Surinaamse sociëteit Bolletrie moet pand verlaten

28

De Afro-Surinaamse sociëteit Bolletrie in Zuidoost moet haar pand aan de Bijlmerdreef verlaten. Dat heeft de rechter besloten meldt AT5. Volgens de zender heeft de stichting de afgelopen vier jaar namelijk maar twee keer de maandelijkse huur van 3.200 euro betaald.

De Bolletrie is oorspronkelijk een sociëteit voor oudere Surinaamse mannen en vrouwen van boven de veertig jaar. De sociëteit zat sinds 2003 in het Cultureel Educatief Centrum, een verzamelgebouw voor maatschappelijke organisaties. Daarvoor zat de organisatie sinds de oprichting van 1988 in een parkeergarage.

De financiële problemen van Bolletrie begonnen in 2009 toen de organisatie geen subsidie meer kreeg. In dat jaar sommeerde het stadsdeel Bolletrie al om het pand te verlaten, maar de stichting weigerde.(Bron: AT5)


28 REACTIES

 1. Surinamers die de huur niet betalen, ha ha…

  Sociëteit Bolletrie moet zich even hernoemen naar Sociëteit Bolletje en dan pakken ze het geld wel… 🙂


  Maak melding

 2. Forumers, Odi odi.

  @Bakra Basi!
  Ze zullen wederom de schuld geven aan afd. (Herstel Betaling).
  Er werd in het (geheim) enorm veel winst gemaakt onder de naam (Bolletje) door een crimineel ‘Noltie’.
  Deze zit gelukkig achter slot & grendel.

  Wel regelmatig (feesten), (winst) maken en vervolgens je verplichtingen niet nakomen en ook geen huur betalen.
  Het lijkt wel de geestverwanten van het voormalig Kwakoe gebouw.


  Maak melding

 3. Door de vernieuwing van de Bijlmer zijn heel veel kleine ondernemingen ter ziele gegaan.Werkgelegenheid ging hiermee verloren. De huren van de panden werden onbetaalbaar.


  Maak melding

 4. @ROBG

  Door het veelvoudig gebruik van kwik bij het zoeken naar goud, is een negatief gevolg hiervan dat de hersenen van de goudzoekers op lange termijn worden aangepast. Dit verschijnsel uit zich vaak door de wartaal die sommigen op Waterkant.net verkondigen.


  Maak melding

 5. Door de VERNIEUWING in Amsterdam Z.O. kan dit nimmer de oorzaak hiervan zijn of (zijn geweest).
  Ook m.b.t. de (werkgelegenheid).

  Denk aan de verloedering destijds in Amsterdam Z.O.
  Het moest ook behoorlijk worden aangepakt.
  Stedenbouwkundig tegen het verval van destijds.

  De gemeente maakt structuur- en bestemmingsplannen.

  Vanaf (2009) geen (SUBSIDIE) meer en maar denken van:
  Dan gaan wij ook geen HUUR meer afdragen.
  Je bent in een andere samenleving.
  Je kan niet meer op subsidie blijven teren.
  De tijden zijn reeds lang veranderd.
  Hier kan je ook niet overgaan tot het OCCUPEREN van het pand, waar Bolletrie heeft gezeten.


  Maak melding

 6. niet op subsiedie blijven teren en ook niet je handjes open houden voor bijstand en tovh schelden ze nederland uit in su krijgen ze helemaal niets o ja gratis eten op school naschool ,gratis zieken fonds daarom zoveel misverstanden in ziekenhuis en ook nog die kinderbijslag 30srd daar staan ze in de hete zon te wachten. nog steeds toiletten waar de toilet papier blijf liggen. give me abreak.


  Maak melding

 7. IK zeg even niks want anders word ik hier weer voor racist uitgemaakt..

  Ik doen zaken in Suriname en laat mij altijd VOORUIT betalen.

  Doe ik dan niet en ik lever de spullen, dan kan ik naar mijn geld fluiten.


  Maak melding

 8. @Henk Molenaar

  Ook diehard racisten die zwijgen blijven racist en we weten heel goed met welke “zaken” je in Suriname bezig bent. Eens een smeerlap altijd een smeerlap.


  Maak melding

 9. Hallo Hollander,

  Weer een nieuwe nickname?

  Moet lastig zijn ze allemaal te onthouden.

  Ik praat uit ervaring. Dus ben ik geen racist.
  Het gezegde “Surinaamse Afspraak” komt toch ergens vandaan toch?


  Maak melding

 10. Jongens geen enkel Plobleem(zou mama Brewa van radiomart zeggen)jongens geen enkel plobleem gewoon bellen met DiDiBrie dan is de zaak(dat geld)zo rond/geregeld.Dat geld zal Jules Bosje of van der San Eugene persoonlijk afgeven aan Glenn Codfried,trouwens de directeur van Martradio Norman van Gom is nog in Su deze kan het geld voor de Su Bolletrie oudjes meenemen ha ha ha.Als de stichting Kofu/Kwakoe 50.000 euro kan ontvangen voor ’t vlottrekken van ’t kwakoe zomerfestival; dan kan Bolletrie een Kankantie worden door deze ook maar te fi-nancieel hahahahahaaaaaaiiiii. Odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 11. Fer E, heel wat toko’s, kleine fotoshops, kopieerwinkels,sportcentra, restaurantjes, autobedrijven, wasseretes,enz zijn uit Amsterdam Zuidoost verdwenen toen de vernieuwing eenmaal vorm begon te krijgen.De huren werden onbtaalbaar. De huur van van een winkel/bedrijfspand voor € 500 – €1000 per vierkante meter is ook de Bijlmer ingeslopen.Uit alle winkelcentra zijn de kliene ondernemingen verdreven.


  Maak melding

 12. Ja hallo, we zijn hier niet in Suriname hoor… betalen of eruit!

  Ze moeten blij zijn dat de verhuurder het niet eerder heeft gedaan, want al na 3 maand achterstand kun je met toestemming van de rechter het pand ontruimen en de huurders eruit zetten.


  Maak melding

 13. Eerst raakt de Afro-Surinaamse gemeenschap het Kwakoe festival kwijt en nu ook hun stamcafe !

  Ik denk dat het laatste meer met de naam te maken heeft !

  Bolletrie wordt heel gemakkelijk geassocieerd met Bolletjes !

  Ja, dat is heel zuur voor de ” oudere Surinaamse mannen en vrouwen van boven de veertig jaar.”

  LOL


  Maak melding

 14. @Henk Molenaar
  Je wordt voor racist uitgemaakt indien je telkens met negatieve opmerkingen je op een bepaalde etnische groep focust.
  Deze opmerking al vind ik een verkapte vorm ervan.
  “Ik zeg niks”,impliceert jouw vorige racistische opmerkingen!
  Je hoeft dus niets meer te zeggen … mensen die jouw vorige opmerkingen over deze groep kennen weten nu dus voldoende!


  Maak melding

 15. @Henk Molenaar
  Je zegt:”Ik praat uit ervaring. Dus ben ik geen racist”.

  Dat vind ik een verkeerde gevolg trekking.
  Alsof ervaringsdeskundigen niet racistisch kunnen zijn ….. !

  Verder zeg je :”Het gezegde “Surinaamse Afspraak” komt toch ergens vandaan toch”?

  Het woord Surinaamse maakt in dit geval dat de uitspraak nooit een racistische kan zijn.Want zoals je weet is het Surinaamse volk heterogeen en niet homogeen samengesteld!

  Of waar dacht je dat dit gezegde vandaan komt?


  Maak melding

 16. In vier jaar tijd maar twee keer de maandelijkse huur betaald? Zijn er geen deurwaarders meer in Nederland? Als je alleen maar leunt op subsidies (terecht of onterecht), en de kraan gaat dicht, zul je toch naar alternatieven moeten zoeken. Zo niet: Hangslot erop!


  Maak melding

 17. RobG:

  What’s your point? Dit gebeurt al decennia lang in Nederland. De kruidenier op de hoek is allang verdwenen, opgeslokt door de grote supermarkten. Het is gewoon de realiteit van alle dag. Hier in Su verwisselen winkeltjes van eigenaar sneller dan ik mijn onderbroek. Money talks, bullshit walks! Maar jij weet net zo goed als ik: Het Surinaamse alfabet begint met de letter G. Van gratis. En de Surineds hebben dezelfde genen als hun verwanten hier in Su. Dus maak je niet druk. Als ik mijn foto’s kan laten ontwikkelen in een super voor minder dan de helft van de prijs dan bij een fotoshop, wat zou jij dan doen?


  Maak melding

 18. Ik deel de verbazing van blaka bakra: hoe heeft dit zo lang door kunnen gaan.

  En Glenn, om deze huurschuld te betalen is bijna het drievoudige nodig van het door jou genoemde bedrag: 150.000 Euro.
  Onvoorstelbaar…


  Maak melding

 19. Dat deze als “Kwakoe” begonnen sociaal cultureel centrum, voor oudere SurNed moet sluiten is het ergste wat hen overkomen kan. Ware het niet dat deze organisatie, alles zelf in de hand had en dit ook zelf in de hand gewerkt heeft. Dit omdat deze organisatie het bedrijfsmatig goed had geregeld, wat het genereren van inkomsten betreft. Het struikelblok was de kas afdracht die hen parten speelde, men beloofde steeds beterschap, wat telkens weer achterwege bleef, en we weten allemaal zelf; de kruik gaat zolang te water tot die berst. Maar zoals altijd wordt niet of nooit aan investeren gedacht want aan inkomsten was geen gebrek, maar je moet er ook mee om kunnen gaan. Dus, kas tellen en de inkomsten wegzetten, wat juist niet gebeurde. Het was een vestzak broekzak systeem. Hoewel men subsidie kreeg kon men met de einde jaarrekenig geen verantwoordde afrekening tonen. Het was toch deze zelfde – directeur – toen Kwakoe en nu Kwaku die het Kwakoe-festival vanaf 1975 beheerde. Ook toen kon er na einde festival ook geen winsten getoond worden, maar verlies, en deze directeur is toch ook alom bekend. Eigenlijk moet hij met pensioen, want het is mooi geweest en geef de fakkel over, aan jongere geesten. If it don’t fit, don’t force it!


  Maak melding

 20. De Nederlandse overheden vinden dat de Surinamers de meest geintegreerde groep is in de Nederlandse samenleving. Dit is niet iets om trots op te zijn maar het argument om de Surinaamse eerste- en tweedelijns- stichtingen geen Subsidie meer te geven. Kijk maar naar al die Nederlandse steden. Alle Surinaamse stichtingen zijn op sterven na dood. Wat wel jammer is is dat met veel pijn en moeite de Stichting Wi Masanga in Rotterdam, door exploitatie van zalen, bar en restaurant zich zonder subsidie staande heeft weten te houden. Nu worden ze gepakt op andere bouwtechnische en sanitaire punten. Dus ook wie Masanga is straks wijlen.


  Maak melding

 21. In de stad hier zijn de Surinamers jaren doorgegaan met subsidies in hun zak steken; het was nog erger, water,licht en gas werden betaald, en die mensen staken elke cent in hun zak. Het was een groepje Hindostanen, Creolen en weet ik veel. Toen men wilde praten over een betalingsregeling waren de mensen ziek, zwak en misselijk en konden steeds niet komen opdagen. Over Bolletrie…..dat is dus 2 of het zoveelste geval. In ieder geval valt het doek nu. Weer een organisatie die zichzelf niet kan bedruipen.


  Maak melding

 22. Gut Hollander, vertel ons dan eens met wat voor zaken Henk zich dan bezig houdt, want verdachtmakingen koopt niemand wat voor , of zijn het alleen maar loze praatjes van jou zoals gewoonlijk


  Maak melding

 23. Dit is een steeds terugkerend beeld in zowel Suriname als in Nederland. Kijk maar naar het “soort” dat gebruik maakt van het betreffende pand. Deze groep is alleen gewend om de ….klauwen op te houden(lees: alles gratis krijgen)of te stelen en/of beroven van hard werkenden. Dit was, is en zal altijd hun voornaamste mentaliteit blijven. …A KRONTO FOE DING ALATTA DISIE, TRANGA TOEMSIE…

  Een grote fout uit de geschiedenis is, dit “soort” ooit te hebben verscheept vanuit de bush bush naar Suriname. Suriname maar ook Nederland, heeft helaas te leven met deze HEBIES.

  Hopelijk zullen ooit de nabestaanden uit alle groepen die vanaf het prille begin, ooit slachtoffer zijn geweest van deze barbaren,in zowel Suriname als ook in Nederland, HERSTELBETALINGEN eisen van deze TIENGIE ALATTA’S.

  Dario de J


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.