VHP op Marrondag: strijden tegen onderdrukking

54

PARAMARIBO, 10 okt – De Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, zal “altijd strijden tegen elke vorm van onderdrukking en erop toezien dat de vrijheid van de hele Surinaamse gemeenschap in de ruimste zin des woords gewaarborgd blijft.” Dit stelt de VHP in een boodschap naar aanleiding van de dag der Marrons.

“Voor de herdenking van de Marrondag is gekozen voor tien oktober, omdat op tien oktober 1760 er een blijvend vredestraktaat werd gesloten tussen het toenmalige koloniaal bestuur en de Ndyuka stam van de Marrons in Suriname, waarbij de vrijheid en zelfstandigheid van deze groep als zodanig werd erkend. Deze dag, is een dag van bezinning”, stelt de VHP. Het gaat dan om bezinnen op wat er is gebeurd in het verleden, de strijd die de Marrons hebben gevoerd.

Er wordt stilgestaan bij de strijd van de diverse Marron gemeenschappen tegen slavernij en voor de erkenning van hun menselijke waardigheid. Die strijd leidde tussen 1760 en 1767 tot het tekenen van vredesverdragen door de toenmalige koloniale overheid. De Marrons bleven echter zij aan zij strijden met hun voormalige lotgenoten die nog wel in slavernij leefden. Zelf wil de VHP blijven strijden tegen elke vorm van onderdrukking.

Bekijk ook:

54 REACTIES

 1. Ik vraag mij af of mijn landgenoten de boodschap van de VHP begrijpen? ik zelf denkt van niet als je kijkt naar figuren als Brunswijk en bouterse die vandaag de dienst uitmaken in het land.


  Maak melding

 2. de V.H.P heeft altijd geprobeerd om de lijn van de onderdrukkers te volgen , ze kregen instructies van de hollanders en nu willen ze praten over het tegen gaan van onderdrukking .
  het was de V.H.P die in 1974 schreeuwde dat er geen plaats was voor djoeka´s en anderen in nikerie en saramakka en dat afrosurinamers lui zijn enz enz , dus deze partij blijft ongeloofwaardig .


  Maak melding

 3. Volg de VHP(FRONT) en niet de NDP. Follow a /the Leader ,but not a/ the dealer(las ‘k ergens ooit) ,want ondanks alle belofte die de NDP heeft gedaan aan de binnenlandbewoners /boslandcreolen of Marrons, tijdens de verkiezingen van mei 2010 is vooral NU’t binnenland achter gesteld. Zie zgn opening van een Internaat te Brokopondo met veel tam-tam kortgeleden nu kunnen de kinderen niet naar school want de poorten van ’t internaat blijken gesloten.Leerlingen moeten nu de zesde klas overdoen,omdat er geen lokaal /school voor hen is bij gebouwd voor vervolg onderwijs.Hahahaaaai voor wie moet men echt waken…??Ik zou eerder zeggen /denken: waak voor DiDiBrie en CREW zij zijn de mensen die ’t binnenland achtergesteld heeft en houdt.DiDiBrie was vaker in ’t binnenland,omdat hij zich niet elders kon ontspannen en of vermaken. Wat zie je nu gebeuren….nu het voor DiDiBrie anders is geworden: is DiDiBrie de grote afwezige in’t binnenland. DiDiBrie is nu dankzij velen in /uit/van ’t binnenland presanie(speeltje) geworden van Su en is hierdoor vaker in ’t buitenland dan in ’t binnenland van Su.Dit zal zo blijven tot’t jaar 2014.Odi odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 4. Wat een hypocrit partij,zij hebben abaisa dood geschoten omdat hij voor de rechten opkwam en die tegen onderdrukking in strijd was’nu,’nu zijn zij ineens tegen elke form van verdrukking,rot toch op vhp,huigelaars’jullie moeten naar hol-land verhuisen,daar horen jullie thuis


  Maak melding

 5. Hoi,hoi wat een boodschap van de vhp, het is gewoon slijmen bij de djoeka,s en achteraf worden ze uitgescholden tot de grootste criminelen van het land.Donderop met je gedoe vhp, zo heeft lachmon deze mensen geholpen dat ze nu zoveel zetels bezitten en naar de stad zijn verhuisd waar ze al de eigendommen van de hardwerkende mensen inpikken.. Ga helder denken dan dit te promoten !!!!!!!!!!!!1


  Maak melding

 6. Somigge surinamertjes hebben kritiek op alles en iedereen behalve opzichzelf, je zou haast denken dat zij de meeste capabele mensen zijn hier op aarde maar niets is minder waar!! Voordat je afgeeft op anderen kijk eens wat jou geweldige rol is in de maatschappij en of die uberhaubt positief is hou anders liever je mond goed dicht!!


  Maak melding

 7. Goed voorgaan..doet goed volgen dus een goed voorbeeld maakt dat een ander ook goed handel.VHP gaat er voor een hele bijzondere dag waarbij vrede was gesloten tussen strijdende partijen.VHP soso VLAM.


  Maak melding

 8. tijdens regering vhp/nps in de jaren 70 kwamen de ndjuka(blakaman)in opstand tegen het verdeel beleid van die twee partijen.

  Medusa
  hij werdt op de gravenstraat vermoord”ik stond erbij en zag het gebeuren,’ik weet ook wie hem vermoord heeft en waarom.

  wat wil jij dan uitleggen.


  Maak melding

 9. Santhokie snapt niet dat de tijden terugkomen. De koloniale tijd waarin de Nederlandse overheid vredesverdragen sloot met de oorlogszuchtige Marrons komen weer terug. Marrons zijn, meer dan de Creolen, genetisch verwant met de autochtone Afrikanen.

  Zie daar wat nu in Afrika gebeurd en de moordpartijen van de Hutu’s op meer dan een miljoen Tutsi’s in 1994. In amper 3 maanden tijd werd bijna de gehele Tutsi gemeenschap met houwers en bijlen in stukken gehakt: mannen, vrouwen en kinderen.

  Zelfs de VN werd door de Hutu’s verrast: er waren absoluut geen aanwijzingen dat deze genocide zou plaatsvinden: 2 gemeenschappen die op het oog vreedzaam met elkaar leefden en waarvan de ene gemeenschap (de Hutu’s) de andere gemeenschap (de Tutsi’s) op een barbaarse manier uitmoordden.

  De Jungle oorlog en het Samaaka vonnis laten een stuk van de ware aard van de Marrongemeenschap zien. Hun ideaal van een eigen staat komt met de dag dichterbij.

  Je kunt alleen stellen dat zij heel goed zijn in het plannen van hun voornemens en het als een verrassing komt op het moment dat hun ware bedoelingen naar buiten komen. Vandaar dat ik niet geloof in het vredelievende van de Marrongemeenschap en vrees voor een dubbele agenda van hun politieke leiders.

  Vooral deze uitspraak van Ronnie Brunswijk (voorzitter van de ABOP – De Algemene Bevrijding en Ontwikkelings Partij) en de nadruk op deze zinsnede:

  ” Met de inzet van de partij hoopt zij de Staat zover te krijgen dat de Marrongemeenschap juridisch geheel vrij kan zijn. ”

  ” 1760 werden met verschillende groepen vredesverdragen gesloten, waardoor de Marrons ook juridische vrijheid verkregen en autonomie verwierven in het binnenland. De ABOP is echter van mening, dat anno 2013 er nog iets hapert aan de juridische vrijheid. Dit komt onder meer tot uiting doordat het grondenrechtenvraagstuk, waarover de partij zich bekommert, nog niet goed van de grond kan komen. Met de inzet van de partij hoopt zij de Staat zover te krijgen dat de Marrongemeenschap juridisch geheel vrij kan zijn. De partij staat in verband met deze dag ook stil bij de economische vrijheid van deze groep waar de werkende mens centraal staat om welzijn en welvaart te verkrijgen. ”

  unquote

  Worden de Marrons onderdrukt en moeten ze zich anno 2013 daarvan gaan bevrijden?

  Hieronder volledige tekst van Ronnie Brunswijk (BRON STARNIEUWS)

  Marrongemeenschap moet zich meer profileren

  10 Oct, 2013

  De Algemene Bevrijding en Ontwikkelings Partij (ABOP) vindt dat de Marrongemeenschap zich meer moet gaan profileren. Veel Marrons hebben in de afgelopen decennia hun sporen verdiend in de politiek, sport, economisch, sociaal en maatschappelijk leven. Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, zegt in het licht van de Dag der Marrons dat het belangrijk is dat deze trend zich verder voortzet.

  De voorzitter is van mening dat er nog steeds een negatief imago wordt opgeworpen rond de groep. Het is belangrijk dat de Marron aan zichzelf werkt om zodoende van dit denkbeeldige imago af te stappen. Om van dit denkbeeld af te komen zal de Marron zich ook meer gaan moeten richten tot de eigen cultuur, meent Brunswijk. De verschillende Marron culturen staan bekend om onder andere vredelievendheid, verdraagzaamheid, hulpvaardigheid en vriendelijkheid. Binnen de partij die regeerverantwoordelijkheid draagt, staat de mens centraal. Er wordt daarom veel aandacht gegeven aan de mens als belangrijkste natuurlijke hulpbron, zegt de ABOP in een verklaring.

  De ABOP zal zich blijven inzetten dat de randvoorwaarden voor onderwijs, betere huisvesting, goede gezondheidszorg en volledige economische mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling van de Marrongemeenschap op de maatschappelijke ladder bewerkstelligd kan worden.

  In vrede leven
  Vanaf 1760 werden met verschillende groepen vredesverdragen gesloten, waardoor de Marrons ook juridische vrijheid verkregen en autonomie verwierven in het binnenland. De ABOP is echter van mening, dat anno 2013 er nog iets hapert aan de juridische vrijheid. Dit komt onder meer tot uiting doordat het grondenrechtenvraagstuk, waarover de partij zich bekommert, nog niet goed van de grond kan komen. Met de inzet van de partij hoopt zij de Staat zover te krijgen dat de Marrongemeenschap juridisch geheel vrij kan zijn.

  De partij staat in verband met deze dag ook stil bij de economische vrijheid van deze groep waar de werkende mens centraal staat om welzijn en welvaart te verkrijgen. De ABOP wil samen met de inzet van de totale marrongemeenschap waar dan ook in Suriname, gaan strijden voor meer economische vrijheid. Voor zowel de Marronman als -vrouw is er dus werk aan de winkel. Veder roept de partij in verband met de dag der Marrons op 10 oktober alle marronstammen in Suriname op om in vrede met elkaar te leven. Ze moeten zich bezinnen maar bovenal werken aan de economische zelfstandigheid voor de verdere ontwikkeling van onze natie.


  Maak melding

 10. medusa

  weet jij dan niet dat er onder nps/vhp de frontjes,traangas tegen het bevolking werd gebruikt en dat er stakingen in het land orde van de dag was,scholen,sommige bedrijven,werden gesloten vanwege stakingen,’men moest in de rij gaan staan om een stukje batjau te kunnen krijgen(kopen)er was groote schaarste in het land.

  no kon taiji mi tak ju sabi na tori.

  het politie macht(santokhi) dat toen geheerst heeft heeft geen sociale effecten tot stand gebracht maar juist een verdeeldheid onder de mensen,;hun educatie was niet vanuit het land en volk,maar vanuit een europees heerst systeem”vandaar het verdeeldheid onder hen en het volk.

  nu ondervind men de na effecten van die negatieve educatie,’het is zelf zo voor sommigen dat zij bang zijn om de negatieve educatie dat zij genoten hebben te verwerpen en meer van zich zelf gaat respecteren.


  Maak melding

 11. Bouterse heeft honderden marrons tijdens de binnenlandse oorlog omgebracht, heeft tijdens een meeting met Brunswijk zijn twee lijfwachten vermoord.
  Zijn we dit alles vergeten?
  Wie werken nu samen in de coalitie?

  Tijdens de protest demonstratie liep Abaisa een groep politie agenten tegemoet gewapend met een houwer en met “beschermende boeien”. Geen gevolg gevend aan alle waarschuwende woorden en waarschuwings schoten welke uiteindelijk leidde tot zijn dood.
  Wie zou je hier moeten verwijten?


  Maak melding

 12. FADSO

  met alle respect;maar,de vader van jou koningin heeft honderden doden op zijn geweten,(vergeet president Bush niet)nu,is zijn dochter koningin van NL,nu wordt er niet meer over haar vader gesproken’vind jij dat rechtvaardig,dan,’vanuit jou posting heb ik kunnen merken dat jij op informatie jou mening uit”is ook goed’,maar,heb jij dan zelf onderzoek verricht om jou beschuldiggingen naar de president te kunnen bewijzen of waarmaken.


  Maak melding

 13. Wat een fok!!
  Sinds wanneer komen VHP op voor de marron??
  Sinds wanneer in de geschiedenis is de VHP op gekomen voor de marrons??

  VHP probeer nu schijn heilig te doen om stemmen te proberen te winnen bij de marrons, maar ze mogen het vergeten dat dat gaat lukken.
  VHP’er praten in het algemeen slecht over marrons en ze houden niet van marrons.


  Maak melding

 14. De VHP zal alleen strijden voor de vrijheid en rechten van de rijke groepje SENATAN en de ARIA voor de rest heb ik echt een zwaar hoofd erin….

  Ach ja, als Brunswijk beloofd dat elke surinamer miljonair zal worden als hij gekozen wordt, dan waarom de VHP geen verkiezingsstunt…

  Als de VHP inzet op zwaardere straffen invoeren voor criminelen, burgers meer rechten geven om zichzelf te mogen beschermen dan maken ze meer kans…

  Voor de rest maakt bijna elke partij wel grote beloftes die niet nagekomen worden, als men eenmaal op die stoel zit dan is alles weer vergeten…


  Maak melding

 15. @Roti bojo

  Heb je iemand van de vhp horen zeggen…kom marrons stem voor mij??!!!

  Neen toch,degenen die zich vrijwillig aanmelden bij de vhp zijn van harte welkom,de anderen diue de vhp haten Mogen wegblijven ,wij hebben ze niet nodig!!
  Straks ga je weer zitten jammeren dat niemand wat geeft om de3 marrons!!


  Maak melding

 16. Beste in Su geboren!!! Waarom altijd naar andere kijken???
  Kijk of jou keuken schoon is, en kom niet met slappe was aanzetten van ja maar de keuken van de buren is ook vies…typisch een vervelende surinaamse eigenschap dit!! Volgenslou is nog niet bewezen wie al de Marrons heeft vermoord is de binnenlandse oorlog?hahah Je bent toch niet naief he??!!!hahah


  Maak melding

 17. Het is mij opgevallen dat de VHP op belangrijke dagen een verklaring uitgeeft waarin hun visie wordt verpakt. Marrons vormen een belangrijk deel van de Surinaamse samenleving en het zou daarom onjuist zijn als de VHP op zo’n dag niks van zich zou laten horen.Een mooie boodschap met diepe betekenis.


  Maak melding

 18. De VHP heeft nu en altijd de NPS als slaaf gediend.
  Voor hun eigen achterban hebben ze nooit wat betekent.
  Het Surinaamse volk is altijd verdeeld door deze partij.
  Waarom niet de waarheid vertellen aan de Marrons dat ze geen rechten kunnen ontlenen als je niets voor het land betekent.Alle Surinamers zijn gelijk er mag geen onderscheidt plaats vinden tussen de volkeren.Deze mensen zijn opgevoed door de NPS die hun van alles en nog wat heeft voor geschoteld.Maar de oprechtheid naar deze mensen is nooit geweest.Maar waar is de NPS eerlijk in geweest.Koloniale afspraken betekent niet dat wat je uitkomt neem je aan wat je niet uit komt verwerp je.Dus Marrons probeer wat te betekenen voor het land gebruik je verstand en vecht niet voor Marrons maar voor het volk.JULLIE ZIJN SURINAMERS.


  Maak melding

 19. Ben je wel in Su geboren????
  Geschiedvervalsing heeft haar werk gedaan, probeer je het gewoon te ontkennen of wil je het steeds niet geloven. Jawel hoor, er kleeft heel wat bloed aan zijn criminele handen.


  Maak melding

 20. @in su geboren
  Maxima zou zeggen:”Je bent een beetje dom”
  1.Wat hebben kinderen nou te maken met de daden van hun ouders!
  2.En indien de vader van Maxima de doden op zijn geweten heeft,O.K.
  Maar hij heeft ze niet eigenhandig doodgeschoten,als je begrijpt wat ik bedoel!


  Maak melding

 21. @in su geboren
  Jij zegt tegen medusa:”weet jij dan niet dat er onder nps/vhp de frontjes,traangas tegen het bevolking werd gebruikt”!

  En MEDUSA zegt tegen jou:”Liever traangas dan kogelbrieven tegen je eigen mensen.”
  Liever traangas dan je eigen mensen landverraders en staatsvijanden te noemen.
  Liever traangas dan van moord beschuldigd worden.
  Liever traangas dan voor Coke smokkel veroordeeld worden.
  Liever traangas dan een zoon hebben die wegens wapenhandel en cokesmokkel is gearresteerd en op dit moment de waarheid over zijn vader vertelt.
  Liever dat ………. door in su geboren!!!!!


  Maak melding

 22. Tsja, als je teveel bojo zaadjes eet, dan ben je vaak genoeg het spoor bijster.
  Een pittige kerrie kwie, brengt je weer op het rechte pad.

  Smakelijk eten!


  Maak melding

 23. @Flexara

  Je spreekt jezelf tegen mens!

  “het is gewoon slijmen bij de djoeka,s en achteraf worden ze uitgescholden tot de grootste criminelen van het land.”
  “zo heeft lachmon deze mensen geholpen dat ze nu zoveel zetels bezitten en naar de stad zijn verhuisd waar ze al de eigendommen van de hardwerkende mensen inpikken.”

  Dit klopt wel:
  “Ga helder denken”………..

  Jij dus…


  Maak melding

 24. De VHP was toch niet verantwoordelijk voor Moiwana? Brunsie ging samen met de grootste moordenaar in de marrongeschiedenis samenwerken om zelf rijk te worden en zich te voort te planten deze gek heft honderden kinderen verwekt ik hoop dat hij de moeders voldoende alimentatie betaald.


  Maak melding

 25. ABAISA was gewaarschuwd op dat moment!!!Zoiets had niet mogen gebeuren. Politie,Militairen worden special getraind om in een volksopstand niet verder te laten escaleren.Tijdens de dagen van Anton de Kom viel ook 1 dode en 2 gewonden toen!! met een extra politie parade.


  Maak melding

 26. pittbull
  wat bedoel jij’of wil jij ook wat te zeggen hebben”slaat nergens op.

  medusa

  dit is geen contest;nogmaals,hoe weet jij dat die vader van jou koningin,mensen,niet eigenhandig vermoord heeft.
  jij zegt;liever traangas dan kogel brieven,’in de tijden van nps/vhp werden er mensen met karabijn dood geschoten,die hebben nooit een kogelbrief ontvangen,maar……………..

  fadso

  wat probeer jij mij duidelijk te maken,’kan jij uitleggen wat jij bedoel.


  Maak melding

 27. Na de Hindoestanen zijn de Marrons de grootste bevolkingsgroep in Suriname. De VHP-ers zijn daarom op zoek naar versterking van hun gelederen. Ze zijn zich van bewust dat de NPS verworden is tot een partij die op sterven na dood is.De NPS is te zwak om de weegschaal in het voordeel van het NieuwFront te beslechten.

  Volgens de VHP mag en kan de NPS niet hoog meer van de toren blazen.Ze hebben zich gerealiseerd dat de NPS hen kiezers kan/zal kosten en daar zijn ze bang voor.Het lonken naar de Marrongroep, moet men daarom vanuit deze analyse bekijken.Het lonken naar deze groep zal hen door Ronny Brunswijk niet in dank worden genomen.


  Maak melding

 28. Lijkt wel dat veel SURINAMERS en de niet suries die zich hier te schande zetten het nooit leren kijk hoe wij met elkaar omgaan dus eenheid ver te zoeken wij willen onze eigen mensen zonden niet vergeven maar buitenlanders wel terwijl het 100000 maal erger was en nog bepaalde plaatsen niet dat wij wrok moeten hebben tegen die mensen maar vergeef zo dat ook u vergeven kan worden want wij zijn allemaal zondaars en toch kinderen van GOD en alleen hij heeft het recht GOD BLESS YOU ALL


  Maak melding

 29. @in su geboren
  Heb je over die andere genoemde punten niets te zeggen,lafaard?
  Abaisa was gewaarschuwd en liep toch verder dus …… hij dat dat ie onsterfelijk was maar ….. kaboem!!!!
  Daar lag hij met al zijn boeien en houwer!
  Klaar was kees!


  Maak melding

 30. @in su geboren
  Jij zegt:”medusa hoe weet jij dat die vader van jou koningin,mensen,niet eigenhandig vermoord heeft”.

  Als hetgeen jij beweert waar was dan zou dat zeker bekend zijn geworden!Mensen hebben getuigenissen afgelegd en niemand beweert wat jij beweert maar zeggen wel dat hij op de hoogte was van de moorden maar er zelf niet aan heeft deelgenomen.
  Maar hij ontkent dat zoals jouw president (die mensen eigenhandig heeft vermoord) dat ook ontkent!


  Maak melding

 31. Is dit de politieke versie van, 10 koeien en een Zundapp

  De VHP’ers zijn amper 140 jaar in Suriname, en dan praa men over een verdrag uit het jaar 1760 !

  Ik hoor Brunswijk in India al praten over de achterstelling van de Dalits vanaf het jaar 0 in India !


  Maak melding

 32. =Wanner zullen de Surinamers nou een keer zeggen dat ze een zijn ongeacht wie je bent en van waar je komt???

  =Je mag wel kritisch zijn over zaken, maar er zijn grenzen.
  =Wanneer houd het nou op met het etnisch denken??

  +Ik vraag mij het volgende af, als Julian die ook een Saramaccaans is de zelfde tekst had geschreven was ik benieuwd hoe men erover zou denken en schrijven.


  Maak melding

 33. @michael, wat Brunswijk wilt kan gewoon niet. Hij zou het liefst willen dat waar de marrongemeenschap nu woonachtig is gewoon van hen wordt ongeacht de grondstoffen die daar te vinden zijn.

  -Ze zijn toen vrije mensen geworden, maar niet van het Juridische dat zij zich niet aan de regels hoeven te houden.

  -De eenheid onder de marrongemeenschap is ver te zoeken vanwege de verschillende stammen daarom zou men eerst hieraan moeten gaan werken.

  =Brunswijk vergeet een ding::als er bedrijven naar het binnenland willen gaan, worden ze voordat ze daar aankomen om te beginnen al bedreigd.

  =Vergeet niet dat deze zelfde Brunswijk en Bouterse een puinhoop in het binnenland hebben veroorzaakt.

  VERKIEZINGSSTUNT


  Maak melding

 34. Neem je een positieve standpunt in, dan is het niet goed. Zeg je niks dan is het ook niet goed, want dan heb je gezwegen. Het is ook nooit goed.
  Ik raad de VHP aan om het volgende jaar op deze herdenkingsdag te zeggen: alleen Marrons kunnen begrijpen wat slavernij was, dus wens ik ze prettige slavernij-herinneringen toe.


  Maak melding

 35. MEDUSA:.”Wat hebben kinderen nou te maken met de daden van hun ouders!”
  DINO: “Welke vader? Ik heb niets met me vader te maken. Ik doe alleen wat hij me geleerd heeft.”


  Maak melding

 36. De VHP-er op dit forum die ook maar één goed woord over heeft voor deze zwaar onderdrukte en achtergestelde bevolkingsgroep, mag nu zijn/haar stem laten horen!

  Als de vos zijn passie preekt…….


  Maak melding

 37. @ MEDUSA:”Wat hebben kinderen nou te maken met de daden van hun ouders!”
  DINO: ” Me vader? Is niet hij heef me geleerd over die drugs en die wapens. Hij doet die soort dinges niet.”


  Maak melding

 38. Correctie.

  The descendents of Africans are the biggest ethnic group in Suriname.

  Marrons zijn weg gelopen slaven.
  Slavernij no de moro, so no betitel deng sma leki marron.
  En if joe geboren inni a Janga foe Su , PLEASE no kar joe sref wan marron ooktoe.
  Deng wang di ben de na joe fesi, deng gran wan di no de mo(voor 1863), beng kang kaar deng srefi so.
  Je bent gewoon een surinamer van afrikaanse afkomst.

  Sh!t, go back far enough in time and we ALL as humans are AFRICANS. (Archaeology 101)

  Oen tap soekoe foe prati mi blaka brada nanga sisa.
  Creool, stadsneger, bosland neger/creool.
  SAME SH!T
  A TAN WANG BLAKAMANG

  Hoor of zie je die INDIERS zichzelf splitsen into muslim, hindoe, buddhist, etc.?
  Nee toch.
  Deng tan kaar deng sref hindoestani.
  En no e tak neks if joe kar deng so. WHY???????

  Because there is power in numbers, so they of course want to project strenght by claiming to be the largest ethnic group in the country which the average dummy on the street(vooral deng so-called foto nengre) doesn’t realize

  Ze zijn geen hindoestanen.
  Show me where on the world map any country is called Hndustan/Hindoestan.
  Nergens. Ze zijn en blijven Surinamers van Indische afkomst.

  So No. They’re NOT the biggest ethnic group in SU.
  Do the math.

  Look at the bigger picture here people.


  Maak melding

 39. Deze partij kan een hele grote partij worden.

  Hier enkele tips aan haar adviseurs;
  Verander de naam, de VHP doet te veel denken aan de verenigde Hindoestaanse partij.
  Maak de partij zelf sterk door een goed programma te presenteren.
  Minder of geen overleggen met de voormalige kolonisator,maakt een afhankelijke indruk.
  Succes verder


  Maak melding

 40. SRIKA en Paraman,
  1) De VHP heeft zich altijd aan de democratische spelregels gehouden.
  2) De VHP heeft nooit hun landgenoten onderdrukt, vernederd, geknecht en vermoord
  3) Zonder democratie, onderwijs,rechtvaardigheid zal Suriname nooit vooruitgaan.
  4) VHP, NPS, SPA , DA 91 verdedigen de democratie, rechtvaardigheid, normen en waarden.
  Als u reageert graag inhoudelijk en met feiten.


  Maak melding

 41. De term Hindoestaan verwijst oorspronkelijk op mensen die in Noord-India langs de Indus hebben gewoond. De inwoners van Noord India werden/worden Hindoestanen genoemd. De naam Hindoestaan verwijst niet naar religie maar naar etniciteit en naar de gebied van origine (herkomst waar deze mensen vandaan komen).

  O,ja correct de VHP heeft nooit hun landgenoten onderdrukt, vernederd,geknecht en vermoord. Slachtoffer van de decembermoorden waren Rambocus, Sheom Bar. Omraw singh, Sohan Singh. Rambocus heeft de groep met zijn eigen lichaam beschermd tegen de slagers van Bouterse en is door onze grote leider persoonlijk gecastreerd. Stof tot nadenken. We zijn allemaal slachtoffers van de laarzen van Bouterse en consorten.

  Niet de Hidoestanen hebben de slachting van Moi Wana aangericht, maar de slager die hoofd is van de veiligheidsteam van B. Die heeft nog koelbloedig twee lijfwachten van Brusie naar de andere wereld geholpen. Mensen vergeet de geschiedenis niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.