Suriname bekijkt mogelijkheden groene energie

11

PARAMARIBO, 16 okt – Suriname bekijkt de mogelijkheden van groene energie. Behalve de inspanningen nu met vooral zonne-energie, liggen ook andere opties open. Een aantal buitenlandse bedrijven ziet ook mogelijkheden in Suriname.

Het betreft bedrijven met ervaring in energieopwekking uit biomassa en huisvuil. “Het ligt nu aan de overheid. Regelgeving moet worden aangepast en er moet onderzoek worden gedaan”, zegt Orlando Olmberg, directeur van zonne-energiebedrijf Guguplex, tegenover de Ware Tijd. Guguplex voert al projecten in het binnenland uit. Volgens Olmberg liggen veel mogelijkheden open en moet daarop worden ingespeeld.

“De vraag is of de overheid bereid is te werken met Surinaamse bedrijven”, aldus Olmberg. Hoewel er een gebrek is aan kennis, kunnen de lokale bedrijven als tegenhanger fungeren van buitenlandse investeerders. Met energiebedrijf EBS is al bewezen dat niet voldoende energie te leveren valt. Een idee is ook om huishoudens zonne-energie te laten opslaan. Die energie getapt op hun huisdak kan dan worden verkocht aan EBS.


11 REACTIES

 1. Suriname heeft als land alles in huis voor een paradijselijke leven op aarde. Surinamers hebben alles in huis om dit stukje land te vernietigen. Ying ( suriname) Yang ( Surinamers)


  Maak melding

 2. Maar hoe zit het dan met het contract dat onlangs getekend is dooor het bedrijf nextra, in nederland onder toeziend oog van de parlements voorzitter simons geerling. Hetvleekbalsof het geen probleem was om groene stroom opntecwekken in su.
  Of is dit ook zo een loze contract
  Ik ben benieuwd.


  Maak melding

 3. je gaat eerst een monumentum off ondestanding mou teken,en pas daarna ga je bekijken of er mogelijkheden zijn voor groen energie..

  hoe slim moet je zijn..

  zo ook heeft opa desie een contract getekend met newmont,zonder deze te lezen en weet nieteens wat er in staat en hij gaat dit daarna lezen,maar begrijpt er geen bal van en dit noemt men een gouden-kerst..

  sme waarheen gaan wij..

  de meeste onkundige lijders zijn inmiddels de zestigers al gepasseert en beginnen afte takelen..

  kijk zelf en oordeel om je heen..


  Maak melding

 4. Energie uit bomen is ook groen toch.Iwan Krolis heeft een stuwdam met centrale terzijde geschoven voor houtskool.Als de EBS stroom centrales ging gebruiken en de huishoudens weer een kookpot aanschaften en op kolen ging koken,waren we al een eind op weg naar groene energie.


  Maak melding

 5. Groene energie is heel goed voor het millieu en de gezondhied van mensen en dieren,ook kan groene nooit opraken.Het enige nadeel van groene stroom is:De kostprijs is heel hoog.{duur} Je kan groene stroom of duurzame energie op verschillende manieren opwekken:door Windenenergie,Aardwarmte,Biomassa,Zonne-energie,Waterkracht en Windenenergie.Het zijn goede zaken die niet nalaten moeten worden door de top bekende uitbuiters.


  Maak melding

 6. Groene energie kost geld!

  Met welk geld willen ze dit financieren.
  De financiële huishouding is een onoverzichtelijk drama.
  Als ik deze regering was zou ik voorlopig proberen te redden, wat er te redden valt en niet iedere keer, van die loze doorzichtige dromen in de ether gooien.

  Het is ongehoord dat een fractievoorzitter openlijk business bedrijft in het buitenland.
  Je zal gek zijn als je erin trapt.
  Deze man belooft groene energie aan bewoners van zijn project, hoe komt hij aan het stukje grond by the way?

  Zoiets als Pechtold die nu projectontwikkelaar/vastgoedhandelaar is. Af en toe?

  Waarom zou je investeren in een stukje grond, terwijl er geen aansluitingen zijn voor water, electra en communicatie?
  Hebben jullie niets geleerd van al die mensen die nadat ze gebouwd hadden, jaren moesten wachten op deze basisbehoeften.

  Joh, eigenlijk moet ik niet zeuren, ik zou zeggen gaat je gang.
  Er komt ook nog een tram richting project para, dit om te voorkomen dat je heimwee krijgt naar Holland!


  Maak melding

 7. Als zonne-energie in Nederland winstgevend is, moet het in Suriname super winstgevend zijn, de overheid moet ervoor zorgen dat zonnepanelen invoerrechtenvrij 0of tegen een laag tarief ingevoerd mogen worden, dan zal je merken hoe snel er op huizen zonnepanelen verschijnen, als je het overschot aan afgetapte zonne-energie ook nog kunt verkopen aan de EBS zal de zonne-energie snel op grote schaal toepassing vinden in Suriname. De overheid moet niet de fout maken om, net als bij ITC jarenlang eerst hoge invoerrechten te heffen op computers, voordat het werd afgeschaft of verminderd, waardoor nieuwe technieken in Suriname heel lang onbetaalbaar blijven voor de gewone man.


  Maak melding

 8. Beste mensen
  Suriname hoeft niet eens zelf te investeren in Groene stroom. Het kan tegen lagere kosten dan de opwekkingskosten va EBS marktpartijen zover krijgen dat deze overal zorg voordragen.
  Alleen wil deze regering niet de voorwaarden creëren die hier voor nodig zijn.

  De NDP fraktie voorzitter tekent een Memorandum of Understanding met een Chinees / Amerikaanse zonnepanelen club. Een MOU is niet meer dan een verklaring we hebben elkaar begrepen zorg er maar voor dat het voor elkaar komt. Raar is dat nadien de partner verklaart geen idee te hebben wat het gaat kosten. Als leverancier is toch wel de eerste kennis die men moet hebben wat de geproduceerde energie per Kilowattuur gaat kosten. Om interessant te zijn zal het goedkoper moeten zijn dat de huidige levering van EBS.

  Welke gek koopt er zonnepanelen/collectoren als EBS voor $ 0.07/KiloWattuur levert en de prijs per KiloWattuur van zonnepanelen is niet duidelijk of duurder.
  Het was handiger geweest dat de fraktie voorzitter de voorwaarden bekend gemaakt had zodat iedereen weet waar men aan toe is.
  Nu is het een Memorandum of Understanding als foto moment. De heer Abrahams heeft ooit ook een MOU getekend in China waarin $ 5.000.000.000 aan financiering toegezegd is door China. MOU’s zijn niets waard een Letter of intend met boete clauseles zijn iets waard.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.