Abop wil Marron juridisch en economisch bevrijden

31

PARAMARIBO, 10 okt – De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelings Partij, Abop, gaat voor volledige juridische en economische bevrijding van de Marrongemeenschap. Weliswaar zijn de ketenen van slavernij al generaties lang verbroken met vredesverdragen De politieke partij van Ronnie Brunswijk is desondanks van mening dat anno 2013 er nog iets hapert aan de juridische vrijheid.

Dit komt onder meer tot uiting doordat het grondenrechtenvraagstuk. De partij maakt zich er druk om dat de aanspraken op de grond van de gemeenschappen in het binnenland maar niet juridisch geregeld worden. De inzet is daarom op de Marrongemeenschap ‘juridisch geheel vrij’ te maken. Ook ‘meer economische vrijheid’ behoort tot de politieke prioriteiten. “Voor zowel de Marronman als -vrouw is er dus werk aan de winkel”, stelt Abop.

“Marrons moeten zich bezinnen, maar bovenal werken aan de economische zelfstandigheid voor de verdere ontwikkeling van onze natie.” Abop houdt de achterban overigens ook een spiegel voor. Er is nog steeds een negatief imago rond de Marrongemeenschap. “Het is belangrijk dat de Marron aan zichzelf werkt om zodoende van dit denkbeeldige imago af te stappen. Om van dit denkbeeld af te komen zal de Marron zich ook meer gaan moeten richten op de eigen cultuur van vredelievendheid, verdraagzaamheid, hulpvaardigheid en vriendelijkheid.”

31 REACTIES

 1. Gaat ABOP de Marrons ook juridisch gaan bijstaan inzake de Moiwana massaslachting ? Is Brunswijk bereid de samenwerking met de daders definitief stop te zetten ?

  Anders kun je de ABOP niet serieus nemen.


  Maak melding

 2. Brunswijk vergeet erbij te zeggen dat dit alles moet geschiede binnen het kader van de grondwet.
  Verder wil Brunswijk aan herinneren dat hij degenen is die liep te klagen over gevangenissen die vol zijn met marron jongens.
  Beste Redactie ik hoop dat binnen u kader valt???


  Maak melding

 3. Gefeliciteerd met de Dag van de Surinaamse Marrons!

  “Abop houdt de achterban overigens ook een spiegel voor. Er is nog steeds een negatief imago rond de Marrongemeenschap. “
  Wanneer houdt abop een spiegel voor de eigen politieke leider? Of is hij ‘diplomatiek onschendbaar’

  “Om van dit denkbeeld af te komen zal de Marron zich ook meer gaan moeten richten op de eigen cultuur van vredelievendheid, verdraagzaamheid, hulpvaardigheid en vriendelijkheid.”
  Mooi voornemen, maar met brunsi aan het roer heb ik mijn twijfels, sorry!

  Meneer de adviseur, tenminste ik neem aan dat dit stukje is geschreven door een adviseur.
  Zolang brunsi als leider fungeert van ABOP zal er helemaal niets veranderen.
  Hij is absoluut geen rolemodel voor de jongere marrons.


  Maak melding

 4. Mooi. Nu de rest vd natie ook nog.

  Wat is het toch mooi om iedre keer de volgende woordene te horen uit de mond van vorige en huidige machthebbers:
  “Surinamers moeten zich bezinnen, maar bovenal werken aan de economische zelfstandigheid voor de verdere ontwikkeling van onze natie:.
  En U heeft het goed geraden, de politicus zal zich inzetten om dit te bewerkstelligen.

  De achterliggende gedachte is dat de politicus meer gefocused is op het bevorderen\uitbreiden van zijn eigen economische zelfstandigheid en verdere ontwikkeling\ accomoderen van zijn innercircle.
  En ja mensen, om dat te bereiken vertellen ze kul verhalen aan jullie.
  Het gaat U allen goed. Wees wijs en vertrouw alleen jezelf. De politicus die nog werkt op basis van idealen en moreel besef is een nagenoeg uitgestorven soort. Hedendaags is de politiek een middel om zich snel te verrijken zonder dat je ervoor hoef te verantwoorden. Trouwens ze doen het allemaal. Dus ….


  Maak melding

 5. Weer zo’n verkiezingsretoriek het steeds beloven van wat niet bewerkstelligd gaat worden. En om juridisch en economisch bevrijding te brengen, moeten de te bevrijdde mensen op zijn minst geschoold zijn. Anders is en blijft het een utopie. Wat denk deze zeer laaggeletterde te doen, in de nog bijna twintig maanden die er nog resten. Alles wat deze schurk denk te bereiken met zijn achterban zijn loze kreten en beloften. Het is nu afgelopen met deze crimineel en zijn criminele achterban. Want; “de tijd van komen is gegaan, en de tijd van gaan is gekomen”, de rek is er helemaal uit, à kaba na patu à kaba na spun. Deze dombo met zijn grootspraak kan zichzelf niet eens bevrijden, hoe denkt hij dit voor elkaar te krijgen, zijn misdadige volgers te bevrijden, wat een lachertje. Ze zouden eerst socialevaardigheden moeten leren, daarmee moet eerst een aanvang worden gemaakt. Eerst het ene en dan het andere. Abop, de Algemene-Bedriegers-en-Oplichters-Partij. Daar is geen plaats voor in de gemeenschap, hij moet persoonlijk opzouten. Het zou Suriname sieren bij de volgende verkiezing een commissie samen te stellen, om alle zogenaamde parlementariërs op hun merites te beoordelen, alvorens plaats te nemen in het “Hoogste College van Staat”. Want deze vorm van politiek bedrijven moet ophouden, het leverd de gemeenschap helemaal niets op, en het kost nodeloos veel geld voor het niets doen. We moeten afstappen van de BananaRepubliek imago, want anders zullen investeerders weg blijven. Het moet tot het verleden gaan behoren dat vooroordeelde misdadigers zitting hebben in het parlement. Nergens ter wereld komt dit voor, alleen in Suriname is het zo.


  Maak melding

 6. Wanneer wordt Suriname bevrijd van de criminelen Brunswijk, Bouterse en Somohardjo? die vraag lijkt me veel belangrijker, dan die Eigen belangen van koning Brunswijk.


  Maak melding

 7. De leider van ABOP moet eerst zijn volgelingen een goed voor gaan bewijzen!!!JAMMER voor hem!
  ONTKENNING!!!
  GEVANGENISSTRAF VAN 6 JAAR EERST UITZITTEN IN NEDERLAND!!!
  BANKOVERVAL GEPLEEGD OOK UITZITTEN!!!
  Wat denkt hij nou??


  Maak melding

 8. Deze drie coalitie-genoten Bouta-Brunsie-Somo kunnen Suriname niet leiden.
  Hun achterlijke idealen zijn verraderlijk en gevaarlijk.
  Situaties in het land lijkt wel het stadje Sodom en Gomora.
  Bandeloosheid en Hoererij zal ons drijven naar de ondergang.
  Achterlijke idealen horen niet meer in deze digitale tijdperk.
  Onze horizon moet verder verbreed worden met intelligentie.
  Deze achterlijke “leiders” moeten hun plaats kennen in onze geciviliseerde maatschappij.
  Wij het volk van Suriname hebben de macht.


  Maak melding

 9. De volle gevangenissen zijn het rechtstreekse gevolg van die opzettelijke tenachterstelling door kustbewoners. Niemand is bereid om de krachten in het bos te gaan geven.
  Nu hebben die jongeren zich op de goudvelden vastgebeten. Over luttele jaren zullen ook zij de wrange vruchten van kwik plukken zo dat nu al niet het geval is.


  Maak melding

 10. Bhaai,

  Vergeet niet die nog grotere volksrovers, maar dan vanachter een bureau, rijdend in een groot terrein voertuig, wonend in een villa en vooral doen als hij van de poes geen kwaad weet.


  Maak melding

 11. hallo,,

  dit is een goed gedachte..

  aller-eerst moet de lijder van de jungle commando zijn straf uitzitten en zelf bevrijdt worden van al zijn daden..

  hij moet eerst een schade veergoeding geven aan al die families die nog leiden van van de z.g.n. oorlog,want het volk heeft verloren terwijl hij de lijder lonny schat rijk is geworden door zijn eigen volk uit te roeien..


  Maak melding

 12. Brunswijk heeft zijn eigen ziel verkocht voor geld en macht aan basja bobo. En nu wilt hij anderen verlossen. Deze idioot lijdt aan pathologische grootheidswaanzin


  Maak melding

 13. PARAMAN,
  Vooral doen als hij van de poes geen kwaad weet,terwijl hij een dubbel leven leidt.Overdag lekker luieren,genieten en in de nacht lekker OP STAP!!


  Maak melding

 14. 10 okt. 2013

  Ronnie Brunswijk is een grote hypocriet.

  In 1992, tijdens de vredesonderhandelingen te Lelydorp, was hij tegen een voorstel om de rechten op de gronden in het binnenland te bespreken en een overeenkomst hieromtrent met de toenmalige regering(1992) vast te leggen.

  Wijlen dr. Babb was wel voorstander, maar kon Ronnie Brunswijk en (oom)Leo niet over de streep trekken. Ronnie Brunswijk had zich toen op het standpunt gesteld dat niemand hem uit het binnenland zou kunnen verjagen en “mie no habie no wang gron vanodu”.

  De inheemse broeders werden later door Soemita en van Russel omgepraat de rechten op de grond niet bespreekbaar te maken. In ruil daarvoor kregen zij grote concessies aangeboden of een topfunctie bij de overheid.

  Hoe weet Srika dit? Srika zat en zit overal met de rest van de srika’s.

  Voldoende minpunten!
  Srika


  Maak melding

 15. Ram Singh:
  Hij is niet de enige, hoor. Het zijn allemaal pathologische leugenaars, maar dat wisten we al. Als dit soort baboens pretenderen het land te kunnen besturen. ben ik bang dat Suriname de afgrond al bereikt heeft.


  Maak melding

 16. …..van de poes geen kwaad weet. Welke poes, wil ik dan vragen….

  Maar goed, dus de grondrechten: abop/brunswijk zit nu aan de machtsknoppen. Hoe ver is hij met eerlijke grondrechten?


  Maak melding

 17. Voor de jaren ’80 waren de Marrons al vredelievend, verdraagzaam, hulpvaardig en vriendelijk. Het was een plezier om naar het binnenland te gaan. Albina was zelfs een favorite plaats om te bezoeken voor Surinamers uit andere distrikten en toeristen. Die binnelandse oorlog na 1980 heeft het vredelievend cultuur en imago van de marons negatief beinvloed.
  Ano 2013 zijn de marons wel vooruit gegaan op zetels, maar die leiders op wie zij hebben gestemd zijn de verkeerde personen om hun uit het dal te halen.

  Stoere leiders die ook nog met geld gooien geeft juist een verkeerde imago aan deze groep. Zolang zij op zulke leiders stemmen, zal hun imago en gedragingen nog slechter beinvloed worden. Niet alleen voor hun zelf, maar naar de gehele surinaamse samenleving.


  Maak melding

 18. Dont blame my language, because God and the Devil dit not!
  Het begrip Marron betekent “Afrikaanse slaaf in Suriname die van de plantages vluchtte naar het oerwoud in historiserende context.”

  Later in de geschiedenis hebben zogenaamde geleerde heren, de slijmballen, het woord Marron uitgebreid in diverse leugenachtige contexten om zodoende de strooplikkende afstammelingen van de vroegere weggelopen slaven niet voor het hoofd te stoten.

  Ma.w. De Afstammelingen van de eerste weggelopen slaven, dus de huidige bosnegers oftewel de boesie nengré ‘s zijn geen “Marrons”, maar Surinamers! Dus wat voor bullshit wil men mij komen vertellen, dat dit Marrons zijn? Wanneer zijn zij van de plantages gevlucht? Was dit ook in de tijd van Columbus of tijdens het Euro kolonialistische tijdperk of na de onafhankelijkheid van Suriname? Buitendien waren de slaven die in de beginperiode van Suriname van hun Christelijke baas wegvluchtte het Surinaamse oerwoud in, niet-gelovig. Dit betekent dat we tegenwoordig te maken hebben met de hielenlikkers die hedendaags zich te pas en te onpas Marron noemen als de afstammelingen van de vroegere weggelopen slaven. De eertijdse weggelopen slaven, te weten de voorouders van de huidige Surinaamse boslandcreolen, zouden eeuwenlang in hun graf ronddraaien indien dit mogelijk was, want over zoveel verraad door hun nageslachten is ongelooflijk slecht en behelsd de denkwijzen van waanzinnigen, want dit verwachten ze niet. Zie hoe laag bij de grond hun nakomelingen het kruis aanbidden, die het leven hunner voorouders met graagte het leven moeilijk heeft gemaakt en tenslotte afgeslacht namens God en staat. Deze voorouders werden behandeld als Boesie –metie! Ze hebben geschreeuwd en gekermd van de pijn gedurende de fysieke afstraffing door hun vrome eigenaren. Wie zou niet gillen van de pijn wanneer iemand met gevoelloze meedogenloosheid je foltert, pijnigt en aan een haak hangt als een geslachte koe? Ik zou ook alles uit mijn lijf schreeuwen mi boi. Stellen jullie dit eens voor vrome voorouderlijke verraders, die zich maar al te graag Marron noemen om hun valse positie als Marron te handhaven, terwijl jullie deze titulatuur geenszins verdienen! I HAVE A DREAM, dat ik gezegend en gesterkt ben door jullie eigen voorouders, maar jullie hebben ze vervloekt tot in de eeuwigheid. Nageslachten of niet; wie z’n billen brandt moet op de blaren gaan zitten. Zolang die vermaledijde kruis daar in jullie contreien, in de bush bush mooi weer speelt, zullen jullie nimmer de vrede des harten genieten noch de rust verkrijgen waar jullie zo erg naar verlangen. Ellende is jullie deel en met feestvieren wordt jullie kwaadaardigheid ten opzichte van elkaar alleen maar aangewakkerd. Dus.. sot poe marron! Kemopo dja yongoe! Profiteurs, dat zijn het, meer niet!
  django


  Maak melding

 19. Het Surinaams grondgebied is één en ondeelbaar. Het grondrechtenvraagstuk van de Marrons hoeft geen probleem te zijn. Wel moet de mogelijkheid geboden worden dat middels het grondhuurprincipe economische aktiviteiten op de gronden plaatsvinden. Hierdoor kan met begeleiding de marron zijn eigen inkomen genereren. Velen kunnen dan remigreren naar het binnenland.


  Maak melding

 20. @ django

  Zekerheid zal je niet vinden als je je zeker voelt over alles.nooit vergeet je de taal
  waarin je moeder geliefkoosd heeft.wie met een vinger naar een ander wijst,
  wijst met drie naar zichzelf.een wijs man geeft de voorkeur aan mensen die hem
  nodig hebben.
  Wie uitblinkt boven zijn meerdere, begaat een dwaasheid of een nootlottige fout
  superioriteit is in het verleden verfoeid.bij het spel is de belangrijkste bedrevenheid
  de kunst van het ecarteren.de laagste kaart van de kleur die op een bepaald ogenblik
  troef is,heeft meer waarde dan de hoogste kaart van het spel


  Maak melding

 21. Dat deze dag een dag van herdenking en bezinning mag zijn voor de totale Afrikaans-Surinaamse gemeenschap.

  Herdenking aan de dappere strijd die gevoerd is door onze broeders vanuit het onbekende en onherbergzame binnenland tegen de mensonterende praktijken van het slavenhouderssysteem en haar verdedigers.

  Hulde.. Hulde.. Hulde.

  Bezinning zodat we kunnen beseffen dat wij allen nakomelingen zijn van de zelfde Afrikaanse voorvaders die allen tegen wil en dank geketend naar kolonie zijn vervoerd.

  Bezinning zodat wij beseffen dat wij samen als 1 grote groep verder moeten bouwen aan de economische zelfstandigheid van ons allen.

  Gefeliciteerd met deze prachtige dag!!

  Leve Suriname!


  Maak melding

 22. Nogmaals ik ben een ras echte stadscreool met heel veel normen en waarden.Ik ben opgevoed met als ik iets vandaag niet heb,kan ik door kennis optesteken ,hard te werken.
  En zo kan je veel bereiken,maar niet anderen beroven en stelen.
  Als je rond loopt in de stad ze je vanzelfs groepen bevolkingsgroepen.
  Geloof me dit zal altijd zo blijven,we zullen nooit een worden.
  Er zijn teveel verschillende culturen,en een ieder wil niet aan zijn eigen cultuur voorbij gaan.
  Maar eending is zeker een neger moet geregeerd worden,een neger kan niet regeren.Kijk maar naar de mensen die nodeloos op de schopstoel zitten.Jammer voor Suriname!


  Maak melding

 23. Dag van de Marrons,lees dag van het verraad.Hun voorouders
  hadden de zg tractaten met de slavenhouders afgesloten.Iedere wegelopen slaaf werd tegen betaling terug gebracht.Wie heeft Vene verraden tijdens de verkiezingen in de assamblee om de presidentschap in 2010?Is het niet Onze Lony B geweest?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.