Suriname veroordeelt status als middeninkomenland

35

PARAMARIBO, 1 okt – Suriname is alles behalve blij met de rangschikking als middeninkomenland. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken herhaalde dit tijdens Suriname’s spreekbeurt bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Met de verschuiving van laaginkomenland naar hoger wordt de betrokken landen geen dienst bewezen.

Financiële instituten als het IMF bezorgen ontwikkelingslanden bepaald koppijn met de rangschikking. Lackin wees op onder meer de verminderde beschikbaarheid van goedkope leningen en schenkingen. Het wordt als misleidend en verkeerd ervaren dat het inkomen per hoofd van de bevolking als graadmeter geldt bij het bepalen van de ontwikkelingsstatus van landen. Het is overigens geen nieuw standpunt.

Paramaribo heeft er ook onder de vorige regering een punt van gemaakt op internationale fora. Lackin wees ook op de uitdaging om de kloof tussen arm en rijk te dichten in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. De weerslag op vooral onderwijs en gezondheidszorg valt niet te ontkennen. Weliswaar is de afgelopen tijd meer economische vooruitgang geboekt dankzij de gunstige prijzen voor grondstoffen.


35 REACTIES

 1. Ik snap het niet dat er mensen zoals die halve zool lackin in de politiek zitten. Hoe ka n dat , hoe kan dat. Dit zijn mensen die aan de rand van een ravijn gehouden zouden moeten worden en bijhet minste geringste misstap gewoon erin duwen. Echt , hoe durft deze man dit soort nonsence uit te kramen dat het goed gaat met suriname, ja met hem gaat het goed net zoals iedereen die in regering zitten. Criminelen rovers en moordenaar van su hebben jullue niet een beter ideee met soort ratten.


  Maak melding

 2. In wat voor rare wereld leven wij? Ons streven is om vooruit te komen in het leven en dus ook in de wereld en als wij vooruitkomen worden we in plaats van beloond afgestraft.
  Vroeger dacht ik dat de rijke landen niet wilden dat arme landen rijk werden. |Nu blijkt dat het voordeliger is voor de arme landen om arm te blijven.


  Maak melding

 3. Het huidige suriname is gebaseerd op de bedel mentaliteit.
  Gaten in de begroting worden aangevuld middels buitenlandse leningen. Inktvlek op de leningsoverkomsten zijn nog niet droog of een volgende lening wordt afgesloten. De NDP aanhangers deden altijd voorkomen dat Suriname een welvarend land was.

  Misstanden werden bedekt met de mantel der liefde en het liefst schreeuwde men van de daken af hoe geweldig suriname er voor stond. Inmiddels weten wij dat een deel van de successen te danken waren aan de solide beleid van de vorige regering. Het huidige kabinet pronkte graag met andermans veren. Nu de bodem van de schatkist zichtbaar is probeert men met man en macht het falen van dit kabinet te verbloemen.

  Het gejank van Lackin raakt kant nog wal. Grote bek van Paars gaat nu tegen ze werken.

  Het wordt de hoogste tijd dat Bouterse uit zijn grot komt om verantwoording af te leggen en in debat gaat met de oppositie.

  Deze regering vertrapt iedere regel van de grondwet incl. normen en waarden van democratie en rechtsstaat en zoekt de grenzen van de moraliteit en het fatsoen. In mijn ogen is dit een misdaad tegen de bevolking.


  Maak melding

 4. Maw. meneer de Lakei, alle Suri’s zijn arm daarom moet de NDP regering maar blijven bedelen om hun eigen bankrekening te spekken ipv. te investeren in het land.


  Maak melding

 5. Je hoort van Surinamers niets anders dan ” Suriname is een rijk land” !

  Nu worden ze omhoog geschaald van een laaginkomen land naar een middeninkomen land is weer niet goed.

  Een paar jaar geleden kreeg ik van een groep Surinamers te horen dat ze blij waren om te leven in een land waar niet alles perfect was zoals in Nederland. Ze voelden zich gelukkig met de kapotte stoepen en straten en de wachtrijen bij de overheidsdiensten.

  En dit zie je dus nu ook terug in de mening van de Surinaamse regering: wij blijven het liefst toch horen bij de categorie arme laaginkomen landen als Bangladesh en Haiti !

  Nou, die tramverbinding van Paramaribo naar Zanderij zou ik maar heel gauw vergeten.

  Als de IMF en Wereldbank in Suriname aankomen en die tramlijn zien, stellen ze gelijk hun mening nogmaals naar boven bij: Suriname is een HOOGINKOMEN LAND !

  Stelletje nietsnutten en bedelaars !


  Maak melding

 6. De gemiddelde inkomen zeg niet veel over de individu. Er zijn duizenden mensen die maar 1000 srd per maand verdienen voor hun gezin.

  Er zijn ook duizenden werklozen, hun inkomen is gemiddeld nul.

  Als de VN het inkomen van politici als gemiddeld neemt, incl. wat ze allemaal gestolen hebben, dan bestaat SU in hun ogen alleen maar uit miljoenairs, zoals Abrahams.

  Vraag me af wat men als maatstaaf heeft gebruikt.


  Maak melding

 7. Als jij je profileert als een land die:

  – zeehaven wil aanleggen
  – snelweg dwars door je land (oerwoud!) naar Brasilië wil aanleggen
  – snelweg (4-baans!) van hoofdstad naar luchthaven, incl. fly-overs wil aanleggen
  – duizenden huizen wil gaan bouwen
  – geld te over heeft voor verfraaïng van waterkant en plein
  – miljoenen uitgeeft voor een feest van een paar dagen
  Etc

  Welk signaal geef je dan af?


  Maak melding

 8. He Lackin,

  Zure appel he?
  Niet te verteren, dat het gemiddeld inkomen van een land omhoog is gegaan? Nu moet je uit een nader vaatje gaan tappen.
  Bedelen en met uitgestrekte hand de wereld rondgaan is jou wel toevertrouwd geweest he?
  Nu krijg je het moeilijk.
  Inderdaad is het inkomen van Suriname gestegen door gunstige wereldmarktprijzen. Dit maakt dat het gemiddeld inkomen per hoofd vd bevolking is gestegen. Aangezien dit de norm is (en al jaren is geweest), moe het niet als een verrassing komen voor jullie BELEIDSMAKERS.
  Het is de taak van de regering om hier beleid op te maken. Beleid wat maakt dat de gestegen inkomsten beter en EERLIJKER verdeeld worden onder de bevolking. Maar dat is niet gedaan natuurlijk. Nee, de beleidsmakers ne hyena’s eromheen waren er als de kippen bij om de boel naar zich toe te trekken. Hoe bedoel je eerlijk verdelen. Gouden kerst?
  Donder lekker op als je niet weet hoe je ermee moet omgaan. Zegt meer over de intelligentie van jullie als over de norm die gehanteerd wordt.


  Maak melding

 9. Raar maar waar.Landen als China en India ontvangen nog steeds ontwikkelingshulp van diverse landen en waarom Suriname niet.India herbergt bijvoorbeeld 45% van de allerarmsten van de hele wereld en dit gegeven is een aantoonbaar bewijs dat de hulp dringend nodig is.China herbergt ook honderden miljoenen armen die zeer behoeftig zijn.Suriname heeft een kleine bevolking en veel grondstoffen(rijkdom).De armen in Suriname vallen helaas niet op.


  Maak melding

 10. De reden dat het gemiddeld inkomen van Suriname tot de middelmaar behoort zijn de topsalarissen van de duizenden (ex)politici en zogenaamde ‘beleidsmedewerkers’.

  De rest van Suriname heeft van de honger geen ontlasting.


  Maak melding

 11. En Lackin het schoothondje van bouta laat weer van zich horen ergens ver weg van Suriname!!
  Hij moet blij zijn dat hij de nieuwste status nog niet te horen heeft gekregen van America ..en dat is …COCA LAND!!EN dinootje zit al daar!!’
  Ben benieuwd of hij ,Lackin,toestemming zal krijgen van de amerikaanse autoriteiten om namens papaatje de groetjes over te brengen aan zoonlief!


  Maak melding

 12. Dagblad Suriname, juni 2010: “De president DADA heeft recht op een
  representatietoelage van 30 procent van zijn loon, vrije geneeskundige
  behandeling voor hem en zijn gezin en **andere voorzieningen** zoals
  huisvesting.”

  Dit salaris gaat officeel in per 1 januari 2011 wanneer het Functie
  Informatiesysteem van de Overheid volledig is uitgevoerd.
  SRD 32.888 per maand x 12 = SRD 394.656 per jaar = EURO 112,890

  EN NU HET RIJKE RUTTE

  Het jaarinkomen van de minister-president (inclusief vakantiegeld en exclusief eindejaarsuitkering) is per 1 april 2009 dus € 133.823,15. Inclusief eindejaarsuitkering ontvangt hij € 144.107,71. Daarbovenop krijgt hij een vaste onkostenvergoeding die in 2012 € 7887,24 bedraagt. In totaal ontvangt de minister-president (inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en onkostenvergoeding) € 151.994,95.

  🙂 Welk land is rijker: DADA of Rutte 🙂


  Maak melding

 13. Robby Makka: ‘Minimumloon SRD 850, punt uit!’

  05-02- 2013 bron Dagblad Su!

  uitgaande van srd 1000 x 12 = 12000 srs

  DADA verdient dus 32 keer meer

  minimum inkomen (werkenden) is ongeveer 25000 p/j in Ned.

  Rutte verdient dus maar 6 keer meer!

  Ai boi Su 🙂


  Maak melding

 14. Garbage in, garbage out!

  Als hoeffie de cijfers bewust verdraaid, zodat het IMF een verkeerd beeld (verkeerde ramingen)krijgt over de economie van suri, dan is dit een logisch gevolg.
  We werden doodgegooid met geweldige ratings, suri is booming, bla, bla, bla.

  Dat komt ervan als je liegt en bedriegt!

  En exact hetzelfde doen ze met die peilingen.
  Alle leugens komen als een boemerang terug.

  So far for your so called:“verhitting van de economie”.


  Maak melding

 15. Je weet niet meer hoe je ’t hebt met deze lafing. Trouwens het is toch altijd weer lachen geblazen met deze IDIOOT van een Lafing.Ik kan me heel goed herinneren dat hij kort na zijn aantreden wel heeeeel erg blij was met de goede rating/ranking van ’t IMF en nu plotseling is meneertje aan het waarschuwen geslagen,want meneertje wang tang begie-begie.Deze BEESTEN lijken geen geloof meer te hebben in eigen kunnen.Het zal wel niet,want ze kunnen toch geen M…. ze zitten met nog 10 dgn er al 40 mnd van de 60 en tot nutoe is er niets maar dan ook niets gedaan,waarop/ waarvan Su /Suries trots op kan zijn.DiDiBrie blies hoog van de toren dat deze regering voor de veiligheid op zee heeft zorgt, maar what about onze veiligheid aan land ? Men breekt zomaar je huis binnen,timmert er meteen op los. De dieven ruineren je in huis,verkrachten je. En niemand die de Suries beschermd.Wie vertelt mij hoe deze Lafing en DiDiBrie goed voor dit Su volk verder zal zorgen en beschermen.Misschien heeft dit BEEST van een Lafing toch gelijk dat,dat volk een arm volk is,want nogmaals deze BEESTEN hennen niet voor dit volk gedaan. A volk e pina echt.Odi.
  Glenny.


  Maak melding

 16. @robg
  Landen als China en India ontvangen nog steeds ontwikkelingshulp van diverse landen…

  kan jij 2 landen noemen die ontwikkelingshulp verlenen aan China en India..

  Ben benieuwd…


  Maak melding

 17. Waarschijnlijk hebben ze de salaris van Bouterse, de first lady en de first son bij elkaar opgeteld en door 3 gedeeld en deze uitkomst gebruikt als de gemiddelde inkomen in Suriname.


  Maak melding

 18. @RobG, het klopt niet allemaal wat je schrijft over China en India , omdat zij hun eigen regels hanteren.

  =Er staat letterlijk geschreven:::Paramaribo heeft er ook onder de vorige regering een punt van gemaakt op internationale fora. Lackin wees ook op de uitdaging om de kloof tussen arm en rijk te dichten in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.

  -Nou Lackin, het klopt inderdaad het is daarom ook terecht van de vorige regering om het aan te kaarten, omdat de vorige regering een puinhoop moest wegwerken.

  -Lackin, ik zal jou vertellen waar het nu mis is gelopen. JOU BAAS BOUTERSE heeft een grote mond op het podium gehad om te roepen dat het goed zal gaan en een ieder het beter zal krijgen vanwege de goudkoorts.
  IMF is daarentegen ook niet gek.

  =Om het kloof tussen arm en rijk te dichten moet je aan baas vragen waarom er nog steeds GEEN corruptie wet is aangenomen.
  =Ook vragen wat met dat geld en goud gebeurd is die hij van de bank heeft genomen en nooit een verklaring voor heeft gegeven.

  =Zo zie maar weer wie er armer wordt en wie de rijken zijn.

  INF heeft dus groot gelijk en dan zullen de Surinamers nu harder gaan werken.


  Maak melding

 19. Ik kan als fervent aanhanger van de Coronianen pas geloof hechten aan de woorden van Lackin als Paal van de PALU en Tarnadi[vindt SRD 15000 chicken feed]hun licht over dit onderwerp hebben laten schijnen.Anders ga ik van uit dat Lackin onderuit wil komen van de vergoeding van 10 koeien en een Zundapp aan Adja.Als 17e rijkste land,moeten we toch hoger staan!


  Maak melding

 20. @ira
  INF heeft dus groot gelijk en dan zullen de Surinamers nu harder gaan werken..

  mijn broeders zullen harder weglopen bij het zien van de oude russische vlag…ha ha ha


  Maak melding

 21. Voor: Roy

  Situatie

  China heeft zich in korte tijd van een traditionele agrarische maatschappij met een centraal geleide planeconomie ontwikkeld tot een industriële, marktgerichte samenleving. De welstand van talloze Chinezen in de grote steden is enorm verbeterd. Op het platteland is de situatie veelal heel anders. Daar kampen talloze boerenfamilies nog steeds met structurele armoede en achterblijvende ontwikkeling. Meer dan dertig miljoen kinderen in China leven nog in armoede. Het ontbreekt hen aan gezonde voeding en de meest elementaire vormen van gezondheidszorg en onderwijs. Een nog steeds groeiend aantal ouders trekt van het platteland naar de steden, waar zij hopen vast werk en een goed inkomen te vinden. Zij laten hun kinderen achter in het dorp, onder de hoede van familieleden. Deze categorie kinderen heeft dringend aandacht nodig.
  =================================
  Nederland subsidieert met vele miljoenen euro projecten van Nederlandse bedrijven voor een beter milieu in China. De steun komt uit het Nederlands budget voor ontwikkelingshulp, meer specifiek het `Programma Ontwikkelingsrelevante Exporttransacties (ORET)`. Vooral grote bedrijven die al in China actief zijn profiteren hiervan. Volgens de Oeso (de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) bedroeg de hulp van Nederland aan China in 2005 in totaal 21,4 miljoen euro. In 2006 stond de teller op 18 miljoen euro, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikt nog niet over een definitief overzicht. Met de steun van de overheid, die een deel van de kosten van de projecten betaalt, concurreren westerse bedrijven om opdrachten in China. De Oeso-richtlijnen schrijven voor dat subsidies zijn toegestaan voor ontwikkelingsdoelstellingen; de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie zet na een recente evaluatie van het ORET-programma vraagtekens bij de Nederlandse hulp aan China. Tweede Kamerlid Ten Hoopen (CDA) pleit voor aanpassing van de criteria voor ontwikkelingshulp, zodat een land als China niet meer in aanmerking komt. China verstrekt zelf voor miljarden dollar aan steun aan het grondstoffenrijke Afrika.

  ==============================

  De Europese Unie moet stoppen met ontwikkelingshulp aan China. Dit zegt CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (ontwikkelingssamenwerking) in reactie op de presentatie vandaag door Commissaris Piebalgs over de hervorming van het Europese Ontwikkelingssamenwerkingbeleid.

  Van Nistelrooij vindt dat met Europees geld voor Ontwikkelingssamenwerking alleen de armste landen geholpen moeten worden. Hij verwacht dat in de toekomst de steun aan opkomende landen wordt geschrapt. “De laatste jaren ging er 128 miljoen naar China, inmiddels een geduchte concurrent van ons in de wereldeconomie. Net als Nederland moeten we in Europees verband met landen die zelfredzaam zijn geworden economische samenwerking aangaan. Zo gaan we van hulp naar handel. Hier liggen volop kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. China heeft tegelijkertijd kansen als gelijkwaardige handelspartner. Ik neem daarom aan dat in de nieuwe plannen van de Commissaris geen plaats meer is ingeruimd voor ontwikkelingsgeld aan China”, aldus Van Nistelrooij.

  Minder partnerlanden en minder thema’s staan centraal in de hervormingsplannen. Lambert van Nistelrooij: “De Nederlandse aanpak heeft hiervoor model gestaan. De EU moet zich richten op thema’s en landen waar het een meerwaarde heeft boven individuele lidstaten. Zoals een gezamenlijk programma voor de Noord-Afrikaanse landen. Of het organiseren van missies voor het waarnemen van verkiezingen bijvoorbeeld. Hierdoor wordt Europese ontwikkelingssamenwerking meer zichtbaar en resultaatgericht.”

  Ook legt Van Nistelrooij de nadruk op meer transparantie en democratische controle. “Door het Europees Parlement meer zeggenschap te geven kan worden voorkomen dat er landen zijn


  Maak melding

 22. @ Jacobus

  Man je leeft nog in de jaren fijftig van de vorige eeuw.

  Het is nu 10 ha teeltbare land en een BMW 5000 series of hoger.

  De gemiddelde paarse pauper heeft nog nooit voor 1 vierkante meter gewerkt en rijdt op mijn gestolen fiets.


  Maak melding

 23. roy
  @robg
  bedankt voor je reactie….maar hetgeen je hebt aangehaald is oud nieuws…
  ik heb het over 2013….

  hoi neem het van een journalist. NIEUWS IS NOOIT OUD


  Maak melding

 24. Waren niet de laatste euforische berichten uit Suriname dat het goed gaat met het paarse paradijs. Iedereen zou het in deze paarse paradijs goed hebben onder LIJDING van de grote roerganger D.D. B. Wat is er nu mis mee.Niks zou ik zeggen. Fijn dat het doorgedrongen is tot de fora in de wereld dat het in Suriname goed toeven is. Het paradijs in het westelijk halfrond ligt in Suriname.

  Hoeveel was nou de salaris van de directeur van de Centrale Bank?? 80.000 srd per maand. Lieve mensen help me even wat ook ik ben de kluts kwijt.
  Leden van de militaire elite en de inner circel van onze grote roerganger die allemaal minsten 80 ha grond in bezit hebben. Van gekkigheid weten deze lieden niet waar ze hun voeten moeten zetten. En what about onze grote roerganger. Die bezit bijna de helft van Su. alleen is het een publiek geheim.
  En het bevreemdt onze getrainde aap Lackin nu dat Suriname de status van laaginkomen land verliest en wordt opgewaardeerd tot middel inkomen land. En dan is dit nog een lage rating denk ik. Het zou een hoog inkomen land moeten worden. Een land die zich kan meten met de groten der aarde. Hebben we al een pres die zijn best ervoor doet.

  Jammer voor die arme snuiters in Su. Sorry.


  Maak melding

 25. Suriname is toch een rijk land! Huizen , perceel prijzen zijn sky high. Dus men verdiendt voldoende om dit te kunnen betalen. Of de stomme euronamers betalen dit! Mijn zuur verdient geld geef ik daar niet uit voor grond die men gratis verkregen heeft.


  Maak melding

 26. Als de verhoudingen scheef zijn, dan zijn de uitkomsten ook scheef!
  Het gemiddelde van super rijk en super arm = midden inkomen land
  Meneer Lackin, je wordt boos op de verkeerde!

  Maar alla ogri e tjari wan boeng want nóg meer leningen betekent nóg dieper de afgrond in.


  Maak melding

 27. ik denk dat het volk de president heeft dat het verdiend.
  het gros van de suries is te lui om te werken.
  suriname moet massaal chinezen ,haitianen ,Brazilianen ,en guyanezen importeren om het werk te doen.
  ze kiezen altijd voor de politieke partij die het meest beloofd.
  als het land weer eens falliet is dan zullen misschien de mensen gaan beseffen dat je moet werken voor je toekomst en je stem niet moet weggeven aan politieke partijen alleen maar omdat de voorzitter van die partij op je lijkt.


  Maak melding

 28. Uitspraken als we kunnen het zelf, dwaze daden als geld aan de bevolking beloven welke er niet is.
  Zorgt ervoor dat je jezelf moet indekken en wederom voor schut moet zetten voor een groot publiek.
  zal de minister van i.w.v.n zaken dat zelf ook beseffen??

  Voor de aanhangers van deze regering verwijs ik graag naar de jaarrede 2012 van jullie president kwakzalver Bouterse.


  Maak melding

 29. Heeft de IMF ook de schuld per inwoner (leningen door de staat) afgetrokken van het inkomen per inwoner? Is dit (verhoogde positie) een stimulans voor de regering om weer wat ‘armer’ te worden om gunstigere leningen te kunnen krijgen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.