Opmerkelijke verklaring rond doodstraf Suriname

25

PARAMARIBO, 11 okt – “Onze target is om bij de volgende viering van de uitbanning van de doodstraf, Suriname te laten behoren tot de landen die de doodstraf niet meer toepassen, maar ook uit het Wetboek van Strafrecht verwijderd hebben.” Dit stellen vier parlementariërs in een verklaring. Die is uitgegeven in Genève, Zwitserland, waar het kwartet een conferentie over de doodstraf bijwoont. De verklaring mag opmerkelijk en uniek genoemd worden. De politieke elite is niet bepaald onverdeeld als het aankomt op het oog om oog.

Het is de eerste keer dat parlementariërs zwart op wit – en ook nog kamerbreed – hun voorkeur aangegeven tot afschaffing van de doodstraf. Een straf die weliswaar in 1927 voor het laatst is uitgevoerd in Suriname. Desondanks is het een strafmaat die aardig wat tongen en emoties loskrijgt. Dit dan elke keer wanneer de stand van de criminaliteit in het land weer eens aan de orde is. Ook in het parlement zijn er lui die de doodstraf niet graag afgeschaft zien.

De discussies rond het daadwerkelijk afschaffen, kunnen dus interessant worden. Te oordelen naar de verklaring van Ruth Wijdenbosch, André Misiekaba, Chandrikapersad Santokhi en Walter Bonjaski, is het hen ernst. De doodstraf moet worden geschrapt. Wel wordt opgeroepen tot strenger straffen. “Verhoging van de maximumstraf alsmede nieuwe strafmodaliteiten worden dan ook ten zeerste aanbevolen”, aldus het kwartet.

25 REACTIES

 1. De doodstraf is onherroepelijk en niet meer van deze tijd. Wat dan als achteraf niet onomstotelijk is komen vast te staan dat de dader, de dader was of is?


  Maak melding

 2. Het afschaffen van de doodstraf heeft plotseling prioriteit, dit omdat 2015 nadert en de massamoordenaar voelt zich hierbij aangesproken. Zelf ben ik tegen deze onherroepelijke straf. Hoe vaak is het niet voorgekomen, dat onschuldigen terecht werden gesteld om er later achter te komen dat zij onschuldig waren. Onder deze zelfde lafaard in de jaren 80 werd er een speciale passage aan dit artikel toegevoegd ten faveure van deze schurk. En nu hij aan de beurt lijkt te zijn wordt het nu definitief afgeschaft.


  Maak melding

 3. Welke idioot komt vertellen dat de doodstraf is afgeschaft in 1927?!!!
  De laatste doodstraf uitgevoerd vonden respectievelijk plaats op 8 dec 1982 en in het jaar 2013 door Belfort!!!!!


  Maak melding

 4. En o,ja, heden hoeven de criminelen niet te vrezen om de doodstraf opgelegd te krijgen. De zwaarste straf is een ULO diploma in de gevangenis behalen en de BUIT Mogen ze houden want eenmaal uit de gevangenis moeten ze zich zelve toch kunnen onderhouden zonder te gaan werken?!


  Maak melding

 5. Doodstraf voor de massamoordenaar van Suriname is een TE gemakkelijke straf. Hem Levenslang opleggen zodat hij elke dag een nieuwe dood sterven kan!!!Van eentje zijn wij al verlost ,die zit in Amerika gevangen!!!


  Maak melding

 6. Er zullen altijd bepaalde groepen voor en tegen zijn.

  De groep van de slachtoffers zullen voor de doodstraf en zwaardere straffen zijn…

  De groep van de criminelen zullen altijd tegen straffen zijn van hun familieleden en soortgenoten…

  Wel heb ik gemerkt dat criminelen veel meer aandacht krijgen als slachtoffers… De crimineel krijgt gratis staatsverzorging op kosten van de belastingbetaler, de slachtoffers moeten hun eigen boontjes doppen en zijn voor de rest van hun leven getraumatiseerd, niemand kijkt om naar ze…

  Zware criminelen met moord en verkrachting mogen wat mij betreft veel zwaarder gestraft worden dan nu het geval is. Dat een moordenaar of verkrachter amnestie krijgt is te gek voor woorden. De samenleving mag wat mij betreft ook meer vrijheid krijgen om zichzelf te mogen beschermen. Bijv. versoepeling van de vuurwapenwet voor mensen zonder strafblad.


  Maak melding

 7. Mebaryu lees nog een keer en weer en probeer dan te begrijpen wie de mensen zijn die dit vragen en praat dan over hun want nu noem jij een naam die er niks mee te maken heeft met aanvraag En sorry hoor wederom Ray weet jij wat de doodstraf betekent dat is wanneer de rechter het beslist denk ik want anders ben je veel namen vergeten zoals santokie want ook toen waren er slacht offers en toen abaisa en toen de slaven tijd en nog veelmeer zelf in Nederland zijn er slacht offers van politie geweld en nog veel meer of geld het alleen voor wie jij haat of een hekel aan heb en de dood is iets waar alleen GOD het recht heeft omdat ook hij ons geschapen heeft dus geen mens op aarde heeft dat recht al nemen velen het hef in eigen hand zie daar wat ik bedoel met eigen recht


  Maak melding

 8. Als de situatie zo zou blijven in Suriname dan zou wel de doodstraf weer in leven worden geroepen maar de abop is bang en daarom heef men aan dit verzoek voldaan.


  Maak melding

 9. Het kan verkeren. Uitgerekend vanuit de hoek, die luidkeels gilde om activering van de doodstraf.Er moeten meer leslokalen en banen beschikbaar komen in dit land en minder cellenhuizen.


  Maak melding

 10. Degene in dit land die de doodstraf verdienden zoals een Bouterse en een Brunswijk, lopen nog steeds vrij rond, en nu in eens wordt er een punt van gemaakt om de doodstraf af te schaffen of uit het wetboek te verwijderen, als je de doodstraf eerder bij deze 2 criminelen zou hebben toegepast, zou het geloofwaardiger zijn overgekomen.


  Maak melding

 11. Ik ben van mening dat de doodstraf moet blijven bestaan waarin een clausule dient te worden opgenomen, dat de doodstraf alleen dient te gelden voor God/Allah en zijn gelovigen, die allen zijn voorzien van een ellenlange straflijst. Stel je voor dat er opeens iemand zich aankondigt als God of Lucifer, deze dient dan onmiddellijk gearresteerd te worden en de doodstraf moeten krijgen wegens allerlei misdaden tegen de menselijkheid via de kerk en gelovigen.
  django


  Maak melding

 12. dood straf,is een van de formen die gedruikt werden op weggelopen slaven,om,de slaven in gevangenschap als voorbeeld te dienen van wat hun tewachten staat als zij zouden vluchten en gepakt zouden worden(zij werden meestal een bomen gehangen).

  moord valt niet goed te spreken,maar,hangt gedeeltelijk ook van de situatie af;ik ben er wel voor als een moordenaar/es een moord gepleegd heeft,dat die persoon voor een hele lange tijd achter de tralies moet en een herformings proces op die persoon uitgevoerd zou moeten worden.
  dan heb ik het over personen die,bewust,met opzet,met voor bedachte rade of niet met opzet,of in domme blindheid een moord gepleegd hebben.


  Maak melding

 13. Doodstraf of niet, het zijn geen mensen maar beesten die het gevolg van hun steeds blijvende keuze verdienen. Een ijzeren kool, in weer en wind en dagelijks veertijg zweepslagen zijn een optie.


  Maak melding

 14. Hahaha JONA dan zou jij het goed doen als Basja voor jou meester en als men zegt wie wat je een ander wenst moge het jou over komen wens je iemand de dood moge jij eerst sterven GOD BLESS


  Maak melding

 15. Doodstraf werd door de blanken uitgevonden,de Indianen in Amerika werden vermoord,door blanken,elke vermoordde Indiaan was goed voor een hap geld en land.
  In Zuid-Afrika werd er ook beloond voor elke vermoordde zwarte,door de dierlijk Engelsen en Nederlanders.
  Dus waar zeiken jullie over!Afschaffen die blanke wetten.


  Maak melding

 16. Doodstraf is niet van deze tijd, maar je rent als blind paard achter de man die persoonlijk de doodstraf heeft uitgevoerd om onze landgenoten en VRIJHEIDSSTRIJDERS.
  Paraman jij ben echt een zeer laffe Surinamer.
  8 december 1982.


  Maak melding

 17. Ik ben voor de doodstraf,iemand die een andere dood ,heeft het recht ook niet te leven misschien gaan die crimenellen die onschuldige mensen om geld beroven en dood schieten wel 2keer na denken.


  Maak melding

 18. Hard maar waar.wij hoeven niet met alleen god beslis te komen het zal maar een van je familie zij die door een bandiet wordt dood geschoten,kijken hoe we dan reageren.????


  Maak melding

 19. Ik daarentegen,ben wel onder bepaalde stringente voorwaarden/maatregelen VOOR de doodstraf!
  Soms is het zó dat er geen twijfel mogelijk is.
  Iemand die b.v. bij een moord of zeer ernstig feit op heterdaad betrapt wordt …. kill,shoot or hang him (high)!!!


  Maak melding

 20. Paraman , die laatste posting van jou moet je eens herhalen in een rechtstreekse confrontatie met de nabestaanden van de mensen die in de bewuste decemberavond/nacht door of in opdracht van jou baasje om het leven gebracht zijn, held!


  Maak melding

 21. ik vind dat de dood straf moet uitgevoert worden aan alle

  moordenaars,verkrachters,moordenaars van de 8-12-1982

  die zonder reden van welke aard dan ook mensen het leven

  hebben ontnomen..

  verkrachters,denk aan kleine kinderen,die dagelijks verkracht worden ,onschuldige vrouwen / mannen.

  moordenaars,denk aan al die rovers die je huis binnen treden jou kort en klein slaan jou eigendommen meenemen,al deze figuren verdienen de dood straf..

  pas als je een paar van deze figuren hebt neer geknalt,dan zouden ze zich wel tien keer bedenken,om van anders mans goed af te blijven..

  dat is mijn mening leuk of niet..


  Maak melding

 22. Ik zou de doodstraf niet afschaffen. Je bent niet verplicht het toe te passen, dus als je niet wil doe je het gewoon niet.

  Ik zou wel de optie willen open laten om hem toe te KUNNEN passen.

  Als er ooit een terroristische aanslag zou komen, vind ik dat de plegers de doodstraf meten krijgen. Ook zware criminelen meet meerdere wrede moorden op hun naam verdienen de doodstraf. Arisin Sampie vind ik een goed voorbeeld van iemand die de doodstraf had moeten krijgen.

  Ook in Guyana zijn een aantal jaren geleden moorden gepleegd waarvan de daders de doodstraf verdienden.

  De laatst opgelegde doodstraf in Suriname was trouwens -voor zover ik weet- niet in 1927, maar in 1982 toen 15 ……… .

  De voorlaatste was denk ik die van Hawker in 1981 (van anderen weet ik niet of twijfel ik.

  Paraman, je bent inderdaad hypocriet en opportunistisch. Maar dat is geen nieuws, denk ik.

  Ik ben in de ongelukkige omstandigheid geweest om van zowel de nabestaanden van 8 december als van die van de Commewijne moorden (inspecteur Blagrove) een ooggetuige verslag te horen. De beelden van de vertellers (niet van de slachtoffers, VAN DE VERTELLERS),draag ik mijn hele leven met me mee.


  Maak melding

 23. De meeste Suri’s zijn bang voor de dood.

  Ik ben voor wanneer er onomstotelijk bewijs is dat er iemand een kind heeft misbruikt of een zinloze moord heeft begaan bij een roof! Ook wraakmoorden, massamoordenaars ed.
  Ik denk in deze eerder aan de slachtoffers dan de daders!

  Hoe, met gas, dat is pijnloos en de dader heeft nog even de tijd om na te denken en berouw te tonen!
  Het lijkt mij ook goedkoper voor de staat.
  De5families vd.) slachtoffers hebben ook geen leven meer!

  Tot uitvoering brengen dus!


  Maak melding

 24. GMAPP/MPP

  Doodstraf is niet van deze tijd, maar je rent als blind paard achter de man die persoonlijk de doodstraf heeft uitgevoerd om onze landgenoten en VRIJHEIDSSTRIJDERS.
  Paraman jij ben echt een zeer laffe Surinamer.
  8 december 1982.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.