijbel verandert. Vele zeggen “het is een kinderfeest” nou dan kan het nog makkelijker worden aangepast want kinderen zijn flexibel en daar komt nog bij dat zij maar enkele jaren kind genoeg zijn om dit gedoe te geloven. En ja, ik ben al uit Nederland vertrokken!

  MEDUSA, Als ik jouw reakties zo lees, krijg ik zo de indruk dat jij je heel bewust bent van jouw bewustzijn en onbewust bent van je onderbewustzijn…


  Maak melding
 150. @MEDUSA,

  Een wit voetje bij iemand proberen te halen betekent ‘bij iemand in de gunst proberen te komen’. Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) wordt er meestal ook mee bedoeld dat iemand door te slijmen iets wil bereiken bij een hogergeplaatste, of bij zo iemand in een goed blaadje wil komen.(Genootschap Onze Taal)

  Met mijn geringe kennis van de Nederlandse taal haal ik hier toch veel positiefs uit; De persoon doet zijn uiterste best om zijn positie te verbeteren of veilig te stellen.
  Maar dit even terzijde!


  Maak melding
 151. Medusa je moet je haast een roepende in de woestijn voelen, vergeefse moeite, tegen dit stelletje azijnzeikerds valt nog niets meer zinnigs meer te zeggen, als sinterklaas geweest is richten ze hun gefrusteerdheid wel weer ergens anders op, een paashaas met gekleurde eieren of zoiets dergelijks


  Maak melding
 152. @hans,

  Moet je niet zeggen; dat gezeur over zwarte piet ben ik nu al beu iedereen die in nederland woont of wil wonen moet respect hebben voor onze cultuur wij nederlanders mogen nooit onze mening geven over andere culturen want dan zijn wij rascisten maar buitenlanders die hier wonen mogen wel commentaar hebben op onze traditie`s dus of ze passen zich aan aan het land waar ze willen wonen of ze zoeken een ander land om in te wonen maar laat aub onze traditie in eer zoals jullie dat ook willen met jullie traditie`s.

  Niks rascistisch nô? Kijk de reacties van de kazige hollander!


  Maak melding
 153. Begrijpen doe ik ze wel een beetje, den hollander; ze hebben géén empathie of zijn ronduit rascistisch. Vrijheid van meningsuitinghebben ze wanneer het hun uitkomt. Nu is dat dus niet het geval en mag dus iedere(in één klap verworden)buitenlander het land verlaten!!
  Medusa speelt hier de mulat!


  Maak melding
 154. Het zijn blanke Nederlanders als Hans bij wie het racisme zo geïnstitutionaliseerd is dat ze het niet eens doorhebben. Ik heb eerder medelijden met ze. Laten die witte samen met Medusa, die zoals gewoonlijk haar medicijnen is vergeten, lekker een paar dagen per jaar negertje spelen, het is de enige manier waarop ze zich een beetje met ons kunnen vereenzelvigen. Zij moeten alleen niet zielig gaan doen, als ze bij mij komen met hun bullshit en ik alle zwart van de Piet aftimmer.


  Maak melding
 155. N mogelijke reden waarom de VN zich bemoeien met Zwarte Piet!

  Op de VN Wereld Conferentie tegen Racisme (WCAR) in Durban (Zuid-Afrika) 2001 werden de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernij tot misdaden tegen de menselijkheid verklaard! Deelnemende landen, waaronder NEDERLAND hebben deze verklaring ondertekend en zich daarmee VERPLICHT gesteld CONCREET ACTIE te ondernemen tegen racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en aanverwante intolerantie! Dit behelst ook zaken op het gebied van KOLONIALISME, apartheid, onverdraagzaamheid etc.! Bron: platformslavernijmonument en WIKI! Vandaar de bemoeienissen door de VN over ZP en mede ook door o.a. interventie van MW. B. Biekman!! NL staat aldus de EU commissie tegen racisme en intolerantie (ECRI) op plaats 3 van landen die weinig tot niks doet tegen racisme en zich dan ook niet houdt aan `t “Verdrag van Durban”!

  De (witte) media met name DE Telegraaf wil ons doen geloven dat er maar `n kleine minderheid is en vooral zwarte mensen die tegen dit fenomeen zijn! Niet waar! Mensen van verschillende kleuren en nationaliteiten zijn hier tegen! Waarom? Zij ervaren ook discriminatie en racisme of bezitten `t gen dat Empathisch /Inlevingsvermogen heet en hebben Innerlijke Beschaving door de “aderen” stromen!

  In de jaren 80 hebben Rahina Hassankhan, Irma Mahabier, Gharietje Choenni en Tara Sing Varma zich dan ook hardop uitgesproken tegen dit so called kinderfeest!


  Maak melding
 156. Medusa en aanverwanten(met een kleurtje),

  Ga naar de sites dewelke dit onderwerp hebben opgenomen in hun bestand en kijk naar de reacties van den hollander;
  lees en huiver!

  Kijk voor deze mensen nemen jullie het op!
  Wiens taal men spreekt….


  Maak melding
 157. Gelukkig maar.Nederland moet stoppen met zwartepiet. Prem bedankt voor je bijdrage.Je bijdrage was ook belangrijk om dit racistisch fenomeen te stoppen.


  Maak melding
 158. Een klap in het gezicht van al die Surinamers die het racistisch fenomeen met ferme ondersteunden.Sommigen van deze Surinamers gedroegen zich meer ‘wit’ dan de witte Hollanders. Deze Surinamers zijn schertsfiguren.Ze zijn het niet waard om een kleur te hebben.Weg met deze volksverraders.Weg met deze namaak ‘witten’.


  Maak melding
 159. @Santa
  Voer ik een strijd?Heb ik iets gemist?Hoe zo?
  Wanneer?Waarom?Waarvoor?Waardoor?Waarin?Waaraan?Waarmee?
  Waaruit?Waar tegen?Waarvan?Waartoe?Waaronder,Waarnaast
  Waarachter?
  JULLIE klein geestige zielen voeren een quasi racistische strijd!Niet ik!
  Jullie willen verandering.Ik toch niet!
  Stel je voor,man!!!
  Dus ….. tel op je winst,stumper!!
  AL BRANDT DE HELE STAD;IK SLAAP RUSTIG VERDER!!!
  (quote Desiré Delano Bouterse.)
  😆 😆 😆


  Maak melding
 160. @Sankofa
  Dat jij jezelf tot een zwartkijker bestempeld kan ik nu wel stilaan vermoeden.(jouw hersencellen zien zwart van afgewassen roet en teer van zwarte piet!
  Jouw denken over dit onderwerp zit zó volgebakken met dogma’s,vooroordelen,zwarte indoctrinaties en leugens dat er geen touw meer aan vast valt te knopen.)

  Jij ijlt:”Een ieder die vindt dat het niks met rascisme te maken heeft, moet maar eens naar de reakties van den hollander kijken”.
  ZIJN DIE REACTIES ZOMAAR UIT DE ZWARTE LUCHT KOMEN VALLEN DAN?VIND JE NIET DAT JE EENZIJDIG REDENEERT,ZWARTKIJKER?

  Je zegt:”Het is te beschamend voor woorden dat er zoveel reaguurdes zijn met de empathie van een kwal”!
  WAT MOET IK MET DEZE OPMERKING SANKOFA!:oops:
  EEN BEETJE NIVEAU GRAAG!OF IS OOK DAT TEVEEL GEVRAAGD?

  Je zegt:”Laatst nog zijn er passages uit de bijbel verandert”.
  DE BIJBEL WORDT AANGEPAST.GELOOF JIJ ER NOG IN DAN.
  EN MET DIE VERDRAAIING,DAAR HEB JIJ NU VREDE MEE?
  Het verwondert mij niet dat jij het st Nicolaasfeest daarom nog zó serieus neemt!KIND DAT JE BENT!

  Jij zegt:Vele zeggen “het is een kinderfeest” nou dan kan het nog makkelijker worden aangepast want kinderen zijn flexibel en daar komt nog bij dat zij maar enkele jaren kind genoeg zijn om dit gedoe te geloven. En ja, ik ben al uit Nederland vertrokken!

  WAT EEN HOOGMOED EN PRETENTIE!!!
  WIL JIJ VOOR EEN ANDER BEPALEN HOE HIJ ZIJN FEEST MOET INRICHTEN EN MOET VIEREN?

  Jij zegt:”MEDUSA, Als ik jouw reakties zo lees, krijg ik zo de indruk dat jij je heel bewust bent van jouw bewustzijn en onbewust bent van je onderbewustzijn…”
  STOOMCURSUSJE GEVOLGD PAPAGAAI? 😆 😆 😆

  En ik zeg op mijn beurt tegen jou dat ik jou ONBEWUST ONBEKWAAM vind!:lol: 😆 😆


  Maak melding
 161. @Sankofa
  Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
  WÀÀÀÀT ZEG JE?
  Een wit voetje bij iemand proberen te halen betekent ‘bij iemand in de gunst proberen te komen’ is positief??
  😳 😳 😳

  MAAR ……. PAPAGAAI SANKOFA deze uitdrukking heeft een NEGATIEVE CONNOTATIE (SLIJMEN IS ALTIJD NEGATIEF)!!!!
  Er zijn vele andere manieren om bij mensen in de gunst te komen,zonder er witte voetjes bij te maken!!
  Enkele manieren is het hanteren en toepassen van de MISSCHIEN door jouw (voor)ouders aangereikte “NORMEN en WAARDEN” die je tijdens je opvoeding MEEGEKREGEN hebt!

  1.EERLIJKHEID (de waarheid spreken, en aan iedereen toekennen waar hij of zij recht op heeft). 2.OPRECHTHEID(eerlijk en rechtvaardig zijn bij wat je zegt en doet),
  3.ASSERTIVITEIT,
  4.OPENHEID(transparantie),
  5.trouw(betrouwbaar zijn, je plicht blijven erkennen tegenover anderen, en de juiste en goede dingen blijven doen voor hen)

  6.attent zijn (opmerkzaam zijn op wat wat iemand nodig heeft,en dan snel helpen)
  7.barmhartigheid (iemand anders nood beseffen en daar wat aan willen doen)
  8.bescheidenheid(niet een te groot deel aan jezelf toekennen)
  9.betrokkenheid (meeleven en meedoen met goede activiteiten)
  10.betrouwbaarheid (zo zijn dat mensen erop kunnen
  rekenen dat je goed zult handelen)

  11.braafheid(je houden aan goede regels)
  consequent zijn (steeds opnieuw,dag in dag uit,het goede doen)
  12.zelfreflectie(je karakter bijstellen wanneer dat nodig blijkt te zijn)
  13.enthousiasme(mentale gedrevenheid voor wat goed is).
  14.geduldigheid (ook als iets lang duurt,steeds de juiste houding blijven aannemen).
  15.hoffelijkheid (op een eervolle manier handelen tegenover anderen).

  16.vriendelijkheid (blijk geven van iemand goedgezind te zijn)
  17.hulpvaardigheid (anderen helpen die in een moeilijke situatie zijn)
  18.idealisme(streven naar grote verbeteringen, ook wanneer dat moeilijk te bereiken is)
  19.ijver(je tijd benutten op een efficiënte manier)
  integriteit(goed handelen,ook tegenover wie niet aanwezig zijn).
  20.medelijden hebben (meevoelen met mensen in nood)

  21.moed (risico’s nemen wanneer dat nodig is)
  22.moraliserend vermogen(onderscheid maken tussen goed en kwaad, en anderen aanmoedigen het goede te doen)
  23.nadenken (je hoofd helder houden, en je gedachte laten gaan over wat het beste gedaan kan worden, niet klakkeloos overnemen wat anderen zeggen)
  24.realistisch zijn (willen weten hoe het echt is, dat in gedachten houden, en het anderen zo vertellen).
  25.rechtvaardigheid (handelen en beoordelen van zaken op een manier waarbij je rekening houdt met ieders belang)

  26.samenwerken(elkaars goede activiteiten en projecten ondersteunen)
  27.tactvol zijn(op een attente manier rekening houden met de omstandigheden)
  28.volhardend zijn (doorgaan in moeilijke omstandigheden)
  29.vredelievendheid (de vrede bevorderen tussen kleine en grote groepen)
  30.vrijgevigheid (geven van je bezittingen of tijd aan wie of wat dat nodig heeft)

  31.waardigheid (praktiseren van eervol gedrag tegenover jezelf en anderen)
  32.zachtmoedigheid (ook in moeilijke of irritante situaties goed blijven handelen)
  33.zedelijkheid(je houden aan de goede zeden, zoals huwelijkstrouw)
  34.zorgzaamheid (consequent aandacht en hulp geven aan wie dat nodig heeft)
  35.zuinigheid(verspilling vermijden,zodat je kan bijdragen aan wie een nood heeft)

  Je hoeft nu niet het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006)te raadplegen.
  Ik raadpleeg niets.
  Dit heb ik van mijn ouders als competentie voor het leven meegekregen .
  Doe mij liever ook na EN GA GEEN WITTE VOETJES MAKEN.
  BIJ NIEMAND.
  DAT IS NEGATIEF EN BENEDEN EEN IEDERS WAARDIGHEID!!!!
  DAT HOORT NIET SANKOFA!!
  JE BENT ONBEWUST ONBEKWAAM GEBLEKEN.

  Die persoon IN JOUW VERHAAL doet zijn uiterste best om zijn positie te verbeteren MAAR OP EEN LAAGHARTIGE ONDERKRUIPERIGE MANIER.
  SHAME ON YOU SANKOFA!!!!!
  SE WO WERE FI NA WOSANKOFA A YENKYI!
  Kijk naar het verleden, neem daarvan mee wat je kan gebruiken,leer ervan en ga vervolgens de toekomst in.

  DIT COLLEGE BRENG IK JOU PER ACCEPTGIRO IN REKENING!!
  Eerstdaags verzend ik jou die.


  Maak melding
 162. @hans
  Je zegt:”Medusa je moet je haast een roepende in de woestijn voelen”.

  Nee.Integendeel.
  Zij moeten opbotsen tegen de mening van bijna 16.000.000 Nederlanders.
  Dus hoe zo,ik een “ROEPENDE IN DE WOESTIJN?
  Dat zij zij!! 😆 😆 :lol:”


  Maak melding
 163. @MEDUSA aan @Sankofa:
  “Dat jij jezelf tot een zwartkijker bestempeld kan ik nu wel stilaan vermoeden.

  STOOMCURSUSJE GEVOLGD PAPAGAAI”
  ———–
  Oei, MEDUSA, hier schrikt Sint heel erg van: 2 grote dikke taalfouten.
  Voor straf moet je ze zelf zoeken en corrigeren!
  Anders….. krijg je niks van Sint en gekleurde Piet!


  Maak melding
 164. Als “NAMAAK ZWARTE” zou ik me liever bezighouden willen houden met de bewustwording van:-
  1.De duizenden vaderloze zwarte gezinnen met verwaarloosde kindertjes.

  2.De duizenden met valse nagels en tot over hun stuit laag hangende pantalons,getattoeerde en opgepimpte (zwarte)tienermoeders achter hun 2dehandse babywagen,die het slechte voorbeeld geven aan hun jongere zusjes.

  3.Die zwarte meisjes/vrouwen die het mooie hen door de natuur geschonken KROESHAAR,verbergen onder een AFSCHUWELIJKE GOEDKOPE (soms) blonde PRUIK en voor exorbitante hoge bedragen uit een achteraf tropische toko halen!
  BELACHELIJK GEWOON!!BAH!!!

  4.Die zwarte meisjes die trots(?) door de straten van Suriname en de grote Hollandse steden lopen met het valse ingevlochten sluikhaar,haar dat n.b. niet in evenwicht staat met hun huidkleur maar tot over hun grote billen reikt!

  Dit vind ik als “NAMAAK ZWARTE” een vernedering van het zwarte ras en sta ik telkens weer met plaatsvervangende schaamte naar te kijken.
  DAT STOORT,DAT STEEKT,DAT VERNEDERT,DAT BELEDIGT,DAT ONTKENT,DAT LIEGT,VERSCHUILT ZICH IEDERE DAG(!!!) WEER EN NIET EEN JAARLIJKSE EENDAAGS(!) FLUT SINTERKLAAS SPROOKJE!

  Ga liever daarvoor de barricades op,indien je dat zo nodig wil en jullie vinden mij allen aan je zijde! Stumperds!
  Maar nu even niet,sorry!


  Maak melding
 165. @Sinterklaas (ALIAS PASEW)
  Die taalfouten mag en kan MEDUSA zich permitteren!
  BestempelT really!!!!! en de 2de taalfout ….. tja indien jij niet zó taalgevoelig bent Sinterklaasje daar kan ik niets aan doen (pasew).
  Lees mijn verdere reacties maar en je zal merken dat ik opzettelijk voor de 2de maal het woord PAPA-GAAI i.t.t. MAMA-GAAI gebruikt heb!
  Come on pasew!!!!

  grt,
  de “zwarte” zwarte piet.
  Voor deze ene keer laat ik je gaan maar een volgende keer maak ik je MET DE GROND GELIJK!
  BEWARE!


  Maak melding
 166. @Big Jones
  De enige gerechtigde die een traditie kan,mag,moet willen veranderen is de traditiehouder/beoefenaar ZELF!
  De verandering moet daarbij van binnenuit de witte gemeenschap komen en niet van buiten af n.l. bij de zwarten.
  Schreewlelijken hebben vaak het nakijken.
  Met gaat over tot een “met de hakken in het zand”opstelling.

  Toen het door de kerk verboden boek “El Dialogo” (geschreven door Copernicus en Ptolemeüs over de posities van de hemellichamen t.o.v. elkaar) tot een geheel uit de hand gelopen conflict met de katholieke kerk leidde,is Gallilei wel met succes,verbaal onder forse druk gezet om zijn Ptolemeüsiaanse/Copernicaanse overtuiging af te zweren.
  Na afloop van het proces heeft hij beloofd om verketering en de brandstapel te ontlopen,al zijn boeken te zullen verbranden.
  Maar de verhoudingen waren inmiddels flink verstoord.
  Tijdens het verbranden van de stapelboeken zei hij heel zachtjes in bijzijn van de hoge geestelijken maar zonder dat zij het hoorden:”Eppur si muove”!
  Het geen zoiets betekent als:”En toch beweegt ze (om de zon)”! – met “ze” wordt bedoeld:de aarde.

  Ik vertel dit verhaal om jullie aan je verstand te brengen,dat zwarte piet op 5 december uit het straatbeeld KAN/mag verdwijnen maar niet uit de GEDACHTE van de witteman,als hij er niet klaar voor is!
  ONTHOUD DAT MAAR GOED!!!
  DUS WERK LIEVER AAN JEZELF EN AAN HEN DIE HET NODIG HEBBEN.MAAK ZE BEWUST,MONDIG EN BEKWAAM.
  ONTDOE ZE VAN DAT MINDERWAARDIG COMPLEXERIG DENKEN!
  EN NIET AAN DAT FLUT KINDERFEESTJE.
  WORDT WIJS!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 167. Redactie:Bedankt voor de snelle afhandeling van zaken!
  Het record wordt steeds verbroken!
  Ik word weer direct toegelaten ….. zonder goedkeuring alvorens versturing!
  Mooi hoor!Hihihihihi.
  Mijn complimenten,trouwenzzzzzzzzzzz!


  Maak melding
 168. Maandag 21 oktober 2013 om 21:34 uur, door Ferrel
  Ik wil ook melden dat De ‘Telegraaf’ in Nederland ook erg racistisch is. Ze laten je reactie(s) niet door als deze het volk aanvalt, waarheden in zitten etc….

  @Ferrel: Klopt helemaal! Mensen met `n kritisch tegengeluid worden nagenoeg geweigerd! Ene Linda van Maanen ook actief op forum AT5 is vandaag al 5/6x doorgelaten door deze krant; allemaal waarom ZP moet blijven! Of ze geplaatst worden of niet ik blijf wel reageren!

  Wat mij opvalt is dat deze krant DUBBELE REACTIES plaatst waardoor `t lijkt of er meerdere reageerders zijn!!

  De Telegraaf, die voor en na de WOII lange tijd de NSB krant werd genoemd! Ik lees deze krant alleen om zo geïnformeerd te worden wat er in `t hoofd speelt van de gemiddelde NL`er! Andere NL kranten; van het zelfde laken een pak! Over deze kwestie lees ik“t liefst buitenlandse kranten!

  In `n uitzending van “Andere tijden” wordt de rol van Nederlandse journalisten in WOII besproken. Bij deze citaat uit docu: “Voor journalisten die bij kranten werkten was er helemaal geen reden om te zeggen: dat moeten we niet doen. Ze beschouwden het blijven zitten niet als collaboratie. Pas toen de Duitsers zeiden dat de joodse journalisten ontslagen moesten worden, heeft een aantal journalisten hun baan opgezegd,” vertelt Bob Steinmetz. Hij werkt in de oorlog als journalist bij een neutraal, Zwitsers persbureau in Amsterdam. uit http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/Marcherende-journalisten!!

  Zeer boeiend en `t kijken waard!!


  Maak melding
 169. 22 oktober 2013

  Ernst of Luim ?

  Sinterklaas komt niet binnen bij mij thuis,
  want uw gedoe kost nu wel echt veel ruis,
  En uw pieten zijn niet te genieten,
  Doen zich voor als slaafse lieden,
  Die zorgen voor de discriminerende kieken.
  Neen Sinterklaas, Srika heeft nu geen tijd,
  Mits u nu zegt dat de vertoning van piet u spijt.

  Piet, jouw rode lach brengt toch geen rust,
  Naar de onderdrukte mens en innerlijk bewust,
  Dat allen hier in Nederland als gelijken,
  Onze levensweg zullen moeten slijten.
  Srika


  Maak melding
 170. Na de reacties gelezen te hebben moet ik misschien concluderen dat alle donkere mensen in Ned.die voor een witte baas werken nu hun ontslag gaan indienen?Ook al worden de minder witten betaald maar toch.Het blijft een witte baas.


  Maak melding
 171. Ik heb een compromis voor het Zwarte Pieten probleem: laat de blanke jongens en meisjes die Zwarte Piet spelen hun gezicht maar donker kleuren, maar hun blonde haar moeten ze tonen. Immers, ze doen toch ook geen contactlens aan om hun blauwe, groene en grijze ogen te verdoezelen? Als ze graag met schoenpoets willen spelen, laat ze hun gang gaan.
  Trouwens, ik vind dat Sinterklaas ook gediscrimineerd wordt. Waarom moet hij altijd een witte baard met witte haar hebben? En op een schimmel rijden? Gewoon een Sint met zwarte baard en zwart haar is ook cool. En in deze tijden van crisis kan hij ook een pony of ezel berijden.


  Maak melding
 172. En dan.Piet is de baas.Zijn volle naam is Pieter Baas[al denk ik zelf dat het Bas moest zijn].En eens in het jaar neemt hij de oude met baard op sleeptouw op een paard voor sightseeing en een frisse neus.I sabi tog.Piet doet de sint ene genoegen.Hij ware dat niet verplicht.


  Maak melding
 173. Dinsdag 22 oktober 2013 om 16:43 uur, door MEDUSA

  WORDT WIJS!!

  Nou Medusa, wijs ben je niet hoor, weer een grote taalfout! Foei toch!
  Sint vindt het zeker niet goed dat jij, jezelf taalfouten mag permitteren. Dat vindt Sint een zwaktebod!
  Iemand die altijd maar anderen aan het corrigeren en uitlachen is om een taalfout mag zich niet zo opstellen!
  De volgende keer ga je maar in de zak!


  Maak melding
 174. @Sinterklaas
  Dat mag ik!En daar blijf ik bij!
  Straks mag jij ook kleine kinderen op schoot nemen!
  Bereid je daar maar liever op!
  Je krijgt het druk! 😆 😆


  Maak melding
 175. Natuurlijk is het Sinterklaasfeest een racistisch feestje. Maar dat noemen de Nederlanders “cultuur”. Ik zou niet eens zover gaan om te zeggen dat het feest afgeschaft moet worden. Laten ze maar op houden zich te sminken, laat het Sint en piet worden. Huizen hebben geen schoorsteen meer dus kunnen ze dat aan hun kinderen vertellen. Deze mensen zijn het eigenlijk niet waard om over te praten. In Zuid-Afrika noemen ze zich afrikaners terwijl de uitvinders van APARTHEID een stelletje rovers zijn.


  Maak melding
 176. Ooooooooooh MEDUSA,
  Ben je nu opeens tégen mij?
  En je nam het net nog zo voor mij op als enige zwarte.
  Ik neem niet alleen kleine kinderen op schoot, ik neem ook regelmatig mijn zwarten pieten van achteren. Hoe zwarter hoe lekkerder. Daarom ben ik ook erg tegen de gekleurde pieten.
  Wil je mijn zwarte piet worden, Medusa? Oe oe oe, ik voel de opwinding!


  Maak melding
 177. Of ik tégen jou ben?Hihihihi!
  Neem je ook regelmatig jouw zwarteN pieten van achteren.
  Hihihihi!

  Ik heb een andere zwarte piet voor jou,sinterklaas.
  Maar voor hem zal JIJ i.p.v. HIJ moeten BUIGEN (althans naar voren)!HiHihihi!
  Want zijn roe? Oe oe oe!
  Je wil het niet weten!Oe oe oe!
  Hihihihi!


  Maak melding
 178. Heb in mijn hele leven nog nooit zo een achterlijke immigrant meegemaakt , ga lekker terug maar je geboorteland en klim in een boom , wat ben jij voor een held dat je een KINDER feest durft en wil verzieken , ik zou me rot schamen als jij mijn landgenoot zou zijn .het zou natuurlijk ook een zware vorm van dementie kunnen zijn , dan moeten ze je maar onder brengen in duin en bos op de gesloten afdeling . Zal jij je zeker thuis voelen


  Maak melding
 179. @Sinterklaas
  U heeft niet bijster veel geleerd op de inburgeringscursus.
  Ik dacht al,die ouwe man is nauwelijks (vervroegd hier)en wil mijn Nederlands corrigeren?
  Waar haalt hij die brutaliteit en vrijpostigheid vandaan?


  Maak melding
 180. Henk, zo mag je niet tegen de Sint praten! Foei.
  Jij komt op de zwarte bladzijde te staan!
  En MEDUSA, 3 taalfouten in zo korte tijd??
  Foei, foei, foei!!
  En ik, MEDUSA, een inburgeringscursus?? Weet je wel hoe oud ik ben??
  Zo oud als ik ben, zo lang kom ik al naar Nederland op 5 dec. Ik ken Nederland op mijn duimpje!
  Wat zijn jullie toch dom!
  Sint heeft nu al besloten, geen cadeau voor Omadusa en Henkie penkie omdat ze zo dom zijn.


  Maak melding
 181. 22 okt.2013

  Beste Medusa,

  Het is toch ‘Ernst of Luim’?

  Daarin mag Srika toch wat afdwalen van de traditie, binnen de taalcultivering?
  Het hangt van de lezer af hoeveel waarde die wel aan de posting schenkt.
  Daarom ernst of luim!
  Srika


  Maak melding
 182. @JustMe,

  Het klopt wat je zegt over de Telegraaf, mijn reactie hebben ze ook geweigerd omdat ik de Nederlandse Staat heb bekritiseerd vanwege haar houding ten opzichte van het toenmalige Racistische Bewind in Zuid Afrika.

  Straatnamen vernoemd naar Racistische Misdagers zoals een Pieter Botha, Verwoerd, Paul Kruger om maar enkelen te noemen.

  Deze straatnamen hadden in mijn ogen niet meer mogen bestaan.

  Aan deze TRADITIE mag kennelijk niet worden getornd!!!!


  Maak melding
 183. @MEDUSA,
  Wat een tirade. Een overvloed aan gif dat jij spuit…waarbij jij vast en zeker ook wel een beetje het gelijk aan jouw zijde hebt?

  Met VELE van die uitlatingen ben ik het met jou eens, maar wat deze topic betreft lopen onze meningen ver uitéén.

  Jij kan dan wel voelen en denken dat je vrij bent en géén rascisme herkent, maar als de rest van jouw volk dat wel ervaart, dan ben ook jij niet vrij!!! Of je moet je ook echt niet meer verbonden voelen met dit volk…..
  Jij zegt;
  WAT EEN HOOGMOED EN PRETENTIE!!!
  WIL JIJ VOOR EEN ANDER BEPALEN HOE HIJ ZIJN FEEST MOET INRICHTEN EN MOET VIEREN?
  Ik antwoord hierop;
  Als het een feest is wat anderen(oa.kinderen) wordt opgedrongen, dan heb ik op zijn minst het recht om mezelf te laten horen wanneer ik het afkeur onder de huidige vorm.
  En zoals het er nu uitziet heeft het hoogste politieke orgaan WEL de pretentie om het zaakje van dichtbij te bekijken met misschien wel een afbrander naar Olland toe!


  Maak melding
 184. Het zijn nu uitsluitend zwarten die kaderfuncties betreden onder het personeel van Sint. Laten we eens beginnen om de hoofdpiet blank te maken en gewoon eens een jaar of twintig bekijken hoe dit bevalt.


  Maak melding
 185. Wat je zaait zul je oogsten.De witte mensen van nu hebben het bloed van hun vaders lees hun slavendrijvers,dus ook al zijn ze geschoold ze houden nog steeds van wat hun ouders hun hebben geleerd nl dat de zwarten slaven zijn van de blanken.Ze kunnen het niet verkroppen als wij boven hun staan of gelijkwaardig zijn…ze noemen ons zwart zin we zwart ? Ze roepen hunzelf blank,wat is blank kan ik door hun heen kijken ze zijn wit zeggen ze dan zijn ze dat ? ze hebben gewoon geen kleur ! Ik wil niet generaliseren want er zijn best wel normale blanken/witten of tewel kleurloze mensen


  Maak melding
 186. Na 9/11 sprak George W.Bush de volgende historische woorden:

  Either you are with us, or you are with the terrorists!
  “No nation can negotiate with terrorists.”

  Wij hebben nu ook onze Either you are with us quote:

  Op 18 oktober 2013 sprak “onze” minister-president Dhr. Mark Rutte, afgestudeerd in geschiedenis de volgende historische woorden:

  “Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan
  veranderen!”

  Net als Bush geen onderhandelingen met de 21 “terroristische bezwaarmakers”, zoals ze door sommigen op verschillende fora genoemd worden!!!!


  Maak melding
 187. Overigens, die monstertjes Amalia, Kabalia en Faralia, zullen ze echt weten dat die pieten geen zwarten zijn? Zal pappie de waterbeheerder en moeke de bankbeheerster dat verteld en uitgelegd hebben? Van hen geen woord tot nu toe hierover. Ja, ze kunnen zwijgen als het graf. Poetin spookt rond in hun schedel.


  Maak melding
 188. Is Sinterklaas heldersiende? Sogenaamt weet hij alles over kinderen. Wie was soet en wie was stout. Ook hij loop rond met grote sakken om kinderen te ontvoeren. Die kinderen plassen van hem, zo bang. Misgien hij moet luier uitdelen en geen noot?


  Maak melding
 189. Wat een reactie allemaal vooral op de site van de telegraaf heb je een afwijkende naam en een kritische blik op de zaak wordt je geboycot triest is het gesteld hier in dit land

  het gaat racisten van NL hierom Het gaat volgens mij helemaal niet om het uiterlijk van Zwarte Piet. Ik denk dat het feit, dat het zwarten zijn, die blanken ‘de les lezen’, hier het echte probleem is. Dat kan natuurlijk niet: wat denken die ‘negers’ wel?! Wij (blanken) bepalen wat racistisch is en wat niet. Die ‘negers’ moeten hun plaats weten. Dan zijn de diverse reacties opeens heel goed te verklaren.

  de Nederlanders hebben als laatste land ter wereld de slavernij afgeschaft en zij zullen ook de laatste zijn die (minderheden ) trouwens racistisch woord ,als gelijkwaardig burgers behandelen en zien !!!


  Maak melding
 190. Protestdemonstratie: “Zwarte Piet-voorstanders zaterdag naar Malieveld”

  Voor het grote AFSCHEIDSFEEST van Zwarte Piet!
  Alleen, ze beseffen het nog niet!
  Ze houden zich allen nog vast aan de laatste strohalm, ik bedoel de laatste veer, van Zwarte Piet!
  Arme mensen, wat een verdriet…..:-) 🙂 🙂


  Maak melding
 191. Eigenlijk moest dan ook ‘Hoe duur was de suiker’verfilmd worden.Naar de trailer te oordelen,worden nog zweet slagen in gegeven op de zwarte huid huid.Dat is dan erger dan dat een blanke zich zwart verft.


  Maak melding
 192. Eigenlijk moest dan ook ‘Hoe duur was de suiker’niet verfilmd worden.En daarmee ook geen andere slaven films.Naar de trailer ‘Hoe duur was de suiker’ te oordelen,worden er nog zweep slagen gegeven op de zwarte huid.Dat is dan erger dan dat een blanke zich zwart verft.


  Maak melding
 193. Nederland is dol op zwart – zwart is onze traditie, zwart is onze geest, zwart is onze historie, zwarter dan je weet. Kom niet aan onze traditie, vingers er vanaf. Wij zijn zwart geboren, zwart tot over het graf………….
  Wees toch niet zwartgallig, zwartzijn is zo leuk, zwarte piet voor allen, zwarte piet hij leeft. Gun ons dat plezier toch, heel Nederland kleurt zwart, al is het maar voor even, zo kunnen we verder leven, het malieveld wordt top, top, top geen flop!
  De driekleur is er niets bij, we willen die niet meer, ook geen oranje pruiken want zwart is onze kleur. Vier dus gezellig met ons mee, al ben je bruin of geel, de zwarte vlag gaat nu in top – zingt mee hoezee, hoezeeeeee………….


  Maak melding
 194. @MEDUSA hoe dan?

  Je bent kenner/expert van de nederlandse taal, maar je bent niet (goed) geïntegreerd. Je bent er ook niet voor dat anderen die hun toekomst hier zien(oa hun kinderen) dat wel bewerkstelligen.

  lees maar(tussen de regels);
  De enige gerechtigde die een traditie kan,mag,moet willen veranderen is de traditiehouder/beoefenaar ZELF!
  De verandering moet daarbij van binnenuit de witte gemeenschap komen en niet van buiten af n.l. bij de zwarten.

  En verder zeg jij;Ik vertel dit verhaal om jullie aan je verstand te brengen,dat zwarte piet op 5 december uit het straatbeeld KAN/mag verdwijnen maar niet uit de GEDACHTE van de witteman,als hij er niet klaar voor is!
  (einde quote)

  Dus zolang de witteman er nog niet klaar voor is, mogen de zwarte kindertjes worden gepest en mogen de ouderen thuisblijven?hmmm

  Die mooie lijst met opvoedings regels(sorry voor mijn Jip en Janneke expressie), geld dus alleen op bepaalde dagen en enkele personen!?

  Dus je speelt hier de mulat(buffer tussen den blanken en Afrikanen), maar in werkelijkheid ben je een mol?


  Maak melding
 195. © Thinkstock.

  Kunsthistoricus Elmer Kolfin twijfelt er niet aan: Zwarte Piet is terug te voeren op zwarte pages, kindslaven die in de 17e eeuw werden gehouden door welgestelden. De universitair docent kunstgeschiedenis baseert die conclusie op werk van 17e eeuwse schilders als Eglon van der Neer en Michiel van Musscher.

  In de Volkskrant wijst Kolfin op de overeenkomsten tussen de kleding van de zogeheten Morenpages en het Pietenpak. ‘Pofbroek, maillot, vaak ook een molensteenkraag, het is hetzelfde.’ Vanwege die herkomst van de figuur van Zwarte Piet valt volgens de kunsthistoricus niet aan de conclusie te ontkomen dat hij een andere vorm moet krijgen.

  ‘Zoiets begint met een bewustwordingsproces en daar zitten we nu middenin. Dat gaat altijd gepaard met pijn, smart en emotionele betogen.’ De traditie moet geleidelijk veranderen, denkt hij. ‘Uit goed fatsoen moeten blanke mensen die Zwarte Piet niet meer willen. Maar het is ook goed fatsoen van zwarte mensen om de blanken tijd te gunnen voor een alternatief.’

  (bron)geknipt uit de online versie van het AD


  Maak melding
 196. @Sankofa
  JIJ ZEGT:”Dus zolang de witteman er nog niet klaar voor is, mogen de zwarte kindertjes worden gepest en mogen de ouderen thuisblijven?hmmm”.

  IK ZAL JOU CORRIGEREN,WANT IK MERK DAT JE NOG STEEDS DE JIP EN JANNEKE TAAL BEZIGT.
  “Dus zolang de witteman er nog niet klaar voor is,(NIET mogen,MAAR ZULLEN!!!!!!!!!) de zwarte kindertjes worden gepest en mogen de ouderen thuisblijven?

  SE WO WERE FI NA WOSANKOFA A YENKYI!
  Kijk naar het verleden, neem daarvan mee wat je kan gebruiken,leer ervan en ga vervolgens de toekomst in.


  Maak melding
 197. OPROEP!
  Allen op naar het Malieveld! Hoe meer zielen hoe meer vreugde!
  Verkleed in pietenpak, zwartgeschminkt!!
  Neem trommels en muziek mee, want we gaan pietenIiedjes zingen!
  We gaan ze lekker pesten!!
  “…..want al ben ik zwart als roet, ik meen het zo goed!!”
  Als er kinderen in de buurt zijn trekken wij een zak over ons hoofd anders raken de kleintjes in de war!

  We sturen de beelden naar alle delen van de wereld zodat iedereen kan zien wie we zijn en waar we voor staan. Alles komt op You tube en ….DE WERELD ZAL OORDELEN!!
  Racisme?? Hoe komen ze er op? Het is toch maar een kinderfeest?
  Voor je kinderen doe je ALLES!! Ze zijn toch zo lief en onnozel!!


  Maak melding
 198. Nu een Nederlandse professor het zegt zal het hopelijk tot de 2 miljoen pietitie indieners doordringen dat ze achterlijk bezig zijn met hun Zwarte Piet. In de Telegraaf van 24-10-2013 lezen we het volgende:

  We hadden oogkleppen op over Zwarte Piet’
  AMSTERDAM /UTRECHT –
  „Omdat het sinterklaasfeest de Nederlander bijna in de genen zit, hebben we oogkleppen op gehad voor wat betreft de uitmonstering van Zwarte Piet. Pieterbaas is in de afgelopen decennia wel veranderd van domme boeman naar slimme kindervriend, maar hij is nog steeds uitgedost met kroeshaar, een pofbroek, rode lippen en grote oorringen. Hij is voor buitenstaanders een zwart stereotype, dat als racistisch wordt ervaren.”
  Dat zegt Peter Jan Magry, hoogleraar Europese etnologie aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan het Meertens Instituut. Dit wetenschappelijke instituut bestudeert de Nederlandse taal en cultuur en houdt zich onder meer bezig met tradities en rituelen. „Dat de emoties over Zwarte Piet nu ineens zo hoog oplopen, komt doordat er een enorme culturele clash tussen ‘de outsiders’ en ‘de insiders’ is ontstaan”, verklaart Magry.
  Sinterklaas is al eeuwen het belangrijkste familiefeest in Nederland. „Iedereen is ermee opgegroeid en viert het mee. Zwarte Piet is in die traditie een leuke figuur. Maar iemand die het feest voor het eerst ziet, zoals de VN-commissie, schrikt van de duidelijk racistische kenmerken van Piet, die in een ander verband niet meer mogelijk zouden zijn. Je moet een culturele traditie doorgronden om haar te begrijpen en in elk geval niet meteen een mening ventileren, zoals hier is gebeurd.”
  Maar, vindt Magry, het uiterlijk van Zwarte Piet is ook onvoldoende meeveranderd met de maatschappij. „Piet heet geen knecht meer, heeft geen roe meer, spreekt niet meer in kromme zinnen en is geen domme fratsenmaker meer. Maar hij ziet er nog wel uit zoals een blanke zich een neger voorstelde in 1858, het eerste jaar dat Piet opdook bij de sint. Dat zal echt moeten veranderen.”
  En veranderingen in het gekoesterde sinterklaasfeest zijn best mogelijk, legt Douwe Wiegersma van Museum Catharijneconvent in Utrecht uit. Het Catharijneconvent heeft een permanente educatieve afdeling over feesten en rituelen en opent elk jaar op 1 november Het Huis van Sinterklaas. „Iedereen roept nu: handen af van de echte sintviering, maar in 800 jaar tijd is er heel veel veranderd.”
  „Sint was eerst helemaal geen kindervriend, hij had geen knecht of een paard en kwam niet met de stoomboot. Gedichtjes dateren uit het begin van de vorige eeuw en pas met de intrede van de televisie ontstond de intocht zoals wij die kennen. Een levende traditie verandert dus wel, maar niet van het ene moment op het andere.”

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21999918/___We_hadden_oogkleppen_op___.html


  Maak melding
 199. Mijn voorouders waren keuterboeren in Drenthe. Die hebben nooit iets gedaan met mensen die op zwarte piet lijken, zoals iemand zei. Ik ga niet beginnen over Wodan en zijn zwarte raven. En hoe dat verhaal gekerstend is. dat wil toch niemand horen. Zag ooit jaren geleden een poster hangen, vlakbij het paleis op de dam. “racisme een blank kanker gezwel” stond er op. Oproep voor een conferentie of iets dergelijks. Inderdaad, zonder ?, maar gewoon als feit. En niet blanken zeggen nooit onaardige dingen over andere niet blanken (of blanken)? Een collega van mijn vader klaagde regelmatig dat creolen hem “koelie” noemden.
  Er bestaat nog steeds slavernij in de wereld. Doe daar wat aan.


  Maak melding
 200. Dat is trouwens een liedje; Willem wordt wakker. Maar waarom moet Willem wakker worden? Volgens mij was het Tionne die mijn voorouders als slavenhouders/jagers ziet. De werkelijkheid is niet zwart/wit maar vele tinten grijs. Bovendien, Sinterklaas ziet er uit als een soort Roomsche bisschop, is Sinterklaas dan een pedofiel? Neen, 3 werf neen.


  Maak melding
 201. Zaterdag 26 oktober 2013 om 00:02 uur, door Willem

  Ik ken nog `n ander Willem(pie):

  Willem(pie) hoor je overal
  Willempie is een raar geval
  ‘k Geloof dat niemand weet
  Hoe of ik heet
  Maar ’t kan me niet schelen
  Willempie roepen ze me na

  ‘K weet nog goed dat ik geboren ben, ’t is jaren terug
  Dat was een hele toestand, want ik was niet al te vlug
  En toen ik eindelijk daar was, kreeg m’n vader plots de hik
  Hij dacht eerst aan een ongeluk, maar ’t ongeluk was ik


  Maak melding
 202. Liever duidelijke taal dat zelfs te begrijpen is door kinderen, dan wartaal, dat alleen voor specialisten te volgen is, MEDUSA.

  De witteman is in de VS ook nog niet klaar, maar hij MAG geen zwarte mensen meer ophangen. You got the hang of it now?


  Maak melding
 203. @Sankofa
  Jij zegt:”De witteman is in de VS ook nog niet klaar, maar hij MAG geen zwarte mensen meer ophangen. You got the hang of it now?

  Nee,hij mag geen zwarte mensen meer ophangen.
  Wie heeft dat gestopt?
  Niet de zwarte man,maar de witte man zelf!
  Nu is hij er klaar voor!

  SE WO WERE FI NA WOSANKOFA A YENKYI!
  Kijk naar het verleden, neem daarvan mee wat je kan gebruiken,leer ervan en ga vervolgens de toekomst in.


  Maak melding
 204. @Madehoofd,
  Zoals gewoonlijk zijn jouw overtuigingen gefundeerd op de waarheden zoals die gebezigt worden door de (europeaan)veroveraars van werelddelen…..
  Maar geloof me ook zwarte hebben hun strijd gestreden voor de verworfen vrijheden van de (universele)mens;

  Angela Davis – Leader, author, and professor who has fought for decades for human rights.
  Bob Marley was not only a famous musician and humanist, he was a Pan-African freedom fighter
  Bobby Seale co-founded the Black Panthers along with Huey P. Newton
  Booker T. Washington – Born a slave, he later established the now famed Tuskegee Institute in Alabama, which became the paragon of education for African Americans. Vocational education, frugality, self-reliance, and learning an employable trade for the world of work was the Tuskegee model.
  Frederick Douglass – One of America’s most respected and well-known African American orators and abolitionists, he became a trusted advisor to Abraham Lincoln. He preached about the enslavement of African Americans, but he also demanded world justice.
  Frances Ellen Watkins was a prolific author and poet who devoted her life to speaking out against slavery.
  George Washington Carver – Once a kidnapped slave baby, George Washington Carver found freedom in learning everything he could about the world around him. He said, “Education is the key to unlock the golden door of freedom.”
  Harriet Tubman – Escaped slavery in 1849 and dedicated her life to freeing other American slaves. Harriet Tubman became the most famous of the “Conductors of the Underground Railroad.”
  Huey P. Newton was political and urban activist who founded the Afro-American Association and co-founded the Black Panther Party for Self Defense.
  Ida B. Wells – Mistreated for not giving up her seat on a railroad car for “whites only,” Ida Wells turned from teaching to journalism, bringing exposure to lynching including exposing the names of people responsible for lynchings to bring about justice and fair laws.
  John Lewis has worked for civil rights for all for over 40 years.
  Josephine Baker , popular African American dancer in France, fought for civil rights and freedom against the Nazis.
  Malcolm X – Malcolm Little known as Malcom X, was a warrior in the fight against racism.
  Martin Luther King Jr. – “I Have a Dream” was his civil rights speech that moved the world
  Marian Wright Edelman is one of the country’s leading advocates for children, Founder and President of the Children’s Defense Fund (CDF)
  Medgar Wiley Evers worked to end racism in America. His murder and subsequent trials caused an uproar.
  Rosa Parks made history when she refused to sit in the back of the bus.
  Sojourner Truth – Preacher, lecturer, and abolitionist. Though she was illiterate, she became a masterful orator and traveled across the country, preaching on “a mission of truth.”
  Susie King Taylor was a pioneer in the struggle for African American women’s rights.
  W.E.B. Dubois was a leading 19th century writer and scholar.

  VRIJHEID WORDT NIET GEGEVEN, MAAR WORDT GENOMEN, las ik ergens en ik ben het daarmee wel eens…


  Maak melding
 205. @Sankofa
  Neem je vrijheid dan!Want je zit nog steeds opgesloten en geboeid in je gedachten!

  SE WO WERE FI NA WOSANKOFA A YENKYI!
  Kijk naar het verleden, neem daarvan mee wat je kan gebruiken,leer ervan en ga vervolgens de toekomst in.


  Maak melding
 206. @MEDUSA:
  “Nee,hij mag geen zwarte mensen meer ophangen.
  Wie heeft dat gestopt?
  Niet de zwarte man,maar de witte man zelf!
  Nu is hij er klaar voor!”

  Na lang, verwoed en bloedig strijden van de zwarte man!
  Overal en altijd heeft de zwarte man heel lang moeten strijden voordat de “almachtige” witte heeft toegegeven!
  Dus eerst strijd leveren en dan je vrijheid NEMEN! Want de witte geeft het je niet!!
  En zo zal het geschieden met “onze” Zwarte Piet. Eerst strijden…. dan gaat er hopelijk een lichtje branden bij de witte man… Maar eerst gaat hij er met man en macht tegen in (mandy Roos 🙂 )
  Uiteindelijk zal hij zwichten vanwege de zware druk…. En zo zal het geschieden omdat het al eeuwen zo gegaan is. Eerst zullen we strijd moeten leveren! QUINSY GARIO= ROSA PARKS!! RESPECT!!


  Maak melding
 207. Zondag 27 oktober 2013 om 12:50 uur, door Tamara

  Odi Tamara,

  Zangeres Anouk heeft zich op haar Facebook WEER uitgesproken over `t fenomeen “Zwarte Piet”. Zij schreef:

  “Wat staan wij Nederlanders voor lul!! En niet 1 gemeente in Nederland die het eens anders wil gaan aanpakken. Ga je schamen”!

  Om duidelijk te maken dat het haar menens was en de internationale gemeenschap te laten weten waar ze staat in de kwestie, herhaalde ze die boodschap vervolgens ook nog maar even in het ENGELS. ‘WE DUTCH PEOPLE ARE MAKING FOOLS OF OURSELVES! And not even one township wants to make a change. Shame on you!!’

  Ze maakt zich niet druk om haar “fans”‘Au, daar gaan je fans”! AnouK:” Hahaha, nee hoor, totaal niet. Ik ben blij dat ik daar vanaf ben. Ik wil nog geen Cent aan jullie ugly Haters (en een paar racisten) verdienen. ff de bezem er doorheen. Soms moet dat gewoon ff. Jullie mogen ook mij “bannen” hoor, scheelt mij weer. Fijne avond”! Zie ook tekst: http://glamora.ma/2013/10/anouk_woedend_op_haar_fans.html

  Thanks Anouk! Een moedige vrouw met LEF! Elke Bekende Stem is er één! Hopelijk volgen er meer BN`ers!!!


  Maak melding
 208. @Jacobus
  Zoals Tamara (met haar overigens ijdele hoop)hoop ik ze dit ooit aan hun verstand te brengen.
  Jammer dat zij/hij hier de naam Rosa Parks misbruikt.

  @Tamara
  Heeft Rosa Parks de strijd gewonnen?
  Kom je wel’s in de VS?
  Kijk dan goed om je heen!
  In bepaalde wijken mag je als zwarte niet komen.
  1.Laatst nog is een donker getinte jongeman door een blanke beveiliger doodgeschoten.
  De beveiliger is vrijgesproken.
  2.Een donker gekleurde man raakte verdwaald in een blanke wijk en vroeg toen de weg aan 3 blanke mannen die toevallig bij een benzine station moesten tanken.
  De zwarte man werd werd vast gebonden en km’s lang achter aan de auto over het asfalt voortgesleept.
  Men vond een hoopje bebloed versleten mensenvlees terug!

  DUS WAT ROSA PARKS!
  JIJ MOET LEZEN,Tamara!!!!!!!!!


  Maak melding
 209. @JustMe
  Correctie:-
  Elke Bekende “WITTE”(!!!!!!!!!) Stem is er één! Hopelijk volgen er meer BN`ers!!!

  Ik herhaal daarom nu al voor de zoveelste keer!!!
  Zo lang de WITTE MAN er niet klaar voor is (we mogen roeptoeteren zo hard als we maar zelf willen)zal het een verloren strijd wezen!
  SUCCES!


  Maak melding
 210. Wie o wie was gisteren aanwezig bij de Pro Zwarte Piet demonstratie in Den Haag? Er werd een bruine vrouw voor haar eigen veiligheid door de politie meegenomen! Deze mevrouw had de gelegenheid genomen om tegen de VN te demonstreren vanwege annexatie West-Papoea door Indonesie! Enkele “Henk&Ingrid” types zagen “n bruin hoofd” en gingen “helemaal los” op deze vrouw! Ze moest Zwarte Piet met rust laten en oprotten naar eigen land! De vrouw kreeg geen kans om haar verhaal te doen, terwijl ze net als de ZP aanhangers tegen de VN is en voor ZP!! Lees stuk: http://gerritdeheus.wordpress.com/2013/10/26/zwarte-piet/

  Zie beelden op YouTube waar de vrouw wordt geïntimeerd door een groep:
  Pro zwarte piet manifestatie orgie van racisme (55 sec.)
  http://youtu.be/Z5X6R6A-bgc

  Ik volg de ZP discussie op verschillende internetfora, tv&radio op de voet! Elke gekleurd persoon, Indo en Indonesiër, Javaan, Molukker, Marokkaan, NL Indiër worden door de aanhangers van ZP ook als de vijand gezien van “Zwarte Piet”, NL cultuur en NL tradities! `T Nl volk gaat op Social Media helemaal los! Prima, ziet Europa en de rest v/d wereld en anderen die (nog) in een ontkenningsfase zitten `t ware gezicht van hun/dit land!

  Tot slot nog `n YouTube filmpje van Nederlandse rapper Fresku met Antilliaanse roots! Hilarisch, realistisch en “hopi” triest!

  Willy Keurig (Fresku) over de zwarte piet discussie(4.30 min.)
  http://youtu.be/ZSB1uH2UQKg


  Maak melding
 211. Dat is precies wat de zich gediscrimineerd voelende mens moet doen;
  herhalen, zichzelf repeterend uiten tegen de scheve verhoudingen in hun samenleving!

  MEDUSA,
  Succes met je emphatie voor de witteman en jouw verontschuldiging aan hun adres voor het gedrag van een paar roeptoeters!

  Ik wil, met alle respect voor jouw kennis en capaciteiten NIET in jouw schoenen staan.
  Waarom niet?
  Omdat ik niet WIL/KAN/MAG/MOET heulen met de witteman!
  Ik heb altijd samen geleefd met de witteman, en heb ALTIJD, zelfs tot op heden, hem liefgehad.
  Ik wilde alleen niet blijven omdat ik na 30jaar wel weer wilde gaan LEVEN in een land waar de meerderheid niet blank(wit/rose)is.


  Maak melding
 212. Zondag 27 oktober 2013 om 14:59 uur, door MEDUSA
  @JustMe
  Correctie:-
  Elke Bekende “WITTE”(!!!!!!!!!) Stem is er één!

  @Medusa: U heeft gelijk dat de stem van de witte (bekende) Nl`er van belang en MISSCHIEN wel doorslaggevend is, maar `t is goed dat men `n tegengeluid laat horen! De geschiedenis heeft ons geleerd dat niet altijd de meerderheid wint! Zwarten&Witten, Aziaten, Berber/Arabier&Latino`s die zich aangesproken voelen, hebben lang genoeg gezwegen en zijn `t aan hun (toekomstige) kinderen verplicht dat zij luid&duidelijk aangeven dat `t NU genoeg is geweest! Het gaat niet alleen om ZP maar ook over de algemene behandeling van de gekleurde mens in deze maatschappij! De NL bevolking geeft aan nooit geweten te hebben dat ZP onder gekleurde mensen zo`n heet hangijzer is/was en is met stomheid geslagen! Mooi, dan kan men later niet net als voormalig aartsbisschop Simonis zeggen “Wir haben es nicht gewusst”!! Maar in plaats van op `n volwassen manier de discussie aan te gaan, moet men oprotten naar “eiguh aapenland”! En zo denken niet alleen de Henk&Ingrid types over maar helaas ook de witte én gekleurde academici! Westerse (witte) buitenlanders geven aan dat de NL`er `n nuchtere, kritische kijk maar doch open blik heeft naar de wereld, maar zodra ZP aan de orde komt, verliest hij/zij `t (gezond) verstand en vallen de oogkleppen dicht, maar wel met `t belerende vingertje blijven wijzen naar bv. Spanje en zijn stieren(ge)vechten!!


  Maak melding
 213. @JustMe:
  Laat Nederland maar lekker losgaan op hun Zwarte Piet! Hoe meer manifestaties hoe meer beelden, hoe meer de hele wereld ziet wat voor afschuwelijk racistisch feest Nederland er op na houdt!
  En natuurlijk is de strijd niet in één keer gestreden. Dat was ook niet het geval met Rosa Parks!
  Zij heeft wel de aanzet gegeven!
  Daar moet je heldhaftig voor zijn!
  Haar protest is het begin geweest van een lange, bloedige, moeizame strijd!
  En iedereen weet hoe dat is verlopen…..met SUCCES! De kostbare levens zijn niet voor niets verloren gegaan! “WHITES ONLY” mócht niet meer!
  Ik vind elk één die zich verzet tegen deze racistische uiting, een HELD!
  Want strijden tegen racisme is taai en meedogenloos! Daar moet je een lange adem voor hebben
  Elke Bekende Stem is er één! Vooral de goddelijke stem van Anouk! Die telt voor 100!
  You Go Girl!!!


  Maak melding
 214. Zondag 27 oktober 2013 om 14:59 uur, door MEDUSA
  @JustMe
  Correctie:-
  Elke Bekende “WITTE”(!!!!!!!!!) Stem is er één! Hopelijk volgen er meer BN`ers!!!

  Ik had al eerder gereageerd, maar mijn reactie werd niet geaccepteerd! Denk dat `t te maken heeft dat ik in mijn reactie hebt gememoreerd naar de in opspraak geraakte voormalig aartsbisschop Simonis over zijn uitspraak/woordkeus! over seksuele misbruik in de kerk! `N uitspraak die vanwege de WOII gevoelig ligt in NL! Ik hoop dat de moderator nu wel akkoord gaat!

  @Medusa: U heeft gelijk dat de stem van de witte (bekende) Nl`er van belang en MISSCHIEN wel doorslaggevend is, maar `t is goed dat men `n tegengeluid laat horen! De geschiedenis heeft ons geleerd dat niet altijd de meerderheid wint! Zwarten&Witten, Aziaten, Berber/Arabier&Latino`s die zich aangesproken voelen, hebben lang genoeg gezwegen en zijn `t aan hun (toekomstige) kinderen verplicht dat zij luid&duidelijk aangeven dat `t NU genoeg is geweest! Het gaat niet alleen om ZP maar ook over de algemene behandeling van de gekleurde mens in deze maatschappij! De NL bevolking geeft aan nooit geweten te hebben dat ZP onder gekleurde mensen zo`n heet hangijzer is/was en is met stomheid geslagen! Maar in plaats van op `n volwassen manier de discussie aan te gaan, moet men oprotten naar “eiguh aapenland”! Niet alleen de Henk&Ingrid types denken er zo over, maar helaas ook de witte én gekleurde academici! Westerse (witte) buitenlanders geven aan dat de NL`er `n nuchtere, kritische kijk maar doch open blik heeft naar de wereld, maar zodra ZP aan de orde komt, verliest hij/zij `t (gezond) verstand en vallen de oogkleppen dicht, maar wel met `t belerende vingertje blijven wijzen naar bv. Spanje en zijn stieren(ge)vechten!!


  Maak melding
 215. ik ben niet verbaas over het gedrag van sommige Nederlanders omdat hun zogenaamde traditionele zwarte piet niets anders dan discriminatie is tegen over donkere mensen en ze proberen het nog goed te praten. Nederland stuurt een sinterklaas delegatie naar de VN maar Zwarte piet blijft thuis, het hele verhaal gaat juist over de zwarte piet het zou prachtig zijn geweest als al die zwarte pieten de VN binnen zouden lopen en de vertegenwoordigers van de Zwarte Afrikaanse landen in der VN hadden de boodschap meteen begrepen en de Nederlandse Ambassades in de Afrikaanse landen gaan meteen dicht. Natuurlijk voorzag de Nederlandse denktank in klingendal dit en heeft geadviseerd de sint en niet de piet naar de VN te sturen want de schade zou groot zijn geweest. Wat de demonstranten betreft die moeten weten dat de zwarte piet een knecht was in de slavernij en natuurlijk gecreëerd door een Nederlander vandaar het lied sinterklaas kom maar binnen met je KNECHT. Wie de echte Nederlander in Aktie wilt zien moet je naar hun NAZATEN kijken in zuid Afrika dat zijn de Racisten der Racisten en het zijn er 5,5 miljoen. Wat dachten jullie van om die 5,5 miljoen terug naar Nederland te halen zodat zuid Afrika eindelijk verlost kan worden. Wat ik duidelijk wil maken is dat de echte Nederlanders van nature altijd racisten zijn geweest die zich anders en niet te vertrouwen zijn. De joden hebben in de tweede wereld oorlog de echte Nederlander ontdekt ze hadden de naam de NSB’er en hun NAZATEN demonstreren voor het behoud van hun zwarte piet en de appel valt niet ver van de boom.


  Maak melding
 216. Piet kan mij en vele andere Surinamers niet raken en kan mij gestolen worden,omdat er mensen zijn met een aangeboren gevoel van eigen waarde.
  Ik doorzie het spel van Piet.(dom, dansen, gek doen).Maar wat als je eigen waarde hebt? Dan word je arrogant genoemd,in de hoek gedrukt, want je moet en zal aan het Pietbeeld moeten voldoen. Je wordt genegeerd,krijg geen baan,en wordt gedoemd tot armoede. Omdat ik gestudeerd heb, fatsoen heb,kan ik de mensen geen fijn gevoel geven.Ik ben niet zielig en onderdanig genoeg.Heeft er iemand hieraan gedacht?


  Maak melding
 217. Sinterklaas feest hoort bij Nederland. En waarom moeten wij ons wel aanpassen aan buitenlandse tradities maar als wij een traditie hebben springen al die mafkezen uit hun stoel en zeggen dat het niet kan en dat het racistisch is. Traditie is traditie en t is niet bedoeld om buitenlander met een kleurtje voor schut te zetten. Je accepteert het maar en anders heb je pech. Het hoort bij Nederland. Zelfs kleurlingen vieren het feest hier in Nederland. Waarom doen zij niet moeilijk en jullie wel. Maarja er zijn altijd mensen die graag willen zeuren en zo ook mee willen zeuren om iemand andermans pleziertje waaronder dit kinderfeest te verzieken… Wij blijven het feest rustig door vieren. Of de kinderen er nou in geloven of niet! En de kerstman dan? Die heeft rendieren voor zijn slee… Dat is dierenmishandeling… Daar beginnen jullie straks over te zeuren als jullie je zin niet krijgen om het sinterklaas feest voor menig Nederlander te verzieken!


  Maak melding
 218. Het fundament van de Mensheid is Bruin,niet wat zich blank noemt,de mens is niet blank,blank is zuiver ontsmette water
  wat zich blank noemt is verpigmetering uit zwart,wit is hij ook niet,moleculair kan hij nooit wit zijn,hij is verbleekt.
  Verbleking is uitsterven de dood.De discussie over het Sinterklaas en Pieterbaas profiel heeft een facet van het bleke ras als zijnde superieur,wat absoluut onjuist is,zij hebben zich zo gebracht,ook in hrt Joden dom waar de joden van daag aan de dag meer bleek uitgedragen worden,terwijl de uitocht uit Egypte toen meer Bruin was dan bleek,Jezus zei ook er zijn mensen die zich Joden noemen maar geen joden zijn,stam Juda is Bruin het geslacht van Jezus komt daaruit,ethiopie,80 na Christus staken Europeanen via klein Azie,thans Turkye naar het midden Oosten mengden zich onder de Hebreewse stammen namen hun gebruiken over en riepen zich uit tot Joden,dus men moet zih eindelijk realiseren dat bruin de basis is van de mensheid,jezus had een bronzen kleur geen bleek,ook Maria uit mitani Judea.
  De ellende in de wereld is uit bleek,niet uit bruin of Zwart.Wie is Sinterklaas,verpigmentering uit Zwart bleek.
  Dus ik kan best begrijpen dat discriminatieve gevoelens gaan spelen.


  Maak melding
 219. Een Surinaamse Indier die zijn land ontvluchte en vervolgens in Nederland asiel aanvraagt, deze persoon heeft een minderwaardigheids complex van de hoogste class, hij kan het niet verkroppen dat zijn huidskleur dicht bij die van de aap ligt, verder hij schreeuwd ook net als een aap, laat onze cultuur met rust i.p.v deze aan te vallen, er zou een wet moeten komen dat alle (niet een uitgezonderd) hij die asiel aanvraagd of op een andere manier Nederlander wordt heeft geen recht om te stemmen, rechtspraak, mening, werken voor de overheid, etc etc alles wat het Nederlandse Volk kan schaden.Ook het uiten van dat hij een inbreker dood slaat zou een reden moeten zijn om dit soort het land uit te gooien.


  Maak melding
 220. Prem Heeft gelijk!
  Is wel hypocriet om te vinden dat kinderen op dat tijdstip naar Tv keken toen Prem zijn uitspraak deed terwijl op dat zelfde tijdstip wij met zijn allen geuite van zijn geweest dat er camera’s ons toezicht verschafte in geslachtsdelen van volwassenen en dat er coitus op een tegel plaats vond met toeschouwers erbij. Dat was buitengewoon walgelijk en beneden alle peil. Verder is het geen steil om zwarten/ negers zo als een karikaturale zwarte Piet af te schilderen terwijl het mede dankzij deze mensen is geweest waar Holland zijn welvaart aan te danken heeft waar nu alle volkeren van profiteren. Ik denk niet dat er zoveel weerstand zou zijn tegen Zwarte Piet als Zwarte Piet echt zwarte piet zou zijn. M.a.w. : Een neger/ zwarte die zichzelf speelt omdat het een gezamenlijk iets is tussen de witte en de zwarte. Maar neen, de witte man voelt zich er prettiger bij als die het andere volk als karikatuur kan neerzetten. Terecht dus dat wij met z’n allen hiertegen zijn.
  Hetzelfde zie je ook in Amerikaanse Westerns; Er zijn zat Indianen in Noord en Zuid- Amerika, maar toch hebben de racistische witten veel meer baat bij om een geschminkte witte als Indiaan neer te zetten.

  Waar komt deze behoefte bij witte mensen vandaan om een andere ras als karikatuur neer te zetten?
  Prem Radhakishun heeft dus gelijk. Deze man komt heel eerlijk uit voor zijn mening en vandaar dat hij soms ook vijanden maakt bij de hypocriete Hollander.


  Maak melding
 221. Aloha….Mi Pappie Prem heeft volkomen gelijk met zijn opmerking ,dat Sinterklaas niet bestaat. Betreft een sprookjes gedoe hier in een rijk land Blanda. In onze jeugdjaren werden we in Suri ook in de maling genomen op de scholen tijdens de Nederlandse Koloniale periode. Toch is het in Suri deze rotzooi afgeschaft. Hier in Blanda beschouwen de Nederlanders dit als hun cultuur.Ooit is in de zeventiger door een blanke nederlander gezegd aan mij,dat je hier twee soorten nederlanders hebt. Je hebt een intelligente en een domme massa. Deze domme massa die lopen als een kip zonder kop achter een labiele en rotzooi schopper aan. B.v.Neem Wilders die ook haat en tweespalt veroorzaakt in de Nederlandse samenleving tegenwoordig.Zo zie je ook, dat bij hem alleen de domme massa achter hem rent. Che!!


  Maak melding
 222. traditie?
  een cultuurs feest?
  feit blijft, sinterklaas bestaat niet.
  klaar!
  wanneer je kind/kinderen groter worden komen ze daar toch achter.
  wat dan?
  oh ja, sorry, we hebben jullie jaren voor gelogen en jullie in de maling gehouden dat sinterklaas bestaat…oeps!
  en aan ALLE mensen die NOG STEEDS geloven dat een witte (baas) sint met creolse knechten geen rascisme is…blijf lekker door dromen.
  hoe zouden jullie het vinden als de rollen omgedraaid zouden zijn?
  als jullie zouden afstammen van slaven en contract -arbeiders? en dat dan ieder jaar weer benadrukt wordt door een nationaal feest? de blanken die de baas spelen en de zwarten die de slaven zijn?
  waarschijnlijk snappen jullie het niet omdat het niet in jullie bloed zit en je geen compassie kan voelen voor de mensen die het wel een kwalijke zaak vinden.

  Ga met de tijd mee en pas je zogenaamde cultuur’s feest aan.
  huur idd verschillende gekleurde – dus inclusief blanke- pieten EN gekleurde Sinterklaasjes.
  Vertel de waarheid aan jullie kinderen zonder dat het een ”
  trauma” is voor hun.
  dwz. vertel over de oorsprong van sinterklaas -wat dat ook is, er zijn verschillende versies- en zeg, dat in honor of deze man, wij de traditie voortzetten om kadootjes en snoep aan kinderen te geven.
  klaar!


  Maak melding
 223. De heer Prem stond als klein Premmetje hier aan de waterkant met zijn feestmuts en vlaggetje in de hand te zingen en te zwaaien als de boot uit Spanje weer naar Suriname kwam. Op het dek stond Sinterklaas en zijn zwarte pieten en ons klein Premmetje stond maar te zingen. Nu jaren later is onze Premmetje verbitterd, misschien omdat hij een tijdje geen advocaat meer mocht zijn, maar daar kan Sinterklaas niks aan doen. Eigenlijk had Premmetje in de zak gemoeten, maar Sinterklaas en zwarte piet hebben hem toch in Nederland gelaten. Ja Premmetje weet je nog kinderdag in Suriname aan de Waterkant bij de marine stijger in Paramaribo. Dus nu niet zo zeuren en gewoon een zoet jongetje zijn anders neemt Sinterklaas je volgend jaar je toch maar mee naar Spanje, hersteld Turkije.


  Maak melding
 224. I Love Sinterklaas en Zwarte Piet.
  Ben ermee opgeroeid en vind het nog steeds leuk om mee te maken. Roept leuke herinneringen op.
  Dus als wij volwassenen gaan bagatelliseren creëer je racisme onder de peuters, kleuters, teenagers, jongeren en ………ga zo maar door.
  Er komt nooit een eind aan het voeden discriminatie.
  Wat weet een kleuter over discriminaties.

  Prem hou je grote B en alle anderen die Sinterklaas met zijn knechten verafschuwen.


  Maak melding
 225. Ja ja Sinterklaar onze traditie in Nederland onder de blanken, zo hoort pedofilie ook tot de traditie van de blanken.

  Schaam je dood als blanke natie dat jullie keihard liegen dat Sinterklaas bestaat, het kan net zo goed een verklede pedo zijn, die vieze uit zijn bek stinkende oude gore blanke man.

  De reactie’s hier laten zien hoe graag vele gekleurden de voorhuid van de blanken graag schoonlikken!

  Ik moet toch niet aan denken dat een blanke in Suriname ons dingen komt opleggen, ik begraaf ze levend. We hebben hier genoeg blanke zogenaamde studenten die de hoer uithangen om hun studie te bekostigen, dit alles vertelt iets over de blanke gore mentaliteit, van buiten bont van binnen stront, dit betekend een blanke voor mij!


  Maak melding
 226. Zij die de ander kanker toewensen, sorry hoor, maar het zijn jullie blanken die vol zitten met kanker, dus jullie verwensingen komen jullie zelf tegen in jullie leven.

  SINTERKLAAS BESTAAT NIET!


  Maak melding
 227. Hee domme Margo dan had je tegen kinderen niet moeten liegen en de waarheid gezegd dat sinterklaas en zwarte piet niet bestaat, en nu moet je niet de schuld op Prem schuiven, ga leren hoe je de waarheid moet spreken en geen leugens aan kinderen leren in de wet boek staat dat men niet mag liegen, ik als l.t.s-er met a/b niveau moet jou les geven dat het verboden is te liegen domme Margo, mensen als jij zijn teveel mensen op dit aardbol,vandaar zoveel ellende is op dit aarbol, Prem ga zo door,
  met vriendelijke groeten aan iedereen die niet liegt


  Maak melding
 228. @linzo
  prem is een LAFAARD!

  De VN heeft geen weet gehad van de Pieten in Suriname en in Nederland tot dat er een paar imbecielen plots hun kleur zijn gaan verloochenen.
  En Prem is een huichelaar, een aandacht trekker, een zielig ventje en een meeloper.
  Hij heeft zelf ook de Sinterklaas meegemaakt en gevierd zowel in Suriname als in Nederland.
  Wordt hij nu bewust omdat hij de klok ergens heeft horen luiden?


  Maak melding
 229. Heel veel Nederlanders vinden ook dat het moet worden aangepast. Geef het gewoon nog even tijd. De Nederlanders zijn terecht boos omdat door quinsy gario de racismekaart is getrokken. Dit klopt gewoon niet. Dit is een hele bewuste marketingstrategie geweest. Prima en dit mag die gario doen maar het is gewoon niet correct.
  De historie gaat van Sinterklaas gaat vele eeuwen terug een heeft een moorse oorsprong. Het is heel logisch dat zwarte piet zwart is omdat hij door de schoorsteen komt. Ik ben opgegroeid in een dorp waar iedereen elkaar kent. Hierom is het logisch dat de zwarte pieten zwart gemaakt worden en de stem vervormen want anders word je herkent door de kinderen. Het is allemaal zo logisch en niemand in Nederland had hier een racistische gedachte bij. Het ging er puur om om niet herkend te worden.
  Natuurlijk kan men in Nederland wel heel goed invoelen dat de link wordt gelegd met het slavernij verleden en het feest zal ook aangepast worden. Het zal alleen nooit meer zo leuk en spontaan zijn zoals het is geweest en dit maakt het zo pijnlijk. Vrijwilligers zullen straks niet meer gevonden worden omdat het leuke er nu wel van af is.


  Maak melding
 230. Prem heeft zelf als zwarte Piet gespeeld in Suriname.
  Huichelarij o kom op nauw zwarte Piet.
  Als ik prim in het donker zou zien zou ik denken dat zwarte Piet voor mij staat.
  Heb nooit een land vol blanken gezien hoe ze zich om het lot van de zwarten opkomen.
  Mijn kinderen houden van zwarte piet


  Maak melding
 231. Ik vind dat de Surinamers die ouwe hoeren kunnen beter naar Suriname gaan wonen want echte rasisme is er niet in Nederland. Ik ben zelf geboren in Suriname,
  Iemand die elke jaar wil kankere ga wegggggggggggggg.
  Niemand heeft Surinamers gehaald ze kwamen zelf en als je het niet leuk vind ga weggggggggggg.
  Dat durven ze niet, Want in Suriname ga je verhongeren.
  Ik kwam hier ik ben dankbaar. In Suriname was het veel slechter voor mijn. Als een zwarte man of vrouw discrimineerd dan zeggen die verwende zwarte niks. ze focussen alleen op de blanke, Er zijn slechte blanke maar in Suriname had ik meer last van slechte mensen. Conclussie, hier is het beter en minder pesterijen.


  Maak melding
 232. En die Prem en Rayman die kunnen beter hun bek dicht houden want zij zijn eens met dit kabinet, Die Rayman stemt VVD, en Prem die zegt elke week dat deze kabinet door moet gaan. Deze kabinet die verwarde mensen dood laat schieten en mensen moeten werken tot 67e jaar anders krijgen zij geen eten.
  Als die ouderen niet solliciteren dan stopt hun uitkering en dan komt deurwaarders en dan plegen ze zelfmoord of ze blazen hun huis op.


  Maak melding
 233. het is toch wel iemand die degelijke kritiek levert op zaken. Gun hem die vrijheid …net zoals jij het jouwe verlangd.!!Maar een mens zo,n ziekte of iets dergelijks toewensen……?


  Maak melding
 234. Beste Prem,

  ook Nederland kent zijn eeuwenoude tradities en die wensen wij niet te veranderen. Wanneer ik naar Turkije of Saudie Arabië zou willen gaan moet ik mij ook daar voor de volle 100% aanpassen. Laten de mensen van buitenaf dat ook met Nederland en zijn tradities doen.
  Overigens de priester, die later St. Nicolaas ging heten was in Myra rond 300 tot 330 een beschermer van jonge weesmeisjes en behoedde hen voor pedofilie. Dat is een lang verhaal, dat je tegoed kunt houden.


  Maak melding
 235. Ik begrijp niet welke mongool Prem in dienst neem die man moet zich laten behandelen bij Parnassia,
  Vooral tegen sterke drank, En dan pilletjes laten slikken om rustig te kunnen praten want hoe hij nu praat kan niet,
  Elke week op Radio een middernacht schreeuwen als leeuw.
  Die man is ziek, Verslaafd van sterke drank.
  Laat hij dan direct bij Parnassia leren om fatsoenlijk te leren praten want zo kan het niet meer.


  Maak melding
 236. Sinterklaas
  Is een Nederlandse kinderfeest dat traditie is geworden, overgewaaid vanuit Turkeye. Het is bedoeld als kinderfeest en meer niet. Een ieder is vrij om zijn kinderen te vertellen wat de waarheid is. Sinterklaas, als het de waarheid zou zijn, hoe oud is dan deze man? Naar mijn mening kan een mens niet zo lang leven. Dit is de grootste bedrog van nepheid.

  Als Sinterklaas een Nederlandse traditie is geworden, waarom zijn dan de Hollanders naar Afrika gegaan om slavenhandel te drijven. Welk recht hadden zij om iemand anders cultuur te vernietigen en die van hun te behouden.

  Wanneer de blanken hebben gekozen voor een multiculturele samenleving, dan moeten zij gaan nadenken over veranderingen. Mijn bedoeling is niet om van dit land weer een andere soort staat te maken. Kijk maar hoe vaak niet de Bijbel is herschreven. Dus er is zeker ruimte voor begrip.

  Radhakisoen
  Hij is gevlucht uit Sur naar Ned omdat hij gewoonweg te lui is. Geen enkel bedrijf zal hem in dienst willen nemen, alleen om zijn narcistische gedrag. Paspoort afpakken en met een enkel repatriëren om Sur op te bouwen. Dan kan hij daar in de assemblé gaan schreeuwen.


  Maak melding
 237. Alleen de hypocrieten zullen ontkennen dat zwarte piet niks met racisme te maken heeft. Zolang sommige blanken Nederlanders negers voor ( scheldwoord ) zwarte piet uitmaken is dat een feit! Zelfs onschuldige kinderen die deze dagen meemaken zien ieder zwart persoon voor zwarte piet aan . En roepen dan heel hard in de super, van : kijk mama, zwarte piet! En weet blonde mama niet waar ze moet kijken van schaamte. Hoe hypocriet kan je wel niet zijn!

  En nog 1 ding wat een nu heel sterk opkomt is namelijk : BLACK FRIDAY wel de hypocrieten zullen het weer tot een nationale dag bombarderen als een kip zonder kop. Wel stelletje hypocrieten ga eens goed je huiswerk doen en vertel hier dan fijntje wat de blanke medemens met de negers op de vrijdag aan het doen waren. En als je kloten heb kom dan hier vertellen wat BLACK FRIDAY inhoudt voordat je op black friday gaat shoppen. By the way , nog even en komt er binnenkort een refugee kick off day, weer een nationale feestdag.


  Maak melding
 238. Waarom gaan jullie niet terug naar Suriname. Jullie zijn hier vrijwillig naar toe gekomen . Jullie hebben hier een grote waffel, daar krijg je in Suriname geen kans voor. Daar heb je een zwarte sinterklaas op kinderdag ,die kleine kinderen blij maakt.En pedofilie komt in Suriname meer voor dan in Nederland. Hier heb je een fatsoenlijke uitkering waar ze in Suriname nooit van gehoord hebben.
  Dat gezeik over slaventijd .waar niemand een dag van heb mee gemaakt . Het is iets van meer dan een anderhalve eeuw geleden dus niemand kan er over mee praten . Maar iedereen wil wat te vertellen hebben maar doe dat dan in je eigen land,de geen die het meest met de slaventijd te maken heeft gehad profiteert daar nu nog van dat zijn de grootste vacantie landen . Stop gewoon een keer met dat gezeik en pas je aan. Want de grootste zeikers hebben hier vroeger toch van genoten dit kinderfeest. En in Suriname zijn ze heer en meester in het discrimineren en die Prem moet helemaal zijn grote waffel houden want die zijn gevlucht naar Nederland en daarna is hun radiostation in de fik gestoken .en Die Rutte moet lekker opzouten donder op naar Brussel. Want die had hier een halt moeten toeroepen laat iedereen zijn verstand gebruiken.


  Maak melding
 239. Ieder jaar dat gelul over zwarte piet .het is een traditioneel kinderfeest! De volwassenen die zich daar druk over maken zijn zeker werkeloos! Bovendien is zwarte piet een blanke piet ,die door de hollandse schoorsteen kruipt ,en daar door zwRt te voorschij komt Domme mensen dus!


  Maak melding
 240. Prem heeft volkomen gelijk. Wat mensen moeten slavernij films vaker herhalen op televisie en liefst op de vooravond en laat de kinderen dan zelf de conclusie trekken waarom zwarte piet niet als zwarte man of vrouw neergezet moet worden naast sinterklaar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES