Paul Somohardjo is voorlopig vlees noch vis

48

PARAMARIBO, 21 sep – Pertjajah Luhur,PL, houdt alle opties open als het aankomt op het kiezen van partners voor en na de parlementsverkiezingen. De oude partners van het Nieuw Front lonken weliswaar, maar PL-voorzitter Paul Somohardjo geeft niet thuis. Voorlopig althans.

De komende tijd wil PL zich vooral richten op het wegen van alle mogelijkheden. Er wordt dan ook intens gekeken naar de plusjes en de minnetjes. “Er zijn drie finalespelers, want alleen deze drie zijn in staat een combinatie tot stand te brengen die daadwerkelijk zetels zal halen. En ik kan nu al zeggen een van deze drie combinaties zal in de oppositie gaan en twee van ze zullen de coalitie gaan vormen”, zegt Somohardjo tegenover de Ware Tijd.

De drie ‘finalespelers’ zijn dan de NDP van Desi Bouterse, het Nieuw Front en PL. Somohardjo wil net als tijdens de laatste verkiezingen, een eigen combinatie vormen. Die zou dan ministens tien parlementszetels moeten behalen. Somohardjo zegt dit na te streven om een zo goed mogelijke onderhandelingspositie te verwerven. PL heeft nu zes zetels en acht zich sterk genoeg om meer in de wacht et slepen in 2015.

48 REACTIES

 1. Weet deze Somo Niet dat het een wereldkundig verschijnsel is dat coalitie partijen in aanhang afzwakken bij eerst volgende verkiezingen.ALS hij nt oppast heeft hij Maar 4 zetels over. Een in wanica,een in commewijne,een in Paramaribo,en nick is een twijfel zetel. Want die nickerianen zien wat alibuxx en karaja uithaalt op lvv met onderhandse gunningen.het zijn prominenten uit PL gelederen die deze javaaanse partij in 2010 een zetel heeft helpen krijgen


  Maak melding

 2. Vlees van een boomkip en vis van een granmorgoe. Deze tjekre tjekre bejaarde Javaanse kinderlokker zou eigenlijk verboden moeten worden in de politieke arena. Drie potentiële presidentskandidaten: Bouta, Somo en Brunsie. God zij ons genadig. Samen goed voor meer dan 50 jaar gevangenisstraf. Het woord “leiderschap” krijgt de geur van verrot vlees en verrotte vis.


  Maak melding

 3. PL van SOMO moeten bij deze verkiezingen niet met ze laten dollen.

  ALS front of MEGA combi graag met PL willen werken moeten ze flink inleveren.

  Front en MEGA combi kunnen niet zonder PL regeren.
  ze hebben somo nodig.

  SOmo had gelijk toen in 2010 de president te negeren en hem liet wachten toen een spreken aan de beurt was.


  Maak melding

 4. PL heeft geen 6 zetels, men vergeet dat PL in combinatie als Volkalliantie totaal 6 zetels behaald heeft. Oprotten die Somo! Somo is gewoon een billelikker van iedereen, machtdronken. En ineens beweren ze dat PL 6 zetels heeft. Somo is gewoon een verrader.


  Maak melding

 5. @Bad Santa
  Hij is toch vegetarier die Somo?

  Misschien voor het oog!Deze man is zó onbetrouwbaar dat zelfs zijn linkerhand niet weet wat de rechter- doet en omgekeerd!


  Maak melding

 6. Somo is iemand zonder principes : hij laat zijn eigen vrouw alleen in Indonesië lijden om veel poen.Deze bejaarde zit aldoor op kansen te loeren als een awarie.


  Maak melding

 7. Jawel,denk dat somo eerder voor het front gaat kiezen.
  Want hij heeft steeds moeten inleveren de afgelopen tijd.

  En ja, front kent de grillen van somo, dus voor regeermacht gaan ze weer het stukje zeep van de vloer moeten oprapen.


  Maak melding

 8. Stof tot nadenken voor iedereen, maar bepaalde deskundigen, sociologen, politiologen, media, kranten/journalisten, colomnisten, enz. moeten hier ook hun licht over laten schijnen:

  Er wordt geschreven over de komende verkiezingen en wat we kunnen verwachten en wat de leiders moeten doen of nalaten enz, Waar niet over schrijft is over het volk de kiezer. Wie zijn de kiezers die aan de komende verkiezing van mei 2015 gaat deelnemen. Hoe jong zijn ze/oud, hun aantallen, komen ze voor bij de armen, middengroepen, bovenlaag van de maatschappij,
  Dit kan verder worden gespecificeerd in opleiding, beroep. district,oerwoud kuststrook, groot-Paramaribo. etniciteit.

  Wat weet deze kiezers over een rechtsstaat, democratie, politiek, rechtsstaat. hoe bewust zijn ze van de keus die ze maken en waarom maken ze een bepaalde keus voor een bepaalde politiekpartij of persoon? Wat zijn de motieven.

  Hoe hebben kiezers gestemd de afgelopen 50 jaar en hoe de laatste 20 jaar. Wat zijn de overeenkomsten toen en nu. Wat is er anders, enz. enz.

  Wat moet men doen om deze kiezers in de diverse etniciteiten of die in armoede leven aan zich te binden, los dat het etnisch stemmen nog sterk is in Suriname en of voorkeur heeft voor hun leiders. Ook de jonge kiezers die voor het eerst gaat stemmen. Gelet op de grote van het totaal aantal kiezers, hoeveel nieuwe kiezers zullen op 25 mei 18 jaar of ouder zijn, enz.

  Kortom de bovenstaande personen die hier stukken over schrijven zouden hiermee ook nu al een beeld kunnen geven wat we kunnen verwachten over de uitslag van de verkiezing van mei 2015.

  Ik kijk met belangstelling uit naar deskundigen, journalisten, media, sociologen, statistiek kenners, demografen, colomnisten, enz die hier meer over gaan schrijven.


  Maak melding

 9. Somo is vlees nog vis? Ik dacht altijd dat hij ‘back and neck’ was, de Amerikanen exporteerden dat vroeger naar Suriname maar tegenwoordig lusten zelfs de Surinamse straathonden dit, voor de derde wereld bestemde product niet meer, misschien heeft ‘back and neck’ nog enige waarde in de krottenwijken van Djakarta, van mij mag Somo daarom voor goed in Indonesië blijven.


  Maak melding

 10. Somo is vlees noch vis, is back noch neck houdt van dijen en borsten en ligt nu tussen wal en schip want hij zit niet meer bij ROGB alwaar hij bekend stond als land en rover.


  Maak melding

 11. Paul Somohardjo heeft absoluut geen principes!!! Hij is niet betrouwbaar. Hij waait met alle winden mee. Van mogen ze op onmiddellijk op een brand stapel gooien.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 12. Dan is Somo een kapoea.Hij leeft en in water en op land en is schijn dood.
  Door de christen wordt hij weleens als vis aangeduid en door de niet christenen als vlees.
  Dus is hij parasiterende plant,de fouwroe doti,in de samenleving.


  Maak melding

 13. Somo heeft een instinct om politiek te overleven. Hij is een survivor. Hij gedraagt zich als een kameleon. Hij past zich aan de omgeving aan. Ik denk dat zijn politieke opstelling/ attitude ontstaan c.q. is ingegeven nadat hij ternauwernood ontsnapt was aan de decembermoorden. De politiek verbindt hoe dan ook. De huidige politieke hoofdrolspelers stonden elkaar naar het leven, maar werken nu nauw samen. Dat is een politiek gegeven. De vraag is echter of het landsbelang hierbij centraal staat of komt Machiaveli ook hier niet om de hoek kijken? Het doel heiligt de middelen wordt vaker gehanteerd dan men lief is. De (on)voorspelbaarheid van de Surinaamse politiek is onberekenbaar.


  Maak melding

 14. Aaai baya.Somohardjo ,wie kent hem niet!Vis noch vlees?wel aanhangers die laat zich mee slepen in zn droom.de rest wacht slapend op de uitkomst van de verkiezing.Hopende op een baantje bij Min v Soc zaken.Een partij zonder ideologie,alleen eigen programma,eigenbelang.Zo maak je het brozeland nog meer stuk dan je lief is.Iemand met bestuurlijk ervaring en veel verstand van intwikkeling/economie is gewenst.


  Maak melding

 15. Dat is allang zo.
  Die man is een skelet.
  Opportunist en gaat daar waar hij zijn kont kan krassen.
  Ideologie is er niet. Waar hij persoonlijk gewin kan halen daar sluit hij zich.


  Maak melding

 16. Teneinde de NDP en PL in de oppositiebanken te dumpen acht ik een combinatie van Front, Abop en Bep de beste optie.
  Front (VHP, NPS e.a.) zullen meer toenadering moeten zoeken tot de Marronpartijen. Voorkomen moet worden dat deze wederom in de boezem van de MC vallen.


  Maak melding

 17. De Surinaamse politiek en de etnische samenleving vanaf de ronde tafel conferentie

  Daarvoor was Suriname een blanke samenleving, waar zaken als politiek, bestuur, politie, het leger, de kerk, sport en ontspanning, handel in hun handen was en de slaven die ambachtmannen waren in de bouw, huisslaven, koekjesverkoopster, wasvrouw, de man die de paraplu boven het hoofd hield van zijn meester of zijn vrouw, enz in Paramaribo en op de plantage de meester, basjas en de slaven, later contractarbeiders, die geen rechten hadden.

  Freemangron in Paramaribo voor een bepaalde groep redi moesoe en hun families.

  Rechten kregen de afstammelingen geleidelijk aan toe vanaf de ronde tafelconferentie volledig. De opkomst van de etnische politieke partijen toen.

  Hoe stemden de Surinamers toen na de ronde tafelconferentie, hoe in de jaren 50, 60 en 70. Welke politieke partijen waren er, welke leiders?

  Waarom stemden de kiezers op die manier?

  De militaire periode
  Wat is het gevolg geweest op democratischgebied, de maatschappij, normen en waarden, geweld, enz. enz.
  De rol van de politieke partijen toen en hun leiders, enz.
  De 8 dec 1982 moorden en het in verval raken van de rechtsstaat, democratie, enz. enz.

  Het schijnbare herstel van de democratie en de gevolgen, de politiek enz.

  De kiezer. Een groep die er beter van geworden is, is de marron. Was het in het verleden een groep die onderdeel uitmaakte van de NPS, is het een zelfstandige politieke partij geworden, zie ook hun rol. Ook de marron neemt nu veel actiever deel aan de maatschappij in zowel positieve als negatieve wijze. Een groep die nog achter gebleven is, is die van de inheemsen. m.i nog te verdeeld en niet goed georganiseerd en net als de marron opkomen voor hun gedeelte van de welvaart en welzijn.Zullen zijn nog steeds de kleinste groep van de bevolking behoren, nog veel kleiner dan Chinezen of Libanezen of mensen uit madeira, afstammelingen van joden, boeroes, dogla’s, zambo’s en andere niet te plaatsen groepen, de gemengden.

  Het stemgedrag van de Surinamer.
  Hoe stemmen zij en waarom stemmen ze op die manier? wat zijn hun motieven?
  Wie zijn de leiders van de politieke partijen?
  Wat zijn de doelen van deze politieke partijen?
  Maken ze de beloften waar die ze aan de kiezers beloven of zijn ze die vergeten als ze eenmaal gekozen zijn?
  Gaat het om het nationaal belang of individueelbelang van de politieke leiders, familie, vrienden?

  Aan welke eisen moet een leider van een politieke partij voldoen en vind de kiezer dit belangrijk, zowel nationaal, maar ook internationaal?

  Waar moet een leider aan voldoen, persoonlijke eigenschappen?

  Wie is de kiezer? normen en waarden, geschoold ongeschoold,
  hoe stemt hij of zij, leeftijd? woonplaats, voor het eerst stemmen of al eerder gestemd?

  Hoe leven de kiezers?
  werk en inkomsten, werkloos, meerdere gezinnen in een woning,
  wat wil de kiezer?

  Maken de politieke partijen en hun leiders geen misbruik van en houden deze de kiezers voor de gek?

  Is er voldoende inkomsten voor de regering beschikbaar om aan de grote beloften die ze het volk beloven te voldoen?
  Is het volk in staat in te zien dat ze bedonderd zullen worden en dat de beloften of doelstellingen niet nu direct zichtbaar zullen zijn en dat er hard gewerkt zal moeten worden? Eerst te leren en productieondernemingen te hebben met goed geschoolde werknemers?
  enz, enz.

  Aan beloften die bepaalde politieke partijen beloven heeft de kiezers niets. De kiezer zal moeten letten op langere termijn doelen en zelf te zorgen dat ze opleidingen volgen in die tussen tijd.


  Maak melding

 18. Haaaa…. aaaaah…Opo ko Pae somo!!!
  Pae heeft geen kaas gegeten om te regeren.Hij wil de volgende Pres van Suri worden.Laat deze pedofiel eerst scholing gaan volgen.Pae Somo geniet een ministers salaris
  als partijvoorzitter van die Pertjaya de boer. Hij kan beter
  pinda gaan planten.Want deze oplichter en graaier betekent
  niets voor Sranang.Met zulke figuren gaat onze sweetie sweetie Sranang naar de knoppen!!!!


  Maak melding

 19. Herinnert u zich Somo nog in de jaren 80 in Nederland?
  Als prominent lid van de Raad voor de Bevrijding van Suriname? Principes en geheugen uitschakelen graag in de Surinaamse politiek!


  Maak melding

 20. Een Pae(Javaan) is altijd een twijfelachtig geval in de politiek van Suriname. Het is te begrijpen dat deze Pae(javaan) vlees of vis is. Deze generatie PL is eindelijk aan boord van een regering en ze maken een zootje van.Weinig goed geschoolde Pae(javaan) is door gebroken is alleen praten en zeuren.Geen principes en geheugen.


  Maak melding

 21. Na de onafhankelijkheid van Sur. staan al BEVOLKINGSGOEPEN al op de loer wie een grote slag gaat maken in de POLITIEK? van Sur. Dus het is al vanaf het begin zo! Zodra een andere BEVOLKINGSGROEP de kans krijgt ook mee te doen in die corrupte/fraude zooi in Sur. dan is het pijnlijk voor de andere BEVOLKINGSGROEP(EN). Ongeacht etnische achtergrond, iedereen in Sur. die de POLITIEK? ingaat is niet te vertrouwen. Hoezo Sur. eenheid,samhorigheid. Ik moet wel lachen/schamen als er een Surinaams culturele voorstelling wordt gegeven met de verschillende BEVOLKINGSGROEPEN en moet het publiek ook voorstellen dat dit Suriname is!!! DUUUUHHHH!!!!
  Hou je leugens voor je zelf!! Suriname wordt NOOIT een èèn natie land. Het is overleven!!! CORRUPTIE/FRAUDE is een cultuur van SURINAME.


  Maak melding

 22. Surinaamse politiek wordt saai zonder SAMO.
  SAMO is een Grote Schurk maar ik mag deze dapper Surinaamse JAVAAN. Een paar jaar geleden klaagden 2 DOEKOE MOTJES over SAMO. Ze kwamen Samo tegen en gingen HOSSELEN, SAMO pakte het Subtiel aan en nam één mee naar een hotel en NAAIDE haar flink . na afloop kreeg ze alleen geld voor een TAXI naar huis. Ze klaagde tegen haar vriendin dat die HOND SAMO haar alleen maar TAXI geld en Haar POENIE deed ver schrikkelijk pij. Ze zocht naar een ZALF om de pijn van haar SCHAAMLIPPEN te verzachten. De WAARHEID heeft zich Krom ge lachen. Ik Noem SAMO, SAMO de POENIE KILLER!!


  Maak melding

 23. Somo is slinkse politicus. Onder alle omstandigheden haalt hij het maximale voor zijn achterban.
  Ook al moet hij zich ‘prostitueren’. Je moet het maar kunnen!


  Maak melding

 24. @WAARHEID
  Dit verhaal kan niet waar zijn. Wie gelooft er nou deze Paé een vrouw pijn kan doen?
  Deze SENGREBERE heeft een kleine pinda die nergens in past.
  Alleen een djinipie zal mss wat voelen of soendel bolong. Want die van haar is bijna dichtgegroeid.:) 🙂 🙂 whahahahaha
  PAAaèèè…….. Libi dèèè


  Maak melding

 25. Vlees noch vis, maar toch steeds weer door de javanen gekozen. Zij hun ogen nog steeds niet open gegaan? Wanneer dan? Politiek is ook smerig want iedereen wil regeren en principes worden makkelijk overboord gegooid. Oproep aan alle javanen, kies wat belangrijk is voor jou en laat je niet misleiden door deze man. Hoelang draait hij al mee? Telkens krijgt hij wel de krenten uit de pap, wordt stinkend rijk, is altijd in het buitenland en deelt zo nu en dan wat rijst en sardien uit aan de oudjes. Iedereen heeft al een keer met hem geregeerd. Niemand heeft het begrepen. Is hij slim geslepen ? Hij weet in ieder geval wat de zwakke plek is van al die andere partijen. Ik vrees dat hij inderdaad weer mee mag doen, of de Javanen moeten massaal wakker worden. En voor de verandering moet men dan gaan stemmen op kwaliteit en niet op ras of kleur. Maar zover is Sur. nog lang nog niet. In tijden van verkiezingen is de algemene gedachte – eigen volk eerst en alleen Somo wint…. weer…. Sari tori.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.