Vlees- en kledingsmokkel Suriname – Brazilië

13

PARAMARIBO, 27 sep – De smokkel tussen Suriname en Brazilië neemt steeds grovere vormen aan. Volgens Dagblad Suriname lenen Braziliaanse vissersvaartuigen zich gaarne voor de smokkel van vooral computers en Chinese kleding. Die zijn gewild op de door buitentarieven beschermde Braziliaanse markt. In omgekeerde richting vormt de smokkellijn een grote bedreiging voor de volksgezondheid in Suriname.

Volgens parlementariër Ronny Asabina worden merendeels vlees en vleeswaren binnengesmokkeld voor Braziliaanse eethuizen in Suriname. De duizenden Braziliaanse migranten zouden de voorkeur geven aan een stuk vlees uit eigen land. De smokkelwaar gaat ook verder het land in, naar de goudvelden waar Brazilianen actief zijn. Deze ontwikkeling bergt nogal wat risico’s. Het vlees is immers niet lokaal gekeurd. “De zaak moet verder onderzocht worden”, zegt Asabina.

De smokkellijn moet het kennelijk ook hebben van corruptie in Suriname zelf. “Men klaart de goederen of normaal in Suriname in of er is sprake van onderfacturering of men geeft het aantal eenheden verkeerd op. Men geeft op honderd truien, terwijl de doos honderd en vijftig stuks bevat. Dit loopt in de duizenden”, zegt een bron. Volgens de krant is de omvang van de import zo omvangrijk dat die opvalt. De Surinaamse markt zou het met geen mogelijkheid aankunnen.


13 REACTIES

 1. Met verwijzing naar het vlees wil ik bij deze aangeven dat ook onze eigen ‘boesie metie’ (busmetie) niet wordt gekeurd, maar tevens normaal wordt verkocht en geconsumeerd.

  God alleen weet welke ziekte’s de dieren in het wild allemaal onder de leden hebben, echter wordt het vlees hiervan vaak als delicatesse gegeten.


  Maak melding

 2. 27 september 2013

  Beste Michael,

  Srika heeft inhoudelijk gereageerd op jouw posting, t.a.v. de internationale goudprijs. Jammer dat jij niet gereageerd hebt. Bij deze zend ik je opnieuw mijn posting zodat wij inhoudelijk over bedoeld item kunnen praten.
  Sommigen willen Srika nu 1000 minpunten toekennen, doe het maar!! Zit toch al dicht bij de usd 1050/oz. en doet Srika denken aan het programma, vroeger bij de STVS: Op naar de 1000.

  Begrijpen sommigen de internationale financiële geografie wel?

  Reactie verborgen door negatieve beoordeling. Reactie bekijken.

  25 sept.2013

  @michael,

  Srika is het met je eens dat de goudprijs dalende is, maar niet zo snel als jij dat aangeeft.

  De door jou gestelde ‘steunnivo’ van usd 725 /usd 800 ABN AMRO zal eind 2015 nog lang niet bereikt zijn.De goudprijs staat nu op ongeveer usd 1325/oz

  Volgens Srika kampen de economieën van de USA en de EU(collectief) nog steeds met een inertie waardoor er niet voldoende zekerheid is in het daadwerkelijk investeren en het behalen van rentevoordelen.

  Anderzijds zullen de economieën van de Tijgerlanden en die van een aantal belangrijke landen in het Midden-Oosten hun economische progressie nog aanhouden, wat het kelderen van de goudprijs zal vertragen.Door de (opkomende) welvaart in deze landen zal de vraag naar goud, per hoofd van de bevolking,alleen maar toenemen.Zit ook sterk in hun cultuur.

  Srika ziet dus de goudprijs minder snel dalen, dan jij dat aangeeft. Assumptief bekeken ziet Srika de goudprijs eind 2015 ergens tussen de usd 1050 en 1150 staan.
  In dat geval heeft Suriname toch nog voordelen in de gouddeal.

  Bij een mondiale economische of politieke calamiteit, denk bijv. aan dat de USA Syrië toch militair aanvalt omdat die toch niet wil meewerken, is het te bedenken dat de goudprijs weer snel kan stijgen.

  Laten wij maar eind 2015 afwachten en kijken wat van de goudprijs geworden is.

  Mijn minpunten niet vergeten.
  Srika

  Beoordeel Thumb up Thumb down -37


  Maak melding

 3. @ Srika

  Sorry, ik heb soms maar heel even tijd om op WKN te zijn.

  Ik heb het gemist, maar bij deze dan mijn reactie.

  Jammer dat ik je via deze forum geen grafieken kan toesturen.

  Maar om je een idee te geven over de technische analyse: in tegenstelling tot de gangbare technische analyse in de westerse wereld werk ik met een hele oude analyse methode gebaseerd op candlesticks. Mijn analyse systeem is gebaseerd op trendanalyse en dat heet Ichimoku Kinko Hyo of afgekort Ichimoku charts danwel Cloud charts. Dit systeem maakt een veel diepere analyse mogelijk.

  Het bijzondere bij fundamentele analyse (op basis van macro-economische data) is dat zowel koersstijgingen als koersdalingen een half jaar van te voren zijn verdisconteerd in de koersen. Je kunt ook stellen dat de koersen vooruit lopen op economische ontwikkelingen. Vandaar dat particuliere beleggers altijd als verliezers opereren.

  Je ziet momenteel dat de beurzen een rustpauze inlassen omdat de FED wisselende signalen naar de financiele markten zendt. Er is nu enige verwarring over de mate en de tijdstip dat de Fed de inkoop van het obligatieprogramma gaat terugschroeven. Nu is het USD 85 miljard per maand, wellicht per nov/dec min 10 mld per maand.

  Technisch ziet het plaatje er anders uit. Uitgaande van de macro-economische data zijn de groeivooruitzichten zowel voor de USA als voor Europa al (voor een belangrijk deel ) verdisconteerd in de koersen. De militaire dreiging tegen Syrie stuwt eerder de USD en de prijzen van Brent olie op en minder de prijs van Goud. Daarvoor gelden steeds weer andere factoren, de eenduidigheid van vroeger, dus bij oorlogsdreiging een vlucht in goud komt steeds minder voor. Een van de redenen is dat de financiele markten nu steeds meer speculeren op een last-minute akkoord door partijen.

  Maar de punten die zijn genoemd als oorzaak van een verdere daling van de goudprijs zijn actueel en zullen een grote invloed hebben op de ontwikkeling van de goudprijs.

  Ik zie op basis van mijn eigen analyse, gekoppeld aan de analyse van de ABN AMRO, dat de goudprijs inderdaad met deze snelheid naar beneden gaat.

  Er is een site waarop je de koersontwikkeling van goud end of day kunt volgen:stockcharts.com ( Zelfs Ichimoku is beknopt mogeijk)

  Mijn analyse is gebaseerd op het koersverloop van de maandgrafieken.

  Veel succes ermee.


  Maak melding

 4. Laat de Chinezen ook overal in Brazilië een zaak beginnen. Nb corruptie is nooit goed te bestrijden geweest in ons land het is ook een bron van inkomen voor velen en voor die snel en zonder rompslomp vooruit willen. Maar het blijft strafbaar alleen wie straft wie iedereen zit in het zelfde corruptie schuitje hoog en laag.


  Maak melding

 5. Het betrokken ministerie (LVV)die hierover gaat heeft ook veel even na 7 medewerkers. Waarom worden deze mensen niet ingezet om controles uit te voeren.
  Maar dan komt mijn volgende vraag. Heeft de betrokken minister hier wel de ballen voor.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 6. De kleinste staat in Zuid-Amerika heeft het grootste probleem. Vanaf 1975 is men (zogenaamd) met de ontwikkeling van het land en volk bezig, maar daarvoor is er nog steeds geen spade in de grond gestoken. Voor een land met zo een kleine populatie, zou je zeggen het is een fluitje van een cent. Het klopt ook, ware het niet dat er steeds incompetenten het voor het zeggen hebben gehad. In 1975 werd er inplaats van onafhankelijkheid, Neo-kolonialisme geïntroduceerd tot de dag vandaag. En als bijkomstigheid werd het ook tot de grootste “narco-staat” van Zuid-Amerika gekroond, waar een klein land groot in kan zijn. Laat het volgende duidelijk zijn, mocht het gebeuren dat er bij de komende verkiezingen gemanipuleerd wordt, dan zal de huidige “president” het bezuren. Dan zal er geïntervenieerd worden, want nu al is het te merken dat de macht steeds naar één kant helt, wat duidelijk autocratische tekenen aan het vertonen is, Trias Politica is op de helling en niemand die hiervan wat zegt. De drie jaren van (regerend het land vernielen) heeft land en volk 15 jaren terug geworpen. Deze criminelen zijn enkel en alleen met hun eigenbelang bezig, en het is overduidelijk dat men steeds altijd en overal onpragmatisch bezig is met adhoc beslissingen. En steeds achter de feiten aan lopen, een eenvoudig voorbeeld. Men gaat flitspalen installeren zonder daarvoor vooraf de verkeerswetgeving aan te passen. Van toepassing is het spreekwoord; pas als het kalf verdronken is – gaat men praten over hoe – dempt men de put. Je hoeft niet intelligent te zijn om te weten dat regeren vooruitkijken/zien is, alleen bij deze samenraapsel is het andersom, juist, hier loopt men juist achter de feiten aan. Een duidelijke brevet van onvermogen waar zelf de (straat-honden) geen brood van lusten. Wel is het duidelijk, dat gegeven de omstandigheden, de reislust van deze gelauwerde drugscrimineel(angst-haas) is afgenomen. Ja toch, “te-sneki-bit’-yu-i-si-woron-yu-frede-fu-in”. Nu komt deze huigelaar mooi weer spelen, door te doen alsof hij het druk heeft met staatszaken. Wie houdt wie voor de gek? En als klap op de vuurpijl, Suriname en Mongolië een arm land in Centraal-Azie, bij Siberië in de buurt zijn diplomatieke betrekkingen aangegaan. Het vreemde is dat Suriname geen betrekkingen aan gaat met landen waar het economisch voorspoedig gaat, maar steeds vriendschap sluit met landen, die economisch ver achterlopen, het is duidelijk soort zoekt soort diplomatie. En het volk en Apolitieke achterban opschepen met krakkemikkige landen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.