Parlement laakt ontslagdreiging bij Suralco

19

PARAMARIBO, 4 okt – Het parlement heeft aandacht besteed aan de ‘massaontslagen’ bij bauxietbedrijf Suralco. Nu het niet goed gaat in de aluminiumbranche zouden honderden banen op de helling komen te staan. Parlementariërs van vooral de oppositie vinden het niet kunnen.

De regering zou scherper moeten zijn richting Suralco. “Er zijn te veel problemen. We vragen meer bescherming voor onze mensen die voor multinationals werken. We zien vaak dat zij van de ene dag op de andere op straat worden gezet”, zei Marinus Bee (Abop) in het parlement. Surinamers zouden als tweederangsburgers worden behandeld. Het fenomeen van contracten voor tijdelijke dienst zou in dit licht gezien moeten worden.

Via de contracten hebben werknemers nauwelijks meer zekerheid. Ook de sociale voorzieningen zijn niet goed geregeld. Volgens Bee is het een strategie om makkelijk van arbeiders af te komen als het economisch minder goed gaat. Carl Breeveld (Doe) kan zich een dergelijke ontwikkeling niet voorstellen in deze tijd en onder de huidige regeerders. Bij de aanloop naar de akkoorden over grootschalige goudwinning was juist beloofd dat er duizenden banen bij zouden komen.

19 REACTIES

 1. Juist ja.
  Hoe is het mogelijk als je duizenden banen belooft je niet eens afspraken maakt met de grote drie in het land over banen en baangarantie en of verbeterde sociale voorzieningen.

  Maar goed ik denk dat Bouta en zijn vriendjes bedoelde duizenden bananen!


  Maak melding

 2. Ach,Hokje heeft al te kennen gegeven waarin hij en zijn partners in crime meer belangstelling voor hebben!
  Ze hebben alleen interesse voor de mijngebieden en niet voor de arbeiders die straks geen werk meer zullen hebben.


  Maak melding

 3. Martinus Bee houd aub je mond dicht.Je bent er niet nu pas achtergekomen dat de Co-ca-litie waar je in zit(Meka Combinatie) geen M…. kan doen voor niemand.Jij(ABOP)hebt/hebben voor al deze idioterie(DNA) gestemd ,niemand heeft ergens met de vuist op tafel geslagen en duidelijk gemaakt dat dit soort dingen(zomaar ontslaan van arbeiders) niet zou mogen gebeuren. ABOP heeft enkel naar zichzelf(BEE en Ronnie Brunswijk) gekeken in ’t parlement en voor de rest mochten de mensen(volk van Su) het bekijken. Donder dus nu op met je huichl-achtigesnoet. ABOP is de NDP gaan joinen, omdat deze zaka-zaka combinatie Su zgn tot grotere hoogte zou brengen, terwijl je mn DiDiBrie kent en weet dat deze zaka-zaka DiDiBrie sinds 1980 heeft bewezen dat land niet te kunnen besturen. ABOP heeft bewust ontwikkeling laten staan en heeft voor stubbeling gekozen met de wetenschap na mij de jaaaa de ZONVLOED.Deze DiDiBrie had zo’n grote BEK en zei steeds weer op ’t podium voor de verkiezingen ’t volgende: als de multinational niet wil doen wat ik wil/zeg dan mag hij weg uit Su. Wat zien we nu gebeuren ,ondanks alle macht die deze DiDiBrie heeft/denkt te hebben kan hij toch geen M… voor jullie doen.DiDiBrie treed enkel op tegen zwakke, ongewapende en echt weerloze Suries. Oeng waka oemg pasie. Mie hoop a volk ai kong opo mei 2015. Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 4. Waar is de vakbeweging die hoort op te komen voor het behoud van werkgelegenheid in het land. Niet alleen Bee en Breeveld zijn vleugellam, maar het gehele parlement toont onkunde. Waarmee zal de sociale paragraaf van het kabinetsbeleid worden betaald, als grote groepen werknemers hun baan dreigen kwijt te raken.
  Wat mij betreft kan de helft van de regering naar huis. Voor dit land, met een begroting van 6 miljard heb je maximaal 7 ministers nodig. Meer is overbodig.


  Maak melding

 5. Objectief

  De aandelen (meerderheid)van de suralco zijn verkocht aan een Braziliaanse maatschappij.

  dus ja, het hogerkader is overwegend Braziliaans,en er zijn zat Brazilianen in Suriname.

  Simpele optel som


  Maak melding

 6. -Allereerst vind ik het heel jammer voor alle werknemers die met ontslag gaan. Op dit moment is dit een wereld probleem en ben bang dat het zelfde lot suriname ook gaat treffen als nu.

  =Deze leiders verrijken zichzelf, praten veel en doen niets voor het land en volk. wat er nu gebeurt was al op papier en ook al betaald.

  @karm, je hebt groot gelijk dat de hoge kaders Brazilianen zijn. De Brazilianen hebben trouwens de Surinamers het werk geleerd om goud te delven.  Maak melding

 7. Ik snap het probleem niet.
  Wie ontslagen is bij Suralco gaat zich toch melden bij Rosebel, Iamgold, Surgold, Newmont, Grassalco of bij Lonnie of DDB, die zitten toch ook in het goud?
  Voor net milieu maakt het niets uit, voor de arbeider ook niet.
  Graven en dieken in Moeder Aarde voor goud of bauxiet komt op hetzelfde neer.
  Vernietiging van het milieu.


  Maak melding

 8. Dit is wat men noemt een open markt economie waar de belangen worden gewogen maar enkel de geldschieters (aandeelhouders) die grotere risico lopen ook beloond moeten worden ten koste van personeel. Personeelskosten bedragen circa 60% van de exploitatie kosten


  Maak melding

 9. Ik denk niet dat de familie en politieke maatjes van de president zich onder de ontslagen werknemers bevinden. Zij zijn tot hun dood verzekerd van een goed salaris en pensioen. De rest moet het maar zelf uitzoeken.


  Maak melding

 10. waarom treed de staat niet op tegen de buitenlandse bedrijven..

  antw. de meeste lantie-mangs ministers,poppenkast leden hebben belangen bij de deze bedrijven..,

  daarom doen ze niks en komen miet op voor de belangen van het land / volk..

  dat is het eier eten


  Maak melding

 11. Waar zijn de sociale-akkoorden gebleven, het is overduidelijk dat deze bestuurders enkel en alleen met eigenbelang en partijpoliekebelangen bezig zijn. Onmiskenbaar is dat de regering er blijft zitten om de regeerperiode uit te zitten. Overduidelijk is dat de stranding in zicht is, rest nog de zwemvesten aandoen en opzouten met jullie “delinquente” cocaboer erbij. Deze groep van misdadigers zijn meer met de goudmijnbouw bezig voor hen en consorten dan met het landsbelang. En nu de staatskas leeg is en er worden inkomsten gegenereerd die de ontvanger niet bereiken, is er bruya in de tent, want ook in de regering gaan er weer ontslagen vallen. Deze clan kleptocraten zou je van kunnen zeggen dat ze landverraders zijn. Dit omdat men geen oog heeft voor de noden van het volk. Nu de regering op ram koers is zal er toch een oplossing moeten komen in dit dispuut, het gaat om honderden die hun baan dreigen te verliezen. Waar blijven die vakbondsleiders want die heb ik nog niet gehoord. Of is het hen al bekend dat dit een “dood-geboren-kind” is?


  Maak melding

 12. Nationaliseren en einde van suralco in Suriname ze hebben Suriname lang genoeg uitgebuit, er zijn genoeg bedrijven in de wereld die bauxiet, aluinaarde en aluminium kopen. Dan komen nieuwe kansen om de rafinaderij in Paranam weer op te starten. Pas het model van staatsolie toe onder toezicht van Eddy Jharap en het kan tot een goede einde komen maar houd de paarse gangsters buiten.


  Maak melding

 13. Suriname is niet meer van de surinamers. Het land is verkocht aan het buitenland en de echte surinamers staan nog steeds te kijken . En geloof me ze gaan er niks aan doen omdat de moed om in opstand te komen er bij de surinamers niet is. We zijn liever lui dan moe. Het land is vernietigd door een stel hersenloze laffe beesten. En kijk even wat voor volk er zit in de regering van su. Allemaal fam van elkaar die zicht tot op de dag vandaag verrijken. Sari me mooj sranang


  Maak melding

 14. Jullie op dit forum weten helemaal niets van de suralco.
  Het is bekend dat de suralco om de zoveel jaar mensen naar huis sturen.
  Ik heb dit ook onder vonden in 1977 toen was er oorlog bij de suralco.
  De heer Hooplot hadden ze toen afgezet als vakbondsleider.
  Er werd mensen gegijzeld en spullen kapot geslagen.
  Dus blijven jullie maar stil op dit forum


  Maak melding

 15. parlement laakt ontslag-deiging suralco..

  wat is dat voor een beleid,zijn wij ineens zo sterk en onafhankelijk van de buitenlandse ondernemingen.

  of gaan wij zelf aan de slag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.