zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij‘Bijdrage Chinezen aan Suriname niet negeren’

‘Bijdrage Chinezen aan Suriname niet negeren’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO,14 okt – Surinamers zouden niet mogen voorbijgaan aan de bijdrage van Chinezen aan de nationale ontwikkeling. Dit zegt minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling. Die bijdrage is in allerlei vormen terug te vinden. Suriname en Surinamers doen er hun voordeel mee.

Dat is al het geval sinds de aankomst van de eerste Chinezen honderd en zestig jaar geleden. “Hun noeste arbeiden vooral hun ondernemerschap vormen een buitengewone inspiratiebron voor ons”, zei Adhin bij de start van de herdenkingsactiviteiten. Er is een lijvig programma dat meerdere gebieden bestrijkt, van sport tot cultuur. Volgens Adhin is de aanwezigheid van een grote Chinese gemeenschap in China juist een mooie gelegenheid om de rol van cultuur te onderstrepen.

Er zijn Surinamers die Chinezen maar in zichzelf gekeerd vinden en niet echt op integratie uit. Adhin vindt het wel meevallen. Door de tijden heen is veel veranderd. Cultuur is een belangrijk vehikel gebleken e is dat nog steeds. “Culturele uitwisseling helpt om van elkaar te leren en elkaar te respecteren. Het is uiteindelijk één Surinaamse natie die we nastreven, een natie van eenheid in pluraliteit en interafhankelijkheid, we zijn er niet alleen voor onszelf maar om elkaar te helpen.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

23 REACTIES
 1. Surinamers negeren niemands bijdrage en als je je afzijdig wilt houden, mag dat van Surinamers, de dag dat je echter wel wilt integreren ben je welkom, wij zijn geen Nederlanders die met alle geweld willen dat je als migrant vergeet waar je vandaan komt en het liefst zo snel mogelijk je eigen taal en cultuur moet vergeten. Dit zou Ashwin Adhin moeten weten, zijn grootvader Jnan Adhin lanceerde de kreet Eenheid in Verscheidenheid en ik heb nooit iemand in Suriname daar bezwaar tegen horen maken.


  Maak melding
 2. Chinesen moeten zich wat openlijker aan die Surinaamse samenleving presenteren en niet zo in zichzelf gekeerd zijn. Zij vormen een gesloten gemeenschaap waar geen speld tussen te krijgen is.


  Maak melding
 3. Het zou goed voor de Surinaamse economie zijn als ruim 10.000 Chinezen zich op korte termijn in het land zouden vestigen. De bedrijvigheid zou toenemen en Suriname zou zeker binnen 5 jaren tot the next eleven, de nieuwe 11 opkomende economieen van de wereld gerekend kunnen worden worden.


  Maak melding
 4. de Surinamers kunnen beter een voorbeeld nemen aan de Chinezen… HANDEN UIT DE MOUWEN EN IETS OPBOUWEN…in plaats van klagen, vragen en je hand ophouden.


  Maak melding
 5. @HENK

  Exact, je kan zeggen wat je wilt van de Chinezen, maar ze werken wel door.

  Dat ze in dit geval alleen zichzelf ontwikkelen en niet het land, kan je ze niet kwalijk nemen; ze zijn naar Suriname gehaald / gegaan uit eigen belang- niet in het algemeen belang.


  Maak melding
 6. Waar je chinezen ook ter wereld onderbrengt of zet,ze gaan het toch overleven want los honden,katten,slangen,schildpadden te eten maken ze tegenwoordig ook mensenbabysoep klaar voor seks!!Raar maar waar.


  Maak melding
 7. Wat een miezerige reactie van minister Ashwin Adhin en dat is nog maar een understatement. We weten allemaal dat deze zgn import chinezen onderdeel zijn van de uitgestelde lening van China. 3e rangs arbeiders die in china overbodig zijn worden massaal op transport gezet richting Suriname.

  Gevolg is dat deze mensen hun cultuur (niets eens het ergste), handelsdrift en slechte manier van ultiliteits bouwwerken meenemen. Maar nog erger is dat de winsten direct naar china worden gestort. De Surinaamse economie wordt op deze manier de nek omgedraaid.

  De hindoestanen drijven sinds jaar en dag handel in Suriname. Velen werken hard en doen dat met eer en geweten. Het verdiende geld wordt wel de economie ingepompt. Trend is nu dat de Hindoestanen hun heil zoeken in Guyana. Doodzonde !
  Ik kan ze geen ongelijk geven. De Surinaamse markt is overspoeld met goedkope Chinese rommel en vaak nog gevaarlijk spul ook.

  De overheid moet beter op toezien dat artikelen voor de consumentenmarkt van Chinese makelij heeft onder controle moeten staan. Daarnaast moet men werken aan een betere playing levelfield tussen nieuwe en bestaande ondernemers, meer inzicht in verdiensten en meer inzicht in afdracht van belastingen.

  Kan niet zo zijn dat Omu Snesie iedere maand 50% van zijn omzet naar Peking stuurt.


  Maak melding
 8. Ik heb niks tegen chinezen maar er komen teveel.
  Elke keer als er een vlucht is naar SU zitten er chinezen in.
  Zodra ze het vliegveld uit zijn krijgen ze een Surinaamse paspoort en rijbewijs, terwijl ze het land niet kennen en de taal niet spreken. Tja met een corrupte regering krijg je dat!


  Maak melding
 9. De Chinezen zijn een financiele buffer voor de huidige regering, vandaar dat men zo af en toe goed nieuws dienen te brengen over de Chinezen.
  Waarvan akte…..)of niet Ashwin Adhin)


  Maak melding
 10. Het is altijd zo geweest dat de aziaten harde-werkers zijn.
  Waar ter wereld ook.Kijk maar in de handel,anderssoortige mensen die bakken er niets van.
  Voor hun is het hosselen,handje ophouden,gimie wang libie no.
  De chinezen werken hard en snachts mogen ze gekapt worden met een houwer.En de niet-werkers zitten in de strafinrichting.


  Maak melding
 11. Deze is speciaal voor henk

  Je schreef:
  “de Surinamers kunnen beter een voorbeeld nemen aan de Chinezen… HANDEN UIT DE MOUWEN EN IETS OPBOUWEN…in plaats van klagen, vragen en je hand ophouden”.

  Een vriendelijk maar dringend verzoek aan jou:
  Wil je a.u.b. niet generaliseren met jouw kreet “Surinamers”? Dus a.u.b. niet alle Surinamers over één kam scheren. Niet alle Surinamers houden n.l. hun hand op.Vele Surinamers (in Suriname èn in Nederland)steken dagelijks wel degelijk de handen uit de mouwen om te overleven en uiteindelijk een leuk leven op te bouwen voor hun zelf en hun kinderen.Helaas verziekt de etnische groepering waar jij toe behoort, keer op keer deze werklust en ambities, doordat jouw groepering ze steeds weer blijft beroven, bestelen en/of vermoorden. Zulks enkel vanwege de latent aanwezige luiheid, notoire lamlendigheid en eeuwige hebzucht van jouw soortgenoten. Jouw groepering steekt enkel de handjes uit de mouwen, wanneer er weer wat te stelen,te beroven of te moorden valt.
  Die naam hebben jullie behalve in Suriname in de loop der jaren, ook in Nederland opgebouwd. Jouw soort is er ook de reden van, dat Surinamers worden nagekeken in Nederland. Zoals jouw soort alles verziekt en verpest, is jullie gedrag, ook in Nederland de reden dat zelfs de hardwerkende Surinamers in Nederland met de nek worden aangekeken door een overgroot gedeelte van de autochtonen.Indien jouw soort niet in Nederland zou verblijven,waren alle andere Surinamers in Nederland vandaag de dag respectabele en voorbeeldige Medelanders geweest.

  Het is maar dat je het weet!Dus voortaan minder hoog van de toren blazen met jouw niets zeggende opmerkingen.


  Maak melding
 12. Suriname heeft een te kleine inwonersaantal om economisch goed te kunnen groeien…

  Wil je verder groeien en ontwikkelen moeten er minimaal 3 dingen gebeuren…

  Je eigen nietsnutten verplicht opleiden…
  Alleen vakmensen importeren die hun handen uit de mouwen willen steken…
  Landbouw industrialiseren…

  Er zijn nog meer punten maar begin eerst hiermee…

  We kunnen wel zeuren over de chinezen maar ze werken wel van s’morgens vroeg tot s’avonds laat… dag in dag uit… En Surinamer klagen alleen maar van s’morgens vroeg tot s’avonds laat, waarvan ikzelf ook eentje ben :)…


  Maak melding
 13. Er moet eens grondig onderzocht worden naar de herkomst van het kapitaal van de Chinezen.Het gaat bij mij niet in dat de jonge immigranten het in China op een eerlijke manier verdient hebben.Als men nagaat dat er niet zo lang geleden in China geen prive bezit toegestaan was dan rijst er een redelijke vermoeden van illegaliteit.Tegen de rente die Suri’s geld moeten lenen bij de banken is er ook nog sprake van benadeling van Suri’s.Kasto moet optreden!!!en geen smeergeld aannemen.


  Maak melding
 14. de chinezen halen alles weg,wat die hollanders hebben achter gelaten..

  dus uit eindelijk zullen de suris ex.slaven,kontract arbeiders,javanen,hindoestanen achter blijven met vergiftigd grond en onbewoonbare leven,vluchten kan niet meer..

  de families in holland,zullen pakketten blijven sturen om te overleven..


  Maak melding
 15. henkes,
  Als het zo doorgaat dan gaan jullie Chinees en Braziliaans spreken in Suriname.
  henkes, jij bent een pilaarbijter,die paarse volgelingen van bouterse zijn nu op dit moment de grootste racisten in het land, verder zeg ik niets, lees hun reactie hier op WKN wanneer het over andere bevolkingsgroepen gaat in Suriname.


  Maak melding
 16. Genoeg opmerkingen/commentaren over chinezen.Chinezen moeten ook hardwerken om het hoofd boven water te houden.Ze zijn 24 uurs economie voor Su.Elk hoek van de straat staan S.markt of broodje bakkeljauw/chauwmin.De anderen worden op hun wenken bediend,en ze blijven lachen.Hou.tzo!!!


  Maak melding
 17. Leuk de belangstelling van Chinezen voor het Surinaamse volk en land. In Suriname is ruimte zat en China is zo goed als vol, ze lopen daar al generaties lang op elkaars koppen, als hier maar geen ellende van komt. Ze zijn klein van stuk hé, je ziet ze niet wanneer er eentje achter je schuilt, derhalve is het verstandig om even in gedachten terug gaan naar het verleden. De spleetogen zijn met zovelen dat ze gemakkelijk met een paar miljoen geelhuiden Suriname langzaam maar zeker kunnen overspoelen en zo het land overnemen, met of zonder gebruik van geweld. En als ze eerder in actie waren komen, dan was het al lang “daaag meneer Bouterse en consorten, doe van mij maar de groeten aan God”.

  Een ander aspect is “ze kunnen kung-fu hé”, dus pas maar op Surinamers! Ding chinamang ow ghi mankerie, deng ow puru ka ghi brada, dus onderschat ze niet. Ondanks dit alles heb ik een goed gevoel over de Chinezen, daar ze reeds decennia lang ruim voldoende hebben aangetoond het serieus te menen met het Surinaamse volk en land. Eerlijk gezegd vergelijk ik ze af en toe met de kolonialisten, die in het verleden met kraaltjes en spiegeltjes het hart van veel inboorlingen hebben gestolen. Nadat de uitbuiters hun vertrouwen gewonnen had kregen ze vrij spel en beroofden de inlanders met nauwkeurige sluwheid deze van hun laatste bezittingen.

  De wereld is voor iedereen, ieder mens heeft overal ter wereld recht op een stukje aarde. Suriname maakt deel uit van planeet Aarde en ieder levend wezen mag zelf zijn heimat bepalen met het recht van zelfbeschikking. Mijn motto is “Wees Welkom broeders en zusters uit het land van de Rijzende zon, kom en eet alstublieft mee uit mijn potje, maar kom hier niet “Chinezen”. Dit is maar een uitdrukking van vroeger waarin Chinezen bekend stonden als gierige mensen, en nu schijnen ze wonderbaarlijk gul te zijn. Kijk een beetje uit je doppen Suri’s, “deng mang e snesie tok”.

  Toch vind ik, dat Surinamers het goede voorbeeld moeten geven en zich geëerd voelen, dat er mensen zijn die, ondanks de belabberde situatie in Suriname, zich in dit land willen vestigen en opbouwen en één worden met het Sranang volk. Als we nu zonder een greintje religieus denken en zuiver op grond van ons natuurlijke innerlijk deze mensen accepteren en helpen zich prettig te voelen in hun nieuw gekozen heimat, dan zal het zeker goed komen voor beide partijen. Het is de kwaadaardige mens eigen om “eerst het kwade te denken van de ander alvorens het goede”, maar een goed en weldenkend mens zou “eerst het goede moeten denken van de ander vooraleer het slechte.” Wees dus altijd op uw hoede, want het gevaar komt en door mensen en niet van en door God/Allah. God, Allah en nog veel meer van dit zootje bestaan niet, ze zijn slechts ficties van gelovigen die in werkelijkheid tegelijk God en Duivel zijn!
  django


  Maak melding
 18. Helaas is de bijdrage van de Chinezen aan Suriname nog niet groot. Alleen handel. Geen Chinese universiteiten, geen Chinese fabrieken, geen onderzoeksinstellingen, geen dit, geen dat. Alle productie vindt plaats in China en de spullen worden naar Suriname gehaald en verkocht. Is dat nou een bijdrage aan ontwikkeling? Ja, aan eigen ontwikkeling.


  Maak melding
 19. GMAP
  henkes,
  Als het zo doorgaat dan gaan jullie Chinees en Braziliaans spreken in Suriname.
  henkes, jij bent een pilaarbijter,die paarse volgelingen van bouterse zijn nu op dit moment de grootste racisten in het land, verder zeg ik niets, lees hun reactie hier op WKN wanneer het over andere bevolkingsgroepen gaat in Suriname.

  ====================
  En jij een levenlang Hollands blijven lullen!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES