‘Nog geen concrete stappen’ tramlijn Suriname

62

PARAMARIBO, 30 sep – Er zijn nog geen concrete stappen genomen richting Suriname’s eerste tramverbinding. Het blijft nog even bij de belofte van president Desiré Bouterse. Volgens minister Rabin Parmessar van Openbare Werken, OW, ligt er nog geen plan op tafel.

Bouterse’s belofte moet nog handen en voeten krijgen. Hij zei onlangs op de radio dat de tram van Paramaribo naar Para zal rijden. Het lijkt daarbij gebleven. “Het plan is nu op het niveau van gedachten en uitgangspunten”, zegt Parmessar tegenover de Ware Tijd. Er is wel al overleg geweest. Volgens Bouterse zal de verbinding worden opgezet door een Nederlands bedrijf. De bedoeling is burgers veiliger te transporteren. Een breekpunt zouden nog de tarieven zijn geweest.

Zoals de kaarten nu liggen, zouden de tarieven wel duur uitvallen. Bouterse overweegt nog de tramverbinding te subsidiëren. Volgens Parmessar is tijdens het voorbereidende overleg vooral gesproken over financiën. Over de route lijkt nog meningsverschil te bestaan. Het samenstellen van een concreet plan “kan nog even duren”, aldus Parmssar. Als het van hem afhangt komt er een verbinding langs de hele kustlijn, van Nickerie in het westen tot Albina in het oosten.

62 REACTIES

 1. Laat dit zinloze plannetje van je baasje maar varen Parmessar,onze infrasstructuur is niet berekend voor zulke high -tech projekten!!
  Kom het volk niet voor de gek houden ,okay!


  Maak melding

 2. en weer ging er een droom voorbij…….de zoveelste.
  bouta word wakker je bent de kluts kwijt.
  wat ga je de bevolking nog meer beloven, dat je weer naar wapens gaat grijpen als je niet gekozen word….
  dan zou ik wel achter mijn oren krabbelen
  ik zou zeggen verras ons maar met een nieuwe belofte


  Maak melding

 3. hij kan de kinderbijslag die hij van 3 srd naar 30 srd verhoogd heeft niet eens uit betalen. en dan wil “sportinstructeur” een tram hebben. sinds 2012 is er geen kinderbijslag betaald.


  Maak melding

 4. veel beloven,weinig geven,doet een gek in vreugde leven.
  niemand in suriname durft de naam bouterse hard op te
  zeggen,wel fluisteren in de achterkamer,of als niemand in
  de omgeving staat,er is nog steeds de angst dat men
  op gepakt kan worden,of een kogelbrief krijgt


  Maak melding

 5. Geen kans van slagen en zal geheid een grote mislukking worden.

  De Surinaamse regering is niet in staat om openbaar vervoer te verzorgen. Kijk maar naar het bus vervoer.

  Tenzij iemand een tram koopt maar ik zie de Surinaamse regering echt geen tramlijn onderhouden. Met welk geld en welke kennis?


  Maak melding

 6. lieve mensen waarom willen jullie de mensen van Para achterstellen bij de rest van het land. Para brengt het meeste geld in de lade van de overheid.

  Paranen hebben recht op betere sociaal- economische welzijn.

  Tramlijn: oplossing vervoersproblemen, geen file’s, concentratie woongroepen gunstig voor nutsvoorzieningen.

  Maar wie draait op voor de kosten, hoeveel tjoekoe’s. En uitvoerder nu al een Nederlands bedrijf.

  Waarom geen Japan, China of een ander Europees bedrijf: omdat de trams in Nederland staan te verrotten. Techinisch mechanisch mislukte objecten.


  Maak melding

 7. Wanneer je te veel wit spul snuift dan ‘yu ede e boro’. Volgens mij heeft een zeker iemand een beetje van de handelswaar van zijn zoon achterover gedrukt en er flink aan gesnoven.


  Maak melding

 8. Prima idee: een tramlijn van Brokopondo naar Albina.

  Kunnen de Marrons hun hout en goud mee vervoeren.

  Zet alle Marrons aan het werk voor deze lijn en de criminaliteit daalt in Paramaribo en omstreken.

  Wat een onzin idee natuurlijk !

  Suriname heeft niet eens genoeg geld om toiletpapier te bekostigen, gaan ze plannen maken voor een tramlijn van Nickerie tot Albina. Nog meer berovingen, roofmoorden en verkrachtingen!

  Of er moeten CTU beveiligers mee op de trams.

  Keep on dreaming !


  Maak melding

 9. ik gun heel Suriname treinen, trams, monorails, en metro’s toe. wat me dwars zit is dat “sportinstructeur” veel beloofd en weinig waarmaakt. en onder tussen met zijn club wel zijn zakken aan het vullen is. voorbeelden zijn er genoeg. teveel om nu aan te halen. we weten allen dat als er geen geld is om mensen fatsoenlijk uit te betalen. er natuurlijk ook geen geld is voor zo’n tram. of zeg ik nu iets raars?


  Maak melding

 10. Wijdenbosch lanceerde in de jaren negentig ook het plan om een raketbasis in Marowijne neer te zetten. Bouterse komt nu met een tramverbinding. Wie houdt wie voor de gek
  ..


  Maak melding

 11. Weer zo eens een weergaloze onnodige investering. Wat Suriname nodig heeft is goede scholing, zorgdragen voor werkgelegenheid voor ons waardevolle kennis kader en ook de lagen daaronder die massaal in het buitenland zitten of vertrekken om zonodig een zakcentje te verdienen.

  Dan komt het met de rest van zelf goed.


  Maak melding

 12. Bouterse en zijn beloftes. Deja Vu gevoel van hier tot Tokio ! Niemand neemt toch deze maniac serieus. Die tramlijn staat er pas als pinksteren en pasen op 1 dag vallen.


  Maak melding

 13. -Allereerst moet ik zeggen dat het heel goed zal zijn voor de mensen om een tramlijn in suriname te hebben. Wel moeten het lijnen zijn die de districten en dorpen kan verbinden.

  =Wat mij is opgevallen is het feit dat juist deze Bouterse altijd heeft geroepen dat Suriname Nederland niet nodig heeft, maar juist nu lees je weer dat een Nederlandse bedrijf eventueel de tramlijn zal aanleggen als het tenminste door zal gaan.

  =Wat een geschreeuw allemaal van deze man en een opvoeding die hij aan zijn volk weergeeft, en het volk die hem napraat.

  In ieder geval hoop ik het beste voor land en volk.


  Maak melding

 14. waarom niet gewoon een hoge snelheids lijn??? ik weet dat nederland nog wel een paar fyra’s in de aanbieding heeft kan SU wel voor een prikkie hebben…En dan bouwen we een brug naar Curacao en naar Miami, ( Amsterdam is nog een optie)of niet baas B?….dan hebben we de SLM ook niet meer nodig die was toch al onbetrouwbaar en kan jij hem meer gebruiken om naar china enzo te vliegen of zeg ik nou iets heeeeeeel geks???


  Maak melding

 15. Wacht even mensen…. een tram?

  een elektrische tram?

  in een land waar structureel de stroom uitvalt?

  een paardentram dan?

  nee, nee, we maken er een paarse ezeltjestram van! Genoeg werkloze paarse ezels te vinden, toch?

  Zo slaat mijnheer Bouterse 2 vliegen in 1 klap: hij doet iets aan openbaar vervoer en aan werkgelegenheid….


  Maak melding

 16. o jaaa en nog iets, doe meteen die HS lijn ook naar Zanderij dan hoef je die highway met al zijn fly-overs ook niet meer te maken. Scheelt kosten toch? kan je dat geld weer als zakgeld gebruiken voor al je snoep reisjes…of als advocaatkosten voor je zoon ofzo
  is maar een hint hoor!


  Maak melding

 17. Vraag niet wat uw land voor u kan doen.
  Vraag wat u voor uw land kan doen.
  Ik vraag u niet om van mij te houden.
  Ik houd wel van u.
  Die tramlijn komt er ik beloof het u.
  M.Vr.Gr.
  D.D.B.


  Maak melding

 18. Wie praat over een tramlijn van Nickerie naar Albina is niet goed bij zijn hoofd. Is men al vergeten hoe veel dat spoorlijntje naar Apoera heeft gekost?
  Een dergelijk project gaat zowel de financiële draagkracht als de expertise van Suriname op dat gebied te boven.

  Om te beginnen moet er over al die honderden kilometers grondonderzoek worden gedaan, op een professionele wijze een spoorbaan worden aangelegd, een infrastructuur, bruggen, stations, worden opgebouwd en dan voor miljoenen smalspoortreinen, geen trams, worden besteld.
  Dat gaat miljoenen per kilometer kosten aan aanleg en vervolgens jaarlijks aan onderhoud. Hoeveel kilometer is het van Nickerie naar Albina? Hoeveel reizigers kunnen er worden verwacht? Wat gaat een kaartje kosten?

  Waanzin!


  Maak melding

 19. In een dronken bui of onder invloed van drugs zomaar iets uitkramen om achteraf na te gaan of het plan wel uitvoerbaar is en het benodigde kapitaal aanwezig.


  Maak melding

 20. precies wat we nodig hebben , een tramlijn van niets naar nergens.
  er is maar een opstap halte en dat is bij het luchtkasteel.
  eindhalte is fantasy island


  Maak melding

 21. waarom geen NDP space shuttle?

  Bosje wou ook kernreactor

  terwijl ze nieteens de afwatering van paramaribo beheersen

  soso dekmantel om tjoekoes te maken

  NDP: soso moord, soso lee, soso ka


  Maak melding

 22. a.u.b. de oude trams van Nederland niet over kopen. Liever betaalt je voor 20 jaar een schuld voor nieuwe tram dan 1 jaar gratis en 100 jaar ellende en misère.

  Kijk maar naar de SLM, haast iedere maand is de SLM aan de grond voor onderhoud.

  Ik zou gaan voor een Japans bedrijf….
  Grind, zand, hout en stenen hebben we al genoeg in Suriname, dat hoeft niet ingevoerd te worden. Voor Grind gewoon naar de watervallen in het binnenland gaan en die ophalen..


  Maak melding

 23. Luchtkastelen bouwen kan ik ook en vooral wanneer het arme Surinaamse volk niet beter weet. In mijn optiek weer een visieloze gedachte, gebakken lucht zal ik maar zeggen.
  De andere kant van de medaille is dat er meer nadeel en ontevredenheid te verwachten is. De noodzakelijkheid van dit project is in feite gedoemd te mislukken wanneer er aleen al naar een kosten /baten analyse wordt gekeken.

  Ik zie het gebeuren dat de broodwinning van vele bushouders verloren gaat en wat nu. De electriciteitvoorziening in Suriname is slecht want om de haverklap valt de stroom uit. En daar sta je dan met je tram die niet door kan rijden met alle gevolgen vandien. Of anders dat het onderhoud van de tram veel te wensen overlaat, want er is ook geen geld. Ontwikkeling begint dus met een visie en men heeft er niets aan om mooie praatjes te verkopen. Een ding is wel zeker, en dat is dat DDB dondersgoed weet hoe hij het volk met mooie ideeen en praatjes kan bespelen. A man disie kan tikkie tigrie nanga anoe.


  Maak melding

 24. Weet je, ik ben een voorstaander dat elke Surinamer de kans moet krijgen om naar het buitenland met vakantie te gaan. Reden: elke buitenlandse reis verbreedt jouw horizon. Dan kom je tot de ontdekking dat je met weinig geld heel veel kan doen. De tweebaanswegen in Suriname zijn zeer onveilig. Met name bij het inhalen kunnen ernstige ongelukken gebeuren. In Griekenland en in Zweden hebben ze dit heel eenvoudig opgelost. Hoe? Driebaanswegen. De kans op ongelukken wordt drastisch verminderd. Met het plan om een trambaan Paramaribo-zanderij aan te leggen sta ik dus geheel achter. Niet alleen een tramverbinding Paramaribo – Zanderij, maar ook een tram- of treinverbinding Albina-Nieuw-Nickerie. Daarnaast ben ik ook een voorstaander van een snelweg of driebaansweg Albina-Nieuw-Nickerie en Paramaribo Affobaka. Maar ja, ik ben geen leider van het land. Maar soms is het heerlijk om te dromen. Ik hoop dat mijn dromen ooit werkelijkheid mogen worden.


  Maak melding

 25. nog even en de trams gaan over gouden flyovers, die sprookjes worden steeds gekker. de lijst met beloftes wordt alleen maar langer en de grote massa gelooft er nog steeds. DDB moet na deze termijn een programma ” anansie torie op de radio en tv krijgen”


  Maak melding

 26. Zouden we niet een hoge snelheidstrein kunnen realiseren van Suriname naar Schiphol/Amsterdam.
  Kan Bouta de grote Roerganger, Lijder spelen over de Ezels die in Su overblijven. Want de rest is vertrokken. Het wordt dan een grote Lijder zonder volk. Want alleen een ezel kiest zijn meester.
  Zelf het paarse volk zal het paradijs op aarde verlaten voor de Noorzee.


  Maak melding

 27. Zouden we niet een hoge snelheidstrein kunnen realiseren van Suriname naar Schiphol/Amsterdam.
  Kan Bouta de grote Roerganger, Lijder spelen over de Ezels die in Su overblijven. Want de rest is vertrokken. Het wordt dan een grote Lijder zonder volk. Want alleen een ezel kiest zijn meester.
  Zelf het paarse volk zal het paradijs op aarde verlaten voor de Noordzee.


  Maak melding

 28. Veel beloven, weinig geven doet een gek in vreugde leven, wat dat betreft lopen er nog steeds te veel rond in Suriname samengekomen in de NDP, Nogal De weg kwijt Partij


  Maak melding

 29. ALLEMAAL ANANSIE TORIES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  In het jaar 2000 werd gezegd dat er een brug komt tussen frans Guyana en Albina in het jaar 2008. we zijn 5 jaar verder, er is geen brug te zien…nu weer een tramlijn; hij wil weer gekozen worden, trapt er niet in!!!!


  Maak melding

 30. Desi scheldt ook de boetes van alle zwartrijders kwijt ivm discriminatie en zodra er vierkante wielen ontstaan door bladeren,dan laat hij alle bomen omzagen.Hij heeft er wel over nagedacht!


  Maak melding

 31. Buurland Brazilië heeft ook treinverbindingen die dwars door het land lopen. Als je aan de toekomst van Suriname denkt, zou het niet eens zo een slecht plan zijn om een tramlijn aan te leggen van Paramaribo naar Para en van Paramaribo naar Nickerie en vice versa. Het zal wel een kostbare investering worden, maar wel werkgelegenheid opleveren. De bushouders zouden dan ervoor kunnen kiezen om ofwel de nieuwe trams te besturen of als bushouder werkzaam te blijven. Het zou in ieder geval iets moeten bijdragen in economisch opzicht en wellicht een stimulans kunnen zijn voor de Surinaamse overheid om voor adequate stroomvoorzieningen te zorgen.


  Maak melding

 32. lol lol lol lol lol lol lol ai boi Parmessar, ik weet zeker dat jij toen jij naar die bewuste uitzending van bakana tori luisterde je niet met je armen over je hoofd hebt geljuisterd naar deze ritselaar.
  Leuk idee die tram
  maar wacht even deze mensen houden ons voor jap japies toch
  zei de president dat niet dat hij nog niet tevreden was over die prijs?
  maar het heeft nog geen handen en voeten.
  dus waarover onderhandelde de president?

  Bouterse de president van iedeen maar niet van plannen.

  A boi sopi na wan moeilijk sani


  Maak melding

 33. Volk van Suriname, land genoten, vrienden en kennissen;

  Een Tram lijn, 5000 woningen ,twee Baans snelwegen , het zijn allemaal Verkiezing retoriek en afleiding manoeuvres van D.D.Bouterse.
  Bang om de verkiezing van 2015 te verliezen met als gevolg dat hij opgepakt wordt en berecht wordt in Den Haag en later naar de VS.

  Bij deze adviseer ik de VHP en de NPS om voorbereiding te treffen voor extra controle voor de verkiezing van 2015.
  Ik ben bang dat er gefraudeerd zal worden….. Volk van Suriname, let op mijn woorden…..
  Wees alert……., het gaat gebeuren dat Bouterse het precies gaat doen zoals Poetin in Rusland het doet…


  Maak melding

 34. Kan iemand alsjeblieft aan deze kabouter vertellen dat de grootste prioriteit voor wat betreft infrastructuur in de toekomst ligt bij het behoeden van onze hoofdstad voor wateroverlast. Met alle respect voor het Presidentschap, maar deze president vertoont tekenen van seniliteit. Het idee van een tram of treintje getuigt misschien van een onverwerkte jeugdtrauma. Er zijn er meer die met zogenaamde futuristische ideeen voor de dag komen. Zo waren er ook enkelen die voor energiebehoefte in de toekomst opwierpen om te studeren op het bouwen van een kerncentrale in ons land. Die zou ergens in Commewijne moeten komen , waarschijnlijk op hetzelfde terrein als de zeehavens. De spoorbaan zou derhalve onder, en voor een gedeelte boven de fly-over gebouwd worden. Over visie gesproken.


  Maak melding

 35. Bouta zijn tram plan moet nog handen en voeten krijgen en ook een groot waterhoofd als die van limbo en ook nog een p..ntje even groot als die van dina. Het is een en al een zootje. Vraag me af of hij heeft gesnoept van het overschot nu hij er geen kant mee opkan voordat hij zijn praatje is komen houden.


  Maak melding

 36. Suriname is net een koninkrijk.
  Queen Desiré en z’n luchtkastelen.
  Prinses Dino in het paleis van justitie.
  De hofhouding bestaat uit de NDP.
  De schildknaapjes van de a-combinatie.
  Hofnar van de PL.
  Van tram tot woningen het is allemaal gebakken lucht.
  Bij de volgende verkiezingen gaat hij de Goslar vaarklaar laten maken om die als veer te gebruiken naar Europa.
  Of komt er een luchtballon tussen Moengo en Paramaribo.
  Heel misschien een zeppelin tussen Nickerie en Wageningen?
  We zullen zien.


  Maak melding

 37. @ Alfa
  Goaaaal! Ik heb wat jij nu beweert reeds lang geopperd. Ik geloof niet in verkiezingen in 2015. DDB is op de hoogte van de consequencies indien hij geen staatshoofd meer is. Hij geniet nu van immuniteit, maar dat houdt straks op. Met Dino en Muntslag in de bak, en de informatie van de DEA is DDB de lul. Ik geloof dat hij op advies van Herrenberg, Alibuks, en Jules Wijdenbosch rustig een grote staking gaat uitlokken met de leraren en of de penetentiare ambtenaren om zodoende een “Staat van Beleg” af te kondigen. Er komen in 2015 geen verkiezingen in Suriname. Believe me!


  Maak melding

 38. Kan een psycholoog hier op wkn de verschijnselen verklaren van de waanideeen van DDB en zonodig voorbeelden aanhalen van soortgelijke idioten.Hoe gevaarlijk kan zo iemand zijn die zoveel negatieve invloed kan hebben op evenzo grote idiote massa? Hoe noem je zo een aandoening?


  Maak melding

 39. Het is belangrijk dat er in Suriname een goede infrastructuur wordt aangelegd. Dit is heel belangrijk voor de economische ontwikkeling van het land.Ik vraag me echter af waarom een Nederlands bedrijf de opdracht gegund moet worden? De bedrijfskosten in Nederland behoren tot de hoogsten in de wereld.Nigeria laat bijv. door een Chinees bedrijf een light rail bouwen in lagos (zie youtube.com).Ook de Russen,Duitsers, Oekrainers kunnen tramtrajecten aanleggen.In diverse Zuid Amerikaanse steden rijden trams rond uit Rusland.De productiekosten in een aantal landen ligt veel lager en het materiaal is van een degelijke kwaliteit.☆


  Maak melding

 40. deze man is de opperhoofd van de poppenkast en speelt zijn toneel spel zo als het hoort..

  het volk is toch een poep-zak bij elkaar en vind het prima.

  je zult het volk de coalitie leden niet nooit horen klagen, maar alles accepteren ookal eten ze poep als de dag aanbreekt..

  geef het volk brood en spelen en ze zijn er blij ook..


  Maak melding

 41. @ Leonard

  Waar jij op doelt wordt in de psychologie een “waanstoornis” genoemd. Typerend hiervoor is dat de inhoud van de waan op zichzelf niet uitzonderlijk is. Van een waan wordt gesproken, omdat aanwijzingen voor de juistheid ontbreken en de overtuiging niet voor correctie vaatbaar is.

  Bij Bouterse is specifiek sprake van een variant van genoemde waanstoornis : Grootheidswaan

  Bij grootheidswaan is de persoon in kwestie ervan overtuigd buitengewoon belangrijk of intelligent te zijn. Ook de gedachte heel machtig te zijn speelt een grote rol hierbij.
  Hij ziet dit als een ultieme poging om het leven betekenis te geven, bijvoorbeeld als een compensatie voor minderwaardigheidsgevoelens.

  Wanen kunnen bijv. voortkomen uit een cognitieve ontregeling (een formele denkstoornis), waardoor de regels van de logica overtreden worden.

  Een waanstoornis is een psychose die bestaat uit een hardnekkige waan, terwijl het algemene niveau van functioneren, sociaal en beroepsmatig, intact blijft. Meestal ontstaan een waan geleidelijk, maar soms ook als reactie op een bedreigend ervaren gebeurtenis.

  Bij Bouterse kunnen de Decembermoorden uiteindelijk tot deze gedragsstoornis hebben geleidt. Afgezien van de uitingen van waan-ideeen zijn er geen opvallende gedragsstoornissen of beperkingen in zijn functioneren.


  Maak melding

 42. Het is een goede signaal/stap/voornemen dat uitgevoerd moet worden. Ik ben alvast blij om over tramlijn te lezen met zoveel voordelen.


  Maak melding

 43. Ik snap bepaalde mensen niet die alleen maar negatief zijn, maar zelf geen stront doen om Suriname op t bouwen. Waarom zou er geen trambaan kunnen komen in Su, ik vindt het een vreselijk goed idee, mooi idee en hoop dat er binnen 3 jaar trams in Su rijden, goed voor de ontwikkeling. Hulde aan bouta, en niet alles gaan binnen 1 week, dus haters en negatief personen. MI EDE


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.