Verlaten panden tikkende tijdbom Paramaribo

23

PARAMARIBO, 23 sep – Het verassen van een overheidsgebouw aan de Grote Combéweg, in Paramaribo, is de zoveelste bevestiging. De Surinaamse hoofdstad zit op een zelf geprogrammeerde tijdbom. Het controversiële pand ‘Wilsterman’ nam bijna de hele omgeving van zakenpanden mee. De brandweer was alert en kordaat en wist met man en macht erger te voorkomen.

Het scheelde inderdaad een haartje of ook de directe omgeving, was in de as gelegd, inclusief de bekende Combé Markt en kledingzaak Sari Nagar. Het pand Wilsterman stond jaren leeg en hoewel de staat het ooit kocht van een particulier, is er nooit wat mee gedaan. Het aureool van corruptie rond het pand maakte het kennelijk te heet om er de politieke vingers aan te branden. Met even zoveel pech voor de omgeving. Die bleef jarenlang last hebben van er zich nestelende junks.

Een verschijnsel dat zich voordoet in zoveel andere leegstaande gebouwen. Te lang al, naar weer eens is gebleken. Nu is het een bezit van de overheid dat ten prooi viel aan laksheid en lamlendigheid. Een overheid die het tot haar taak had moeten weten de burger te corrigeren. De vraag nu is hoe lang het nog duurt eer een deugdelijk beveiligingsplan tot stand komt voor Paramaribo met zijn uiterst brandgevoelige houten bouwstijlen.


23 REACTIES

 1. Kapot gooien allemaal en opnieuw bouwen met de techniek van nu. En die idioten die streven voor behoudt van monumentale panden die moet je opsluiten en de sleutel weggooien.
  Suriname kan moderner.


  Maak melding

 2. die verlaten panden, daar moet iets mee gebeuren. het geeft paramaribo en suriname een ratten image. je hebt die tweebenige ratten die er een puinhoop van maken, wat zij niet kunnen laten zij over aan hun vierbenige rattenneefjes.
  er moet een held opstaan die zegt: dit doen wij voor ons land (in plaats van persoonsverheerlijking).

  vreselijk, en dan denken dat dat toeristen trekt. misschien ramptoeristen. oh, zo ziet grote verwaarlozing eruit. en aan de andere kant de tweebenige ratten in de casino’s o.a.


  Maak melding

 3. Ja maar het pand is gekocht door de overheid en staat al jaren leeg geen 2 maar echt jaren en niemand weet voor hoeveel ik nam info als het goed is in de tijd NPS/VHP het en er is nooit wat mee gedaan en volgens boven genoemde artikel corruptie 1 van de velen wat nu hoor je over corruptie vroeger was het normaal want bijna niemand wist wat die regering deed toen ook spraken mensen niet zoveel weten jullie nog dat de regering zij riemen even strak komt goed wel na 10j moest riem nog strakker toen gebeurde er niks dus mensen klaagden ook niet nu ziet men wat gebeuren kan beter en is niet snel genoeg maar ja zo is de mens en nu zal het ook zo zijn geen reactie tegenstanders van vooruit gang SU al is het stapje bij stapje met vallen en opstaan Hahaahahhaha ja of ja niet liegen want dan lieg je tegen je zelf maar ja ook daar zijn velen niet vies voor dus ik zie wel


  Maak melding

 4. Alweer @boegroe…

  …PUNTEN & Komma’s: want je leest voor geen meter!!
  Na een eerste zin lezen is ’t al niet meer te volgen, dus allemaal moeite voor niks( ).
  (Ben vast niet de enige die er zo over denkt).
  Nogmaals: je kan er beter een PUNT achter zetten…


  Maak melding

 5. @Henk Molenaar, niemand van deze regering,noch vrienden op bepaalde/strategische posities heeft enig historisch besef van wat dan ook.En zonder enige schaamte roepen ze allerlei rotzooi in koor.Henk maar wij verslappen niet he we blijven ze volgen.We blijven waakzaam Henk.Odi odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 6. Wat is er gebeurd met objectief verslag geven??? Dit artikel is doorspekt met een eigen mening van de journalist.Het gaat erom dat er nieuws wordt gebracht aan de lezers en die kunnen dan hun eigen mening vormen aan de hand van het objectieve verslag. Nu probeert men je gericht een bepaalde richting uit te sturen. Begin maar daarop te concentreren dan hebben we alvast een beetje vooruitgang op dat vlak in elk geval (als je al vindt dat er geen vooruitgang is).


  Maak melding

 7. Bestuurders in sur.laten de straatnamen ,met een rijke history,zomaar vervangen.Met dit soort nodeloze werk denken deze ezels dat ze sur.vooruithelpen.Een historisch gebouw te redden dat kunnen ze niet.Nieuwe straatnamen met bouwvallige woningen dat zien ze niet. Maar alla Njang Dringi en Prisiri na elke vervanging zullen ze zo doorgaan.


  Maak melding

 8. Gaan jullie maar op onderzoek uit.Wat zeg je van het ministerie van sociale zaken inclusief meubulair,dit staat sdert de slaventijd.
  Maar het mooie hiervan is,hoe het personeel gekleed gaat+de mini-ster OP DE hoogste hakken denderen ze door het gebouw.
  Ministerie van JUSTITIE werd met klarifesta afgedekt met verschillende kleuren LENDE-DOEK.EN DESI en CO zouden alles veranderen.TErwijl je alle eigenaren van deze panden aansprakelijk zou moet stellen.En fikse boetes zou moeten afleggen.Maar nee we zijn zo corrupt in dit land,dat e alle goeie plannen afwjzen.


  Maak melding

 9. Het Wilsterman-pand is destijds gekocht door de regering-Wijdenbosch, maar dank zij fraude van de missive die moest leiden tot de aankoop heeft uiteindelijk Alibux achter de tralies doen belanden. Vervolgens is er door geen enkele regering iets aan het pand gedaan. Maar ja, kapitaalvernietiging is niet vreemd in Suriname.


  Maak melding

 10. Die lege ouwe panden dienen goed als onderdak voor drugsverslaafden enz. wat mij betreft mogen ze allemaal in de fik want de overhead doet er toch niets mee.


  Maak melding

 11. ..In de jaren 70 was er een prachtig plan: De Jordaan in Amsterdam platgooien en nieuwbouw..Dagelijks bezoeken duizenden toeristen de stad, meerder cruiseschepen per week. leggen aan. Het is de moeite waard, deze panden te redden! Hoop dat er snel een plan komt, deze mooie stad te redden! Elke euro die je investeert, komt in veelvoud terug via toerisme! 100 panden a 200.000 is 20.000.000…dat moet toch te regelen zijn..!


  Maak melding

 12. ha kijk maar naar de ministerie van sociale zaken en volkshuisvesting!!! kijk naar hun pand!!! zou t niet gerenoveerd moeten worden??! in plaats dat de regering het geld had gebruikt om de historische panden te renoveren gebruikten ze het voor die Carifesta!! ben benieuwd wat het zal worden met die Carifesta in Haitie (een van de armste landen). en over het onafhankelijkheidsplein, wel die is nu een van de lelijkste pleinen in t land! al het mooie groen is gewoon verdwenen!! wat te zien valt is alleen maar steen en een stomme vlagenplein!!!!


  Maak melding

 13. Veel panden en woonhuizen in koloniale stijl maar ook moderner zijn verworden tot BOEDEL.
  Dat betekent dat één erfgenaam (of meer) zijn poot stijf houdt, niet wil verkopen en de anderen ook niet wil uit kopen. Niemand voelt zich dan verantwoordelijk voor het onderhoud want wie er geld in steekt is het kwijt.
  BOEDELkwesties vormen een doodsteek voor het behoud van vele mooie panden.
  Een rechtszaak is mogelijk maar het is slepend en de kosten zijn enorm hoog.
  Vele familie’s zijn verscheurd en leven in onvrede met elkaar omdat de ouders de zaken niet goed geregeld hadden voor ze gingen.
  Prachtige panden vormen nu brandhaarden en bieden gelegenheid aan zwervers en ander tuig om verder te ruïneren
  Uiteraard geldt bovenstaande niet voor pand “Wilsterman”.


  Maak melding

 14. Over historisch besef gesproken.
  De boutisten ontkennen net als hun leider, de massamoorden van 1982. Ze ontkennen de Moiwana slachting. Ze ontkennen al de moorden en moordaanslagen gepleegd in naam van een zogenaamde revolutie. Deze revolutie is een goede dekmantel gebleken voor gevaarljke criminelen en anti-progressieven en politeke profiteurs om het Surinaamse volk in een psychologische gevangenschap te storten.
  Het is maar goed dat niet alle srananmangs zijn verleid door het suja suja kindje lied van de NDP en haar leiders.
  De kruik gaat net zo lang te water tot…. A no a srefi dei san wiwiri fandong na watra….


  Maak melding

 15. Een bekende slogan van de pres. van suri luidt als volgt:
  “al staat Paramaribo in brand, ik slaap als een doornroosje”.
  Idem dito de boutisten.

  Sooo, no commend.
  Ze slapen als roosjes en liggen er niet wakker van…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.