‘Jaarrede geeft geen reden tot optimisme’

35

PARAMARIBO, 1 okt – Hoewel binnen de coalitie alom optimisme heerst na de presidentiële jaarrede, wordt dat niet algemeen gedeeld. Binnen de oppositie wordt de jaarrede vooral gezien als weer eens hetzelfde. Voor parlementariër Asiskumar Gajadien is er zelfs alle reden om het ergste te vrezen.

President Desiré Bouterse heeft namelijk geen woord gerept over bestrijding van corruptie. Toch is in de afgelopen drie jaar genoeg gebeurt om daar extra aandacht aan te schenken. “In deze jaarrede heeft de president wederom geen woord gerept over corruptie, welke duidelijk indicaties geeft dat het corruptie-faciliterend beleid voort zal gaan en er geen ontwikkeling in Suriname verwacht hoeft te worden”, zegt Gajadien tegenover Dagblad Suriname.

De oppositie heeft in een verklaring al aangegeven dat het beleid van de regering corruptie in de hand blijft werken. Uiteindelijk gaat dit ten koste van de financiering van belangrijke projecten. Bouterse zelf beloofde bij zijn aantreden een kruistocht tegen corruptie. Het is dan ook opmerkelijk dat er in de jaarrede geen moment aandacht is voor corruptiebestrijding. Gajadien gelooft overigens niet dat de regering erin slaagt veel meer te presteren dan het ondermaatse van de laatste drie jaar.

Bekijk ook:

35 REACTIES

 1. Meer Ontwikkelings Plan (M.O.P.) is letterlijk uitgedraaid op een mop !!!
  Een land welk wordt geregeerd door demonen is gedoemd…
  Door zelfverrijking en corruptie op zeer grote schaal kan er nooit sprake zijn van welvaart.
  Enkel en alleen maar om tijdelijk te genieten van de onschendbaarheid heeft de wolf ervoor gekozen dat zijn holmaten zich zelve goed kunnen verrijken terwijl het volk pinaart. Het volk gelooft zelfs nog in sprookjes…

  Eens een zo gezegende land…

  Helaas heeft zelfs GOD het gezegende land verlaten..


  Maak melding

 2. Beste RobG: Beschaafde mensen met enig moraal hebben diepe minachting voor deze criminele regering die wordt gekenmerkt door mislukkingen.


  Maak melding

 3. Na deze jaarrede van de beste president ooit (volgens paars) weet ik het zeker; na het doe jaar 2013, waarin er niets positiefs gedaan is, wordt 2014 het rampjaar voor Suriname: de regering is radeloos, het volk is redeloos en het land is reddeloos. Wij moeten er met z’n allen voor zorgen dat de periode na de verkiezingen van 2015 de periode van herstel wordt, als het Japan na de twee atoombommen ‘Fat Man’ en ‘Litlle Boy’ gelukt is uit het dal omhoog te klimmen, zal het Suriname zeker ook lukken om de twee ‘atoombommen’ ‘Pikin Ingi Boi’ en ‘Don Djinipi’ te boven te komen, stem daarom niet op de partijen die nu in de coalitie zitten.


  Maak melding

 4. De journalist J.P. is vannacht mishandeld en beroofd van zijn voertuig. Hij kwam net thuis aan en was uitgestapt om zijn poort open te doen. J.P. werd verrast door twee gewapende mannen in camouflagepak.

  Het slachtoffer kreeg slagen te incasseren in zijn gezicht. Politiewoordvoerder Drohpatie Ramkhelawan bevestigt tegenover Starnieuws dat J.P. werd beroofd bij zijn woning. Zijn mobiele telefoon werd ook meegenomen.

  Het voertuig is vanochtend teruggevonden. De politie heeft de auto in beslag genomen voor verder onderzoek.


  Maak melding

 5. @RobG
  Wat voor Spookverhaal. Is het niet waar dat de President een kruistocht tegen CORRUPTIE belooft heeft en er nu met geen word over rept. Dit heeft niets met Frontproza te maken.

  Heeft de President niet aangegeven dat de ambtenaren gefaald hebben. De President is 100% verantwoordelijk voor de regering en daarmee de ambtenaren. Dat is heel triest.

  Heeft de president geen sprookjes begroting gepresenteerd. Probeer aun het volgende te begrijpen.

  Het begrotingstekort wordt geraamd op SRD 756.000.000 het geen volgens de President uitkomt op 3,9% van het BNP.
  Omgerekend tovert de President een BNP te voorschijn van SRD 19.400.000.000 ofwel in een periode van stevig dalende goudprijzen neemt het BNP toe met 20% omgerekend ongeveer SRD 3.500.000.000. Dat is een fabelachtige groei die geen enkele natie de laatste tijd heeft weten te realiseren.

  Tenzij er weer een stevige devaluatie aankomt.

  RobG ik wil niet pessimistisch zijn maar deze jaarrede geeft geen enkele reden voor optimisme. Zelfs de President gelooft zich zelf niet meer. Hij is klaar met regeren en is gecrashed.


  Maak melding

 6. Natuurlijk is niemand blij en optimistisch gestemd over wat de crimineel te vertellen heeft!!
  Hij had niks nieuws te vertellen en de enigen die blij zijn gemaakt zijn zijn partners in crime die de boodschap hebben gehad dat zij rustig kunnen doorgaan met wat zij het liefst g doen …namenlijk graaien en alsmaar graaien en het volk allemaal praatjes voorhouden en luchtkastelen bouwen voor ze!!


  Maak melding

 7. @Roy…
  …waar God het Gezegende Land heeft verlaten, is Pres/Bevel hier niet weg te slaan!
  Voor zo’n slap af- of uittreksel moest Hij dus de bijeenkomst van staatshoofden in New York laten..??


  Maak melding

 8. @ RobG
  Wat zeg je? De spookverhalen van de oppositie? Heb je wel geluisterd naar de commentaren van Somohardjo en zijn fractie, de Heer Ronnie Tamsiran, Nieuw-Suriname, en zelfs Ronnie Brunswijk die de grond gelijk gemaakt heeft met minister Wijnerman? Heb je Somohardjo horen klagen hoe hij zich benadeeld voelt door de NDP? Come on man, dit zijn toch geen leden van de oppositie? Bye the way, wanneer vertrekt Kanhai met de Luchtmacht naar Manhattan om de rechter in de zaak Dino (Manhattan) en Muntslag (Port of Spain( te wraken?


  Maak melding

 9. NF was in het verleden 2 twee Regeer periodes achtereen volgend aan de macht geweest nml. van 2000 – 2005 en 2005 – 2010, waarom hadden ze geen anti corruptie wet ingevoerd, maar ze willen wel dat deze Regering die nog 3 jaren aan de Regeermacht is dat zo snel mogelijk moet uitvoeren.
  Ze zoeken alleen maar punten om deze Regering negatief te beoordelen denkend om op een sluwe manier het volk te misleiden zodoende verkiezing voordeel in 2015 te behalen om aan de Regeermacht te komen.


  Maak melding

 10. RobG,kan je de jaarrede nader verklaren want ik verstond geen ene moer van jullie paarse taal.
  Hiermee word bedoeld de odo’s,beschuldigingen,bedreigingen en vooral de nieuwe beloften.
  Het is nu jouw beurt om je intelligentie te testen op wkn.
  Ik beloof je veel plusjes.
  Bijvoorbaat dank landgenoot.


  Maak melding

 11. Ik kan mij nog goed herinneren dat de president bij zijn intrede en inauguratiespeech, meende een kruistocht te voeren tegen corruptie in het land.

  Beste Heer Bouterse,

  Ik zag u als mijn revolutionaire leider, Ik zag u als de Robbin Hood die opkomt voor de arme. Nu uw zoon besmet is met drugshandel en wapenhandel, Ben ik diep teleur gesteld in de junk status die uw familie heeft gerealiseerd voor Suriname.

  Ook al is het zo dat u geen gram drugs heeft gesmokkeld… doch is uw achternaam besmet geraak via uw zoon in verband met Drugs.
  (totale contradictie doelende op uw kruistocht)
  U kunt natuurlijk begrijpen meneer de president, Dat ik oneerlijkheid niet accepteer. De status van het land is belangrijker dan u nog aan de macht houden.

  Een ware leider is niet alleen mooi praten maar ook er naar handelen. Als u uw zoon niet kunt laten zien wat ethisch verantwoord handelen is. Hoe verwacht u dat aan ons te kunnen overbrengen?

  Beste heer Bouterse u heeft uw best gedaan maar u heeft gefaald!

  Ik tel af tot u er niet meer bent (in de regering).

  doch blijf ik de credo gebruiken;

  Tide tamara we stre go moro fara!


  Maak melding

 12. Je kan best stellen dat deze regering door corruptie aan elkaar verweven is. Van welke crimineel kan je verwachten dat die illegale praktijken bestrijdt? Waarom gaat het volk niet massaal de straat op om hun misnoegen over deze misdadige regeerders uit te spreken. Ieder dag die deze criminelen het voor het zeggen hebben is een dag te veel. Als je naar de “jaarrede” luister is het gewoon om te huilen, niets nieuw onder de zon. Wat onbegrijpelijk is is dat deze landverraders helemaal niet van plan zijn hierin veranderingen te brengen, terwijl het schip aan het zinken is. Vroeger stonden alleen de VS en Canada boven ons qua levensstandaard en nu met deze meest incompetente bestuurders zijn we hard bezig de status van Haïti te evenaren. Het lijkt alsof dit niemand deert.


  Maak melding

 13. Ik blijf erbij dat de verhalen van de oppositie spookverhalen zijn. Ook de proza van de haatdragende gasten op Waterkant neem ik met een korreltje zout.Zout geeft tenminste een beetje smaak.Whoehaaaaaaaaaaaaaaa.


  Maak melding

 14. @robg
  het is GEEN haat maar feiten die worden weerlegd…
  Zo te zien associeer jij de waarheid met haat…

  Laat je niet vooral niet leiden door emoties, dit leidt nl tot HAAT en ziekelijk gedrag hetgeen van toepassing is bij jou en de paarse uitschot..


  Maak melding

 15. Als de directeur van het kabinet van de president, een van de belangrijkste adviseurs van de president, zo openlijk en hardnekkig, tegen de publieke opinie en een rechterlijke uitspraak in, zijn eigen belang en dat van zijn dochter behartigt, wat kun je dan anders verwachten van deze regering, met aan het hoofd de meest zichzelf, zijn familie en vrienden verrijkende en verwennende (wij kunnen niet reizen met een gewone lijnvlucht, wij hebben gepantserde wagens nodig, wij vieren bigi jari met ingevlogen muziekformaties, wij kopen jachten, wij drinken dagelijks Red Label, wij tanken gratis enz. enz.) president ooit?


  Maak melding

 16. Zo zeg, wat een lol heeft die robg.

  Grinnikend als een boer die kiespijn heeft, verklaart hij dat hij niet geloofd in de spookverhalen van de oppositie.

  Je doet je best maar robg, blijf maar geloven in die luchtkastelen van alias b.
  Alles wat in de lucht gaat, komt naar beneden, en ik kan je verzekeren dat die landing van jou geen zachte zal zijn.

  Alias, b wacht nog steeds op je, er moeten bruggen en huizen gebouwd worden.
  Je bent al zolang met pensioen, waarop wacht je?

  Mensen die als dagoes achter een bewezen, moordenaar en drugsdealer staan, behoren tot het uitschot van de samenleving.
  Geen geweten, schaamteloze varkens!


  Maak melding

 17. @rob G.

  Verlichting

  Beste ROB.G

  Net als jou was in in de ban van complot theorieën tegen onze regeringsleider. Echter wijzen de feiten anders.

  Het zou van echte vaderlands liefde tonen als jij toegeeft dat deze president niet goed is voor de reputatie van Suriname.
  wij willen toch niet dat ons land geregeerd word door een persoon waarvan zijn reputatie minstens discutabel is. Amnesty heeft hij gekregen tot zover zeg ik oké vergeven maar nooit vergeten.

  Nu verprutst hij het weer !!!

  beste Rob.g wanneer krijg jij de verlichting?


  Maak melding

 18. RobG, maar jij hebt helemaal geen smaak al gebruik je een kwart pot zout. En daarover valt niet niet te twisten. De decembermoorden en de slachting in Moiwana noem jij waarschijnlijk ook spookverhalen. Net als mensen die de halocaust ontkennen. En deze mensen draag jij op handen. Laat je vandaag nog opnemen. Je bent knettergek !


  Maak melding

 19. Kan iemand mij uitleggen hoe ik de rol van het parlementslid Carl Breeveld moet zien. Hij heeft kritiek op het signaal dat de oppositie heeft gegeven, door niet in de vergaderzaal aanwezig te zijn. Dat is volgens mij een democratisch recht.
  Ik vraag mezelf af of Breeveld zijn handelen in het parlement in overeenstemming is met zijn christelijke geloof.


  Maak melding

 20. wat de oppositie doet is stemmenmakerij . je kan je afvragen wat zij hebben gedaan in 2000-2010 . nu schreeuwen ze moord en brand over bijv,de anti-corruptiewet maar waarom hebben zij dat toen niet in orde gemaakt .waren ze soms bang voor Somo ?


  Maak melding

 21. Beste RobG,

  Als jij dit beleid van deze regering zo vreselijk goed vindt … dan valt vast niet te ontkennen dat je het beleid van de vorige regering de hemel op aarde vond …

  En dat de President voor dit copy and paste verhaaltje alle tijd en energie nodig had zodat hij zich moest afmelden bij de Vergadering van de Verenigde Naties, zegt al heel veel over zijn competenties …


  Maak melding

 22. Natuurlijk zijn die coalitiegenoten optimistisch, het zijn allemaal jaknikkers, die er ook voor gezorgt hebben dat deze moordenaar met zijn zogenaamde geweldige jaarrede vrij rond loopt, d.m.v. een omstreden amnestiewet.


  Maak melding

 23. Beste RobG:

  Ik heb het al 30 keer aan je gevraagd maar je geeft NOOIT antwoord.

  Kun je 5 verkiezingsbeloften noemen die Bouterse de afgelopen 3 jaar heeft ingelost?

  3 is ook goed


  Maak melding

 24. somo verlaat nu het zinkende schip,straks is het te laat.

  je zult afgerekend worden en niet mis te verstaan..

  al die pa-é en ma-é zullen tegen jou stemmen..

  het gaat hard aankomen..


  Maak melding

 25. De president heeft inderdaad een kruistocht gehouden tegen ‘corruptie’, door de VHP-kaders uit diverse ministeries te verwijderen. Volgens de president was ‘corruptie’ nl gelijk aan VHP. En voor de volgende president zal ‘corruptie’ gelijk staan aan de NDP.


  Maak melding

 26. Ai SURI People jullie zitten al in de shit. Er komt geen
  verandering meer. Alle beloften van de Pres is niks terrecht
  gekomen.Weten jullie waarom? Omdat de paarse oplichters zo
  hun profijt hebben om te graaien.Dus eenmmal in de shit andermaal ook in de shit.A de wang saari torie dji oenoe.
  A gezegend Sranang kondre a go na knoppen kaba.Het zou lekker zijn als Suri een depandance van Ned geweest was.Kijk naar de buren naast de franse depandance. Vredig…


  Maak melding

 27. Als ik de jaarrede goed gevolgd heb, kan Bouterse met de huidige begrotingstekort, niks meer realiseren.
  Dus deze plannen gaan niet meer door:

  1. 18000 woningen
  2. Tramverbinding Para
  3. Super Fly-over highway
  4. Die haven
  5. Die goude kerst

  En die paarse ezels,..hup hup Bouta!


  Maak melding

 28. Natuurlijk geeft de Jaarrede geen reden tot optimisme vooral wanneer je de cijfers in ogenschouw neemt. De uitgaven zijn veel groter dan de inkomsten, bijna 7 miljard SRD’s uitgaven en inkomsten ook bijna 5 miljard SRD’s dan belooft het niet veel goeds voor de komende perioden. Weer schermt deze veel belover met vooral odo’s bedreigingen en achterklap, dit is een president onwaardig. En de (coalitieleden) zijn hun tijd aan het uitzitten en daar is waar het nu omgaat. In de drie jaren dat zij het voor het zeggen hebben gehad is er nog steeds niets en dan ook niets wezenlijks gerealiseerd, en dat is manifest. Één en al beloven, dat is het Parool van deze mislukkeling(en). Want veel beloven en weinig geven doet een gek in weelde leven. Deze zogenaamde president heeft helemaal geen leiders kwaliteiten, dat is overduidelijk gebleken. Een oprechte president leidt land en volk, maar deze door zijn beleid, laat hij het volk juist lijden, door openlijk blijk te geven dat “hij” juist met zijn delinquente verleden het stagnerende factor is in dit wat je regering zou moeten noemen. Want hoe je het wendt of keert een veroordeelde is een “delinquent”, dus het wordt tijd dat hij in de spiegel een kijkje neemt. En toch heb je van die criminelen die vinden dat de president goed bezig is, ik zou zeggen het aan het onderdrukken is, het arme volk is de grote verliezer, omdat ze er nog steeds van uit gaan dat het goed komt. Dit omdat zij niet kritisch om zich heen kijken, om door te hebben dat; mensen in dit geval, die met hoop leven sterven in verwachting! Een lege staatskas en de “goudreserve” deels gestolen, de instanties bedrijven en afdelingen die nog steeds op uitbetalingen al enkele maanden op wachten.


  Maak melding

 29. NOU wie weet nog de jaar redenen van de vorige regering wij gaan goten ophalen Nederland om meer geld vragen ieder het komt goed beetje geduld na 15j nog niks en alles wat zij toen niet gedaan hebben eisen zij nu van deze regering en snel ook waren ze maar zo goed en snel dan waren wij veel verder of niet aangezien er toen geen coruptie en geen rovers waren asiskumar Gajadien ga ja en dien slang je bent er toch een niks is goed alleen als jouw partij het doet


  Maak melding

 30. smerige front,is, met een uitgedachte afbraak plan bezig,dan bedoel ik,afbraak van deze regering(ndp)en met vooroordeel op president bouterse om hem in een spiraal te doen belanden en zo negatief over laten komen dat het bevolking gaat twijfelen aan hun leider(pres;Bouterse)”maar dat zal front niet lukken.
  hun plan dat door santokhi in NL is samen gesteld met medewerking van de politiek van NL zal een averechtse werking hebben”wij weten dat sontokhi zich als de president van su waant,maar ook hij zal voor een verassing komen te staan”wij willen geen land verader als staatshoofd.
  santokhi moov out,ghet lost,never com back.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.