Film “Inside Suriname” over milieuproblemen door goudwinning

14

Op 11 oktober wordt in het Bijlmer Parktheater de film “Inside Suriname” vertoond. De film laat de desastreuze gevolgen van goudwinning voor de inheemsen van Suriname zien. De avond staat in het teken van 12 oktober, de Columbus dag.

Ook veel inheemsen die in Nederland wonen weten niet goed wat er gaande is in Suriname. De Inheemse organisaties, de Stichting Kaikoesie, Amazone Khonanong, Mapuche foundation FOLIL en Indigenous Movement willen met deze avond een dialoog op gang brengen over de verstrekkende sociale gevolgen van de goudwinning op de leefgemeenschappen in Suriname.

De film “Inside Suriname” is geproduceerd door Eric Wijngaarde en de Amerikaanse producer Jerry Hartman.


14 REACTIES

 1. Zal deze eye-opener (de kwikvervuiling) de goudzoekers op andere gedachten brengen? Dit probleem moet op nationaal niveau worden aangepakt. Maar het grootste probleem is dat de mensen die dit zouden moeten tackelen vanuit de overheid, zelf direct hierbij betrokken zijn. Het zal op internationaal niveau aangepakt moeten worden. Want als het zo door blijft gaan, vrees ik dat we straks geen anyumara trapoen of andere geliefde zoetwater vissen kunnen eten. Kondreman laat het geen; “nyan na fesi en k’ka na baka” worden. Het is nu nog vijf voor twaalf, dus het kan nog, want kwikvergiftiging daaruit ontstaat er vaak misgeboorte of misvormde kinderen, laat het niet zover komen. Omdat er veel meer minder agressieve manieren zijn om goud te winnen. Ook in Paramaribo ontkomt men niet aan want het is zover gevorderd dat er ongeveer 30 meter boven de binnenstad in Paramaribo een vergiftigde kwikdamp hangt. Hiervoor is Suriname ook al gewaarschuwd, maar er is nog niets aangedaan. De goudsmeden moesten filters gebruiken bij het smelten van het goud, maar daar is nog geen gehoor aangegeven. En Suriname kennende, pas wanneer het kalf verdronken is zal men gaan praten over hoe de put te dempen. Kwik is geen sigaretten of tabaksrook, maar een van de dodelijkste zware metalen die er bestaan. Erger dan welke ziekte dan ook, want er bestaat “geen genezing” wel een gruwelijke dood tot gevolg. En verwacht niet dat de overheid hieraan wat zal doen, want het kost geld en daar begint het probleem. Omdat men het geld liever in eigenzak stopt dan het voor een verbetering in te zetten.


  Maak melding

 2. Het ergste moet nog komen. Een aantal jaren terug is er onderzoek geweest, hieruit is gebleken dat ook vele kleine kinderen reeds kwik in hun lichaam hebben( gebruik van rivier drinkwater (besmet).. Een ieder weet dat kwik in lichaam zeer schadelijk is en op termijn kanker veroorzaakt. Is de gezondheidszorg in SU hierop wel voorbereid….
  Hoe duur was de suiker.
  Hoe duur was goud.


  Maak melding

 3. 10 okt. 2013

  Srika weet wel heel goed wat zich in het binnenland van Suriname afspeelt.Ook zeker onder de Inheemsen.

  Het probleem is niet het klimaat of de biodiversiteit in het binnenland van Suriname, maar het probleem is een economisch, sociaal en vooral een politiek verschijnsel, uitgaande van de mens zelf.En daar moet een oplossing voor gevonden worden.

  Srika is echter wel bang, dat zelf met REDD+ als stok achter de deur een oplossing nog ver in het verschiet ligt.
  Srika


  Maak melding

 4. Mebaryu hierboven schetst nog een posifief plaatje van 5 voor 12, er wordt op grote schaal kwik verbrand, dat elders neerslaat. Ook in Paramaribo wordt door goudopkoperijen kwik gebruikt, dat zo door de schoorsteen gaat. Ik heb geen enkele illusie dat dit land nog leefbaar is op dit moment en in de nabije toekomst. Je wordt vergiftigd door uitlaatgassen van auto’s (fijnstof), kwikdampen, kwik in drinkwater en vis, antibiotica in de kip, en ongecontroleerde hoeveelheden landbouw gif in de groentes. De leefomgeving van surinaamse jongste en toekomstige generatie’s wordt kapot gemaakt voor beetje tijdelijk economisch gewin. Grootste kwaal hier, geld oftewel goudkoorts, ergste ziekte die bestaat. De goudindustrie heeft enorme vlucht genomen, bijna iedereen in SU bezit in tussen een graafmachine om goud te delven, of een truck om de bomen uit het verkrachte bos te transporteren. Ik denk het is geen vijf voor twaalf, maar ruimschoots te laat, en enige kans op verbetering is helemaal niet in zicht. Integendeel, alle ruimte voor de goudzoekers, en gezien het feit dat kwik je hersenen aantast zie ik het extra somber in.


  Maak melding

 5. Wat mij opvalt op de Foto{inside Surinam} een jongen met zijn Schoolhemd!!Is hij soms aan het spijbelen?Die mogelijkheid bestaat momenteel wel.

  RAMP..RAMP…EEN hele
  grote ramp die NOG te voorkomen is!! De indianen,marrons zijn nu pas aan het wakker worden!!

  Door het inademen van KWIKDAMPEN{vervuilde lucht} en zijn verbindingen zijn vooral giftig voor foetussen.Vrouwen die
  blootgesteld zijn geweest tijdens de zwangerschap kregen baby`s met heel ernstige geboorteafwijkingen{minamataziekte in JAPAN}Blootstelling aan jonge kinderen kan ook zeer ernstige neurologische{ziekten in hersenen,het ruggemerg en de zenuwen}gevolgen hebben!!!Hoe zal de toekomst van de KIDS eruit zien beste mensen?


  Maak melding

 6. Besef goed dat alles wat verdamd met de wind mee gaat en uiteindelijk verderop neer zal dalen op het land.

  Paramaribo mag zich gaan opmaken van wat er de komende jaren (en nu al gaande is) uit het binnenland op de steden zal neer dalen.

  Geloof multinationals hun milieurapporten nooit !

  Ik kan u vertellen dat de metaalindustrie veel vervuiling veroorzakkt die je in het begin niet met het blote oog zul zien, maar lichamelijk en geestelijk zult voelen en zeker nu in Suriname die nog niet echt lang wordt blood gesteld aan deze vormen van vervuiling.

  Offers van vooruitgang.

  Gewoon zielig.


  Maak melding

 7. Suriname moet het goud smeden met kwik aan banden leggen en het strafbaar maken met gelijk hoge straffen als voor moord en drugs. Ik wasmvan plan om het land te gaan bezoeken, maar dez wordt dus na het zien van dit documentaire door gestreept en zal ik een ander cqraibisch land bezoeken. Suriname is dus echt voor mij passee.

  Ik kan net zo goed naar Fukoshima of welke stad in Japan dan ook, daar geven ze toe dat de kans bestaat dat je door de troep in de lucht kanker kunt krijgen.

  Het volk moet eens een keer zijn stem laten horen door niet meer naar school te gaan en al het werk een keer stil te leggen puur voor eigen en uw kijderen hun gezondheid.

  U wilt toch niet ziek worden of uw kinderen door een stel “Beun Hazen” in uw omgeving ?

  En ik moet het zeggen er zijn te weinig instituten die hier tegen moeten kunnen optreden, want of het een regering van Bouterse of oppositie is, dan maakt het geen ene bal uit of u uw vertrouwen schenkt aan een van de twee regeringsgroeperingen.


  Maak melding

 8. Ontwikkeling is vooruitgang
  Straks wonen wij allen in een prachtige eigen villa, dankzij het goud
  Straks zijn we allen goed verzekerd tegen alle onheil dat ons kan overkomen, dankzij het goud
  Straks kunnen wij ook een wereldreis maken, dankzij het goud
  Straks hebben wij 6 baans snelwegen, heeft ons regenwoud plaats gemaakt voor nieuwe moderne steden en worden wij een eerste wereldland, dankzij het goud
  MAAAARRRRR……
  Straks hebben wij geen auto’s meer maar voor elk een scootmobiel, dankzij het goud
  Straks lopen onze kindertjes er ziek en kreupel bij, dankzij het goud
  Straks draagt iedereen een zuurstoffles op zijn rug, dankzij het goud
  Straks lopen er dieren met drie poten rond, dankzij het goud
  Straks…… ja straks is er geen straks meer……..dankzij het goud.


  Maak melding

 9. Roy,
  Onze broeders en Zusters in Suriname zijn meester om de paarden achter de wagen te spannen.
  De oorspronkelijke bewoners van ons land zijn niet eens vertegenwoordigd in het parlement, ze worden misbruikt door regeringen en zogenaamde Indianen.
  Hebzucht, machtsmisbruik,corruptie en megalomanie zijn de basis voor deze zelfvernietiging dat nu gaande is in Suriname.
  De vraag die wij ons zelf moeten stellen, is wat deze regering doet om te voorkomen dat er hele generatie vergiftigd worden in het binnenland.


  Maak melding

 10. Wel is het zo dat er haast niemand in Suriname hiervan opkijkt, zij zijn allemaal gefocust op zoveel mogelijk geld verdienen. Dus eigenlijk is dit aan dovemansoren besteed, want voor de meeste geldt eerst zien dan geloven en na mij de zondvloed en dit gedrag is ook duidelijk werkbaar. Wel is het zo dat bij eventuele aanwijsbare schade aan mens en dier, geen bedrijven aansprakelijk gesteld kunnen worden, dit vanwege de illegale bedrijvigheid rond de goudwinning. Nu al zijn de gevolgen van deze hebzuchtige dodelijke drang naar goud/geld verdienen zichtbaar, waar de meeste betrokkenen op een paar na de andere kant op kijken. Ook in de binnenstad laat de overheid de goudsmeden hun ganggaan, en dit allemaal vanwege corruptie en wanbeleid. En juist deze vorm van struisvogel gedrag zal hen vroeg of laat opbreken, het is een kwestie van tijd. En juist, de overheid die een taak hierin heeft blijft opvallend stil, dit omdat vele van hen concessies hebben. Wat er in het binnenland gebeurt is “pure roofbouw” en “milieuvergiftiging”, die zijn weerga niet kent.


  Maak melding

 11. Wetenschappers doen al jarenlang hun uiterste best, om het Surinaams volk bewust te maken van de gevaren en gevolgen van kwikgebruik, niemand luistert. Deng yessie tranga!

  Door belangenverstrengeling van hooggeplaatsten, zal binnen de goudsector niets veranderen.

  Het rest hun nu maar een goede uitvaar verzekering afsluiten, lijkt mij geen overbodige luxe.


  Maak melding

 12. @patwin,denk je dat ze,ondanks het goud delven houtconsessies hebben er aan denken om zich te laten verzekeren voor een uitvaart.
  Ondanks ze dat doen,brengen ze de moet op om te zeggn dat lantie ze een huis,zorgverzekering gratis moet geven.En niet te vergeten ook de uitvaart moet verzorgen.
  Jammer dat niemand dit serieus neemt.En toch komen ze nit vooruit.


  Maak melding

 13. “na het zien van dit documentaire door gestreept en zal ik een ander caraibisch land bezoeken. Suriname is dus echt voor mij passee.” Afrikaanse Leeuw.

  Gelijk heb je, ze hebben hier totaal geen enkel respect voor de natuur, niemand. In de Guyana’s is ook helemaal niks te beleven, geen stranden, saai landschap. Costa Rica kan ik je aanraden, prachtig land. Is 1 groot natuurpark, met relaxte sfeer, vooral aan de Caribische kust. Waaaaanzinnig mooi land.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.