Surinamers sneller aan Vwo-diploma via Caricom

23

PARAMARIBO, 23 sep – Surinamers kunnen voortaan sneller aan een diploma op Havo- of Vwo-niveau. De stichting Walden University Suriname haakt in op een mogelijkheid die de Caribische Gemeenschap, Caricom, biedt. Zo’n diploma voor een veertien- of vijftienjarige zou meer norm worden dan uitzondering, zoals nu nog het geval is.

Als nu iemand op zijn of haar zeventiende een Vwo-diploma haalt is dat nog altijd een bijzonderheid. Het moet allemaal anders – en jonger – worden met de zogenaamde Caribbean Secondary Education Certification, CSEC. Volgens de Times of Suriname mogen kandidaten al na hun tweede leerjaar Mulo of Lagere Technische School aan een studie beginnen. Het gaat dan wel om de basis voor een studierichting in bedrijfskunde, financiën of accountancy.

Na het CSEC-diploma duurt het dan hooguit nog vijf jaar om accountant te worden. Dat is in totaal zeven jaar na de tweede klas. Een dergelijke instap is onder de huidige onderwijsomstandigheden onmogelijk. Volgens Saskia Walden van Walden University wordt het studietraject vanaf het Mulo nu zeker vijf jaar korter. Ook de studieomstandigheden zouden relatief beter zijn, kleine groepen en individueel onderwijs. Suriname moet er op den duur beter van worden, gezien het tekort nu aan financieel deskundigen.

23 REACTIES

 1. Weer surinaamse oplossing enige wat telt is het papiertje of er ook nog wat geleerd is komt op de tweede plaats. Een degrradatie van het diploma.
  Net als de vele nep managers hier. Die volgen schriftelijk mba bij 1 of ander institut in de vs. Kijk op internet wat je bij een echte universiteit moet doen voor mba…


  Maak melding

 2. Lorencia… Bij de Stichting Walden University Surinam.De minimale toelatingseis is de 2e MULO,of 2e LTS,of 2e LBGO overgangsrapport en dit systeem is studentvriendelijk;het biedt induvidueel onderwijs aan in kleine groepen en op eigen tempo van de stundent.


  Maak melding

 3. Ik zat met 12 jaar in de 2de mulo.
  Dus volgens dit systeem zou ik 19 jarige leeftijd accountant zijn geweest!
  Wie houdt wie voor de gek?
  Mooie accountant :oops:!


  Maak melding

 4. @ Blanke

  De MBA van Lim A Po instituut zijn helemaal om te lachen. Dat je bij een of ander instituut, dus geen Universiteit, een echte MBA kunt doen. By the way: MBA is lager dan echte univérsiteit. Het is HBO+ Het is niet meer dan toepassen van kennis zoals op het HBO. Echt wetenschapelijke onderzoek doet met niet. Dat kan ook niet aangezien Lim A Po instituut niet eens over doctoren beschikt.


  Maak melding

 5. surinamer solliciteert bij Shell.
  Shell: Meneer wat heeft u gedaan?
  Surinamer: Ehhh ik heb een MBA van Lim A Po, man!
  Shell: heb je die behaald bij de afhaalchinees op hoek?!

  Hahahahahahah


  Maak melding

 6. Leuke mop chind, maar ken je deze? Twee Suri’s kregen ruzie, ze gaven elkaar geen strobreed zoals gewoonlijk dus, maar ze moesten en wilden beide gelijk hebben. Zei de ene surinamer tegen de ander “ik ga je hard met mijn koevoet op jouw hoofd slaan”. De ander knikte instemmend en zei “oké maar daarna is het mijn beurt”.

  django


  Maak melding

 7. Die MBA vsn Lim A Po is internationaal (Europees en Amerikaans) geaccrediteerd. Dit zijn grote markten. Welke andere opleiding in Su heeft deze accreditaties?


  Maak melding

 8. @medusa was 12 toen ze in de tweede klas van de Mulo zat.
  Waren haar “mondelinge overhoringen” na schooltijd zo goed?
  Of kon ze zo goed met de “liniaal” van de meester overweg?


  Maak melding

 9. @gup(pie)van de trens!
  Om die vraag te beantwoorden zou je zelf de straat of de binnenmuren van een of andere muloschoolgebouw moeten hebben gezien.
  Anders zullen het vragen blijven!!


  Maak melding

 10. 24 sept. 2013

  @chind,
  Heb je nooit van accreditatie gehoord?

  Als Saskia Walden met haar ‘university’ begint, zal zij internationale accreditatie moeten vragen en dit ook verkrijgen.Zo niet, dan wordt haar opleiding internationaal niet erkend en wordt het verkregen diploma waardeloos.En dat zou dan jammer zijn.
  Lim A Po heeft wel zo een accreditatie!

  Vergeet mijn minpunten niet.
  Srika


  Maak melding

 11. @Srika

  Ook jij trapt in het verhaal van accreditatie. Accreditatie zegt niks anders dat je aan een aantal eisen voldoet zoals je hebt gescheiden klaslokalen, aparte wc’s enz. Het zegt NIKS over de kwaliteit van het onderwijs. Dat kan ook niet omdat kwaliteit van onderwijs over de jaren heen wordt bepaald. In NL zijn bijv alle HBO’s geaccrediteerd maar er zij vele slechte HBO’s waaronder enkele die zowat diploma’s gratis weggeven. En daarbij is accreditatie gewoon een commerciële markt. Als je genoeg betaalt krijg je altijd je accreditatie. Is het niet bij ene dan wel bij de andere accreditatie bureau. Waarom denk je dat voor universiteiten een aparte ranglijst geldt van beste top universiteiten die jaarlijks wordt opgesteld? Omdat accreditatie NIKS zegt over kwaliteit.


  Maak melding

 12. 24 sept.2013

  Beste chind,

  Onderwijsaccredidatie is een vorm van kwaliteitsborging binnen een opleiding.

  Srika moet hier constateren, dat jij niet voldoende van begrijpt, om inhoudelijk en constructief over dit item te reageren.

  Indien jij in Nederland woont, google dan maar naar onderwijsinspectie.nl en zoek daar verder naar het doel van onderwijsaccredidatie.

  Ik hoop dan, dat jij meer van bedoeld begrip zal begrijpen.

  Vergeet de minpunten niet.
  Srika


  Maak melding

 13. Beste Srika,

  Nogmaals accreditatie is niks meer dan het voldoen aan kwantitatieve eisen. Het heeft niks te maken hoe goed je onderwijs is. Zoals gezegd in NL is Hogeschool Inholland ook geaccrediteerd maar gaf dilplom’s gratis weg. Dus wel geaccrediteerd maar slecht onderwijs.

  In de universitaire wereld geldt dat kwaliteit van je onderwijs wordt bepaald door de kwaliteit van je doctoren die les geven en onderzoek verrichten. Daarbij is van groot belang dat je ondérzoekers veel en kwalitatief goede artikelen plaatsen in voorstaande wetenschapelijke journaals. Dat ook de reden waarom Harvard altijd op nummer 1 komt: hun doctoren verrichten veel onderzoek op top niveau. De wetenschapelijke kennis van deze doctoren worden vervolgens doorgegeven aan hun studenten.

  Wel nu Lim A Po: die hebben geen onderzoekers in dienst en als ze die zouden hebben dan heb ik nog geen artikel gevonden in de wetenschappelijke databases. Daarom Lim A Po is gewoon een HBO+ Niet erg, maar het is geen topinstituut en al helemaal niet op universitair niveau.

  Vergeet de pluspunten niet


  Maak melding

 14. @chind, haha…. Je bent echt kinderachtig bezig. Jij gaat naar school voor je mammie en pappie. Heb je het business model van FHR doorgrnomen, of is business model een duur woord voor je?


  Maak melding

 15. Ook onze Eugene van der San wenst een sneller vwo-diploma via Caricom voor zijn lieve dochter.

  Maar eerst moet DADA voor hem ingrijpen middels toelating van zijn lieve dochter tot de (mulo).

  Van der San wil ingrijpen president in kwestie dochter.
  Bron: (starnieuws.com) van 24/09/2013.

  Eugene van der San leest de petitie bestemd voor president Desi Bouterse voor. Deze werd in ontvangst genomen door raadsadviseur Jules Wijdenbosch.
  (Foto: Raoul Lith)

  De ouder Eugene van der San heeft vanmiddag een petitie aangeboden, bestemd voor president Desi Bouterse.

  Het document is in ontvangst genomen door raadsadviseur Jules Wijdenbosch. Van der San wil dat de president op basis van zijn bestuursrechtelijke bevoegdheid ingrijpt, waardoor zijn dochter Jeillanla alsnog slaagt voor het toelatingsexamen mulo.


  Maak melding

 16. Krijgt het dochtertje van Eugene van der San alsnog amnestie van de president? Kennelijk wel, de hele regering is gestoeld op amnestie. Rest nog amnestie voor zoontje Dirty Dina.


  Maak melding

 17. @OengSaWini

  Hahaha. Je zit zeker op Lim a Po of je hebt een MBA van Lim A Po Hahahah. Dat wordt bijscholen bij een echte Universiteit hahahaha Heb je dat niet (bij)geleerd bij Lim A Po? Hahahahah

  BTW: ADEK is helemaal om te huilen. Op STVS of Apintie zie ik vaak zgn academici van ADEK die worden geïnterviewd (vaak in dienst van de overheid). Zelf mensen zonder een academici scholing verbazen zich hoe slecht deze mensen zijn in het formuleren van een normale zin waarin een heldere betoog in zit of een oorzaak – gevolg relatie. Om te huilen….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.