Suriname wil gemijnd bauxietgebied snel terug

8

PARAMARIBO, 4 okt – Suriname moet zo snel mogelijk weer het beheer krijgen over gemijnde bauxietgebieden. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Weliswaar is er de Brokopondo-overeenkomst.

De overeenkomst voorziet in de exploitatie van bauxietgebieden waar Suralco het beheer over voert. Dat is ook gebeurd in de afgelopen ruim vijftig jaar. De overeenkomst is geldig voor vijf en zeventig jaar. De bauxietmaatschappij heeft de meeste van de toegewezen mijnconcessie benut. Volgens Hok is het niet nodig te wachten tot de overeenkomst is afgelopen. De oude mijngebieden mogen nu al worden overgedragen. Suralco doet er immers niet mee.

Suralco beschikt nog over enkele gebieden waar bauxiet zit. Hok vindt het van belang dat bij de teruggave van het land een goed overzicht voorhanden is van de staat waarin de gebieden zich bevinden. Dit zogenaamd verstoord terrein is bij elkaar zo’n achtduizend hectare groot. Hok heeft een bezoek gebracht aan het verstoord terrein. De gloriejaren van de Surinaamse bauxietindustrie lijken achter de rug.

8 REACTIES

 1. Zullen deze gebieden gebruikt worden ten voordeel van de Surinaamse samenleving of wederom als consessies worden verdeeld onder politieke vriendjes en stromannen zoals we dat inmiddels al gewend zijn?


  Maak melding

 2. @Fadso

  Gelijk heb je. Het zal verdeeld worden onder de graaiers van deze ndp regering!Zie maar hoeveel haast ze maken het onder hun Bezit en beheer te krijgen!!


  Maak melding

 3. hopelijk wordt er een deskundig bedrijf ingehuurd om de uitgemijnde gebieden te onderzoeken op chemischafval.

  Want wie weet wat voor troep er daat allemaal gedumpt is in het verleden !!!!!!!

  In het verleden was er al een milieu schandaal,maar die belande in de bekende pot zonder oren.


  Maak melding

 4. Minister Jim Hok.
  Er is een contract voor nog vijf en twintig jaar. Als de surinaamse regering het wil zullen ze het moeten afkopen.
  En suralco bepaald of ze tot het eind van hun contract daar willen blijven.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 5. De Brokopondo overeenkomst wou Hokkie ook eenzijdig openbreken. Blijkbaar heeft ie ingezien dat het onbegonnen werk is. Hoe zal de koek (uitgemijnde gebieden) verdeeld worden?: Jim Hok, John Sew A Tjon, de stromannen van Desie etc….?


  Maak melding

 6. Hahahaaa mie gado Hok meen je dit nou echt wat je zegt?????Ik wil nu ook ECHT zien wie de sterke man is in Su joe Hok of DiDiBrie.Hahahahahahaaiii ’t enige wat jullie beiden(Hok en DiDiBrie)gemeen hebben is dat jullie een grote BEK hebben,maar oeng no e pompoe.Hok jij durft echt niet tegen de Suralco/ Mulitinational te zeggen geef mij dat gebied terug.Jim Hok dit verhaal is voor de buhne hahahahaaaiiii wooi wooi woooi mie gado.En met dit soort goedkope leugens hebben jullie ’t Du volk gepakt, zoveel onzin verhalen geroepen op ’t poliek podium en dat arm volk maar denken jaaaaa dit zijn de verlossers van ’t land.Jim Hok je kon nieteens je houtskool(PALU) project in stand houden dan na a ministerie foe NH joe o tja tot grotere hoogte.Ai jajaaaiii daaag Jim Hok.Neks grotere hoogte je kan het volk/ land alleen maar door de ..tront laten zakken. Jammer voor Su en volk ze kunnen dieper in de goot dan hoogte bereiken met deze DiDiBries.Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 7. Ik begrijp niet waarom landen 75-jarige contracten tekenen. Het slaat echt nergens op. Teken contracten van maximaal 10 jaar met de optie tot verlenging indien de samenwerking goed gaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.