Surinaamse artiesten willen illegale Cd’s in de ban

38

PARAMARIBO, 24 sep – Illegale geluidsdragers, vooral Cd’s, moeten in de ban. Dit stelt de Surinaamse Artiesten Vereniging, SAV. De recente aanhouding van een jongeman die illegale Cd’s verkocht, geldt als aanmoediging. Weliswaar ging het om een geïsoleerd incident. En het gebeurde niet zomaar ergens, maar bij het Torarica hotel.

Het loopt zowaar de spuigaten uit en dat al jaren. Supermarkten doen mee. Maar ook op de hoek van de straat wordt doodleuk muziek aangeboden van lokale en buitenlandse artiesten. “Zulke mensen moeten ook voor de rechter verschijnen en als ze niet willen stoppen moet hun vergunning worden ingetrokken, want ze houden zich niet aan de voorwaarden”, zegt SAV-voorzitter Henry Ceder tegenover De West.

Surinaamse artiesten zouden door de overheid beschermd worden. Voor Ceder is het een bedreigde soort. Hun creativiteit en inzet worden niet beloond. In plaats daarvan wordt maar gedoogd dat iedereen rijker wordt van hun werk, behalve zij zelf. “Het kost veel om een cd uit te brengen”, aldus Ceder. Hij hoopt dat meer samenwerking met het ministerie van Justitie & Politie ook op andere dan de meer in het oog springende plekken wil optreden.


38 REACTIES

 1. Aaah baja, dit geld ook voor software, kleding, schoenen en horloges. De gemiddelde surinamer is merken geil en het liefst betalen ze er niets voor. Al is het kwaliteit bagger zolang maar een merk op staat. Hoeveel computers in Suriname draaien op een legale versie van Windows ? Zelfs in overheidskringen wordt er gewerkt op illegale versies van Windows. De man die het land (lijdt) is ook niet veel beter. Immers voorbeeld doet volgen toch. In alle lagen van de Surinaamse samenlevingen is het verval zichtbaar.


  Maak melding

 2. Auteursrechten kwestie ? Suriname heeft wel grote zorgen. vb een economie wat niet draait, de srd waar je je gat mee kunt afvegen en een snuivende president. En waar blijven die investeerders trouwens ? Ze zouden de weg naar de Suriname vinden. We hebben geen moer gezien. Intussen timmeren onze Noordzee vrienden wel aan de weg. Economie mag wel in crises verkeren, het land heeft wel een AAA rating en exporteert voor miljarden naar het buitenland.

  Suriname heeft al 30 jaar een negatieve imago, maar de laatste weken is alles nog eens dunnetjes bevestigd. De president is nog steeds niet met verklaring gekomen.

  AMSTERDAM- Baggeraar Boskalis heeft een grote order in de wacht gesleept in Rusland. Het bedrijf uit Papendrecht gaat een vaargeul aanleggen in Sint-Petersburg. Met de order is een bedrag gemoeid van 130 miljoen euro.

  De vaargeul van 6 kilometer komt te liggen in de nieuwe Bronka-haven. Boskalis gaat 16 miljoen kubieke meter klei, slib en zand baggeren. De vaargeul krijgt een draaikom en een aantal ligplaatsen.

  De werkzaamheden beginnen komend voorjaar en zijn waarschijnlijk eind 2015 klaar.

  Met de nieuwe Bronka-haven wordt de containercapaciteit van Sint-Petersburg vergroot. Boskalis sloot in juni al een contract om land aan te winnen voor de aanleg van de haven. Dat contract heeft een waarde van 25 miljoen euro.

  Boskalis draait goed. Een maand geleden maakte het baggerbedrijf bekend dat het een recordwinst verwacht van zeker 330 miljoen euro.


  Maak melding

 3. Trouwens CD’s zijn achterhaald. Alles is te downloaden via torrent en sharesides. Dit is dweilen met de kraan open.

  Terwijl de inkomsten van de Nederlandse muziekmaatschappijen in de afgelopen twaalf jaar vrijwel continu afnamen, is de omzet in de eerste helft van dit jaar juist gestegen. De gestegen inkomsten zijn volledig te danken aan de inkomsten uit muziekstreamingdiensten.

  Artiesten in Suriname moeten hun verdienmodel aanpassen aan de huidige tijd. Die mensen leven nog in de pre historie. CD is skeer. Ik zie kansen voor startende ondernemers !! 🙂


  Maak melding

 4. @Ruud Valstijn; klopt CD’s zijn oudewets. Niet meer van deze tijd. Of men kan zo’n download politie instellen.

  Zo kan men de auteursrechten beschermen en kan men nog wat verdienen. Zo word ik dan ook beschermd.


  Maak melding

 5. Sasur heeft zich NOOIT bezig gehouden met de verkoop van illegale CD’s/DVD’s omdat het hun geen geld in het laatje bracht. Sasur had alleen oog voor de radiostatios en muziek promotors omdat daar geld te halen viel. Sasur was meer bezig met legaal oplichten, tensotte hebben ze alle geinde gelden nooit afgedragen aan artiesten!


  Maak melding

 6. @Henk Molenaar

  “Het meeste gebruikte woord in Suriname is “Gratis”.”

  Dat zou je wel willen smeerlap.
  We houden onze kinderen in de gaten.
  Met of zonder cd.


  Maak melding

 7. Wederom kunnen de redimusus het niet laten om onze geliefde president te bekritiseren. Iedere falen wordt hem direct hem toegerekend. Argumenten zonder onderbouwing.
  Velen lijden hier aan de Bouterse Syndroom.


  Maak melding

 8. Meneer Ruud,
  De Surinamers hebben een probleem. Ze kunnen niet anticiperen dus kopieren ze. In den Haag is de heer Sing ooit aan de Hobbemastraat begonnen met een tropische winkel en binnen de kortste keren puilden de Tropische winkels uit in deze straat en de hele buurt. Gevolg: geen van die tropische winkels maakten nog winst. En dit was niet alleen in Den haag het geval, maar in alle andere steden. Je vraagt je vaak af of Surinamers geen andersoortige zaken kunnen beginnen. Kijk maar naar Suriname: Nu pas wordt de toeristische industrie ontdekt, 50 jaar te laat. Exporteren is een woord dat Surinamers niet kent. Suriname heeft op dit gebied haar kansen gehad en ook niet benut. Wanneer? Toen de Surinaamse gulden zo laag was. Met zo’n lage koers kon Suriname andere landen met succes beconcureren. We hebben de boot toen gemist. Ik denk dat de Surinamers niet kunnen helpen.Onze kolonisator ons heet geleerd dat een kolonie mag importeren, niet exporteren. Misschien dat we pas over 100 jaar deze indoctrinatie zullen afleren. Jammer, want er zijn in Suriname aardig wat markten te veroveren. Probleem is dat je inzicht moet hebben om deze kansen te zien en natuurlijk geld moet hebben om de markt te veroveren. Dat laatste is kennelijk ook een probleem.
  Daarom zoeken Surinamers hun heil in een hossel. Weinig investeren, geen bedrijfskosten en makkelijk geld verdienen.


  Maak melding

 9. @Ruud Valstijn

  Streaming in SME. Dat lukt nog niet echt. En je gooit officiele sites en piraten op één hoop.

  De vriendjes van Belford cpieren er in tussen rustig op los. Dat er zo af en toe een straat handelaar wordt opgepakt zal hen niet storen. Net als bij coke zijn het de grote jongens die njang maken en de politiek naar hun hand zetten.


  Maak melding

 10. De onder geciteerde poster heeft echt hulp nodig. Als muzikanten voor hun rechten opkomen is dit gelijk weer een aanval op zijn baas. AF FIKKIE IN JE GOOT.

  Dinsdag 24 september 2013 om 12:52 uur, door [b]Parbo[/b]
  Wederom kunnen de redimusus het niet laten om onze geliefde president te bekritiseren. Iedere falen wordt hem direct hem toegerekend. Argumenten zonder onderbouwing.
  Velen lijden hier aan de Bouterse Syndroom.


  Maak melding

 11. Neus, je moet verder kijken dan je NEUS lang is mi boy. Ik heb het over Redimusus als Koos en Ruud Valstijn. Begrijpend lezen is een kunst. Het moge duidelijk zijn dat de Waterkant kampeerders geen moment onbenut laten om Bouterse en Suriname te bekritiseren.

  In hun ogen deugd er niets in Suriname, intussen lopen ze de deur wel plat. Hoogste tijd om deze verraders de toegang tot het land te ontzeggen of een visa te verstrekken voor max 1 week. Ze zijn een gevaar voor de eenheid van Suriname. Als je niets met Su hebt blijf dan aub weg. Wij hebben positieve energie nodig, geen lapzwansen die dag in dag uit bullshit zitten verkondigen op Waterkant.


  Maak melding

 12. Syndroom
  Een syndroom is een ziektebeeld: een verzameling van steeds tezamen voorkomende klinische verschijnselen/symptomen. Een dergelijke verzameling klinische tekenen kan meerdere oorzaken hebben. Soms is de oorzaak niet bekend, maar is het geregeld samengaan van deze tekenen dusdanig opvallend, dat men ze groepeert tot een syndroom.

  Whahahahahaha, wie lijdt aan het bouta-syndroom, denk eerder de boutisten.
  Hun leven is in handen van ‘the almighty’ alias b.
  Zonder baas, einde boutistas, hun leven heeft geen ander doel.
  Baas houdt van ze, tot in de eeuwen der eeuwen amen.

  Een uitdaging voor de wetenschap!


  Maak melding

 13. @Bhaai, jij domme koelie. Volgens mij heb jij een brain damage overgehouden van een fles Black Label. Deze discussie gaat boven jouw niveau bhaai. Ga iets zinnigs doen. vb je vrouw slaan en je zelf van kant maken of zo.
  Daar hebben jullie patent op. natche natche 🙂 i rest my case.


  Maak melding

 14. @Medusa

  Hoeveel keren moeten wij jou erop wijzen dat wij niet hier komen om onze taal en spelling kunsten ten toon te stellen!!!!??Wij doen ons zegje hoe krom en scheef het gebeuren mag ,het belangrijkste is dat iedereen mekaar verstaat!!!


  Maak melding

 15. @Esmerald

  Jij lijdt zeker aan het Bouterse-syndroom. Ik denk niet dat jij gelukkig zou zijn als er geen target zou bestaan om je eigen frustraties op te botvieren. Jouw reacties ademen een sfeer uit van rancune en je ontleent je gehele bestaansrecht aan het posten van kletskoek op waterkant.net. Eigenlijk ben je een zielepoot van de eerste orde.
  Je uiteenzetting van de definitie van syndroom klopt als een bus. Gefeliciteerd maar doe het AUB rustig aan. Het leven is zo kort.


  Maak melding

 16. BESTE Parbo ik heb je alleen maar wat gevraagd…en ik ben ook geen KOELLIE omdat ik bhaai heet, kom het verwarend over bij je.Weet u die echte koellies in VS zijn al bijna voorbereid met de gang van zaken dus hou je je gedeisd.


  Maak melding

 17. @Ray
  Jij zegt:”Maar jij bent ook de enige hier die een UITZONDERING maakt!!!Jij verstaat niemand”!!

  Haa eindelijk!Dan zijn we er toch?
  Ik wil niet alleen verstaan maar ook begrijpen!
  Vandaar iedere keer mijn reactie op dat kromme en scheve gedane zegje,waar jij ook telkens over valt!
  Ik ben n.l. zeer traag van begrip! 😛 :-p ;-P ;-p


  Maak melding

 18. zijn er echt zoveel illegale kopieën van cd’s?? nee joh dat zal toch niet?. Ik dacht laatst op zanderij dat ik gewoon een slechte kwaliteit cd hoesje had, thuis aangekomen zag ik ook dat de artiest van die cd “vergeten” was een label van de band op het cd’tje te plakken..
  Wat zal het leeg worden op zanderij als ze al die winkeltjes die illegale klote cd’s verkopen zullen sluiten… hahahaha.


  Maak melding

 19. Deze Henty Ceder snap ik echt niet meer, toen Sasur hiermee bezig was(artisten beschermen)heeft deze Henry Ceder met vele anderen zoals: artisten,praktisch alle radio-omroepen,acteurs,auteurs,cdkopie verkopers(Doerga)en ga zo maar door.1 groot festijn in ’t flamboyantpark, A Sa Go heeft een schets opgevoerd,waarbij Sasur flink van langs kreeg.Terwijl Sasur ’t artistenbelang aan ’t beschermen was/is.Een ieder van dit georganiseerd festijn was tegen het betalen aan Sasur.Sasur is tegen het copieeren en illegaal gebruik maken van jullie eigendomen….jajajaja en wat nu men Ceder
  is ’t zo dat er WEL aan U betaalt moet/mag worden en NIET aan dhr Ramlal/Sasur? Mogen de radiostations gewoon maar a la dol jullie muziek afdraaien en dat van derest op deze wereld? Nogmaals,waarom toen niet betalen en nu wel want dit snap ik nogsteeds niet zo goed.any way odi.
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.