Surinaams staatsbedrijf wil goud uit Lelygebergte

24

PARAMARIBO, 19 sep – Staatsbedrijf Grassalco wil goud gaan winnen op het Lelygebergte, in Marowijne. De perspectieven zouden uitstekend zijn. Data over de voorraden zijn opgekocht bij een Canadees bedrijf. Grassalco wil zo snel mogelijk aan de slag.

Dat zou het streven waarmaken van de regering naar vestiging van een eigen goudindustrie. “Volgens de data die wij hebben gekregen, is het gebied veelbelovend”, zegt Grassalco-woordvoerster Rachel Koningsbloem tegenover de Ware Tijd. De data zijn voor ruim vijf miljoen dollar gekocht van Reunion Gold Corporation. Dit bedrijf had onder de vorige regering een exploratieovereenkomst gesloten met Grassalco, dat zo’n tachtigduizend hectare aan concessieland heeft op het gebergte.

Vorig jaar werd de overeenkomst beëindigd. Als onderdeel van de afbouw werd vijf miljoen betaald en werden de data beschikbaar gesteld. De winning moet zo snel beginnen. Alleen de financiering en het bedrijfsplan moeten nog worden afgerond. “Het streven is om het gebied in rap tempo te ontwikkelen”, aldus Koningsbloem. Grassalco begon in de jaren zeventig als bauxietbedrijf, maar raakte failliet door mismanagement en politieke bemoeienis.

Bekijk ook:

24 REACTIES

 1. “Grassalco begon in de jaren zeventig als bauxietbedrijf, maar raakte failliet door mismanagement en politieke bemoeienis”
  ……………………………Wie had begin jaren zeventig de regeermacht in handen?

  …………………NIET DE NDP,maar NieuwFront partner NPS………………!


  Maak melding

 2. @RobG

  Overal ziet je baasje goud in Suriname zitten. Volgens hem en jou lopen wij op goud,eten wij goud enz…
  Je baasje en jij lijden aan een ernstige vorm van goudkoorts!
  In 1975 werd ons land onafhankelijk verklaard en in 1980 kwam je baas met een revo,het jaar dat de eerste algemene en geheime verkiezingen gehouden zouden worden na de onafhankelijkheid. Sindsdien is je baasje aan de macht,niet zo zichtbaar op de voorgrond maar op de achtergrond is hij het geweest die de touwtjes strak in zijn bloedige handen hield!
  Kom anderen niet zomaar de schuld geven ,okay,en heden is het zijnj zoon die in de gevangenis zit en niet de zoon van een ander,en hij heeft amnestie en nieman d uit de jaren 70.


  Maak melding

 3. De meeste staatsbedrijven gaan failliet door mismanagement,nepotisme,onjuiste instelling van leiding en werknemers ,enz,
  Veel bedrijven moeten met veel subsidie in leven worden gehouden:SWM,EBS,STVS,Alliance enz.
  Bovendien is de staatskas leeg.Hoe denkt men aan startkapitaal te komen?


  Maak melding

 4. Hier wordt de basis gelegd voor een nieuwe winstgevende staatsbedrijf.
  Daar moet Suriname naar toe werken om zelf de exploitatie en winning van de natuurlijke hulpbronnen zelf ter hand te nemen. Grassalco onze nieuwe nationale trots!


  Maak melding

 5. Jako,

  In de jaren tachtig was niet alleen de staatskas leeg maar lag de hele surinaamse economie voor pampus.(lees failliet)
  Maar toch is het staatsolie gelukt om goed te gedijen.

  Jako,

  investeren is nou eenmaal risico durven te nemen.
  Je weet nooit wanneer het juiste moment daar is.

  In Nederland zegt men; ‘nooit geschoten is altijd mis’


  Maak melding

 6. @ja mang

  Je wil toch niet zeggen dat dinootje met investeringen bezig was toen hij werd gearresteerd!En Amnestie is toch zeker geen investering??!!!Is dit INVESTEREN VOLGENS DEZE CRIMINELE NDP REGERING!?


  Maak melding

 7. @Medusa

  Deze vraag zou je bv rechtstreeks aan de criminele ndp regering kunnen stellen!!
  Ze weten niet eens wat investeren betekent.Alle zogenaamde investeingen van hun blijken de grootste fiasco’s te zijn!Oh,ja dan heb je nog de staatscassave bedrijf hahahaaaaa…die staat te rotten!
  Dinootje en papaatje….ze investeren alles in coke en wapenhandel.zo bedoel ik het!!!Denk jij dat ze dit alles doen voor een paar srd’s!!??


  Maak melding

 8. @Ray,

  Er wordt beweerd dat de president van Suriname altijd open staat voor vragen en suggesties. misschien kan jij van die gelegenheid gebruik maken.

  Helaas kan ik jouw niet helpen met jouw dringende vragen.
  Ik ben noch woordvoerder noch vertegenwoordiger van Bouterse.
  Bovenstaand onderwerp gaat over Grassalco en daar heb ik mijn mening over.

  Sorry Ray.


  Maak melding

 9. @Ja mang

  Je bent verkeerd geinformeerd over de lijder van Suriname bouta!
  Hij duld geen tegenspraak dat kan je fataal worden …8 dec 1982 is een bewijs hiervan!

  Helaas moet ik je teleurstellen ,het hoofd[lege] van de Staat Suriname is een crimineel met nihil kennis op gebied van alles!
  We hebben zo net de opening gekend van STAATSCASSAVE bedrijf,die staat heden te rotten.Ik denk dat je baasje niks te maken wil hebben met cassava maar wel met goud .
  En op wiens naam komt grassalco straks te staan…juist bouta en co!!


  Maak melding

 10. Er is nogal wat geld en manpower geinvesteerd in het kasaba project. De voorhoedespelers en zoals ze het noemen stakeholders hebben allemaal hun energie gestoken om het tot een geslaagd project te maken. De kasaba was er, de grond was er, water was er, de getrainde veldwerkers waren er, de ingineurs en landbouwkundigen en meteorologen waren er, de sophisticated kennis van eenvoudig planten, verzorgen en oogsten was er afzetmogelijkheid was er, en ook het weer was er.
  Waar ging het in Godsnaam mis dan?


  Maak melding

 11. “Suribabwe veranderd in een rap tempo in een maan landschap.”
  Toen er een gigantische gebied onder water werd gezet ten behoefte van schatrijke Amerikaanse aandeelhouders was er geen enkele wanklank. Nu de baten van de exploiratie naar Suriname zelf gaan is er ineens van alle kanten allerlei zogenaamde milieu onzin bezwaren te horen. Hypocriet en leugenachtig!


  Maak melding

 12. dus people ik wil jullie begrijpen hoor, maar jullie gunne het land met zijn bevolking geen ontwikkeling. het is niet wie het brengt of hoe, maar ddat die ontwikkeling komt en dat het welvaart en welzijn brengt voor het surinaamse volk. kan en mag dat niet jonge jonge jullie nagativiste man gun het volk toch wat man. un de in europe nanga ala un crisisi we wensen jullie sterkte daarmee, maar gun ons id ontwikkling noh. tijdens vene kwam een indiaas bedrijf om cashew te plante. ze kregen iet meer dan 200 ha. verpand en vekocht op de veiling want den no pai den paiman. hopelijk dun deze het anders. het zijn de investeerders van chandrikapersad santokhi.


  Maak melding

 13. NOU sommige mensen hebben het niet zo goed met SU en geloof mij wat er ook gedaan word nooit goed SU word niet gegund en ik denk meer dat omdat het deze regering is de negatieve gasten willen niet horen dat er iets goed gedaan is of word door deze regering en geloof mij het zijn ook die persoonlijk de press haten en hopen op tegen slag ik wet er hun hoofd op dat als dhr santokhie president was deze zelfde mensen deze zelfde dingen goed zouden keuren maar kijk het even niet des persoon maar voor het land eigen goud sector nou ik blij voor SU en ik weet zeker deze gasten niet dus ik begrijp hun pijn wel en ik denk hoe beter hoe kwader zij zullen worden dus even rust Hahaahahhahahahaha een halve cent kunt u niet wisselen??? wang afsinsie joe no mang broko


  Maak melding

 14. Na Dino is de kroonprins, die ene andere zoon die Gratie heeft gehad,en dus de dynastie is er nog ,en de concessiehouders worden……raaad maar,,, goud verwerkingsbedrijf”DiDiBrie en zonen NV”.


  Maak melding

 15. Ik heb…. groot vermoeden dat er naast de 8 dec.MOORDEN in tot. {15} zoals bekend ook nog Massagraven van dierbare ontschuldige mensen begraven liggen her en der op de gronden hier in SU.waar men volop huizen aan het bouwen zijn.Die tijden had je toen nog avondklok dus als je toch nog gezien werd of een grote mond gaf in de avonduren werd je opgepakt en voor altijd verdwenen,gruwenlijke tijden waren dat.Het staatsbedrijf moet eerst de massagraven gaan onderzoeken…Heelveel mensen zijn bang hier in SU.nog voor die BARBAAR.


  Maak melding

 16. Op basis van de natuurlijke hulpbronnen is Suriname op papier de 17e rijkste land van de wereld.
  Op papier wel te verstaan! In werkelijkheid bungelt Suriname ergens tussen de 100 en 150e plaats.
  Om die 17e plek daadwerkelijk te kunnen bereiken is het onontkoombaar om die delfstoffen boven de grond te halen en te exploiteren.
  Dit streven heeft echter ook een prijs, namelijk aantasting van het milieu.
  Zoals we weten is Suriname een van de weinige landen waar
  het oerwoud nog ongerept is. Suriname maakt dus onderdeel uit van the ‘beating’ heart van de wereld.
  Waar de rijke landen en geïndustrieerde landen onveranwoord omgaan met hun eigen milieu proberen deze zelfde landen Suriname aan te spreken op haar verantwoordelijkheid ten opzichte van de rest van de wereld. Terecht of onterecht?
  Voorbeeld; het rijkste land van de wereld is Qatar waar geen oerwoud te bekennen is en waar het land bestaat uit uitgestrekte woestijngronden. Het enige wat uit de grond komt is olie. Wat is de bijdrage van dit rijk land aan de rest van de wereld? Terwijl juist dit land enorme behoefte heeft aan zuivere zuurstof. Dit is maar 1 voorbeeld.

  Suriname kan weliswaar rekening blijven houden met de behoeftes en wensen van de rest van de wereld (lees rijke landen) en haar natuurlijke hulpbronnen ongemoeid laten echter met de waarschijnlijkheid dat Suriname ten alle tijde een bedelstaat zal bliven.
  De andere optie is dat Suriname de exploitatie van haar natuurlijke hulpbronnen zelf ter hand neemt om zodoende de stap te doen naar richting 17e rijkste land van de wereld.
  De rijke landen zijn niet bereid om Suriname financieel tegemoet te komen om dit stukje ongerepte oerwoud in Suriname ongemoeid te laten. Is het dan de verantwoordelijkheid van Suriname om rekening te blijven houden met de behoeftes van de rest van de wereld ten koste van haar eigen economische vooruitgang?


  Maak melding

 17. Hahaha…staatsbedrijf Grassalco gaat met rap tempo het ge
  bied bij Lelygebergte ontwikkelen.
  Nou,dat gaat meer graaien worden dan ontwikkelen.
  Er zijn zoveel inkomsten uit hulpbronnen van ons geliefd
  Sranang o.a. staatsolie met een megaomzet dit jaar.Sranang
  zit met een blutte overheid.Waar gaat al die inkomsten dan?
  Zeker gaan ze bij de zakkenvullers en oplichters van de paarse bende.Aiiiiiiiii..mi sweetie sranang a tori disi saari yere. Er zit een vloek op ons geliefd Sranang.


  Maak melding

 18. heel goed,suriname draagd het volste recht om zulke bedrijven in eigen hand te hebben’het is su bodem’ik vind dat zulke ideen en stappen ook in andere gedeelten van het land ondernomen zouden moeten worden(ook andere bedrijven).
  wat van su is moet van su worden en blijven,is ook goed voor eigen ontwikkeling.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.