donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenNatuurAardschok in Suriname’s buurland Guyana

Aardschok in Suriname’s buurland Guyana

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 okt – Een aardschok in Suriname’s westelijk buurland Guyana heeft voor aardig wat paniek gezorgd. Achteraf blijkt de schok zowat gelijktijdig te zijn voorgevallen met een aardbeving voor de kust van Venezuela. De beving had een een kracht van 6.0 op de schaal van Richter.

In Suriname zelf zijn geen schokken geregistreerd. In elk geval zijn er geen gevallen gerapporteerd. In Guyana zelf deden zich geen persoonlijke ongevallen voor. In de hoofdstad Georgetown is op verscheidene plaatsen het een en ander gemerkt tijdens de schok. Die duurde ongeveer vijf seconden. Het Princess Hotel & Casino trilde behoorlijk.

Volgens mediaberichten gingen veel bewoners van de hoofdstad de straat op om na te gaan wat er precies aan de hand was.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. Laten de Surinamers zich wel bewust zijn dat de Cumbre de Vieja op La Palma vandaag of morgen in zee gaat vallen. Dit zal een mega-tsunami veroorzaken met golven van honderden meters hoog. Het eiland ligt aan de westkust van Afrika.
    En de kust van Suriname ligt in deze in de gevarenzone.


    Maak melding
  2. De aardbeving (Grieks Seismos) voor de kust van Venezuela was voorspelbaar, dit komt door de Caribischeplaat die loopt van de Dominikaanse Republiek tot voorlangs een deel van de kust van Venezuela en tussen Colombia over naar de Zuid-Amerikaanseplaat langs de Westkustlijn tot Argentinië. Dus al die kleine Caribische-eilanden zijn op de breuklijn ontstaan. Met een magnitude van 6.0 is niet niks. Je hebt verschillende types aardbeving met vaak van Tektonische oorsprong, dat wil zeggen dat zij te maken hebben met processen in de aarde zoals deze bij gebergtevorming optreden. Dit omdat de aarde van binnen leeft, door de druk kunnen deze platen langs elkaar of op elkaar schuiven. Ook bij het winnen van olie of gas, in dit geval treden er verzakkingen op. De zwaarst bekende was in 1976 met 8.2 magnitude 150 km van Peking in Tien-tsin en Tangsjang in China 650.000 doden.


    Maak melding
  3. De Guyanas zijn beschermd door een natuurlijk “plaat onder de grond ” dus hebben wij niks te vrezen.
    We zijn gezegend door de schepper wat dat betreft.


    Maak melding
  4. Dit is 2e keer,op 8 juni 2006 was het voor de kust van FRANS GUYANA!!uit angst waren toen heel veel mensen van de stad de straat op gevlucht voor instortende gebouwen de beving was opzich goed voelbaar en nu op 11 okt 20013 dicht bij grens weer!!Momenteel zijn er ook nog 3 orkanen aktief,heel veel doden in INDIA.


    Maak melding
  5. Ja baja , en ik houdt mijn hard vast voor mijn mooie suriname. Velen denken alleen maar aan zichzelf en het land wordt alsmaar blootsgesteld aan dit soort rampen. Ik heb eerder gezegd :surname wees voorbereidt want bouterse heeft genoeg geld om
    met zijn hele kliek het land te verlaten en jullie achter te laten. Vooral mensen in commewijne moeten extra alerst zijn voor watersnood rampen. Suriname kan ieder moment temaken krijgen met een dessastreuse ramp.


    Maak melding
  6. De ervaring heeft geleerd dat zulke aardschokken vaak de voorbode zijn van nog meer aardbevingen.

    Kolibri, je NieuwFront goden hebben allemaal wel een tweede huis buiten Suriname waar ze terecht kunnen.


    Maak melding
  7. Gezegend door de schepper (??) wat natuurrampen betreft (nog hoe lang nog), maar deze meeste rampen die ons in Su overkomen worden door mensen geschapen.
    Persoonlijk weet ik niet als Su blij moet zijn met de ligging aan de evenaar. Ik geloof in het fysisch determinisme. Door het klimaat zijn de mensen in Su allemaal een beetje lamlendig geworden, gebrek aan impulsen, of laat me het zo stellen het klimaat haalt al je impulsen uit je lichaam. Impuls om de huidige situatie te veranderen, impuls om te streven naar maximale welvaart vrij van corruptie, impuls om al die rovers en uitbuiters van het land de kling over te jagen.
    Dus niet voor niks liggen al de welvarende landen op deze aarde in de koude streken.
    Dus kort samenvattend: de rampen die Su overkomen worden niet geschapen door de natuur maar de mensen.
    De natuur kunnen we altijd met intellect en technologie bedwingen, maar de menselijke natuur is het hopeloos gesteld. Roof, barbarij, hebzucht, normloosheid, amoreel gedrag, plundering van de resources.


    Maak melding
  8. De rampen die ons in Su overkomen worden niet geschapen door de natuur maar door mensen.

    De natuur kunnen we altijd met intellect en technologie bedwingen, maar met de menselijke natuur is het hopeloos gesteld.


    Maak melding
  9. In Suriname voltrekt zich al een ramp zonder dat men er erg in heeft, namelijk zijn bewoners! Arm,rijk, jong of oud, door alle etniciteiten heen,we zijn allen debet hieraan!

    De autochtone daargelaten, zij kunnen met hun manier van leven doorgaan totdat de zon het begeeft. Ware het niet dat de nakomelingen van immigranten het voor hun verpesten!!!


    Maak melding
  10. We zouden de financiële-, de sociale- en de humanitaire stekker richting Su eruit moeten trekken. We zullen een ramp in Su creëren, groter dan een natuurramp. Het effect ervan zal zijn dat al die lamlendige, indolente en in slaap gesuste mensen wakker worden en zelf hun eigen lot ter hand gaan nemen. We moeten een tsunami in de hoofden van deze mensen in Su creëren. Zullen ze wakker schrikken en bewust worden dat de situatie waarin ze al die tijd verkeren een grote boze droom is geweest.


    Maak melding
  11. Is helemaal niet erg, want de goden zijn kwaad op de mensheid en regeringen die alleen maar kwaad uithalen in de grondlagen van de aarde, dus suriname moet ervoor zorgen dat de gebouwen en huizen uit de koloniale tijden zo een beetje opgeruimd worden en er nieuwe degelijke beton/ijzer stevig constructie gebouwen/huizen in plaats komen. Een aarbeving is altijd goed voor de economie en slecht voor overledenen…


    Maak melding
  12. Ongelooflijk hoe duur en populair Noord Paramaribo is, om er te wonen en te werken. Deze mensen zijn geen moment ervan bewust dat het van de ene op de andere dag gebeurt kan zijn. Een kleine aardbeving, tsunami of stormvloed kan deze gebied wegvagen in 1 klap….

    Mede ook omdat de natuurlijke bescherming, de mangrove bossen zijn vernietigd en aan dijkversteviging niets gedaan wordt. De gereserveerde miljoenen van OW zijn via Bouterse en Abrahams in het niets verdwenen, niemand die er over durft te praten…

    Geen enkel land in de wereld is ramp proof, elk land komt vroeg of laat aan de beurt, het enigste wat je kan doen is de kansen op een ramp zoveel mogelijk minimaliseren…


    Maak melding
  13. Het was ook hier te voelen rond 23.00 uur, ik merkte het aan m’n beenspieren, die begonnen spontaan te trillen. Ik heb vaker meegemaakt in Venezuela, vandaar dat ik direct dacht aan een aardbeving. Terra movimento…


    Maak melding
  14. 15 okt. 2013

    Srika leest hier, in enkele postings, de inhoud van enkelen met weinig kennis in de fysische geografie. Maar ze hebben moeite gedaan en dat prikkelt tot een inhoudelijke reactie.

    @Sing Sing,
    La Palma, niet te vergissen met Las Palma, -Canarische eilanden/Spanje – ligt ongeveer op 30 graden NB, voor de kust tussen Marokko en Westelijk Sahara.

    Je zegt terecht dat de bergwand van La Palma steeds instabieler wordt, volledig kan losraken, in zee storten en een gigantische tsunami kan veroorzaken.

    Suriname ligt op ongeveer 4,5 graden NB en mijns inziens te ver weg naar het zuiden om directe effecten te voelen van zo een tsunami.

    Juist het gebied tussen de Caribische eilanden, de landen in Midden-Amerika en de oostkust van Noord-Amerika zullen de effecten wel voelen. Dit is dan weer afhankelijk van de hoek waarin deze bergwand de zee en de zeeboden raakt, het reliëf van de zeebodem en misschien ook van de Noord Equatoriale stroom, gevoed door de Zuid Equatoriale stroom, richting Noord-Amerika.

    @Mebaryu,

    Opvallend is, dat er geen meldingen zijn geweest van bevingen of aardschokken op eilanden in de Caribische Zee. De meeste van deze eilanden liggen op de Cocosplaat.

    Srika is van mening, dat hier niet de Cocosplaat in beweging was of een tektonische activiteit daarvan is uitgegaan om die beving te veroorzaken.

    De Zuid-Amerikaanse plaat is qua tektonische bewegingen actiever dan de Cocosplaat. De beving werd geregistreerd op ongeveer 70 km diepte, dus aan de onderkant van de lithosfeer naar de meer vloeibare asthenosfeer toe.

    Vermoedelijk hebben wij hier te maken gehad met een snel doorgeschoten afbrokkeling van de plaat door subductie. Of in het erge geval het gedeeltelijk doorschieten van een magmacel richting de aardkorst. Dit is niet ongewoon en veroorzaak vaak bevingen en in het erge geval ook vulkanisme.

    De beweging van deze aardbeving ging in zuidelijke richting en was in Guyana als een aardschok te voelen.Waarom in zuidelijke richting, blijf wel de vraag.

    Maar dit geeft duidelijk aan, dat zeker de Zuid-Amerikaanse plaat voor die beving/aardschokken verantwoordelijk is geweest.

    En aardplaten kunnen ook divergerend bewegen: uit elkaar gaan.Denk hierbij aan de Mid-Atlantische Rug.

    En denk nu aan de aardschokken van minpunten!
    Srika


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES